Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Pølse med brød - 26. nov 2010 kl. 12:25 *  IP
"Krise i golf norge".

AR legger på sin vestkantmåte ut om hvordan han tolker den økonomiske krisen i golf norge. Han konklusjon er omtrent at alle golfere som ikke betaler en høy årsavgift og har betalt en høy innmeldingsavgift (såkalt aksje/andel etc) er snyltere og årsaken til at flere baner sliter økonmisk og noen går konkurs.

Dette er skivebom fra AR og tyder på at han bruker for mye tid på veskanten av oslo og han kanskje bør oppsøkte baner i grisgrente strøk for å snakke med grasrota i golf norge.

1) Idretter med langt færre utøvere enn golf, f. eks hopp, ishokey, får av stat og kommune sponset flott anlegg landet rundt. Hører ikke mye om at hopperne må dekke annleggskostnaden i vikersund eller holmenkollen?. Er det ikke mer riktig AR og si at det er du og andre som har sittet i eller rundt makten i golf norge de siste 30 årene som totalt har misslykktes med deres strategier? Dere har ikke evnet å få golf på stat og kommunes investerinsplaner for barn og unge.

2) Er det rimelig at de som spiller 4-5 runder i året må betale like mye som oss golfgærninger som spiller 100? Hvis en guttegjeng ønsker å spille fotball 4-5 ganger i året og leier en gymsal, er det naturlig at de betaler leie for 52 uker? eller pr. gang de spiller? Selvfølgelig må det være mulig å drive med litt golf for en billig penge. Her er det klubbenes feilslåtte ambisjonsnivå og dårlige drift som har ansvaret. De som kun er postkassemedlem eller greenfee spillere kommer slik jeg ser det som et godt tilskudd til driften og de skal ha ros for at de bruker penger på golf. For hvis alternativet for disse kun var fullt ut dyrt medlemskap ville de fleste ikke drevet med golf. Ville klubbene hatt mer eller mindre penger da AR? Hadde det ikke vært for postkasse spillerne ville altså regningen til oss andre mest sannsynlig blitt større!

3) En del klubber, baner, bønder har satset på for dyre prosjekter, i områder for langt fra kundegruppene og i områder som gir en drålig golfopplevelse og dyre driftsforhold. De har naivt trodd at bare man kom igang med rikmansaktiviteten golf på sine jorder så ville pengene strømmet inn. På golfområdet som på alle andre områder i samfunnet er det gode og dårlige prosjekter, smarte og idiotiske grundere. Det at noen prosjekter går konkurs har ingen ting med oss golferes betalingsvilje å gjøre, slik AR synes å mene. Årsaken er ene og alene dårlig planlegging, dårlig gjennomføring og dårlig drift.

Nei AR, mulig din argumentasjon om at alle må betale mer går hjem hos dine velbemidlede venner, men blant vanlige folk faller du helt igjennom.

Golfbanene i Norge må omstille seg til den økonomiske virkeligheten. Det nytter ikke å skylde på kunden for at man driver dårlig butikk!
 AR (26. nov 2010 12:42) *  IP
Du har rett i at de ansvarlige innen golfen ikke har nådd fram med budskapet om å få myndighetene til å betale golfanlegg med helsemessige årsaker som viktigste argument. Men de som har arbeidet med saken, har hatt en komplett umulig oppgave i det politiske miljøet. Vi får håpe at NGF lykkes med sine satsinger på området i tiden som kommer.

De som bare spiller 4-5 runder i året bør i hvert fall betale kostpris som er langt over de fleste greenfeeavgifter vi ser i dag.

En omstilling av driften vil gå ut over banekvaliteten. Da spørs det om interessen avtar enda mer.

Jo, det er full krise i en rekke golfbaner i dag. Det "vestkant-preiket" ditt er temmelig tåpelig i mine ører. Baner som Oslo, Haga, Bærum og Asker er ikke de banene som har de største problemene. De største problemene ligger lenger unna Oslo Vest og nærliggende områder.

Faktum er at folk må finne seg i å betale mer for å spille golf. Alternativet er flere konkurser og langt dårligere banekvalitet. Så enkelt er det. Like det eller ikke. Ikke la dette bli en debatt mellom øst og vest eller fattig og rik. Det blir for dumt.



 Fooore (26. nov 2010 12:54) *  IP
Golfklubbene må drifte banen utfra utgifter og inntekter, medlemskontigenter og greenfee er sentrale punkt.

De kan ihvertfall ikke basere seg på budsjettering som tilsynelatende gjøres av fotballag i tippeligaen, sett et tall og håp det beste.



 Pepper (26. nov 2010 13:10) *  IP
Green fee, eller kostnaden for den enkelte gjestespiller, må baseres på hva markedet kan og vil betale. Kostpris er i denne sammenheng villedende som grunnlag. Setter man green fee lik kostnad kan man risikere at knapt noen vil spille banen, da er det bedre å få inn noen midler enn ingen ting. Motsatt, i teorien kunne man satt green fee høyere enn kostpris, og da går man glipp av inntekter.

Hvis Kongsberg Våpenfabrikk i gamle dager hadde priset etter hva markedet kunne og ville betale istedenfor at ingeniørene la en fast prosentsats som "fortjeneste" på toppen av kostnadene hadde konkurs kanskje vært unngått.



 Seve (26. nov 2010 13:20) *  IP
"Faktum er at folk må finne seg i å betale mer for å spille golf."

Dersom ledelsen i landets golfklubber styrer etter de markedsøkonomiske prinsipper redaktøren her tar til orde for, tror jeg vi kan vente oss flere konkurser framover.



 Oggi (26. nov 2010 13:26) *  IP
Enig med AR. Dette er ikke en øst/vest problematikk. Det er mer en før og nå situasjon.

For mange herrens år siden valgte Golfnorge å organisere idretten og arenaene sine på en måte som vi i dag får svi for. Der vi ofte sitter med medlemslån, andelsbevis og kompliserte kontrakter, kursfall og konflikter som resultat.
Det er ingenting i verden som er lettere i en slik situasjon - enn å ønske seg en annen virkelighet. Men det at noen foretok dette valget en gang i fortiden, gjør at vi har arvet konsekvensene og må leve med dem etter beste evne. Om vi vil eller ikke. Vi kan ønske oss at noen valgte annerledes den gangen, men det hjelper ikke en centimeter.

Nye løsninger er velkomne. Hvor deilig hadde det ikke vært om noen kom opp med løsningen på hvordan vi endrer den gamle virkeligheten til en helt ny og fin en.
Ikke i drømme og over natta, men med øynene åpne og beina godt plantet i golfskoa.



 Pølse med brød (26. nov 2010 13:40) *  IP
Det er mange foretningskonsept som har gått dukken fordi inkompetente økonomer har satt utsalgsprisen til kostpris med litt påslag.

Det hjelper lite hvis ingen er villig til å betale kostpris. Hvis ingen vil betale kostpris, er det da kunden eller kostprisen det er noe galt med? For de bransjene som ikke klarer å tilpasse seg kundenes behov er det kroken på døra!


Måten AR beregner kostpris på blir også feil i mitt hode. På min hjemmebane er de oppe minst 7 mnd i året og det spilles kanskje 150 runder om dagen i snitt. Mer om sommeren, mindre på høst vår. AR påstår 12,5 mill i driftskost er vanlig, jeg tror mange baner ligger godt under dette. Det er ganske lett å få til en kostpris godt under 400 kroner pr runde på denne måte, og da ligger den på nivå med en vanlig greenfee på mange baner.

Kostnadene på banen er jo der enten det spilles 1 eller 1 million runder. På marginen er det altså veldig gunstig å få en greenfee på f .eks 300 selv om den ligger under kostpris.



 Pølse med brød (26. nov 2010 13:55) *  IP
Hæ? Oggi, du sier nye løsninger er velkomne og du ønsker deg en ny og fin virkelighet. Samtidig sier du man ikke må drømme og ha beina plantet på jorda. Dette henger ikke på greip.

Skal man lykkes med noe må man tørre å være visjonær. Ikke mange klarer å være det fordi de sitter for fast i gamle spor og inngrodde rutiner. Hvis en leder sier han vil ha nye tanker og forslag fra sine ansatte, men legger til at dette forutsetter at man beholder de gamle rutinene, hva skjer da? ingen ting.

Det er her skoen trykker i golf norge spør du meg, for mange er for lite opptatt av utvikling. Miljøet er for lite til å tørre å være visjonær.

Nå er det vel i praksis flere i golf norge som administrerer, støtter, koordinerer og er trenere, enn de som faktisk driver aktivt idretten golf. Er dettte riktig?

Det ene talentet som er i min klubb (1000 medlemmer og et talent). Uansett hvor mange støttespillere, trenere, koordinatorer han får hjelp av og uansett hvor mange grupper til NGF han er med i, blir han ikke noe bedre eller dårligere enn han ville blitt med oppfølging av klubbens pro.

Hvordan skal våre klubber få frem minst 5-10 % talenter eller aktive idrettsfolk av de 1000 medlemmene?

Kan vi ikke vente med slik detaljoppfølging av støtteapparat til talentene har fått utvikle seg og vist litt først?



 AR (26. nov 2010 14:05) *  IP
Pmb: Hvilken bane er det som er åpen med gode forhold i Norge 7 måneder i året og har et gjennomsnitt på 150 runder om dagen?

214 dager x 150 = 32.100 runder. Baner med temmelig stor trafikk ligger på 20-25.000 runder i året.

Hvis du skal regne marginalt hele tiden og setter greenfee til 300 kroner, får vi dette regnestykket:
20.000 x 300 = 6 millioner kroner. Da mangler du 4 millioner kroner på å dekke kostnadene. Med den dundrende konkurs som resultat.

Skal man betale 300 kroner for noe som koster 500 kroner, må andre (eksisterende medlemmer) betale mye mer. Er det slik du vil ha det, Pølse med brød? Det skaper den uheldige situasjonen vi er kommet opp i dag.

Vi snakker om baner av god kvalitet. Jeg hadde selv en golfbane på Jarmyre som vi i guttegjengen lagde med fiskebollebokser som hull utgravd med blomsterspade. Utslagsstedet var markert med en pinne. En av gutta lånte gressklipperen hjemme for å klippe rundt fiskebolleboksene. Kommunen klipte resten av grøntområdet. Baneleie? Vi spurte ingen. Utgifter = null.

Men vi ønsker oss kanskje en bedre kvalitet en en slik bane?

Faktum er at vi har en krise i norsk golf for tiden i mange klubber. Det må vi forsøke å gjøre noe med. Alltid kunne mye vært gjort annerledes. Men det er for sent nå. Banene ligger der. Folk vil spille golf - gjerne på godt underlag. Det koster penger. Folk må betale. Eller la være å spille. Det er så enkelt.



 Green (26. nov 2010 14:05) *  IP
"Faktum er at folk må finne seg i å betale mer for å spille golf. Alternativet er flere konkurser og langt dårligere banekvalitet. Så enkelt er det. Like det eller ikke. Ikke la dette bli en debatt mellom øst og vest eller fattig og rik. Det blir for dumt."

Det er nok ikke så enkelt, AR.

Alternativet er flere konkurser og langt dårligere banekvalitet, sier du. Som om det å betale mer garanterer at dette ikke vil skje. Det er utvilsomt en overhengende fare for at det å måtte betale (langt) mer for å spille golf medfører langt færre spillere mange steder - og resultatet vil da også bli konkurser og dårlige baner.

Jeg tror ikke det er slik at alle golfere MÅ spille en viss mengde golf, og føler seg priviligerte over at kostnadsnivået som er nå lar dem spille denne mengden til en billigere penge enn de er villige til å betale. Jeg tror mengden golf de spiller korrelerer sterkt med hvor mye de vil betale for det, og mens noen vil fortsette å spille nærmest som før, vil mange spille mindre, og mange vil helt sikkert slutte.

Tror jeg..



 Oggi (26. nov 2010 14:18) *  IP
Det finnes en mellomting mellom ikke å gjøre noe og det å kaste alt i dass og tegne GolfNorgepå nytt. Den mellomtingen heter virkeligheten.

Du forenkler problemet PMB.
Når man en gang i tiden inngikk avtale med et tusentalls medlemmer om en betalingsordning for å omgjøre et jorde til en bane, så kan du ikke uten videre konsekvenser droppe avtalene, endre kontraktene og innføre helt nye spilleregler et tiår seinere. - Fordi du var kommet til en erkjennelse om at det egentlig var Statskassen som skulle ha betalt gildet. Da må du forholde deg til det du har, og parallelt jobbe mot endringsveier som med en viss sannsynlighet kan la seg gjennomføre. Dette er ikke gjort over natten, og det er i en slik virkelighet at en må ha bakkekontakt mens en jobber for en ny og strålende morgendag.

Ellers er vi åpenbart rivende uenige om hva som faktisk skjer både på klubb og NGF-plan for tiden. Jeg har nærkontakt og ser at det jobbes med visjonære og spennende planer på begge plan, og du ser bare tafatte gamlinger som gjør som de alltid har gjort. For min del kan jeg leve med uenigheten.

Ellers så sitter det nok noen kjente nå og humrer. Det er antagelig første gang i mitt liv at jeg har blitt arrestert for å drømme for lite og ha beina for dypt i bakken :-) Ser likevel kontradiksjonen jeg selv skapte og aksepterer selvmålet.



 Megaslice (26. nov 2010 14:32) *  IP
Pølse med Brød;

"Grasrota i norsk golf" - skulle den befinne seg i grisgrente strøk i Norge??? Tøys og tull. Skulle det være en grasrot i norsk golf som noen burde lytte til er det vel neppe de som befinner seg i grisgrente strøk. Nettopp de banene som faller inn under 3) i ditt innlegg befinner seg ofte i grisgrente strøk - og det er vel disse som bør lytte til "erfarne fjellfolk" før de setter i gang utbyggingen?

Du trekker inn andre idretter som hopp og ishockey, og bruker Vikersund og Holmenkollen som eksempler. Fryktelig bratt å spille hockey der. Nå må kanskje ishockeyspillerne dekke kostnadene ved hall-leie selv, og da faller kanskje argumentet ditt på sin egen dumhet?

Golfbanene bygges vel for at man trodde folk ønsket å spille golf, men hvor mye man i Norge er villig til å bruke på golf i en 5-6 måneders periode har kanskje vist seg å ligge lavere enn det som er nødvendig for fornuftig økonomisk drift. Det blir feil, i mine øyne, å bare skyte på golfbanene - for det er vi som spiller som er gniene og ikke er villige til å betale det som skal til. Jeg kjenner veldig mange som ikke spiller hvis det ikke er "gratis" her hjemme, og det blir det ikke mange fine golfbaner av. De samme er imidlertid villige til å bruke relativt mye penger på en golf-weekend i Spania midtvinters (som jeg ikke har problemer med å forstå....) hvor greenfeen ofte langt overgår de norske.

Hva hver enkelt klubb legger ned i form av trenere, koordinatorer og administrasjon er opp til den enkelte, men jeg tror at i de fleste tilfellene settes tæring etter næring, og trenere (proene) er nok i de fleste tilfellene "selvfinansierende" så vidt jeg vet.



 AR (26. nov 2010 14:54) *  IP
Green, jeg synes du har et bra innlegg. Dagens golfmarked er meget sammensatt og i stadig utvikling. Derfor må også NGFs, klubbenes og den enkelte golfspillers syn på sakene hele tiden modnes og endres.


 Sverre Ekeli (26. nov 2010 16:24) *  IP
Krise i Golf-Norge?
Jeg ønsker å ta fatt i begrepet "postkasseklubb".
Tidligere kunne det startes golfklubb uten å ha bane,
(jfr Maridalen Golfklubb)det var en postkasseklubb.
Med en slik modell blir det svært urettferdig å spille med greenfee på golfbaner. Fjernmedlemskap er noe annet, det hjelper mange avsidesliggende klubber MED BANE i sin økonomi. Evt golfklubber i landet som ikke ønsker å tilrettelegge for at medlemmer i slike klubber skal kunne spille må selv foreta de begrensninger de finner nødvendig. Personlig håper jeg at dette ikke blir utbredt.
La meg slippe å lese om postkasseklubber; det eksisterer ikke lenger.



 AR (26. nov 2010 16:38) *  IP
Sverre, det er ikke til å komme bort fra; en del klubber i Norge fungerer som mer eller mindre rene postkasseklubber. Ditt eksempel med Maridalen er ikke noe godt eksempel. Mardalen GK hadde en driving range og ingen postkassemedlemmer. Planene var å bygge en flott bane i fin natur like ved Maridalsvannet. Det var lagd gode tegninger av en meget god banearkitekt.

Men myndighetene var redde for at noen skulle komme til å tisse i Maridalsvannet mens de spilte golf slik at banen ikke ble noe av - for å si det litt forenklet. Avføring fra kuer og massevis av elg i området teller ikke.

Vi er nok enige om at en modell hvor man satser på å ha medlemmer som ikke spiller på banen, men har en modell hvor medlemmene skal få spille billig på andre baner "blir det svært urettferdig å spille med greenfee på golfbaner".

Vi er nok enige om det meste, Sverre. Ha en fin helg!



 Wilson (26. nov 2010 17:24) *  IP
Jeg tror det er mange som ikke har råd til å legge penger i en andel, som i noen tilfeller gir plikt om årskontingent inntil andelen er omsatt til en annen. Slavekontrakter.
Det kan være unge som studerer/har små barn/har ikke slått seg ned for godt/eller rett og slett spiller lite.
Å forby postkasseklubber fjerner mange mange tusen kroner fra sporten vår.
Da får heller de klubbene som har baner tilby "postkassemedlemsskap" billig og gi de som er medlem litt rabatt på greenfee.
Det blir for dumt å ekskludere de som ikke spiller så mye.

Jeg spiller veldig mye og føler at jeg får valuta for pengene.
Kanskje skal vi være litt ydmyke vi som spiller mye, mange ønsker å endre modeller i klubber slik at de som spiller mye skal betale mer enn de som spiller lite.
Det bør være plass for alle i Norsk golf.
For meg er det bedre at egen klubb selger ledige starttider litt billigere slik at mitt medlemsskap blir billigere.
Selv om jeg spiller mye så har jeg aldri problem med å få starttid selv.

Jeg frykter mer det som skjer med de som spiller kun 4-5 runder pr år. Når går de lei av å betale 1200 pr runde?



 Jørgen (26. nov 2010 17:27) *  IP
Om du driver pølsebod med kostpris på 50 kroner pr. pølse, mens markedet kun er villig til å betale 25 kroner. Er det da markedet eller pølseboden det er noe feil med?


 Gunnar Bull (26. nov 2010 17:35) *  IP
Det er ikke nødvendigvis noe feil med noen av delene. Det kan rett og slett være så enkelt at etterspørselen etter pølse ikke er stor nok til at det kan drives en økonomisk forsvarlig pølsebod.

Det er vel det som er konsekvensen i golf-norge også. Det er for mange baner i områder hvor det egentlig ikke er marked for dem.



 AR (26. nov 2010 18:02) *  IP
Jørgen; hvis kostprisen på pølsa er 50 kroner, går pølseboden konkurs etter at egenkapitalen er borte og initiativtakeren har tapt alt.

GB: Du skriver: "Det er for mange baner i områder hvor det egentlig ikke er marked for dem."

Helt korrekt. Jeg har en større artikkel om dette snart klar til publisering.



 Jørgen (26. nov 2010 18:06) *  IP
Akkurat AR. Og i Golf-Norge er det vel en del pølser til salgs for 50 kroner. Da blir konkurs resultatet. Så enklet, og så brutalt.


 007 (26. nov 2010 18:13) *  IP
AR kommer med en brutal demografisk oversikt, tipper jeg.

---Svar: Nei
AR---



 Wilson (26. nov 2010 19:17) *  IP
For mange baner = god plass til flere.
Er det da smart å ekskludere de som ikke har råd til fullt medlemsskap?

Jeg er overbevist om at man må få flere med, ikke bare de som har råd til full pakke.



 007 (26. nov 2010 19:34) *  IP
Wilson snur på tingene, greit, som Uppard skrev, vi trenger 50.000 flere spillere.

Wilson:
"Jeg frykter mer det som skjer med de som spiller kun 4-5 runder pr år. Når går de lei av å betale 1200 pr runde?"

Jeg kjenner flere av dem, de setter kjempepris på de rundene. De blir i miljøet, nesten uansett, trur eg.




 Flopp (26. nov 2010 19:41) *  IP
Hvem andre enn brukerne skal betale for driften av en golfbane?


 Wilson (26. nov 2010 19:45) *  IP
Flopp.

Hvis vi kan få samme deal som hopperne i Norge så kan vi få en golfbane pr spiller.



 Flopp (26. nov 2010 19:53) *  IP
Wilson: Det er sant :-) Men faktum er at mens vi venter på mirakelet må noen betale..eller?


 Wilson (26. nov 2010 20:01) *  IP
Flopp: Vi er nok enige i det ja :-) Noen må betale.

Og da ser jeg flere modeller. Jo flere golfere, dess flere blir hektet på denne fine sporten og får lyst til å spille mer.
Også kunne NGF være flinkere til å promotere sporten vår.
Men de har det for behagelig med å kunne innkassere tvangsavgiften fra oss.
Får vi nok igjen?

Hvem er de største snylterne? Postkassemedlemmer, eller ansatte i NGF som ikke gjør nok for sporten?



 Flopp (26. nov 2010 20:14) *  IP
Jeg er enig i at svaret ligger i flest mulig medlemer. Klubbene må jobbe (og jobber) hardt for å rekrutere og beholde medlemmene. Jeg er nok enig med deg i at bannlysing av postkasseklubber neppe er fremtidsrettet. Tvert i mot jobber mange klubber med differansiering av medlemsavgiften nettopp som du er inne på å gi rom for flere. Rimelig greenfee medlemskap i egen klubb er under utprøving av flere.

Men AR hår åpenbart et poeng når årsmøtet er i harnisk over en økning på f eks kr 1000,- i medlemskap, samtidig som vi legger igjen 1000 per runde i greenfee på ferieturen.

Et annet interessant poeng med AR sitt innlegg er at driftsutgiftene eksklusive finanskostnadene er svært høye ved et golfanlegg. Dette innebærer at man uansett tilskuddsordninger ved banebyggingen vil ha store utfordringer med driften. Men det ville jo selvsagt vært hyggelig å slippe å skaffe de siste 1-2 millonene til finanskostnader hvert år..:-)



 Wilson (26. nov 2010 20:24) *  IP
1000 kr i økt åravgift er ikke krise for meg siden jeg spiller så mange runder.
Men for de som spiller få er jeg redd det kan bli det som gjør at de slutter.
På samme måte mener jeg at litt rimeligere greenfee "lurer" flere utpå.
1100 nok for en runde for et ektepar er for dyrt, mener jeg.
Men, vi er nok ganske enige om at det finnes mange løsninger for at det skal bli bedre vilkår for golfen.
Det er mange ting å ta hensyn til.



 Gunnar Bull (26. nov 2010 20:28) *  IP
Postkasseklubber eller perifere klubber som overlever ved hjelp av fjernmedlemskap har vært bra for å øke interessen for golf i norge.

Men - og det finnes et stort men - deres eksistens er basert på en eneste kunstig markedstilpasning, nemlig NGFs krav om at man må være medlem i en golfklubb for å kunne spille golf.

Denne realiteten kan snart forsvinne, av den enkle grunn at det snart ikke finnes en eneste golfklubb som har råd til å nekte enhver betalende spiller innpass på banen sin.

Den dagen medlemskap i NGF ikke lenger er en nødvendighet (og jeg tror som sagt den dagen kommer), da er det over og ut for halvparten av norges golfbaner. Inkludert Holtsmark, hvor dette er selve livsgrunnlaget.

For ordens skyld så beskriver jeg ikke et scenario som jeg ØNSKER, men som jeg tror vil skje.



 ??? (26. nov 2010 21:56) *  IP
Enig i mye som er sagt ovenfor. Postk.k. er ikke bare negativt, men jeg er ikke glad i det. Jeg tror det er to viktige faktorer utenom finanskrisa som er dagens utfordring:

1. Golf er ikke så interessant som det var for 10 år siden.De fleste spillerne spiller færre runder pr. år. Etter det jeg har fått opplyst er det mindre enn 20% av medlemmene som spiller over 40 runder pr. år. Tror det var ca 40% av medl. som spiller mindre enn 5 runder pr. år.

2. Det er for mange baner i enkelte områder i forhold til spillere.

Innen golf som mye annet er det kunden som egentlig bestemmer. Det er ikke mange som spiller under 40 runder i året som er villige til å betale over kr 5000 pr.år, og de som spiller 1-5 runder må finne andre løsninger (postkasse- eller medl.skap uten spillerett i egenklubb.

Personlig tror jeg løsningen er å finne andre andre og nye inntektkilder. Nå er det enklere å få næringslivet med igjen. Noen steder kan utvidet dugnadsaktivitet være aktuelt både jobber for å spare kostnader på eget anlegg eller å skaffe penger i kassa. Andre steder kan nye aktiviteter legges til banen være en veg å gå. Noen baner må kanskje senke kvaliteten og bli ett nærmiljøanlegg (pay and play), noen tror jeg går dukken og nye anlegg må forbys eller ikke tillates å bygges ut.
Siste utvei er å fordele kostnadene på medlemmene.



 007 (26. nov 2010 22:16) *  IP
Kanskje golfNorge trenger en holdningsendring.

Nesten alle som oppsøker miljøet for å tjene mye penger opplever veggbom.
Vi som joiner miljøet for å ha masse moro, treffer som regel bullseye.

Flere norske kommuner må på banen!!



 steven (26. nov 2010 22:54) *  IP
Feilen ligger i systemet med at klubben er fritatt for å innløse aksjene til den prisen kjøperen ga.
La oss ta et eksempel: Noen åpner en bananbutikk. Gode bananer. Folk går man av huse. Plutselig er det 1000 bananbutikker. Det er ikke mulig å tjene penger lenger. I et normalt marked vil da tilstrekkelig antall gå konk, de som er igjen overlever sunt. MEN : Skulle man overføre systemet fra Norsk Golf, til bananbutikkene, ville kundene i hver butikk bli pålagt å betale 200 kr. kiloen for bananene for at alle bananbutikkene skulle overleve. Helt kokos.Men så lenge medlemmene er villig til å betale mer og mer hvert år for at klubben skal overleve, ja, sånn er det for tiden. Alle er vel enige om at det er for stor kapasitet. Noen klubber bør forsvinne. Medlemmer derfra vil søke andre klubber. Det skal ikke så mange konkurser til for at de andre klubbene vipper over til bedre økonomi.



 007 (26. nov 2010 23:17) *  IP
Etterhvert må kommunene gjøre valg.
De kan skryte av å ha f.x. 10.000 medlemmer i f.x. SOS Rasisme, selv om bygda bare har 2.000 innbyggere, eller de kan briefe med å ha en golfbane i kommunen som alle kan benytte.



 Gunnar Bull (27. nov 2010 09:53) *  IP
Det finnes nok noen kommuner som vil støtte en golfbane, men jeg har liten tro på at det vil bli vanlig praksis.

For alle som ikke spiller selv, vil golf fremstå som en kuriositet med folk som daffer rundt og slår på baller med en kjepp.

Og golf er også den eneste mosjonen som fremtvinger en unnskyldning overfor ektefellen når man skal trene. Det er liksom ikke noe offer...



 Wilson (27. nov 2010 10:02) *  IP
De som ikke spiller golf selv skjønner ikke engang at det er mosjon å gå 7-8 km med en bag på ryggen, som i tillegg tas av og på + det å slå alle slagene.

Hvem gidder å gå 8 km uten å gjøre noe gøy? Veldig få mener jeg.



 Wilson (27. nov 2010 10:12) *  IP
Steven.
Bananbutikkene dine blir for enkelt.
Veldig ofte velger spillere baner med nærhet til hjem eller jobb.
Reisetid betyr mye på tett trafikerte veier i rushtid.
De som ligger tett på der folk bor og klarer å beholde et godt miljø + en grei standard på banen vil nok klare seg best.



 ??? (27. nov 2010 20:06) *  IP
Wilson - du tar heldigvis feil om at golf er mosjon. Jo det er nettopp det det er. Helse - rehabilitering - mosjon blir det store JA-satsningsområdet de neste 10 årene. Det vil blir sprøytet inn STORE midler fra det offentlige og næringslivet for å få folk til å mosjonere.

Det er opp til klubbene sjøl om de ønsker å legge tilrette for denne gruppen. Sannsynligvis er halvparten av dagens medlemmer i golfnorge golfspillere nettopp av denne grunnen.

Sånn det er i dag er det plass til minst 100 000 personer til. Først og fremst på dagtid på hverdager. Det er ikke personer som har råd til å betale kr 10 000 slik som AR nevner, men nærmere kr 2000 og kanskje mindre enn det fra egen lomme.

En ide kan være at banene senker kravet ( til pay and pay)på formiddagene, mens det fra kl. 1700 og i helgene settes hcp. krav. Dette får å tilfredsstille både de som er øvet, ikke øvet og stressulfene.........



 Wilson (27. nov 2010 20:20) *  IP
???
Hva mener du med at jeg tar feil?
Jeg skrev at de som ikke spiller golf selv ikke skjønner at golf er mosjon. Jeg mener absolutt at golf er mosjon.



 Nope (27. nov 2010 21:33) *  IP
I følge ARs regnestykke koster det kr 500 å produsere en golfrunde. Medlemmer som spiller 100 runder på egen golfbane vil da ikke være i nærheten av å betale det det koster å produsere hver runde. Hvorfor skal greenfeespillere sponse disse enda mer enn de gjør i dag?


 Supperådet (27. nov 2010 22:29) *  IP
Supperådet NGF vasser i penger som de knebler småklubbene til å betale, mens klubbene forsvinner én etter én.

NGF skal nå sikkert ansette HB til en mill i året.

NGF har svært mange ansatte, men arrangerer ikke særlig spennende turneringer, hva meg bekjent.

Hvordan har det seg at et forbund som ikke gjør det døyt for småklubbene, skal bade i klubbenes nøysomme inntjente midler???



 ??? (27. nov 2010 23:20) *  IP
Hei Wilson.
Jeg skummet bare innlegget ditt og oppfattet deg feil.

Det er veldig mange som påstår at golf ikke er idrett, ikke er mosjon, ikke er trim ikke er.........
Sorry, Wilson. Vi er enige i dette punktet.



 Wilson (27. nov 2010 23:39) *  IP
Alt i orden. Bra vi er enige. :-)


 Henry (28. nov 2010 11:52) *  IP
I angrepet på folks bruk at postkaseklubber er det en viktig ting AR ikke tenker på:
Postkasseklubber har bidratt enormt til rekruttering. Krav til andel på 20000 og kontingent på 5-10.000 ville gjort at mange aldri ville prøvd seg på golf. Mange av dagen fullverdige medlemmer begynte forsiktig som postkassemedlemmer. (I dag har mange klubber åpnet for greenfeemedlemsskap til omtent "postkassepris". Postkasseklubbene har på den måten fått andre klubber til å forbedre tilbudet sitt. Gamle, treige, konservative golfklubber trengte litt konkurranse for å våkne opp).

Som greenfeemedlem i klubb med bane og for den som postkassespiller før det, kan jeg ikke si jeg har dårlig samvittighet. Prisen for 18 hull på 18-hullsbane er her omkring ca 450-550 kroner. Etter ARs regnestykke dekker jeg da kostnadene, og hva er da galt?

"Problemet" med postkassespillere er ikke at det er masse folk som sniker til seg masse billig golf, men at mange av dem antakelig spiller veldig lite golf i det hele tatt.For mange er kostbare medlemsskap neppe aktuelt, og antakelige bidrar de heller ikke med nok greenfee-runder til at klubbene får nyte godt av det. Problemet er at det spilles for få runder her i landet i forhold til de banene som finnes.



 Zolidum (28. nov 2010 20:24) *  IP
Jeg ønsker å spille golf til en pris som passer min økonomi. Derfor velger jeg det som lommeboka kan leve med, og det kommer jeg alltid til å gjøre. Men når det er nevnt har jeg aldri vært "postkassemedlem", og det kommer jeg aldri til å bli. Det er hyggelig å være medlem av en klubb i nærheten. Da kan jeg delta i ulike arrangementer kun for klubbens medlemmer. Støtter også hjemmeklubben igjennom grasrotandelen.

Jeg kommer ALDRI til å kjøpe meg en aksje. Dette blir for dyrt og uforutsigbart for meg i det lange løp. Den dagen jeg skal slutte å spille golf eller bytte klubb, akter jeg ikke å bruke masse energi for å kvitte meg med en golfaksje til flere tusen kroner. Det stritter min økonomi sterkt imot.

Det er gøy å spille golf. Det er det absolutt ingen tvil om. At golfklubber før måtte finansieres gjennom aksjer og fortsatt velger å selge aksjer, ser jeg faktisk ikke på som mitt ansvar nå i dag. Det er situasjonen her og nå som gjelder. Jeg mener det er golfklubbene selv som må tenke kreativt fremover. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er det markedkreftene som bestemmer.

Men takk til dere som har vært med på å finansiere golfbaner ved kjøp av aksjer. Uten dere hadde ikke sporten nådd ut til folket. Da hadde de fleste av oss nøyd oss med crocket på gressplenen hjemme.

Klubbene som satser på medlemskap med full spillerett, synes jeg har valgt en riktig løsning. Da vet du at slipper å binde deg resten av livet til en dyr aksje. Muligens kunne klubbene prøvd seg med ulik bindingstid for medlemskapene med full spillerett fra f.eks. 2-5 år. Da vil noe av de fremtidige inntektene være forutsigbare, selv om dette sikkert ikke er nok.

Som på mye annet finnes det ikke noe fasit på dette. Vi golfere er ulike med forskjellige meninger, og takk og pris for det.



 Tryggle (28. nov 2010 21:16) *  IP
Å ha barn som er medlem i den lokale fotballklubben koster mer enn å være medlem i den lokale golfklubben. Fotballklubben har ikke noe ansvar for anlegg og har en ansatt. Barna får en-to treninger i uka, 40 uker i året. For meg blir det et paradoks...


 steven (28. nov 2010 23:01) *  IP
Nei Wilson. Det er for få spillere på for mange baner.
Elementær matte betyr da at noen baner må vekk. Disse spillerne strømmer til de banene som er igjen. Det er enkelt, men logisk og ufattelig innlysende. Alternativet er å heve årskontingenten på alle baner så mye at alle overlever med en kontingent som ikke ligner grisen. Rett og slett helt uaktuellt. hvor mange aktive spillere blir igjen om man må betale 15000 i året i kontingent?



 Wilson (28. nov 2010 23:09) *  IP
Steven

Men noen er villige til å betale mer for nærhet til banen, og faktisk også for tilgjengelighet.

Jeg er enig i at det er for mange baner enkelte steder, men det kan nok bli ulike modeller fremover.

Differensiering med formiddag med egne regler slik som ??? nevner kan være en vei å gå.



 ??? (28. nov 2010 23:46) *  IP
Hos meg eier idrettslagene/klubbene sjøl sine anlegg. Det gjør også golfen, ski-idrettene, IL m/klubbhusene, klatreklubben, O-laget, vannskiklubben. forskjellen er at det er gitt mer i spillemidler til alle andre idrettsanlegg en golfbanene.

Vi fikk spillemidler til vanningsanlegget for 10 år siden. Grunnen til at det ikke ble gitt midler til golf var at anleggene opprinnelig var ett komersielt produkt. Det er ikke de andre idrettsanleggene. Kanskje det var her vi i golfnorge dreit oss ut når det gjelder å få redusert anleggskostnadene. Når det er sagt så hadde vi kanskje hatt 30 færre anlegg i Norge uten privatfinansieringa. Det får vi aldri svar på. :-)

Om det er bra eller dårlig får vi heller aldri svar på.



 Pølse med brød (29. nov 2010 11:35) *  IP
Utfordringen er at banene er fulle i de korte vinduene da vanlige folk har mulighet til å spille golf, primært tee off ettermiddag i uken og formiddag i helgene. Mange baner står så og si tomme i lange perioder ellers.

Selv om man hadde fjernet mange baner ville ikke de gjenværende automatisk fått bedre økonomi, fordi disse banene allerede er fulle i periodene da folk kan spille.

Altså er vi tilbake der at det er kostprisen og planleggingen av annlegg som må bli bedre, slik at den faktisk er tilpasset golfernes betalingsvillighet.

Det å tror at goflerne skal tilpasse seg ulike grunderes mer eller mindre gjennomtenkte kostpris er tåkeprat.



 AR (29. nov 2010 13:05) *  IP
Når folk ikke ønsker å spille på formiddagen på uke dager og ettermiddagen i helgene, blir situasjonene enda verre. Det blir i praksis plass til enda færre. Da må man betale enda mer for å spille golf.

Du peker på kjernen i problemet, Pmb. Det er ikke tåkeprat. Tvert i mot. Det er det som er poenget! Og du har forstått det!



 radar (29. nov 2010 13:28) *  IP
Jeg skulle gjerne ha spilt golf på formiddagen, men så var det dette med jobb.

Hva med noe sånn som - Pensjonister, som faktisk har mulighet til å spille på dagtid, betaler hos de fleste klubber en lavere årsavgift, hva med å stille en betingelse? Denne fordelen av lavere avgift gjelder bare før kl.14 på hverdager. Etter kl.14 må de betale feks kvart greenfee for å få starttid.



 Flopp (29. nov 2010 14:29) *  IP
???? Det er en misforståelse at det ikke gis spillemidler til golfanlegg. Det som er avgjørende er eierstrukturen. Hvis banen er eid av klubben og anlegget per def ikke er komersielt (noe unøyaktig at ingen private eier henter ut eventuelt overskudd) , gis det inntil 1/3 av anleggs kostnadene, max ca 7-8 mill. Det er derfor en myte at det ikke gis offentlige tilskudd til golf. En annen sak er at svært mange baner ikke har den eierstrukturen som skal til for at tilskudd gis.

Det er imidlertid ikke mulig å få tilskudd hvis man søker etter at banen er tatt i bruk.



 Flopp (29. nov 2010 14:44) *  IP
??? Etter å ha lest innlegget ditt ser jeg at det kanskje var akkurat det du mente:-) Det er uansett et poeng at det ser ut som at svært mange, også på disse sidene, ikke er klar over dette.


 steven (29. nov 2010 23:40) *  IP
Avsporing av debatten.
Again: Færre baner betyr bedre belegg på de som er igjen. la oss si Oppegård går konk. Tror noen at alle medlemmene slutter med golf ? Tror noen det ? Nei da, de søker seg til andre baner. Nes blir pløyd opp. Hva skjer ? De som ikke legger opp, drar til Kongsvinger eller Hauger. Det er ikke slik at de som ikke kan spille bare kl 1630 slutter selv om det blir litt vanskeligere å booke. Slik enkelte ressonerer, vil de at alle baner skal fortsette å leve, med diverse finurlige måter å finansiere galskapen på. Mitt eksempel med bananbutikken er enkelt, men akk så korrekt. Er det noen som mener at det ikke er for mange baner i forhold til antall golfspillere? Det blir like dumt som å si at antall hoppbakker i Norge er riktig i forhold til antall hoppere....(Enkelte hoppbakker har en konkurranse i året, men blir finansiert av kommunen (skattepenger), helt forkastelig.) Det hele dreier seg ikke om avansert matte, men om enkel hoderegning.



 Gunnar Bull (30. nov 2010 09:42) *  IP
Jau :-)

Selv om det enkle ofte er det beste, så er jeg redd regnestykket ditt trenger en del modifisering, steven.

Jeg er i utgangspunktet enig i at det er for mange baner, og at færre baner vil øke aktiviteten på de gjenværende. Men å tro at antall spilletimer totalt ikke vil svekkes er vel nesten som å tro på julenissen.

Noen vil spille like mye, men mange vil spille mindre fordi de må reise lenger. Sannsynligvis vil det være like mange i "spille mindre"-gruppen enn i "spille like mye".



 Pølse med brød (30. nov 2010 09:51) *  IP
Ja, jeg mener at det ikke er for mange baner. Banene er rimelig fulle da folk har muligheten til å spille golf. Dårlig økonomi har med dårlig planlegging av prosjektene å gjøre. For høye driftskostnader, for mange "kvalitetsbaner" i forhold hvor mange som sette pris på høy kvalitet, for få billige rekrutteringsbaner nære der folk bor, for dårlig strategi fra NGF på hvordan antall aktive golfere skal økes etc.

Et lite tilsig av nye medlemmer blir det nok hvis en annen bane går konk, men at dette skulle bety veldig mye har jeg liten tro på.

De fleste som driver med golf har rimelig nærhet til banen de er medlem i, golf tar mye tid og de fleste av disse vil ikke kjøre 30 min ekstra hver vei for å spille en runde. I tillegg kommer at banene er fulle i prime time fra før, slik at det bli vanskelig å komme til når man ønsker på baner som ligger lengre unna. Baner som ligger nære kan man kanskje stikke ut 5-6 hull på kvelden, det gjør du ikke hvis du må kjøre 40 min først.

Gikk ikke Nes konk da? De nærmeste banene Hauger og Mikla er jo to av de som sliter mest og der du omtrent blir betalt for å bli medlem.

Mikla er vel det beste eksemplet på feilslått prosjektstrategi. En høyklasse bane med høye driftsutgifter for langt fra de store kundegruppene på et sted med for hardt vinterklima som gir kort sesong. For å få dette regnestykket til å gå opp må de ha planlagt med at 1000 stk skal betale 7-10 tusen i årsavgift. Foreløpig er det de initielle medlemmene som har tatt tapet ved at "andelen/aksjen" deres har gått fra xxx til null. Snart vil kvaliteten på banen måtte lide, fordi det ikke er nok betalingsvillige.

Igjen, er det planen/kostprisen som er feil eller er det kundene som har skylden?



 ??? (02. des 2010 21:56) *  IP
Takk skal du ha Flopp at du leste innlegget mitt en gang til.

Jeg tror ikke det er noen av de gamle banene som pløyes først opp i Oslo/Akershus. Det står dårligere til økonomisk i de nyere klubbene både 9 og 18 hullsbanene. Hvis jeg er rett informert er det vel 3-5 av de nyere anleggene som sliter mest. Flere av banene har hatt røde tall i regnskapet lengre enn prognosene la til grunn.




 Wilson (04. des 2010 09:28) *  IP
Jeg ser at Miklagard legger ut 120 aksjer som de sier gir 65% redusert medlemsavgift i 2 år. Merkelig %-regning i tilbudet. Hvis årsavgiften er 10400 så gir 5075 i årsavgift en rabatt på 51%.

Hva med de som sitter på aksjer de ønsker å selge/de fleste ønskes jo gitt bort? De som evnt får de aksjene må betale 100% årsavgift regner jeg med.



 Pepper (04. des 2010 09:45) *  IP
Jeg kjenner til bedrifter som i et par år har prøvd å gi bort noen medlemskap på Miklagard, men uten å lykkes. De er derfor dømt til å fortsatt betale høye årsavgifter for noen medlemskap som knapt benyttes. Da må det være med en underlig følelse de ser at klubben faktisk ødelegger de videre forsøkene på salg / gave av medlemsskapene ved å legge ut nye medlemskap med rabatterte årsavgifter.


 007 (04. des 2010 12:47) *  IP
Kongen av norsk golf kunne blitt han som satt på pool-systemet over alle ledige golfaksjer.
Hvis vi også fjernet alle bindingene til de evigvarende forpliktelsene så kunne vi fått noe meget markedstilpasset.



 Wilson (04. des 2010 12:58) *  IP
Veldig enig med deg der 007 ang "de evigvarende forpliktelsene"
De bør bort.

Tvangsmedlemskap er ikke bra.



 LH (04. des 2010 16:35) *  IP
Klubbene har lykkes med å få medlemmene til å tro at man har en evigvarende forpliktelse. Klubbenes juridiske grunnlag er syltynt og står seg ikke i en rettsal.

Videre er løsningen for klubber som sliter todelt;

1)Kutt kostnader! Så sier mange at dette går utover kvaliteten på banen. Javel,men det er fortsatt bedre enn potetåker.
2)Vær mer kreativ på prisingen av produktet. Forsøk med prising som øker kapasitets utnyttelsen. Kostnadene er stort sett faste. Dessuten kan man lett reversere beslutninger som er mislykket.

For all del, slutt å legge skylden på postkasse klubber og annet. Disse vil ikke forsvinne. Jobb med de elementene som man kan påvirke.



 Pølse med brød (04. des 2010 21:45) *  IP
Det finnes ikke noe medlemskap som ikke kan sies opp, dette er en myte som baserer seg på uvitenhet og klubbenes "innsalg" av regelverket.

Hvis du før årskiftet sender inn "aksjen"/andelen din til klubben og sier klart ifra at du ikke er interessert i å være medlem og ikke vil bruke "produktet", skal jeg like å se den dommeren som dømmer noen til å betale en høy årsavgift til evig tid for et produkt han ikke benytter.

Dette bryter evt. med den allminnelig rettsfølelse og går under betegnelsen urimelige kontraktsvilkår, uansett hvilke ordlyd det faktisk er i kontrakten.

Så vidt jeg vet er det en del som har gjort dette og jeg er ikke kjent med at noen klubber har forsøkt dra disse for retten for å få penger.



 LH (05. des 2010 08:37) *  IP
Pmb har rett i sine uttalelser. Man behøver heller ikke levere tilbake aksje. Både aksjelov og avtalelov står i veien for klubbene som hevder medlemmene er dømt til å betale årsavgift til evig tid. Dette bekreftes i dokumentet "Utmeldingsproblematikk" som finnes på NGF's hjemmeside.
Dette er et moment som vil tvinge klubbene til å tenke nytt hva angår inntekts- og utgiftsside.



 Nissen (05. des 2010 15:43) *  IP
Det nytter ikke å skylde på de som bare ønsker eller kan spille ca. 3-4 runder i året. De må selvfølgelig få lov til å gjøre det uten å betale kr. 10 000,-. vi børe være takknemlige for deres "rundebidrag" på kr. 4-800.- i greenfee kassen.

Peoblemet er de som spille 50+ runder, og betaler under 100-lappen for hver runde (noen i min klubb er under 50-lappen.) Dette er de reelle snylterne. Innfør et tak på antall inkluderte runder i årsavgiften, og et tillegg på 50-100 kr for hver runde over taket. Taket kan f.eks. ligge på 30-40 runder.

PS! Jeg spiller ca. 80 runder på hjemmebanen i året.



 Dilter (05. des 2010 15:55) *  IP
Veldig mange bastante påstander her om forpliktelser og annet. Det virker på meg som om et av de største problemene vi har her i Norge at svært mange oppfører seg som kunder (Rema-kunder) i stedet for som klubbmedlemmer.

Når du melder deg inn i et klubb blir du medlem av et fellskap og bidrar til felleskapet felleskostnader (vedlikeholdet av banen) på lik linje som når du kjøper en andel i et borettslag. Du påtar deg med andre ord en forpliktelse som varer så lenge du eier andelen din. Ikke noe rart eller ulovlig ved det.

Hvis du er medlem av et borettslag er du forpliktet til å betale husleien uansett om du bor i leiligheten eller ikke, og du kan ikke bare unnlate å betale uten konsekvenser.

Og når du først har betalt husleien, hvorfor skal det da være noen begrensning på hvor mye du bruker fellesarealene, med mindre du får en urettferdig fordel i forhold til andre medlemmer. Innlegget til Nissen henger bare ikke på greip.



 Wilson (05. des 2010 15:59) *  IP
Dilter.

Men du får som regel lov til å leie ut leiligheten + at du som regel har en gevinst/verdistigning.

Noe e galt med slavekontraktene. Har man tapt verdi av andel så kan man ikke fortsette å blø årsavgift hvis man ikke ønsker eller kan spille golf



 LH (05. des 2010 17:10) *  IP
Det er frivillig å bli medlem av en idrettsklubb, og det er lov å melde seg ut. NGF ønsker å gi et inntrykk av at hvis man melder seg ut så er man forpliktet til å betale årsavgift. Juridisk er dette ikke holdbart. Kjøper man en aksje i et AS så begrenses forpliktelsen til å betale aksjen. Medlemskap i en idrettsklubb er et fritt valg. Så er spørsmålet om AS'et kan forplikte aksje eier til å betale årsavgift til en idrettsklubb man ikke er medlem i. Man kan selvfølgelig inngå privatrettslige avtaler, men her er man raskt på kollisjonakurs med avtaleloven, og aksjeloven.NGF med Lars Musæus gjør hva de kan for¨å skape inntrykk av det motsatte. Ikke mye sympati for golfspillere der. Selv om de er betalt av disse.


 Birdie (09. des 2010 09:22) *  IP
Det er forskjell på ASer og idrettslag.
I klubber med obligasjoner er det ingen forpliktelser. Der er man medlem som i et vanlig idrettslag og kan levere tilbake obligasjonen til klubben og melde seg ut før 31/12. Aksjelovgivningen er noe annet enn NIFs lover.

Leser ovenstående argumentasjoner og gremmes. Golfere MÅ betale det det koster å drifte en klubb. BASTA! Det gjør man ikke ved å være postkasseklubb medlem! Man kan argumentere til man blir blå at det blir ekstra inntekter for klubbene hvis postkassemedlemmene spiller 3-4 runder i året på greenfee, men det er å snu problemet på hodet! Hadde ALLE som spiller 3-4 runder i året tenkt slik hadde det være meget få baner i Norge! Meget FÅ, og DA hadde det IKKE vært plass til noenpostkassemedlemsklubber!
I min klubb spiller ca. 400 medlemmer under 4 runder i året. Slik er det i mange klubber. 400 medlemmer a kr. 5000,- i årskontingent er kr. 2 mill. Greenfee som mange på dette forumet ønsker skal være på kr. 250,- eller lavere, vil gi 8000 runder for å tjene det samme! En bane har totalt ca 20 000 runder i sesongen. Tenk selv pølsebrød og andre smyltere...hvor mange baner hadde da Norge hatt????



 LH (09. des 2010 10:54) *  IP
Man må mene hva man vil om "snyltere" og andre. Uansett må man forholde seg til realitetene. Man kommer ingen vei ved å skylde på postkassemedlemmer eller rope på statsstøtte. Klubbene må selv løse de økonomiske problemene, og det gjøres best ved å forholde seg til realitetene.Kostnadene må ned samtidig som man søker etter smarte løsninger på inntektssiden.


 Pølse med brød (09. des 2010 14:25) *  IP
Skivebom av Bird og kalle meg snylter, jeg har betalt fullt ut for medlemskap i to klubber stort sett de siste 15 årene. To av de dyrere klubbene i Norge. Jeg bruker minst 20 000 kroner pr. år i årsavgifter og green fee, for ikke å snakke om utstyr, baller etc.

Jeg synes Lars Hjort tok kaka med den idiotiske uttalelsen, "vi mangler 80 000 golfspillere i Norge". Jeg vil snu det på hodet, "vi mangler oppegående realistiske golfledere i Norge som ikke setter igang urealistiske drømmeprosjekter uten godt nok kundegrunnlag.".



 Birdie (09. des 2010 14:47) *  IP
Poenget mitt var ikke om DU var snylter eller ikke pølsebrød. Tar gladelig tilbake uttalelsen om deg, men du forsvarte dem.
Hvis du ser på anleggene som har og har hatt økonomiske problemer så er det vel feil å kalle f.eks. Krokhol, Nes, Kongsvinger, Nøtterøy urealistiske drømmeprosjekter?



 Wilson (09. des 2010 15:29) *  IP
Birdie,
Banene ble bygget da det var boom, nå er den tiden over.
Investeringene er gjort, og vi som investerte har nok tapt pengene (men ikke gleden ved å kunne spille på banen vår)
Nå handler det om å få med flest mulig til å dekke løpende utgifter pr år (Lån/renter/drift) + litt til sparing.
Da er penger fra postkassemedlenmer's penger like mye verdt som andre sine.
Det er bedre at de spiller 3-4 runder hver istedet fior å ikke spille.



 Birdie (10. des 2010 08:40) *  IP
I ditt resonnement Wilson ligger det at ALLE de som bare spiller 3-4 runder IKKE ville spille hvis de måtte betale hva det kostet. Det tror jeg ikke. Mange av de ville betalt hvis de MÅTTE! Det viser medlemsstatstikkene hos klubbene hvor mange medlemmer som betaler det det koster bare går 3-4 runder.
LÅN/renter som du snakker om er jo for bygging av anlegget da. Dessuten er driftskostnadene såpass høye at det hjelper ikke med konkkurser og dermed kutte gjelden. Det ser vi jo på Sorknes, Kragerø, Nes, Holtsmarks osvosv.



 LH (10. des 2010 08:46) *  IP
AR har i to meget gode analyser belyst situasjonen i golf Norge.Hjorth har også illustrert dette ved å trekke frem tallet 80 000 som er spriket mellom etterspørsel og kapasitet. Det å kalle folk for snyltere og idioter er ikke konstruktivt. Birdie, forsøk heller å presentere realistiske forslag til hvorledes situasjonen kan best løses.
AR og Hjorth skal ha honnør for å "tell it like it is".Først når man har akseptert at problemet er der kan man løse det.



 Birdie (10. des 2010 09:11) *  IP
For det første LH kan jeg ikke se jeg har kalt noe idioter, men du nærmer deg LH....
Istedenfor bare si min analyse er feil kan du ikke si hva som er feil ved den?
Kan det være feil at alle må være med å betale det drift av golfklubb koster?
Hva tror LH det hadde kostet å svømme f.eks. hvis brukerne skulle betale alt? Hvor mange svømmehaller hadde vi hatt da? Jeg mener ikke skrike på stats støtte bare gjøre oppmerksom på at så lenge golfen ikke har det så må ALLE dele kaka.
Realistisk forslag:
Ingen greenfee under kostpris på en runde.
Ingen klubb ha flere medlemmer enn 2000 på en 18 hulls bane



 LH (10. des 2010 09:44) *  IP
Avstår fra replikk inntil nivået løftes noen hakk.


 alfie (10. des 2010 09:51) *  IP
Jeg har ikke lest alle innleggene her, men jeg vil si at en svømmer, bortsett fra de 2-3 aller beste, bruker mellom 60-100.000 kroner hvert år, i tillegg til å trene 6-8 timer hver dag (inkludert julaften, nyttårsaften etc.).
I denne summen er IKKE tapt arbeidsfortjeneste tatt med, kun utgifter til samlinger, høyteknologiske drakter, samt reiser til world cup og andre stevner og mesterskap.



 Birdie (10. des 2010 09:56) *  IP
Jeg brenner litt for dette her fordi jeg ser så mange klubber som fallbyr sitt produkt..
Gå inn i din klubbs regnskaper. Hvor stor andel av inntektene kommer fra medlemmene? Sveriges golfforbund anbefaler at ca. 85% av inntektene bør komme fra medlemmene. Det vil si at ca. 1, 2-1,5 mill kommer fra sponsorer, greenfeespillere, offentlige osv.
Ved å prise greenfee lavt vil dette gjøre at medlemmer som spiller lite tenker; at "jeg burde kanskje melde meg inn i en postkasse klubb" og dermed mister klubbene deres faste inntekter. Dette er en spiral som er meget uheldig for klubben. Dersom man derimot hadde høye greenfee satser ville flere vurdere å melde seg inn i en klubb i nærmiljøet. Hvorfor skal medlemmer subsidiere gjestespillere?



 Pølse med brød (10. des 2010 11:08) *  IP
AR sammenligner prisen på å spille golf her i norge med andre land som Spania. Det blir helt feil. I spania kan du spille 12 mnd pr år og nesten 365 dager i året. I norge kan du på en del baner spille 4 mnd pr år kanskje 90 dager samlet sett, hvis du tar bort dager med tungt regn.

Du må ha vært rimelig lenge i styre og stell i golf norge for ikke å skjønne at betalingsvilligheten til kunden er lavere i norge enn i spania med dette utgangspunktet.

Slik jeg ser det er ikke problemet for mange baner, det er innretningen på de banene vi har som er problemet. Omtrent alle baner skal være av internasjonnalt snitt, ha egen administrasjon, head greenkeeper på kontor, ansatte i restauranten osv. Resultatet er høye driftskostnader (10-15 mill pr år har blitt nevnt av AR).

Jeg har spilt en del i skottland og svært mange baner der har kun en person på annlegget på hverdager, kanskje 2 i helgen. Klipping er satt bort på timer, slik at det kommer noen å klipper kanskje annen hver dag et par timer. Greenfee er ofte basert på konvolutt og at man stoler på spilleren. (det man evt. taper på sniker er langt lavere enn å ha en ansatt som sitter halve dagen uten noe å gjøre.)Resultatet blir klubbaner med helt OK golfopplevelse og svært lave driftskostnader.

Slik jeg ser det er det i norge kun plass til noen få høykvalitetsbaner med driftskostnader slik AR drar opp, kanskje 2-3 i Oslo, 1 i bergen og 1 i Trondheim. Resten må klare seg med lavere driftskostnader.

Så for de golfidiotene som jeg selv er være medlem der kvaliteten er høy og prisen like så. Dette er fremtiden til golf norge, lik det eller ikke lik det.




 Birdie (10. des 2010 11:16) *  IP
Herregud Pølsebrød, for ett innlegg!!!
Det er vel kun 4-5 baner som har det internasjonale kravet du snakker om i Norge og så vidt meg bekjent er det vel bare 1-2 av dem som sliter økonomisk.
Men en sak er jeg sikker på, dersom man skulle klippe 2 timer annen hver dag så ville stort sett ALLE klubber i Norge slite.
Argumentet ditt om at greenfee i Norge burde være rimeleigere enn i Spania fordi de har 12 måneders sesong og vi 4-5 mndr er jo helt borti natta. Burde jo være omvendt.



 Pølse med brød (10. des 2010 15:07) *  IP
Nok en som ikke forstår at kunden bestemmer. Kunden betaler det han mener et produkt er verdt i forhold til egen lommebok og gleden han får ved å kjøpe produktet, ikke hva de som selger mener de må ha i pris for å dekke kostnader, det gir kunden totalt blaffen i.

Nei, det er de fleste baner i norge som har flere ansatte og et slikt opplegg jeg tegner opp. Ja, det finnes noen få unntak som driver småskala. Det må bli omvendt slik at de fleste driver småskala klubbaner og at vi har noen få store dyre.

Nei, to timer klipping annen hver dag er nok ikke langt fra sannheten i mange klubber. Problemet er at i andre land betaler de noen pr time for å klippe, mens i norge har mange klubber ansatte greenkeepere og ofte såkalt head gk. Hva disse driver med 8 mnd i året vet ikke jeg, særlig lurt for driftskostnadene er det neppe.

Jeg har sett noen mellomstore klubber i norge har fast ansatt markedsansvarlig! Det koster ca 700 000 med alt pr år. I en klubb er det ca 800 pers som skal dekke driftskostnadene. Dette blir altså ca 800 kroner pr. år hvert medlem betaler for at noen luringer har funnet ut at klubben trenger en markedsperson. Noen ledere i norske klubber har ikke bakkekontakt i det hele tatt og tar sykt dårlige besluttninger.

Det er ikke en stor bedrift dere "leder", det i beste fall et dårlig fungerende idrettslag med dårlig økonomi.

Vi ser gang på gang at fotballklubber med 30-40-50 mill i inntekter blir styrt av suppegjøker helt uten bakkekontakt og økonomisk forståelse. Det samme er selvføgelig tilfelle i mange norske golfklubber. " Vi ansetter en dyr head greenkeeper vi, da blir sikkert greenee mye bedre", når det egentlig er dårlig klima og feil beliggenhet på banen som årsaker problemene.



 Birdie (10. des 2010 15:22) *  IP
Jaja


 AR (10. des 2010 15:26) *  IP
Pmb, du har nok rett i at det er litt for mange ansatte i noen klubber og at det kan spares en del penger på bemanningen, men jeg mener bestemt du overdriver kraftig når du snakker om selve klipping av gresset og greenkeppers arbeid. Jeg husker du en gang skrev at vi flere steder kan spille golf omtrent hele året rundt. Nå spør du hva greenkeeperen gjør i 8 måneder året. Her mangler konsekvens. Mange steder har ikke banemannskapet jobb hele året. Det er mindretallet som er i en slik stilling. Om vinteren gjør de stort sett andre ting for klubben eller vedlikehold. Med lange arbeidsdager om sommeren blir det også en del avspassering.



 Wilson (10. des 2010 15:36) *  IP
PMB; "Nei, to timer klipping annen hver dag er nok ikke langt fra sannheten i mange klubber."


Snakk om å dokumentere egen inkompetanse



 Birdie (10. des 2010 15:39) *  IP
BRA sagt Wilson.

Jeg hørte at når slope kommiteen var på besøk for å slope en postkasseklubb laaaaangt nord så var det 30 cm høyt gress på greenene. MEN de hadde lave driftskostnader!!!



 Art (10. des 2010 16:21) *  IP
Bodd i Skottland i mange år og PMB is talkin a load o shite.


 Pølse med brød (10. des 2010 18:13) *  IP
AR, som du vet er jeg medlem et sted der vi spiller fra mars/april til november. Kanskje den banen som er lengst oppe på østlandet. Jeg har sagt det finnes muligheter for tidlig å sent spill,. desverre er det veldig få som benytter seg av dette og er er villig til å betale det det koster å forlenge sesongen. Vi har en del folk tidlig før banene åpner i osloområdet, på høsten knapt greenfee i det hele tatt.

Det normale på østlandet er åpning april/mai og stenging i september tidlig oktober. Hvis du er medlem i eller rundt oslo har du knapt mer enn 90 effektive golfdager på en sesong.

AR, "Om vinteren gjør de stort sett andre ting for klubben eller vedlikehold. Med lange arbeidsdager om sommeren blir det også en del avspassering." Hallo, nå må vi våkne opp. Hvilke andre ting for klubben? I norge har vi 8 mnd vinter de fleste steder, mener du at de jobber 24 timer i døgnet på sommeren? Virker som du i likhet med mange klubbledere har kjøpt greenarbeideres argumentasjon. Sannheten er at vi driver rett og slett uprofft i norge, vi krever ikke nok av stabene i klubbene og de er for store. Jeg skulle tatt på meg å kutte halve lønnsbudsjettet i mange klubber og samtidig oppretholdt kvaliteten på banen.

De fleste baner i norge kunne hatt ballrenne hele tiden unntatt prime time. Med en enkel elektronisk "gate" ved tee 1 kunne tiden mellom ballene reguleres. All greenfee i konvoluttt. Bare her kunne mange baner spart et årsverk eller 500-600 tusen.

Nesten ingen baner her hjemme lykkes med kaffedrift, kutt det ut og sats på automater med baguetter og drikke. Det er ikke kundegrunnlag. Enda 500 spart.

De banene jeg har detalj innside på i norge klipper greener maskinelt (sitter på klipper) annen hver dag. De klipper fairway kanskje en gang pr uke (litt avhengig av sesong, sjeldnere ved lite regn), semi annen hver uke. Greenene tar 5-10 min pr. green, fairway og semi klippes i høy hastighet med stor sitteklipper. Dette er vanlig norsk klubbstandard og gir helt fine forhold selv for en kresen spiller som meg. Totalt anslår jeg dette til 10-15 timer effektiv klipping pr uke. (2-3 timer annenhver dag er ikke noe feil estimat for disse banene). Bunkere kjøres maskinelt svært sjelden i norge, og vi har derfor stort sett dårlige forhold i bunker.

Så har vi noen få baner som klipper singel, hver dag osv, her går det mer tid og kostnader.

Ja, det er noen intensive perioder vår/høst, men at vi kan løse dette mye billigere enn mange klubber gjør er helt sikkert.

Jeg har spilt 30-40 baner i skottland, i minst 20 av disse har det kun vært 1 eller 2 ansatte på jobb. Siden jeg er interessert i drift har jeg snakket med disse og de bekrefter en del av mine utspill. De blir helt sjokkert av slike driftskostnadstall AR opererer med.

Så finnes det også høyklasse baner der det brukes masse ressurser og der historien er en helt annen.




 Golf Dude (10. des 2010 19:32) *  IP
Oppgaver for greenkeepere/banearbeidere

Vedlikeholsarbeid på vinterstid.
Fikse dreneringer/rør. Vedlikehold/overhaling av maskinpark, vedklikholde vannhinder, vedlikeholde bunkere, fjerne vegetasjon/trær, avspassering/ferie, utføre endringer av teesteder, greener, veier osv.

Arbeidsoppgaver sommer
Klipping av green, klipping av fariway, klipping av rough, klipping av teesteder, klipping av diverse områder som bratte områder, eller områder med mye trær, dressing,lufting, vanning, vedlikehold av drenering, vedlikhold av vanningsanlegg, vedlikehold av vannhinder, vedlikehold av bunkere, vedlikehold av veier, fikse vannskakder på diverse bane områder, juserte hullplasseringer, fjerne vegetasjon trær, sprøyting, gjødsling, m.m




 Wilson (10. des 2010 19:37) *  IP
Bra Golf Dude.

Greenkeeping er så utrolig mye mer enn å klippe gress.



 Drømmegolf (10. des 2010 20:43) *  IP
Sorrry Pmb,de fleste golfklubber/baner tjener på å ha en kafè/restaurant i drift. Husleie på 10-15 tusen og oppover pr.mnd i inntekter fra verten . Svært få klubber drifter dette for egen regning. Er vel ikke noe nytt for deg dette?, Som er såpas interessert i golfbanedrift. Dine 500 spart der må du lete lenge etter.


 Wilson (10. des 2010 20:48) *  IP
Sitat PMB;"Sannheten er at vi driver rett og slett uprofft i norge, vi krever ikke nok av stabene i klubbene og de er for store. Jeg skulle tatt på meg å kutte halve lønnsbudsjettet i mange klubber og samtidig oppretholdt kvaliteten på banen."

Ja ja, PMB, du høres ut som den typiske gammeldagse urnorske Taxi-sjåfør som kunne utført alle ministerposter, landslagstrener i håndball, forball og hva som helst bedre enn de som har jobben.
Men, du blir ikke tatt seriøst skjønner du. Løsningene er ikke så enkle som det du tror.



 player (10. des 2010 23:40) *  IP
Pmb, du sier at det tar 2-3 timer med greenene, det vil si 8-12 timer i uka, da gjenstår det 2-3 timer til å klippe fairway,semirough,rough og teesteder.
Det er mulig dere har veldig trange fairways eller noen enorme klippere, men hvis dere har samme utstyr som i min klubb og de andre klubbene omkring her, er det begrenset hvor mye en får klippet av fairways i løpet av en time.

Jeg håper at dette estimatet på 10-15 timer er noe du har kommet fram til, helt uten å snakke med de som jobber på banen, hvis ikke skjønner jeg godt at det er få greenfee spillere på banen din.





 ??? (11. des 2010 19:33) *  IP
Skal markedet rette seg etter golfen eller skal golfen rette seg etter markedet?

Tror ikke det bare er å kutte ut alle aksjene, medl.lånene etc. med ett pennestrøk. Men det kan kanskje være mulig husker jeg ikke feil skjedde det med noen aksjeselskaper på børsen. (Dette kan jeg ikke noe om, men bare lufter tanken ettersom noe av det samme er ytret ovenfor) Kanskje det hadde vært løsningen å sette alle aksjer/medl.lån til en verdi a kr 0. Så ble vi kvitt ett hemmende ellement.

Alle banene skilles ut i egne selskaper, som eies av klubbene eller private selskap, personer, grunneiere. Jfr. nye Nes. Alle må være medlem i golfklubben og i tillegg kjøper en spillerett på banen. Dette er på samme måte som medlemsskapet mitt er i skilaget der jeg betaler medl.kont + treningsavgift (i golf spillerettsavgift) Men det er noe med momsreglementet som gjør at man på denne måten ikke får momsrefusjonen fra staten som slår ihjel konseptet. Men myndighetene er for uforutsigbare til å si at det som er riktig i år også er riktig om tre år. :-(

Hva med å lage en "kjede" jfr. treningsstudioene. Prisen er den samme uansett hvilken bane du spiller på. Alle er medlem i sin golfklubb og det koster det samme i spilleavgift på alle banene i kjeden.



 Pølse med brød (11. des 2010 22:31) *  IP
For meg må dere gjerne fortsette og leve i deres drømmeverden der norske golfbaner drives ytterst profft og der det er behov for hver av de 10-15 mill pr år som det påstås det koster å få til en bra bane.

Desverre for dere er norge i ferd med å gå fra å være et golf uland med rike kunder uten peiling, til en bransje der kunden faktisk har vært mye ute å spilt og begynner å stille krav. Han vil ha valuta for pengene sine. Jeg ler av Uppard som klager, han har fylt lommene sine i mange år og de rike kundene hans har ikke hatt peil. Nå er det i ferd med å snu og han må som i de fleste golfland jobbe hardt for kronene, det er tungt for han å akseptere tydeligvis.

Jeg ler av golf dudes vinter oppgaver, hvilke norske baner der det som jobber med islagte vannhinder i dyp snø a?, hvor jobber man med bunkre fulle av snø og tæle a?, hvordan jobber du med dreneringen når det er tæle i bakken a? graver på tee steder og green med tæle i bakken??

Nei dette er bare tull, og man må være greenkeeper eller sitte i styret av en norsk golbane for å kjøpe dette.

Vedlikehold av maskinparken ja, der gikk en uke, hva med de resterende 7 mnd a? Norske golfledere som har jordarbeidere på noe annet en time for time avtaler eller deltidsstilling 4-5 mnd pr år må jo være helt lobotomerte.

Det er fortsatt en del klubber som har egne "ansatte" i restauranten, hvorfor? fordi de ikke klarer å leie ut til noen som klarer å få økonomi i slik drift. Norske golfere kjøper for lite mat og øl og har stort sett med seg det de trenger. Det er ikke noe kultur for å sette seg ned. Nesten uten unntak serveres det pølser, hamburger, vaffel og baguett av ungdommer eller andre ufaglærte. En bedre middag slik nesten alle svenske baner kan tilby er bare å glemme i norge, med noen få hederlige unntak.

I steden for å argumentere mot mine påstander om at vi drifter uprofft i norge, burde dere akseptere virkeligheten og tenke på nye løsninger som kan gi gode golfopplvelser og noe bærekraftig som norske golf baner kan tuftes på fremover.

For å finne ut av dette må vi analysere hvorfor norske golfbaner driftes üprofft. Slik jeg ser det er det mangledne kompetanse i styrer og hos daglig leder nesten uten unntak. Det er gode forklaringer på dette. Økonomi er en. Norske baner har ikke økonomi til å betale for en dyktig leder eller gode styremedlemmer som kan business. Vi ender derfor opp med folk som egentlig ikke er kvalifisert for å lede en liten bedrift som det jo egentlig er. De som har tid og aksepterer dårlig betaling er ofte pensjonister og yngre mennesker uten business erfaring. Daglig leder er ofte en halvstudert røver som ikke har lykkes med noe i arbeidslivet. Hadde de det hadde de jo ikke akseptert dårlig lønn og en jobb uten status.

Rike ressurssterke folk er ofte med i etableringen av banen, men når det er oppe å går gidder de ikke bruke tid på mikro diskusjonene slik styremøter er fulle av. Helt forståelig.

Alt er ikke svart, men noen må snart begynne å tenke vesentlig nytt for at ikke den sakte død ferden som pågår ikke skal ende i total katastrofe for norsk golf.



 Wilson (12. des 2010 10:16) *  IP
Pølse med brød

Mener du virkelig at det kun er du som kan og vet?

Du sabler ned alle;styre, DL, restaurantansatte og andre debattanter her inne.


Men men, skal nicket rettferdiggjøres så blir det vel slik.



 Drømmegolf (12. des 2010 11:44) *  IP
Så du kaller meg og mine kolegaer for røvere.Hva er en røver?. Har du dekning for det? Hvis ikke ber jeg deg ta den uttalelsen tilbake.


 Wilson (12. des 2010 15:09) *  IP
PMB har for vane å ikke svare på slikt.
Verre feiging enn han skal du lete etter her inne.
Han slenger utrolig mye med leppa.



 Gg (12. des 2010 15:33) *  IP
Slutt å diskutere her inne med 007, Pmb og andre som kun er interessert i å komme med våset sitt, men ikke svare på seriøse spørsmål.


 ??? (12. des 2010 16:58) *  IP
pmb er etter mitt syn ute å kjøre i arrgumentasjonene sine. Jeg blir aldri klok av hans arrgumenter, og hva han vil med dem.

Dumt å komme med argumenter ut fra synsing og ikke at man vet uten å ta forbehold. Enig med Wilson her skytes det på alle. Ja ja Pmb du og 007 får overta styringa så blir det vel bra for dere. :-))))



 Pølse med brød (12. des 2010 18:38) *  IP
Svare på hva da? at wilson går så tom for argumenter at han melder " tror du du vet alt?".

Jeg redegjør kun for mitt eget syn. I denne saken er det at jeg ikke kjøper ARs og andres argumener med at vi mangler 80 000 golfspillere i norge og at de spillerne vi har har for dårlig betalingsvillighet. Det er å snu saken helt på hodet.

Jeg mener løsningen er å drifte de fleste baner på en annen og billigere måte, uten å vesentlig redusere kvaliteten på spillefeltet og argumenterer for hvordan dette kan gjøres.

Så har jeg respekt for at andre mener noe annet og at bare vi fortsetter som før så vil sikkert de økonomiske problemene gå over...



 AR (12. des 2010 19:02) *  IP
Jeg tror styre og administrasjon i de alle fleste klubber driver så godt de kan. Jeg er svært usikker på om det er så mye mer å hente på kostnadssiden uten at det vesentlig går ut over kvaliteten på banen og de andre tingene som hører med til et godt golfprodukt.

Det er alt for stor kapasitet innenfor golf i Norge i dag. Bare se på alle de ledige starttidene vi har.

Pmb mener at det ikke er for mange baner og at det sløses med penger og ressurser.

Jeg mener at det er for stor kapasitet og at det ikke er så lett å spare inn så mye mer nå. Her er det en vesentlig uenighet.

En måte å rette litt på dette er at hver og en av oss for en venn eller et familiemedlem, kollega eller andre til å starte med golf. Da er vi godt i gang på å få løst den krisen som norsk golf nå befinner seg i.



 Dømmegolf (12. des 2010 19:33) *  IP
pmb mener også at,sitat: Daglig leder er ofte en halvstudert røver som ikke har lykkes med noe i arbeidslivet,sitat slutt. Han ønsker tydeligvis ikke å besvare mine spørsmål her på forumet,men hvis du ønsker det pmb, kan vi ta det en annen plass?.


 Wilson (12. des 2010 20:36) *  IP
PMB mener at alle andre enn han selv ikke har peiling.
Men karen er jo helt på jordet når han kommer med sine påstander.
Bare for å nevne dette med greenklipping som han sier tar 5-10 min.
18 greener + 2-3 treningsgreener * 10 minutter = 210 min/ 3,5 timer.
De 21 greenene ligger ikke ved siden av hverandre, så det er transporttid.
Maskinene som brukes skal klargjøres etter bruk. Vask, oljesjekk, sliping vedlikehold.
10 min pr green holder dessuten ikke. En bra green bør singelklippes for å bli bra. Fringe må klippes med egen maskin.
Det holder ikke å klippe greener et par ganger pr uke.

Og merkelig at PMB som ikke klarer å spise maten til ufaglært ungdom ikke ønsker å prioritere kvalitet på banestell.
Det vrøvlet du kommer med virker så lite gjennomtenkt at jeg mistenker at du bare er en som aldri bidrar, bare krever.


Og, siden du spør om hva du bør svare på.
Hvem er de lobotomerte lederne som du mener holder jordarbeidere (forkastelig uttrykk)i arbeid i 4-5 mnd? Tror du det bare er å kaste kvalifisert personell ut etter eget ønske med norske arbeidsregler? Ønsker vi å sparke greenkeeper i oktober hvert år? Hvor mange har vi da igjen etter et par år?

At du også kaller Daglige Ledere for halvstuderte røvere er noe du bør utdype.
Du dokumenterer et kunnskapsnivå som vitner om null skolering og null erfaring.



 Pølse med brød (12. des 2010 23:08) *  IP
Drømmegolf, "halvstudert røver" er et etablert utrykk iallefall i akademiske kretser som beskriver en med litt forskjellig utdannelse uten at noe er fullført eller at det er noe helthet i utdannelsen som kan brukes direkte i arbeidslivet(les golfbanedrift). Det ligger ikke nødvendigvis noe negativt i utrykket og i salgskretser er det vel en hedersbetegnelse.

Wilson mangler helt evnen til å heve blikket, men henger seg opp i kjøreavstander mellom greener og annet helt uten interesse for diskusjonen. Poenget mitt er som de fleste forstår ikke om norske baner bruker 15 eler 30 timer pr uke på å klippe, men å fokusere på hvordan ressursene brukes.

Jeg brukte bevist ordet jordarbeider for å sette fokus på hva 90 % av jobben går ut på. Jeg vet at dere liker det glorifiserte begrepet greenkeeper bedre, det bidrar til å oppretholde illusjonen om at dette er en jobb som må gjøres av helt spesielt kvalifiserte folk og at disse må sitte på kontor å planlegge sine mystiske aktiviter hele vinteren.

Hvis en klubb er i en situasjon der de ikke klarer å "kaste ut" folk som du sier, så har de allerede driti seg ut og vist manglende forretnignsforståelse. Fremtiden i norsk golf er kun en fast ansatt om vinteren, resten må være sesong og time arbeidere. Det er det eneste fornuftige i et land med så lang vinter. Med en proff vedlikeholds og driftsplan (engangsjobb) kan daglig leder styre i praksis med stort sett ufaglærte og billige arbeidere.

AR, starttidene er ledige når folk jobber, i prime time er det fullt stort sett.

Ang. driftskostnader, på enkelte helt greie baner jeg har vært på i skottland har det ikke vært personell på banen i det hele tatt. kun selvbetjening. Mener noen at vi ikke skal vurdere slike løsninger nærmere når det går dritt økonomisk med den ene klubben etter den andre?

Enig med AR i at vi bør sammen prøve å få flere inn i sporten. Jeg har selv god samvittighet i så måte gjennom 15 år. Men vi må også jobbe på mange felt for å forbedre oss. Driftskostnadene på mange baner må ned!



 Wilson (13. des 2010 09:35) *  IP
PMB

Så lenge du klarer å komme med så fornermende beskrivelser av norske golfledere (lobotomerte), greenkeepere(jordarbeidere) DL (halvstuderte røvere), og dine mot/meddebattanter så får du ikke min respekt.
Du sier jeg må heve hodet. Men det ser ut som du kun har blikket ditt festet på egen fortreffelighet.



 g (13. des 2010 09:49) *  IP
AR, forslag til analyse. Sett opp noen nøkkeltall for en veldrevet bane (Evje, høy kvalitet) mot en ikke så veldrevet bane (Haga) så ser man raskt hvor hunden ligger begravd.Det er stor forskjell på dyktige og dårlige ledere.


 AR (13. des 2010 11:00) *  IP
Dette blir bare tull. Jeg kjenner begge de to banene godt. De er meget godt vedlikeholdt, og, etter det jeg kjenner til, meget godt drevet begge to.

Hvilke kriterier skal legges til grunn for en slik analyse? Hvem skal bedømme om banen og de ansatte er gode eller dårlige? Nei, den går ikke. Man kan gjerne drive undersøkelser i hver enkelt klubb, men å sammenligne klubber i Norge som er svært ulike, er temmelig umulig.



 Drømmegolf (13. des 2010 11:08) *  IP
Pmb
Men når du legger til "som ikke har lykkes med noe i arbeidslivet" blir det vel noe negativt over det?. Og du, innen salg bør man ha lykkes med noe for å få en hedersbetegnelse.



 g (13. des 2010 11:24) *  IP
AR, så du mener at man ikke kan sammenligne to relativt like produkt og se hva det koster å produsere disse? Kostnader pr hull. Kostnader pr produsert runde. Antall ansatte i forhold til produksjon.Mao en ordinær bedrifts analyse.


 Gunnar Bull (13. des 2010 11:41) *  IP
Tror kanskje det blir litt mye å be AR om å foreta en seriøs analyse på det nivået du ber om der, g.

En enkel analyse er forholdsvis fort gjort, men hvis den skal være troverdig vil det nok kreves temmelig mye arbeid.



 AR (13. des 2010 11:48) *  IP
Takk skal du ha, Gunnar Bull. Og troveridghet er viktig her som ellers i livet.

En lettvint analyse blir som regel overfladisk, misvisende og preget av grove feil.



 Pepper (13. des 2010 12:03) *  IP
Da jeg for noen år siden var medlem av styret i min klubb samlet jeg inn regnskaper for en del sammenlignbare klubber samt noen svenske klubber for å se om det var mulig å sammenligne regnskapene og eventuelt finne om min egen klubb var relativt dyr eller billig i drift og dermed se etter forbedringsmuligheter. Jeg fant fort at regnskapene var satt opp nokså forskjellig, ikke minst var det forskjellig innhold i flere poster og med et svært forskjellig detaljnivå. Dette gjaldt selvfølgelig også årsberetningene og notene til regnskapene. Det viste seg derfor raskt at det ikke var mulig å få noe særlig fornuftig ut av sammenstillingen, i hvert fall ikke noe som var av særlig nytte til mitt formål den gangen. En nokså enkel analyse kan man selvfølgelig gjøre, men den vil neppe gi deg mye relevant informasjon.


 Golf Dude (13. des 2010 12:13) *  IP
Fant denne linken.Beskriver ganske detaljert hva vedlikehold av en golfbane innebærer.
http://www.golf.se/Global/SGF/Bana/SA_SKOTS_DIN%20GOLFBANA_A5_LOW.pdf

Her er en annen link til PMP. Utrolig hva man kan få til med litt planlegging:
http://www.bmgk.no/Barum-golfklubb/Abboner-pa-nyheter/Nyheter---Barum-golfklubb/Oppfriskning-av-bekken-pa-hull-12/



 AR (13. des 2010 12:13) *  IP
Takk til Pepper også. Jeg har også sett noen regnskaper fra golfklubber. Noen er klubber. Andre er aksjeselskaper. Noen leier bane-/spillerettigheter. Andre eier banen. Det er en håpløs oppgave å lage analyser på slikt.

g; å sammenligne eksempelvis de to meget veldrevne banene du nevner er temmelig umulig - ikke mins pga eierformen og størrelsen på de to banene. Eksempelvis har den ene 27 hull og den andre har 18. Analyseoppfordringen vil Golfsiden ikke bruke mer tid på.

Til orientering kan jeg nevne at banemannskapet på Haga drifter 36 hull til sammen med rundt 17-18 mann i sesongen. Oslo GK på Bogstad drifter sine 18 hull med godt over 20 mann i sesongen.



 SAbeltann (13. des 2010 12:20) *  IP
Et spørsmål som kan være interessant for en del klubber er jo om det er et mål å fylle banen med spillere til enhver tid som betaler greenfee for å herpe greenene, slå opp torva, gi beng i å rake i bunkerne og braute seg gjennom banen for så å disse banen etterpå på forumene.

Jeg tror vi må ha noen rene medlemsbaner, hvor gjester selvsagt har mulighet til å spille, men sammen med medlemmer.

Så må vi ha noen rene P&P baner, hvor hvemsomhelsten kan spille når som helst, og til en lav pris som forsvarer PmB's lavbudsjettutgave av en golfbane.

Vi bør også ha en del baner som sikter mot sponsorer, bedriftsgolf, medlemmer og også GF, hvor inntektene kommer fra variasjonen mellom disse.

Noen kommuner burde kjøpe opp dårlig driftede baner og lage kommunale anlegg, hvor driftskostnadene blir budsjettert i kommunebudsjettet og anlegget blir åpent for alle.

med andre ord, som i dag, bare bedre.

Jeg tror ikke noe på ensidigheten til PmB, men heller ikke naiviteten til noen om at "De gjør så godt de kan", for dette er ikke bra nok når produktet ikke fungerer.

Hvis vi skal komme videre, så tror jeg vi må fatte at konkurranse er sunt, men at golf-gründere må forstå at det ikke er noen bønnestengel å anlegge golfbane.

Bruk de anleggene vi har, er første tanken min.

For å opprettholde kombibaner på et godt nivå, så holder det at i snitt ALLE medlemmene (la oss si 1200) har med seg en gjest hver pr måned i de 4 sommermånedene, så har klubben 2 millioner ekstra i inntekt.
Ja, det er naivt å tro at det går an også, men hva er enklere for inntekt, enn at medlemmer tar i et tak?

Hvor mange her stiller til dugnad?
Hva med å kreve at medlemmer tar med 2 gjester pr. måned for å oppnå en viss medlemsavgift?
eller at medlemmer som tar med 2 eller flere gjester får gratis kaffe?

Driftskostnader må ned sier noen, men hvis noen tror det er bare å kutte kostnader og beholde inntekter, så har de ikke fulgt med i timen.

Hvis et produkt skal være attraktivt, så må produktet utvikles, og et produkt blir ikke utviklet i en periode med nedskjæringer og kostnadskutt.

skal man få flere interessenter, så må man gjøre produktet attraktivt!!!!.....

Det er mange motsetninger man treffer på underveis her, og PmB's uttrykk er tidvis på rett spor, etter min mening, men det er bare vås at samme oppskrift på suksess kan gjelde alle baner som sliter, for dette er avhengig av mange faktorer, som geografi, medlemsmassens lojalitet, aktiviteter for medlemmer, aktiviteter for gjester, turneringsarrangementer, etc.

Jeg har vært gjennom en del nedskjæringsprosesser i arbeidslivet, og det man ser fra toppen av hierarkiet er behovet for nedskjærte kostnader, mens fra andre enden av skalaen, så ser man kanskje at dersom man hadde en krone ekstra, så ville det blitt suksess.
Umulig å skjære alle over en kam her.



 Pølse med brød (13. des 2010 16:36) *  IP
Så benchmarking fungerer ikke for golfbaner?? de mest avanserte bedrifter i verden benchmarker seg for å bli bedre, men det blir for komplisert mellom enkle foretak som golfbaner er! jammen sa jeg tull. AR skal sef. ikke gjøre dette, men klubbene selv som bør være opptatt av å få mest mulig drift for pengene.

Hvor skal de 80 000 nye spillerne Lars Hjort mener vi trenger spille a?, det er fullt i prime time på de banene vi har, tror noen masse nye spillere løser noe? Ikke at det er særlig realistisk.

Wilson, jeg er ikke ute etter din respekt.



 AR (13. des 2010 16:50) *  IP
Pmb, tenk om det ikke hadde vært fullt på golfbanene lørdag og søndag formiddag og mellom 15.00 og 17.00 på solfylte og varme ettermiddager!

Hvis det er kriteriet, er det bare å gå i gang med å bygge enda flere golfbaner umiddelbart!

Vi kan ikke bygge 6 filer i hver retning på alle veiene våre fordi et der kø en times tid inn og ut fra de store byene på hverdager.

Det er lettere å spre trafikken på golfbaner enn på veiene i rush-tiden.

Selvfølgelig forsøker alle klubbene å drive effektivt. På golfforumet i Sarpsborg ble det vist hvordan Hakadal og Grenland hadde vært gjennom "Lean-prosjekt" hvor man konsentrerte seg om effektivisering, rasjonalisering og andre måter å spare penger på. Det gjøres mye på dette området.



 Wilson (13. des 2010 17:22) *  IP
Pølse med brød.

Nei, det skjønner jeg, og egentlig er jeg likeglad.

Jeg tar uansett ikke en selvopptatt tulling med pølse-nick alvorlig?

Du har jo null peil på drifting av baner, norske arbeidsregler og ledelse.



 Gunnar Bull (13. des 2010 17:32) *  IP
Jeg foreslår at Pølse m/brød starter sin egen golfbane og drifter denne etter sine egne teorier. For å vise min velvilje går jeg inn i prosjektet med det dobbelte av hva jeg tror markedsverdien vil være.

Jeg gir 100 spenn!!! Flere?



 Jung (13. des 2010 18:04) *  IP
Jeg har fulgt denne debatten med interesse, men uten deltagelse. Beklagelig å se personangrep også her. Hva i all verden er det som får Wilson til å kalle Pmb for "en selvopptatt tulling"? Og GB viser sin sedvanlige mangel på seriøsitet og slenger ut noe ironisk for liksom å være med.

"Tulling" burde vært strøket av sensuren, hr. redaktør! Det er grovt krenkende, når du likevel har regler her som må følges.



 AR (13. des 2010 18:10) *  IP
Det er stor takhøyde her på Golfsiden. At en anonym kaller en annen anonym for tulling har jeg latt stå fordi det ville blitt så mye bråk og harselering hvis jeg strøk det. Anonyme må kunne tåle mer enn navngitte personer naturlig nok. Da blir språkbruken noen ganger temmelig frisk. Jeg ber om at debattantene er litt mer tolerante overfor dem man ikke er enige med.

Forresten har ordet tulling mistet svært mye av sin kraft de siste årene på samme måte som sinnsyk. Dette er etter manges mening helt sinnsykt. I dag betyr sinnsykt nesten noe så "slapt" som "litt rart".



 Gunnar Bull (13. des 2010 21:01) *  IP
Enig med deg, AR. Å kalle noen tullinger sier vel også mer om avsenderen enn mottakeren.

For øvrig klarer jeg ikke helt å se Jung's uttalelse om min manglende seriøsitet og liksomdeltakelse som stort mer krenkende enn å bli kalt tulling.

I motsetning til Jung innrømmer jeg gjerne at jeg er en tulling. I visse sammenhenger er jeg til og med stolt av det. (!)



 Pølse med brød (13. des 2010 21:37) *  IP
100 spenn er vel mer enn de fleste baner i norge er verdt, hvis man skal tro på "aksjeprisen".....


 Wilson (13. des 2010 22:09) *  IP
Jung, les gjennom tråden og tenk deg om.

Å kalle greenkeepere for jordarbeidere, Daglige leder som dårlig utdannede røvere som ikke har lykkes ellers i arbeidslivet, er det OK. Eller? Å stemple en navngitt person;Uppard som en flåer og hans kunder som noen som ikke har peil.

Hvis du da synes det er støtende at jeg kaller en person som sier dette som en selvopptatt tulling så får du leve med det.

Vi to har diskutert før, prøv noe bedre hvis du skal ta igjen med meg.
Det der ble for patetisk.



 Smilende Sam (13. des 2010 22:48) *  IP
Å kalle en spade for en spade anses normalt for å være helt ok. Jung mener man skal kalle den et graveredskap med skaft når det er han som er spaden. Når han ikke er spaden derimot er det helt ok å kalle den en spade.

Jeg vil oppfordre Jung, PmB og et par andre til å tenke over om det er en grunn til at de får karakteristikker de ikke liker knyttet til seg, mens fyrer som Enur, jonag og en lang rekke andre ikke får det.



 Gunnar Bull (13. des 2010 23:18) *  IP
Vi er faktisk ganske like, du og jeg, Jung.

Største forskjellen er kanskje at jeg prøver å få folk til å le uten å lykkes, mens du lykkes i å få folk til å le uten å prøve.

(PmB: viktig poeng!)



 Testogolfer (14. des 2010 01:16) *  IP
Hva snakker du om nå GB? Du lykkes hvertfall med å få meg til å le:D

Jeg klarer ikke å hoppe inn i debatten, ettersom jeg har lite å fare med på området golfbanedrift, så det blir et off topic innlegg. Det jeg derimot kan anbefale, er at enkelte av debatantene her inne slår opp ordene toleranse og selvinnsikt.

Og kanskje man ikke skal være så selvhøytidelig når man skriver anonymt? En anonym person er sjeldent mer meningsberittiget enn en annen anonym person. Og uansett hvor uenig man er, er det få her inne som kjenner hverandre godt nok til å mene at den andre er tulling. Det er selvfølgelig hederlige unntak, men de som kjenner hverandre utenfor forumet har vel såpass med respekt for hverandre at de ikke synker så lavt:)

Ellers har vel SS et poeng i at det ofte er ens egen såing man høster....:)



 Pølse med brød (14. des 2010 09:01) *  IP
Det er verdens letteste ting å ikke bli oppfattet som støtende eller provoserende av noen, det er bare å ikke mene noe, være enig med flertallet slik de fleste her inne opptrer. Fører det til utvikling? Det er dokumentert i forskning på bedrifter at slike miljøer med politisk korekte holdninger og liten takhøyde for andre meninger går bedriftsøkonomisk dårligere enn de motsatte miljøer.

Testogolfer, hvordan klarer du å vurdere om noen av oss andre er tolerante eller mangler selvinnsikt? du sier selv at du ikke kan noe om temaet vi drøfter, men du mener du kan oppheve deg til overdommer over hvem som er tolerant eller ikke? Snakk om selvinnsikt!

Alle vi som er her inne er for øvrig tullinger, sitter å chatter om et utrolig snevert tema i desmember med 4-5 mnd til det er mulig å spille golf. (god ferie jordarbeidere!)



 Jimmy (14. des 2010 10:07) *  IP
Enig med testgolfer. Det er ingen grunn til å komme med personangrep i denne tråden. Det er vel ikke skrevet noe her som bør vekke så sterke følelser.

Synes forøvrig at pmb påpeker et viktig problem i golf-norge, og oppforder til å tenke nytt. Alle beskrivelsene og påstandene er kanskje ikke like "spot on", men det er vel heller ikke det viktigste i denne sammenhengen.

Poenget er at dersom det ikke blir gjort noen smarte grep i golf-norges klubbøkonomi, vil det se ganske stygt ut for mange golfklubber rundt omkring, de neste årene. Vi er inne i en økonomisk trend jeg tror de færreste klubbene kan leve med over tid.

Slik jeg ser det må det viktigste være å innse at betalingsviljen for å spille golf ikke er så stor som man kanskje kunne ønske seg. Det er jo markedet som setter grensene for hva kostprisen KAN være, ikke kostprisen som bestemmer hva markedet MÅ betale.

Som AR sier øverst i tråden, folk må belage seg på å betale mer for å spille golf. Spørsmålet blir bare om folk faktisk er villige til å betale mer, eller om man heller velger å ikke spille i det hele tatt.



 Testogolfer (14. des 2010 10:26) *  IP
Pmb: jeg tror du misforstår. At jeg ikke kan noe om temaet betyr ikke at jeg ikke kan reagere på uttrykk som du kommer med. Å kalle noen for lobotomerte, samt å mene at folk ikke kan noe om deres arbeid, er i mine øyne unødvendig og lite produktivt.

Jeg har vel heller ikke sagt jeg er overdommer? Vet ikke hvordan du klarer å få det ut av det jeg skrev.

Jeg setter faktisk pris på at du har andre meninger enn hva som er politisk korrekt, og jeg syns det er spennende å lese argumentene dine, men det går an å pakke det inn på en måte som ikke støter motdebatantene dine.



 Dormy (14. des 2010 10:45) *  IP
Nå har det vært flere tråder med dette som tema, uten at Ramnefjell eller noen andre har kommer med noe håndfast om krise i golf-norge. At et par baner som ligger på et høydedrag og har et par hundre medlemmer, går dukken, er temmlig langt unna en krise. Mange har sikkert fått med seg saken med Krokhol også

Så, kom med noen navn på baner som er "nærme stupet" og som enten kommer til å gå under eller kommer til å gjøre det mye dyrere å spille golf. Navn på bane, tall fra regnskapet og ikke synsing

Inntil det skjer, da er krisen i golf-norge like sannsynlig som vedkrisen som enkelt aktører skriker om, mest for egen vinning



 Gunnar Bull (14. des 2010 11:18) *  IP
For ordens skyld så synes jeg du (altså Pølse m/brød) har mye kunnskaper om emnet, og jeg er slett ikke uenig i mange av påstandene.

Grunnen til at jeg ikke deltar i debatten, er nettopp måten du skriver på. Jeg synes ikke du åpner for noen debatt, du bare presenterer én løsning på et komplekst problem, anser denne som det eneste saliggjørende og virker helt uinteressert i andres synspunkter.

Jeg skjønner at du muligens dette med vilje, og at intensjonene i så tilfelle er de aller beste. Men for meg funker det ikke, rett og slett fordi jeg ikke gidder å bruke tid på å diskutere med en nyfrelst FrP-tenåring hvis eneste misjon er å flashe sine retoriske evner og drite ut alle som er uenig.

(Som du altså gir inntrykk av å være, men kanskje ikke er)



 Smilende Sam (14. des 2010 11:58) *  IP
PmB, det er utvilsomt slik at de fleste her inne ville lyttet mer til deg hvis du ikke hadde opptrådt så provoserende. I forhold til det du selv sier oppnår du altså motsatt effekt. Det må være litt trist. Forskningen du viser til viser ikke at i miljøer der man skjeller og smeller, kaller folk inkompetente og lobotomerte har stor suksess. Tvertimot finnes det massiv dokumentasjon på at konstruktiv, konkret kommunikasjon er positivt i kombinasjon med å dyrke kreativ tenkning "out of the box".


 Pølse med brød (14. des 2010 12:01) *  IP
OK, jeg spissformulerer meg litt for ofte kanskje, men det fører også ofte til bedre debatter enn mye annet jeg leser her inne.

GB, jeg synes ikke dette er noe komplekst problem, driften må bare tilpasses det kunden vil betale.

Er også enig med Dormy i det er mange som roper ulv, ulv her, stort sett av egen interesse (les lommebok). Uppard og Hjort er to.



 Smilende Sam (14. des 2010 12:24) *  IP
Nei, PmB - og dette er sagt i beste vilje - det fører til dårligere debatter som ender opp i feil fokus - slik du ser her.


 barce (14. des 2010 12:26) *  IP
Fakta er at hvis du som anonym skriver nøytralt, konstruktivt og saklig, vil oppmerksomheten rundt ditt bidrag være tilnærmet null!!

Mange eksempler på meget gode og lange innlegg som ikke ofres en kommentar engang!



 Gunnar Bull (14. des 2010 13:20) *  IP
Barce, det er en sannhet med modifikasjoner (som man sier så flott :-). Jeg har to innsigelser:

1. Du bruker ordet "nøytralt". Det høres drit kjedelig ut. Det er derimot fullt mulig å være konstruktiv og saklig og likevel få oppmerksomhet.

2. Hva er det som er målet - oppmerksomhet eller saklig diskusjon? Hvis målet er oppmerksomhet alene så lønner det seg nok å være usaklig og "dum". Jeg antar likevel at målsetningen til PmB er en saklig diskusjon. Da tjener man lite på å sende motdebattantene rett i skyttergraven.



 barce (14. des 2010 14:27) *  IP
Dette er trådstarten gjort mer nøytral, saklig og konstruktiv; tviler på at denne ville skapt samme livlige debatt fordi alle faktisk hadde vært til dels enige..

Debatten videre hadde sikkert vært bedre, men ei så morro som over :))

------------------------------------------------------------------
Redaktøren skriver om hvordan han tolker den økonomiske krisen i golf norge. Hans konklusjon er at golfere som ikke betaler årsavgift og har betalt innmeldingsavgift (såkalt aksje/andel etc) ikke bidrar og er årsaken til at flere baner sliter økonomisk og noen går konkurs.

Dette er en sannhet med modifikasjoner fra redaktøren og viser at han bør snakke med øvrige aktører i golf-norge.

1) Idretter med langt færre utøvere enn golf, f. eks hopp, ishokey, får av stat og kommune sponset anlegg landet rundt. Det antas at hopperne ikke må dekke annleggskostnaden i vikersund eller holmenkollen. Styresmaktene i golfnorge har de siste 30 årene ikke lykkes med sine strategier. De har ikke klart å få golf på stat og kommunes investerinsplaner for barn og unge.

2) Er det rimelig at de som spiller 4-5 runder i året må betale like mye som oss andre som spiller flere? Hvis en guttegjeng ønsker å spille fotball 4-5 ganger i året og leier en gymsal, er det naturlig at de betaler leie for 52 uker? eller pr. gang de spiller? Det må være tilrettelagt å drive med litt golf for en billig penge. Her er det klubbenes ambisjonsnivå og drift som har ansvaret. De som er postkassemedlem eller greenfee-spillere kommer slik jeg ser det som et godt tilskudd til driften og de bidrar med penger på golf. For hvis alternativet for disse kun var medlemskap ville mange ikke drevet med golf. Ville klubbene hatt mer eller mindre penger da? Uten postkasse-spillerne ville altså regningen til oss andre mest sannsynlig blitt større!

3) Enkelte klubber, baner og bønder har satset på for dyre prosjekter, i områder for langt fra kundegruppene og i områder som gir en redusert golfopplevelse og ufordelaktige driftsforhold. De har trodd at bare man kom igang med aktiviteten golf på sin eiendom ville inntektene sikres. På golfområdet som på alle andre områder i samfunnet er det gode og dårlige prosjekter, smarte og mindre smarte grundere. Det at noen prosjekter går konkurs henger ikke sammen med oss golferes betalingsvilje å gjøre, slik AR argumenterer for i sin artikkel. Årsaken er dårlig planlegging, dårlig gjennomføring og dårlig drift.

Golfbanene i Norge må omstille seg til den økonomiske virkeligheten. Det nytter ikke å skylde på kunden for at man ikke har tilfredstillende økonomi!



 Gunnar Bull (14. des 2010 14:39) *  IP
Hehe, da er vi tilbake til hvorfor vi skriver inne da. For min del skriver jeg mest fordi det er moro. Har dessverre liten tro på forumets funksjon utover dette.


 Fooore (14. des 2010 14:58) *  IP
Jeg tror de fleste klubber er bevisst sine utfordringer, og ser på inntekter/utgifter inkludert tiltak for forbedringer.

Min hjemmebane bruker relativt ok med ressurser på banekvalitet, takk og lov for det.



 Wilson (14. des 2010 15:15) *  IP
Samme her Fooore.
Vi har en DL og en greenkeeper som vet hva som er viktig.
Kvalitet på bane prioriteres innenfor de rammer som er fornuftige.
Jeg føler at jeg får mye igjen for pengene.



 Tvilende Tom (14. des 2010 15:58) *  IP
Smilende Sam har tatt på seg advokatkappen sin, og oppfordrer til seriøsitet, som en formanende allfader. Og hans venn direktør Gunnar Bull som aldri har bidratt med annet enn flåsete kommentarer her (og han forteller jo at han skriver her fordi det er moro - hvilken avsløring!) er plutselig blitt seriøs. GB har aldri startet en tråd her, bortsett fra en Molderapport i oktober. Da blir det veldig enkelt å bare henge seg på andres initiativ.

Nei, da foretrekker jeg de useriøse, provoserende og engasjerende innleggene. De skaper ihvertfall noe her, og gir andre prektige anledning til å korrigere og mane til seriøsitet og saklighet.



 Smilende Sam (14. des 2010 16:32) *  IP
Damned if you do and damned if you don't. Når jeg er seriøs får jeg kjeft og når jeg er useriøs får jeg kjeft. Noen advokatkappe har jeg ikke, men kanskje jeg skulle kjøpe en til bruk nå i det kalde været, de har vel sånne fine pelskrager og sånt?


 Dormy (14. des 2010 16:44) *  IP
Tvilende Tom har full kontroll tydeligvis


 Enur (14. des 2010 16:58) *  IP
Han har nok ikke SÅ god kontroll....for å si at "GB har aldri startet en tråd her, bortsett fra en Molderapport i oktober", vitner bare om historieløshet eller at han ikke har giddet å gå til kildene (les: arkivet) for å sjekke.

Riktignok er hr.Bull mindre aktiv her nå enn tidligere, dessverre synes nå jeg, men sett over et lengre tidsrom er jo han absolutt blant de som har startet mange (og gode) tråder her inne.



 Gunnar Bull (14. des 2010 19:25) *  IP
Jeg kryper til korset og tilstår. Jeg starter nesten ikke en eneste tråd lenger. Jeg skriver mindre og mindre, og når jeg bidrar så blir bidragene mer og mer innholdsløse.

Blant alle mine synder er nok dette noe av det mest graverende, og jeg kjenner angeren som en klump i halsen.

Hva skal det bli av meg?

Takk for støtten, Enur. Den eneste lille glød av varme som lyser opp nattemørket her i det vinterkalde og gudeløse Romeriket.



 Smilende Sam (14. des 2010 20:40) *  IP
Triste og vinterkalde Bull; vi er glad i deg selv om du ikke starter tråder. Sammenligner man med TTs trådstarter så blir det jo et hederstegn å la være.


 Testogolfer (14. des 2010 21:53) *  IP
Nå skal jeg ikke uttale meg for sikkert, men var det ikke TT du nominerte til årets støtteinnlegg, GB:)? Mener å huske det ifm en diskusjon der Tom Morris hadde vendt seg i graven. Litt off topic ja, men ønsker ikke å fremstå som prektig:D


 Gunnar Bull (14. des 2010 22:22) *  IP
Det kan jeg ikke huske, Testo. Men som sagt, jeg har jo et synderegister å ta av så det er fullt mulig :-)


 Olsen (15. des 2010 08:38) *  IP
Hvorfor i all verden må enhver debatt på denne siden ende opp med at de vanlig forum-rottene diskuterer seg selv og hverandre? Jeg bryr meg ikke om hva SS synes om GB eller om PmB liker Jung. Diskuter tema for tråden i hvilken tone dere vil så lenge det er interessant, og så kan dere heller skjelle hverandre ut i en egen tråd som vi andre ikke trenger å lese. Kall den gjerne "min pappa er sterkere enn din pappa-tråden".

Til topic: Ser forresten at brosjyren fra det svenske golfforbundet sier at "Det kostar mellan en och en halv och fyra miljoner kronor om året att skøta en 18-hålsgolfbana". Da er det mye penger til administrasjon før man når de 15 millionene som har vært nevnt her.



 AR (15. des 2010 09:57) *  IP
Det er store forskjeller på kvaliteten på golfbaner. Lønningene i Sverige er langt lavere enn i Norge. Mange svenske baner får støtte til lønningene gjennom distriktstiltak.

Tar du det høyeste nivået i det nevnte intervallet - fire millioner - og dobler det pga høyere priser i Norge, får vi 8 millioner kroner. Det kan nok stemme bra for noen gode, norske baner.

Hvis vi tar 1,5 millioner kroner som et sparebluss og deler det på anslagsvis 15 årsverk som kanskje de 20-25 ansatte på Bogstad utfører i en sesong, blir det kr 100.000 i lønn per årsvrek inkludert sosiale kostnader - eller godt under 100.000 i årslønn for en banearbeider på heltid.

Kanskje det er mulig i Marokko. Sist jeg spilte der var det et titalls personer som lusket rundt i røff og skog og kom fram for å legge tilbake torv og rake bunkere. Det ble sagta at 2-300 arbeidet på banen.

Som sagt store forskjeller både i lønninger og ikke minst kvalitet på vedlikeholdet.



 Fooore (15. des 2010 10:01) *  IP
De fleste baner i Norge er bemanna helt forskjellig fra Bogstad, jeg synes det blir feil å bruke Haga og Bogstad som eksempel dersom man skal se på tiltak for en "normal" golfklubb/golfbane i Norge.

Se på Onsøy, Skjeberg, Hakadal, Stjørdal etc, kanskje 1-4årsverk i "admin" pluss banearbeidere.



 AR (15. des 2010 10:06) *  IP
Foore, jeg regner med at du forsto at eksempelet var satt helt på spissen.

Vi må huske på at det ikke bare er lønninger til de ansatte som regnes inn i baneregnskapene. Her er maskiner, frø, sand, nødvendige ombygginger etc. også inne i bildet.



 Pepper (15. des 2010 11:07) *  IP
Forholdene for baner i Sverige er annerledes enn for norske baner, ikke minst med hensyn til lønninger, så den sammenligningen blir ikke særlig fruktbar. Når jeg har service på bilen min betaler jeg omtrent halvparten på et merkeverksted i Sverige sammenlignet med Møller.

Ut fra de baner og tall jeg kjenner til kan en ok 18 hulls bane driftes for i underkant av kr 10 mill, og med 10 - 12 mill bør det gå greit. Da er administrasjonen på ca 1,5 til 3 personer avhengig bla. av om regnskapet er satt bort til et byrå, et par mann i greenkeeping ansatt på helårsbasis, resten sesongarbeidere.



 Olsen (15. des 2010 13:21) *  IP
Det er klart at det er en fruktbar sammenligning. Greit nok at lønnsnivået er høyere i Norge enn i sverige, men hvorfor skal de klare å vedlikeholde en bane for en HALV million, mens vi skal trenge åtte? Seksten ganger så mye penger. Det er fint at bogstad har råd til å ha 25 ansatte, men mindre baner som ønsker å overleve bør kanskje ta seg et tur til vårt naboland for å se hvordan de driver. For disse er det stor forskjell på om det koster en million eller seks millioner.

---Kommentar: Til orientering: Det sto en og en halv million og ikke en HALV million.
AR---



 Olsen (15. des 2010 15:08) *  IP
Takk AR. Har nok lest litt for fort. Var ikke meningen å lede diskusjonen ut på viddene. Likevel, det er et godt stykke fra 1,5 til åtte. Selv med forskjeller i lønnsnivå.


 AR (15. des 2010 15:40) *  IP
Ja, Olsen, det er en stor forskjell. Men alle forstår at det ikke er mulig å drive en 18 hulls golfbane for 1,5 millioner kroner hvis kravet til kvalitet og vedlikehold er sånn noenlunde OK.

Selv norske golfspillere er etter hvert blitt mer og mer kresne med hensyn til kvalitet på gresset på golfbanene. Det er de også villige til å betale mer for. Ikke minst etter at de nå etter hvert forstår at det koster penger å ha en god golfbane. debatter som dette er med på å få opp øynene for slike saker. Så må vi finne oss i at det koster mer å spille på en god bane enn en bane som har lavere standard. Akkurat slik er det med biler også.

De fleste forstår hvorfor en BMW koster mer enn en Lada.



 SAbeltann (16. des 2010 09:57) *  IP
Alikevel så er det helt usaklig å blande inn Bogstad når man snakker om en typisk norsk golfbane, satt på spissen eller ei.

Bogstad har en del merkelige tilskudd i form av spesialavtale på leie av grunn, ekstrainntekt for ventelister, dyr greenfee, snittalder på 164, etc.

Hva med å bruke baner som representerer flertallet når man skal bruke eksempler?

Som for eksempel Larvik, Østmarka, Tyrifjord eller Evje for den saks skyld.

På den annen side så er det jo fullstendig dustete å sammen likne med Sverige, for hvorfor tror dere vi har så mange svenske sesongarbeidere i greenkeeperstabene i Norge?
Kan det være fordi de tjener 3gangern i forhold til klubbene hjemme hos søta bror?

ALT er dyrere i Norge, og hvor mange norske klubber får statsbasert eller kommunal økonomisk støtte?



 AR (16. des 2010 10:20) *  IP
SAbeltann, det må være lov å sette ting på spissen. Jeg er helt enig med deg i ditt innlegg, men inntektene fra ventelistene er ikke store. En hundrelapp eller to for å stå på ventelisten blir det ikke mye av. Det dekker knapt portoen i løpet av et år. En bane av Bogstads kvalitet kan selvsagt ta en høyere pris en baner med dårligere kvalitet. Det sier seg selv.

Ellers er det vel litt satt på spissen å si at gjennomsnittsalderen på Bogstad er 164 år. Eller? Hva har forresten gjennomsnittsalderen i medlemsmassen med saken å gjøre?

Baneleien er blitt til etter forhandlinger med kommunen. At det ble gjort en stor feil i sin tid da grunnen ble gitt til kommunen og ikke til golfklubben fra Bogstad Gård var en beklagelig feil. Og hva legger du i ditt "etc."?



 Dormy (16. des 2010 12:10) *  IP
3gangern på lønninger? drøy påstand. Det man kan bruke den oversikten fra SGF til er å se hvor mange timer som skal til for å vedlikeholde en "normal" 18 hulls bane, og utifra det finne ut hvor mange årsverk man må ha. Det gir den et svært bra bilde på. Svenske baner har ikke dårligere kvalitet eller vedlikehold enn norske baner vil jeg påstå.

Nå har vel denne debatten sklidd ut et utall ganger, og uten at noen har kunnet svare på hvor krisen er. At enkelt baner som ligger i områder hvor medlemsgrunnlaget er tynt, går konk, er ikke spesielt unormalt. Og igjen, det gir neppe noen krise i golf-norge.

En liten kjapp research hos 3 klubber så bruker man ord som "sunn økonomi" hos Solum, Mørk og Solastranden. Sitat fra Solastranden "ØKONOMIEN er stabilisert. Med avsluttet september regnskap ser vi et sakte men sikkert økende overskudd i resultatet og likviditetsmessig vil vi ha nærmere 300 000 ”på bok” når året går ut. Og dermed regner vi med å slippe å permittere noen av banemannskapene, for første gang på lenge."

Et lite utvalg av klubber, men nokså konkret i forhold til det man kaller golf-norge i krise



 SAbeltann (16. des 2010 12:37) *  IP
Ja, beklager at ironiseringen min ikke kommer godt frem i innlegget.

jada,det er satt på spissen her også, og det var litt for å poengtere at det ikke er et godt eksempel når ting blir satt på spissen sett i forhold til hva som er normalt for de fleste som spiller golf i Norge.

ETC betyr at det er mye som er spesiellt med Bogstad.
Blandt annet at det nettopp har blitt bygget om for en sum som tilsvarer gjennomsnittlig oppbygging av 6 gjennomsnittlige norske golfbaner (tall tatt ut fra luften basert på hva jeg vet om en 2-3 norske klubber som har bygget svært mye på luft og godvilje)

Jeg tror at hvis man skal få frem gode tall, så må utgangspunktet være ekskludert det dyreste og det rimeligste som er i markedet.

Satt på spissen betyr jo at det er utenom normal, og hva er da hensikten?



 Pølse med brød (16. des 2010 12:57) *  IP
"Og dermed regner vi med å slippe å permittere noen av banemannskapene, for første gang på lenge."

Er dette seriøs drift? Banen ansetter altså folk som de bevist vet de må permitere om vinteren når de ikke trengs. De sier de har 300 000 på "bok", dette er vel knapt til en ny klipper hvis den ryker.

Høres ut for meg som en dårlig leder som prøver å skrive seg bort fra en ussel økonomisk situasjon.



 Dormy (16. des 2010 13:16) *  IP
Noen klarer tydeligvis bare å se det negative i alt. Det var et eksempel på noen som har slitt de siste årene, som tydeligvis har bedre økonomi nå.


 Pepper (16. des 2010 13:32) *  IP
Hva angår Solastranden er situasjonen i bedring så vidt ejg har oppfattet tidligere, og det er vel det som fremgår av meldingen fra klubbe. Det er positivt i mine øyne, men alt kommer jo an på øynene som ser.


 ??? (18. des 2010 23:09) *  IP
Jeg ser ikke bort fra at det vil gå litt bedrefor de fleste i 2011. De fleste og viktigste sponsorkontraktene er forlengst undertegnet, kunsgjødsla er kjøpt inn. (Min bane bruke ca. 1.mill til kunsgj. i fjor) Den er betydelig billigere i oktober enn i april/mai.

Legger klubbene på prisene så går det som med handballVM. Billettene må gis bort for å få fylt hallen ettersom man har overpriset. Sørg for å holde årskont. nede på årsmøtet om ett par mnd.



 Pølse med brød (31. des 2010 13:11) *  IP
AR er ute igjen i dag med en tirade om at vi som spiller golf må betale mer og vi må få fler inn i golfen som kan være med på å dele regningen, samtidig mener han det er for mange baner i norge. Med all mulig respekt, dette henger ikke på greip.

I tillegg mener han utrolig nok at latskap ligger bak at ikke flere spiller golf, når alle vet at i de store kundegruppen er tidsklemma enorm med jobb, barn osv. Det er jo det motsatte som er problemet, ikke latskap men at folk har for mye!

Hvor skal veksten komme AR? (du mener det er for mange baner som det er). Banene vi har er fulle i prime time da vanlige folk med jobb kan spille, hvilke grupper skal veksten komme fra AR? Pensjonister og ungdom som kan spille på dagen i uken? Hvordan er betalingsviljen og evnen hos disse gruppene?

De økonomiske problemene i golf norge kommer av uproff drift og uproffe prosjekter der baner er etablert på feil steder i forhold til kundene osv.

En del baner prøver å løse dette ved å sette opp prisen, både 8 og 10 tusen er vanlig på en del baner nå. Jeg tror det er begrenset hvor mange som over tid er villig til å betale så mye. Det fører til flere postboks medlemmer. For 10 år siden betalte jeg omtrent det samme på sats som i årsavgift i klubben min.ca 4000 kroner, i år betaler jeg 5500 på sats og 8500 i årsavgift. Grunnen tror jeg er at sats driver mye mer pofft enn de fleste golf klubber. sentral adm. osv.

Tenk deg en familie på 4 der alle skal være medlem på sats, spille golf, fotball og kanskje flere aktiviteter, der blir for dyrt samlet sett for de fleste familier. Samtidig er tidsklemmen påtagende, hva siles bort først? familien må prioritere, den dyreste aktiviteten som tar mest tid må bort for mange.

Løsningen er som AR også er inne blant annet flere 9 hulls baner nære store kundegrupper (les byer), (ikke færre baner!). Lettere å ta 6-9 hull på sparket når man har 2 timer ledig en kveld. Driften må proffesjonaliseres og kostnadene reduseres med fra 30-50 % på mange baner.

Skal golfnorge overleve kan det ikke koste mer enn på sats, sorry! det er min spådom for årene som kommer.

God jul og godt nytt år!



 Dormy (31. des 2010 14:22) *  IP
9 hullsbaner,nihulls greenfee og booking av 9 hull i golfbox er gode forslag og enkle ting å fikse.

Men det er ganske utrolig at det går an å skrive så mange artikler uten å legge fram noe håndfast ang regnskap til det man kaller golf-norge og krise. Står det virkelig så dårlig til? hvor, hvem og hvor mye?



 Green (31. des 2010 14:37) *  IP
Ser ut som om det er krise i Halden i alle fall. http://www.haldengk.no/

114 andeler som må selges innen midnatt, og det var kun snakk om 200.



 Jung (31. des 2010 15:55) *  IP
Jeg tror AR tar feil i sin spådom redaksjonelt om at antallet golfspillere vil øke i Norge fremover. Han sammenligner med den økende interessen for sykling,, langrenn og løping. Å sammenligne disse med golf blir feil. De fritidssyslene og idrettene som AR nevner har det til felles at man svetter, blir sliten, slanker seg og føler enorm tilfredsstillelse ved å "ta seg ut". I golf blir man ikke engang svett etter en hyggelig rusletur på golfbanen. De som søker utmattelse, kroppslig tilfredsstillelse og hard trening søker ikke til golf. Golf atskiller seg også fra disse idrettene ved at den er meget krevende teknisk. Det kreves ikke særlig teknikk og masse trening for å sykle, løpe eller gå turlangrenn. Det er egentlig bare å gi seg ivei. Og når man ikke mestrer golf rent teknisk, så gir man opp. Ihvertfall gjør dagens rastløse menn/gutter og kvinner/jenter det. I tillegg til alt dette har golf et snobbestempel, og mangler omtale og PR i presse og TV. Ikke har vi noen forbilder heller, som topper internasjonalt og som kan dra de unge guttene til golfen (unnskyld Tutta og jentene, men det er herregolfen som er avgjørende her)

Jeg tror derfor at golf taper mot andre fritidssysler, både på kort og lang sikt. Det er akkurat motsatt av det AR skriver: golfen tiltrekker seg kun de "late" av dagens ungdommer. De som vil svette og slite velger en annen syssel. Der er det både plass for "the loneliness of the long distance runner", og de som deltar i massemønstringer.



 Bjarne (31. des 2010 16:22) *  IP
Nå har jeg ikke vært på forumet på flere måneder og Pølse med brød gneller om det samme, og har fortsatt på seg jordens største skylapper.

Beklageligvis skjønner du såpass lite at det ikke nytter å diskutere med deg.

Godt nyttår allikevel :)



 Errevs (31. des 2010 18:01) *  IP
Halden har solgt 21 andeler på 3 timer. Ikke verst det da!
Fortsatt 93 igjen.



 AR (31. des 2010 18:24) *  IP
Det er dyrere å drive en golfbane enn å drive et treningsstudio, Pmb. Ja, dessverre er golf dyrt hvis man ønsker seg litt kvalitet på banene. Dessverre blir det for dyrt for en del mennesker/familier.

Andre idretter krever også mye teknisk innsikt om man skal bli sånn noenlunde god.

Jeg tror at vi vil få en viss smitteeffekt fra andre aktiviteer som har fått et sterkt oppsving. Men her kan jeg ta feil. Jeg tror at flere vil spille golf, men det er kanskje bare et håp fra min side når det kommer til stykket. Selv går jeg på ski om vinteren og har stor glede av å gå skirenn. Da blir det svært lite meg golftrening, dessverre.

Men når våren kommer, er lysten på golf tilbake. Da er det bare å trene nærspill og komme i gang igjen.

Vi trenger flere golfspillere. Selv om det noen ganger er fullt i prime time, Pmb, et par timer på ettermiddagen og i helgene, kan dessverre ikke klubbene basere seg på det. Da må årsavgiften enda mer opp.

Jeg har med vilje ikke nevnt navn på klubber som har problemer med økonomi og høy gjeld. Jeg håper at de klarer seg og lever videre i beste velgående. Men folk må legge igjen mer penger på golfbanen for at økonomien skal bli tilfredsstillende i en del klubber.



 korven (31. des 2010 18:38) *  IP
---Du gir deg ikke ser jeg.
AR---



 Dormy (31. des 2010 23:27) *  IP
Imponerende journalistisk arbeid.."jeg har med vilje ikke nevnt nsvn på klubber". Med andre ord en debatt basert på udokumenterte påstander

Godt nyttår



 AR (01. jan 2011 11:05) *  IP
De som ønsker å finne ut av det, klarer å finne fram til klubber som har det vanskelig økonomisk.


 Jung (01. jan 2011 16:06) *  IP
Redaktøren skriver stadig om klubber som går konkurs, men har ennå ikke klart å nevne noen golfklubber/baner som har blitt lagt ned. De eneste tilfellene vi vet om (?) er noen få baner/klubber som har gått så dårlig at nedleggelse har truet. Men felles for disse er at andre har tatt over boet, og fortsatt driften. Dette er et sunnhetstegn. Redaktøren må - for å bevare troverdigheten - kunne nevne baner som er blitt nedlagt i bokstavelig forstand, der banen forfaller eller er blitt pløyd opp til matjord igjen.
Finnes det slike tilfeller?
Spiller det noen rolle om det går dårlig økonomisk, når driften likevel fortsetter med nye eiere?

---Svar: Gran er pløyd opp og Kvitfjell har ligget brakk i hele 2010. Se hva Golfsiden har skrevet: http://www.golfsiden.com/Golfkrisen251110.html
AR---



 golf-freak (01. jan 2011 19:55) *  IP
Eneste banen jeg har hørt om som har blitt pløyet opp er Gran på Hadeland (var vel en enkel 6-hulls bane).

Flere klubber som har gått konkurs, men hvor nye klubber/baneselskaper har tatt over. Slikt skjer jo i mange bransjer, men spørsmålet er hvordan økonomien ser ut for klubbene fremover.

Hvis man skal øke inntektssiden i en golfklubb, men det er fullt i prime time, så er det interessant hvordan man kan utnytte de tomme spilletidene på dagtid/ukedager. For studenter er det ofte vanskelig å komme seg til golfbanene da de ligger kronglete til uten bil. Hva med en shuttle til/fra nærmeste holdeplass hvis man ringte på forhånd? Ser jo at det er vanskelig ettersom ikke så mange kan reise fra jobben de har i klubben. Kjenner noen studenter som har lyst til å spille golf, men det begrenses jo til når de kan være med noen som har bil..



 t (01. jan 2011 21:56) *  IP
Gran var en fullverdig nihullsbane. Faktisk en helt grei bane.


 eagle04 (02. jan 2011 08:46) *  IP
Kvitfjell


 Fooore (02. jan 2011 08:55) *  IP
Randsfjorden ble vel lagt ned?


 Randsfjorden GK (02. jan 2011 11:46) *  IP
Klubben gikk vel konk eller ble i hvert fall lagt.

Land GK er nå tilknyttet Randsfjorden Golfbane

http://www.land-gk.no/



 Pølse med brød (02. jan 2011 12:00) *  IP
Jung drar opp viktige spørsmål, når AR og andre bruker "økonomiske problemer" " krise" osv , (1) hva betyr det i praksis? Flere baner har gått konkurs eller tilsvarende, (2)hva har det betydd for disse banene?

(1) Baner som har problemer må gjøre noe med en gang slik at de unngår å komme i konkursfare. Det vanlige oppegående ledere gjør er å redusere administrasjonen til et minmum først før man går på kjerneproduktet. Når dette ikke er nok må man redusere vedlikeholdskosten på banen. Dette kan gjøres enten ved å redusere kvaliteten på spillefeltet eller ved å få mer vedlikehold ut av de kronene man bruker på dette (det er jo her jeg mener det er mye å hente i norge.).

(2) hvis man ikke lykkes med 1 vil banen gå konkurs og da er det "aksjonærene"/andelhaverne som må ta regningen ved at aksjen blir verdiløs og de må betale om igjen for å få spille golf. Banken og andre kreditorer må ta regningen ved at fordringer de har på banen går tapt.

Spørsmålet er dermed hva kan man bruke et jorde til der det er investert 30-60 mill i en golfbane? Alternativet er jordbruk som har en ekstrem lav inntjening pr. mål. De som eier marken skal altså ikke ha mye fra de nye eierne for at det lønner seg mer enn jordbruk. Oppsummert er det altså svært få incentiver for noen til å pløye opp baner det er investert mye penger i.

Det blir altså golf på området nesten uansett hva som skjer. Spørsmålet er hva slags golf? kundene ville ikke finansiere den type banedrift som var før konkursen, det vil derfor ikke være noe varig ide å fortsette som før med nye eiere. Svaret blir ofte en ny driftform som regel med vesentlig lavere kostnader og kvalitet. De som var medlemmer må betale seg inn på en eller annen måte på nytt hvis de vil spille golf.

Problemet med økonomisk krise er altså ikke at baner blir borte, men at tilliten til golfbaner/klubber blir borte hos potensielle investorer og golfspillere. Dette vil gjøre det vanskelig å finansiere nye baner og det vil presse golfspillere over på ordninger som ikke innebærer kjøp av "akskje/andel", les postbokklubber, leie av spillerett osv. (siden faren for å miste verdien og måtte betale på nytt er stor en del steder).

Fremtiden på kort sikt er slik jeg ser det å glemme alt som har med "aksjer/andeler" å gjøre i eksistrende annlegg, sett en strek over dette opplegget og driv banene på samme måte som Sats, liten innmeldingsavgift pluss månedlig beløp med 3 mnd oppsigelse, mer ut av hver krone, få ansatte, sentral administrasjon for mange baner ved maks bruk av elektroniske hjelpemidler som Golfbox er en god start på.

Jeg tror et slikt opplegg er i ferd med å presse seg frem i mange baner enten man vil eller ikke, på kort sikt har man ikke særlig valg. Det å ha flotte ambisjoner om vekst i medlemsmassen og at kunden vil betale mer for produktet er fint det, men ikke særlig realistisk på kort sikt.

På lang sikt er det mange muligheter, jeg tror nøkkelen er å få mange unge mer interessert i golf. Den raskeste måten å gjøre dette på er å få frem noen mannlige verdensstjerner. Sekundert tror jeg vi bør bort fra hcp systemet som tar bort mye av idrettspreget på golf. Med hcp vinner ofte de som er dårligere til å spille, det er det få som finner spennende over tid. Da blir det ski, sykkel osv isteden, der får du betalt for hard trening, det gjør du ikke i golf.



 Fooore (02. jan 2011 12:26) *  IP
Et tredje tiltak i pølsa sitt innlegg kan være at klubben ber medlemmer spytte inn et ekstrabeløp der og da. Har vært medlem i en klubb som gjorde dette, klubb og bane lever i dag. Kortsiktig tiltak. Evnt et årlig tiltak.

Et fjerde tiltak er å øke inntekter på annen måte, hovedsaklig på sponsorsida.



 Pølse med brød (02. jan 2011 17:32) *  IP
Fooore, det første du sier er det samme som å øke årsavgiften en gang i blant. Dette kan fungere som et enkelttiltak, men neppe mange ganger.

Planer om å øke inntektene er det mange golfklubber og fotballklubber som har, i praksis har det vist seg at golfklubber må drifte banen for årsavgiften. Det er vanskelig å se noe særlig det er verdt å sponse for potensielle sponsorer.



 golf-freak (02. jan 2011 20:49) *  IP
Bedriftssponsorater handler om å få tilgang til spilleretter for ansatte samt turnering(er) for ansatte og kunder/partnere. Bedriftsidrett (aktivitet, sosialisering, frynsegode) samt kundepleie er stikkord. Logoen på scorekort og treplata ved teestedet er underordnet, og bare noe som følger med. Litt goodwill fra klubbens medlemmer får jo sponsoren riktignok, men ikke noe en bedrift er villige til å betale for alene. Det kan medfølge andre ting som tilgang til møterom, jakt etc som også teller positivt.


 golf-freak (02. jan 2011 20:52) *  IP
Og ja, Land GK er ny klubb på Randsfjorden. Nes gikk vel også konkurs, hvor det startet ny klubb?

Kvitfjell var vel litt dødfødt, og i det minste 10-15 år for tidlig... Samt at en ikke får fjernet myggen nede ved elva.. (hytteeierne på Kvitfjell er jo relativt kresne:-).



 tj (08. jan 2011 17:59) *  IP
Atlungstad Golf er i praksis konkurs, de gamle aksjene er nullet ut. Da banen ble anlagt skapte den mye problemer for de etablerte banene på Hedemarken, og vi ser nå at det var en feilslått satsing. Innovasjon Norge er en av kreditorene som taper penger, det vil si alle oss skattebetalere. Det skal bli interessant å se hvor mange av medlemmene som har risikovillig kapital for kjøp av nye aksjer.


 Pølse med brød (02. jun 2011 09:16) *  IP
Jeg viser i denne tråden til at svenske golfforbundet i sin guide for drifting av baner sier at det skal koste 2-4 mill for en normal bane. Dette ble avfeid som tull av AR og andre. Norske baner ligger beviselig på det 2,3,4, 5 dobbelte av dette.

Jeg mener bestemt at vi kunne på mer bredde i norge ved å kutte prisene, AR og andre hevder de må opp.

Som et eksperiment dro igjen til en middels svensk bane forrige uke, langt ute på landet, men anlagt på et fantatisk stykke land. (bedre land en noen norsk bane jeg har sett)

Kvaliteten på fairway og greens var veldig middels, omtrent på nivå med mange hverdagsbaner i norge.

Ute på banen var det 2-3 greenkeepere i arbeid så lenge jeg var der, det var en ansatt i kanseli, en i proshop, banen hadde restaurant og golfhotel. de to siste var kun oppe i helgen.

Jeg hadde en lengre samtale med kanseliet og de brukte 2-3 mill på drifte dette pr. år. de hadde en svært aktiv junior gruppe, noe jeg selv kunne se da det var 10-15 barn som spilte på banen, gode var de også.

Nok en gang ble det tydelig for meg at vi er på ville veier i norge, hvis vi fortsetter med å øke ikke redusere prisen blir golf i norge en sport for de gamle og etablerte med nok tid og penger.

Jeg legger ved kopi av årskontigentene for den svenske banen

Medlemsavgifter 2011 (SEK)

Medlemskategori Närboende Distans
Knatte 275 200
Yngre junior 1100 900
Äldre junior 1550 1350
Senior 3500 2800
Familj 7900 6200
Studerande tom 29 år med studieintyg 2100

For samme pris som jeg betaler i min klubb i norge kunne jeg meldt inn alle barn som spiller golf i min kommune pluss meg selv i denne svenske klubben.

Klubben ligger 1 time og 30 min kjøring fra oslo sentrum




 ??? (02. jun 2011 11:21) *  IP
Sverige har gjenomgått en stor "golfopprydding" på 80 tallet. Mange baner gikk konkurs og for de som ville overleve ble konseptet endret.

En ting du glemmer Pølse er at du ikke tar hensyn til at SVerige har dårligere lønninger enn oss, lavere priser på varer og tjenester og kronekursen. Hvis du utjevner det er ikke prisene du oppgir så stor i forhold til en gjennomsnitts 18-hulls bane i Norge (med unnak av de 3-5 dyreste)ser det ut til.


Enig at vi her i Norge gjør samme dumme tabben som svenskene gjorde. Vi har bygget flere baner enn det vi har personer til å bruke banene. Skal ALLE overleve må kostnadene ned og konseptene endres. Noen steder kan med fordel oppgradere og øke prisene, men for de fleste tror jeg det er motsatt. Vi som kunder kan også sette krav. Jeg forventer mye mer av å være medlem eller gjestespiller på Bogstad og Miklagard enn på Kongsvinger, Kongsberg,Drøbak, Nes og tilsvarende klubber. Som greenfeespiller har JEG ikke den opplevelsen i dag. Feks. Kongsvinger/Miklagard begge har nye og moderne anlegg, men for meg som middelhcp-er er ikke det større opplevelse å spille Miklagard enn Kongsvinger kun prisen på en helgerunde i den mest populære tida. Faktisk er Kongsvinger og dens beliggenhet mer spektakulær. Som kunde vil jeg forvente mer fra Miklagard for den prisen de har. Men vil sikkert være vanskelig for Mikla å få til ettersom det vil koste mer å yte mer.

Jeg tror vi som spillere må slå av på kravene hvis vi vil betale lite, men vi kan være storforlangende hvis vi må betale mye i framtida. :-)))



 Pølse med brød (15. jan 2012 12:31) *  IP
Jeg har snakket med flere kilder i de større og dyrere klubbene i norge og det meldes om et økende antall utmeldinger på slutten av 2011. Det er dramatisk for disse klubbene som allerede sliter økonomisk. Mange av de som melder seg ut har oppgitt "for høy årsavgift" som en av grunnene til utmelding.

Flere av disse klubben setter nå i verk tiltak for å redusere kostnadene, fordi de som jeg sa for et år siden ser at dette er eneste utvei. Færre ansatte, mer trøkk på de ansatte man har er noen stikkord. Noen av klubbene prøver også å få inn mer inntekter, noen desperat ved å utvanne aksje/andels prisen. Ser f.eks Miklagaard tilbyr "prøve" medlemskap til 6000, lurer på hva medlemmene som betaler fullt synes om det?

Det er masse å ta av i kostnadsreduksjoner og allikevel klare å oppretholde en god golfopplevelse. Denne tråden har belyst dette. Jeg tror norske klubber snarest må nærme seg det nivået på kostnader som anbefales i sverige, ikke ligge på 2-3-4-5 ganger dette nivået.

Min påstand er at viss vi skal få vekst i golf norge må kostnaden for den enkelte være omtrent som på Sats, 5000-6000 tusen pr. år maks for en god golfopplevelse på en god bane med gode greener.





 Christian Furu (15. jan 2012 14:40) *  IP
@Pmb - Jeg er helt enig i prisen du nevner for medlemskap. 5-6.000,- er helt riktig nivå. Det er en pris jeg ser for meg at veldig mange er villig til å betale. En viktig ting for meg er å dele opp betalingen. SATS og andre tar månedsbeløp. Hvorfor ikke tilby 12 mnd binding i golfklubben og trekk med avtalegiro? Da slipper man å få denne "luksusregningen" (sammenlignet med de nødvendige) i begynnelsen av året.

Nå vil kanskje noen si at 12 mnd binding er merkelig siden svært få klubber har åpent hele året. Kjøp inn en simulator eller to, da har dere tilbud hele året. Fana GK gjør det i disse dager. Eller inngå en god avtale med golfsenter med innendørsmuligheter.

Nå har ikke jeg oversikt over hvordan alle klubber drives i Norge, men min tanke er at noen av dem kanskje kan spare penger på samarbeid. Kanskje dele noen av maskinene? Dele på arbeidsoppgaver som fakturering? Ikke vet jeg, og jeg tar gjerne feil på dette området.



 Smilende Sam (15. jan 2012 14:55) *  IP
Jeg bruker golfmedlemsskapet mitt mye mer enn SATS medlemsskapet, innser at kostnadene er høyere ved å drive golfbaner og krever bedre vedlikehold av banen enn av de svette lokalene til SATS. Er derfor innstilt på å betale mer for golf enn SATS.

Jeg vil anta at grunnen til den store regningen i noen tilfeller kan skyldes at klubben selv betaler en del årsregninger en gang i året, men her tror jeg man vil se fleksibilitet fra de fleste klubber hvis man ber om det.



 Christian Furu (15. jan 2012 15:09) *  IP
De er sikkert fleksible hvis man spør om det ja, men det skal ikke være nødvendig. De skal tilby det til alle eksisterende og nye medlemmer. Det kan nok oppfattes som litt pinlig å måtte be om å dele opp betalingen på medlemskapet sitt.

Se for dere to annonser i Bergens Tidende. Den ene sier;"Spill golf. Bli medlem i Fana Golfklubb. Kun 6.000,- året - spill så mye du vil." Og den andre sier;"Spill golf. Bli medlem i Fana Golfklubb. Kun 500,-/mnd - spill så mye du vil."

Hva tror dere virker mest fristende?

Hvis klubbene har store regninger som forfaller i starten av året så kan de jo sette av litt penger i tiden før.



 panser (15. jan 2012 15:32) *  IP
Her berøres nok en gang noe av hovedproblemstillingen i Norge. Et stort antall klubber baserer seg på at hele medlemsmassen er villige til fortsatt å betale full spilleavgift opp mot Kr. 7 - 10 000.
Dette kan være et akseptabelt beløp for de som er aktive spillere, deltagere i turneringer osv., men det sørgelig faktum er at de langt fleste medlemmene har et tilnærmet passivt forhold til idretten. Da blir dette beløpet høyt for å beholde sine sosiale relasjoner på terrassen.

NGF opererer fortsatt med ca 125 tusen medlemskap, fordelt på nærmere 180 klubber. Det antallet som burde være interessant er de aktive medlemmene, et tall som trolig er under 50 tusen om vi skal benytte "aktiv" definisjonen til NIF samt trekke fra den betydelige andelen multiple medlemskap. Dette, pluss nyrekruttering, er stammen som skal holde liv i norks golfklubber.

Kostnadsnivået i norske golfklubber generelt er for høyt, først og fremst fordi kostnadene til å drifte gode spilleforhold er for høye. Videre svikter sponsorinntektene jevnt over.
Spørsmålet er da om man gjennom å heve spilleavgiftene klarer å behold medlemsgrunnlaget slik at den reelle nettoeffekt løser problemet.



 AR (15. jan 2012 16:38) *  IP
Jeg tror, kanskje i min naivitet, at folk klarer å finne ut at 500 kroner x 12 = 6000.

Derfor er nok 6000 en gang i året mer fristende for meg enn å betale 12 ganger med alle de ekstra bokføringskostnadene det fører til i klubbene. Jeg tror ikke at det er så fristende å betale 500 kroner 6 ganger i vinterhavlåret hvor man ikke kan spille golf.



 Smilende Sam (15. jan 2012 16:42) *  IP
Enig med AR. Det er gratis for meg å spare 6000,- i løpet av et år, men ikke gratis for klubben å fakturere 12 x i året.


 Christian Furu (15. jan 2012 17:00) *  IP
@AR - Du har ikke lest hele innlegget mitt. Jeg presiserer at klubbene ved å dele opp i 12 måneders betaling nok bør utvikle et tilbud også når banen er stengt. Les innlegget mitt.

Hele Norge - om ikke hele verden faktisk - har bevist at påstanden din om at 6.000,- i engangsbeløp er mer fristende enn å dele det opp i 12 x 500,-.

Hvor mange tjenester betaler vi ikke for per måned?
Hvor mange varer kjøper vi på nedbetaling?

Sam og AR tar fullstendig og grundig feil hvis de vurderer at vanlige norske borgere ikke helle vil ha månedsbetaling framfor ett stort beløp i starten av året. Jeg er faktisk lettere sjokkert over at dere ikke ser det. Det er kanskje avhengig av hvilken verden man lever i i hverdagen. Jeg lever i den realistiske delen av Norge.

Litt surrealistisk at jeg faktisk må forklare dere hvordan dette fungerer.

Kostnad ved fakturering ja. Det burde virkelig være et hinder for en slik løsning. Eller vent, hvis klubben får inn 5-6 nye medlemmer som legger igjen noen tusenlapper så kanskje det løser seg!



 Christian Furu (15. jan 2012 17:07) *  IP
Må også poengtere at det ikke er snakk om å tvinge til 12 x betaling. Klubbene står selvsagt fritt til å velge hvor mange betalinger de vil dele det opp i. Hvis de kun har et tilbud i seks måneder så kan det være naturlig å si 6 x 1.000,-. Eller for å bruke et triks som nok Sam og AR ikke tror fungerer - si 6 x 999,-. "Nei, folk skjønner nok at det er i praksis 6.000,- de betaler, den kronen gjør ingen forskjell". Neida, 99 på slutten av priser er det ingen som bruker fordi det ikke fungerer :)

Og - hvis fakturering koster så legg det inn i prisen. Det er ikke verre enn det.

Tilby;
1. Engangsbetaling uten gebyr
2. Delbetaling med gebyr

Ikke bare vil man få nye medlemmer pga at delbetaling er populært - ja, i hvert fall blant vanlige folk - men "tilbudet" om engangsbetaling vil framstå som gunstig når man tilbyr et alternativ. Dette har også med salg å gjøre, tilby to alternativ. Hvor mange møbelbutikker sier "nei, vi har bare denne ene sofaen og du må betale hele summen her og nå"?



 Gunnar Bull (15. jan 2012 17:09) *  IP
Dette dreier seg nok mest om hvilken inntekt man har.

I en tidligere periode i livet mitt ville jeg sagt som AR og Sam - betaler helt greit 6.000 en gang per år. Ikke noe problem når man ikke trenger å tenke på budsjetter osv.

I dag har jeg ikke så god råd lenger, og foretrekker helt klart månedsrater.




 panser (15. jan 2012 17:48) *  IP
Interessant å se at nå dreier debatten seg om å betale 12 ganger pr. år vs. 1 gang. Selvsagt vil det første alternativet representere en betydelig kostnadsøkning for klubbene, noe de absolutt ikke trenger. Som sagt tidligere burde norske "golfmedlemmer" bekymre seg mer for kostnadene i sin egen klubb, noe som til dels synes fraværende på dette forum.

F.eks. i Danmark er det også ca. 180 golfklubber. Forbundet (DGU) opererer med 172 tusen melemskap mens det danske idrettsforbundet (DIF) i 2011 korrigerte dette tallet til 158 tusen. Uansett er dette tallet 30 - 40 prosent flere medlemmer å fordele kostnadene på enn hva vi har i Norge.

Nå står vi foran årsmøter i de norske golfklubbene. Dette gjelder både klubber og driftsselskaper. Jeg er redd mange resultatregnskap ikke ser særlig lystige ut og det er ikke usannsynlig at mange klubber vil be om høyere spilleavgifter for 2012 for å få budsjettet i balanse. Å dele dette beløpet i 12 terminer gjør ikke situasjonen bedre hverken for klubber eller medlemmer.



 Christian Furu (15. jan 2012 18:02) *  IP
Var ikke meningen å dreie det over til 12 vs 1 panser, men det er et av punktene som gjerne bør vurderes når man skal se helheten.


 gjesp (15. jan 2012 18:25) *  IP
etter over 200 innlegg finnes det fortsatt ingen navn på hvilke klubber dette gjelder. Hvilke klubber er det snakk om da pølse?

hvor mange baner har blitt borte siden denne tråden ble startet? Kongsvinger gikk konk men gjenoppstår. Noen flere?




 Pølse med brød (15. jan 2012 18:40) *  IP
Fakturakost øker ved delbetaling, he he, har du hørt om autogiro eller efaktura AR? Kostnaden blir den samme for klubben uansett fakturaform. Mange klubber har innført delbetaling allerede.

Gjesp, dette handler i første omgang ikke om at baner blir borte, men om ansatte som må gå og et vedlikeholdsnivå som må nedjusteres.




 AR (15. jan 2012 18:43) *  IP
CF: Når jeg ser priser på 99 kroner vet jeg at riktig pris på varen trolig er 73 kroner. Jeg er irritert over å måtte betale 150 kroner per måned for kabel-TV. Det vil si jeg betaler 149! 12 ganger i året! Irriterende. Jeg tror ikke flertallet av folk lar seg lure av 9-tallet. til slutt.

Men det er kanskje enda et eksempel på at folk vil bedres, men ikke på nynorsk.

Hvis golfklubben kommer til meg å ber meg betale 12 ganger i året, er det like før jeg sier opp medlemskapet.

Jada, jeg vet at det går an å gjøre dette automatisk i banken, men arbeidet blir 12 ganger så stort både for banken og golfklubben.

Irriterende.



 Gunnar Bull (15. jan 2012 19:02) *  IP
Det er vel ingen tvil om at 199 selger bedre enn 200. Årsaken til dette ligger ikke bare i at folk tenker at 199 er billigere, men at 199 gir inntrykk av en presset pris.

Hvis du tar 200 kroner, får de fleste kjøperne et inntrykk av at prisingen er nonsjalant, satt litt på måfå liksom.

Hvis du tar 199, gir man istedet inntrykk av at prisen er presset nedover for å komme under 200.

Ofte er det jo sant også :-)



 DA (15. jan 2012 19:14) *  IP
Hva er det her for en dustediskusjon? mener du, pølsefaen, at alle hotell i norge skulle tatt samme pris pr natt, samme hvordan kvalitet det var på rommet?
Når skal du forstå at noen ønsker å betale mer for noe som er bedre??
Fortsett gjerne å vær postkassemedlem på hva f du er på, men la meg være medlem hvor jeg vil! idi....!



 gjesp (15. jan 2012 19:40) *  IP
ok, så da var det ingen krise allikevel.

@AR: 12 ganger dyrere? det regnestykket skal jeg like å se



 AR (15. jan 2012 21:14) *  IP
GB: En pris på 199 er ofte økt for å gi bedre fortjeneste. Svært ofte burde kanskje prisen vært 173 kroner. Men du og mange andre lar seg nok lure til å tro at prisen er presset under 200 kroner. Akkurat slik som selger ønsker!


 Gunnar Bull (15. jan 2012 22:09) *  IP
Presist formulert, AR. Det er ikke alle som er like smarte som deg :-)


 AR (15. jan 2012 22:13) *  IP
Neste gang du ser en pris på 199 eller lignende kan du kanskje forsøke å prutte ned prisen til riktig nivå. Bare et lite tips! :-)


 Wilson (15. jan 2012 22:23) *  IP
Før betalte jeg alle mine forsikringer 2 ganger i året.
Nå har jeg autogiro og betaler 12 ganger i året.
Om ikke et golfmedlemsskap skal betales 12 ganger i året så går det nok an å se på feks 2 ganger pr år.
Kanskje 4 ganger pr år?




 Gunnar Bull (15. jan 2012 22:25) *  IP
Takk AR. Mulig mine synspunkter virket en smule uprofesjonelle, men de var uansett vurdert fra en produsent/markedsførers perspektiv. Ikke kundens ;-)


 Oggi (15. jan 2012 22:48) *  IP
Jeg tillater meg en glad reality-rapport midt i all den eder-og-galle som forpester denne debattstrengen;

Vår klubb like utenfor Oslo, har justert årsavgiften litt ned for sesongen 2012, (til like under 6.000), har samtidig gått til innkjøp av maskiner/utstyr for å bedre greenkvaliteten og golfopplevelsen, samt gitt medlemmene et tilbud om å betale avgiften i månedlige avdrag. OM de foretrekker det.

Med dette håper vi at vi har foretatt en markedstilpasning, hevet kvaliteten på tilbudet og gjort den økonomiske terskelen noe lavere for familier som kanskje skal betale opptil flere årsavgifter i samme periode som de skal betale årsavgifter for bil og kommunale avgifter for boligen.
For å toppe de glade nyheter - så har vi fra årsskiftet avskaffet lånebevisene/innskuddet. De som har hatt slike lånebevis får i stedet en rabatt endel år fremover som kompensasjon.

Nei, vi driver ikke med minigolf. Vi har en fin 18 hulls bane, pluss et 9- og et 6 hulls tilbud.
Det vi virkelig satser på er likevel treningstilbudet (sommer og vinter). Allerede anerkjent som godt, men med konkrete videreutviklingsplaner som delvis vil synliggjøres allerede i år. Vi har nemlig en innbitt tro på trening og at økt mestringsfølelse vil gi gladere medlemmer.

Vi sitter også og finskriver på vår søknad om tippemidler som skal leveres til høsten via Idrettsrådet (der vi også har hatt ledervervet i flere år). Det er en spennende plan som jeg gjerne forteller om en annen gang.

Klubben har også inngått samarbeid med kommunen og skoleverket om golfopplæring for alle 5. klasser. Lærere er under utdanning av vår pro, og når elevene går ut 5. så har de Golfkortet - om de ønsker det.

Hvorfor forteller jeg alt dette? Antagelig fordi jeg faktisk føler meg provosert over den stigmatiserende fremstillingen av norske golfledere/styrer. Ikke bare på egne vegne, men på vegne av svært mange jeg har blitt kjent med og som sitter rundt i det ganske land og gjør hva de kan for reparere og justere problemene som gamle avtaler og feilslåtte prognoser har ført oss ut i.

Mange klubber kunne nok skrevet tilsvarende statusrapport som den jeg har gjort. Vi er ikke unike.

Det er neppe noen av oss som krever å bli omtalt som geniale. Ikke tror vi at vi har facit heller, men vi sitter heller ikke på ræva og mumler om fordums storhet over et glass portvin. Etter beste evne prøver vi å drive et idrettslag. Noen av oss er til og med så optimistiske at vi tror at vi skal lykkes.



 Gunnar Bull (15. jan 2012 22:51) *  IP
Oggi - det var et fint innlegg å avslutte kvelden med. Applaus!


 Smilende Sam (15. jan 2012 22:54) *  IP
Joda, Oggi, men prisen burde vært 5874,- :-)


 Oggi (15. jan 2012 22:58) *  IP
SS - :-) Tok meg der. Prisen er 5.950,-, men ettersom prisen var over 6.000 i fjor tror jeg at "markedet" ser at vi har presset den ned og ikke lagt den kunstig opp.


 Smilende Sam (15. jan 2012 23:01) *  IP
Som frivillig idrettsarbeider de siste 30 årene har dere min fulle respekt Oggi. 5950 er mindre enn en 11 åring betaler for å spille fotball her i byen. En trening i uken + noen kamper der de får låne drakter er det de får for penga.


 Frabk (15. jan 2012 23:16) *  IP
Her var det mye rart.

Det koster selvsagt mer for klubbene å drive inn 12 betalinger per år enn en. Cirka 350 kroner mer.

199 kroner et tegn på at produktet er priset opp? Tullball. Da har man ikke drevet med salg lenge. 9tallet selger, hvorfor tror du ellers at det brukes.

6000 kroner for et år med golf er ikke dyrt.




 Pølse med brød (16. jan 2012 12:32) *  IP
Bra Oggi, klubben din beveger seg i den rettningen jeg anbefaler..!


 Wilson (16. jan 2012 17:09) *  IP
Klubben til Oggi har nok lest denne tråden ja.

Så da får vi bare håpe at KB leser her inne også og følger din anbefaling ang trening på gress, så er vel Race to Dubai en "spassertur" for KB



 Pølse med brød (17. jan 2012 09:01) *  IP
Ser ikke ut som om KB egen strategi "jeg er en verdenspiller, jeg kan ta 3 uker fri på snø og så gjøre det bra på ET", har fungert iallefall."


 Fooore (17. jan 2012 10:12) *  IP
Jeg tror ikke KB er all verdens misfornøyd med sesongstarten, han er tålmodig og skjønner nok mer enn andre at ting tar tid.

Lette steg...

Men det finnes jo de som vet alt best. For andre....

En gruppe folk her inne burde starte en "strategigruppe" der de forteller våre spillere hva de bør gjøre. I forkant eller etterkant, pick your choice.



 barce (17. jan 2012 10:52) *  IP
Hvis han er fornøyd med resultatene, så frykter jeg det verste. Da har han ikke akkurat de største målsetninger til sesongen!

Og hvordan man kan evaluere oppkjøringen opp mot resultatene og konkludere med at det ble gjort på en best mulig måte - er meg helt uforståelig!

Forstår du det Fooore? Og i så fall er jeg spent på hvorfor du mener det.. Annet enn å enda en gang skrive at KB vet så aller best selv...



 Fooore (17. jan 2012 11:45) *  IP
Vet ikke hvem som konkluderer mest her inne, men generelt så er vel oppfattelsen her at alle har gjort feil?
Mulig jeg har skrevet noe som noen kan tolke som perfekt opplading, men når får man egentlig svaret på slikt?

Jeg tror han er fornøyd med å komme i gang, spille ok flere runder, kjenne på nivået og bli vant til omgivelsene.

Step by step.
barce; vi er nok ulike, jeg forventer ikke topp-10 i alle turneringer første året på ET. Å klare kortet for 2013 hadde vært supert i mine øyne.



 Enur (17. jan 2012 12:17) *  IP
Når får man egentlig svaret på om oppladningen har vært perfekt, spør Fooore.

Tja, ved å se på resultatene kanskje? Verre er det vel ikke.



 Fooore (17. jan 2012 14:16) *  IP
Ok, så alt annet enn seier er dårlig oppladning, eller alt annet enn topp-10 eller hva?

Spør 10stykker og du får 10ulike svar.

Jeg håper og tror Knut har en annen tilnærming til sin sesong enn de fleste her inne.



 Enur (17. jan 2012 14:44) *  IP
Det er vel ingen av oss i "strategigruppa" di som har forlangt hverken seier eller topp-10 plasseringer i de første turneringene? Vi har vel såvidt jeg husker ikke vært innom noen "resultatkrav" i det hele tatt.
Det vi har stilt spørsmålstegn ved eller var uenige i var forberedelsene til disse to viktige første turneringene.

Og jeg tipper du tar feil om du tror KB selv er fornøyd med en Missed cut og en delt 73.plass i de to turneringene.

Uansett er vi nå på et sidespor i forhold til hva denne tråden egentlig handler om. Synes Oggi sitt innlegg i så måte er mye mer interessant. Oppløftende lesning!



 Fooore (17. jan 2012 14:49) *  IP
Det jeg skriver er:
Jeg tror han er fornøyd med å komme i gang, spille ok flere runder, kjenne på nivået og bli vant til omgivelsene.

Oggi er vel udiskutabelt den som har de beste innleggene her inne, faglig tyngde og positiv innstilling har sin sjarm.



 Amatør (17. jan 2012 17:42) *  IP
Fooore skriver at KB "kjenner på nivået". De to turneringene hna har spilt er i så måte lite representative. Der deltok 50-60 sør-afrikanere på wild card eller "nasjonal kvote". Mange av dem er gode. Men når KB skal spille de øvrige turneringene på ET så møter han langt hardere motstand enn han gjorde i S-A. Først da får han "kjenne på nivået". Det kan bli en ubehagelig opplevelse.
Ellers er det grunn til å avlive myten om at KB (og ETJ før ham) får spille så få turneringer på ET at sjansene er små for å beholde kortet. KB får spille ca. 20 turneringer, og det skal være mer enn nok til å bli blant de 115 beste. Riktignok er han avskåret fra de turneringene med høyest premiesummer, men det skal likevel være fullt mulig å hevde seg sammenlagt ved slutten av 2012. Det gjelder bare å gripe de sjanser man får, og få topplasseringer på de sekunda turneringene. AR har gjentatte ganger skrevet at ETJ hadde massevis av slike sjanser i 4 år, som han grep, men feilet. La oss håpe at KB er bedre i så måte.



 panser (17. jan 2012 18:16) *  IP
Pmb startet denne tråden i november 2010. Temaet var bekymringene knyttet til finansiering og drift av norske golfanlegg/klubber (slik jeg leser det).

Etter hvert er det blitt mye hummer og kanari og endelig en debatt om KB sine muligheter for å beholde kortet på ET i 2012. Jeg skal ikke underkjenne betydningen av å ha norske spillere på ET/PGATour, men siden fokus fjernes fra denne problemstillingen kan det synes som om man ikke tar inn over seg at det må være en velfungerende klubb også bak rekruttering og utvikling av talenter. Jeg er glad for å motta rapporter om klubber som tar tak i utfordringene, f.eks som Oggi sin rapport er et eksempel på.

Regner med at de fleste her på forumet kjenner økonomien i sine respektive klubber (uten at de navngis)og at man på denne tråden kan få innspill som sier litt om status. Kanskje alt er bare fryd og gammen?



 Pølse med brød (18. jan 2012 08:33) *  IP
Jeg kjenner økonomien i mange klubber ganske godt i tillegg til min egen veldig godt. Felles for alle er at det er et økonomisk slit, man lever fra hånd til munn.

Spørsmålet som jeg prøver å stille i denne tråden er hvorfor det blir slik. Er det fordi alle betaler for lite for å spille golf i norge som noen hevder eller er det fordi mange klubber har satt seg i en dårlig posisjon med høye kostnader og dårlig beliggenhet i forhold til kundene?

Svarene varierer jo landet rundt, men det er mye av det siste.

For de som sliter med høye kostnader og et ikke tilstrekkelig tilsig av nye medlemmer, så spør jeg hva man kan gjøre med dette? Jeg sier at vi må se til sverige og hvordan de organsierer driften av mange baner der og hvordan de kan ha 2,3,4,5 ganger lavere kostnader på helt greie baner?

Jeg tror svaret på mye av dette er at vi ble veldig bortskjemt i norge med en veldig raskt vekst i baner og medlemmer en periode og trodde i god norsk stil at alt vokser inn i himmelen. Så stoppet det opp og banene måtte begynne å levere både på kvalitet og pris til kundene, denne omstillingen var det ikke så mange baner som klarte. Mange trodde de bare kunne fortsette å skru opp prisen for å dekke kostnader. Det ser vi nå at ikke går.

Mange baner gjør derfor det samme som Oggi har forstått, prøver å effektivisere driften, kutte kostnader og lokke nye kunder med en OK pris.

Som panser er inne på er det sef. en stor utfordring med slik økonomi å satse på de unge. Her mener jeg golf norge må snu helt om og dytte veldig mye av pengene som brukes på NGF inn i klubbene og redusere makten og inflytelsen NGF har vesentlig. Dette er eneste veien til et stort løft for de unge slik jeg ser det, men det er kanskje en annen diskusjon og en annen tråd..



 Oggi (18. jan 2012 09:59) *  IP
Mye riktig i ditt innlegg PMB. La oss for diskusjonens skyld også ta med andres nyttige erfaringer ettersom vi ikke står alene om problemene;
I 2008 presenterte KPMG en europeisk undersøkelse der de søkte å finne fellesnevnerne for de golfanlegg som hadde kommet seg gjennom (den forrige) økonomikrisen på en god/styrket måte og hva som kjennetegnet de som hadde kommet ut i andre enden av skalaen.
De fant flere gode svar, og utvikling av golfanlegg til å bli en familiedestinasjon med flere parallelle aktiviteter var den tydeligste på plussiden, så vidt jeg husker det. Lukke øynene og håpe at problemene forsvinner – var i alle fall den sikre taper.
Fra Sverige ser vi flere eksempler på at de som har fulgt KPMG sin ”oppskrift” i stor grad har lyktes.
http://www.golf.se/SGF/Nyheter1/2011/10/Vaga-tanka-i-nya-banor/
NGFs markedsundersøkelse som ble foretatt vinteren 2010/11 – som ledd i forberedelsene til annonse-/vervekampanjen ”Sammen”, - ga supplerende og bekreftende svar på hvem som i dag spiller golf, familiesituasjonen, prioriteringer, krav til opplevelsen, mv.

Effektivisering av driften, kostnadskutt og en attraktiv pris på produktet er derfor ikke tilstrekkelig. Slike tiltak må en gjøre kontinuerlig uansett hvordan det går. Det er en del av hverdagen når en driver en business.
I vårt tilfelle er vi engstelig for å spare oss til fant. Vi tror vi må investere oss ut av uføret, og det er utvikling av selve produktet – opplevelsen – som i første rekke må styrkes. Det er vel her mange har sovet i timen. Spesielt gjelder dette for de litt usentralt beliggende anleggene, slik PMB riktig påpeker. Der trenger de å etablere en troverdig og attraktiv årsak for at publikum skal velge å bruke en ekstra halvtime for å kjøre dit.
Feilen i dag er vel at alle anlegg er alt for like og samtlige prøver å være ”alt for alle”.

Hva mener jeg så med å utvikle anlegget til å bli en attraktiv destinasjon? I svært fortettet form, her er noen løse tanker: Ikke alle i familien spiller golf. Hva da med å tilby de andre gode, merkede joggeløyper, turstier, tilrettlegge for sopplukking, bærplukking, sykkelstier, bading, tennis, minigolf, korttidsbarnehage, grill-/bålplass, utendørskino, osv osv. Da reduserer vi kanskje den dårlige samvittigheten mange (Les: menn) har overfor familien når de drar avgårde i helgen for å spille golf i 5-6 timer. Andre baner kan rendyrke sin profil som anerkjente mesterskapsbaner. Ære være dem for det.

Hva tror dere om slike tanker?



 barce (18. jan 2012 10:31) *  IP
Hva med å ha barnepass og lekerom i klubbhuset? Så kan far ta med seg ungene, og kona ha en fridag for seg selv :)


 panser (18. jan 2012 10:36) *  IP
Info om de enkelte klubbers resultatregnskap og balanse vil jo være tilgjengelig bl.a. i Brønnøysund og andre kilder. Antar at GAF også sitter på slike data (for sine medlemmer), kanskje også NGF. For oss spillere er det vel nok å ha interesse for vår(e) egen klubb(er) om det ikke hadde vært for at det er (med noen unntak) en felles svak trend som alle bør ha nytte av å samarbeide om? Men, svak økonomi er jo ikke noe pre for en klubb som jakter på nye/flere medlemmer. Kortene holdes tett til brystet. Men på årsmøtene kommer det jo frem for de som "gidder" å møte.

Kanskje det er på tide å åpne en egen tråd som omhandler økonomien i klubbene. Her kan nøkkeldata legges inn, faktisk også uten å identifisere klubben. Så kan vi få en benchmark/best practice øvelse? Men jeg ser at en slik tanke sitter langt inne. Man får da holde de svake tallene for seg selv.

Fotballen har våknet opp til en "ny tid" og det jobbes nå for å komme ut av knipa. Jeg tror golfen står foran noe tilsvarende. Om GAF har evner/ressurser til å bistå i denne prosessen vet jeg ikke. NGF garantert ikke.

For ordens skyld; det er flere klubber som driver godt.



 Oggi (18. jan 2012 11:25) *  IP
Kort kommentar til Panser:
Det er få golfklubber uten eier- og driftsforpliktelser til bane som har dårlig råd. Driftsutgiftene i et vanlig idrettslag er ikke særlig store, så det er bare unntaksvis at disse klarer å sette seg i en negativt økonomisk posisjon.
Årsmøte i slike klubber vil derfor ikke avdekke de problemene som baneeier-/driftsselskapet eventuelt sliter med.

- For det som er dyrt og vanskelig er å eie og drifte en bane i dagens marked. Her er det nok mye å ta tak i. Og det gjøres også.
Ett av tiltakene er som du nevner Benchmarking, som har vært hyppig diskutert de siste årene. I 2010 igangsatte NGF - etter initiativ fra nåværende Generalsekretær - et slikt prosjekt. Det vil si første fase av et slikt prosjekt. Noen klubber ble tatt med i et pilotprosjekt der en så på styrker og svakheter i driften, og målet var å tydeliggjøre de viktigste forbedringsområdene. Foreløpig har ikke resultatene fra prosjektet blitt gjort kjent, men vi venter i spenning. I mine øyne er NGF rett instans til å gjennomføre denne type fellesoppgaver ettersom det er den eneste organisasjonen alle klubber er medlem av.

Usikkerheten rundt slike sammenligninger mellom klubber/baner er at det finnes så mange ulike eierkonstellasjoner og avtalegrunnlag. For ikke å snakke om lokalisering av anlegg, klimatiske forhold osv osv. Uansett så er det alltid nyttig å se på sammenligninger. Spesielt de som er sammenlignbare.



 AR (18. jan 2012 12:49) *  IP
PMB: Hva mener du med: "2,3,4,5 ganger lavere kostnader på helt greie baner"?

Hvis du ganger kostnadene med 2, blir det dobbelt så dyrt - eller?



 Pepper (18. jan 2012 13:13) *  IP
Hvis viljen er til stede tror jeg vi alle skjønner hva PMB mener med det uttrykket.


 P (18. jan 2012 13:14) *  IP
AR, Kverulant! Du forstår godt hva jeg mener, men ser det som en redaktøroppgave å drite ut de som skriver her.

Til saken, Oggi du skriver mye bra og jeg har sett mange av tiltakene du peker på gjennomført i sverige. F.eks finnes det baner med svømmebasseng, der kone og barn kan plaske seg, mens far spiller golf. Noen har tennnis, ridning,lekeaparater, barnevaktordning etc. Kommer norske baner med et bedre produkt vil flere akseptere prisen, endog være villig til å betale mer.



 AR (18. jan 2012 13:25) *  IP
Jeg forstår at PMB mener at svenske klubber drives billigere (subsidierte moms, subsidiert arbeidskraft, lavere lønninger, lavere priser. Men jeg har aldri helt forstått at en ting kan være fem ganger billigere enn en annen.

En sak som koster 1000 kroner. Hva koster en sak som er 5 ganger så billig? Jeg er ikke kverulant, men forstår rett og slett ikke utrykket. Kanskje jeg har studert for mye matematikk.



 Frank (18. jan 2012 13:26) *  IP
En medlemseid golfklubb skal per definisjon ha det relativt trangt økonomisk. Det er jo medlemene som skal betale for driften, og deres innbetalinger skal være lave nok til å tvinge administrasjonen til å tenke økonimsik. Det blir som etthvert selskap, ikke ha for mye penger på bok. Det gir lat ledelse med luftige prosjekter som ikke gavner eierne.


 Pølse med brød (18. jan 2012 13:34) *  IP
Egentlig lett matte dette AR. Hvis du har studert matte burde du ta denne. Hvis det koster 10 mill å drifte en norsk bane, hva må du gange med 5 for at det som jeg sier skal være "5 ganger lavere" kostnader? Sef 2 mill. 5 x 2 = 10

Dette er en ligning med 1 ukjent, så vidt jeg vet er dette pensum i 3 klasse på barneskolen. Er det dette du mener med å ha studert matte AR???

---Svar: Det du skriver er feil! Jeg forstår nå at du mente brøkdeler av totalen og ikke ganger totalen.
AR---



 panser (18. jan 2012 13:51) *  IP
Kanskje denne siste uklarheten hadde vært unngått om pmb hadde benyttet uttrykkene: 1/2, 1/3, 1/5 osv av faktiske kostnader. Nå tviler jeg sterkt på om det er mulig å drifte en klubb på 1/5 av dagens kostnadsnivå. Da må det være ytterst alvorlig.

Videre må man se såvel klubb som evt driftsselskap i sammenheng. At klubben går i balanse (som er målsettingen) er ikke nok om driftsselskap ikke får dekket inn sine kostnader. Dette skjer jo normalt kun gjennom klubbens medlemmer/aksjonærer.

Et annet problem er at mange anlegg ble satt i gang og åpnet uten at de var helt ferdigstilt. Dette for å holde fremdrift/investeringsbudsjett. Mye "investeringsarbeid" som ikke er normalt vedlikehold er tatt over driften og gir egentlig et uriktig bilde av normalt vedlikehold.



 Pølse med brød (18. jan 2012 14:21) *  IP
Min referanse var til en rekke svenske anlegg jeg kjenner tallene for, det er null problem å finne anlegg der borte som driftes for 1/5 evt. 20% evt. 5 ganger lavere enn mange av de dyre norske banene som Miklagaard eller Losby.

Er dette å sammenligne epler og epler? ikke alltid, men det finnes baner av Losbys klasse iallefall når det kommer til spilleflater som ligger i området rundt 1/5.

Sef. tror jeg ikke det er mulig å komme ned på svenske priser av flere grunner som skiller våre land, men vi kan nærme oss en god del. Dette vil kunne gi en god del lavere årsavgift i en del klubber.



 Gunnar Bull (18. jan 2012 14:43) *  IP
Ideene med å drive andre aktiviteter ved siden av kan være god.

Ellers, PmB, blir det liksom litt vagt med disse referansene. I og med at du følger så godt med, så kan du vel ta f.eks. budsjettet til Losby og komme med et konkret forslag på hvordan kostnadene kan halveres uten at kvaliteten forringes.



 Pølse med brød (18. jan 2012 14:55) *  IP
Jeg har ikke nevnt halvering på Losby, det er det du som gjør.

Men la oss si at Losby cutter 10 % av kostnadene sine da, dette utgjør ca 1500-2000 kroner i redusert årsavgift pr. medlem, hvis alt brukes til redusert årsavgift.

Ingen skal fortelle meg at slike summer ikke vil påvirke medlemsmassen i en del klubber....



 AR (18. jan 2012 15:04) *  IP
PMB: Takk for at du presiserte dette med 1/5 og 20% og ikke 5 ganger og 500% når du sammenligner med norske priser i utgangspunktet.


 Pepper (18. jan 2012 15:07) *  IP
Dette har vært diskutert før i en tidligere tråd, hvor PMB mente mange klubber kunne redusere kostnadene vesentlig uten at det ville gå nevneverdig ut over kvaliteten, mens de fleste andre var skeptiske til å kunne redusere kostnadene så mye uten konsekvenser for kvaliteten på tilbudet.

Som GB savner jeg konkretiseringer. På hvilke områder skal f.eks Losby kutte slik at samlede besparelser blir 10%? Antall ansatte i administrasjonen? Antall banearbeidere? Innkjøp av sand, gressfrø mv? Færre maskiner å betale på? Mindre til juniorgruppa, hvis Losby bruker penger på juniorene? Andre ting?

Selv om jeg tror PMB har et poeng er jeg skeptisk til omfanget han snakker om. Det blir fort en lek med tall uten å kunne vise til konkrete eksempler.



 Gunnar Bull (18. jan 2012 15:54) *  IP
Nå ble jeg litt skuffet, PmB. Skal du ha noe kredibilitet så må du vel gå gjennom alle utgiftspostene i regnskapet og si konkret hvor de skal kutte de 10 prosentene?

Ellers blir jo dette bare svadapåstander...



 Gjest (18. jan 2012 16:46) *  IP
Polakker er jo mye billigere enn nordmenn og kan sikkert skoleres til å klippe fairways etc.


 barce (18. jan 2012 16:54) *  IP
Sosial dumping? Da er det ikke store tryllekunsten å redusere kostnader.




 skatt øst (18. jan 2012 18:11) *  IP
Jeg har gode kunnskaper om økonomien i mange norske klubber og kjenner ikke igjen tilstanden Pølsa nevner. Det finnes ingen krise.

økonomien hans derimot, den er i en krise.



 Fooore (18. jan 2012 19:34) *  IP
I Drøbak mista vi mange "sponsorkroner" ifm finanskrisa, det ville vel kommet uansett.

Vi har en relativt fast medlemsmasse, noen kommer og noen går, samt mange fornøyde gjester. Økonomi går ok.

Jeg tror klubbene er på vei oppover igjen, blant annet takket være ildsjeler som Oggi.



 Pølse med brød (19. jan 2012 09:23) *  IP
Skal du ha noe kred Bull bør du gidde å lese denne tråden som er stappfull av konkretiseringer. Jeg gidder ikke gjenta mine egen og mange andres innlegg med konkrete ting fordi du er lat.

Sef. er det mulig å kutte 10% hos Losby i likhet med alle andre virksomheter i verden. Poenget var at svenskene gjør dette smartere og billigere enn oss, etter at vi korigerer for en del selvfølgelige forskjeller mellom landene. "Naturlig nok" som kverulanten han er henger redaktøren seg veldig opp i forskjellene mellom landene, mens han er lite villig til å diskutere konkrete ting i driften her hjemme.



 Gunnar Bull (19. jan 2012 12:56) *  IP
Pølse med brød: Det er mulig det er jeg som trenger kredibilitet. Likevel er det DU som påstår at de fleste norske klubber (navngitt Losby og Miklagard) kan driftes til 1/5 av dagens kostnader.

Sitat:(18. jan 2012 14:21) ...det finnes baner av Losbys klasse iallefall når det kommer til spilleflater som ligger i området rundt 1/5.

Når du blir bedt om å konkretisere, snakker du plutselig om 10% istedet for 80%, men greit nok. La oss si 10%.

Jeg har - faktisk - tatt meg tid til å gå gjennom alle dine "konkrete" forslag i denne tråden, og kort sammenfattet betyr disse oppsigelse av tre-fire stillinger enten blant banearbeiderne eller i administrasjonen. Hvorfor? Ditt svar er bare at andre baner klarer seg med færre stillinger, og de har god kvalitet.

Det er verdens enkleste ting å påstå at disse årsverkene kan sies opp. For det kan de selvfølgelig. Men å gjøre det i praksis er noe helt annet, fordi årsverkene faktisk gjør en konkret jobb, og uten denne jobben forringes kvaliteten på produktet. Dette er en vurdering klubbene må ta: Hva ønsker faktisk medlemmene å betale eller ikke betale for? Det er ikke sikkert svaret er som du prediker.

Det er også verdens enkleste ting å påstå at norske golfklubber ikke drives effektivt nok, fordi kostnadene er betydelig mindre i f.eks. Sverige eller Skottland. I praksis kan det likevel være helt andre problemstillinger som må løses på f.eks. Losby enn på en svensk bane. Gjeldssituasjon, jordsmonn, støtteordninger fra det offentlige kan være noen av disse faktorene.

I motsetning til deg, så har jeg såpass respekt for andre forretningsfolk at jeg ikke kritiserer dem for å gjøre en dårlig jobb uten at jeg selv har helt konkrete forslag til endringer. Disse endringene må i det minste vedlegges en saklig konsekvensanalyse, noe jeg opplever som temmelig langt unna det du selv anser for konkrete forslag.

Det betyr ikke at jeg mener du er helt på jordet. Det betyr bare at jeg ikke vet hvor på jordet du står...

Du kan jo stå nærmere veikanten enn jeg er klar over :-)



 Pepper (19. jan 2012 13:21) *  IP
I min klubb har vi ansatt en greenkeeper som driver mer effektivt og rimeligere enn de forrige, heltidsstilling er omgjort til deltid, lokaler er leiet ut, nye avtaler og bedre avtaler med shop og pro, mer arbeid på fast dugnad for å fjerne 1/2 sesongarbeider mv. Alle disse besparelsene kommer klart medlemmene til gode i form av lavere årsavgift, eller rettere sagt, forhøyelsene blir mindre, om noen. Uansett vil ikke medlemmene tillate at klubben har god økonomi i den forstand at den har betydelig beløp stående i banken.
Jeg har selv tidligere vært styremedlem i klubben, forhandlet nye avtaler med proer etc., og jeg har respekt for det arbeidet administrasjonen og nåværende styre gjør. Etter alle de tilpasninger og kostnadsbesparende tiltak som er gjennomført de senere årene er allikevel årsavgiften rett under kr 6.000. Det er fortsatt mange penger, og sikkert betydelig mer enn for en rekke sammenlignbare svenske klubber. Jeg har imidlerid problemer med å se hva som kan gjøres ytterligere for å redusere de totale kostnadene med minst 10% uten at det går ut over det kvalitetsnivået vi ønsker på banen.



 Pølse med brød (19. jan 2012 13:59) *  IP
Bull, som du ser lengre oppe i tråden blir det for dumt å kreve at jeg går inn i rollen til daglig leder i en gitt klubb og blir avkrevd konkrete svar på konkrete problemer.

Du må også være i stand til å løfte blikket ditt litt og diskutere på en voksen måte. Du er vel ikke 10 år?

Du fusker med sitater for å underbygge dine barsnlige påhopp. Som du vet har jeg aldri sagt at "de fleste klubber kan driftes til 1/5 av dagens kostnader", der er det du som tilegger meg å ha sagt. Når jeg sier det er lett å finne baner som har spillefalter som Losby som driftes til 1/5 i sverige, betyr sef. ikke dette at jeg hevder at Losby kan driftes for 1/5 av dagens kostnader, det forstår alle voksne. Jeg orker ikke diskutere med barn, sorry...

Pepper, det virker som om din klubb har gjennomført en del av tiltakene som er nevnt i tråden her, det er jo flott. Samtidig er det opplagt mulig å kutte 10 % til i enhver klubb uten at alt rakner. Din klubb har vel typisk kostnader på 8-10 mill. (kjenner ikke din klubb)Et kutt på 1 mill og et kutt i årsavgiften med ytterligere 1000 kr er sef. fullt mulig.

De fleste klubber opererer jo feks med en ansatt i grennfee året som tar imot telefon booking og betaling for greenfee etc. Dette er lett å helautomatisere med internett booking, booking terminal, automatisk korterminal, info om at klubben kun tar kort etc. Besparelse 300-400.000.




 Frank (19. jan 2012 14:11) *  IP
Dugnad er helt greit det, men det er jo bare en annen form for innskudd fra medlemmene. De aller fleste medlemmene på en golfbane har bedre betalt enn en som klipper gresset på bane, så hvorfor skal man da bruke tiden sin på det når man kan leie noen andre til å gjøre jobben.


 Gunnar Bull (19. jan 2012 14:13) *  IP
Vel PmB. Da konkluderer jeg med at vi har veldig forskjellig syn på saken, og at utsagnet "Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded" gjelder fortsatt.

For meg selvfølgelig. Ikke for deg :-)



 Oggi (19. jan 2012 14:27) *  IP
Jeg tror kanskje ikke at dette ensidige trykket på å kutte x % i året er det eneste saliggjørende. Kutter du 10% i året, over en del år, så skjer det ikke noe stort annet enn om du trapper ned mengden fór til hesten. På et punkt blir det rett og slett for lite til at den kan holde seg i live. Hva om du i stedet investerte i ekstra godt fór, treningsfaciliteter og trivsel. Alte opp en staselig hingst og satte den i avl. Det koster, men det blir det også penger av! Det får du til og med investorer med på. I motsetning til et verdensrekordforsøk på hvor lite mat du klarte å holde liv i en hest med.
Det blir bare trist.

Hva om vi heller valgte å leke med nye tanker;
Tre proer med ulik spisskompetanse deler på oppgaven i fire naboklubber. En var spesielt flink med nybegynnere, en med gjennomsnittsgolferens teknikkbehov og en med de virkelig gode spillerne. Da fikk medlemmene tre spesialister til disposisjon i stedet for en generalist. Hva om fire-fem-seks proshopper gjorde felles innkjøp? Hva om fire-fem-seks baner gjorde felles innkjøp? Hva om tre-fire-fem baner fikk felles eier, regnskapsfører, verksted, ..? Hva om banene bestemte seg for hva de skulle være for hvem slik at de ikke prøvde å være alt for alle?
Jeg vil ikke påstå at de hastig sammensatte forslagene er gode, men de er i alle fall godt ment. Du kan sikkert bidra med andre. Poenget mitt er at det er mange måter å spare penger på samtidig som du faktisk kan øke kvaliteten på tilbudet.
Et ensidig fokus rundt 8-10-15% kostnadskutt er bare flikking på en arv vi drar med oss fordi golfnorge nå engang ble organisert slik det ble. - Vi skjønner at ting er feil, og vi forsøker å bøte på det etter beste evne. Effektivisering må vi gjøre hele tiden, men det er kanskje på overtid at vi våger å tenke nye tanker også?

For om vi gjør som vi alltid har gjort, vil vi få som vi alltid har fått.



 Pepper (19. jan 2012 14:38) *  IP
PMB, du skriver "Din klubb har vel typisk kostnader på 8-10 mill. (kjenner ikke din klubb)Et kutt på 1 mill og et kutt i årsavgiften med ytterligere 1000 kr er sef. fullt mulig."

Du innrømmer du ikke kjenner min klubb, men sier allikevel at selvfølgelig kan vi kutte 1 mill til.

Jeg tror du har en del poenger i din sak, men dette her blir bare ordgyteri og svada i mine ører.

Oggi, mye fornuftig som vanlig.



 Smilende Sam (19. jan 2012 14:38) *  IP
Å spare seg til fant er det noe som heter.

Selvsagt skal klubbene effektivisere driften. Det er lissom ikke en diskusjon at det er et mål for enhver organisasjon. Alle er enige i det.

Samtidig blir det et spørsmål om hva medlemmene vil. Vil de spare vekk god spilleflate, gode treningsområder etc eller vil de betale 200 kroner ekstra i året og ha det litt bedre når de bruker banen. Så kan man skille mellom luksusgoder og andre goder. De som ikke vil ha luksusgodene kan betale basis fee og de andre kan betale et tillegg.

jeg har stor sans for Oggis siste innlegg. der er det mye god fornuft. Rasjonalisering uten kutt heter det. Eller synergier som noen ville sagt. Alle får det bedre og prisen blir lavere.



 Pølse med brød (19. jan 2012 14:55) *  IP
Å prise seg ut av markedet er det noe som heter. Mange bedrifter har gått dukken som tror på denne linjen.

Vi golfidioter her inne vil sef. gjerne betale noen hundre ekstra for at banen vår skal være tipp topp, problemet er at 80% av alle medlemmer enten ikke spiller en runde eller spiller 4-5 runder i året. mange av disse er i ferd med å bli mer prisbeviste.

Det at mine påstander blir karakterisert som svada av de folkene som selv har vært med å vedta det høye kostnadsnivået på driften av norske klubber tar jeg med stor ro. "Det er ikke morro å få lys på det en driver med" var det en som sa en gang.

Oggis tanker er helt riktig, og flere av dem er beskrevet av meg lengre opp i tråden.



 Pepper (19. jan 2012 15:18) *  IP
PMB, jeg har vært konkret på flere tiltak min klubb har iverksatt for å forbedre driften og spare medlemmene for penger, uten at kvaliteten forringes. Du kommer med generelle kommentarer om ytterligere millionreduksjon fullstendig uten konkret innhold, samt at det er ikke moro å få lys på det en driver med.

Du skuffer meg, jeg hadde forventet noe bedre fra deg.



 Wilson (19. jan 2012 19:38) *  IP
Ikke krise i min klubb.
Og ikke fett heller.
Nøktern økonomi, velstelt bane og nye medlemmer kommer inn.

PMB.
De fleste styrer klubbene bra, jeg tror ikke du vet så mye som du skriver om.

Litt merkelig uansett at du skal vite best om hvordan landslagsspillere skal trene, hvordan klubber skal drives, hvordan baner skal stelles, ja, om alt hva gjelder golf.

Du blir lite troverdig.



 Pølse med brød (20. jan 2012 09:20) *  IP
Wilson, troverdigheten din er vel så lav som den kan bli, siden du aldri kommer med egne tanker, kun kritiserer oss andre som prøver.

Jeg presiserer hele tiden at dette er "min menig". Jeg har full respekt for at andre mener andre ting. Wilson, hvem skal skrive her inne så du tror på det? Kun daglige ledere av golfklubber skal skrive om økonomi i klubbene? Kun landslagstrenerne skal mene noe om hvordan toppene trener? Er det det du mener? I så tilfelle kan man like godt legge ned hele denne siden, det blir ingen å diskutere med. Dette er tøv wilson og det vet du, du bare er ute etter å slenge dritt som vanlig...

Flere daglige ledere som sier å kjenne til at klubben sin, påstår at det går bra økonomisk. Ser man på egenkapitalsituasjonen er den svært lav i de fleste klubber. Når en daglig leder med 200 000 i egenkapital og 12 mill i driftskostnader pr år sier at økonomien er sunn og god, da blir det rimnelig patetisk. I all annen virksomhet ville denne bedriften bli sett på som å stå på kanten av stupet, nummeret før konkurs og vil i næringslivet ha store problemer med å få nye kontrakter eller få kreditt hos leverandører.

Du skal ikke ha mange minutter på bedriftsøkonomi på gymnaset for å kunne lese ut av regnskapet til de fleste klubber (ikke alle), at det står rimelig dårlig til.....De som påstår noe annet lever i en drømmeverden.




 Wilson (20. jan 2012 17:46) *  IP
PMB
Hvis du ser gjennom denne tråden så vil du se at jeg har kommet med innspill og forslag.

Du har i denne tråden beskrevet norske golfledere som lobotomerte, greenkeepere som jordarbeidere og DL som halvstuderte røvere.

Og, dette kaller du full respekt.
Javel.



 Gunnar Bull (20. jan 2012 18:18) *  IP
Nevner i samme slengen at han kalte meg en 10-åring.

Men til meg blir vel det mer et kompliment :-)



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72