Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Golfreiser Itala

Tilbake til første side Søk på GOLFSIDEN Les mer Her er DEBATTSIDEN Annonsering golfaksjer

Hull nr 2 (par 3) på Argentario GC i Toskana

12.12.07 Golf i Italia:
Italia - Europas mest undervurderte golfreisemål?

Foranstående tanke kommer til meg når jeg sitter på terrassen til Parco Simone Golf Club i Roma og nyter et glass kald hvitvin etter en behagelig runde golf.

Av: Louis Røren, tekst og foto

Det er fredag i oktober måned og værforholdene er utmerket for golf; 18 grader og vindstille. Banen er velstelt og tilnærmet tom for andre spillere. Omgivelsene er landlige, og rundt meg er det stille og fredelig, kun oppvartende kelnere forstyrrer roen.

Min konklusjon er ikke basert kun på erfaringen denne dagen eller etter å ha spilt noen utmerkete golfbaner i og rundt Roma de siste dagene.

For få år siden spilte jeg noen praktfulle baner i Nord-Italia, i Piemonte og Lombardia, og skrev deretter på dette nettsted at Nord-Italia må være en (u)oppdaget golfperle. (Les mer)

Siden har jeg spilt de fleste baner i Toscana, og konklusjonen var den samme:
Italia er et utmerket golfland
.

Man kan undre seg på hvorfor det er slik at så antatt få legger sine golfreiser til dette formidable reisemålet.
Hvor ellers i Europa finner man en bedre blanding av utmerkete golfbaner, sjarmerende bosteder, strålende mat og vin, shopping, praktfull natur - og ikke minst; historie og kultur i videste forstand?
Dessuten er det faktisk kortere flytid fra Norge til Italia enn til eksempelvis Spania og Portugal, og mange flyselskaper flyr direkte til flere byer i Italia fra Oslo, og er ofte meget prisgunstige. (se egen box).

Kostnadene for å spille, bo og spise er også stedvis vesentlig rimeligere, for ikke å si vesentlig bedre, enn hos dem man "naturlig kan sammenligne seg med".

For de fleste nordeuropeere har Italia i alle år vært vurdert som golf-stebroren til de store golfdestinasjonene lenger vest i Middelhavet.
 
I noen grad er italienerne selv "skyld" i dette da de hittil har gjort relativt lite for å markedsføre sitt land som et attraktivt golf reisemål. Skyld er satt i anførselstegn fordi italienerne lenge ikke har sett på golf som et turistprodukt, og derfor heller ikke promovert det som sådan. Gudene og de fleste vet at Italia har mer enn nok av andre turistattraksjoner å tilby resten av verden.
Italia er tross alt et av verdens mest besøkte turistland. I 2007 besøkte godt over 100 millioner turister landet. En tredel av disse turistene besøker de tre mest berømte byene Roma, Venezia og Firenze.
Det virker etter hvert som om at det er en gryende forståelse hos de italienske turistmyndighetene og i det italienske golfforbundet at gjestende golfspillere kan utjevne dette noe, både geografisk og sesongmessig.

Avslutningshullet (par 3) på Montecatini GC i Toskana


GOLFLANDET ITALIA

Som en følge av min beundring for landet generelt, og som golf- (og vin-) reisemål spesielt, har jeg nedenfor utarbeidet en oversikt som til fulle viser at Italia ikke behøver å stå med luen i hånden overfor sine geografiske naboer hva gjelder mulighetene til å spille golf på utmerkete golfbaner.

Men først noe informasjon av mer generell art.

Golfspillets utbredelse i Italia har i tid hatt tilsvarende utvikling som i det øvrige astlands-Europa. Det var først på 1980 og -90 tallet at det ble noen fart i bane utbyggingen.
I dag finnes der imidlertid flere golfbaner/klubber (rundt 230 med stort og smått) i Italia enn i Norge. Men blant befolkningsmassen på 60 millioner, finnes der kun rundt 85.000 registrerte golfspillere.
Sammenligningsvis har Norge med sine 5 millioner innbyggere 120.000 registrerte golfmedlemskap. Mens man i Norge grovt sett opererer med en medlemsmasse per klubb på 800/1000, er det tilsvarende tallet i Italia 280/300.

Resultatet av dette er at banene i Italia er betydelig underbrukte. På ukedagene ligger mange baner tilnærmet uvirksomme. I helgene derimot kan det tidvis være vanskelig for gjester å komme til, men umulig er det ikke med mindre klubbene har konkurranser gående.

Klimaet i Italia varierer naturlig nok noe fra syd til nord. Men om vi sier at Roma ligger sentralt i landet, omtrent på samme breddegrad som Syd-Spania og Syd-Portugal og syd for Syd-Frankrike, så sier vi samtidig at golf kan spilles i Italia hele året. Kun i de nordlige fjell regionene Valle d'Aosta og Trention Alt Adige holdes banene stengte i deler av året.

Da de øvrige golfbanene gjennomgående er helårsåpne, holder de fleste stengt en dag i uken, helst da på mandager, men også tirsdager og onsdager kan forekomme. Også banemannskaper på helårsåpne baner må få noen fridager!

Hva gjelder kostnadene, så varierer disse naturlig nok fra hverdag til helligdag, fra bane til bane og fra region til region. Jeg velger derfor kun å gi en generell betraktning.

Prestisjebanene i og rundt de store byene som Roma, Milano og Firenze er de dyreste. Normalt ligger greenfee fra €30 til €90 for 18 hull. Mange steder gjelder dette for heldags greenfee. Golfbil er vanligvis tilgjengelig og koster fra €16 til €50 per bil. Tralle koster normalt fra €2 til €6. De fleste banene jeg har spilt i Italia har imidlertid vært fullt "gangbare", selv for en som ofte bærer sitt utstyr.
For å få de gunstigste greenfee tilbudene er mitt råd å forhåndsplanlegge golfbesøkene godt. Da bør du bestille enten gjennom lokal operatør eller valgte bosted, da disse ofte har gunstige avtaler med banene i sin region.

Deler av Montecatini Terme utenfor Firenze

Golfregionene

Italia er sammensatt av 20 geografiske regioner som alle har sin egenart. Golfbanetettheten varierer da også ganske mye, fra ingen baner i noen regioner til relativt stor tetthet i andre. Spesielt i regionene øst og sør for Roma er forekomsten liten.

Jeg vil nedenfor kortfattet omtale de regionene som har de fleste og beste banene og som derfor er å anse som de mest besøkelsesverdige fra en golfspillers perspektiv.

Jeg velger å begynne i Nord-Italia, som jeg forøvrig anser å være noe av det mest naturskjønne området i verden. Spesielt rundt de tre store innsjøene, Lagio Maggiore, Garda og Como får man kontinuerlige skjønnhetssjokk når man ferdes i området.

PIEMONTE
Navnet får vinkjennere til å sitre av glede. Det er herfra de anerkjent beste vinene i Italia kommer. Navn som Barolo og Barbaresco er velkjente i denne sammenheng. Vinene herfra er bokstavelig talt høyt verdsatt, men også høyt priset.

Noen av regionens golfbaner vil også få golfkjennere til å sitre av glede. Her finnes et 30-talls golfklubber, hvorav rundt halvparten har 18/27 eller 36 hulls anlegg, og noen av dem rangeres stadig blant de beste i Italia. Torino er hovedstaden, i seg selv en (noe overraskende) sjarmerende by. Men fra Norge er det greiest å fly til Milano. Derfra tar man seg enkelt nordover til regionen innen en times tid. Lago Maggiore ligger i Piemonte. I nord grenser regionen til Sveits og i vest til Frankrike.

LOMBARDIA
Lombardia er den største og mest folkerike regionen i Italia, og er østlig nabo til Piemonte. Her lages også utmerkete viner, om enn noe mindre kjente internasjonalt.

Men hva gjelder golf er Lombardia kanskje ennå bedre situert enn Piemonte. Her finnes 34 golfanlegg, hvorav 20 har 18/27/36 hull. Noen av disse er også rangert blant de beste banene i Italia.
Milano er hovedstaden her og gir et greit utgangspunkt for å "gjøre" regionen. Alternativt kan man fly til Bergamo. I denne regionen finnes også Garda og Como innsjøene.

VENETO
Veneto med Venezia og Verona som sentrale byer er også interessant fra et golf synspunkt med sine 13 golfanlegg, hvorav 10 har 17/27 hull. Valpolicella er den mest kjente vinen fra dette området. Hertil kommer man også greit via Bergamo eller Bologna.

EMILIO ROMAGNA
Emilio Romagna er området syd for Veneto og som grenser til Adriaterhavet i øst og strekker seg nesten til vestkysten/Middelhavet. Herfra kommer Lambrusco-vinene, snadder det også.

Sentrale og kjente byer her er Bologna og Parma og området anses som av de mest interessante i Italia hva gjelder kunst og mat. Det er imidlertid i kraftig vekst også som golf destinasjon med sine nåværende 20 klubber hvorav 15 har fullverdige 18 hulls anlegg.

Den beste ankomsten fra Norge er via Bologna, Bergamo eller Venezia, men også Milano er et greit alternativ.

TOSCANA
Toscana behøver neppe noen videre introduksjon, men vi nevner allikevel Firenze og Chianti så er mye sagt, men langt fra alt. Her finnes per i dag rundt 15 golfklubber, hvorav 12 har flotte 18 hulls anlegg.
Fra Norge kommer man greiest hit ved å fly til Firenze eller Pisa.
Vi vil i nær fremtid ha en nærmere omtale fra denne regionen.

LAZIO
Lazio omfatter Roma og grenser til Toscana i nord. Her finnes 18 klubber hvorav 14 har 18/36 hulls anlegg. Noen av dem er kystnære, noen av dem i og rundt Roma.
De fleste nåes greit fra Roma sentrum innen en times kjøretur (om man skal våge seg på et slikt anslag hva gjelder bilkjøring og Roma).

ANDRE REGIONER
De fleste øvrige regioner har også golfbaner, dog i lite antall og uten spesiell kunnskap lar jeg være å omtale disse nærmere.
Imidlertid bør nevnes at der finnes baner både på Sicilia og Sardinia, og vi er sterkt fristet til å avlegge disse øyene besøk i løpet av neste år. Spesielt frister Sardinia med sine tre angivelig praktbaner, og spesielt siden SAS nå begynner å fly nonstop fra Oslo og hit.

La meg heller ikke utelate den sørøstligste regionen, Puglia, hvor der i dag eksisterer tre fullverdige 18 hulls anlegg som blant annet brukes av Europa Tour'en og således skulle borge for god kvalitet. Dessuten er klimaet her bedre under desember/januar månedene enn i de mer nordlige områdene. I de senere år har Puglia også fått opp en anerkjent vin produksjon. Beste atkomst er via Roma eller Napoli.

Som det bør ha fremgått, så er alternativene for herlige golfferier mange. Så for de som måtte være interesserte etter å ha lest dette anviser jeg nedenfor noen web adresser som kan være til hjelp i utvelgelsen.
__________________________________________________________________________________
Forbruker informasjon
SAS, Norwegian, Sterling og Ryan Air har alle non-stop flygninger fra Norge
til forskjellige byer i Italia, og ofte til rimelige priser. Siden prisene varier hele tiden, er det best å søke på de aktuelle tidspunktene.

Vær imidlertid obs på at alle ovennevnte flyselskaper tar betalt for medbrakt golfbag.

Byene som er dekket er; Roma, Milano, Napoli, Bergamo, Firenze og Pisa.
Via København kommer man også til Bologna og Venezia med SAS.
Ikke alle selskapene flyr dit hver dag i uken, så sjekk rutetabellene.
KLM og Lufthansa er også alternativer, men disse går via Amsterdam og Frankfurt.
___________________________________________________________________________________

www.mastergolf.it
www.golfeurope.com
www.italiantourism/golf.com
www.worldgolf.com
www.skiitaly.com/golfinitaly
www.golfitalia.com
www-in-italia.dk

Benvenuti!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com