Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN

Fra 9. green på Borgo di Campagna

12.06 Sardinia:
Et golf reisemål for alle årstider
Av Louis Røren

Sardinia er nok bedre kjent for sin vakre natur og praktfulle sandstrender enn for sine golfbaner.
Etter en reise dit har jeg bare godord å si om øyas natur og sandstrender. Men det har jeg også hva gjelder golfbanene. Topp karakterer hele veien.

Sardinia
Sardinia er Middelhavets nest største øy og har en fargerik historie. Med sin strategiske beliggenhet midt i Middelhave er den gjennom tidene blitt invadert av de fleste erobrere på tokter i Europa. Beboernes språk og kultur er naturligvis farget av dette og det finnes utallige borger og andre kulturminner som synlige bevis på hvem erobrerne har vært.
Geografisk ligger nord pynten av øya på høyde med Roma og syd pynten omtrent som Mallorca. Sardinia har et typisk Middelhavsklima godt påvirket av Mistralvinder fra nord og Siroccon-vinder fra Sahara i syd.
I dag bor det omtrent 1,6 millioner mennesker spredt over hele øya, men rundt 40% bor i hovedstaden Cagliari.
SAS åpnet i år en ukentlig non-stop flyrute dit fra Oslo, hvilket gjør tilkomsten vesentlig enklere enn i tidligere år. (se egen box).

Beliggenhet og tilkomst av golfbanene
Da jeg i fjor høst arbeidet med en artikkel om golf i Italia oppdaget jeg at det på øya fantes 3 x 18 hulls golfbaner, at alle var høyt rangerte i italienske golf media, og ikke minst gitt høye scores (17) i Peugeot Golf Guide.
Det ble da åpenbart at dette måtte sjekkes ut ved anledning. Anledningen kom i slutten av april i år.

Under planleggingen av turen var min kongstanke at golf på Sardinia måtte kunne sees på som ett reisemål ved at alle de tre kjente banene kunne spilles i løpet av et ukesbesøk. Etter å ha vært der, og gjort nettopp det, er det min slutning at; jo visst er det mulig, men vær i så fall beredt på mye bilkjøring. Det er langt mellom banene. Dessuten finnes der flere (og gode) baner enn de tre som er antydet innledningsvis.

De tre hovedbanene er spredt beliggende ved at den ene, Is Molas, ligger på den sydlige delen av øya, en liten times kjøretur fra flyplassen i Cagliari.
Is Arenas, ligger på vestkysten, omtrent midt på øya.
Den kanskje mest kjente, Pevero, ligger på nordkysten, midt i Costa Smeralda som er et av de mest fasjonable ferieområdene i Europa.
Fra Is Molas til Is Arenas tar det rundt 2 timer å kjøre, og rundt 3 timer fra Is Arenas til Pevero. Kjører man direkte, fra Is Molas i syd til Pevero i nord, må man regne med minst 4 timers kjøretid. Hovedveiene på Sardinia holder god standard, og er under stadig bedring. Å kjøre på disse veiene gir imidlertid ingen spesielle opplevelser og må sees på som rene transportetapper.
For gode og spesielle naturopplevelser er det kystveiene som gjelder..

Fra 15.utslaget på Tanka Golf (40m drop til greenen)!

Golfbanene

De tre hovedbanene er av ganske forskjellig karakter, men alle er de av topp kvalitet.
Det samme kan sies om de to andre banene vi oppdaget under vårt opphold. Kanskje er disse to mer skjønnheter enn mesterskapsbaner, men høyst tilfredsstillende som totalopplevelser.

Vårt første besøk ble avlagt på Is Molas som ligger ved byen Pula på Sardinias sydkyst, rundt 3 mil fra Cagliari.
Is Molas er øyas nest eldste golfbaneanlegg og består i dag av 27 hull. De opprinnelige 18 hullene åpnet i 1975, designet av de anerkjente banearkitektene Cotton, Pennink & Partners. Franco Piras fra Gary Players Design Studio var ansvarlig for den siste 9-hulls sløyfen av senere dato.
De opprinnelige 18 er benevnt som mesterskapsbanen, siste 9 ”den gule sløyfen”.
Mange internasjonale mesterskap er avholdt på mesterskapsbanen siden åpningen, senest i inneværende år.. Banen ligger flott til i et relativt flatt terreng, men det til tross så har man utsikt fra de fleste hull utover havet som ligger en kilometer unna. Den er original i sin design, dog med gode innslag av den engelske parkbane typen. Fairwayene er klart markerte av gamle eukalyptus- og oliventrær men med relativt sjenerøse fairwayer og store, lett ondulerte, greener. Vedlikeholdsstandarden er av høy klasse.
De siste 9 hullene er av samme høye standard, men er av litt annen, mer teknisk, karakter, hvor spesielt de to avslutningshullene er tøffe.
Klubbhuset og treningsfasilitetene er det også lite å utsette på.

På planleggingsstadiet (2/3 år til?) befinner seg en ny 18 hulls bane designet av Gary Player og som vil bli integrert i eksisterende anlegg.
Tilhørende anlegget ligger der et 4 stjerners hotell med 84 rom som forøvrig er planlagt revet og erstattet med et nytt, større og flottere enn det gamle når det nye prosjektet skal gjennomføres.
Hotellet ligger innen gådistanse fra klubbhuset og Is Molas er derfor velegnet som et stay and play anlegg. Til byen Pula er det 4 km og til Sta. Margherita og dets strender og restauranter er det 3km.
Hotell/bane anlegget har også sin egen private badestrand bare 5 minutter unna hvortil det går shuttlebuss i sesongen (juni/september).
I omegn finnes også mange historiske steder og ruiner.
I retning nord fra anlegget ligger en relativt solid fjellkjede som angis å skjerme godt for vindene fra nord, hvilket bevirker at anlegget/banen er åpent hele året med gode spilleforhold også i desember/januar.

Vårt neste stopp var Is Arenas som ligger på vestkysten ved byen Oristano. Hit tar det rundt 2 timer å kjøre fra Is Molas nordover via Cagliari. Banen er vanskelig å finne og det er i slike tilfeller det er av uvurderlig hjelp å ha en GPS.
Is Arenas er en 18 hulls bane som ble åpnet i 1999/2000, beliggende i områdets eneste furuskog. Noen hundre meter fra baneområdet, gjennom furuskogen, kommer man til en 4km lang og flott sandstrand. Fremdeles er klubbhus, treningsfasiliteter og restaurant av det provisoriske slaget, men et nytt klubbhus og et 4* hotell med 80 rom står klart til å åpne sommeren 2008. Dette vil gjøre også Is Arenas til en attraktiv stay and play mulighet.
Selve golfbanen er det imidlertid intet provisorisk over.
Banen er designet av den anerkjente banearkitekten von Hagge og er blitt en flott, teknisk utfordring på 6400mt fra back tee. De fleste hullene ligger i skogen og først på 17. utslaget får man utsikt til havet og omlandet. Her er det smalt, her er der det åpent, her er det store ”wastebunkre”, opphøyde og ondulerte greener. Selv om banen ligger i skogsterreng, unngår man ikke at spillet blir påvirket av den nesten alltid tilstedeværende (mistral)vinden på øya.
For meg ble det en meget hyggelig og utfordrende spillopplevelse. Mitt eneste ankepunkt var at noen av utslagsstedene og deler av fairways var noe rufsete under vårt besøk. Dette ville bli rettet opp innen den forestående åpningen av anleggets nye hotell, ifølge greenkeeperen..
Nærområdet og byen Oristano er fullt av fortidsminner som gjør at et opphold her ikke behøver kun å dreie seg om golf og bading.

Vi hadde imidlertid ikke anledning til å utforske dette da vi allerede neste morgen måtte av sted til vårt neste stopp, et lite landhotell ved navn Borgo di Campagna, som ligger i nærheten av havnebyen Olbia, rundt 2/2,5 timers kjøring fra Is Arenas.
Borgo di Campagna er et enkelt hotell med 14 rom som drives av den norske kvinnen Eirinn Skrede sammen med sin sardinske venn Renzo. Herfra driver hun også som turoperatør og arrangerer gruppereiser fra Norge til Sardinia hver vår og høst, med innlagte besøk til alle golfbanene på øya. Eirinn var meget behjelpelig som vertinne under vårt besøk.
På eiendommen Borgo di Campagna har paret også anlagt en 9 hull korthullsbane (Golf Club Olbia), 200 mt drivingrange samt joggesti i fjellsiden med innlagte øvelsesstopp. Banen er riktignok av det ”hjemmestrikkete” slaget med matteutslag og kunstgress til greener. Men jeg vil ikke utelate å nevne at jeg her fikk mitt livs andre ”hole-in-one” på hull 3, 80 mt og en Toro (rett i koppen) med et sandjern. All den stund golfbanen er approbert av det italienske golfforbundet har jeg hengt skalpen i golfbeltet.

Ankomstdagen var jeg booket for spill på Puntaldia, en til da for meg ukjent bane.
Normalt er jeg rimelig lite entusiastisk over å skulle spille 9-hulls baner, spesielt av det korte slaget. Denne var angitt som par 31 over kun 1850 meter, og det hørtes ikke spesielt forlokkende ut, men formålet med turen fordret et besøk også hit.
Denne runden ble da også et godt bevis på at arroganse ikke bør styre ens valg i livet..
Banen Puntaldia var rett og slett en liten diamant, jeg mener; en stor diamant i liten innpakning. Ikke bare var den utrolig vakkert beliggende på en pynt ut i havet. Den var usannsynlig nok også en real golfutfordring. Tre av par 3 hullene var mellom 180 og 202 meter lange, 2 var 156 m og kun ett hull var under 100 m. Alle var de teknisk vanskelige og ikke minst gjorde vinden dette til en voksen prøvelse. Par 4 hulene var på 253/285/329 respektive, og spesielt det siste er blant de vakreste par 4 hull jeg har spilt. Hullet var ingen lett match i sidevinden med hele høyre (dogleg) siden bestående av opprørt hav og kampesteiner.
Tilstanden på fairway og greener var førsteklasses og jeg ”skrek meg” til en runde 2 av ren glede.
Banen er en del av resorten Due Lune som har et sjarmerende hotell med 66 rom og tilhørende liten sandstrand et sandjern unna.

Dagen etter var jeg klar for et besøk til øyas ”Grand Old Lady”, Pevero Golf Club.
Pevero er en Trent Jones Snr. golfbane kreasjon fra 1971.
Banen ble bygget på Costa Smeralda kysten som en del av den omfattende utbyggingen av kystområdet som Prins Aga Khan satte i gang på 1960-tallet. Den dag i dag er Costa Smeralda/Port Cervo blant de mest fasjonable ferieområdene for Europa’s jet-settere i juli og august. Da er det bare å holde seg unna, med mindre man liker å gå/stå i kø og betale €1000 for et hotellrom. Eller du vil kanskje ha den suiten til kr 350.000 natten? Da får du riktignok med egne butlere, fritt valg av en Audi m/sjåfør, og for alt jeg vet helikopter til første utslag. Noe å tenke på?

Hva gjelder golfbanen så er den et flott eksemplar av slaget. Meget gjenkjennelig Trent Jones Snr. med opphøyde, velbunkrete greener og landingsområder samt relativt få, men strategisk innlagte vannhindre.
Banen var i mange år ansett for å være blant Europa’s vakrest beliggende, men det var nok før busker og trær var vokst til nåværende tetthet og høyder. Bevares, den er fremdeles vakker og ligger praktfullt til på en halvøy, men for meg er skikkeligheten av banen og anlegget et riktigere kriterium for den positive bedømmingen.
Banen er passe kupert, men den var så langt den eneste banen på øya hvor jeg ville foretrekke å bruke bil fremfor å gå. Vedlikeholdsstandarden var under vårt besøk meget bra med ypperlige, om enn ikke spesielt raske, greener. ”Alt” var gjort riktig, og selvsagt var klubbhus og treningsområdene av topp internasjonal klasse.

Velger man å forbli på den nordlige delen av øya under et opphold ville de to sistnevnte banene gi fullkommen golf tilfredsstillelse. Det samme kan sies om omgivelsene.

Etter en fridag på Borgo di Campagna med utforskning av lokale strender satte vi nesen sydover langs den østre kystveien. Vårt mål var Cagliari og retur til Norge.
Vi hadde imidlertid under vårt opphold på øya fått høre om åpningen av en ny golfbane i nærheten av Cagliari. Opplysningene var få og jeg trodde således at den ikke ville være spesielt interessant. Men fordi den lå langs kjøreruten, samt min naturlige nysgjerrighet, besluttet jeg å avlegge den et besøk. Igjen fikk arrogansen på snuten.

Banen, Tanka Golf, ble også en meget positiv overraskelse. Kanskje mer for sin vakre beliggenhet og dramatiske utforming, enn som en ”god” golfbane i klassisk forstand..
Banen åpnet offisielt 2. mai, dagen før vårt besøk. Da vi kom dit var det ingen spillere på banen. Vi ble møtt av greenkeeper og caddy master som begge var mildt fortvilet over manglende publisitet rundt åpningen av anlegget.
Banen er fulle18 hull hvorav de første 9 ligger i et dalføre med vakker utsikt over havet og øyene utenfor. Denne sløyfen åpnet i 2006. De siste 9 hullene, som ligger på andre siden av en åsrygg, ble åpnet i år. Denne sløyfen har også praktfull utsikt over havet, båthavn og nærliggende sandstrender (en av dem votert som en av verdens vakreste av noen som har forstand på sånt).
Tanka golfbane er ingen mesterskapsbane (kun 5418 mt par 70 fra backtee), men er til gjengjeld kupert og teknisk vanskelig så det holder. Kun bruk av bil er tilrådelig her. Noen av hullene har høydeforskjeller på opptil 40m fra utslag/innspillsted til green, hvilket gjorde spilleopplevelsen storartet for en som også liker dramatiske golfbaner. Denne dagen var det relativt vindstille, men det var ikke vanskelig å forestille seg at banen spiller helt annerledes under vindfulle forhold.
Greener og fairwayer var i upåklagelig stand på begge sløyfene, ferskheten tatt i betraktning. Kun noen av utslagsstedene på siste sløyfen manglet en del på finishen.
Det slo meg at det ville ha tatt lang tid og mye spill for å bli lei av å spille denne banen.
En mindre driving range finnes, men klubbhus mangler foreløpig. Banen er del av et omfattende ferieanlegg, Tanka Village, som har bofasiliteter og mange aktivitetstilbud for hele familien.

Tanka golfbane ligger rundt 5 mil (kystveien) fra Cagliari ved den fasjonabel badebyen Villasimius..
Selve kjøreturen kystveien til/fra Cagliari er ubetalelig. Omgivelsene og utsikten er verdt en tur til Sardinia i seg selv. Og en runde på Tanka Golf Club ble en verdig avslutning på min golf tur til Sardinia.

Et besøk til denne vakre øya vil kunne tilfredsstille enhver golfelskers behov for flotte og utfordrende golfbaner samt gi varige opplevelser av vakre synsinntrykk også på andre områder.

FORBRUKERINFORMASJON

IS MOLAS GOLFBANE
www.ismolas.it
ismolashotel@ismolas.it
greenfee €50 til €100 (sesongavhengig)
Hotellgjester har rimeligere greenfee enn dagsgjester.
Banen/klubbhuset har alle fasiliteter.
Flatt terreng, lett å gå
Biler /traller er til leie
Åpen hele året

IS ARENAS GOLFBANE
www.isarenas.it
info@isarenas.it
greenfee €65/75 sesongavhengig
minus 40% for spillere under 21 år
greenfeepakker på 10 runder til redusert pris
Banen er flat og gåbar
bil/traller til leie
Åpen hele året

PUNTALDIA GOLFBANE
www.duelune.com
golfpuntaldia@virgilio.it
Greenfee €48 -72 for 18 hulls runde
30% rabatt hvis hotellgjest
Banen er noe kupert men grei å gå
Bil/tralle tilgjengelig
Normalt stengt november/mars

PEVERO GOLFBANE
www.golfclubpevero.com
peverogc@tin.it
18 hull/par 72/6170 m
Greenfee €75/€110 sesong avhengig
Halv pris for spillere under 18 år
Kupert, bil anbefales
Åpen hele året

TANKA GOLFBANE
www.atahotels.it
tankagolf@atahotels.it
18 hull/par 70/5418 m
Greenfee €70/€80 sesongavhengig
Kupert, bil tilrådes.
Vil være stengt kommende vintermåneder

En spesiell takk til
Eirinn Skrede i www.sardiniareiser.no
info@sardiniareiser.no
www.golfclubolbia.it  (tilliggende Borgo di Campagna)
Uten hennes assistanse hadde ikke utbyttet av mitt besøk blitt hva det ble.

FLYREISEN
SAS flyr direkte fra Oslo til Cagliari hver lørdag
i månedene april og (foreløpig) ut oktober.
Ruten vurderes utvidet både i hyppighet og tid.
Fra Nok 1587,- tur/retur
Flytid 3,5/4 timer

I perioden november/mars er alternative flyruter via Milano, Pisa eller Roma.


GOD REISE


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser


Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com