Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side                  Søk på GOLFSIDEN Les mer                Her er DEBATTSIDEN

Hull 2 på Gardagolf

27.07 Reiser:
Italia - golf i Edens hage
Av: Louis Røren
Noen ganger under mine golfbanebesøk får jeg følelsen av å vandre rundt i hva som best kan beskrives som en Edens hage. Ingen steder skjer dette oftere enn når jeg besøker Italia.

Tidligere inntrykk ble ytterligere befestet under et nylig besøk til del-området Lombardia i Nord-Italia.

I denne regionen finner man noen av Italias beste og flotteste golfbaner. Området er relativt sterkt på kontraster idet flatlandet langs motorveien fra Milano til Venezia i stor grad er preget av småindustri og derfor mindre sjarmerende. Men når man tar av fra motorveiene og nærmer seg fjellene, og aller helst områdene rundt innsjøene, er det vanskelig å tenke seg landskapsmessig vakrere steder.

Golf i Italia synes fremdeles å være en godt bevart hemmelighet, underlig nok for de som kjenner til forholdene. Golfbanene er førsteklasses – og rimeligere å spille enn i sine vestlige naboland. Press på banene forekommer sjelden på hverdagene, kun lørdag og søndag formiddager synes å ha slike problemer. Boende, mat og kultur severdigheter overgås av ingen steder. Klimaet er i stor grad sammenlignbart med Frankrike, Spania og Portugal, hvilket vil si at banene er åpne og spillbare hele året, kun et par av de nordligste fjellregionene har vinterstengte baner.

De fleste banene i Italia ble anlagt på 1980 og -90 tallet, delvis med assistanse fra amerikanske og britiske banedesignere. Dog er mange av de topp 20 rangerte banene av betydelig eldre dato.

I tillegg til å ha fått teknisk krevende baner i varierende terreng har italienerne selv klart å sette sitt preg på banene ved sin gjennomførte sans for stil og skjønnhet.

På min siste tur fløy jeg til Milano med SAS non stop fra Oslo – og uten å bli avkrevd ekstrabetaling for medbrakt golfbag verken ut eller hjem.

Første overnatting var på et sjarmerende hotell i bydelen Monza (kjent for sin motor racingbane). Hotell de la Ville (for inntil noen tiår siden kjent som byens beste bordell!) ligger ved bydelens enorme rådhus og park.

Derfra er veien kort til Golf Club Milano som ligger i forgården til Edens Hage, Parco Reale di Monza, og er en av Italias eldste (1928) og mest prestisjefylte golfbaner. Den rangeres hvert år blant Italias topp 20 baner.

Omgivelsene var en toppbane verdig, men beklageligvis ble mitt inntrykk negativt påvirket av at 1) der foregikk motorsykkeltrening på den tilliggende racing banen og 2) at banen i juli måned er midt i sin årlige mest omfattende vedlikeholdsperiode. I juli og august er angivelig Milaneserne bortreist og derfor benytter banedrifterne seg av muligheten til uforstyrret å legge grunnlaget for best mulige forhold til høsten og vinteren.. Den enorme treningsgreenen bak det ærverdige klubbhuset var i utmerket stand som bevis på banens normale standard, men desto større var skuffelsen å komme ut på langhårete fairwayer og nyluftete greener. Layout og det øvrige inntrykket av en god bane i typisk engelsk parkbane stil gjorde allikevel at jeg vil benytte første anledning til et gjenbesøk når jeg vet at banen er i normal stand - og fortrinnsvis at ingenting foregår på racing banen. Da vil også alle banens 27 hull bli utprøvd.

Neste bane ut var Bergamo L’Albenza Golf Club som åpnet sine første 18 hull i 1961 designet av de britiske banearkitektene Cotton & Sutton. I siste utgave av Il Mondo del Golf (italiensk utgave av Golf World) er banen rangert nr. 9 i Italia. Området ble da også nok et eksempel på min Edens hage opplevelse.

I 1987 åpnet klubben 9 nye hull og banen består derfor i dag av 3 x 9-hulls sløyfer, alle av utmerket kvalitet.. Banen ligger vakkert til med mange flotte og gamle trær, passe kupert til at den bør være gangbar for de fleste. Variasjonen er stor i hull lengder, bunkring og green utforming og vil gi de fleste en skikkelig ferdighets test.

Klubbhuset er staselig og funksjonelt med tilliggende driving range og svømmebasseng. Skulle man ønske å bo i nærheten kan det lille, men trivelige Hotell Camoretti med sine 22 individuelt innredete rom anbefales. Hotellet har avtale for gunstige greenfee pakker med golfklubben.

Spa på Arzaga
Neste dag var turen kommet til Palazzo Arzaga Golf and Spa Resort.
Et imponerende navn med minst like imponerende fasiliteter som ble åpnet for besøkende i 1998. Grandiost synes å være et mer nærliggende beskrivende inntrykk enn klassisk italiensk skjønnhet selv om det overhodet ikke er noe å utsette på stilen, Tvert om, med sin beliggenhet i nærheten av Garda-sjøen og med det staselige og eksklusive Palazzoet på stedet som huser alt som behøves, inklusive 80 gjesterom, er anlegget et funn av eksklusivitet.

Banemessig er imidlertid dette den minst ”italienske” i området.
Hovedbanen på 18 hull er designet av Jack Nicklaus Jr. og er holdt i tradisjonell amerikansk stil. Grovt sett er banen uten trær men med mye vann og store bunkre i spill samt med store, ondulerte fairwayer og greener.

En tilliggende 9-hulls sløyfe designet av Gary Player er noe mer teknisk krevende, men med samme høye kvalitet på vedlikeholdet. En meget spilleverdig opplevelse, selv om hagefølelsen var fraværende.

Fra banen: Golf di Franciacorta

Dagen deretter var turen kommet til golfbanen tilhørende Golf di Franciacorta som ligger ved den mindre kjente Iseosjøen nord for den historisk kjente byen Brescia.

Hagefølelsen var tilbake der banen ligger blant vingårder og høyreiste alpefjell.
Banen som ble åpnet i 1986 ble designet av den berømte/beryktede amerikanske arkitekten Pete Dye i samarbeid med den i Italia kjente arkitekten Marco Croze. Banen er relativt kupert med vann i spill på omtrent halvparten av hullene, inklusive et par øy-greener. Til tross for Pete Dyes signatur er ikke banen utpreget amerikansk men heller ikke typisk europeisk, la meg si en sjarmerende krysning som jeg med glede anbefaler til alle.

Tilhørende banen er for øvrig også en sløyfe med 9 sjarmerende korthull.
I nærområdet finnes flere små-hoteller (L’Albereta, Relais Franciacorta og Franciacorta Golf Hotell, for å nevne noen).

Så var turen kommet til Gardagolf Country Club.
For meg, Edens hage ”personifisert”. Banen, tilstanden, omgivelsene og utsikten til Gardasjøen, gjør dette til en golf- og skjønnhetsopplevelse av de sjeldne.
Her kan man spille 3 forskjellige 9-hulls sløyfer i variert, bølgende terreng, alle designet av de anerkjente engelske arkitektene Cotton, Pennick, Steel som har mange utmerkete prosjekter bak seg.
Selv om baneanlegget åpnet så sent som i 1986 fremstår banen som om den har ligget der i ”100” år, sentrert rundt sitt staselige, men ikke overdimensjonerte klubbhus.

Det synes overflødig å måtte nevne at også øvrige fasiliteter som driving range, treningsgreener, svømmebasseng og øvrige rekreasjonsområder er førsteklasses.

Her er det stil og klasse som rår. Beliggenheten ved Gardasjøen gjør at det finnes et utall hyggelige bosteder i det umiddelbare nærområdet, inklusive et 8 roms Dormy House på banen. Selv bodde jeg på Locanda Santa Giulia (www.santa-giulia.it)  i Padenghe (2-3 km unna banen) som har både vanlige hotellrom og småleiligheter passende for grupper.

Mikroklimaet ved Gardasjøen sies å være mildt/varmt hele året fordi Dolomittene i nord stagger de kalde vindene fra nord.

Forbruker informasjon

Tilkomst
For å komme til Lombardia og ovennevnte baner raskest og rimeligst flyr man enten med SAS til Milano eller Ryan Air til Bergamo (non stop resp. fra Oslo/Torp).

Golf Club Milano
www.golfclubmilano.it
Åpen hele året med unntak av juleuken og mandager.
Greenfee varierende men indikativt €70/90 hver-/helligdag
3 x 9 hulls sløyfer
Har bil/el- og manuelle traller

Golf Club L’Albenza
www.golfbergamo.it
Åpen hele året med unntak av juleuken og mandager
Greenfee vaierende men indikativt € 60/80 hver-/helligdager
3 x 9 hulls sløyfer
Har caddier, el- og manuelle traller

Arzaga Golf Club
www.palazzoarzaga.com
Åpen hver dag hele året med unntak av juleuken
Greenfee 13.3.-16.11. €73/94 hver-/helligdager
Juniorer halv greenfee
1 x 18 hulls + 1 x 9 hulls bane
Har bil og el-/manuelle traller

Franciacorta Golf Club
www.franciacortagolfclub.it
Åpen hele året med unntak av juleuken og hver tirsdag
Greenfee €50/75 hver-/helligdager
1 x18 hulls bane samt 1 x 9 korthullsbane (€25/38)
Har bil og manuelle traller

Gardagolf Country Club
www.gardagolf.it
Åpen hele året med unntak av mandager vinterhalvåret
Greenfee €70/80, nov/feb €60/70 når mandager stengt
3 x 9 hulls sløyfer
Har bil og el-/manuelle traller


For informasjon om ytterligere baner i området samt andre aktiviteter søk på
www.bresciatourism.it


 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser


Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com