Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     
Leserbrev
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 
Leserbrev

Tilbake til første side

tilbake til Leserbrev


17.09
Et kåseri om GOLF Av: Thomas Halvorsen
Ordet golf setter tanker i spinn hos både Gud og hver mann. Den nærmeste assosiasjonen vil for de fleste være Volkswagen Golf. Men golf er ikke bare navnet på den forhjulsdrevne storebroren til den klassiske Nazi-Bobla! Golf er faktisk også en sport. Og her i Norge regnes golf som den nye folkesporten. Folk strømmer til golfbanene, låner ei kølle eller to i pro shoppen, stiller seg opp på treningsfeltet og klasker til av alle krefter. Hvorvidt de treffer ballen eller ei, skal være usagt! Men hva er det med golf som gjør at så mange nysgjerrige tiltrekkes?

Golfsporten, mer eller mindre slik vi kjenner den i dag, har sin opprinnelse i Skottland. Hvorfor de begynte og spille er det litt vanskelig og svare på, men det kan jo hende at de forblåste sauegjeterne ble lei av å sutte på sekkepipa? Av alle instrumenter jeg har hørt så kommer nok denne bagen med sugerør på en god førsteplass når det gjelder stygt lydbilde, uansett om det kommer i mono, stereo eller Dolby Digital 7.1 Surround! Og man kan jo selv tenke seg, hver morgen når man prøver å spise frokost så hører man naboen fremføre en gripende og særdeles tutende versjon av Braveheart-melodien! Da er det kanskje ikke så veldig rart at man etter hvert prøver å finne et nytt tidsfordriv? Men hvordan eller hvorfor de valgte akkurat golf kan jeg dessverre ikke svare på!

Kropp kølle straffeslag
Selve spillet i sin helhet handler kort og greit om og få ballen i hullet på minst antall slag, kun ved hjelp av sin egen kropp og ei kølle. Hvis noen av dere lesere tenker koffert nå så er ikke det mitt problem. Det må jo gå an å høre ordene ball og kølle uten å tenke tilbake på den dagen da dere mistet jomfrudommen? Men la oss gå tilbake til temaet. Golf spilles som sagt med kølle og ball, innenfor oppmerkede områder, disse defineres som spillefelt. Her kan man slå som man vil og gjøre som man vil, så lenge man holder seg til reglene! Og de er det mange av. Regelboka kan på en måte minne om en miniatyr-utgave av Norges Lover, og da mener jeg ikke i antall sider, men i fysisk størrelse! Man kan lese side opp og side ned om alt mellom himmel og jord, som skaper problemer når slagregnskapet skal utregnes i slutten av hver runde. Akkurat som ellers i samfunnet får man straff når man begår et regelbrudd/lovbrudd. Men i golf straffes dette med straffeslag i stedet for bøter. Og vi bør prise oss hellig for at ikke straffeslagsatsene i golf er på bølgelengde med de norske bøtesatsene ellers i samfunnet. Da hadde jo ikke engang verdenseliten med Tiger Woods, Jim Fyruk, Phil Mickelson, Ernie Els eller Vijay Singh greid å gå en eneste runde under par.

Den nye folkesporten
Som sagt tidligere så er golf regnet som den nye norske folkesporten. Og mange tar seg en tur til den nærmeste golfklubben/banen uten i det hele tatt å vite hva golf går ut på. Spør du en tilfeldig på gaten om hva han eller hun tror om golf, så vil de fleste svare at det er en sport for de rike, der de står med kølle i hånd, ikledd bukse, skjørt eller shorts med Burberry-ruter, Lacoste Piquet-skjorte, caps eller solskjerm på hodet som sikkert ikke er kjøpt på H&M, og benklær som er en lett blanding av pensko og fotballstøvler! Noen tar den jo helt ut og ikler seg full skotsk kilt med tilbehør, men tradisjonen tro så skal jo bjellene få ringe fritt på undersiden, og da tror jeg dessverre de kommer i trøbbel når det gjelder bekledning og etikette! Men som sagt, er det en folkesport så tiltrekkes alle typer mennesker, og med dette mange ulike klesstiler. Alt fra hardcore EMO-rocker med buksehull og kjetting, til sliten joggebukse, uvasket siden gymtimen forrige tirsdag. Så hvis man vil ha mangfold så er det bare å ta seg en tur til nærmeste golfbane!

Yrkesspillerne
Som alle andre typer sport, så er også golf et yrke for noen. Man trenger bare skru på tv og svitsje til en sportskanal så kommer det et golfinnslag før eller senere. Og disse gutta er virkelig gode. Noen av kvinnene også, når sant skal sies! Det er rett og slett perverst urettferdig når man ser hvordan disse superspillerne limer ballen inntil flagget, hull etter hull. Men man må lære å krype før man kan gå, og på barnestadiet kalles golfen da enkelt og greit for; lek med ball. Da kan man jo tenke litt på alle de kvinner i norske hjem som faktisk kan kalle seg golfspillere!
Hvis det forsatt er noen retards som ikke helt har skjønt hva golf er og hvordan det spilles så skal jeg ta en kjapp gjennomgang nå helt til slutt!

Utstyret
For å spille golf trenger man en bane, eller et område definert som spillefelt, og det nødvendige utstyret er jo en selvfølge! Etter at man har funnet en golfbane så trenger man en bag, en golfbag. Denne kan inneha opptil og maks 14 stk golfkøller, da skjønner du sikkert selv at det ikke er noe sjakktrekk og ikke ha en bag, for det sier seg selv at det ikke er noe særlig og bære rundt på 14 løse golfkøller, når man skal gå en avstand som tilsvarer en gjennomsnitts handletur med mor på Rema. Golfbagger kan fraktes rundt banen på tre måter. Denne ene er den klassiske bære-på-ryggen-metoden, den andre er en noe enklere versjon der bagen henger på tralle, og den siste er golfbilmetoden, som attpåtil gjør at man slipper en god del gåing. Denne siste metoden krever imidlertid et handicap, og da menes det ikke handicap i form av tall skrevet på et hvitt kort. Men la oss komme i gang med spillet!

Spillet
Når alt utstyret er på plass, er det bare og stille seg opp på utslagsstedet, eller tee som det heter på fagspråket. Det er her man starter og spille på hvert hull. Hvis man er skikkelig barsk og maskulin så plukker man frem den kølla som kalles driver. Dette er en stor klubbe som gjør selv Fred Flintstone misunnelig! Nå håper jeg du er god til å herme, for nå gjelder det å gjøre slik som Happy Gilmore, nemlig å slå ballen lengst mulig i retning av flagget. Men man må passe på å ikke havne i eventuelle hindre, slik som vannhinder og bunker. Bunker er et stort hull fylt med sand og havner du her kan du leke Baywatch i ekte Mitch Buchannon-stil. Havner du i vannhinderet derimot så har du dessverre et problem. Du må gjerne hoppe uti og lete etter ballen, men ikke forvent deg at Pamela kommer springende for full pupp for og redde deg!

Forhåpentligvis har du klart og slå ballen mellom disse hinderne, men er du uheldig og slår ballen så det er fare for at den skal treffe andre spillere, eller at du ikke ser hvor den lander, så skal du først finne ut i hvilken retning du slo ballen, så skal du sette deg ned på huk med ryggen i denne retningen, samtidig som du og eventuelt de du spiller med hvisker et kort og presist «FORE»! Men dere må huske på og ikke hviske så høyt at andre spillere i umiddelbar nærhet kan høre dere. Slike verbale utbrudd kan nemlig virke svært forstyrrende for konsentrasjonen, og det gjelder å ta hensyn til de andre spillerne på banen! Du hadde nok ikke likt det noe særlig selv, hvis du er midt i slagøyeblikket og blir distrahert av en som prøver å si «fire» på engelsk!

Langt om lenge og lengre enn langt så har man omsider kommet seg til målområdet. Her står det et flagg med tilhørende hull. Gresset i dette området kalles green, oppkalt etter gressets farge. Nå er det tid for minigolf! Ballen ligger nøyaktig 4 meter fra hullet, men mye kan skje på disse 4 meterne. Det går opp og ned her i verden, så også på greenen. Ifølge statistikk over ulykker på norske veier, så er det pr år ca en ulykke for hver 2,56 meter, og da kan du selv tenke deg hvor mye som kan skje når man har 4 meter og boltre seg på! En ulykke kommer jo som sagt sjelden alene. I tidlig alder lærer vi å lese, og dette får vi bruk for nå. Nå gjelder det nemlig å lese greenen best mulig. Akkurat som hvis man skulle tegnet et kart, eller en veiforklaring, så er det viktig at man får med alle mulige stikkveier til både høyre og venstre, like viktig er det at man i beregningen tar med alle oppoverbakker og nedoverbakker. Det sier seg jo selv at en ball ikke ruller oppover uten tilstrekkelig kraft, men man må også passe på og ikke slå for hardt. Bruker man mye kraft så vil ballen oppføre seg som en motor fra BMW; den stopper ikke med det første!

Når man endelig har funnet E6 mot hullet så er det bare og la det stå til!




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her kan du skrive ditt leserbrev til Golfsiden
Skriv inn ditt innlegg i feltet under. Innlegget kan godt være med kallenavn, men som i andre seriøse fora ønsker redaksjonen å vite hvem innsenderen er. 

Leserbrev
:
 

Navn: E-post

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ditt innlegg

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side
 
 
Annonser