Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Svein Drange Olsnes - 15. des 2014 kl. 22:51 *  IP
Strategiske golfbaner har straffende fairwaybunkre

De to viktigste retningene innen golfbanearkitektur er "straffende" og "strategisk". Straffende golfbaner har bunkre på begge sider av fairway, og det eneste riktige slaget er midt mellom dem. Strategiske baner gir golfspilleren flere valg til å velge spillerute, men å legge seg så nær som mulig en fairwaybunker gir som regel best mulig innspillsretning mot greenen. Nå har det seg slik at de mest kjente strategiske golfbanene har de mest straffende ( les "dype") fairwaybunkrene. Er det "urettferdig" at man kan risikere å miste et slag hvis man havner i en fairwaybunker, eller burde alle fairwaybunkre være så grunne at man alltid kan nå greenen?
 olle (16. des 2014 11:04) *  IP
Variasjon er vel et nøkkelord her. På én og samme bane bør noen fairwaybunkere være av det mest straffende slaget, mens andre gjerne kan være grunne nok til å ha et greit innspill.

I tillegg bør avstanden til fairwaybunkere varieres, og her må jeg bare trekke fram Carnoustie ... En rimelig berømt og beryktet bane, med bunkere i fleng. Feilen er bare at disse bunkerne er plassert like langt fra utslaget, på hull etter hull. Var det virkelig så vanskelig å variere litt på plasseringen?



 Dilter (16. des 2014 13:41) *  IP
Har ikke spilt Carnoustie, men det er jo velkjent at vinden er en viktig faktor på slike linksbaner, og da kan man vel ikke konkludere bare ved å måle meter. Eller?


 Svein Drange Olsnes (16. des 2014 15:49) *  IP
Hvis jeg er ute etter juling, spiller jeg Carnoustie i vind og fra feil teesteder.
Carnoustie er vel den av Open banene som er mest straffende. Den har cross bunkers (bunkre på tvers av fairways) på flere hull, en fryktelig rough og vannhindre på de siste hullene. men Hull 6 er et flott strategisk hull med Hogans Valley mellom fairwaybunkrene og OB langs venstresiden.
Men, tilbake til utgangspunktet; er det noe vits i strategisk plasserte fairwaybunkre hvis det ikke har konsekvens å havne i dem?



 gjesp (16. des 2014 15:59) *  IP
For de aller fleste amatører har fw bunkerne en psykologisk effekt. Da får det ofte negative konsekvenser. Er de helt flate, uten noen form for kant, vil de aller fleste gode spillere mestre det omtrent like bra som fra gress.

Utformingen på bunkeren er også medvirkende, ikke bare høyden i forkant. Avstand fra tee, både i med-/side-/motvind, er selvsagt en faktor.

Men, om bunkeren blir dårlig vedlikeholdt, har dårlig drenering osv, slik at man ender opp med slå småstein eller at den er merket med blått, da kan man likså godt fylle den igjen.

En blanding av litt lettere bunkere, og noen litt tøffere, er bra.



 Amatour (16. des 2014 22:20) *  IP
Golf instruksjons bøker har ofte et eget kapittel som omhandler fairway bunker slag; det kreves en egen teknikk for å utøve slike slag på lik linje med pitching, putting, woods, chipping osv. Hvis fairway bunkere ble så dype som f.eks pot-bunkere, slik at minimum loft gjerne ble 9-jern eller høyere, så vil en del av spillet forsvinne fordi man måtte nødvendigvis ty til green bunker teknikk og ta sin straff med dette mellomslaget.

De fleste PGA tour banene i Amerika, forhold som som jeg kjenner best til, så ser vi proffer får green treff i regulation nesten hele tiden (Augusta er et unntak). Min observasjon med amatørspillere er det nesten aldri er tilfelle. Poenget er at grunne fairwaybunkere nesten alltid gir et ekstra slag for golfere flest uansett.



 Svein Drange Olsnes (16. des 2014 23:47) *  IP
Alle høyhandicapere har angst for å havne i bunkre, og på godt planlagte strategiske golfbaner kan de unngå fairwaybunkrene ved å velge en lenger spillerute. Dette krever at golfbanen har brede spillefelt. Fra middelhandicapernivå begynner man å treffe sånn noenlunde der man sikter, og da kan det bli aktuelt å prøve å forkorte spillelinjen eller velge områdene som gir de beste innspillsretningene mot greenen. Og da bør det ha konsekvenser hvis man "biter over mer enn man kan svelge". Variasjon er som nevnt ovenfor noen av det viktigste for alle elementer på en golfbane, så noen bunkre kan være snille. Men igjen; på strategiske golfbaner ligger de vanskeligste bunkrene der hvor en god spiller ønsker å plasseere driven sin, ikke der hvor en dårlig spiller ofte havner.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72