Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side Søk på GOLFSIDEN Les mer Her er DEBATTSIDEN Annonsering golfaksjer

Vila Sol hull 15 par 3
Foto: Louis Røren

21.01 Portugal:
Golf på Algarve kysten i Portugal
Av: Louis Røren
Algarve ble i 2005 tildelt utmerkelsen Beste Etablerte Golf reisemål i Europa.
Bak utnevnelsen stod IAGTO (International Association of Golf Travel Operators).

Da det nå er 24 år siden denne skribent besøkte Algarve var det derfor med visse forventninger stedet ble besøkt igjen. Den gang hadde området tre golf baner, og var godt i gang med sin utvikling til å bli et attraktivt turistreisemål på linje med blant annet Costa del Sol i Spania.

I dag har området over 30 baner, og flere nye vil komme fremover. Foreløpige reguleringsplaner tilsier en begrensing på totalt 40 baner over tid.

Hotellutvalg, marinaer, badestrender og vinområder står ikke tilbake for noe annet sammenlignbart område. Vinområdene ligger riktignok ikke i selve Algarveregionen, men et par timers biltur retning Lisboa tar en til blant andre Alentejoregionen som etter hvert er blitt vel anerkjent for gode viner.

Klimaet for golfspill er helårsvennlig. Dog er november/januar ansett å være lavsesong da været kan være ganske så omskiftende på denne tiden.

To av de tre banene som jeg spilte for 22 år siden lå i Vilamoura som var en nyanlagt by/marina/resort område bygget opp fra ingenting på 1970-tallet.

Marinaen virker nå å være tre ganger så stor som Puerto Banus, og planer eksisterer for å gjøre den ennå større! De fleste større hoteller er sentret rundt (innen gåavstand) fra Marinaen hvor naturlig nok hovedaktivitetene foregår, inklusive kystens eneste kasino.

Vilamoura grenser til den gamle fiskerlandsbyen Quarteira, som ikke lenger er en liten fiskerlandsby, men en by med ca 25.000 innbyggere, som angivelig utvides til rundt 500.000 på sommertid! Fiskemarkedet eksisterer imidlertid fortsatt og er vel verd et formiddags besøk, og ligger kun en kort spasertur fra Vilamoura.

I Vilamoura ligger det nå seks baner, praktisk talt innen gåavstand fra hverandre. Alle hotellene beliggende i Vilamoura har shuttle-busser som uten kostnad tar sine gjester til/fra alle disse banene.
 
Dette gjør at man heller ikke er avhengig av leiebil under sitt opphold der. Valget på bosted falt derfor på Vilamoura denne gang, og videre kommentarer vil begrense seg til dette området/disse banene.

Erfaringene ble noe blandete
I månedsskiftet januar/ februar kan været være meget skiftende. Det er ofte godt og varmt om dagen, men temmelig kaldt om kvelden.

Laguna eren flat, åpen bane med mye vann i spill. Den første 9 hullssløyfen var kort (2774 m), men siste 9 desto lengre med sine 3000 m (totalt 5774 meter til forkant green). Ikke den store spille opplevelsen, men et trivelig nok bekjentskap. Tilstanden var nok noe preget av at det hadde regnet en del de forgående dager.

Neste bane var Millenium som viste seg å være en riktig så bra og hyggelig bane. Relativt trang, omkranset som de fleste fairwayer var av de mest praktfulle paraply-furutrær. Etter omstendighetene gode fairwayer og utmerkete, raske og subtilt ondulerte greener. Vi var så fornøyde at spilte på denne banen for avreisedagen også.

Deretter var tiden kommet til Old Course som er en av de eldste, og presumptivt beste, banene på kysten.
Selv etter 22 år husker jeg denne banen med glede. Stor var derfor skuffelsen denne gang. Layoutmessig må denne banen være en av de beste banene i Europa. Rimelig kupert, variert, kompakt og vakker med sine omkransende paraply-furutrær og ca. 6000 m fra gult til forkant green.

Så ble vi presentert en bane nesten uten fairwaygress. I tillegg var fairwayene sølete som følge av høy fuktighet og stor slitasje, og flere greener var under lufting/bearbeidelse. Fra et praktfullt utgangspunkt til slik standard blir skuffelsen ganske stor.

Forklaringene til banens tilstand var mange og for så vidt tilforlatelige nok, men å sende ut spillere uten forutgående informasjon, valg eller innrømmelse av redusert greenfee er utilgivelig. Baneoperatøren har da også i ettertid innrømmet sitt brøde og vi er informert at banen vil bli stengt i perioder senere i år i forsøk på å rette opp skadene.

Dagen besøkte vi Vila Sol. Banen består av 3 sløyfer á 9 hull designet av den velkjente engelske banearkitekten Donald Steel. Blå sløyfe var totalt 6000 m til senter green (kan ikke noen snart bestemme hvilken målestandard man skal bruke på golfbaner? Det er fremgår nemlig ikke alltid fra scorekortene, og det vil da ofte ta minst de fire første hullene før man skjønner hva som gjelder).

Banen åpnet høsten 2004 og var i utmerket stand. En sann spillefornøyelse. Tilliggende banen finnes et golfakademi og praktfullt femstjerners hotell med fulle spa-fasiliteter og det hele. Ifølge Golf Digest UK det mest komplette golf/spa anlegget på hele Algarvekysten.

Dagen etter var jeg tilbake i "hverdagen" med spill på Pinhal, som også er en av de eldste banene på Algarvekysten. Banen ble angivelig gjort noe om sent på 1990 tallet, men fremstår for denne skribent i dag som den minst attraktive banen i Vilamoura. Den har en "rotete" layout, var i dårlig forfatning med unntak av greenene.

Greenfee satsene begynner nå å bli temmelig høye også på Algarvekysten. Såkalte rack rates ligger på fra €150 for prestisje banene San Lorenzo, Victoria , Vale do Lobo og Quinta do Lago banene, ned til €70 for eksempelvis Laguna. Nå gjør man dumt i å betale rack rates da de fleste operatørene der nede har avtaler med banene hvor man sparer 20/40% på ovennevnte. Men vær obs på "pakker" da disse som regel inneholder noen baner jeg vil benevne som mindreverdige.

På flyplassen og på flyet snakket jeg med noen andre besøkende som hadde spilt andre baner i området. Mitt inntrykk er at de fleste var vel fornøyde med både hoteller, service og den generelle banestandarden der nede.

Norwegian flyr nonstop hele året til Faro med sen ankomst/avgang på lørdag som gjør at man kan utnytte hjemreisedagen til en fortjent runde til med golf.
 
Det gjør godt når man har -10C og mye snø i vente 4 timer senere.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser

 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com