Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     

Smånotiser

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

Hørt på TV: "Tiger Woods hadde sitt beste år som 11 åring. Da hadde hadde blant annet 32 seire og en flott kjæreste. Siden har det bare gått nedover".
 
 
Smånotiser

Tilbake til første side
Tilbake til hovedside for smånotiser

Tidligere smånotiser: Fra 2000:

Småting fra før mars - mars april - mai juni - juli-august august-oktober - oktober-november
- desember
Smånotiser fra 2001: 
januar og februar
- mars og april - mai-juli august - september-desember
Smånotiser fra 2002: 
januar og februar - april-mai juni-desember
Smånotiser fra 2003:
januar-februar 

Smånotiser juli-desember 2005

30.12 Tiger Woods blir 30 år
Vi gratulerer Tiger Woods med 30-årsdagen. Han har trolig mange gode år foran seg. Vanligvis er den beste tiden for proffene etter at de har passert 30 år. Slik som Tiger Woods opererer, er det ingen ting som tyder på at han skal gi seg eller bli skadet. Spørsmålet er om han klarer å hilde motivasjonen ved like.

29.12 Morgan Pressel
har inngått en flerårig kontrakt med Callaway. Dette er den unge og lovende jenta som er for ung til å spille på LPGA Tour'en, men får spille på en unntaksregel.

29.12 Nike
Nike Golf introduserer nå sine nye Nike One Platinum og Black baller.

29.12 The Georgia State Golf Association
har vedtatt å tillate bruk at distance measuring devices i 2006 GSGA competitions season.

28.12 Vijay Singh til Qatar Masters Golf Tournament i slutten av januar
Hva han får for å stille opp, vet vi ikke, men han får sterk konkurranse i Quatar. Ernie Els blir med. Det gjør også sterke navn som
Retief Goosen, David Howell, Darren Clarke, Paul McGinley og Lee Westwood. Samme uke årsdebuterer Tiger Woods på PGA Tour'en i Buick Invitational.

28.12 Royal Birdale blir lengre til The Open i 2008
Banen som ble bygd på slutten av 1800-tallet, har vært åsted for sju Opens, to Ryder Cup-matcher og massevis av andre mesterskap. Nå skal banen endres slik at den matcher de nye lengdene som dagens spillere oppnår med ny teknologi. Det blir lagd seks nye utslagssteder, 20 nye bunkere og den blir 140 meter lengre når The Open arrangeres på banen i 2008. Total lengde blir 7.122 yards - selv ikke det veldig mye i moderne sammenheng.

17.12 TO GOLFNORDMENN i idrettsgallaen
Både i konsentrasjon (Henrik Bjørnstad) og Årets gjennombrudd (Marius Thorp) har golfkandidater til idrettsgallaen på Hamar 7. januar. Med sportssjef i golfforbundet Jan Erik Aalbu i juryen kan vi kanskje få en vinner, men det er neppe trolig fordi golf er en alt for lite anerkjent idrett i Norge foreløpig. Et spørsmål er det også om det holder mot verdensmester Even Wetten (gjennombrudd) og Bjørn Einar Romøren (konsentrasjon) i vår nasjonalgren hopp.

16.12 Narrow escapes
Sam Little klarte å beholde kortet på den utsatte 116. plassen på Europa Tour'en i år. Han fikk sandie (bønkerslag og pøtt) på det siste hullet i den siste turneringen på Mallorca for å beholde jobben sin på Europa Tour'en. Også Miguel Angel Martin, som har vært på Europa Tour'en siden 1983, klarte seg  i 2005. Han var nr. 117 før den siste turneringen, men spilte inn nok penger på Mallorca til å kapre 112. plassen på pengelisten. 

13.12
Englands Miles Tunnicliff
klarte å forsvare sin tittel i Mauritius Open på the Belle Mare Plage Legend. Han slo Portugals José-Feilipe Lima med et slag. 


12.12 Skal selge Losby
Per Kristoffersen på Losby kan fortelle til Golfsiden at de ønsker seg en selger som kan selge inn sponsorpakker, aktiviteter, overnatting, kurs etc. Det er mye å by på. Losby har flotte overnattingsmuligheter, to fine golfbaner, et meget bra treningsområde, rikholdig pro shop og noen dyktige trenere hvor John Uppard og David Lloyd burde være velkjente for de fleste. Selgeren vil få provisjonslønn. Det kan bli riktig bra for en dyktig selger. Det fine er at selgeren har mange ”varer” med seg ut til potensielle kunder.

Er dette av interesse kan man jo sende en mail til per@losby.no 

12.12 Kim Kristoffersen
blir profesjonell til nyttår. Denne lovende spilleren satser i første rekke på den nordiske ligaen, Telia Tour, Ecco Tour og P4 Tour. Går det bra, vil han gå veien videre til Challenge Tour og forhåpentligvis Europa Tour'en. Han skal utenlands i tre måneder over jul for å legge grunnlaget for sesongen. Lykke til med satsingen!

11.12 Henrik Bjørnstad
var virkelig en inspirasjon for en del juniorer da de var samlet på Fornebu Indoor Golf Centre i helgen. Det er ingen tvil om at hans inntreden på PGA Tour'en har inspirert mange yngre til økt innsats i treningen. Det er viktig å huske på at Norge med bare fire måneders sesong mister hele to år for hvert år i utvikling hvis vi ikke passer på å holde treningen ved like i de 8 månedene vi må vente fra september til mai.

  11.12 Fallende TV-interesse i USA?
De siste fem årene har det vært en negativ trend i TV-titting i USA for golf. Toppåret var 2001 da 5.36 millioner så på golf på søndag, inkludert Major-turneringene. I 2005 var det 4,11 millioner. Annonsørene synes at golftitterne er mer verdifulle enn andre tittere og betaler derfor relativt mer for å annonsere på golfsendingene. Men fortsetter denne trenden, kan det spøke på lengre sikt. Men det snur seg nok!

07.12 Tiger Woods og andre æresprisvinnere
Selvsagt ble Tiger Woods årets spiller. Det fortalte Golfsiden allerede 17. august! (se lengre ned på siden). På Senior Tour'en gikk prisen til: Dana Quigley. På The Nationwide Tour: Jason Gore, som vant tre gnager på rad og vant senere på PGA Tour'en i høst.
Mark McNulty fikk prisen: the Byron Nelson Trophy som den spiller som hadde lavest gjennomsnitt på Seior Tour'en; 69,41 slag.
Sean O’Hair, vant the John Deere Classic og tjente over to millioner dollar, ble the PGA TOUR Rookie of the Year.
The Champions Tour Rookie of the Year ble Jay Haas. Han vant to ganger og ble nr. 15 på pengelisten med bare 10 starter.
Olin Browne, som vant the Deutsche Bank Championship, ble utropt til the PGA TOUR’s Comeback Player of the Year.
Peter Jacobsen, som vant the Ford Senior Players Championship, ble utropt til the Champions Tour Comeback Player of the Year.

07.12 John Daly, som har brukket høyre hånd,
skal spille i Abu Dhabi i januar den første gangen turneringen Abu Dhabi Golf Championship skal arrangeres. Her kommer også Colin Montgomerie, Thomas Björn og Sergio Garcia. Hvor mange oljepenger de får for å stille opp, er ukjent.

07.12 Colin Montgomerie blant topp 10 i verden
Han er tilbake i topp 10 på verdensrankingen etter lang tids "fravær". Han er nå mr. 9 i verden.
 
06.12 Vinneren fikk 50.000 dollar i kvaliken
Henrik Bjørnstad og alle de 32 som klarte kortet, bortsett fra de seks beste fikk, 25.000 dollar hver. Kan komme godt med når julepresangene skal kjøpes. 

06.12 Årets spiller i Europa
Michael Campbell ble kåret til årets spiller i Europa etter sin innstas i US Open i juni hvor han vant. Han vant også HDBC World Match Play på Wentworth. Han vant kåringen foran pengelistevinner Colin Montgomerie. 

04.12
Robert Allenby vant igjen
Han tok sin andre seier på to helger da han vant Australian PGA Championship. Han slo Mathew Bowditch med et slag.

04.12 (00.05) Louise Stahle er nr. 2 etter tre runder
i kvalet til LPGA Tour'en i USA. Etter fire runderleder Ai Miyazato. Den 20 år gamle japaneren har vunnet hele seks ganger i Japan i år! Elendig resultatoppfølging og journalistikk frarøver oss muligheten til å fortelle noe mer enn at japaneren leder klart etter fire runder. Ingen ting ble skrevet om andre da dette gikk i trykken ved midnatt lørdag. Kanskje ikke så rart at interessen for damegolf ikke er så stor.
 
03.12
The Open tilbake til Turnbury. Her tapte Jesper Panrevik i 1994 da Nick Price fikk eagle på det 71. hullet og Jesper ikke fulgte med på leaderbord'en mot slutten. Det var også her Greg Norman i i 1986 kanskje spilte den beste runden i golfhistorien da han hadde 63 slag på andrerunden.
 
28.11 Tiger populær
Det er ingen hemmelighet at Tiger Woods er populær. Han sa i forrige måned i fra at han stiller opp i Dubai Desert Classic første helgen i februar 2006. Etter hans påmelding har salget av sponsorpakker økt dramatisk. Han har to ganger tidligere vært med i turneringen.

28
.11 Smånotiser:
Robert Allenby vant Australian Open
Etter at han har vært skadet, ser det ut til at Robert Allenby er tilbake for fullt. Han gikk på 77 på den siste runden, men det holdt til seier med ett slag. Turneringen gikk på Moonah Links Open-banen. Dette var hans andre seier i denne turneringen. Forrige gang var i 1994. Tre australiere kom på andreplass; John Senden (70), Nick O'Hern (72) og Paul Sheehan (73). På 5. plass kom Mathew Goggin (70) og den tidligere vinneren Aaron Baddeley (73). Grunnlaget for seieren ble lagt på torsdag med en banerekord på 63 slag. 

27.11 (kl 23.54) Under sendingen som gikk direkte fra Kina fra kl 06.30 kom kommentator Asbjørn Ramnefjell til å si at Oliver Wilson burde bruke en lengre kølle enn sand wedgen da han skulle droppe klar av TV-tårnet. Det er feil. Han skal bruke den kølla han har tenkt å spille videre med når han får fridropp og så droppe innenfor en køllelengde derfra igjen. Dette ble helt riktig utført av spilleren med dommer til stede. Kommentatoren må ha sovet i timen da han sa det. Kanskje ikke så rart etter å ha sendt direkte hver morgen fra Kina i fire dager. Et kronisk B-menneske som han er hadde en klar glipp der og da. Nattmennesket Asbjørn Ramnefjell har med dette - forhåpentligvis - rettet opp denne feilen. Feilen skjedde i den tolvte timen av TV-sendingene fra Kina denne helgen.

25.11 Annika skal igjen forsøke seg i Skins Game
for 3. året på rad. Det blir selvsagt en media happening av dimensjoner. Fred Funk, Tiger Woods og Skins Game kongen Fred Couples er med. I potten ligger $25.000 for hvert av de første seks hullene. Nr 7-12 betaler ut $50.000. Nr 13-17 er hvert $70.000 hver, mens det siste hullet er verdt $200.000. Litt mer enn en vanlig skins game mellom amatørvenner i hyggelig lag.

24.11 Monty
Da 42-årige Colin Montgomerie fikk den kongelige prisen: Tthe OBE - Order of the British Empire - fra Prince Charles på Buckingham Palace, dedikerte han prisen til hele Ryder Cup laget. HAn fikk MBE - Member of the British Empire i 1998.

24.11 Helen Alfredsson ble kaptein for Solheim Cup laget
Her er story'en: Les mer

22.11 Norman - Player of the Century
Han har "bare" to Major-titler, men over 80 seire rundt om i verden. Greg Norman ble kåret til seierherre i avstemningen over forrige århundrets spiller i Australia. Fem ganger The Open Champion Peter Thomson med over 50 seire på verdensbasis ble nummer to i denne avstemningen som ble foretatt blant alle PGA-medlemmene i Australia.
 
21.11 Miklagard med i ny golfbok
Boken ”Fifty Places to Play Golf Before You Die – Golf Experts Share the World`s Greatest Destinations” ble utgitt I November 2005 og er skrevet av Chris Santella.
Her er femti personer, alle kjente personer fra golfindustrien, intervjuet om deres favoritt baner i hele verden. John Strawn, en amerikansk banearkitekt, har skrevet om
Miklagard Golf som en av disse femti golfbanene! Eksempler på noen av de 50 banene er Pebble Beach, TPC Sawgrass, St Andrews Old Course og Valderrama.
Boken kan kjøpes på Miklagard Golf for kr 200,-. (begrenset antall)

20.11 Tre svensker
klarte å komme videre til den siste kvalifiseringen til PGA Tour'en i Florida. Per-Ulrik Johanson og Gabriel Hjertsted kom videre fra det andre kvalet, mens Mathias Grönberg var direkte kvalifisert etter innsatsen i USA gjennom året.

19.11
Tiger leder før siste runde i Japan:
Tiger, Furyk og Duval spiller bra
Etter tre runder ledet Tiger Woods (65-67-68) foran Jim Furyk (67-64-70) og overraskende David Duval som se rut til å være tilbake i temmelig god form. Det har tatt tid, men er desto mer gledelig for alle de som har lidd sammen med David Duval de siste årene. Han er tre slag bak med rundene (64-68-71) Par er 70. Colin Montgomerie lå på 48. plass med 69-71-77.

19.11 Mange gode i Japan:
Tiger, Furyk, Duval og Montgomerie i Japan med gode scorer
Mange gode spillere er i Japan denne uken i Dunlop Phoenix. Etter to runder ledet Jim Furyk (67-64) foran Tiger Woods (65-67) og sensasjonsmannen David Duval (64-68).  Montgomerie lå et stykke ned på listen med 69-71. Flere av disse savnes i World Cup i Portugal, men startpengene var kanskje så store at de fant det regningssvarende å reise til Japan. Tiger Woods stiller neppe opp uten at han for en million dollar eller to før han setter sine ben i klubbhuset før start.

16.11
Kjempeavslutning på kvalet:
Tidenes beste avslutning?
Argentineren Miguel Carballo var 6 over da han hadde tre hull igjen å spille. Han fikk birdie på et par 5 hull. Deretter fikk han hole in one på det nest siste hullet. Ikke nok med det. Han fikk birdie på det siste hullet. Dermed endte han på 17. plass og sikret seg kortet på Europa Tour'en for neste år.

13.11
Tigers imponerende statistikk
Tiger Woods spiller sin PGA turnering nr. 200 når han stiller opp i sin første turnering neste år. Med 46 seire har han vunnet hele 23% av alle gangene han har stilt opp. Imponerende.

13.11 Darren Clarke forsvarte tittelen
Darren Clarke forsvarte sin tittel i Taiheiyo Masters i Japan i helgen. Det er første gang han noensinne har forsvart en tittel. Han gjorde det med stil. Han fikk eagle på det siste hullet og vant med to slag foran Mitsuhiro Tateyama.

11.11 59-runde i Australia
Brad McIntosh er den første som gikk på 59 slag i en profesjonell turnering i Australia. 23-åringen har gått på University of Houston i Texas. Han gikk på 58 slag - 12 under par i den andre runden på Emerald Lakes i turneringen the Queensland PGA Championship.

McIntosh vant Queensland Open i forrige uke. På sin vei mot 59 hadde han en bogey, 11 birdier og en eagle. Han hadde 28+31 slag. Han spilte med veteranen Peter Senior.
"It was my best-ever ball striking round," sa McIntosh etter runden. "Every single iron shot I had in front of me I felt I was going to knock it to four feet -- it was just one of those days I guess.

Så da så!

09.11 Gonzalo Fernandez-Castano
fikk prisen Årets Rookie på Europa Tour'en.
Foto: Asbjørn Ramnefjell
Peter Gustafsson var temmelig skuffet. Her fra det spanske åpne mesterskapet hvor han ble nr. 2

Prisen heter Sir Henry Cotton Rookie of the year.
Representantene for Europatouren, Association of Golf Writers og R&A har sagt sitt. Spankolen ble nr. 57 på årets pengeliste, mens Peter Gustafsson ble nr. 46. De siste 10 årene har den som har endt høyest på listen fått denne prisen. Peter Gustafsson tapte i play off i spanske åpne og ble nr. 2 i sveits etter Sergio Garcia. Spanjolen vant KLM Open. Kanskje ikke så rart at Peter Gustafsson ble skuffet?
 
09.11 Carl Pettersson klar for US Masters
Han har spilt seg opp til en plass blant de 40 beste på pengelisten i USA og er klar for Augusta i april. Heie Sverige!

08.11 En milliard dollar
er samlet på PGA Tour'en gjennom tidene til veldedige formål. Fra 1938 da PGa bidro med 10.000 dollar til nå er det samlet inn imponerende beløp til folk og organisasjoner som trenger det. Trolig vil det ikke ta mer enn omtrent 9-10 år før den neste milliarden er på plass. I 1999 ble 500 millionersgrensen nådd.

07.11 Pettersson med 500.000 dollar i bonus
Det settes årlig opp en bonus i sesongavslutningen. Dette er 6. året på rad at de siste 11 turneringene gir en ekstra bonus. The PGA TOUR’s Fall Finish presented by PricewaterhouseCoopers ga i år Carl Pettersson en bonus på hele 500.000 dollar. Oline Browne kom på 2. plass og Tiger Woods kom på 3. plass. De fikk henholdsvis 300.000 og 200.000 dollar for innsatsen. Dette var en skikkelig bonus for Pettersson som har vært den store formspilleren i høst på PGA Tour'en.

05.11 Tutta på verdenslaget
I følge VG skal Suzann Pettersen spille på "verdenslaget" mot Korea i Singapore i desember. Visstnok er det Annika Sörenstam som har anbefalt at Tutta får være med - ikke minst takket være hennes innsats i Solheim Cup i høst.

02.11 Catrin Nilsmark
blir høyst sannsynlig kaptein også på det neste Solheim Cup-laget på hjemmebane, Barsebäck, Sverige.

31.10 Bra av Garcia
Sergio Garcia ble nr. 2 i Volvo Masters. Det var bra nok til å overta Reuters Tsorke Average Award for 2005. Han hadde 69,68 mot Ernie Els' 69,75 i gjennomsnitt på hver runde.

31.10 Thaworn Wiratchant, Thailand
vant US Hero Honda Indian Open ($300,000 i premier) med to slag søndag på den 6,802-yard lange Delhi Golf Club banen (par 72). 39-åringen sa etterpå at banen ikke passet ham spesielt bra og at han var svært overrasket over seieren.

31.10 Lee vant på LPGA Tour'en i Korea
Lee Lon Lee, Syd-Korea, vant helgens turnering på LPGA Tour'en som har flyttet seg til Østen. Carin Koch ble nr. 2 sammen med My Hyan Kim. Sophie Gustafson ble nr. 8. Annika Sörenstam ble nr. 14. Ungjenta Paula Creamer avsluttet med 79 og ble nr. 23. Nivået var kanskje ikke så høyt i turneringen? Rundt 10 av de 20 beste og 30 av de 69 som fullførte turneringen hadde koreansk-klingende navn. Det sier på den annen side også temmelig mye om hvor populært golf er blitt i Korea.

30.10 Michael Campbell
har fått den ærefulle utnevnelsen: Honorary Life Membership of The European Tour. Han vant jo Us Open i år og har vært en trofast tjener på tour'en i mange år.

28.10 Henrik Bjørnstad
har i flere år sagt at hans drøm er å konkurrere på USA Tour'en. Det blir spennende å se hva han får til 2. - 5. november i den andre kvalifiseringsomgangen på Europa Tour'en. Uansett hvordan det går, tror vi at Henrik har mest lyst på PGA Tour'en. Han har tross alt vært på Europa Tour'en i flere år. Men det er langt fra lett å komme dit. Klarer han det, vil det være en av de største norske idrettsprestasjonene i år. Good luck, Henrik!

27.10 Michael Larsen, Meland
ble nr. 28 på Ecco Tour-kvalifiseringen med runder på 78 og 77. Det be en delt 28. plass - 15 slag bak vineren. Dermed får han spille turneringer på Eccor Tour'en neste år. Resultatene

26.10 Michelle Wie og gutta
Det har lenge vært klart at Michelle Wie skal spille sammen med gutta på PGA Tour'en på Hawaii i januar. Hun kommer derfra og har også tidligere deltatt i turneringen uten å klare cutten. Hun klarer det neppe denne gangen heller - hvis ikke startfeltet er svakt. Mane av de beste spillerne venter med sesongåpningen en stund. Det kan hjelpe Michelle Wie på veien til å klare cutten.

25.10
Menn med i US Open for damer?
Det snakkes litt om den nye regelen om at kvinner kan forsøke seg i The Open 2006 som spilles i Liverpool. Ian Woosnam har ikke noe i mot å spille sammen med Michelle Wie i The Open neste år. "It wouldn't bother me playing alongside Michelle Wie in the Open. If she got there I think it would be exciting for the game of golf," sier Ian Woosnam. Vinneren i 1999 av The Open Paul Lawrie er ikke like entusiastisk: "Are we allowed into the regional qualifying for the US Women's Open now?" Han la til at han ikke er interessert i å prøve, men det er lov å stille spørsmålet.

24.10 Bare tre mann
Bare tre mann av de som kvalifiserte seg gjennom kvalifiseringssystemet i fjor er blant de 50 beste på PGA Tour'en i år; Lucas Glover, Sean O'Hair og Jason Bohn. Mer bemerkelsesverdig er det kanskje at det bare er to mann fra Nationwide Tour USAs Challenge Tour) som er blant de 100 beste; Charles Warren og James Driscoll.
 
24.10 Bare tre mann
Bare tre mann av de som kvalifiserte seg gjennom kvalifiseringssystemet i fjor er blant de 55 som får være med i Volvo Matsers på Valderrama siste helg i oktober; Peter GUSTAFSSON, Gonzalo FERNANDEZ-CASTANO og Richard FINCH. Bare en av de 15 som kom inn på Europa Tour'en i fjor via Challenge Tour'en kom med i på Valderrama; Greame Storm. Han ble nr. 13 på Challenge Tour'en i fjor. Han vant for øvrig British Amateur i 1999 og ble proff etter å ha spilt i US Masters i 2000. Her hadde han 84-76 og hadde "bare" Arnold Palmer, Seve Ballesteros, Gay Brewer og de to som spilte bare en runde Billy Casper og Doug Ford bak seg.

Det viser kanskje hvor stor forskjellen er på kvaliteten på de etablerte spillerne på Europa Tour'en og de som spiller på Challenge Tour'en/kvalskolen. Både i USA og Europa.
 
21.10 Henrik Bjørnstad
skal spille den neste runden i kvalet på PGA Tour'en i California.

21.10 Når Ernie Els
gjør come back etter sommerens ferieskadete kne på hjemmebane i desember, er det mange som er spente på formen hans.

21.10 Tre norske må kvale til neste års Europa Tour for damer
119 damer må gjennom første kval 16. og 17. november. De beste herfra  skal fylle opp feltet i finalekvalet 19. til 22. november. Dette foregår på det flotte La Cala området i Syd-Spania. Her skal Cecilie Lundgreen, Lill Kristin Sæther og Marianne Skarpnord delta.

19.10 Jarmo Sandelin ut av Europa Tour'en?
Han må komme på 4. plass denne uken på Mallorca for å beholde kortet sitt. Denne fargerike spilleren, som ikke vil snakke med bladet Svensk Golf angivelig fordi han synes det er kommunistisk at bladet blir distribuert til alle svenske husholdninger, vil bli savnet på Europa Tour'en. Han er en blid og glad kar. Det er 10 år siden han nedkjempet selveste Seve Ballesteros på Mas Palomas, Kanariøyene og vant sin første seier. Med fem seire og Ryder Cup deltakelse har han hatt en fin karriere. Dem langtslående svensken med finske aner. Han vil nok få noen invitasjoner til neste år, selv om han ryker ut av ET denne uken. Om han spiller ET-kvalet i Spania, vet vi ikke, men fargeklatten vil nok bli savnet av mange på Tour'en neste år. Hvis da ikke det skjer et under at han får en topplassering på Mallorca denne uken.

19.10 Caroline Westrup
flytter til USA etter jul for å bli enda bedre i golf. Hun vil satse på å bli profesjonell golfspiller om et par år, men neppe via college systemet i USA. Hun har hatt en flott sesong med topplasseringer på Europa Tour'en for damer blant annet. Familien bor i Lommedalen. Hvor god hun blir, vil de neste årene vise. Kanskje lillesøster Emilie følger i fotsporene. Det var pappa Charlie som dro i gang seriøs satsing i norsk golf for en del år siden, men han ble (i korthet) motarbeidet av av aktører i miljøet som ikke likte den strenge treningsdisiplinen. En disiplin som må til om man skal bli god i golf.

18.10
Et lite stykke golfhistorie er gått bort
Tidligere britisk amatørmester og US Masters deltaker Charles Yates døde i en alder av 92 år. Ble opplært av Bobby Jones og var med i den første US Masters turneringen i 1934. Han vant for øvrig The British Amateur Champioship i 1938. Hans læremester Bobby Jones vant dette mesterskapet i 1930. Hele historien kan du lese her: Les mer

13.10 Bare 65 får spille om pengene
I neste sesong får bare 65 spillere og delt plassering kjempe om pengene på Europa Tour'en. Allerede Volvo China Open i november 2005 vil operere med denne regelen. Årsaken ligger i at det de siste 5 årene er blitt for mange treballer og start fra doble tee-steder i helgene pga for store startfelt. Andre faktorer: sponsorer, service, frivillige, green keeping. trening før 3. og 4. rundene og været som reduserte spillemuligheter med store startfelt.

13.10 The Royal & Ancient Golf Club
fortalte i dag at de har endret påmeldingsskjemaet for den eldste av de fire Major-turneringene. Endringen kom på den dagen da Michelle Wie startet sin profesjonelle karriere på LPGA Tour'en i the Samsung World Championship, Bighorn Golf Club.
Nå er påmeldingsskjemaet endret fra: "any male professional golfer" eller "male amateur golfer whose playing handicap does not exceed scratch." Den nye regelen går på at påmeldingen skal være uavhengig av kjønn: "should be based on playing ability irrespective of gender."
Kanskje Michelle Wie og andre håpefulle forsøker seg i The Open sammen med Marius Thorp?

12.10 Døde av kreft
Jack Nicklaus tidligere caddie Angelo Angea er død - 75 år gammel. Han gikk caddie for Jack Niklaus et par tiår. De vant 40 turneringer sammen; the U.S. Open, British Open og PGA Championship. Argea sluttet i jobben for Nicklaus i 1982 og fikk aldri være med på å vinne en av de 6 gangene Jack kunne ikle seg den grønne jakken. Det var ikke lov før i 1993 å bringe egne caddier til Augusta National Golf Club.

12.10
Peter Kaensche i play off om over 100.000 kroner
I forbindelse med neste ukes Challenge Tour turnering blir det arrangert en shoot out, sudden death med seks spillere. Les mer her

11.10 Seve Ballesteros
spiller på Europa Tour'en for første gang på to år. Han er med i Madrid Open denne uken. Jan-Are Larsen er nr. 5 på reservelisten med små muligheter til å komme med.

11.10 Tiger suveren i WGC
Da Tiger "fikk" seieren da John Daly misset en meget kort pøtt på det 2. ekstrahullet sist søndag, førte det til at Tiger Woods nå har vunnet 13 millioner dollar i disse World Golf Championships siden starten av disse turneringene i 1999. Det er mer enn alle i hele verden har vunnet i løpet av sine karrierer - bortsett fra 35 spillere.

11.10 John Daly med fire strake?
Etter tre innledende 67-rnder sist helg, var det kanskje duket for en fjerde på rad. Han fikk spørsmålet: "Have you ever done anything four straight times?" Da svarte han kontant: "Only divorces!"

10.10 Øyvind Rojahn nr. 15 på Ecco Tour'en
Christian Nilsson vant Øresund Masters. Øyvind Rojahn ble nr. 15, mens Knut Børsheim ble nr. 26. Alex Sundsten endte på 42. plass.
Live scoring

10.10 Tett i toppen mot slutten av LPGA-turneringen i California
Nicole Perrot, Chile, vant i Auburn, California. Syd-Korea's Hee-Won Han var et slag bak. 21-åringen fra Chle var den 10. førstegasngsvinneren på touren i år hvilket understreker at det er et generasjonsskifte på gang i amerikansk og internasjonal damegolf. Annika Sörenstam ble nr. 22 på sin 35-årdsdag. Her har du resultatene:
Live scoring fra LPGA Tour'en

08.10 Henrik og Tutta sammen
Våre to beste spillere har begynt å trene sammen. Siden Henrik Bjørnstad ble tatt inn i Team Norway etter sitt come back, har Tutta og Henrik begynt å trene sammen. De har mye å lære av hverandre. spesielt har nok Tutta mye å lære av Henriks nærspill. Vi ser ikke bort fra at Henrik kan lære noe av tøffheten til Tutta - ikke minst i treningssammenheng. Tutta skal spille en gang til i en match mellom USA og "resten av verden" i Singapore. Utenom dette blir det bare trening frem til neste sesong for Tutta. Henrik blir travelt opptatt med kvalifiseringer fremover. Team Norway minus Eirik Tage Johansen skal til La Manga i slutten av oktober sammen med en del andre utvalgte spillere. Det kan bli en meget lærerik samling skulle vi tro. . 

07.10
 Smånotiser:
Henrik Bjørnstad, Stockholm
Norge er langt unna USA. Henrik skal spille første del av PGA kvalet på TPC of Tampa Bay 18.-21. oktober. Her står det at han bor i Stockholm. Golfsiden dro ikke kjensel på en eneste av hans konkurrenter på denne banen. Bare en annen utlending var på startlisten på denne banen. Han bor i London, hvis vi skal tro startlisten, men det skal vi knapt?! Det skal spilles på hele 14 baner over store deler av USA i første runde. i kvalifiseringen i oktober.

03.10
Monty opp på 16. plass å verdensrankingen!
Han har avansert kraftig på rankingen i år. Tidlig i vår kjempet han som besatt for å få være blant de 50 beste slik at ham automatisk får være med i de store turneringene. Nå er han helt oppe på 16. plass etter seieren på St. Andrews i dunhill links championship. Det er bare US Open vineren Michael Campbell og Tiger Woods som har fått flere poeng på rankingen blant de 20 beste når vi ser på poeng som er vunnet og tapt i år.  K.J. Choi rykket opp til 30. plass etter sin seier i USA.

01.10 Smånotiser:
Dobbelt svensk i British Open
Eva Ansgarius forsvarte sin tittel i British Open for kvinner i seniorklassen på Newport Golf Club  i slutten av september med 74 77 75. Hun vant med ett slag foran Viveca Hoff, tidligere landslagsspiller for Sverige. Viveca avsluttet med to birdier, men havnet et eneste slag bak. Sidsel Christensson, Norge kom på 80. plass med 91 92. Cutten gikk på 186 slag.

29.09 Fred Funk til Skins Game
Han skal spille sammen med Annika Sörenstan, Tiger Woods og red Couples. Det skal spilles Merrill Lynch Skins Game 26. - 27. november på Trilogy Golf Club, La Quinta, California. Fred Funk er nr. 192 på driving distance. Han forteller: "Tiger came up to me the other day and said Annika is the fourth. If she outdrives you once, you will never, ever, ever hear the end of it.'"

28.09 Her finner du nyheter på regelfronten omtalt. Les mer

28.09 Michelle Wie (15)
skal spille en turnering på den japanske golf touren i januar. Kanskje hun slår like langt som mange av gutta etter at hun har vært i hardtrening hos David Leadbetter i 14 dager for en tid tilbake?

26.09 George Archer er død
Han var kjent som en meget god putter og vant The US Masters i 1969, Han ble 65 år gammel. Er du interessert i å lese mer om denne dyktige golfspilleren, kan du klikke her

26.09 Robert Gamez
vant for første gang på mange år. Han vant Valero Texas Open med tre slag foran formspilleren Olin Browne. Gamez lå på 149. plass på pengelisten før turneringen. Nå er han nr 62.

26.09 David Duval på listen
Endelig klarte David Duval cutten. Nå er kan kommet inn på 259. plass etter at han tjente en håndfull dollar. Han ble nr. 60 i Valero Texas Open sist helg. 

22.09 Bra av Lene Krog
Hun ble nr. 3 i en collegeturnering i USA. Hun hadde sammen med turneringsvinneren Garreth Phillips den beste runden i turneringen med 68 slag. Første og tredje runde gikk unna på 77 og 74 slag. Her er resultatene

21.09 Kent Sundqvist får ikke fortsette som greenkeeper på Barsebäck
Eierne har besluttet å ikke fortsette kontrakten som har vart i tre år. Greenkeeperen selv er meget overrasket. Men han får sikkert mange gode tilbud om ny jobb andre steder - når skuffelsen over å ikke få fortsette legger seg.

21.09 Ryan Moore rett inn på PGA Tour'en?
Hvis han spiller bra i Texas Open denne uken, ser det ut til at Ryan Moore, den gode amatøren som ble proff etter US Open i juni, klarer å få kortet gjennom innspilte penger i år slik at han slipper å gå på kval-skolen. Det blir i så fall første gang siden Tiger Woods gjorde det i 1996.

21.09 Tiger Woods er Palyer of The Year allerede
Ingen kan ta fra Tiger Woods tittelen Plkayer of The Year på PGA Tour'en. Han får tittelen for 7. gang på 9 år og slår dermed rekorden til Tom Watson som hadde 6 titler på 8 år.

20.09 Jason Gore opp 230 plasser
Han vant sist helg og rykket opp 230 plasser til en 88. plass på verdensrankingen. Carlos Franco er igjen blant de 100 beste i verden. Han ligger nå på 68. plass. Han er den første spilleren på 9 år som vinner både på Nationwide Tour og PGA Tour.

12.09 Mye prat og lite ull?
Ser at en del nettsidedebattanter har vært og spilt golfturnering. Av 23 mann var det bare en mann som klarte å komme over skammegrensen på 30 poeng. Når singelhandicappere bare får 20 poeng, spiller de i realiteten til 25-30 i handicap. Nei, tren mer og prat mindre. Ikke uventet var det de som hadde lavest handicap som var best og forsto best hvor vanskelighetene på Miklagards geniale banedesign ligger.

12.09 Ernæringskurs?
Etter Solheim Cup har mange golfspillere - ikke minst her i Norge - stilt seg spørsmålet om ikke en del av verdens beste damespillere kunne ha godt av å gå et ernæringskurs og lært seg litt om kosthold.
Kanskje det kunne forbedret prestasjonene?
Det er kanskje ikke så lett når man må forholde seg til golfbanerestauranter og andre restauranter når man til stadighet er på reisefot. Lett er det ikke å få i seg den rette næringen undre slike forhold. Kanskje nettopp derfor bør man bli mer oppmerksom på dette temaet. Se hva norske toppidrettsutøvere gjør i forbindelse med f. eks. olympiske leker. Kosthold blir viet stor oppmerksomhet. Her har nok golfsporten mye å lære - på alle nivåer.

12.09 Meg Mallon
ble kjørt til sykehus etter seieren i Solheim Cup. Hun ble der til observasjon. Dermed ble det ikke noe offisielt lagbilde av det seirende laget.

09.09 Tiger til Presidents Cup med ny caddie
Tiger Woods skal bruke Billy Foster som caddie under Presidents Cup. Steve Williams skal være på New Zealand og ta i mot sitt første barn på den tiden. Foster har gått caddie for Darren Clarke og Seve Ballesteros. Tiger kan godt tenke seg å spille sammen med Fred Couples, men har helle ringen ting i mot å spille sammen med Jin Furyk som han aldri har spilt med til tross for at de begge har vært på laget siden 1997. Det har for øvrig også Davis Love og Phil Mickelson vært.

09.09 Solheim Cup samler til Katrina
Det skal selges 3.000 ekstra billetter til Solheim Cup til singel matchene på søndag. Det blir 120.000 dollar til katastrofeområdet etter orkanen Katrina i New Orleans området. Allerede fredag kan tilskuerne bidra med sine gaver til formålet.

08.09
Hjertesukket: Det heter match om match spill
La oss denne helgen slippe å høre at de skal spille "kamper" i Solheim Cup. I denne turneringen spilles det matcher, men dessverre er det mange som skal skrive og prate om golf som ikke vet dette. Hører dere journalister og andre? Det spilles foursome matcher, best ball matcher og singel matcher. Det spilles altså ingen kamper - bortsett fra i Tippeligaen og andre steder hvor journalister er mer vant med å rapportere fra.

06.09 Suksess uten Norge
Det var meningen at Norge skulle være med i Volvo Cross Country Challenge med Europa Tour for damer. Men Norge klarte ikke å komme opp med noen turnering. Hele opplegget ble likevel en suksess, skal vi tro de ansvarlige:

Annika Sörenstam won the Scandinavian TPC Hosted by Annika in her home country of Sweden, Lisa Holm Sorensen of Denmark triumphed at the Ladies Finnish Masters and Iben Tinning secured a home victory at the Nykredit Masters in Denmark. Cecilia Ekelundh from Sweden claimed the overall Volvo Cross Country Challenge title, for which she received US$25,000 in prize money and a Volvo XC 70 courtesy of Volvo Cars Nordic.

02.09 Ikke golfbane - bra!
Når Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil stoppe Lillestrøm GKs paner om å lage en 18 hulls golfbane av "inngrepsmessige årsaker", er det bra for golfsporten. Det er alt for mange golfbaner i dette området som det er. Vi trenger ikke flere klubber med svært presset økonomi. En ting er naturen hensyn. En annen ting er de økonomiske hensynene. På det siste området bryr nok ikke fylkesmannen seg. Vi ønsker imidlertid Lillestrøm GK lykke til ved en senere anledning - når markedet er modent for et slikt anlegg.

31.08
Vijay Singh skadet
Han skulle stilt opp for å forsvare sin tittel i Deutsche Bank Championship fredag til mandag. Man han skadet seg i ryggen under bordtennisspill med sønnen Qass. Det var i denne turneringen at han slo Tiger Woods og Adam Scott på de siste hullene og overtok tronen på verdensrankingen hvor Woods hadde regjert i 264 uker. Tiger Woods stiller opp denne uken for å forsøke å vinne 990.000 dollar i førstepremie. 

28.08 Fra NGF: Thorp og Europa slo britene
Den nybakte europamesteren Marius Thorp har en stor del av æren av at Europa vant 14-10 over Storbrittania & Irland i The Jacques Leglise Trophy. Lørdag vant Marius både sin foursome- og sin singelmatch, begge på det 18. hullet.

Marius Thorp går fra den ene store turneringen til den andre. Denne helgen representerte han Europa som spilte mot Storbrittania & Irland i Wales. Det ni beste juniorspillere fra Europa mot de ni beste juniorspillerne på de britiske øyer.

Marius kvalifiserte seg til det europeiske laget ved å bli nr. 2 individuelt i kvalifiseringspillet i lag-EM for juniorer tidligere i år.

Fredag ble det seier og tap for Marius Thorp under første dag av The Jacques Leglise Trophy. Han vant sin foursome, men tapte singlematchen. Sammenlagt stod det 6-6 mellom Europa og Storbrittania & Irland etter første dag.

Følgende spillere representerte Europa:
Ikke-spillende kaptein: Andreas Pallauf, Østerrike
Tristan Bierenbroospot, Nederland
Nicklas Glans, Sverige
Jesper Kennegard, Sverige
Kajetan Kromer, Østerrike
Lluis Garcia Del Moral, Spania
Andrea Pavan, Italia
Tim Sluiter, Nederland
Marius Thorp, Norge
Floris de Vries, Nederland

Knut Børsheim fra Fana GK deltok på det europeiske laget 2004. Både i 2003 og 2004 vant Storbritannia & Irland.

25.08 Fredrik Jacobson melder seg ut av Ryder Cup diskusjonen
Det kreves 11 starter på Europa Tour'en for å være aktuell. Jacobson bor i USA og av hensyn til bl.a. familien velger han å ikke satse på Ryder Cup. Han venter sitt første barn i januar. Greg Owen, England, Phillip Price, Wales, Justin Rose, England, Alex Cejka, Tyskland og Jesper Parnevik er i samme båt, men sistnevnte kommer til å spille de 11 turneringene i Europa som kreves for å være ektuell for laget.

23.08 Suverene Tiger Woods er fortsatt verdensener på rankingen. Nå med stor margin til Vijay Singh, Phil Mickelson og Ernie Els.

23.08 Lene Krog får Charlotta Sörenstam som kaptein.
6.-7. september spilles PING Junior Solheim Cup. Turneirngen spilles uken før
den 9. Solheim Cup som spilles på Crooked Stick G&CC, Indiana, USA. Lagene fra USA og Europa består av 12 spillere. De europeiske kommer fra: Spania, Sverige, Norge (Lene Krog), Belgia, England, Tyskland og Italia.

22.08
Vestfold trenger ny leder
Etter at forrige daglige leder måtte slutte i Vestfold GK, har styrets formann Bjørn H. Mehus fungert som daglig leder. Nå skal det ansettes en ny daglig leder. Klubben har 6 heltidsansatte. Erfaringsmessig er det en klar fordel med golfkunnskaper, men det alene holder nok ikke. Har du ambisjoner om å ha lang ferie sammen med skoleferien, bør du neppe søke denne jobben. Lønnsmessig skulle det sikkert bli muligheter for enighet. Vi skulle tro at en slik jobb ligger i 4-500.000 kronersklassen. Evne til å lede andre, samarbeidsevne og økonomi-/IT kunnskaper kommer godt med. Søknadsfristen er 31. august. Hjemmesiden


17.08 Tiger Woods ble den første spiller siden Jack Nicklaus i 1973 som kom blant de fire beste i alle fir Major turneringene. Gjett hvem som blir årets spiller i USA!

17.08  Retief Goosen var kvalifisert til å spille the PGA of Grand Slam men meldte avbud. Dermed går Vijay Singh inn i stedet. Denne oppvisningsturneringen går 23. - 23. november på Hawaii. Singh var førstereserve før Goosen inntil han fikk bogey på det siste hullet i PGA Championship hvor han brukte 4 slag fra 70 meter.

17.08 Steve Elkington om å vinne Major turneringer: "Tiger collects them like they're nothing. For the rest of us, it's not that easy."

15.08
Paula Creamer vant igjen
Paula Creamer, den nye stjernen i USA som også vant Evian Masters og sybase Open tidligere i år, vant en turnering i Japan hvor den store stjernen i Japan 20 år gamle Miyazato ble nr. 2. Paula Creamer gikk ut av high school for tre måneder siden.

08.08 Visste du at......
- Det i USA er rundt 16.000 golfbaner
- Gjennomsnittlig score for amerikanske golfspillere er 97 og 114 for henholdsvis herrer og damer.
- Av de 27 millioner mennesker som spilte minst en runde golf i USA for to år siden, var det bare 6 millioner voksne som spilte 25 eller flere runder.
- toppballen til Titleist kostet 54.50 dollar for 20 år siden, mens den i dag koster 47 dollar for dusinet? (I følge Edwin Watts)

04.08 Peter Kaensche skal forsøke seg i Moskva om et par uker. Det blir som en liten kvalifiseringsskole for ham. Han har vist at han kan score lavt. En topplassering i Moskva, kombinert CT og ET, vil gi ham glimrende ranking på CT (Challenge Tour'en).

03.08 Ernie Els operert
Han misser PGA mesterskapet i neste uke. Han ble skadet under seiling i Middelhavet. Han misser også trolig Presidents Cup.

01.08 Eccor Tour:
Morten Orveland ble nr 28
Kim Kristoffersen ble nr 38, mens Morten Hagen ble nr. 46 i Logida Open i Frederikssund GK i Danmark 26. - 28. juli. Resultatene

01.07
Smånotiser:
Koreansk i British Open - sterk svensk innsats
Jeong Jang vant i England. svenskene gjorde det bra med. Sophie Gustafson ble nr. 2, men var hele fire slag bak. Michelle Wie gjorde nok en god turnering og ble nr. 3. Hele 7 svansker var blant de 22 beste hvorav fire var blant de 10. Annika Sörenstam ble nr 5, mens Louise Stahle, siste turnering som amatør, ble nr. 8. En ny svenske på gang med andre ord! Ingen norske var kvalifisert til å delta.

28.07 Smånotiser:
Anna Dønnestad dobbel svensk mester med familien
Anna Dønnestad vant det svenske mesterskapet i generasjonsgolf mor datter sammen med Julie, som nå konsentrerer seg fullt og helt om å bli Norgesmester i fotball med Røa igjen.

Like etter vant Anna SM gull igjen. Denne gangen for ekta maker (ektepar) sammen med husbonden Erik. Dobbel svensk mester er en bra ballast å ha før hun skal forsøke å vinne NM Senior i Arendal 29. og 30 juli. Les mer

27.07 Smånotiser:
Woods/Daly tapte mot Mickelson/Goosen i Battle at Bridges
Det ble en overlegen seier til Goosen og Phil Mickelson mot John Daly og Tiger Woods i bestball konkurransen i California mandag kveld. De vant 5/4. Nå har Tiger vunnet her fire ganger og tapt tre ganger. Dette var trolig siste gang turneringen arrangeres. Phil Mickelson hadde en fordel av "hjemmebane". Han er medlem på Bridges Golf Club nord for San Diego hvor prisen på medlemskap starter på 350.000 dollar.

27.07 Debuterer internasjonalt
Norge stiller med fire spillere i denne ukens Danish International Youth Championship ved Smørum GK. Tre av gutta debuterer internasjonalt! 
De som debuterer er Joakim Mikkelsen, Drammen GK, Håkon Hafskjær,  Hauger GK og Henrik Bucher Holm, Ballerud GK. Med seg har de Espen Kofstad, Losby GK som har spilt mye i utlandet allerede. Det spilles 54 hull fra tirsdag til torsdag og 100 spillere fra Sverige, Finland, Danmark, Tyskland og Italia deltar.

Resultater

27.05 Henrik Bjørnstad
er selvsagt tatt inn i Team Norway i NGF etter at han både har spilt bra i det siste og har valgt å satse for fullt igjen.

2
5.07 Smånotiser:
Titleist populær blant de yngre
Hele 93% av startfeltet på 156 spillere spilte på Titleist golfballer i det amerikanske juniormesterskapet for gutter - eller 147 av 165 spillere. I de andre kategoriene dominerte også Titleist; drivere (79), fairway metallkøller (85), jernsett (76), utility jern (32), sand, lob og approach wedger (196) og puttere (90).  Blant jentene var det 82 % av 128 spillere som brukte Titleist baller. Her var også Titleist driver den mest populære med 43 spillere som brukte dette merket.

24.07
Kristiansen bra i Østerrike
Ny nederlender på gang? Anders Kristiansen ble nr. 13 i European Young Masters i Østerrike. Med rundene 74-75-75 endte han på 224 slag (+8). Han var 19 slag bak den suverene vinneren fra Nederland, Floris de Vries. Dette navnet skal vi merke oss. Han var også god på det nederlandske laget som Norge møtte i finalen under junior EM nylig. To slag bak Kristiansen, på en 15. plass, endte Fredrik Kollevold. Rachel Raastad ble nr. 22 i jenteklassen med 245 slag over tre runder. Her var det det 14-årige vindunderbarnet fra Spania, Carlota Ciganda, som vant på 205 slag (-11). Også en ny stjerne?

24.07 Telia Tour, Sverige:
Alex Sundsten nr. 11 og Peter Kaensche nr. 14 i Sverige
Sundsten hadde 72-72-73, mens Peter hadde 72-74-72. Vinner var Panu Kyliainen, Finland på fire under par - seks slag foran Kaensche.

24.07 Damene langt bak på Telia Touren
Det ble bare en runde på Telia Touren for damer. Mikaela Bäckstedt vant suverent med 67 slag. Westrup-søstrene fra Bærum gjorde det bra (7. plass på Caroline-72 og 13. plass på Emilie-74). Monica Gundersrud hadde 76 og ble nr. 29, mens Lill Kristin Sæther hadde 78 og ble nr. 56.

18.07 Tiger Woods var ikke blant de mest populære blant de unge autografjegerne. Tiger ble til dels sterkt kritisert fordi han oppførte seg avvisende og arrogant overfor de yngre i fan-skaren.

18.07 Monty syntes det ikke var flaut å tape for verdens beste spiller. Tvert i mot han var temmelig fornøyd med å være tilbake i verdenstoppen. Det er 8 år siden han var i toppen av en Majorturnering - og fjerde gang han ble nr. 2. To ganger bak Ernie Els i US Open og en gang bak Steve Elkington i PGA mesterskapet.

18.07 Tigers caddieskjelte ut bestemor
Steve Williams har vært i klammeri med omgivelsene tidligere. På St. Andrews ville han ikke gå med et merke på bagen som viste hvilken spiller det var snakk om. Kona til caddiemasterPete Maffey, Judy Maffey, fikk så det holdt av caddien til Tiger Woods: I'm not going to wear that f******* thing, and no one's f******* going to make me".

Kanskje ikke rart at bestemor Judy ble perpleks.

18.07 Merk dere navnet Lloyd Saltman, Skottland. Han var  beste amatør. Han er bare 19 år gammel og kvalifiserte seg inn i turneringen.

Tilbake til første side

 

 
 
Annonser

 

 


Henvendelser annonser:
ar@golfsiden.com