Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
   

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 

Nyheter

Tilbake til første side

Olav Thons tre B'er:

Mot bråstopp i banebyggingen? (NB! Vurderingen av Stjørdal GK revurdert))
Det bygges golfbaner som aldri før i Norge. Golf er den idretten som vokser raskest. Dette er et paradoks fordi golfbaner må finansieres av brukerne – helt motsatt av hva som skjer i andre idretter. Disse har stor glede seg over at kommuner og andre offentlige ”etater” betaler både anlegget og driften som gjerne innebærer store underskudd. Skatteyterne (du og jeg) betaler ”moroa”. Vi har sett mange eksempler på idrettsanlegg innen alpint og svømming som ut fra økonomiske vurderinger er rene katastrofer. Det kan bli bråstopp for mange svakt, økonomisk funderte prosjekter. Flere og flere vil få erfare at golfbanebygging i Norge er forbundet med stor risiko.

Golfbaner er avhengig av at medlemmene betaler både byggekostnader og de årlige driftskostnadene. Det blir store økonomiske løft for en idrett som har sesong fra mai til september. Mange baner åpner ikke alle greenene før i juni. Slik var det i år 2000 blant annet på sentrale baner som Oslo GK og Hauger GK.

Når kommer den første konkursen?
Den er allerede kommet. Både Elverum og Onsøy har vært gjennom økonomiske kriser. Kan vi lære noe av dette? 

Ja, men vi gjør det neppe. Nå skal man bygge golfbaner ”over alt”. I Oslo-området bør det ikke være noe problem, men man skal ikke mer enn en drøy halvtimes kjøring fra hovedstaden før det blir vanskelig å finansiere nye anlegg nå. I Sverige hadde vi for en del år siden mange økonomiske golfbanekatastrofer. Presset på Oslo-området blir bare sterkere og sterkere. Dessverre gjorde et hastevedtak rett før valget at det flotte, planlagte anlegget i Maridalen ble lagt på is - for godt mener mange. I stedet skal denne svært utilgjengelige delen av Maridalen bli liggende brakk og utilgjengelig for en befolkning som må reise enda lengre bort for å søke rekreasjon.

Olav Thons tre B'er: Belliggenhet, Belliggenhet, Belliggenhet er godt kjent for eiendomsinteresserte. De samme B'ene gjelder for baneutbyggerne. Bare unntaksvis er det mulig å sette i gang golfprosjekter uten temmelig stor fare for å gå på trynet økonomisk. Golfinteressen må være til stede samtidig som befolkningsgrunnlaget må være tilfredsstillende.   

Steinkjer en vanskelig nøtt
Ser vi for eksempel på Trøndelag, finner vi at interessen på langt nær er som på Østlandet Jæren.

Sommersetra i Trondheim har vært en enslig 9-hulls svale de siste tiårene. Banen er ikke særlig god sett fra et arkitektonisk og designmessig ståsted, men en koselig bane har det vært i årevis og helt OK å spille på. Nå er Stjørdal GK kommet. Byneset er også i ferd med å ta form. Stiklestad GK åpnet sine 9 greener i juni og har planene klare for ni til. 

Sistnevnte banen er tegnet av Jeremy Turner som også blant annet har tegnet Hauger og Kongsberg. På Stiklestad GK har Jeremy Turner lagt bort de til dels store onduleringene på greenene slik han lagde på Hauger og delvis Kongsberg som har vært kritisert av brukerne i etterkant. Jeremy Turner kan mye om banedesign, og resultatet på Trones Gård (Stiklestad GK) i Verdalen er blitt meget bra. Der har man fått et anlegg som tilfredsstiller selv de kresnes krav til kvalitet, lengde og ikke minst vakker natur der den ligger i helningen ned mot Trondheimsfjorden.

Nå er det planer om å bygge en 18 hull golfbane i Steinkjer. Initiativtakerne arbeider hardt for å få gjennomslag på offentlig hold. I et offentlig dokument fra NGF som Golfsiden.com har kommet over, heter det at ”det sannsynligvis er et marked for en 18 hulls golfbane i Steinkjer på sikt.” 

Det blir angitt som en grunn for å bygge golfbane i Steinkjer: ”Steinkjer sete for fylkesmann og fylkeskommune”. Dette er et svakt argument etter vårt syn og har ingen ting med saken å gjøre. Når golf må basere seg på privat finansiering, må ikke slike ”kostbare” offentlige synspunkter en gang nevnes. Da lukter av sviende underskudd. 

En helt annen sak er at det sannsynligvis i dag ikke er grunnlag for enda en golfbane i området. Befolkningsgrunnlaget og interessen i området er rett og slett ikke til stede. I brevet fra NGF til Steinkjer Kommune heter det at Steinkjer har 106 golfspiller og drøyt 20.000 innbyggere. Rundt 80% av golfspillerne er medlemmer på Stiklestad – en halv times kjøring fra Steinkjer. I brevet nevnes det at det er 18.000 innbyggere i Stjørdal og 598 lokale spillere. NGF mener at det trengs 20.000 spillere i et område for å rettferdiggjøre en golfbane. 

"Ja, kanskje om et tiår eller to", er vår vurdering. I Trøndelag er jakt og fiske store fritidsaktiviteter. På Byneset er det langt fra utsolgt selv om Trondheim har nærmere 150.000 innbyggere! Dette er argumenter som slår bena under NGFs prognoser. Saken blir ikke bedre når man allerede har et meget bra anlegg i området rundt Steinkjer i det nyåpnede Stiklestad-anlegget.

En nye fullverdig golfbane i Steinkjer kan komme til å bli et meget tungt, økonomisk løft. En slik satsing vil kunne dra med seg Stiklestad i en økonomisk situasjon. Det bør vi unngå. Der er det store planer om utvidelse til 18 hull. Det kan bli tungt hvis Steinkjer satser for fullt. 

Nå har man i Steinkjer trappet litt ned på ambisjonene og satser i første rekke på en 9 hull bane. Det kan bli tøft å møte prisen man opererer med på Stiklestad. På Stiklestad er andelsprisen ikke høyere enn kr 9.400. Når 18 hulls banen ventelig tar form om et par-tre år, vil nok prisen stige til rundt kr 14.000. Det er fortsatt billig sammenlignet med de fleste andre sammenlignbare kvalitetsbaner. Vi skal huske på at Stiklestad GK hele tiden har hatt glede av
lav leie på grunnen, klubbhus og maskinparkhus.

Stiklestad GK har brukt 10 år på å få 400 medlemmer. Det sier litt om at det kanskje ikke er så lett å omvende trøndere til å spille golf. De tallene som NGF legger til grunn for sine regnestykker i Oslo- området, stemmer neppe med virkeligheten i Trøndelag. 

Revurdert Stjørdals-økonomi (17.09)
Dette skrev vi: "Vi skal ikke glemme at økonomien i det nærmeste golfanlegget, Stjørdal GK, er en lite misunnelsesverdig, økonomisk situasjon. Underskuddene de to siste årene har samlet vært nesten 5 millioner kroner. Årets budsjett lød på balanse. I tillegg kommer gjelden på rundt 15 millioner kroner. Dette trekker med en rente på 10% hele 1,5 millioner kroner årlig bare i renter." 

Dette var hentet fra status og regnskap fra år 2000. Vi har nå innhentet opplysninger om dagens status. Her er i korthet situasjonen i Stjørdal:
Klubben har 931 medlemmer samt 203 junior- og studentmedlemmer. Taket er på 1.600 medlemmer. I følge styrets formann Thor Glad Jacobsen skal taket være nådd innen 1. juli neste år. Han kan også fortelle at de nok gjorde den feilen at de solgte ut de første andelene for billig på kr 4.000. Nå koster andelene kr 19.000. I år har det vært en god sesong. Det er nedbetalt rundt en million kroner på banklånet - før fristen gikk ut. Inntektene i budsjettet var i boks allerede i august. Klubben vil gå med overskudd i år. Total gjeld er pr. dags dato på 8,5 millioner kroner. I forhold til regnskapet fra siste årsskifte, som inneholdt gjeldsposter som ikke var rentebærende samt at noe var knyttet til andelsforhold, er den økonomiske situasjonen i klubben ganske lys pr. dags dato. Blant annet er 1,7 millioner kroner i ubetalte regninger fra i fjor betalt. Stjørdal er man komfortabel med den økonomiske situasjonen. Den første tiden har vært ganske tøff, men nå ser det lyst ut skal vi tro informerte kilder. I en golfklubbs regnskaper et det 3. året svært viktig lar vi oss fortelle. Det 3. året - det inneværende - er altså et bra år for Stjørdal. Dette gleder oss.

Ådne Stensland i Golf Management er mer optimistisk enn det de linjer som står over disse. 

Golfsiden har snakket med Ådne Stensland. 

Han forteller blant annet:

- Det kan godt være at den godt etablerte bane på Stiklestad har fremtiden foran seg. Den er etablert, og de har mange spillere og fortsetter utviklingen. Vår vurdering er at det i denne regionen er behov for en bane til. Beliggenhetsmessig ligger vårt område helt inntil sentrum. Det vil føre til at du vil får mange spillere til å begynne fordi banen ligger i nabolaget. Mange av disse ville ikke blitt golfspillere dersom man må kjøre til Stiklestad. Dette har vi god erfaring for å si noe om. Vi bygde blant annet banen på Randaberg og der har det samme skjedd med en sterk lokal forankring. Halvparten av medlemmene der ville ikke blitt golfere om ikke banen kom i lokalmiljøet. Det samme kan sies om Jæren som er blitt en kjempesuksess. Selv om det er kun 20 minutter å kjøre fra Bryne til Forus, ville du aldri fått et slikt golfengasjement og lokalt trykk i en bane som ligger 20 minutter unna i et annet tettsted. Etter å ha analysert en mengde andre anlegg i Norge, ser dette ut til å være en trend. Vi åpnet dessuten 6 provisoriske hull og en driving range i juni. Siden åpningen har det vært fullt på kursene og vi har allerede fått 100 medlemmer. Det er enorm interesse for dette anlegget i Steinkjær både fra næringslivet og lokalbefolkningen. Vi vil få 300-400 hundre medlemmer lenge før vi begynner utbygging av de første 9 hullene. Vi vil også kunne bygge et billig og spennende anlegg da mesteparten er på dyrkbar jord. Kommunen/fylkeslandbruksstyret/miljø har også for lengst sagt ja til dette  anlegget. Vi tror også vi har et betydelig greenfeepotensialet. Vi ser på Stjørdal at folk har valfartet tidlig vår og sen høst for å spille helt fra Sverige fordi det er gode klimatiske forhold. Dette vil også skje på anlegget i Steinkjer. 

- Hva med et samarbeid med Stiklestad?

Ådne
Stensland: - Når det gjelder å samarbeide med et annet anlegg, så er det lite aktuelt, og jeg tror ikke Stiklestad har særlig interesser i å engasjere Golf Management. Vi ønsker å bygge et nytt anlegg i området og ser ikke på Stiklestad som noe særlig konkurranse. Det at det kommer 2 anlegg i regionen fører til et enormt trykk i markedet som igjen skaper mange golfspillere. Det er da flere aktører på markedet og det er både sunt og viktig for å holde trykket oppe. Her har vi også erfaring fra andre regioner blant annet i Haugesund. Vi har to ni-hullsanlegg i Haugesund. Det er en 9 hulls bane i Karmøy og det er åpnet 9 hull i Sveio. Dette har ført til at det er en skikkelig golfboom nå i Haugalandet noe som det ikke ville blitt om det f. eks bare var en 9 hulls bane i regionen. Man ser nå at alle disse fire banene har livets rett. Vi tror derfor at vi skal kunne utvikle anlegget også i Steinkjær til en populær bane. Vi bygger dog ikke mer enn 9 hull i første omgang, så får behovet bestemme om anlegg skal bygges ut til 18 hull. Vi tror det vil vise seg etter noen år at et slikt behov vil være tilstede så ikke bli overrasket om det er en perle av et 18 hulls golfanlegg der om 5 år.

Bare tiden vil vise om golfen sprer seg like raskt i Trøndelag som i pressområder lengre syd i landet. Vi får håpe på det. Da blir det fort behov for enda flere baner, men i første omgang tror vi det er viktig å svelge et anlegg om gangen.

I strøk hvor befolkningsgrunnlaget og interessen ikke er til stede, kan det fort bli bråstopp i utviklingen på anleggssiden. Ser vi på hva som er skjedd i Norden og verden for øvrig, viser erfaringen at det ikke er mye å tjene på å bygge golfbaner - bortsett fra der hvor man spiller helårsgolf og har millioner av mennesker å ta av.

Men en fin fritidsbeskjeftigelse blir det for de som får tilgang på en golfbane. 

Men regningen skal betales!   




Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no