Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN

Morgensolen stiger over hotellet på 17. hullet på St. Andrews

27.04 Ukens reisetips:
Skottland og golf er (nesten) synonymer
Tekst og foto: Louis Røren
Det var der det begynte. Det var der det utviklet seg. Det var herfra spillet ble eksportert til andre deler av verden.

I dag spilles golf i nær sagt alle verdens land med USA som den dominerende stormakt hva gjelder antall baner, antall spillere og golf som kommersielt produkt. Skottland er og forblir imidlertid tradisjonsbæreren, landet hvorfra regelverk styres. Her er golfspillet, dets regelverk og ånd tilnærmet hellig.

Drar man til Skottland for å spille golf (det finnes faktisk andre beveggrunner også), så gjør man det med ærbødighet. Spesielt om man drar til golfens ”vugge”, St Andrews.
Og det anbefaler jeg alle som har anledning til å gjøre..

St Andrews – the home of golf
De fleste entusiastiske golfspillere har et forhold til St Andrews på grunn av Old Course. Men Old Course er langt fra den eneste banen der. Faktisk finnes der nå 11 baner som mer eller mindre omkranser byen.
Jeg vil i det nedenstående holde meg til de 7 banene som opereres av St Andrews Links Trust og som ligger i umiddelbar tilknytning til byen St Andrews.

St Andrews Links Trust er en organisasjon ”where enjoying golf is taken seriously”. Trusten er nedsatt av de lokale myndigheter for å påse at golfbanene holdes i hevd og styre driften av de 7 banene som ligger innen bygrensen. Dette innbefatter Old Course, New Course, Jubilee, Eden, Strathyrum, Balgove og den nyeste, Castle Course, som ligger umiddelbart på sydsiden av byen. Banen åpner for spill i juni og alt tyder på at dette vil bli en kjempefin golfbane.

Nevnte baner, med unntak av Castle Course, ligger samlet rundt Old Course og er alle typiske linksbaner men varier i vanskelighetsgrad og ikke minst greenfeekostnader.

Så ingen golfspillere, uansett ferdighetsnivå og lommebok, behøver å legge veien utenom St Andrews på grunn av all omtale av Old Course som utilgjengelig, uforholdsmessig dyr, overvurdert, med videre. Her vil de finne nok av andre flotte golfbaner å velge mellom, baner som vil passe alle, inklusive deres budsjetter.

Beliggenhet
De fleste tror at Old Course ligger inntil havet da det er slik den fortoner seg.
Men banen har faktisk to andre baner mellom seg og sjøen, som også har ligget der ”i all tid”!

Banen som ligger nærmest sjøen er Jubilee og har 18 hull i beste linkstradisjon.
Den ble lagt der for over 100 år siden, men ble gjort om en del i 1989 ved hjelp av den kjente arkitekten Donald Steel. Den er lengste banen i området med sine 6742 yards, har smale fairways, opphøyde utslagssteder, og når det blåser går den for å være den vanskeligste av alle banene i nærområdet.

Banen innenfor Jubilee er New Course
New Course ble åpnet i 1895 og er en bane mange hevder ville ha fremstått i et vesentlig bedre lys om den ikke hadde ligget bokstavelig talt i skyggen av Old Course.
Dette til tross rangeres den ofte blant de 100 beste linksbanene i verden, og er et fullverdig (og vesentlig rimeligere) alternativ til sin mer kjente nabo.

Old Course behøver ikke nærmere omtale. Med aner tilbake til 1400-tallet holder det bare å si navnet og man blir ærbødig.

Det underlige er at selv om lite eller ingenting er gjort med banen siden Alistair MacKenzie gjorde den om litt på 1930-tallet, anses den fremdeles for å være en fullverdig konkurranse bane i enhver henseende.
La det dog være sagt at ikke alle er like begeistret for banen, men jeg skulle gjerne møte den som ikke ville ønske å spille den i det minste en gang i livet. Og: det er enklere å få startid der enn de fleste synes å tro, selv om man i utgangspunktet må delta i en neste dags ”loddtrekning” for å få dette til. Møter man opp ved startboden, er tålmodig og klar til å gå ut på kort varsel, er det muligheter for å komme ut selv om man trakk feil lodd.

Med et stadig økende banetilbud i området antas dette å bli enklere etter hvert, og (kan vi håpe) rimeligere? £130 (Nok 1400) er mye penger for de fleste.

Eden Course ligger i nord enden av Old Course og har også nesten 100-års aner. Banen har 18 hull, er kortere og er ansett som enklere spillmessig enn sine naboer. Banen ble også sminket en del i 1989/90 samtidig med noen av sine naboer.

Stathtyrum Course er også en 18 hulls bane som ligger inntil Eden Course. Designet av forannevnte Donald Steel og ferdigstilt i 1993 var det den første nye banen som ble åpnet i St Andrews på over 80 år. Banen er selvsagt holdt i god links tradisjon, men er et funn for spillere med sandkasse skrekk. Kun 15 bunkere finnes på hele området, alle selvsagt meget strategisk plasserte. Banen er relativt kort og passer derfor for høyhandikappere.

Balgove Course er en rimelig pay and play 9-hulls kortbane innrettet for familier med barn som ønsker å kunne spille golf i St Andrews mens pappa er i nabolaget ved første utslaget på Old Course, ventende på å få realisere drømmen om å spille Old Course.

Castle Course åpner til sommeren og blir derved den 7. banen tilhørende St Andrews Links Trust.
Banen ligger umiddelbart inntil byen på dens sydside, med flott utsikt over byen og bukten utenfor. Da jeg besøkte banen i april gjenstod det en del arbeider på både klubbhus og bane, men det meste var ferdig. Etter kun å ha gått banen (ikke spilt) tør jeg allikevel påstå at dette blir en verdig utfordrer til alle de andre supre banene i området som Old Course, Kingsbarns og Carnoustie som de best kjente.

Banen er designet av den unge skotten David McLay Kidd som er ansvarlig for flere kjente baner i USA, ikke minst Brandon Dunes i Oregon som går for å være noe av det ypperste som er anlagt av golfbaner de siste årene. Dette er angivelig hans første baneprosjekt i Skottland og ingen bør tvile på at han har lagt all sin prestisje i å skape seg nok et monument, denne gang i sitt hjemland, og det midt i golfens vugge.

Greenfee satser for 2008
Høysesongen går fra 18.4 til 20.9, mellomsesong 21.9 til 31.9. og lavsesong 1.10. til 31.12.
Alle priser i £ sterling.

Bane      Høy Mellom Lav Under 16 år
Old          130     91     64 (matter) 130/91/64
New          65    46     32 ca. halv pris av seniorprisene
Jubilee      65    46     32 ”
Eden        40    28      20 ”
Strathyrum25    18     12 ”
Balgove     12    8        8 ”
Castle     120   84      Stengt ”

Det er også muligheter for å kjøpe 3 og 7 dagers pass for spill på alle banene (med unntak av Old Course) for £145/100/70 respektive 290/200/140 (angir sesongvariasjonene).
Sjekk ut: www.standrews.org.uk

Hvor skal du bo?
I selve St. Andrews kan man bo på det fasjonable 5* Old Course Hotell (www.oldcoursehotel.co.uk) som ligger så og si midt på det 17. hullet av Old Course. Hotellet gir imidlertid ingen fordeler for spill på annet enn Duke’s Course, som jeg kommer tilbake til ved neste reisetips.
Eller man kan bo på 4* hoteller som Rusack’s eller St Andrews Golf Hotell som ligger ved 18. greenen på Old Course. Ellers finnes der et utall 3* hoteller og enklere Bed and Breakfast alternativer. Camping er også fullt mulig.
Sjekk ut: www.stayinstandrews.co.uk
www.macdonaldshotels.co.uk
www.standrewbedandbs.co.uk

Reisen
Norwegian flyr direkte til Edinburg tre ganger i uken. SAS og Sterling flyr også dit men da via København. Derfra (flyplassen) tar det kun en liten time å kjøre til St Andrews.
SAS flyr daglig til Aberdeen hvorfra det tar under 1,5/2 timer å kjøre.
Ryanair flyr fra Torp til Prestwick/Glasgow og derfra er det rundt 2/2,5 time å kjøre.
www.norwegian.no
www.sasbraathens.no
www.sterling.com
www.ryanair.com

Skottenes smittende gode humør og gjennomførte gjestfrihet gjør at ethvert besøk til golfens hjemland alltid er en fornøyelse.

God tur.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser
Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com