Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side Søk på GOLFSIDEN Les mer Her er DEBATTSIDEN Annonsering golfaksjer

18. hullet på Sueno banen Pines
Foto: Louis Røren

17.01 Tyrkia:
Et fullverdig golfreisemål også vintertid
Av: Louis Røren
For å være litt mer presis; Belek i Tyrkia er stedet.

I Tyrkia, dette enorme landet med rundt 70 millioner innbyggere og som går over to kontinenter, eksisterte det for inntil få år siden ingen golfbaner overhode.

I dag har landet rundt regnet 15 golfbaner med 18 hull hvorav de fleste (10-12) ligger i et geografisk meget begrenset område på den tyrkiske riviera. Alle banene her ligger faktisk så nær at det kun er veier/gjerder som skiller dem! Og det er ikke hvilke baner som helst.

Utbyggerne har virkelig satset på kvalitet hva gjelder design, drift og klubbhus, med god hjelp av berømte golfspillere/designere. Og naturen har gitt de et flott utgangspunkt beliggende som alle banene er ved havet i et klima som begunstiger golfspill hele året. Ikke minst er grunnforholdene supre.

Under mitt opphold der den første uken i desember 2007 gikk det en regnstorm over området som det angivelig sjelden opplever. Etter halvannet døgn med troperegn og storm i kastene våget vi oss utpå for å spille, vel forberedte på at dette kunne være vått.

Det var det overhodet ikke. Ikke en vannpytt var å observere på spillefeltene! Kun noen av de flotte furutrærne lå blåst overende. Og dette var på den eldste banen i området, National Golf Club, som stod ferdig i 1994. For øvrig en herlig golfbane.

Selv under stormdagen var noen av banene åpne(?), og et par av mine reisekamerater dristet seg til å gå ut i håp om at trærne ville gi litt ly. Men etter noen få hull med veltede golfbagger/traller, søkkvåte, og baller som rikosjerte som boomeranger, gav de opp. Resten av oss hadde tatt opphold i hotellets utmerkete spa-fasiliteter, og hadde det best med det.

Ikke bare er banene topps i Belek. Det er også hotellene. Og det bygges stadig flere, både baner og hoteller, det ene anlegget flottere enn det forrige. Og rundt om i området bygges hus og leiligheter for salg til utlendingene. Dette skjer godt i utkanten av hotell/baneområdene, og så vidt jeg kunne observere var det kun langs den nye, ennå ikke åpnete, Montgomerie banen det ble bygget hus på bane området. Slik de eksisterende banene er lagt vil det være vanskelig, for ikke å si umulig, å bygge hus inntil spillefeltene som altfor ofte skjemmer ellers gode golfbaner.

Hotellene
I Belekområdet eksisterer der i dag et 50-talls hoteller, hvorav et 20-talls er femstjernerss. Ingen byhoteller i trange gater her, nei. Alle hotellene ligger i sin egen hage/park og de fleste i umiddelbar nærhet til standen og havet. Skulle ikke havet friste, har de også svømmebasseng områder så store som Mjøsa, ok, Tyrifjorden da.
Spa-anleggene er nevnt, men fortjener egentlig langt bredere omtale, for et par av dem som ble inspisert kan måle seg med hvor som helst.

Driftsformen til hotellene i området må omtales spesielt da det er det eneste området i Europa (så vidt meg bekjent) som driftes etter alt-inklusive prinsippet. Noen av hotellene baserer seg riktignok på halv-pensjon, men det er kun fordi mange av gjestene er golfspillere og de velger som oftest å ta sin lunsj på klubbhusene. Dette betyr at alle hotellgjestene naturlig nok oppholder seg kun på hotellområdene hvor de inntar alle sine måltider og blir underholdt, med den effekt at spise/underholdningsmulighetene utenfor hotell områdene er sterkt begrensete, for ikke å si ikke-eksisterende. Belek er en nykonstruert ”by” omgitt av falske ruiner og består av en del butikker med gullsmeder, men mest salg av merkevare kopier av klær og vesker. Lite spennende. For det genuine tyrkiske og historiske steder må man utenfor området, og da er en tur til Antalya ikke til å unngå. Denne gamle millionbyen har det meste, inklusive flyplassen som man flyr inn til når man skal til Belek. Antalya ligger kun en liten times kjøretur fra Belek.

Golfbanene
Antall golfbaner i Belek ble innledningsvis angitt til 10-12, og det upresise antallet angir at det kommer nye baner til nesten kontinuerlig. Da jeg var der, skulle Montgomerie-banen ha vært åpnet, men var blitt noe forsinket.

Sueno-anlegget med sine to baner hadde åpnet banene to måneder tidligere og hotellet kun uken før.

Kaya Eagles åpnet måneden før og to nye baner Karya var godt på gang og vil åpne til sommeren.

Lykia ligger et par mil østover fra Belek og skal være en linksbane som ganske snart vil åpne for spill.
Men selv uten nykomlingene er området så absolutt et golf besøk verdt.

Undertegnede fikk en forkjærlighet for Cornelia Golf Club/Faldo Course, mens andre i gruppen voterte for Sultan banen på Antalya Golf Club. Men dette blir som alltid en smakssak.

Noe som er verd å merke seg imidlertid, er at de anleggene som har to baner (Gloria, Antalya og Sueno) der er den ene banen anlagt med mesterskap for øyet, mens den andre er ment for hobbyspilleren. Kvaliteten på bane og design er den samme, kun avstander synes å variere noe. Her kan mor og far få det akkurat som de vil.

Videre bør det bemerkes at dersom man bor på mor-hotellet til en bane vil man får en noe gunstigere greenfee på hotellets bane enn om man bor på et annet hotell, €10 eller så.

Så dersom man er fornøyd med å spille kun to baner under sitt opphold skal man bo enten på Gloria, Sirene eller Sueno (se lenker nedenfor). Cornelia har 27 hull og et strålende hotell. Det samme gjelder hotellet til Robinson/Nobilis.

Et annet, meget prisverdig lokalt fenomen, er at alle hotellene har gratis og hyppig transport tjenester til/fra, ikke bare egne, men også alle andre baner i området. Man behøver således ikke egen leiebil om man er der for kun å spille golf.

Vil man unngå transport i det hele er Sueno stedet å bo da utslagene til begge banene ligger umiddelbart foran hotellet. Det gjør også greenene til avslutningshullene på alle de fire 9-hulls sløyfene, faktisk er de øy-greener beliggende i en innsjø umiddelbart inntil terrassen foran hotellet. (se bilde til venstre). Spennende. Ulempen her er at Sueno (i motsetning til de fleste andre) ikke ligger ved sjøen, dog innenfor gå-distanse.

Sesong/klima
Da vi dro 8. desember, ble lavsesongen i området innledet. Ikke fordi vi dro, det var nok forutbestemt.

Lavsesongen vil da løpe ut februar, og i denne perioden kan man bo, spise og spille golf usannsynlig rimelig. Da prisene naturlig nok vil variere noe fra sted til sted er mitt råd å sjekke ut tilbudene, enten gjennom din reiseoperatør, eller gjennom noen av lenkene nedenfor, eller hos en lokal operatør.

Klimamessig opplevde vi (foruten regnstormen) den kaldeste morgenen (tidlig) på 8 grader som fort ble 18/20+, selv uten sol. På soldagene ble det godt over 20. Stort sett ganske perfekt for å spille golf.

Statistisk regner det mest i desember/januar, sånn cirka en tredjedel av tiden, men sjelden sammenhengende.

I mellomsesongen mars/april blir det gradvis varmere med juli/august som altfor varme og tørre for golfspill. Mellomsesongen oktober/november er igjen tilnærmet ideell for golfspill, samt at badetemperaturene da er meget trivelige.

Reisen
Vi fløy med Norwegian som flyr dit hver lørdag med ankomst om kvelden med retur samme kveld som betyr at man får 7 hele dager på stedet.

Fra mars skal de angivelig også begynne å fly på torsdager og da muligvis fra Rygge.

Vi betalte NOK 1.400,- for billettene t/r, men dette vil naturlig nok variere etter sesongene.
(Pluss Nok 200,- for golfbagene hver vei).

Kan også fly med Turkish Airlines med flere avganger i uken, men må da via Istanbul
med lite bekvemme ankomst og avgangstider.

Nyttige lenker:
www.gloria.com.tr (hotell/baner)
www.corneliaresort.com
www.sueno.com.tr
http://www.detur.no/default.aspx
www.DinGolfreise.no
http://www.sponsor-link.no/golf/tyrka


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser

 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com