Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side    Søk på GOLFSIDEN Les mer        Her er DEBATTSIDEN

Mange spennende baner på Gran Canari

01.11 Golf på Gran Canaria:
Det var en gang
Av: Louis Røren
Det var en gang, for kun noen få år siden siden, at golftilbudet på Gran Canaria var lite å skryte av.

Det var den gang.

Nå kan imidlertid øya skryte på seg seks fullverdige 18 hulls baner samt tre utmerkete korthullsbaner. Dette tilbudet burde kunne tilfredsstille enhver golfspillers krav til både kvantitet og kvalitet på en kortere eller lengre ferietur.

Golf på Gran Canaria har en spesiell historie idet det var her at Spanias første golfbane/klubb ble etablert. Det var i 1891, med en bane beliggende like i utkanten av Las Palmas. Golfklubben eksisterer fremdeles, men banen måtte flyttes på 1950-tallet da byutviklingen hadde behov mer land.

Bandama sett fra klubbhuset

Bandama

I dag ligger klubben/banen, som offisielt heter Real Club de Golf de Las Palmas, i spektakulære omgivelser på kanten av et vulkansk krater ved navn Bandama, som da også er det populære kortnavnet for banen. Det tar kun 10 minutter å kjøre opp dit fra Las Palmas by, og bare kjøreturen er verdt utflukten. Den storslagne utsikten over byen, havet og de dype ravinene, samt innbydende grønne fairwayer dramatisk lagt langs ravinene, gjør synet til et varig minne. Det gjør også en runde golf her.

Banen er designet av den meget anerkjente Mackenzie Ross og åpnet i 1956. På et meget begrenset tilgjengelig areal har han klart å få inn en bane som måler 5915 m fra hvit tee/5666 fra gul og 5190 fra blå som er damefargen her. Greenene er små og raske og fairwayene generelt smale og avgrenses enten av trær eller dype raviner. ”Fore” høres relativt ofte. Banen er åpen hele året og er angivelig alltid i god stand. Under vårt besøk var imidlertid noen av fairwayene under betydelige oppgraderingsarbeider.

Klubbhuset er gammeldags sjarmerende med fine oppholdsrom, en hyggelig restaurant samt en velassortert pro shop. Et lite (26 rom) hotell ligger inntil klubbhuset og var under restaurering da vi besøkte stedet i slutten av oktober.

Banen er åpen for gjestespill kun på hverdager frem til kl 12.50 og krever forhåndsbestilling minst 24 timer før starttid.
Banen er absolutt gangbar, men bil er tilgjengelig.
www.realclubdegolfdelaspalmas.com

Banen: 18 hull/Par 71/Engelsk stil parkbane
Greenfees 18 hull: €85 (Okt 2008/April2009) €95 (19.12.08/08.01.09)
9 hull: €45 €50
For juniorer under 18 betaler man som for 9 hull.
Hcp krav: 26 for menn/34 for damer.

Las Palmeras
Omtrent midt i Las Palmas by, på høyden ved et av byens hospitaler og med flott utsikt over byen og stranden, ligger en underlig 18 hulls pay and play korthullsbane. Banen åpnet for et par år siden og er blitt meget populær blant byens befolkning. Alle hullene er i layout, om ikke i lengder, kopier av berømte par 3 hull fra forskjellige baner rundt i verden. De første 9 hullene er kopier fra europeiske park/linksbaner, de siste fra berømte amerikanske baner, og varierer i lengde fra 45 til 150 m.
 
På området som kalles Urban Sports Resort finnes for øvrig et spa-anlegg, svømmebasseng, restauranter og et shoppingsenter. Området passer derfor utmerket til et familiebesøk, men unngå helgedager om dere ønsker å spille golf.
www.laspalmerasgolf.com
Greenfee: 18 hull: € 18
9 hull: € 12
Under 14 år: € 9

El Cortijo
El Cortijo Club de Campo er en 18 hulls bane beliggende like i utkanten av Las Palmas grensende til den sydgående motorveien. Banen åpnet i 1999 og var allerede i 2002 vertsbane for Spanish Open som den gang ble vunnet av Sergio Garcia.
 
Banen er designet av Blake Sterling (tidligere designsjef hos Pete Dye) samt Marco Martin. Banen påberoper seg å være en av Spanias lengste, men scorekortet viser kun 6222 m fra hvit. Banen er imidlertid vanskelig nok med mengder av palmetrær, 6 hull med vann i spill og ganske kupert der den snor seg langs 3 mindre dalfører. Med 6 teesteder per utslag (4 på kortet) gir den imidlertid muligheter for spillere på alle ferdighetsnivåer.

Grunnet sin nærhet til Las Palmas er også denne banen medlemsbasert og således åpen for gjestespill kun på hverdager (mandag/fredag). Ved vårt besøk var greenene meget raske og banen i generell god forfatning. Klubbhus og øvrige fasiliteter står i stil.
www.elcortijo.es
18 hull/par 72/kupert amerikansk stil parkbane
Greenfee: € 73
Redusert greenfee for juniorer under 18.

Oasis Golf
Grensende til El Cortijo ligger Oasis Golf, en veldesignet (samme designere som for El Cortijo) 18 hulls par 3/par 54 bane i god amerikansk stil med palmetrær, vann og bunkring så det holder.
Ingen hull er over 100 m og en riktig beskrivelse er vel derfor pitch and putt. Men spilleopplevelsen blir ikke mindre av den grunn, og vedlikeholdet er minst like bra som hos naboen. Banen er dessuten flombelyst til kl 10 på kveldene og er et utmerket spillealternativ for hele familien, gjerne sent på dagen etter et bybesøk til Las Palmas. Nevnes bør også klubbhusrestauranten Meson Cinco Jotas som tilbereder utmerket mat.
www.oasisgolf.es
Greenfee € 12,50
6 greenfee € 80.

Maspalomas Golf
Banen Maspalomas Golf er Gran Canarias nest eldste (1968) og feirer i år sitt 40 års jubileum.
 
Med sin beliggenhet midt i det mest populære feriestedet Maspalomas på øyas sydside var banen i mange år det mest praktiske alternativet for feriegjestene som ønsket å spille golf. Dette bar banen lenge preg av i form av overbruk og undervedlikehold. Siden de nye banene på øya begynte å komme rundt år 2000 har banen imidlertid blitt stadig oppgradert, hvor spesielt greenene nå holder meget høy standard.

Banen er fremdeles øyas mest populære med angivelig 40.000(?) greenfee-runder per år. Foruten sin beliggenhet skyldes nok denne populariteten at banen er flat og meget gangbar. Bil er dog tilgjengelig og flittig i bruk blant den eldre garde spillere.

Banen har et klart links-preg der den ligger langs sanddynene i naturreservatet som avgrenser havet og som stedvis er i spill. De øvrige stedene på banen er Arizona preget med sand over alt utenom fairwayene.

Noen spillere synes banen er kjedelig med sine brede fairwayer og flate utlegning, mens andre synes den gir en real utfordring med lange hull og raske greener. Ingen spillere har imidlertid grunn til å klage på treningsfasilitetene og aller minst på klubbens bar og restaurant.
www.maspalomasgolf.net
Banedesigner: Mackenzie Ross
18 hull/par 73/Flat links/park bane
Greenfee 18 hull: € 95, julen € 105
I delt bil : €105/120
9 hull: € 60/ 70
Juniorer € 45/ 50

Meloneras Golf
I fortsettelsen av Maspalomas er det utviklet et nytt beboelsesområde kalt Meloneras. Like inntil bebyggelsen, videre derfra langs havet, ble det i 2006 åpnet en ny 18 hulls golfbane, Meloneras Golf.
Denne skribent spilte banen som nyåpnet og beskrev den gang de første 10 hullene som noe ensformige i åpent lende, mens de siste 8 derimot var meget utfordrende der de ligger delvis på klippene grensende til havet.

Siden den gang er routingen av de første 9 lagt om, samt at de over 1000 plantete palmetrærne har vokst seg halvstore. Dette gir banen et mye lunere preg. De øvrige hullene er ikke endret, og måtte de aldri bli det. Disse hullene ligger åpent eksponerte for vinden fra havet og vil måtte spilles helt forskjellig avhengig av værforholdene.

Banen er meget kort, kun 5653 m fra hvit tee, 5000 fra gul og 4600/4100 fra blå/rød tee, men er ikke spesielt enkel av den grunn da mye av lengden er lagt igjen på de meget korte par 3 hullene.
Banen er absolutt gangbar, men biler utstyrt med GPS er tilgjengelige.
Kubbhuset/restauranten/proshopen/garderoben er fortsatt av det foreløpige slaget, men gjør nytten.
Banen eies/driftes av den store lokale hotellguppen Lopesan og gjester herfra nyter godt av gunstige greenfee pakker.
www.lopesanhr.com
Banedesigner: Ron Kirby
18 hulls/par 71/Parkbane
Greenfee varierer fra € 55 (sommer) til € 93 (jul)
med € 10 ekstra for delt bil.
Sjekk ut hjemmesiden for ytterligere opplysninger.

Salobre Golf & Resort
Salobre er nå det mest komplette golfanlegget på Gran Canaria, med 2 x 18 hulls golfbaner, tilliggende utleie villaer samt et utmerket (Sheraton) hotell med alle fasiliteter, ikke minst et flott spa-anlegg.
Resorten ligger oppe i fjellene, 10/15 minutters kjøring fra Maspalomas/Meloneras.
Sør (Sur) banen ble åpnet i 2000 og er en meget variert og trivelig resort type bane hvor hullene ligger åpne til opp og ned langs et dalføre med alle hullene synlige fra klubbhuset.
Fra mange av hullene har man flott utsikt mot havet. Service og standarden på det meste er det lite å utsette på.

Selv om banen er relativt kupert er den kompakt nok til at den er gangbar for de fleste. Dog er den lagt opp med bil for øye.
Designer: Roland Faure/Robert Trent Jones Jr.
18 hull/par 71 parkbane

Norte er en utfordring

Nord (Norte) banen åpnet tidligere i år etter ganske mange år under opparbeidelse.
Når man spiller den skjønner man hvorfor det har tatt tid. Denne skribent har aldri spilt en bane som ligger i et slikt terreng som dette. Dramatisk og spektakulær er kun et par av adjektivene det er naturlig å bruke for å beskrive banen. At det i tillegg til å få lagt fairwayer og greener i et slikt landskap synes det utenkelig at man kan få lagt tilgangsveier og vanningsanlegg gjennom alle de dype ravinene og høye kollene. Bare steinarbeidet for å få lagt greener og utslagssteder i fjellsidene må ha krevd hinsides mange arbeidstimer.
Så er spørsmålet om man har fått en god golfbane ut av alt dette. Herom vil alle besøkende strides i lange tider. Noen av hullene er mer spektakulære enn gode golf hull, men du verden så morsomme å spille.

Denne skribent spilte de 9 hullene som var (nesten) ferdigstilte for 2 år siden, og de mest outrerte av disse hullene var nå betydelig omarbeidet. Det er godt mulig at en del av de nyere må gjennomgå det samme over tid. Dette er imidlertid ingen grunn til ikke å få med seg denne helt unike spilleopplevelsen allerede nå. Husk bare å ta med bagen full av baller og la scorekortet ligge i lomma på første runden. Høyhandikappere rådes til å avstå (spill Sørbanen i stedet).
Lykke eller frustrasjon, opplevelsen blir utelukkende opp til deg.

Designer: Ron Kirby (som også har designet forannevnte Meloneras, men disse to banene har ingenting felles, absolutt ingen ting.
18 hull/par 72/Fjellbane

Anfi Tauro
Rundt et kvarters kjøretur fra Salobre ligger Taurodalen som nordmannen Bjørn Lyng har utviklet og gjort berømt de siste 20 år. Her finner man i dag Gran Canarias flotteste golf opplevelse.
I 2002 åpnet anlegget en flott 9 hulls korthullsbane, Anfi Tauro Golf Pitch & Putt, som mange nordmenn har hatt gleden av å spille siden den gang. Mange har nok hatt et sideblikk på utviklingen av stedets fullverdige 18 hulls bane, Anfi Tauro, som nylig er åpnet.

Det har tatt lang tid å ferdigstille denne banen og kostet mye penger. Og det skjønner man når man spiller banen. For 2 år siden spilte undertegnede de 12 hullene som da var ferdigstilte, og som bar klare positive bud om hva som skulle komme. Når banen nå står endelig ferdig, er resultatet over forventning. Tilstanden på gressområdene er utsøkt og det som ikke er gress er sand/grus i riktig Arizona-stil. Fairwayene og greenene er imidlertid ganske sjenerøse.

De første 9 hullene ligger i nedre del av dalen i relativt flatt lende, mens de siste 9 snor seg innover, oppover og nedover dalen, delvis skutt ut i fjellsidene. Her er det fjernet fjell og stein så det holder. Mye av massen er brukt til imponerende steinarbeide for å bygge opp teesteder og greener. Langs den ene dalsiden er det bygget et flott timeshare hotell som på ingen måte påvirker spillet, ei heller er annen bebyggelse lagt slik at det er til sjenanse, med unntak kanskje av et par hull.
Anlegget er ennå ikke fullt ferdig og vil operere ennå en tid med provisorisk klubbhus og en liten snack bar, men planene er klare og det er bare å tro at det vil gå raskere å få opp en liten bygning enn en hel fjell-golfbane.
www.anfitauro.es

Design: von Hagge, Smelek og Baril Designbyrå.
18 hull/Fjellbane
Greenfee: €94/€104

Anfi Tauro Golf P&P
9 hull/parkbane
Greenfee: €24/36 for 9 resp 18 hull.

Det gjøres oppmerksom på at ovennevnte greenfee satser er såkalte rack rates og at gunstige pakkeløsninger kan oppnås ved kontakt til www.grancanariagolf.com eller direkte til en av banene/resortene.

God reise


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
AnnonserKjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com