Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Duffy2 - 06. nov 2014 kl. 17:46 *  IP
Slope

Flere noen som har gjort seg tanker rundt slopingen av norske baner? Jeg er ærlig på at jeg vokter meg vel for å spille tellende runder på baner hvor forbundet helt klart har vært veldig rundhåndet med tildelte slag... Noe er galt når man ligger i buffern på de fleste banene, mens man på andre ligger opp mot 50 poeng!
 Per (06. nov 2014 21:05) *  IP
Sandbagging kalles det. Eller handicapjukser på godt norsk.


 Duffy2 (06. nov 2014 21:38) *  IP
Per, prøv å fokus på problemstillingen. Her er det store urimelige / meningsløse forskjeller fra bane til bane. Sånn skal det ikke være. Det er jo heller ikke morsomt å spille baner som er så strengt slopet at man knapt klarer å skramle sammen 25 poeng gang på gang liksom enten det er turnering eller ikke.


 PCS (06. nov 2014 23:46) *  IP

Her kan dere lese hvordan Norge bruker system fra USA til slopeing.
http://www.golfforbundet.no/assets/files/klubb/anlegg/forklaring_av_slope.pdf
Dette fungerer bedre i USA hvor banen en nogenlunde lik gjennom året.

Men ikke like rettferdig i Norge med varierende forhold fra vår til sommer :-()

Ta foreksempel Hauger om våren; uten rough finner du nesten alltid ballen spillbar, og slopen er like hyggelig som når roughen er 1/2 meter,,,



 vest (07. nov 2014 08:31) *  IP
Helt klart at det burde vert forskjellig slope vår, sommer og høst men det blir for komplisert vil jeg tro :)
Ellers kan jo også endringer på banen (hindere, GuR, OB etc.) gi utslag som ikke blir korigert før neste resloping.
Men Duffy2, "når man ligger i bufferen på de fleste banene, mens man på andre ligger opp mot 50 poeng!" er det nok ikke bare slopen som er feil.
Tror egentlig Per har gitt deg rett svar :)



 olle (07. nov 2014 10:19) *  IP
Problemet med slope er at formelen som ligger til grunn fokuserer altfor mye på lengde. En får mange flere tildelte slag på lange og brede baner, enn på korte og ekstremt trange. Faktorer som høy/lav rough, dype/grunne bunkere eller flate/ondulerte greener betyr veldig lite når slopingen gjøres.


 Duffy2 (07. nov 2014 15:31) *  IP
Olle: Det er du som er nærmest spikerhodet her. Det er fokus på lengde og landingssoner for scratch og bogeyspillere begge kjønn. Skjønn utøves kun på en konstant vedr. psykologisk faktor. Hvor enklere der det ikke å svinge riktig eller tørre å spille riktig på en vidåpenbane enn det er på en trang, men det er ikke sikkert disse banene er slopet forskjellig likevel.

Det er noe galt når man på en 3000m kort bane får nesten like mange slag som på en 18-hullsbane på 5400m uten at det er noen spesiell forklaring på det (annet enn at noen mål her og der er tilpasset regnearket til forbundet) på en ugunstig/gunstig måte.



 Frank (07. nov 2014 16:57) *  IP
Å unngå baner på grunn av redsel for å måtte skrive seg ned er langt over grensen for patetisk.


 Pedro (07. nov 2014 18:57) *  IP
Full støtte til Per og Frank! Her har vi en vassekte sandbagger. For de fleste er nok dessuten dagsformen mer avgjørende enn slopen.


 Dilter (07. nov 2014 19:38) *  IP
Jeg tror ikke man skal legge for mye i dette med banerating og sloperating. De fleste har vel erfart at det er noen baner man spiller bedre på enn andre, uavhengig av hvordan disse er slopet.

"Fits my eye" heter det i intervjuer på touren.

Slope- og banerating er basert på teoretiske spillere, og tar for eksempel ikke hensyn til taktikk. På et kort par-4-hull kan det teoretiske landingsområdet være meget ugunstig. En spiller vi derfor i de fleste tilfeller ikke slå maks med driver, men velge en kølle som unngår problemene rundt det "teoretiske området" og likevel kanskje bare ha 120 meter inn.



 Duffy2 (07. nov 2014 19:52) *  IP
Delkonklusjon så langt: PCS, Olle og Dilter er de som hittil har klart å holde seg til poenget i denne tråden.


 Frank (07. nov 2014 21:21) *  IP
Det er du som sier at du unngår baner med tilsynelatende snill slope. Det er poenget. Jeg kaller det patetisk.


 Duffy2 (07. nov 2014 22:42) *  IP
En useriøs skapning igjen. Unngår å spille baner med... Hvor har jeg skrevet det? Hvor snytt er du seint en fredags kveld? :)


 Frank (07. nov 2014 23:12) *  IP
"Jeg er ærlig på at jeg vokter meg vel for å spille tellende runder på baner hvor forbundet helt klart har vært veldig rundhåndet med tildelte slag...".

Vel......

Patetisk? JA



 Retep (08. nov 2014 01:01) *  IP
Pussig- jeg ligger under bufferen på de fleste rundene jeg spiller uansett bane, men har likevel marginalt lavere handikap enn i før. Tror egentlig det er slik for alle. Ligger du stort sett i bufferen tror jeg også dette tyder på sandbagging. Siste 2 år: 4 runder bedre enn hcp, 4 i bufferen, 11 under for uforandret hcp.



 Wilson (08. nov 2014 11:26) *  IP
For egen del 23% ned, 24 % i buffer og 53% oppskrivning.
Dette er regnet ut over mange runder.
Men det er min beste sesong på lenge.

Skjønner ikke vegring mot å spille en bane med "lett slope"
Jeg spiller/tenker uansett brutto golf selv i stableford-turneringer.



 Dilter (08. nov 2014 12:18) *  IP
Jeg har lest at den fordelingen Wilson har hatt er omtrent det man skal forvente hvis man har sånn nogenlunde riktig handciap. Jeg hadde 17-38-45.

For dem som er interessert i hvordan man måler banen for å komme frem til ratingen, så kan dette være en nyttig lenke:

http://golfportal.info/newsfiles/EGA_Hcp_Int.pdf



 Tor-Arne (08. nov 2014 13:53) *  IP
Gå inn på Golfbox og se på Årsrevisjon-detaljert så vil man se grunnlaget, snitt for hcp-gruppene osv og grunnlaget for opp-nedskriving på grunnlag av registrerte runder. Jeg ble også overrasket ved årsrevisjonen da jeg ble nedskrevet fra 11,6 til 10,6. Årsaken var at jeg kun registrerte de "gode" rundene, riktignok både over og under buffersonen, men allikevel lå mitt snitt over snittet det ble sammenlignet med i min hcp-gruppe. Ut fra årets runder hvor alle er registrert er jeg tilbake på 11.3 som nok er "riktig" for meg uansett bane/slope.




 Stisse (08. nov 2014 16:27) *  IP
Spill ballen som den ligger & banen som den er.
Golfen gir & tar.



 Trond Kracht (09. nov 2014 13:21) *  IP
Hei Stisse !
Endelig noen meget fornuftige og kloke ord !
Kanskje SLOPE er laget for at noen skal ha noe å gjøre ?
Bra å se at handicapjukserene avslører seg selv !



 olle (10. nov 2014 12:25) *  IP
Bare for å ha nevnt det: Hvorfor i alle dager slopes det ikke etter faktiske turneringsresultater, istedenfor teoretiske spillere? Sjekk ut hvordan spillere på flere hcp-nivå faktisk scorer, og slope i henhold til dette.


 Dilter (10. nov 2014 14:05) *  IP
Faktiske scorer (bør) brukes for å fastslå handicapindeksen til hullene. For bane- og sloperating ville være svært upraktisk å bruke faktiske resultater i de aller fleste tilfeller. Det ville for eksempel ikke være mulig med nye baner. Ratingsystemet skal gjenspeile alle typer spillere, og mange spiller ikke turneringer. For å nevne noen aspekter.

Vi bør ikke glemme at handicapsystemet og ratingsystemet har kun ett formål: å gi spillere på forskjellige ferdighetsnivåer mulighet til å ha størst mulig glede av å konkurrere mot hverandre. Hvis banene måles og merkes slik det er meningen, og alle følger reglene, mener jeg systemet oppnår nettopp det.



 AR (10. nov 2014 14:31) *  IP
Handicapindeksen er mer enn å rangere hullene etter vanskelighetsgrad. Her er det mange hensyn å ta, både matchspill, første 9 siste 9, jevn fordeling etc.. Noen hull er vanskelige for en type spillere, men samtidig lette for en annen type spillere.


 olle (10. nov 2014 14:37) *  IP
Dilter: Ser hva du sier, men for nye baner kunne det f.eks vært mulig å sette en foreløpig slope, og deretter justere den på bakgrunn av faktiske resultater.

Det stemmer at mange ikke spiller turneringer, men jeg vil da si at alle typer spillere er med i turneringer. Ihvertfall spillere fra alle handicapkategorier.



 erfaren golfer (10. nov 2014 17:38) *  IP
Spill banen uten hcp dvs bruttoslag, da får det korrekt tilbakemelding på din spillestyrke. Har du for mange slag velg da et tee som gjør at du spiller banen kortere. Er du over 80 slag på en par 72 anbefaler jeg tee frem.


 Wilson (10. nov 2014 18:28) *  IP
Jeg tror ikke det er så enkelt som erfaren golfer hevder.

De fleste slag tapes og vinnes rundt greenen.
Enhver må analysere sitt eget spill. Basert på hva jeg har sett av de jeg har spilt sammen med som har hcp over 12 så ville de fleste av dem spille lavere score ved å trene mye mer på chipping og putting.



 erfaren golfer (21. nov 2014 15:52) *  IP
Wilson

ved å spille banen kortere vil en få kortere innspill mot green og sansynligheten for å treffe greenen øker. Som du skriver så taper en på dårlig chipping og putting. Ved flere greentreff reduseres det vanskelige spillet rundt green. Se på greentreff in regulation så ser du spillestyrken din. Har du mye chipping er det langespillet for dårlig i forhold til den lengden du spiller banen.



 Wilson (21. nov 2014 17:42) *  IP
Du skrev at hvis du spiller +9 på en bane så spiller man for langt bak.
Vi snakker da om en spiller med ca hcp 7-8 etter norsk beregning av hcp.

Hvis man er i posisjon til å kunne chippe så blir det tull å spille fra rød om man spiller 81 slag.

Da utvikler man seg ikke, tror nå jeg




 erfaren golfer (22. nov 2014 20:34) *  IP
Kom ned på jorden en 7-8 hcp spiller er ingen god golfspiller. Ja kanskje i Norge, men dessverre er det en ren hobbyspiller som vi ha mye glede av å spille banen lettere.Jeg ser sjelden en 7-8 hcp spiller under 80 slag i turnering. Se på turnering på Europatur avslutningen i helgen selv det nivå spiller banen kort på flere hull. Sorry spillere 7-8 hcp har nok med å treffe ballen. Og spillere som har innspill med 8 9 jern får nok flere bra slag og bedre scoren. En vil også bruke kortere tid på runden til glede for alle på banen. Mitt største mareritt er å møre 7-11 hcp som spiller banen fra hvit tee og går på rundt 90 slag.

Når det gjelder utvikling av golfspillet kan det godt gjøres på kortere bane de lange slagen er det utmerket å trene på rangen.

Du Wilson du må da synes det artigere å gå på 75 fra blått fremfor 83 fra gult. Forresten vil du oppdage at scoren din om du har 7- 8 i hcp tror jeg likevel du skal slite med å gå under 80 fra rødt eller blått.



 Ove (22. nov 2014 20:56) *  IP
Idiot!
Med mitt middelhøye handicap - godt opp på tosifret - kunne det ikke falle meg inn å spille fra hverken rød eller blå. Hvilken utfordring eller glede har jeg av det?
Jeg tar heller 100 slag fra gul enn 85 fra blå. Dersom du ikke skjønner det, så skjønner du heller ikke golfspillets egenart. Kampen mot seg selv!



 Wilson (22. nov 2014 22:11) *  IP
erfaren golfer

Etter norsk standard så er 7-8 helt greit nivå.

Jeg har lavere på kortet, men min snittscore er til hcp 8.
Sånn fungerer norsk hcp-beregning.

Jeg har spilt 20 ulike baner i år. Og jeg er ikke spesielt langtslående, men jeg har like bra score på de lange banene som på de korte.
Og jeg er helt uenig i at jeg bør spille fra blå istedet for fra gul.
At en 8 hcper fra hvit gir deg mareritt sier mest om deg selv. Du bør la være å forsøke å kontrollere andre, også bør du være litt mer ydmyk.
Virker som du forsøker å heve deg litt over oss andre, både mht nick og i innholdet i dine innlegg.



 AR (22. nov 2014 22:52) *  IP
Ove, man trenger ikke være idiot fordi man har andre meninger enn deg. Vær snill å ikke uttale deg på den måten. Det er useriøst. Er du ikke enig i det?

Selv har jeg spilt noen runder fra blå, eller back tee for damer, i år. Jeg har hatt stor glede av det. Det er en fin variasjon. Jeg har også spilt fra aller bakesrte tee. Da blir banen nesten en helt annen, og en helt annen utfordring.

Variasjon er livet krydder. Neste år får jeg håpe at jeg får anledning til å spille minst en runde fra dame tee. Jeg har godt under tosifret i handicap, faktisk under 2.

Men i dine øyne, Ove, er jeg da idiot?



 Frank (22. nov 2014 23:15) *  IP
Enig med AR her. Veldig artig å variere utslagssted. Blir dessverre alt for sjelden.


 Gunnar Bull (22. nov 2014 23:22) *  IP
Jeg er også enig i at det kan være lærerikt å skifte utslagssteder, gjør det relativt ofte selv.

Men også enig med Wilson i at "erfaren golfer" ikke akkurat gir noe positivt inntrykk. Man skal ikke skue hunden på hårene, men å kalle seg selv "erfaren golfer" og oppføre seg så belærende...

Så - faktisk litt enig med Ove også - i første "setning" :-)



 Wilson (22. nov 2014 23:36) *  IP
Variasjon. Ja

Men mesteparten av rundene går fra gul tee eller 58, 59 for min del.
Det er der konkurransene spilles fra.



 Tolle (23. nov 2014 14:28) *  IP
For noen år siden gjorde Miklagard om på teestedene. Farger ble erstattet med tallverdier, nettopp for å bli kvitt stemplet dere debatterer. Mann = gul og dame = rød er ikke alltid riktig. Det er ikke veldig inspirerende å sende en herrespiller på feks 60 år med 35 i hcp ut på "gul" på Miklagard (og mange andre baner).
Med tallverdier på teestedene og en anbefaling for spilleren om hvor man bør spille fra, er et mye bedre system. Og dette systemet har spredd seg til mange baner i mange land. Stigmatiseringen må vekk, og heller gi spilleren en god opplevelse ut fra hver enkelt kan mestre.
Et eksempel fra Tauro på Gran Canaria er hull to fra gul tee. Her trenger du en carry på 140-160 meter over vannhinder. Gang på gang ser man spillere som må sikte seg inn på rød tee for deretter å spille seg over vannhinderet. Da bør spilleren selv forstå at gul er ikke passende, men derimot gå fra blå eller rød.
Hvis alle tenker som Ove vil det nok bli svært få golfere etterhvert og 5 timers runder blir normalen.



 Tolle (23. nov 2014 14:32) *  IP
Og i tillegg må jeg også nevne at jeg varierer ofte hvilke teesteder jeg spiller fra, både blå, gul og hvit. Dette gir meg god trening ved at man får bruk for ALLE køller i bagen.



 No Name (23. nov 2014 14:51) *  IP
Ove, jeg antar at du sjelden eller aldri går under 100 slag, klarer du å følge indikert tidsbruk?


 Ove (23. nov 2014 15:49) *  IP
AR, greit med litt variasjon, men du vil sikkert ikke gå over til rødt eller blått fast. Og det var budskapet til "erfaren golfer".

Jeg går svært sjelden under 100 slag, men har ingen problemer med å følge indikert tidsbruk, enten vi er 2,3 eller 4 i flighten. Omtrent aldri over 4,5 timer. Det gjelder også her i Spania.
Og jeg spiller alltid fra gult, eller ca. 59. Liker å ha noe å bryne meg på. Golf er en kamp mot seg selv og egne ferdigheter.



 Gunnar Bull (23. nov 2014 16:01) *  IP
Jeg synes du overdriver betydningen av hvilken teeboks du spiller fra, Ove. Om du velger å spille banen litt kortere, så vil den største forskjellen være at du vil få litt kortere innspill, og dermed trolig få litt flere greentreff.

Fordelen vil være at du dermed spiller golf mer sånn som proffene gjør det.

At du mener det viktigste med golf er kampen mot deg selv vil da ikke rokkes av hvilken teeboks du spiller fra.

På den annen side er det selvfølgelig helt opp til deg selv hva du velger.



 Trond Kracht (23. nov 2014 17:10) *  IP
Kanskje ikke så rart at mange har forskjellige oppfatninger av golf, teesteder og sin egen manndom !
For meg er det helt utenkelig å spille golf med kona - eller andre kvinner- fra andre teesteder enn hva de vil.
På den andre siden er det også helt utenkelig å spille med mine døtre fra annet enn herretee eller til og med hvit tee.
Dette har med dyktighet, glede og høflighet å gjøre. Litt av en brannfakkel for alle machomennene som finnes der ute !
Egentlig burde vel ingen få lov til å forlate 48 eller dametee før man har min 18 i hdc ! Alt ville gå fortere og kanskje gleden ville bli større også med bedre score.



 Wilson (23. nov 2014 17:26) *  IP
Jepp

Innfør flere regler.
Folk nå ikke få bestemme noe selv.



 Ove (23. nov 2014 17:40) *  IP
Mitt inntrykk er at det ikke er høyhandicaperne som sinker spillet. Vi slår mye kortere, men oftere rett enn singlehandicaperne. Og vi bruker ikke tid på unødige prøvesvinger, vi sikter ikke i det uendelige på green og tar prøvesvinger der også. Dere som har lavt handicap slår veldig langt, men mitt liv på golfbanen med spill mot/med dere (helt ned til scratch-spillere) har lært meg at dere relativt ofte slår himla skjevt fra tee. Da går det mye tid til å lete etter ballen, men dere er veldig gode til å komme dere ut av røff og andre vanskeligheter.

Dere bruker også lengre tid til å lete etter de dyre ballene deres, mens vi andre ikke tar det så tungt om vi mister en lakeball eller fem.

Hovedårsaken til at jeg ikke er bedre enn jeg er, er at jeg for ofte duffer ballen på fairway. Det skyldes at jeg glemmer elementære ting som blikk og stance. Jeg jobber med det, det er jo det som er det utfordrende og spennende med golf! Jeg har for ofte tre-putt, men jeg er veldig god på korte innspill og chip.
Kommer aldri til å spille fra annet enn "gult". Jeg havner oftere i buffersonen enn under. Sist jeg spilte Miklagard fra "gult" fikk jeg 30 poeng, og det er jeg meget fornøyd med.



 Tolle (23. nov 2014 18:20) *  IP
Jeg må være idiot som starter en diskusjon med Ove...
Ove, det er pissprat. Hva slags lav handicappere har du spilt med som slår skjevere enn de med høyt hcp?
Etter 30 år som lavhandicapper, hcp 2,1 - 4, så har jeg en helt annen oppfatning enn deg.
Generelt tar de med høyt hcp flere prøvesvinger, de slår både kortere og skjevere, og langt mer opptatt av å finne igjen sin Pinnacle som de tidligere fant i skogen. I tillegg har de ekstremt mye dårligere rutiner for effektivt spill.
En firerball med lavt hcp bør kunne bruke 3.20 til 3.40 på en runde. En firer med høyt hcp fra gult vil neppe bruke under 4.

Men aldri en regel uten unntak. På Oslo GK har jeg sett en firer med forholdsvis høyt hcp og snittalder på 75 gå på 3.40. Men det er absolutt ikke normalt!



 AR (23. nov 2014 18:47) *  IP
Sitat fra Tolle: "Jeg må være idiot som starter en diskusjon med Ove... "


 No Name (23. nov 2014 18:58) *  IP
I Ove's bizzaro world skjer det mye rart. Det motsatte av hans påstander kan ofte være nær en fasit


 Wilson (23. nov 2014 19:57) *  IP
Ang sakte spill. De med GK og ferske spillere kan bruke en del tid ja.
Men enkelte lavhcpere er veldig trege, ikke pga det Ove nevner ang skjevt og leting etter baller, men pga utrolig trege rutiner på tee og på green.

Eldre mennesker med middelhcp er faktisk ofte veldig raske.



 Gunnar Bull (23. nov 2014 21:21) *  IP
Å diskutere hvem som er tregest av lav- og høyhandikappere er kun mulig så lenge ingen egentlig er interessert i sannheten, men istedet bare vil fremheve sine egne fordommer.

Sannheten er selvfølgelig at det finnes både trege og raske i begge leire.

Sånn, da var den diskusjonen over.



 No Name (23. nov 2014 22:10) *  IP
Jeg legger Ove's ord til grunn, ergo er høyhcp sinkerne, ferdig snakka


 Frank (23. nov 2014 22:26) *  IP
GB har helt rett. Det er mer et spørsmål om god eller dårlig folkeskikk.



 Cactuscombo (23. nov 2014 22:50) *  IP
Er vel bare seniorer som bryr seg om slope og stableford.


 Wilson (23. nov 2014 23:35) *  IP
GB har rett ja.


Cactuscombo
NSG spiller brutto i 4 av 6 klasser. Så der er du veldig langt OB



 Drømmegolf (24. nov 2014 15:48) *  IP
Beveger deg i OB område du også Wilson.:)

2014 ble det spillt på følgende måte.

2.0 Senior Tour

2.1 Klasseinndeling
Klasse 1: Brutto slagspill «Slag-golf».*) Handicap fra 0 til 8,9
Klasse 2: Brutto slagspill «Slag-golf».*) Handicap fra 9,0 til 11,9
Klasse 3: Brutto slagspill «Slag-golf».*) Handicap fra 12,0 til 15,9
Klasse 4: Brutto slagspill «Slag-golf».*) Handicap fra 16,0 til 19,9
Klasse 5: Netto slagspill «Slag-golf».*) Handicap fra 20.0 til 27,9
Klasse 6: Netto slagspill «Slag-golf».*) Handicap fra 28.0 til 36,0

*) Slaggolf. Dersom det ikke er hullet ut på 4 slag over hullets par, plukkes ballen opp og det skrives en score lik 5 over par.



 AR (24. nov 2014 16:01) *  IP
Brutto er brutto. At man slipper å få mer enn 5 over par på et hull, er en human måte å spille på slik at man slipper de alt for store katastrofene. I praksis betyr det lite. Jeg spilte i klasse 1 i år og kan i farten ikke huske noen jeg spilte med som måtte opp i så mange slag som 6 over par på et hull. Med et lite forbehold. I alle fall forekommer det ikke ofte.

Her er Wilson klart in bounds.



 Drømmegolf (24. nov 2014 16:29) *  IP
Det er ikke 6 slag over par som gjelder heller AR.
Man kan skrive 5 slag på ett par 3 hull uansett hvordan det går, altså 8.
Er enig at det kanskje ikke forekommer så ofte i kl 1-2..men klasse 3-4 noe oftere vil jeg tro...Dette er ikke "ekte brutto" golf, human eller ikke.



 Drømmegolf (24. nov 2014 16:32) *  IP
rettelse: skrive 5 slag over hullets par, blir 8 på par 3. :)


 AR (24. nov 2014 16:48) *  IP
Helt ekte bruttogolf er det ikke, men så godt som. Det jeg mente om 6 over par var det man måtte opp i for å ha noen "fordel" av slaggolf. Trodde det fremgikk ganske klart.


 Wilson (24. nov 2014 17:02) *  IP
Helt på linje med AR her.

Vinnere i de 2 beste klassene ligger lavt i score.



 Retep (25. nov 2014 13:25) *  IP
Forstår virkelig ikke hva som er så ille med å spille fra blått i stedet for gult. Jeg gjør det sjelden av en eller annen merkelig forfengelighetsgrunn, men spillet blir egentlig likere proffenes spill når jeg spiller fra blått - da får jeg et variert innspill, mens fra gult blir det oftest lange jern og rescue inn. Er single-handicapper og driver rundt 200 meter. Og i snitt er det da åpenbart at de med lavt handicap spiller raskere enn de med høyt, selv om det er individuelle forskjeller?


 Zalo (25. nov 2014 13:41) *  IP
Personlig synes jeg det er veldig moro å variere fra hvilken tee jeg spiller. Mange baner oppleves helt forskjellig fra de forskjellige utslagstedene. Jeg tror man blir en bedre golfspiller av å variere tee.


 erfaren golfer (25. nov 2014 14:54) *  IP
Helt enig med Zalo at det gir mer moro å variere. Det er viktigere å se på lengden og ikke fargen på klossene. Det er mange klubber som har langt nok fra blått jeg har spilt bane som 5800m fra blått og 6300 fra gult. Ser er at mange spiller denne banen fra gult når de er vant med banen som er 5700 til 5900 fra gult.

På hjemmebanen har jeg stor glede av å variere tee sted det gir bra trening for banen oppleves forskjellig.



 Wilson (25. nov 2014 17:01) *  IP
6300 fra gul.

Hvor?



 Laser (25. nov 2014 19:13) *  IP
Jeg synes lengden som passer best er 5000 til 5400 meter
Jeg liker å gå fra forreste teested og gå banen kort er mange ganger mer spennende enn du aner og gir mange nye utfordringer



 Laser (25. nov 2014 19:23) *  IP
Jeg gikk Losby 18 hullsbanen i høst for første gang og gjorde det fra ¨dametee¨ Vi hadde alle en positiv opplevelse med den løsningen.

Jeg har tidligere hatt stor glede av gå kjente store baner andre steder i verden fra kortere teesteder fordi jeg er ukjent på banen. Gir større spilleglede enn om jeg skulle være kjekk å spilte banen fra pluss 6000 meter

Jeg spilte linksbane i St Andrews i sommer og gikk fra korteste teested. Det gjorde golfopplevelsen mye større for meg



 Wilson (25. nov 2014 21:55) *  IP
erfaren golfer

Hvilken bane er dette?

For meg virker det veldig langt med 6300 meter fra gul tee.

De fleste norske 72-baner er vel 58 eller 59 fra gul og 52-53 fra blå.
Og det er jo ikke noe problem å spille fra kort teested innimellom,det gir variasjon.
Men å hevde at man bør spille fra 53 istedet for 59 om man er +9 på 18 hull er tull



 Laser (26. nov 2014 07:33) *  IP
Enig Wilson


 barce (26. nov 2014 15:34) *  IP
enig wilson

også enig i at det som regel er nærspillet som dreper scoren for en med 9 i hcp.. derfor vil ikke nødvendigvis scoren bli så bra uansett hvor man spiller fra..



 JanErik (26. nov 2014 18:19) *  IP
Hadde gleden av å spille med en eldre mann (82) på 2 konkurranser 2 dager på rad i sommer. Første dagen jeg spillte med ham sa han at han hadde valgt å spille fra rød tee ettersom han begynte å dra på årene. Dette var første gang i konkurransesammenheng han spillte fra rød tee. Han hadde store problem med nærspillet fra ca. 30 m og inn, men han hadde bra greentreffer fra 30-100 m. Han fikk en score på 103 slag brutto. Dagen etter sa han at han hadde byttet tilbake til gul tee igjen, sammen der med nærspillet, men denne gang var han ikke så nære green på så veldig mange hull. Bruttoscoren ble denne dag på 104 slag.
Så netto ble det 81 og 76 slag med ca. 26,5 i handikapp. Dette på en bane som måler 4660 m. fra rødt og 5465 fra gult.
Nå er ikke dette en fasit på alle spillere, men det er ikke alltid enklere a spille banen kortere :-)



 erfaren golfer (26. nov 2014 19:02) *  IP
Wilson Banen er i Sverige. kan opplyse om at rødt er over 5400 så ikke se blindt på fargene på klossene, men se på lengden er min anbefaling. Spill banen slik at du har mulighet til å nå green in regulation.


 Gunnar Bull (26. nov 2014 20:58) *  IP
Jeg har spilt fra alle fem teebokser på Miklagard mange ganger, utenom "blå" (=5500 meter, jeg bruker fargebenevnelser her så det ikke blir helt surrete).

Hvis jeg har en dårlig dag, blir scoren ikke nødvendigvis bedre fra rødt enn fra gult. Derimot blir jeg straffet desto hardere fra svart (6700 meter).

Har jeg derimot en god runde (det hender jo iblant), kan jeg score nesten like bra fra svart som fra gult.

Mine personlige rekorder er 80 fra svart, 78 fra hvit, 76 fra gul og 71 fra rødt.



 Gunnar Bull (26. nov 2014 21:00) *  IP
Glemte poenget, som var at man ikke bør være redd for å prøve forskjellige teebokser. Det er ikke pinlig å spille fra rødt selv om du er mann. Derimot vil du få andre utfordringer, må ofte tenke mer, og forandring fryder jo som man sier.


 Wilson (26. nov 2014 22:36) *  IP
Hvilken bane?
Navn på banen?



 Wilson (30. nov 2014 09:02) *  IP
Registrerer at erfaren golfer ikke vil komme med navnet.

Men, det er jo uansett veldig dårlig argumentering fra hans side.

Han klarer ikke å nevne 1 bane som har blå 58 og gul 63.

Jeg skal med letthet navngi maaaaaange baner som er 51-53 blå og 58-59 gul.

Og poenget er jo ikke farven på en teekloss, det er lengden man spiller fra



 JanErik (30. nov 2014 09:20) *  IP
Elisefarm i Skåne, Sverige er 6011 meter fra gul tee. Det var nok den lengste jeg fant med en raskt søkning på nettet. "Erfaren golfer" eller andre får gjerne komme med noen de finner som er lengre :-)


 Laser (30. nov 2014 11:47) *  IP
Master course Barseback er over 6200 Dette er meget langt for de fleste fra gult. God tur med det utgangspunktet på en meget tøff bane.

De fleste burde gå fra blå eller rød. Det er vind, Tøffe greener osv. Jeg skjønner ikke dette maset om å gå fra gult hele tiden. Det er meget ok fra alle de andre tee stedene. Banen blir helt annerledes å spille. Er det første gangen man spiller banen er det mye hyggeligere å gå fra kortere tee steder.

Jeg synes mange norske middelmådigheter på golf bør tenke 2 ganger før man slåer ut fra 1. tee



 Dilter (30. nov 2014 13:43) *  IP
Er helt enig med dem som argumenterer for "tilpasset" valg av utlsagsted.

Det er imidlertid en innarbeidet praksis i de fleste klubber at når det gjelder turneringer så står det gjerne "herrer spiller fra gult og damer fra rød tee" (eller tilsvarende) i innbydelsen.

Jeg lurer på om det er noen klubber som i vanlige klubbturneringer med flere klasser, opererer med forskjellig utslagssted for de forskjellige klassene hvis banen gjør det mulig.

Trenger argumenter å bruke overfor den hjemlige turngeringskomiteen, som er en tanke konservativ i så måte.



 erfaren golfer (30. nov 2014 14:07) *  IP
laser nevner banen.

Barsebäck er 6630 hvit, 6250 gult, 5880 blått og 5460 fra rødt. kan nevne at når den settes opp for store turneringer er den ca 7000 ( svart). og som laser skriver er det en tøff bane hvor vinden også kan gjøre banen enda tøffere. jeg har hatt stor glede av å spille denne fra de ulike tee steder inklusive svart. Men jeg anbefaler blått som gir størst glede. PGA i Malmø har også disse lengdene.

Anbefaler å spille disse banene og da få en følelse av hva en riktig god golfbane krever av spill for å få bra score.




 Wilson (30. nov 2014 14:28) *  IP
Norges lengste bane fra gul har i mange år vært Kongsberg. 6019 m. Rød tee er 4900 ca
Hauger med 59 / 54 blå og 49 rød
Kongsvinger med gul 58 og 51 rød
Holtsmark med 58 / 52 blå / 47 rød
Miklagard med 59 / 55 blå / 49 rød
Oslo med med 58 7 54 / 49
Dette er ganske representativt for norske baner. Finnes de som er kortere.

Mener erfaren golfer at en som spiller 82 slag fra gult/58/59 på én av de nevnte baner da konsekvent bør spille fra en tee kortere?

Å trekke frem Barsebäck er vel å ikke underbygge denne påstanden veldig bra.

Jeg tror ikke flesteparten her inne spiller den veldig ofte.

Trener man nær-spill 70 % av den tiden man trener så får man bedre score.





 Wilson (30. nov 2014 15:00) *  IP
Rettelse; en som spiller 80 slag fra gult/58/59


 erfaren golfer (01. des 2014 09:57) *  IP
Jeg ble bedt å si hvilken baner som er lange derfor nevnte jeg Barsebäck. jeg mener en bør en velge et tee som er tilpasset lengden på slagene ikke velge etter fargen på klossene.

bedre score morsommere spill.



 bacari (01. des 2014 11:27) *  IP
Enig med "erfaren golfer". Klubbene bør arbeide aktivt for å få spillere til å velge riktig tee, Det er altfor mange som spiller gul istedenfor blå eller endog rød. De bruker for mange slag til green, forsinker spillet og oppnår frustrasjon istedenfor glede ved spillet. At de ikke tar hensyn til alle spillere bak forteller om betydelig mangel på folkeskikk. En treg flight kan jo forsinke spillet for alle resten av dagen.
Se forøvrig min tråd "valg av utslagssted"



 abc (01. des 2014 12:43) *  IP
Wilson, er ikke Moss lengre enn Kongsberg?


 Wilson (01. des 2014 12:51) *  IP
abc. Det er nok mulig.

Bach
Mener du at en som spiller 9 over par bør ned 1 tee. Det var påstanden til eg.
For oss som spiller turneringer så trener de jeg kjenner mest fra gul tee




 bacari (01. des 2014 14:31) *  IP
wilson
hvis din 12.51 var til meg (?)
Min ref var til eg 09.57 hvor man bør tilpasse utslagsted til lengden man slår. Se min tråd om dette. Har en spiller 9 i hcp må vi anta han har lengde nok i utslag og glede av spillet.
En spiller med feks 29 i hcp og lengde på 175m bør spille blå, få kanskje 2-3 slag mindre i spillehcp, men får mer glede ved å komme frem til green som bedre spillere og formodentlig gå ned i hcp. Dette gjelder spesielt eldre som selv med iherdig innsats ikke greier å øke lengden.
Forbund/klubber bør for hobby-spillere ha turneringer med fritt valg av tee. Det er hensikten med slope.Når man mister medlemmer bør man gjøre noe med det.Jeg tror mange spillere slutter i frustrasjon fordi de ikke slår langt nok og alle turneringer er fra gul. Golf er så meget mer enn de 14 slag med driver.



 Wilson (01. des 2014 16:11) *  IP
Hei
Den var til deg og det var et ordforslag som overstyrte slik at det ble feil. Sorry

Enig i det du skriver der.
Men eg mente bastant at en som spiller 9 over bør ned på en tee lavere

Det mener jeg er tull



 Laser (02. des 2014 08:20) *  IP
Golfen har kommet i situasjon med negativ utvikling i mange markeder/land. Spillere slutter, Baner nedlegges og mange går konkurs.

Jeg tror mange av de som spiller golf også i Norge kunne med mange fordeler spilt fra de første tee boksene.

Klubbene hadde opplevd ved å ha konkurranser fra samme steder at spillerne fikk en annen opplevelse av mestring.

Slopen er jo til for å kompensere for dette. det er mest moro å spille golf å klare GIR og putte bra. de gir score og glem poeng. Ingen tror jeg blir bedre av poeng.



 Enur (02. des 2014 23:23) *  IP
Wilson og abc:

abc har rett; Moss & Rygge (Evje Golfpark) er nok lenger enn Kongsberg ja. Nærmere bestemt 6109 meter fra det som tidligere var gul tee (nå tee 61). I tillegg finnes tee 64 (tidligere hvit) på 6445 m, tee 57 (tidligere blå) på 5715 m og tee 49 (tidligere rød) på 4897 m.

Selv har jeg tidligere spilt mest fra tee 61, men i år har jeg variert mer og spilt mange av rundene mine også fra tee 57. Det har jeg registrert at mange av klubbens andre mannlige medlemmer, spesielt de litt opp i årene, har begynt å gjøre også. En positiv følge av det å endre teebetegnelsene!

Kan forøvrig nevne at klubben neste år har planer om å etablere nok et sett med teesteder, slik at man da også kan presentere et alternativ for nybegynnere og andre som vil være på ca. 4000 meter. Tee it forward!



 Wilson (03. des 2014 00:10) *  IP
Hei Enur

61 kan være langt ja.
57 er jo egentlig mye mer vanlig for gul tee enn 61 er.
NSG uttak spilte fra 61.

For egen del så spiller jeg de banene jeg velger å spille mest fra gul tee/57- 61 siden jeg spiller mange turneringer og da må spille fra de teestedene.



 bacari (03. des 2014 15:45) *  IP
Jeg startet en tråd "valg av utslagssteder" fordi denne tråd er utgangspunktet slope og derfor omhandler flere aspekter.
Foreslår derfor at de som har innspill kun om TEE fortsetter på den.
Jeg synes dette punkt er så viktig for de fleste golfere at det må til en holdningsendring hos klubbene for å holde på sine medlemmer og også få nye.
Jeg kommer derfor med en ny kommentar til siste innlegg.



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72