Tilbake
til første side
Tilbake
til utstyrssiden
GODE OG
DÅRLIGE GOLFBALLER
Av:
Matz Modéer
05.05.00
Det
er enkelt å gradere
golfballer som Gode, Gode
Nok eller Dårlige – og
det kan være stor
forskjell å spille med en
God ball kontra en Dårlig.
Når du kjøper
golfballer, er de ikke
gradert (alle fremstår
som Gode!).
Nedenfor blir
beskrevet hvordan du selv
kan gradere dine
golfballer.
En golfball er en meget
komplisert struktur.
I det minste består
den av et skall rundt en
kjerne (som i sin tur kan
bestå av flere lag).
I dette ligger
flere fordeler og en lite
omtalt mulig feilkilde.
(Noen range-baller er
homogene, men de er da
heller ikke golfballer.)
Feilkilden
Selv
om en golfball er perfekt
rund, noe man lett kan
kontrollere (mange
Pro-shopper selger et
hendig og rimelig verktøy
for det formålet), kan
den være i ubalanse.
Én grunn for
ubalanse kan være små
tykkelsesvariasjoner hos
det ytre skallet.
Uansett
grunn, en ball i ubalanse
vil ikke rulle på samme måte
som en ball i balanse.
Hvis ubalansen er
stor nok, kan den fort gi
flere ekstra pøtter i løpet
av en runde.
Tenk etter: Har du
noen gang slått en pøtt
som
"uforklarlig"
forlot sin linje?
Graderingen
En
måte å gradere
golfballer er:
1.
Gode.
2.
Gode Nok.
3.
Dårlige.
For
å gjøre en slik
gradering trenger du:
·
En
skål.
·
Lunket
vann.
·
Vanlig
koksalt.
·
Litt
oppvaskmiddel.
·
En
tusjpenn med vannfast
tusj.
Fyll
skålen med lunkent vann.
Hell i noen skjeer
koksalt i vannet, og rør
om inntil saltet er løst
opp.
Hvis en golfball nå
flyter i vannet, slik at
noen millimeter stikker
opp av vannet, trenger du
ikke å blande i mer salt. Hvis ballen fortsatt ikke flyter som angitt, må du bruke mer
koksalt.
Når du har funnet
rett mengde koksalt,
avslutter du med å slå i
noen dråper oppvaskmiddel
i vannet.
Nå
griper du én flytende
golfball (test bare én ad
gangen) mellom tommel og
pekefinger, mens den er i
vannet, og gir den et
roterende spinn.
Ballen vil nå
rotere rundt i vannet.
Når den til slutt
stopper, merker du toppen
av balldelen som stikker
opp av vannet med
tusjpennen.
Merk kun med én
enkelt prikk.
Gjenta
nå det roterende spinnet.
Hvis ballen nå
stopper med prikken på
topp, merker du med én
prikk til ved siden av den
første.
Denne ballen har én
lett side og én tung side
(den lette siden er
naturligvis den med to
prikker).
De
fleste baller du tester
vil få to prikker, og kan
bli betegnet som
"Gode Nok".
Noen få vil ikke
stoppe likedant begge
gangene, da de ikke har
noen tung/lett side.
Disse ballene lar
du beholde én prikk, og
betegner dem som
"Gode".
Noen
få boller vil rotere svært
uregelmessig og nærmest
hoppe rundt i vannet (du
ser hva jeg mener når du
finner en slik ball).
Disse ballene
merker du ikke i det hele
tatt og betegner dem som
"Dårlige".
Hvordan
å bruke ballene
Benytt
nå din rett å ta opp
ballen på green.
Når du så
plasserer ballen tilbake, legger
du den slik at prikken(e)
kommer rett opp.
Dette vil bevirke
en rettere rull langs din
valgte linje.
En ball med kun
én prikk, en
"God" ball, bør
du spare til de avgjørende
hullene i en runde.
Baller uten
prikker, de "Dårlige",
kan du selvfølgelig bruke
– men regn med
uregelmessig rull på
green.
En
tilsvarende effekt
Hvis greenen er
våt, kan du vinne litt
presisjon gjennom alltid
å tørke ballen nøye
umiddelbart før du pøtter.
Ballen vil da nærmest
få en ring av vann langs
den delen som berører
greenen, og den lokale
vektøkningen vil bevirke
rull rett frem (den
holder en rett
linje bedre, og faller
litt annerledes enn
ellers)!
Sammendrag
De
fleste golfballer er ikke
perfekt balanserte.
Jo større grad av
ubalanse, jo dårligere
vil ballen holde linjen
ved en pøtt.
I artikkelen er det
anvist en enkel måte å
teste golfballer for
eventuell ubalanse.
Det er også anvist
hvordan du bør plassere
baller som er testet.
Et
annet poeng som blir berørt,
er at du alltid bør pøtte
på en helt tørr ball.
Tørre
baller, som er bevisst
plassert med tanke på
eventuell ubalanse, vil
kunne gi deg lavere score
på grunn av rettere rull
og/eller bedre selvtillit
(du vet
at du har lagt forholdene
til rette!).
Anbefal
denne artikkelen til en
venn via MAIL
Tilbake
til første side |