Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side     Søk på GOLFSIDEN Les mer


21.11 Terminologi:
Pøtt eller putt - å pøtte eller å putte
Golfsiden snakket med  rådgiver Jostein Stokkaland i Språkrådet tidligere i høst. Det var en interessant og givende samtale.

Spørsmålet handlet om dette med uttale og skriving av den bevegelsen vi gjør med en kølle på en green i golf. Og litt om sandfelle i golf

HER ER SVARET FRA Jostein Stokkaland i Språkrådet:
Som jeg nevnte i telefonen, ville jeg rådføre meg med en kollega før jeg svarte. I uttalespørsmål er vi forsiktige, for vår primære oppgave er skrivemåten.

I dette tilfellet er to skrivemåter tenkelige: med u og med ø.

Vi har allerede et mønster i "punk" og "pønk", "punker" og "pønker" (valgfritt).

I det tilfellet du spør om, kan skrivemåten eventuelt brukes til å skille mellom to betydninger. Vi ser det lettest når det gjelder verbet. Å "putte" kan da være det allmenne verbet = sette, legge, stikke, og å "pøtte" kan gi den spesielle golfbetydningen.

Tilsvarende kunne da skrivemåten "bunker" brukes om det generelle (beskyttelsesrom, brensel), og "bønker" brukes om sandfelle i golf.

I prinsippet er det ikke noe i veien for å ta i bruk slike skrivemåter med ø. De svarer til den generelle oppnorskingstendensen, ettersom vi ønsker å ha en skrivemåte som passer best mulig med norsk uttale.

Til slutt må jeg ta med at gjeldende rettskrivning har bare formene med u, men der man ikke har plikt til å følge gjeldende rettskrivning, kan det være rom for å prøve seg med alternative skrivemåter.

Vennlig hilsen
Jostein Stokkeland, rådgiver


KOMMENTER:
Golfsiden er av den oppfatning at siden de fleste norske golfspillere i alle år (før alle de svenske instruktørene og massevis av norske nybegynnere ankom golfsporten på 1990-tallet) har brukt uttalen pøtt og bønker, er det naturlig å bruke disse betegnelsene i dag også. Det var synd at ikke NGF tok tak i dette på 90-tallet, men det var en periode i golfhistorien hvor forbundet var administrert av ukyndige personer, i hvert fall hva golf angår. Derfor ble opplæringen på terminologiområdet kraftig neglisjert.

Golfsiden synes at eksemplene med "punk" og "pønk", "punker" og "pønker" er gode. For golfens vedkommende er det i tillegg en MENINGSFORSKJELL.

Golfsiden synes det også er viktig å markere den betydningsforskjellen som Språkrådet nevner i sitt svar.

Golfsiden er ganske radikal i sin språkform, selv om mange hevder det motsatte. Golfsiden er derfor gjerne med på "den generelle oppnorskingstendensen" som Språkrådet nevner.

Språkrådet skriver: "gjeldende rettskrivning har bare formene med u, men der man ikke har plikt til å følge gjeldende rettskrivning, kan det være rom for å prøve seg med alternative skrivemåter."
Golfsiden benytter denne anledningen med alternative skrivemåter. Her kan det bli litt bruk av begge deler. Bruk av PØTT, PØTTINGGREEN; PØTTER, BØNKER kan kanskje hjelpe til med riktig uttale på sikt.

Men det er som kjent ikke lett å endre på ting - spesielt ikke språket - hverken for de som har sagt pøtt og bønker i alle år eller de som har lært PUTT og BONKERS og BUUUUGI og annet i løpet av de siste årene.
Redaksjonen


Her finner du
DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Tilbake til første side


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HAR DU NOE PÅ HJERTET?

Her kan du skrive ditt leserbrev til Golfsiden

Skriv inn ditt innlegg i feltet under. Innlegget kan godt være med kallenavn, men som i andre seriøse fora ønsker redaksjonen å vite hvem innsenderen er. 

Leserbrev
:
 

Navn: E-post

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 
 

 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no