Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side     Søk på GOLFSIDEN Les mer

01.03 Golf på Algarve-kysten, Portugal:
Godt etablert
Av: Louis Røren
Algarve ble nylig tildelt utmerkelsen som Beste Etablerte Golf reisemål i Europa for 2005.
Bak utnevnelsen stod IAGTO (International Association of Golf Travel Operators).

Da det nå er 22 år siden denne skribent besøkte Algarve, var det derfor med visse forventninger årets vintertur ble lagt dit. Den gang hadde området tre golf baner, og var godt i gang med sin utvikling til å bli et attraktivt turist reisemål på linje med blant annet Costa del Sol i Spania.

I dag har området 30 baner, tre nye vil komme til i inneværende år. Foreløpige reguleringsplaner tilsier en begrensing på totalt 40 baner over tid.
 
Hotellutvalg, marinaer, badestrender og vinområder står ikke tilbake for noe annet sammenlignbart område. Vinområdene ligger riktignok ikke i selve Algarveregionen, men et par timers biltur retning Lisboa tar en til blant andre Alentejo regionen som etter hvert er blitt vel anerkjent for gode viner.

Klimaet for golfspill er helårs vennlig. Dog er november/januar ansett å være lavsesong da været kan være ganske så omskiftende på denne tiden.

To av de tre banene som jeg spilte for 22 år siden lå i Vilamoura som var en nyanlagt by/marina/resort område bygget opp fra ingenting på 1970-tallet.

Marinaen virker nå å være tre ganger så stor som Puerto Banus, og planer eksisterer for å gjøre den ennå større! De fleste større hoteller er sentret rundt (innen gådistanse) fra Marinaen hvor naturlig nok hovedaktivitetene foregår, inklusive kystens eneste kasino.

Vilamoura grenser til den gamle fiskerlandsbyen Quarteira, som ikke lenger er en liten fiskerlandsby, men en by med ca 25.000 innbyggere, som angivelig utvides til rundt 500.000 på sommertid! Fiskemarkedet eksisterer imidlertid fortsatt og er vel verd et formiddags besøk, og ligger kun en kort spasertur fra Vilamoura.

I Vilamoura ligger der nå seks baner, praktisk talt innen gådistanse fra hverandre. Alle hotellene beliggende i Vilamoura har shuttle busser som uten kostnad tar sine gjester til/fra alle disse banene. Dette gjør at man heller ikke er avhengig av leiebil under sitt opphold der.

Valget på bosted falt derfor på Vilamoura denne gang, og videre kommentarer vil begrense seg til dette området/disse banene.

Erfaringene ble noe blandete
Vårt opphold varte en uke fra sent januar til tidlig februar, og den første dagen av vårt opphold viste oss til fulle hvor omskiftende været kan være her.

Første utslag søndag morgen i brukbart men kaldt vær begynte lovende. Innen vi var kommet til hull 12, var regnet og vinden så ille at vi måtte gi oss. Men operatøren Lusotur Golfe innrømmet oss en regnsjekk for 9 hull senere i uken, hvilket må anses for positivt.

Resten av uken var været tildels meget bra, dog noe kaldt om kvelden/natten men varmt og godt (+-20C) på dagtid, idet minste når solen skinte.

Første banen vi spilte var Laguna, som er en flat, åpen bane med mye vann i spill. Den første 9 hulls sløyfene var kort (2774 m) men siste 9 desto lengre med sine 3000 m (totalt 5774 meter til forkant green). Ikke den store spille opplevelsen men et trivelig nok bekjentskap. Tilstanden var nok noe preget av at det hadde regnet en del de forgående dager.

Neste bane var Millenium som viste seg å være en riktig så bra og hyggelig bane. Relativt trang, omkranset som de fleste fairwayer var av de mest praktfulle paraplyfurutrær. Etter omstendighetene gode fairwayer og utmerkete, raske og subtilt ondulerte greener. Vi var så fornøyde at vi rebooket spill på denne banen for avreise dagen lørdag.

Deretter var tiden kommet til Old Course som er en av de eldste, og presumptivt beste, banene på kysten.
Selv etter 22 år husker jeg denne banen med glede. Stor var derfor skuffelsen denne gang. Layout-messig må denne banen være en av de beste banene i Europa. Rimelig kupert, variert, kompakt og vakker med sine omkransende paraply-furutrær og ca. 6000 mt lengde fra gult til forkant green.
Så får vi presentert en bane nesten uten fairway gress. I tillegg var fairwayene sølete som følge av høy fuktighet og stor slitasje, og flere greener var under lufting/bearbeidelse. Fra et praktfullt utgangspunkt til slik standard blir skuffelsen ganske stor.

Forklaringene til banens tilstand var mange og for så vidt tilforlatelige nok, men å sende ut spillere uten forutgående informasjon, valg eller innrømmelse av redusert greenfee er utilgivelig. Baneoperatøren har da også i ettertid innrømmet sitt brøde og vi er informert at banen vil bli stengt i perioder senere i år i forsøk på å rette opp skadene.


Dagen etter ønsket undertegnede å besiktige et nytt anlegg i Vilamoura som heter Vila Sol. Banen består av 3 sløyfer a 9 hull designet av den velkjente engelske banearkitekten Donald Steel. Jeg spilte gul og blå sløyfe som var totalt 6000 m til senter green (kan ikke noen snart bestemme hvilken målestandard man skal bruke på golfbaner? Det er fremgår nemlig ikke alltid fra skorekortene, og det vil da ofte ta
Det 15. hullet på Vila Sol  minst de 4 første hullene før man skjønner hva som gjelder).

Banen åpnet høsten 2004 og var i utmerket stand. En sann spillefornøyelse. Tilliggende banen finnes et golfakademi og praktfullt 5* hotell med fulle spafasiliteter og det hele. Ifølge Golf Digest UK de mest komplette golf/spa anlegget på hele Algarve kysten.

Pinhal
Dagen etter var jeg tilbake i "hverdagen" med spill på Pinhal, som også er en av de eldste banene på Algarve kysten. Banen ble angivelig gjort noe om sent på 1990 tallet, men fremstår for denne skribent i dag som den minst attraktive banen i Vilamoura. Den har en "rotete" layout, var i dårlig forfatning med unntak av greenene.

Påfølgende dager spilte vi igjen på Laguna og Millenium og de positive inntrykkene som beskrevet ovenfor ble bekreftet.

Greenfee satsene begynner nå å bli ganske så høye også på Algarve kysten. Såkalte rack rates ligger på fra €150 for prestisje banene San Lorenzo, Victoria , Vale do Lobo og Quinta do Lago banene, ned til €70 for eksempelvis Laguna. Nå gjør man dumt i å betale rack rates da de fleste operatørene der nede har avtaler med banene hvor man sparer 20/40% på ovennevnte. Men vær obs på "pakker" da disse som regel inneholder noen baner jeg vil benevne som mindreverdige.

På flyplassen og på flyet snakket jeg med noen andre besøkende som hadde spilt andre baner i området. Mitt inntrykk er at de fleste var vel fornøyde med både hoteller, service og den generelle banestandarden der nede.

Norwegian flyr nå nonstop hele året til Faro med sen ankomst/avgang på lørdag som gjør at man kan utnytte hjemreisedagen til en fortjent runde til med golf.
Det gjør godt når man har -10C og mye snø i vente fire timer senere.


Tilbake til første side
 

 
 
Annonser

 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com