Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Trond Kracht - 26. nov 2013 kl. 01:05 *  IP
Våre beste spillere

Det interessante er at diskusjonen har blusset opp igjen vedr våre beste spillere og hva som gjøres for dem. Dette har jeg hørt om fra ca 1980 og frem til i dag. Hva er gjort og hva gjøres? Praktiskt talt ingenting er desverre svaret. For å gi et lite eksempel har jeg gjennom Juniorgolferen hatt ca 2500 barn/ungdom på sommerleir gjennom 16 år på ukesbasis. Veldig mange av våre senere beste spillere har vært deltagere opptil flere ganger. Jeg sendte hvert eneste år brosjyren vedrørende juniorleir til NGF i 16 år. Fikk aldri svar fra noen, bortsett fra den gangens daglige leder i NGF som ble presset i Finansavisen til å svare at man ikke kunne ha noe med kommersielle interesser å gjøre.
Vi hadde et utmerket samarbeid med det svenske golfforbundet i mange år. Vi fikk være med på nesten alle deres jr elite turneringer og treningssamlinger. Hvor er dette samarbeidet nå? De ansvarlige i svensk golf for jr satsningen har vel knappt hørt om NGF siden tidlig 90 tall ?
Hva med å lære litt fra en av verdens ledende golfnasjoner, som på toppen av det hele er nærmeste nabo og snakker nesten samme språk? Det er tydelig at man må finne opp det varme vannet igjen og igjen!! Norge hadde nok tatt i mot nesten alle nasjoner som ville lære å gå på langrennsski!!
Hva med lange og sammenhengende treningssamlinger med alle våre landslagsspillere, gjerne under varme himmelstrøk og sammen med nasjoner som er langt bedre enn oss! Ja, det er farlig det!
Hva med å hente inn kapasiteter innen trening både mentalt og teknisk ? Det finnes mange i andre land som daglig omgås og trener toppspillere. Kommentarer til våre egne landslagstrenere er helt overflødig. De har svært lite å lære bort når man skal ta det siste steget inn i de profesjonelles rekker.
DEt finnes utallige grep man kan ta for å få frem flere av
Tuttas kaliber. Det krever hardt arbeid og evnen til å se litt lenger enn sin egen nesetipp. Talentene har vi aldri manglet. Noen må "bare" ta de videre og gi de sjangsen til å bli så gode.
Dette skrives kun på bakgrunn av en brennende interesse for norsk golf. Mange av oss har gått ut på dato for lenge siden, så skyt riktig pianist.
Flere har foreslått en egen proffliga i Norge, men at dette er vanskelig å få til pga økonomien. For mange av oss hadde dette vært enkelt: Si opp 5 - 10 mennesker i NGF og bruk de pengene til premier(litt spøk, men...)
Til slutt: Hvor lang tid brukte man på golftinget for å belyse hva man virkelig må gjøre for å få frem toppspillere som kan leve av å spille golf?
 Pepper (26. nov 2013 09:14) *  IP
Den nye debatten om våre beste spillere og hva som gjøres for de er viktig, og Trond Kracht tar opp flere viktige forhold.

NGF skal lære av Svømmeforbundet som har hatt stor suksess. Jeg tviler på om lære-kurven blir særlig bratt med mindre man også skifter ut noen aktører i forbundet slik at villigheten til å lære blir bedre.

Hvordan er kommunikasjonen mellomforbund og spillere? En spiller valgte å spille en turnering i høst pga wild card fra NGF selv om den turneringen overhodet ikke var i spillerens planer for den videre satsingen. Forbundet må ha en konstruktiv og pågåen-de dialog med spillere om turneringer, opplegg mv slik at den typen situasjon kan unngås.

Hvorfor er det med medisinsk oppfølging og hjelp til god fysisk trening? En annen spiller har fått skulderen ut av ledd nok ganger denne sesongen til at karrieren kan ta slutt av medisinske grunner. Er NGF involvert i denne typen problemer slik at spilleren kan få hjelp til nødvendig medisinsk behandling og oppfølging?

Hvordan er kontakten mellom de beste spillerne? De behøver ikke være bestekompiser, men har f.eks. Børsheim vært for isolert i Bergen? Vinteridrettene har vært veldig fokusert på dette, jeg går ut fra at NGF kan bidra mer i denne sammenhengen også?



 Enur (26. nov 2013 09:59) *  IP
Og kan det være komplett umulig å få hentet ut 1-2 mill. kr pr. år fra f.eks. Statoil til Statoil Tour - "Vi støtter morgendagens helter"?

(Og da mener jeg ikke en juniortour, men en profesjonell tour i Norge). Har NGF i det hele tatt forsøkt seg på slike fremstøt?



 simen fulland (26. nov 2013 13:10) *  IP
Bra skrevet Trond.
Synd det ikke er flere som tenker som deg i NGF.....



 Trond Kracht (27. nov 2013 00:25) *  IP
Det er tydelig at interessen er helt forskjellig i vår lille andedam. Det er 58 innlegg vedr om våre jr skal spille en turnering med 4 køller eller ikke. Hva som eventuellt kan og bør gjøres for våre elitespillere er nesten uten interesse.
Hvor viktig er det om våre jr spiller med 1 eller 35 køller ?
De må gjerne spille baklengs - hoppe over 3-6 hull -spille uten ball osv, bare de blir bedre golfere. Mange av verdens beste golfere spiller mange runder som trening med bare 1 kølle. Sett fokus der det hører hjemme !!!!



 barce (27. nov 2013 08:14) *  IP
Det var ikke det diskusjonen handlet om der, Trond..

Årsaken er at inntektskilden i en golfklubb ligger hos de eldre. I breddefotballen, samt mange andre idretter, ligger den hos barna. Dette bestemmer fokuset til klubbene og ngf!



 Gjest (27. nov 2013 09:57) *  IP
Grunnmuren i en golfklubb er godt juniorarbeid. Det er der man rekrutterer lojale og livslange medlemmer som brenner for klubben. Ser man på klubber med ordnet økonomi i Norge så har de en fellesnevner, de har en god og aktiv juniorsatsing. Likeledes ser man de klubber som sliter økonomisk så har de en fellesnevner, overhodet ingen juniorstasing.

Når noen har den vrangforestillingen at det er de eldre som betaler så er det helt feil (kun et øyeblikksbilde uten langsiktighet) . Man må investere i livslange medlemmer i ung alder. Da får man som regel familier og slektninger som medlemmer også.

Det er på dette området NGF må legge inn ressursene sine. Det sitter en del amatører i styrene i golfklubbene som ikke evner å bygge en klubb med grunnmur. Av klubbene i Norge er det kanskje 10 klubber som kan sies å ha en god juniorsatsing. DEt er her skoen trykker.

Her bør man selvfølgelig, som trådstarter påpeker, spille sammen med kommersielle ressurser, det gjør de beste klubbene. Ufattelig at slike tiltak som Trond nevner ikke blir tatt imot med åpne armer. Men, de har jo rekruttert masse sosialister i NGF som har vrangforestillingen at profitt er en ekstra kostnad og at alt blir dyrere da.



 AM (27. nov 2013 10:18) *  IP
Interessant innlegg. Hvilke konkrete klubber er det som driver et godt juniorarbeid?


 Enur (27. nov 2013 11:21) *  IP
Usikker på om godt juniorarbeid nødvendigvis betyr det samme som at man får så mange "lojale og livslange" medlemmer i klubben, ihvertfall ikke hvis man tenker på juniorene selv.

Juniorene er jo en ganske ustabil og utsatt gruppe, hvor mange rett og slett faller fra underveis pga. av at de får andre interesser, kjærester m.m., ja rett og slett mister interessen for golf. (Og fram til da har de uansett kun bidratt med en beskjeden juniorkontingent).

Så har vi de som blir med videre. En del av dem vil finne andre klubber underveis, fordi det passer bedre med hvor de er hen rent geografisk, f.eks. i forbindelse med studier eller militærtjeneste. Da er en nærliggende klubb med gode tilbud for den gruppen kanskje mer attraktiv enn hjemmeklubben.
Og så har vi de som blir virkelig gode. Da har vi sett mange eksempler på at de blir fristet av en overgang til en større klubb som kan gi dem et bedre tilbud, både økonomisk og utviklingsmessig. Og i det fjerne blinker en collegplass....

Til slutt har vi de som aldri kommer tilbake til hjemstedet etter endt utdanning. Man får arbeid og etablerer seg et helt annet sted i landet (eller i utlandet) og er således også tapt for hjemmeklubben.

Så skulle jeg tippe/anslå noe, ville jeg kanskje ende opp med at 1 av 5 juniorer ender opp som et lojalt og livslangt medlem i den klubben han/hun en gang begynte å spille golf i.

Det jeg derimot er enig i, er at det nok er riktig at juniorens familiemedlemmer godt kan bli "rekruttert" i forbindelse med avkommets interesse for golf, og ut fra det jeg har sett rundt omkring, virker det som om disse i langt større grad enn avkommet selv blir værende i den opprinnelige klubben som gode og lojale medlemmer. Og da er vi igjen tilbake til at det nok er de voksne og eldre som står for størsteparten av de faste inntektene til en klubb.



 AR (27. nov 2013 11:38) *  IP
Bra innlegg, Enur. Det aller viktigste i første omgang er å få barn og unge til å begynne å spille golf.

Så vil graden av interesse og ferdigheter avgjøre hvem som blir virkelig gode. Dette er selvsagt de færreste.

Hovedpoenget er imidlertid å få de unge inn i klubbene. Bare noen få blir toppspillere. De andre trenger vi imidlertid som hobbyspillere. Det er disse som er grunnstammen golfsporten som gjør at det i det hele tatt finnes baner her i landet....,

siden ikke politikerne har forstått hvilken helsemessig gevinst det er å ha golfbaner. Det offentlige bidrar knapt nok med en eneste krone slik de gjør med idrettsarenaer, svømmerhaller og hoppbakker.

Til startinnlegget: Det arbeides meget godt i en del klubber og i NGF på juniorsiden, men de fleste klubbeneer ikke gode på dette området og har et stort forbedringspotensiale. De beste klubbene og forbundet har aldri tidligere lagt forholdene så godt til rette som de gjør nå.

Det trener- og støtteapparatet de unge har tilgang til i dag, er uten sidestykke i norsk golfhistorie. Jfr. hva Knut Børsheim og andre forteller og det vi ser i enkelte klubber. Vi har over 80 spillere på skole i USA! Det har de oppnådd gjennom godt juniorarbeid i klubber og forbund de siste årene.

Når en spiller er kommet opp på et OK nivå på la oss si scratch til +2 i handicap, er det ikke mulig å ta steget videre hvis man har adresse i Norge om vinteren. Her gjentar jeg meg, men det får så være. Uten unntak har alle våre beste spillere de siste årene hatt tilhold i utlandet. Jeg kan i farten ikke komme på en eneste god spiller som ikke har trent i utlandet i lengre perioder. Selv om det "bare" er i Skåne i Sverige.

Forholdene er lagt godt til rette. Nå er det opp til spillerne selv å ta tak!



 Oggi (27. nov 2013 11:50) *  IP
En god og viktig tråd Trond Kracht!

I næringslivet er det i de fleste bransjer vanlig å regne langsiktig på kundeforhold. Dersom en gjennomsnitts kunde kjøper for 6.000 kroner per år, og antatt levetid for kundeforholdet er 20 år - så blir verdien av denne kunden 120.000,-. (Fryktelig forenklet).
Tenker vi på medlemmene i et slikt perspektiv - ser vi dem kanskje med litt mer ydmyke øyne. Sørger for at de har det de trenger, at de får den utvikling de ønsker og at de generelt trives.
Klarer du å skape slike triveselrammer allerede når medlemmet er junior - står du med en liten kvart million foran deg. Pass på den skatten. Det er dyrere å etablere nye kundeforhold enn å beholde de eksisterende. Mye dyrere.

Jeg gir derfor Gjest rett i at jo yngre de er jo mer verdifull er de for klubben i det lange løp. Det er registrert ca 10.000 barn/unge i NGF. 5% av dem spiller aktivt i barne og juniorturneringer. I sørvest norge er det i klubbene registrert ca 300 jenter i junioralder, - 7 (syv) av dem deltar på den regionale juniortouren. Tilsvarende begredelighet finner du over hele landet. Har vi ambisjoner om å øke dette antallet (og det må vi) så må all prestisje legges til side i alle miljø, og vi må ta i bruk alle de virkemidler og all den fantasi vi har. I dag er det "krisestemning" om en norsk toppspiller gir seg fordi vi har så få. Vi må få en langt bredere base å hente talentene fra.

NGF får mye kjeft her. Jeg tror det mest tilhører historien. Sittende General har tatt grep og fortsetter å ta grep. Han er ikke alene. Det skjer positive ting på Ullevål for tiden.

Det viktigste arbeidet ligger uansett hos oss ute i klubbene. Vi må etablere en felles målsetting om at ikke 5 % som nå, men 20 % av juniorene deltar i turneringsvirksomheten. Det burde vi klare innen to år. Bare gjennom et slikt enkelt grep har vi flyttet golfnorge et langt steg i riktig retning.



 Oggi (27. nov 2013 11:59) *  IP
enur:
En liten presisering til mitt forrige innlegg -
Mitt mål er livslangt medlemskap i golfsporten. Først i hjemmeklubb der de vokser opp og siden i hjemmeklubb der de slår seg ned. Vi må slutte å tenke så mye på egen klubb og heller fokusere på utøverne. Noen kommer og noen går. Det viktige er at alle klubber som kommer i kontakt med dem fortsetter med å gi dem gode opplevelser. Har de det morsomt med golfen - forblir de medlemmer ett eller annet sted.



 panser (27. nov 2013 12:20) *  IP
Å bygge opp et sportslig levedyktig juniormiljø i en klubb er en stor utfordring. Det kan se enkelt ut da man får inn interesserte, men de som skiller seg ut positivt (talentene) driver svært ofte med annen idrett. Fotballen stjeler mange, og ikke så rart det. Der finner de flere venner og kjente, og det er et lagmiljø som golfen vanskelig klarer å matche.

Å dele på f.eks golf og fotball er ingen enkel sak. Turneringer og kamper kolliderer, så det blir som oftest et valg. Dessverre er det da mange balltalenter som velger fotballen. I mange tilfeller blir golfen sittende igjen med "B-laget" som etter hvert skal matche noen få talenter. Så blir det stadige resultater langt ned på listene og interesse og motivasjon forsvinner. Imidlertid finner vi noen av disse igjen som fremtidige klubbmedlemmer og hobbyspillere.

Så dukker det jo fra tid til annen noen virkelige talenter. De setter av mer tid til trening og de ligger høyt oppe på resultatlistene. Dette motiverer. Så er utfordringen å skape en utvikling for disse "enerne" når kretsen rundt drar på Norway Cup. Når er tiden inne for å legge en utviklingsplan med delmål for tiden 16 - 22 år?

Men dette er vel kjent stoff for de som er engasjert i juniorarbeid?



 Pro V1 (27. nov 2013 12:59) *  IP
Turneringspill er og blir særdeles viktig i denne debatten. I andre idretter konkurreres det over en lav sko, hver helg. Barn og unge elsker å konkurrere, og golfsporten er veldig målbar, færrest mulig slag.

Men det må også legges til rette for at barn og unge kan konkurrere. NGF sliter generelt sett med å få arrangører - hvorfor?

Først å fremst så skal det dekkes TD, dommere osv - fra klubben. Så skal det dekkes premier fra klubben. Da blir også startkontingenten meget høy.Så er det surmumling i kullisene fra klubbens egne medlemmer siden banen er stengt i endel timer og samtidig skal administrasjonen passe på at banen er tipp topp shape.

Problemet innen golfen er at den eldre garde tenker kun på seg selv og mange gir blanke i barn og unge og fremtiden for golfsporten. Dette har jo selvfølgelig med at alt er kommersielt og mange ikke har idrettslagsfølelsen.

Jeg har ingen trylleformel, men man kan jo snu det på hodet: turneringer gir klubben en økt innsats fra medlemmer på dugnadsnivå der mange oppgaver skal dekkes opp i forbindelse med arrangement, slikt sett blir ofte arrangementene meget gode og får den oppmerksomheten de fortjener. Mange har faktisk lyst til å bidra i et fellesskap, men de må også bli spurt, få om noen kommer løpende og tilbyr hjelp, hvis det ikke har vært rare inkluderingen fra tidligere. Dette igjen kan skape miljø der både barn, unge og foreldre føler sin tilhørighet i en gruppe og føler seg velkommen og er deltakende.

NGF bør gi tilskudd til arrangører av juniortourer og Norgescup, slik at de har mulighet til å arrangere gode forbundsturneringer ved nettopp hjelp fra forbundet.

Hvorfor skal også hver klubb sitte på sin juniorstall? Mange klubber har kort avstand seg i mellom og det oppfordres til klubbsamarbeid uten at økonomi er det første som skal inngå. Inviter hverandre til klubbene og glem greenfee og annet. Få idrettslagsfølelsen inn i golfen og gleden og fellesskapet man ser i andre idretter.

I andre idretter som er betydlig større enn golf har de juniorprosjekter på tvers av klubb, krets og regioner, spesielt blant jentene. Ukentlige treninger sammen - glede og fellesskap gjør at man holder på idretten lenger. Og jo lengre man holder på, jo større er sjansen for å lykkes.



 Enur (27. nov 2013 13:17) *  IP
Helt enig, Oggi! Livslangt "medlemskap" i golfsporten må være målet. (Følte bare for å korrigere gjest litt i mitt forrige innlegg vedr. at en junior som rekrutteres, ikke nødvendigvis betyr et livslangt medlemskap i akkurat den klubben).

Forøvrig er jo panser også inne på en del av utfordringene ved det å klare "å kapre" de unge blant dagens mange tilbud. Det som er helt sikkert (og det kan jeg si av egen erfaring fra annen idrett) er at den klubben som klarer å få med mange på en gang, slik at det blir en hel gjeng av det, som holder sammen både på og utenfor banen, vil ha størst sjanse for å høste frukter av dette også over tid.



 barce (27. nov 2013 17:12) *  IP
Vel, i barnefotball er det ikke slik at man har turneringsledere, dedikerte dommere etc i hver eneste kamp.

Hvorfor er det ikke juniorturnering hver helg? Jo, fordi de konkurrerer med sponsorturneringer, seniorgolf og kravet fra alle de voksne medlemmene som skal ha starttid i helgene..

I breddeklubber blir barna prioritert på banene. Dette fordi de er melkekuen til de få seniorene. I golf er det motsatt..



 Ove (27. nov 2013 17:27) *  IP
Det er golfens evige forbannelse at det er både en konkurranse/elite-idrett og en bredde/mosjons-hobby. Det sistnevnte dominerer totalt i antall, medlemskap og tilstedeværelse på banene. Og som finansieringskilde i klubbene. Denne dualismen må NGF og klubbene slite med til evig tid. Hver gang jeg leser hva NGF skriver eller er opptatt av, så lurer jeg: hvilke interesser eller grupper av golfere uttaler de seg på vegne av, hvilke utøvere av sporten er de mest opptatt av? Ikke minst: hvilke grupper - eliten eller mosjonistene - bør de være mest opptatt av?

For å sykle eller løpe eller gå på ski i Marka, trenger jeg ikke å være medlem i noen klubb eller forbund. Heller ikke for å spille sjakk eller bridge eller gå i svømmehallen eller på skøytebanen. Her skiller golf seg fra alle andre idretter, ved tvungent medlemskap. Slik må det vel være, så lenge kommuner og/eller Staten ikke finansierer golfbaner, som de gjør med andre idrettsanlegg.

Hvem er NGF og klubbene til for? Begge grupper like mye, eller....



 Wilson (27. nov 2013 17:32) *  IP

Selv om golfjuniorer skal få hjelp kan man ikke sammenligne med andre idretter som håndball og fotball.
Arenaene der er ofte bygget ved hjelp av tilskudd (Tippemidler / kommune/stat)
Og det er nå en gang slik at det ofte er seniorene som betaler for bygging og hovedutgiftene for drifting av golfbaner.

Da blir de en vesentlig gruppe og de krever valuta for pengene.
Det blir dumt å tro at seniorene skal sponse andre barns idrettskarrière mer enn det at juniorer har billig medlemskap + noe støtte.

Vanlige medlemmer i en golfklubb ønsker sjelden å betale for treningsleirer for andre barn.

Forståelig, synes jeg.



 Wilson (27. nov 2013 17:33) *  IP
Jeg leste ikke ditt innlegg før jeg skrev mitt.

Kryss i taket



 Enur (27. nov 2013 17:41) *  IP
Bra innlegg, Wilson!


 Wilson (27. nov 2013 17:41) *  IP
Takk Enur


 DA (27. nov 2013 18:43) *  IP
Enig med Wilson her. Greit nok at kanskje noe av medlemskapet kanaliseres mot eliten, og trening for disse, men jeg har da unektelig meldt meg inn i denne klubben for å få kvalitet for pengene, og for å spille selv, på best mulig forhold.
Så blir det jo da egentlig opp til klubbene å finne ut av hvor mye de kan sette av til slike ting, og det blir jo som oftest ikke mye da...



 Ove (27. nov 2013 18:44) *  IP
Enig i ditt innlegg, Wilson. Du sier ikke noe om mitt.

Det som ligger mellom linjene i mitt innlegg er jo det samme som du skriver. Jeg adresserer (unnskyld uttrykket) dette som et evig problem/forbannelse for både klubbene og NGF, som man aldri kommer ut av.
Men jeg savner klarere uttrykk for hva man egentlig prioriterer. Nå tør ingen si det høyt.



 Wilson (27. nov 2013 18:50) *  IP


Ove

Kryss i taket!!!

Vi hadde vel en del felles meninger



 gjesp (27. nov 2013 20:07) *  IP
det er en misforståelse at norske golfklubber ikke får tippemidler. De kan søke på lik linje med alle andre. Man kan få penger til bygg, anlegg og utstyr. Men ikke til drift.


 Wilson (27. nov 2013 20:16) *  IP
Det er vel driftsbudsjettet som tar med utgifter til sportslig satsing




 gjesp (27. nov 2013 21:16) *  IP
det vet jeg vel. Men lengre opp gis det inntrykk av at golf ikke har like vilkår som andre når det gjelder spillemidler.


 Wilson (27. nov 2013 22:00) *  IP
Men vi har vel kommet dit at vi har for mange baner, og da er det jo mye mer drift enn bygging


 Oggi (27. nov 2013 22:03) *  IP
Vi har ikke for mange baner, men for få utøvere.


 Wilson (27. nov 2013 22:17) *  IP
He he

Enig



 panser (27. nov 2013 22:33) *  IP
Det er et sørgelig faktum, men de fleste golfbaner i verden er anlagt for gjestespillere, primært da fra et internasjonalt marked. Det kan være type resorts eller i turistvennlige områder hvor også værforhold vil være en vesentlig faktor. Videre er ofte sesongen helårs.

Medlemmer kan ha kjernetider, men uten greenfee inntektene ville disse banene ikke hatt evne til å overleve. Dette gjenspeiles normalt i markedsføringen. Sverige er nok et mulig unntak, men så har jo økonomien i svensk golf vært et langvarig traume. Og så er jo golf i Sverige en folkeaktivitet.

I USA finner vi en rekke Public courses, men der er også greenfee et vesentlig moment.

De som planlegger nye anlegg i dag har hovedfokus på gjestespillere og anleggets beliggenhet og evne til å være tilgjengelig for andre spillere enn medlemmer primært.

I Norge er det svært liten tilgang på andre gjestespillere enn de som allerede er medlem av klubber i nærområdet. Og så er sesongen for kort til å dekke kostnadene. (det er noen unntak). Etableringen av mange nye norske anlegg har hatt hovedfokus på å få inn betalende medlemmer. Medlemmer som ved oppstart ikke hadde et særlig langsiktig mål og som ikke var klar over sviktende motivasjon og ferdighet.

Om man kan få opp klubbenes økonomi via gjestespill så vil også grunnlaget for rekruttering bli bedre. Det koster å drive frem "våre nye beste spillere"



 Trond Kracht (28. nov 2013 08:00) *  IP
Det er godt å høre at vi aldri har hatt et bedre opplegg i NGF og i enkelte klubber.

Dette sier AR som burde vite dette eller som bare tror dette eller har blitt fortalt dette. Hvis så er tilfelle, hvorfor er norsk golf nå på et absolutt lavnivå?

AR skriver også at man må til varmere strøk for å bli en virkelig god golfer. Hvorfor har ikke da NGF egne opplegg eller i samarbeid med andre baner/trening osv i riktige land?

AR vet også- som medlem av samme klubb- at satsing i stor skala med utallige millioner kroner hjelper lite uten et opplegg som fungerer.

Det må skapes et miljø med jenter og gutter som er basert på
samlinger med ledere som forstår hva dette dreier seg om, hyppige turneringer i inn og utland og trenere som er kapable til denne oppgaven. Håper snart at noen ser dette og gjør noe med det. Kostnadene er heller ikke skremmende!

Igjen er det lederne som avgjør hva dette skal bli!

Talentene og spillerene er til stede.



 AR (28. nov 2013 09:09) *  IP
Trond, jeg ser hvilke resultater arbeidet de siste årene i vår egen klubb har ført til.

Et bidrag i dette arbeidet ser vi blant annet her:
http://www.golfsiden.no/OGKiFlorida271113.html

1) Det tar tid å få fram toppspillere i et lite, kaldt land. Hvis du ser på kvalieteten på våre juniorer og bredden er den blitt dramatisk mye bedre de siste årene. Det gis ingen garanti for at alle disse blir toppspillere. Til det er nivået alt for høyt internasjonalt.

2) NGF og norske klubber har nå over 80 spillere på college i USA. Det regnes som varemere strøk. I tillegg er det utallige samlinger i varmere strøk gjennom vinteren i regi av både klubber og forbund.

3) Trond skriver:

"AR vet også- som medlem av samme klubb- at satsing i stor skala med utallige millioner kroner hjelper lite uten et opplegg som fungerer."

Opplegget i bl.a. Oslo GK fungerer meget godt. Klubben har de siste årene fått fram meget gode spillere, og gode spillere fra andre klubber ønsker å spille i Oslo GK pga det utmerkede opplegget de møter der.

4) Så vidt jeg erfarer er det allerede skapt et godt miljø i flere klubber. Det fremgår tydelig i lagmesterskapene både for juniorer og de i åpen klasse.

5) Lederne har selvsagt mye å si. Men det er også mye opp til den enkelte spiller hvor god vedkkomende skal bli. Ikke glem det.

Glem heller ikke at det er ytterst få som ønsker å gå "all in" for å bli en profesjonell golfspiller på høyt nivå. De aller fleste velger å skaffe seg kunnskaper ved siden av kunnskaper og ferdigheter på golfbanen.

Det bør respekteres.



 Trond Kracht (28. nov 2013 09:22) *  IP
Hvis AR mener dette står i forhold til resultater og økonomi og ikke minst til "innkjøp" av andre klubbers spillere kan jeg bare oppgi alle positive tanker om norsk golfs fremtid.
Håper igjen at noen skjærer igjennom og frembringer noen toppspillere!



 Trond Kracht (28. nov 2013 09:57) *  IP
Alle argumentene om at nå er det bedre enn noen gang har jeg hørt i ca 30 år. Golfen står på samme nivå og for våre "beste" er det enda dårligere.
Anser meg derfor ferdig med debatten og aksepterer at man i mange tilfelle har gått ut på dato. Gleder meg til det kommer nytt blod flere steder som virkelig gjør noe.



 Oggi (28. nov 2013 11:57) *  IP
Hei igjen Trond. På mange måter kan jeg forstå deg og din fustrasjon, men når mange av oss faktisk mener at ting går i riktig retning så vil jeg også forklare hva det skyldes.

Mens det tidligere var noen få klubber som utgjorde juniormiljøet i Norge (på topp, nasjonalt plan) - så er det i dag langt flere. Fordelt ut over hele landet. Det jobbes godt i Sotra Golfklubb, Fana, Meland, de fleste klubbene i Rogaland, Ålesund, Molde, Midtnorge generelt, langs Mjøsas bredder og nedover mot Oslo, Akershus og Østfold. Nye klubber melder seg på og bredden under det øverste nivået er i dag langt større enn hva det noensinne har vært. Derfor er vi optimistiske. Utolmodige vi også, men optimistiske.
Fra Østfold kan jeg melde at det er laget en egen jentegruppe på tvers av klubbene som har ukentlige treninger og ulike sosiale treff gjennom hele vintersesongen. Antallet aktive jenter er stigende, miljøet jentene i mellom svært godt og klubbene støtter opp om prosjektet. Vet ikke hva og hvordan en gjør det andre steder, men er ikke i tvil om at mange klubber og regioner er på hugget. Så får tiden vise om vi lykkes.



 AR (28. nov 2013 12:12) *  IP
Bra Oggi! Du har fulgt godt med!


Hvis målet er å få en ny Tiger Woods eller Annika Sörenstam eller Suzann Pettersen for den saks skyld, er jeg fullstendig enig med Trond Kracht. Vi har mislykkes fullstendig.

Men hvis målet er å skape gode golfspillere på et mye høyere nivå enn det vi hadde for en del år siden, har vi kommet meget langt.

Vi klarer ikke hvert år å få fram enere som Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Sam Eyde, Hjallis, Kuppern, Oscar Mathiesen, Lasse Kjus, Kjetil Andre Aamodt, Aksel Lund Svindal, Grete Waitz, Thor Hushovd, Magnus Carlsen, Thor Heyerdahl, Ole Gunnar Solkjær, Liv Ullman, Terje Håkonsen og mange flere.

Men kanskje en og annen kan snike seg inn blant de 200 i verden i golf. Kanskje til og med blant de 100 beste. Det ville vært flott!

Vi kan ikke tenke så stort at vi ikke får det ut. får vi ta det derfra.



 Ove (28. nov 2013 14:48) *  IP
Helt enig med Krachts frustrasjon her.
ARs positive meldinger om fremgang har vi hørt i 30 år. Resultatene på topp internasjonalt nivå for våre voksne herrespillere uteblir likevel, og nå er vi dårligere stilt enn noensinne.
AR definerer ikke selv hva som er målet. Det kan se ut som om hans mål er det han skriver: "skape gode golfspillere på et mye høyere nivå enn det vi hadde for en del år siden". Iflg. ham har vi da kommet meget langt.

Her trengs likevel klarere definisjoner fra AR.
"God golfspiller", hva er det?
"Mye høyere nivå enn for en del år siden", hva betyr det, og hvor lenge siden er "en del år". 10 eller 20?
Er det kvinner eller menn eller begge deler han tenker på? Er det de voksne eller juniorene?

Etter min mening bør vi konsentrere akkurat denne diskusjonen om norsk voksen herregolf på de internasjonale tourene. Da er situasjonen dyster, dårligere enn på mange år. Norsk Golf (med NGFs penn) har skrevet at vi ikke har hatt det verre på 8 år, og det var før Børsheim trakk seg.
Hvordan AR da kan mene at "vi har kommet meget langt" er ubegripelig.
AR må være mer konkret. Hva er hans mål for norsk deltagelse på de internasjonale tourene? Hvor mange faste spillere på ET, og om hvor mange år? Når må vi kunne forvente å få vår første spiller på PGA etter Bjørnstad?
Målsetning om deltagelse på CT enten gjennom "fast spill" eller wild Cards blir da et blindspor.

Hva er dine mål eller ønsker, helt konkret, AR? Antallsmessig og tidsmessig.



 AR (28. nov 2013 15:59) *  IP
I give up - again, Ove. Nytteløst!

Jeg forstår at du ikke har oppdaget/forstått hvor mye bedre våre norske spillere er på bred front i dag enn for noen år siden.

Espen Kofstad er ikke noe dårligere til å spille golf fordi han misset kortet på Europa Touren med ett slag for kort tid siden.



 panser (28. nov 2013 16:20) *  IP
Apropos talent:

For flere år siden hadde jeg gleden av å spille på Bærum med en ung kar som var svært aktiv i en annen idrett. Han var vel rundt 15 år den gangen og kom senere helt i toppen i sin idrett.
På vår runde (18 hull fra gul tee) gikk gutten på 93 eller 94 slag og bortsett fra en halv time på rangen før vi gikk ut hadde han aldri tatt i en golfkølle tidligere.

Vi tryglet og ba om at han måtte satse på golf og gjorde vårt ytterste for å motivere, men nei. Han var mer interessert i sin idrett (hvor vennene også var aktive) og han ble aldri noe annet enn en brukbar hobbyspiller. Trolig et helt riktig valg.



 Ove (28. nov 2013 19:59) *  IP
Jeg gir ikke opp, AR!
Når du påstår at våre mannlige golfere er mye bedre på bred front enn for noen år siden, så må du faktisk begrunne det.
Det betyr at du er uenig i NGs oppfatning om at det ikke har stått dårligere til med norsk herregolf på 8 år (altså skrevet før Børsheim la opp).

Din "brede front" må da bestå av Kofstad, Engell, Mikkelsen, Tage-Johansen, Aronsen og Bertheussen. Det er jo bare disse som har spilt mer eller mindre internasjonalt de siste årene. Tilsammen har disse da iflg. deg mye bedre resultater enn for noen år siden, da vi hadde Bjørnstad, Thorp, Brovold, Are Larsen o.a.
Det bør du begrunne.



 AR (28. nov 2013 20:21) *  IP
I have given up!

Uansett hva jeg skriver krever du omtrent en doktoravhandling av hvert eneste adjektiv jeg bruker. Det gidder jeg rett og slett ikke.

Hør på Oggi! Han har peiling.



 Suppe (28. nov 2013 21:00) *  IP
Oggi: å si det jobbes godt på Meland er bare tull og regelrett løgn. De har ingen Pro, ingen på elitelaget under 50 år og ingen juniorvirksomhet. Hvor mange andre faktafeil leverer du?


 Ove (28. nov 2013 21:00) *  IP
Men AR, da!
Oggi skriver om juniorsatsingen i klubbene. Og det er ikke temaet her. Det er oppnådde resultater for våre voksne spillere som er saken. Disse er altså iflg. deg mye bedre på bred front enn for noen år siden.
Jeg konstaterer at du ikke kan begrunne dette. Trenger ingen doktoravhandling til det, vet du.



 Trond Kracht (28. nov 2013 21:02) *  IP
Jeg trodde jeg hadde fått nok av diskusjonen, men da AR sier i klartekst at hvis vi bestreber på å få frem en ny Tiger - Annika eller Tutta har vi fullstendig mislykkes. Jeg må ærlig innrømme at alt annet hadde vel vært fjollete

Jeg trodde jeg var ferdig med diskusjonen, men da AR i klartekst sier at vi har fullstendig mislykkes hvis vi skulle få frem en ny Tiger - Annika eller Tutta kan jeg ikke dy meg. Hva er poenget hvis ikke et forbund skulle jobbe mot verdenstoppen ? Selvfølgelig er dette målsettingen for alle ledere/trenere som jobber i forbund med et visst intenasjonalt snitt. Jeg er glad for at AR sier dette i klartekst og innrømmer at vi har spillt fullstendig fallit. Ikke glem at Tutta har vært i verdenstoppen både som jr, senior og proff i min 15 år. Noe burde vel NGF - Trenere/ledere ha fått med seg ?
Det er også klart at blir du nr 17 i Birkebeineren er du god på ski, bedre enn de fleste men totalt uiterressant for
media og publikum. Takk igjen AR for et kort og illustrerende innlegg.



 Trond Kracht (28. nov 2013 21:12) *  IP
Håper teksten ga mening. Konklusjonen var ihvertfall en takk til AR at han innrømmet at vi/NGF/ledere/trenere har spillt helt fallit hvis vi jobbet mot å få en ny Tiger -Annika eller Tutta. Noe som for mange av oss idrettsledere er en selvfølge, uansett idrett og vansklighetsgrad.


 Bjørn E (28. nov 2013 21:30) *  IP
fra et meget interessant intervju med Niklas Dietheim annet sted kan man lese at det kun er ca 500 juniorspillere i Norge som spiller konkurranser, dvs fordelt på klubber er det gjennomsnittelig 3 aktive juniorspillere pr klubb. Det kommer også frem at ca nesten 1/3 av aktive juniorspillere faller fra.
Basert på erfaringer at det tar ofte 10 år å modnes for golfspillere pusher nå Dietheim spillere til å ta utdannelse fortrinnsvis i Usa. Det er også på den måten de utvikles som mennesker. Erfaringen med kjempetalenter som Thorp og Anders Kristiansen - viste at det ikke er særlig smart å slutte på skolen for å bare spille golf.
At det nå er 26 norske collagespillere, skyldes i hovedsak at Dietheim har pushet dem dit, ikke at "alt er mye bedre nå enn før" jfr ARs påstand



 Oggi (28. nov 2013 21:40) *  IP
suppe: Det var åpenbart en litt for kjapp sammensetning av klubbnavn. De fleste kjenner jeg godt, andre kjenner jeg åpenbart for dårlig. Er situasjonen som du beskriver på Meland - legger jeg meg paddeflat. De delte pro med Bergen GK sist jeg var der, og hadde ting på gang. Da har noe stoppet opp. Synd.

Når jeg valgte å skrive om juniorarbeidet rundt om i landet, hadde det en klar hensikt i denne tråden som egentlig handler om våre beste spillere. Det som gjøres for de beste i dag er vel kjent. Noe er bra, andre ting kan forbedres, men før ting blir ideelt og resultatene kommer - må vi få en langt større bredde i toppen. Det er mitt hovedpoeng. Den bredden må bygges fra grunnen av. Derfor er det viktig hva som gjøres på grunnplanet. Jeg ville synliggjøre at det skjer mye og det skjer i mange klubber og over hele landet. Det er nytt i forhold til bare 10 år tilbake i tid.

I mellomtiden vil jeg anbefale "våre beste" som ikke har proturneringer å spille på nå i vinter, til å bruke tid på Gecko Pro Tour i Spania. 23 turneringer i perioden oktober-mars på gode baner og med relativt sterke felt, samt tilgang til svært gode treningsfasiliteter.
Jeg har blant annet fulgt Stian Hansen sin utvikling det siste året. Han spilte Gecko i fjor vinter også, og har tatt solide steg fremover. Både her hjemme i Skandinavia i sommer og nå er han igang igjen i Spania. I fjor lå han blant den siste tredelen der nede, i år er han i den første. Jeg tror han velger rett progresjonsmetode. Gecko er den eneste komplette vinterturneringen i Europa og en burde virkelig gjort hva en kan for å tilbringe et par måneder der nede. I år (som i fjor) spiller Eirik Tage der, og han har fått følge av den engelsk bosatte nordmannen Jason. 3 nordmenn for tiden - men plass til 15 til.
Ideelt hadde det vært om NGF tok med seg en eller flere kontingenter og etablert seg med et hus der nede. Men det bestemmer ikke jeg. Desverre.



 gjesp (28. nov 2013 22:03) *  IP
Forbundet kjører sitt eget opplegg i vinter,som i fjor og året før det. Men regner med du visste det Oggi?

http://www.golfforbundet.no/nyheter/2013/10/alcaidesa-winter-open-2014



 Oggi (28. nov 2013 22:29) *  IP
Ja gjesp, det opplegget er vel kjent. Et bra opplegg som er veldig mye bedre enn det som fantes tidligere. Nemlig svært lite. Bra utvikling for NGF med andre ord og til en svært gunstig pris. Uansett hva en ellers gjør i vinter - så benytt deg av dette tilbudet.
Men - en enkelt turnering gjør ingen sommer. Ukentlige turneringer har jeg større tro på, og Gecko kan alle delta på. Proff og amatør - men du bør holde et visst nivå. De tre beste på OoM får Q school betalt neste år. De har også en god avtale med Alps Tour.



 Enur (28. nov 2013 22:38) *  IP
Stor forskjell på Gecko Touren og NGF's opplegg som gjest henviser til.

NGF's opplegg dreier seg om 1 uke i januar, inkl. en turnering over 4 dager, tydelig mest beregnet på amatører og juniorer. Vel og bra alt sammen, og til en hyggelig pris, så absolutt et prisverdig tiltak.

Men for de som satser profesjonelt, og som vil noe med satsingen sin, ser absolutt Gecko Touren ut som det man burde være med på, der er jeg helt enig med Oggi. Mer og mer profesjonelt opplegg for hvert år, og en fyldig turneringssesong fra oktober til mars.
Flott at Tage og Stian Hansen (+ Jason Kelly) har skjønt det, og tatt konsekvensene av det og rett slett flyttet ned dit. Men hvor er de andre norske som satser? Her kunne kanskje et NGF-hus ha vært flott å ha som en base, både for å bedre økonomien for den enkelte spiller, samt skape/bedre miljøet i det som på sikt kunne bli en litt større norsk gruppe.



 Surre (29. nov 2013 08:06) *  IP
Bjørn E, hvilken dekning har du for å hevde "At det nå er 26 norske collagespillere, skyldes i hovedsak at Dietheim har pushet dem dit". Her gir du nok feil person æren for at det er mange som nå er på college, det er vel mer riktig å si at NGF endelig har forstått at college er en riktig vei for mange å gå. Dette har mange klubbledere, klubbtrenere og andre tillitsvalgte jobbet med/for i mange år uten veldig mye støtte for eller kunnskap om fra NGFs side.


 AR (29. nov 2013 09:32) *  IP
Etter det jeg har fått med meg, er det over 40 spillere på college i USA for tiden - under varmere strøk.


 Pepper (29. nov 2013 09:38) *  IP
Det er i hvert fall mellom 40 og 45 norske spillere på college. Det er imidlertidig betydelige kvalitetsforskjeller på golflagene på disse universitene, og de representerer alt fra ukjente og forholdsvis små community colleges til store og meget kjente universiteter. Kvaliteten på golflagene er ikke nødvendigvis i samsvar med hvor kjent eller stort universitetet er, mange mindre læresteder har gode lag, men en viss pekepinn gir det.

Det at en trener i NGF skal ha æren for denne utviklingen i antall spillere er vel å ta meget godt i for å si det pent.



 Bjørn E (29. nov 2013 09:49) *  IP
Sorry Surre
jeg skimmet bare gjennom artikkelen og i mitt innlegg skrev jeg mer enn en feil. Det sitatet jeg tenkte på fra artikkelen var "Resultatet av det målrettede arbeidet med å få spillerne til college, har vært et rekordår for 2012-13 sesongen. 22 gutter og 15 jenter som kombinerer golf og studier i USA er rekord i norsk sammenheng."

Det er vel ingen som egentlig tar æren, det er snakk om erfaring har gitt en ny bevissthet om hva man skal råde gode lovende spillere til å gjøre. Poenget var vel litt at kjempetalenter som Anders Kristiansen og Marius Thorp stagnerte - kanskje på grunn av at de ensidig satset på golf. Jeg vil tro at hadde det vært større bredde - som det for eksempel var i visse klubber i Sverige en gang i tiden at det var 10 - 15 kjempetalenter i samme miljø som utfordret hverandre, så kunne de kanskje ha lykkes bedre. Kommer de på college i et større miljø, så blir det kanskje brattere læringskurve mht å prestere under press og å utvikle seg både som menneske og som golfspiller. Etter min mening..



 Fooore (29. nov 2013 10:12) *  IP
College er garantert(!!!) - jeg dokumenterer ikke - riktig vei for de aller, aller fleste. Men jeg skjønner godt at en skolelei og muligens mindre skoleflink pjokk med balltalent ikke velger college.

Halvparten plussminus av de norske som er USA har vel ikke jevnt over hevdet seg spesielt godt i turneringer her hjemme, men modning og treningstalent er artige greier, alt er mulig.

Ungdommen velger college i dialog med trenere, foreldre, NGF og Wang/NTG, pluss andre.



 Enur (29. nov 2013 10:49) *  IP
College er helt sikkert bra for mange, men som andre har vært innom tidligere så innebærer det også forhold som på litt lengre sikt kan bli litt negativt den dagen man er ferdig og skal stå på egne ben: Da må man ordne alt av det praktiske selv, som reiser, påmeldinger, trenings- og turneringsopplegg m.m. På college er alt dette lagt til rette for en, og såvidt jeg har skjønt trenger ikke den enkelte å bekymre seg mye om den slags i collegetiden. I tillegg har man fellesskapsfølelsen, det å være en del av et lag, satt opp mot den ensomhetsfølelsen som raskt kan komme når man skal forsøke seg på tourene på egenhånd. Og så har vi jo ikke minst det økonomiske aspektet i tillegg, samt at man med avsluttet collegeutdannelse da har "noe trygt å falle tilbake på" i bakhånd, om motgangen skulle møte en (og det vil den gjøre), og spørsmålet er da om man klarer å være sulten nok til å kjempe seg gjennom disse motgangsperiodene. Superenkel forskning viser at norske spillere har vondt for nettopp det.

Så jeg tror dette med college faktisk kan være litt både og for en spiller som virkelig ønsker å satse fullt og helt på en profesjonell karriere etterpå, mens for en som innerst inne (kanskje allerede før collegeperioden starter) vet at det kommer man ikke til å gjøre (eller klare) er det sikkert helt supert.



 Bjørn E (29. nov 2013 11:26) *  IP
enig med mange her,
Hovedproblemet er manglende bredde og kanskje også midler og status. Etter min mening

Det er avgjort en fare for at man ender i golfens "dødens dal" fordi det er tungt å være ensom svale - spesielt innen en sport som golf der det mentale spiller så stor rolle. Blir man i Norge uten college, finnes kanskje ikke noe stimulerende miljø man kan utvikle seg i, og kommer man ut fra colllege så kommer man på en måte i samme situasjon - nemlig mer eller mindre alene.

I den artikkelen jeg viste til, kommer det frem at gjennomsnittsalder for spillere på PGA touren er 30, 5 år. Argumentet er at det som regel tar 10 års modningsprosess for å bli en toppspiller i golf og hvem har økonomisk evne og mental styrke til å holde på i år etter år, med et voldsomt nasjonalt press (fordi vi alle mer eller mindre krever at utøverne skal vinne) - kanskje uten å tjene penger til å dekke utgiftene? Jeg er full av beundring for de som har stayerevne som f. eks. bl. a. Kaensche, Aronsen og Tage og synes de fortjener mer støtte



 Fooore (29. nov 2013 11:28) *  IP
Denne type saker ift "å stå på egne ben, og ordne alr selv" burde være et eget tema både på Wang, NTG og college, og kan hende er det det!?

Og med det samme jeg er inne på denen greia, det burde være eget tema "privatøkonomi" både på ungdomsskole og videregående, men det er en annen sak.



 Trond Kracht (29. nov 2013 12:14) *  IP
Jeg må innrømme at jeg blir litt oppgitt over alle uttalelsene
om at alt er så meget bedre nå. Som et lite eksempel kan du ta resultatene fra den gang Coca Cola finale(Nå kanskje mer likt Suzanne Challenge) i 1988. Det er lenge siden det !!
Vi hadde 4 stk på 12 og 13 år som gikk fra -3 til- 1 på 3 runder. Riktignok het de Vibeke Stensrud - Knut Ekjord jr - Morten Orveland og Hanne Nyqvist. Kanskje køller og baller har blitt litt bedre også i løpet av de ca 25 årene. Det vi er enige om er at bredden er helt anderledes, best illustrert
ved score på de som feks blir nr 15 i turneringene.
Jeg har også døtre som har studert i USA på golfstipend og var
landslagsspillere. Den gangen var det totalt 16 stk som var i USA. Ikke så værst det heller !!
Som sagt igjen jeg er glad for at AR har satt navn på dette :Totalt Mislykket.



 Pølse med brød (29. nov 2013 12:15) *  IP
Mye bra Trond kommer med her, veldig enig. Jeg har som en av få her inne sagt mye av det samme i ca. 15 år.

Ser nå at til og med AR begynner å bli mer edruelig i sin vurdering av status for Norske toppspillere. Jeg har tidligere sagt at resultatene er omtrent like dårlige de siste 30 årene med en liten topp rundt år 2000 når vi hadde 2-3 mann fast på ET. 2014 bli vel første året på lenge som jeg kan huske der vi ikke har noen på ET, så trenden er vel ikke akkurat positiv.

Når vi hade vår "verdensmesterårgang" (veldig i anførselstegn) ble det sagt av flere inkl. gode svenske trenere som virket her hjemme at Norge skulle gjøre veldig mye galt for ikke å ha minst et par mann fast på ET om noen få år. Vel alle har nå sluttet eller gitt opp og Norge klarte faktisk å rote bort en haug med store talenter.

Hva er årsaken? Svaret er enkelt og det samme som i alle andre miljøer eller business der man roter bort store muligheter, for dårlig kompetanse.

Det sies at det jobbes bra i klubbene, mulig det, men når kompetansen er lav hjelper det så lite i å få frem toppene.

Norske talenter må komme seg vekk fra Norge så fort de har kommet i puberteten eller så fort foreldrenes lommebok tillater, det er nok eneste måte vi pt. kan få frem spillere som tjener penger over tid på proff golf. Ikke på grunn av klima som AR mener, men på grunn av dårlig kompetanse hjemme.

Jeg spår at den første Norske mann siden HB som vil tjene seriøse penger over tid har bodd 1-2 år i USA før college og som etter en god college karriere klarer å etablere seg som 24-25 åring.

Vi har vel nå flere unge talenter som har forstått dette og går på golf academys og high school i Florida. Halvorsen fra Larvik er en av disse.

Desverre blir det veldig tilfeldig hvilke talenter som har foreldre som kan finansiere noe slikt. Kanksje burde NGF sponset de største talentene inn på golf academys i 14-15 årsalderen, istedenfor å kaste bort pengene her hjemme på B trenere fra Sverige og dyre reisekostnader....



 Ove (29. nov 2013 13:17) *  IP
Fine innlegg fra Enur og Pmb.
Ubegripelig at ikke NGF har kjøpt eller leid et hus på Solkysten, med mange soverom. Det er billig. Dit kan de sende ambisiøse golftalenter, som kan være der månedsvis, etter endt skolegang her hjemme. Alle må ikke gå college.

Enur peker på et viktig psykologisk poeng, eller melding til disse unge: "Ta college, for da har du noe å falle tilbake på dersom du ikke kan leve av eller når toppen i golf." Vel og bra og trygt, men også defensivt. Det store golftalentet som vil ofre alt, kan ikke tenke slik.
Når får vi vår første collegespiller som avbryter utdannelsen i USA fordi han/hun bare vil satse på golf?



 KGB (29. nov 2013 13:32) *  IP
Jeg tror nok at ett "golfhus" i Spania med gode føringer for bruk ville være bra, om NGF har økonomi til å stå for kostnadene er mer usikkert og muligens ikke riktig.
Vi har nok allerede hatt tilfeller hvor norske collegespillere kunne tenkt seg å avbryte utdannelsen for å satse på golf...dog må det til saken legges at de det gjelder ikke er under definisjonen "bortskjemte pappagutter" og har følgelig ikke hatt økonomi til å gjøre det.
Uileihn, Spieth og Fowler kommer ikke fra "trange kår", det er nok litt lettere å gjøre det når man er amerikansk, pappa har penger og "markedet" står klare med kronene...



 Pølse med brød (29. nov 2013 14:03) *  IP
Vi har jo en haug med norske talener som har følt seg for gode til å ta "omveien" om college, alle som en har vel floppet.

Alle som har gått på college har vel nesten floppet også, så det er jo ikke noe automatikk....

Av de 400-500 som AR nevner som livnærer seg greit av golf i verden er vel de aller aller fleste kommet collegeveien..



 Oggi (29. nov 2013 14:16) *  IP
Hva med et College i Spania? Det finnes allerede en videregående skandinavisk skole så vidt jeg vet...
Om 50 velger USA kan vel kanskje 150 velge Spania?



 AR (29. nov 2013 14:24) *  IP
Oggi, jeg tror ikke det er noen god ide fordi det på langt nær er de samme konkurransemuligheter i spans college-golf.

Ellers tror jeg ikke at det er nok gode spillere som både er villige og gode nok til å fylle et hus i Spania på vinterstid hvor man bare spiller golf. Hvem betaler? Hva skal de gjøre etterpå, de 99 prosentene som ikke klarer å leve av sin golf etterpå?

Nei, det er ikke et norsk marked for et spansk golfvinterhus i Spania.



 Trond Kracht (29. nov 2013 14:27) *  IP
Kjære Oggi ! Husk det er livsfarlig å tenke selv i andedammen. Du må ikke komme her og komme her ! Etter min oppfatning burde dette ha vørt gjort for ca x antall år siden


 Ove (29. nov 2013 14:39) *  IP
Uhyre defensivt tenkt av AR. Det går også igjen i det han skriver om fremtiden for norsk herregolf.
Det er billigere enn man tror å bo og leve i Spania i vinterhalvåret. Jeg har i mange år leid en villa der nede i perioder senhøstes. Den koster ca. kr. 5 000 i uken, og har fire soverom og svømmebasseng. Bil kan man leie for ca. kr. 400 i uken. Mat er billig, enten man lager den selv eller spiser ute. Fly Malaga t/r er latterlig billig. Greenfees får man med store rabatter når man er i grupper og skal spille mye.
Er det noe å nøle etter?

"Hva skal de gjøre etterpå?", sier AR. Makan til negativ holdning! Dersom man ikke satser, så får man i hvert fall ikke resultater. Prøve og feile, det er det livet går ut på når man er ung, AR.



 Gjest (29. nov 2013 14:41) *  IP
Til PMB

Så vidt jeg husker Kvalet Kofstad, Tage, Brovold og Børsheim alle til europatouren enten rett fra college eller året etter. Konklusjoinen er at de er gode nok når de kommer fra college men klarer ikke å bygge videre. Hva som er grunnen for dette (at man ikke klarer neste steg) er verdt å analysere. Jeg vil ikke si at de floppet, de klarte bare ikke å ta steget videre fullt ut. Med det volumet vi har på college i USA vil nok en lykkes før eller siden.



 Pølse med brød (29. nov 2013 14:42) *  IP
Et Norsk golfhus på solkysten er jo en superbillig investering som kunne gitt omtrent alle som ville satse hardt gratis husly i nærheten av gode treningsforhold hele vinteren.


 Drømmegolf (29. nov 2013 14:43) *  IP
Har du hørt nettbasert studium AR.? Må ikke møte opp i klasserom lenger,lenge siden det nå AR, veldig dårlig argument for ikke å kunne studere.Alle andre av våre toppidrettsutøvere
studerer via laptoppen. Bare i golf det liksom ikke går. (les olympiatoppen)de er veldig opptatt av at idrett SKAL kunne kombineres med toppidrett.



 AR (29. nov 2013 14:43) *  IP
Jeg tror ikke det er noe marked for det du etterlyser, Ove, Du tror noe annet.

Kan du komme opp med en håndfull navn som kunne være aktuelle for å bo i et slikt hus hele vinteren, Ove? Eller er det bare ønsketenkning fra din side. Selv har jeg et par kandidater i tankene, men de har på ingen måte råd til å gjennomføre et slikt prosjekt.

Jeg har en meget positiv holdning til alle som ønsker å bli gode i golf, Ove. Men det er lov å være litt nøktern og fornuftig også. Ikke bare ha fantasifulle og ansvarsløse drømmer.



 Drømmegolf (29. nov 2013 14:55) *  IP
kunne kombineres med studier skulle det stå..:)


 Oggi (29. nov 2013 15:03) *  IP
Før en går i strupen på hverandre her - ta et steg til siden og sitt ned et øyeblikk.
Hva har vi per nå i Spania? En videregående, skandinavisk språklig skole. Der den ligger finnes det også en rekke golfbaner. Ved hjelp av lånekassen og en hel del praktisk planlegging burde det være mulig å få til en idrettslinje på denne skolen..? Ville nok vært en attraktiv elevmagnet for skolen skulle jeg tro.

Vedr college. Ja spansk collegeserie er ikke stor og velutviklet, men hvorfor bare tenke college? Hva med å knytte et slikt utdanningstilbud sammen med f.eks Gecko Pro tour som har sitt Golf Academy med fantastiske treningsforhold og svært kompetente trenere - like ved Marbella. Fagene gjør du på skolen, golf trener du like i nærheten på Gecko sitt Academy. Som sagt - vi har lånekassen med studielån og borteboerstipend. Ikke noe annerledes i Spania enn i USA.
Men - det krever at vi er villige til å tenke litt utenfor boksen.
Nettbasert undervisning er nevnt. Et ideelt alternativ som også delvis i alle fall dekkes av Lånekassen.



 Ove (29. nov 2013 15:17) *  IP
Jeg har ingen navn, men den gruppen jeg har i tankene er de som nettopp er ferdige med Vgs eller ungdomsskolen, og som ikke helt vet hva de skal gjøre fremover. Før de eventuelt velger USA-college, er det aktuelt å være vinterhalvåret i Syd-Spania.
Hvem som helst klarer å finansiere et slikt opphold, med betydelig støtte fra NGF. Jeg hadde faktisk tenkt at dette skulle være i regi av NGF!
20 uker i en villa koster kr. 100 000. Der kan det bo 6-8 gutter. Latterlig billig! Bedre å bruke penger på dette enn Solheim Cup.

Du sier jo selv at vi har så veldig mange lovende juniorer, mange flere enn for en del år siden. Er alle disse i USA?



 Enur (29. nov 2013 15:21) *  IP
Veldig enig med Ove, PmB og Oggi her. Her synes jeg du er altfor defensiv og tradisjonell i tankegangen, AR.

En annen ting som kan nevnes er jo at diverse reisearrangører tilbyr Long Stay opphold på/ved gode Golf Resorts for godt under 10.000 kr for f.eks. 28 dager inkl. fri eller sterkt redusert greenfee!

Selvsagt er dette tilbud som først og fremst er rettet inn mot de som er "godt voksne", men hvorfor benytter ikke yngre, lovende spillere seg også av et slikt tilbud?
Hadde jeg vært en ung proff i startfasen, ville jeg ikke ha nølt med å ha slått meg sammen med et par-tre andre likesinnede og skaffet meg en slik base i varmere strøk for en så billig penge. Gode baner, gode treningsmuligheter, billige levekostnader forøvrig, og så kanskje deltakelse på Geckotouren gjennom hele vinteren i tillegg. Jeg er ikke i tvil om at det på lang sikt ville gi gode resultater!



 AR (29. nov 2013 17:02) *  IP
Jeg synes det hadde vært kjempefint om noen rett etter videregående kunne reise ut sammen til Spania, Florida, California, Australia eller Sør-Afrika. Kjempefint.

Men hvem er aktuelle? Jeg ser i farten ingen kandidater. Og for kandidatenes egen del, mener jeg bestemt at college i USA er et bedre alternativ på alle måter.



 Wilson (29. nov 2013 17:36) *  IP
Jeg tror tiden etter college og før proff bør være den som Enur nevner.
De som er skole-lystne bør ta college når muligheten byr seg.
Men det finnes også de som ikke er skole-lystne. Feks var vel MT i den kategorien. Går an å ha delt løsning



 Pølse med brød (02. des 2013 11:05) *  IP
Vi snakker om de proffene som er for dårlige til å ha et tour tilbud om vinteren og de hard satsene ungdommene som vil noe med golfen sin.

Hvis opphold er betalt er det jo vesentlig billigere å leve og spille, studere i Spania enn å være hjemme i Norge. Deltidsjobber som pro ass kan du være i Spania også.

Har vi ikke minst 5 stk. som til en hver tid ville bo der gratis kan vi like gjerne legge ned all talentsatsing, da skaper den jo overhodet ingenting....



 barce (02. des 2013 12:19) *  IP
Det er helt uaktuelt for meg å betale penger til NGF for å brødfø en gjeng med voksne mannfolk som ikke er gode nok til å spille på en mini-tour i spania..


 Fooore (02. des 2013 13:56) *  IP
barce treffer en spiker et sted ift essensen i hvordan NGF skal kunne hjelpe nåværende&kommende proffer på veien til stabilt godt spill på ET/LET/annet.

Klubber vil ikke bidra, hobbygolfere vil ikke bidra.

Jamenn, da er det bare å finne en sponsor da! Ikke sant...



 Ove (02. des 2013 14:28) *  IP
Barce, det er ikke "voksne mannfolk" vi snakker om her. Det er juniorer. Om de er gode nok til å spille Gecko tour mens de bor i Spania er vel underordnet i startfasen. Formålet med oppholdet er vel bl.a. at de skal bli gode nok til det. Stian Hansen er et godt eksempel.

Dessuten kan du ikke velge hva din kontingent skal brukes til, hverken på Bogstad eller i NGF. Ironi fra din side.



 AR (02. des 2013 14:36) *  IP
Med rundt 50 jenter og gutter på college i USA sier det seg selv at dette i dag er førsteprioritet blant våre unge og lovende.

Det er ikke noe behov for et omfattende opplegg i Spania.

Det er rett og slett ikke mange nok kandidater.

Det blir som med golfbaner i Norge. Det er alt for stort tilbud. La oss ikke satse på et tilbud i Spania som ingen vil ha fordi noen her på forumet synes det er en god ide.

Den dagen vi ser et behoc, stiller saken seg annerledes.

Helt annerledes. Det finnes i dag så mange som har hus i Spania som er villige til å låne/leie ut disse at husvære er det minste problemet.



 barce (02. des 2013 14:42) *  IP
Dette var langt fra ironi, Ove!

Hva er juniorer da? 15-18 år? Før de begynner på college?

Det kan jeg være med på!

Eller snakker vi om voksne menn over 19 år? Som ikke har utviklet et talent som strekker seg lenger enn norgescup, og som nedprioriterer skole for å leve et liv, for norske hobbygolferes regning, i solfylte spania? Hvor det eneste som teller er kvantespranget ET via q-school, og hvor en slitsom hverdag på nordea-touren er helt uaktuelt!



 Pølse med brød (02. des 2013 14:56) *  IP
Hvor mange av de 50 på college satser egentlig hardt på golf?

Brorparten av disse er vel kun anstendige spillere som slenger seg med i golfgruppen fordi det er gøy?

Tror du skal være forsiktig med å tolke dette som en massiv fremgang for norsk talentutvikling, det kan like godt være et tegn på at ungdom er mer globalt søkende nå enn før og vant til å reise ut.

NGF kan lett finansiere et slikt Spania hus ved å redusere tilsvarende på lønninger til trenere eller koordinatorer som ikke behøver å ha særlig kontakt med de samme spillerne..



 Ove (02. des 2013 15:21) *  IP
Ja, barce jeg sikter også til juniorer 15-18 år, før de (eventuelt) begynner på college. Så da er vi enige.
"Voksne mannfolk" er for meg minst i midten av 20-årene, helst eldre enn det. En 19-20-åring er ikke et "voksent mannfolk", det tror jeg du er alene om å mene.

Helt enig med Pmb i det han skriver ovenfor. Hva er egentlig hovedformålet med å dra på "golf-college" i USA? Å bli en best mulig golfspiller, eller å få en god utdannelse med gode karakterer? Sannsynligvis begge deler. Det er vel snakk om bacehelor-grad, ikke master på et universitet. Så det er ikke en topputdannelse disse får. Og hvor gode blir karakterene når det også skal satses på å bli god/bedre i golf, samtidig? Det må nødvendigvis gå utover en av disse to satsingene, og da blir det desidert golfen.

Jeg tror det hele tiden ligger i bakhodet på alle disse unge menn og kvinner at utdannelsen er god å ha dersom det går skeis med golfen når jeg kommer hjem. Da blir det noe defensivt over det hele, og ikke den fandenivoldske innstillingen som en ren satsing på golfen ville ha vært for de store talentene og de treningsnarkomane. Utdannelsen blir en sikkerhetsventil, og det kan det ikke være for de som vil satse 100% på golf. Jeg vet at mange (de fleste?) av de gode på PGA har gått college. Men de bor i USA, stifter familie og har venner der, og kan spille golf hele året. Det gir en helt annen trygghet over golfsatsingen etter college. De norske kommer hjem til et land med få treningsmuligheter og turneringer på høyt nivå - maks. fem måneder i året. Overgangen fra livet i USA blir brutal, når det gjelder baner, omgivelser og mentalitet.

Helt OK og forståelig at våre talenter drar til college i USA. Men golfen blir 2.prioritet. Disse kan derfor aldri bli topp internasjonale spillere etterpå. Dristig påstand!



 AR (02. des 2013 15:35) *  IP
Å sette i gang noe i Spania som det ikke er etterspørsel etter, er i min verden bare tull.

Vent til eventuelt etterspørselen er der.

I dag har klubber og forbund blitt flinke til å få nordmenn til USA på college. Hvis bare en eller to av disse blir blant de 300 beste i verden, er det fantastisk.

Vi kan ikke kreve at de unge satser livet sitt på å lykkes på et område hvor sannsynligheten for å lykkes er langt mindre enn i Lotto.

De få som virkelig vil det og er gode nok, bør få støtte, og får det i dagens systemer i klubber og forbund.

Det er ikke bare trenere og ledere som skal skytes. Spillerne selv har også et stort ansvar for å trene hardt og legge inn det som skal til.

Noen av våre juniorer ligger godt an til å bli skikkelig gode. Noen års hard trening kan gi os en, to eller kanskje til og med tre toppspillere om noen år.

I mellomtiden kan vi håpe og tro på Espen Kofstad. Tutta er jo der allerede.



 Surre (02. des 2013 15:44) *  IP
Må bare takke Ove og PmB, som gjennom sine siste innlegg viser en utrolig dybdekunnskap om og innsikt i hvordan collegesystemet fungerer for idrettsutøvere i USA.


 Restructured (02. des 2013 16:55) *  IP
Ja for det er jo ingen amerikanske toppspillere som har collegeutdanning? Ikke Phil...ikke Tiger...ingen faktisk! Jeg applauderer Ove og hans geniale innsikt i denne og andre saker!


 Trond Kracht (02. des 2013 17:23) *  IP
Som en av fedrene med "barn" på collegegolf i USA og med mange venner som har hatt det samme finnes det et hovedargument til,
nemlig økonomi. Ingenting er vel bedre enn topputdannelse, ganske gode til å spille golf og nesten uten studiegjeld når du er ferdig. På toppen av dette har du lært noe du har glede av resten av livet. Om du blir en topp proffspiller er vel heller tvilsomt? Dette er det samme igjen fra feks AR : Bare vent noen år så kommer det toppspillere. Fremdeles etter mange tiår har vi fremdeles ikke sett dette. Hva med å tenke litt nytt ? Hvor lenge har Sverige hatt sine mange golfgymnasier ? Jevnlig er de i Spania/Portugal over lange perioder med hele støtteapparatet. Hvorfor har ikke feks NGF spurt om å få til et samarbeid? Som i absolutt alle andre idretter er lederene de viktigste personene. Ingenting fungerer hvis tingene ikke er lagt til rette. Kanskje det vil komme en ny Tutta hvis alt er lagt til rette og vedkommende forstår at resten av treningen må du gjøre selv?




 barce (02. des 2013 18:18) *  IP
Denne var interessant:

http://www.golf.com/tour-and-news/college-degree-may-your-starting-salary-it-wont-take-strokes-your-score

Dessuten er college-systemet sammensatt av tre divisjoner på øverste nivå. Så det å spille college-golf trenger ikke i seg selv å være et tegn på kvalitet! For jenter i tredjedivisjon er snittscore ofte over 90 på en del av collegene..

Jeg klarte forresten kun å se Gjesteby av norske herregolfere i førstedivisjon, mulig det var flere..



 Ove (02. des 2013 19:07) *  IP
Restructured, dette vet jeg, og har skrevet det ovenfor.
Tiger Woods avbrøt forøvrig sitt studium etter 2 år, for å satse heltid på golfen....

Surre: Mikkelsen og andre har skrevet så detaljert om sitt liv på golf-college, at det gir et ganske godt bilde av situasjonen.



 Caddy (02. des 2013 19:22) *  IP
I Norge er det veldig vanlig at ungdom bor og går på Folkehøyskole.
Et Folkehøyskoleår er fra ca 1. sept til ca 1. mai og koster foreldrene ca kr 50.000,- + lommepenger. Året kan også finansieres med studielån.
Et slikt Golf Folkehøyskole tilbud i f.eks. Spania ville vært veldig bra for ungdommene og golfen i Norge.



 LPB (02. des 2013 19:23) *  IP
De aller fleste som prater i størst bokstaver her inne har liten eller ingen forståelse for collegegolf....blir latterlig å lese uttalelsene når man øyensynlig vet så lite!
Så da er vel ikke forståelsen for proffgolf heller tilstede....



 AR (02. des 2013 19:26) *  IP
Caddy, et meget godt forslag. Da gjelder det bare å undersøke om interessen (les: markedet) er til stede.


 barce (02. des 2013 19:31) *  IP
Kan du forklare mer utdypende, LPB?


 Caddy (02. des 2013 19:38) *  IP
De fleste Folkehøyskoler har flere linjer, f.eks. musikk, dans, fotball, volleyball o.l.
Et tilbud i Spania kunne inneholde flere linjer i tillegg til golf.
Det er helt sikkert mulig å få til hvis tilbudet kan få samme status som en norsk Folkehøyskole.
Jeg tror helt sikkert de norske ungdommene gjerne ville tatt et år i Spania, så jeg tror markedet er der hvis tilbudet hadde vært der.



 Oggi (02. des 2013 19:50) *  IP
http://www.norskeskolen.net/default.asp?pageid=15271
Den norske skolen vest for Malaga. De har undervisning til og med 1. året på videregående. Så har de samarbeid med den svenske skolen om resten av løpet. Verre er det ikke.



 Caddy (02. des 2013 20:02) *  IP
@ Oggi; Norskskolen er en "vanlig" skole, bare at den ligger i Spania.
Jeg tenkte mer en skole hvor man kunne velge f.eks. golf-linje.



 Ove (02. des 2013 20:19) *  IP
Man får aldri noe svar fra LPB. Han er bare negativ og sur, og ute etter å kritisere andre.
Dersom han vet mer enn oss andre om college-golf, så utfordres han herved til å dele sin viten med oss. Det klarer du vel?



 dutte (02. des 2013 20:23) *  IP
16 år gamle Andreas Halvorsen har flyttet til Florida og begynt på Tom Burnett Golf Academy. Om dette er det rette for hans utvikling får bare tiden vise. Var inne på hjemmesiden til skolen og fant ut at et helt semester (9.mnd) koster ca $55.000 for "full pakke". Skole, kost, losji, golf instruksjoner, turneringer, psykisk trening osv.

Her er programmet en vanlig dag.

7:30 to 8:30 - Breakfast
9:00 to 12:00 - School
12:00 to 1:00 - Lunch and transportation to academy
1:00 to 5:00 - Golf training
5:00 to 6:00 - Physical training
6:30 to 7:30 - Dinner
7:30 to 9:30 - Homework and study
10:00 - Lights out

Er dette en plass dere kunne tenkt å sendt avkommet til etter ungdomskolen?



 LPB (02. des 2013 20:35) *  IP
Ove; det er vel ingen som kritiserer mer enn deg ? Noen må regulere alt røret du skrivet om:-)
for noen år siden hadde Golfnews en artikkel om collegegolf, der ble de fleste aspekter belyst og så ganske riktig ut. Når man leser norske golfnettsteder 'referater' vedr temaet er det ganske tydelig at de ikke har lest denne artikkelen...



 barce (02. des 2013 20:54) *  IP
Leste du artikkelen jeg refererte til, LPB?

Peter Kostis er ingen hvem som helst, og han belyser temaet mer i tråd med hva Ove hevder..

Da blir det litt flåsete å bare ta mann, og ikke ball..



 Ove (02. des 2013 20:59) *  IP
Kan du referere det jeg har kritisert, så er jeg takknemlig.
Samt alt røret jeg skriver om. Det må du kunne klare, ettersom du påstår det. Da holder det ikke å si at "dette er noe alle vet" e.l. Jeg ber om sitater.

Du skrev at alle som skriver her har liten eller ingen forståelse for collegegolf. Da tolket jeg det - og sikkert andre - at det hadde du, p.g.a. nærkontakt med temaet. Nå viser det seg at du ikke har annet å fare med enn en gammel artikkel i Golfnews. Og at den iflg. deg "så ganske riktig ut". Har du hørt uttrykket "Berget som fødte en mus"?
-------------
Dutte; det opplegget der ser ut til å være for lite skole og for mye golf, i hvert fall for en 16-åring. Og hvor mange foreldre har råd til å betale kr. 350 000 i året for noe slikt?



 Ove (02. des 2013 21:07) *  IP
Fin og aktuell referanse til en glimrende artikkel, barce!
Beklager at jeg ikke fikk lest den før nå. Anbefaler alle i denne tråden å lese den.
Den tar opp de punktene jeg har berørt, særlig om det defensive aspektet med "utdannelse i bakhånd..."
Samt det at mange eksellente golfspillere ikke har gått på college, eller har avbrutt det.



 LPB (02. des 2013 21:32) *  IP
Når man stiller mange spørsmål man i beste fall kan kalle kritiske burde du ikke være forundret at iallefall jeg blir lei av å lese svadaen du legger ut.
For å understreke det jeg skrev om collegolf så gir artikkel riktig bilde og når det gjelder proffgolf vet jeg også ett og annet...man gjør gjerne slike erfaringer når man har vært der selv !

Så hvorfor skal noen høre på deg og mange andre besserwissere ? hvilken verden har dere hentet erfaring og førstehåndskunnskap fra ?



 gjesp (02. des 2013 21:38) *  IP
hvorfor la du opp da LPB? manglet du motivasjon, eller var du fornøyd med å ha kommet dit du kom?


 LPB (02. des 2013 21:50) *  IP
Når folk slutter med noe som har vært livet i mange år er det bestandig sammensatt, motbakke, motivasjon, utrygghet. Hva som blir det avgjørende tror jeg ingen riktig vet, felles for de fleste er nok lettelse.


 Trond Kracht (02. des 2013 23:06) *  IP
Hvis du er den jeg tror LPB - forstår jeg ikke hvorfor du ikke bruker din kunnskap om golf på en positiv måte ?
Det må jo være mye bedre enn å senke deg ned til det nivået du beskylder oss andre å være på. Hvis du er den jeg tror, burde du tørre å si hva du mener om NGF sitt opplegg, trening,
samlinger osv osv. Alt bør gjøres på en ordentlig og konstruktiv måte. Jeg tror faktisk de hadde hørt på deg hvis du hadde lagt det opp på en positiv måte. Gått ut på dato kan vel ingen beskylde deg for ?



 Enur (02. des 2013 23:25) *  IP
Fin og interessant artikkel du henviste til barce.

Ok å se at folk som har greie på golf kan ha noen av de samme betenkelighetene til collegesystemet som det noen av oss har som ikke har greie på golf (i følge de som har greie på det, og som mener at vi som ikke har greie på det derfor heller ikke skal uttale oss om noe vi ikke har greie på, for det kan bare de gjøre som har greie på det). Puh! :-)

Eller som vi sier i kortverjonen her på Golfsiden:
De (norske spillerne) vet nok best selv!



 barce (02. des 2013 23:53) *  IP
Artikkelen er fra 2011, hvorpå det står at Jordan Spieth skal til å påbegynne college.

"Jordan Spieth, the 18-year-old who's already made the cut twice at the Byron Nelson, is going to the University of Texas in the fall, but you can't tell me he'll be a better golfer in four years than if he turned pro now."

Midt i det andre året hoppet han av og ble proff. Det er vel også et tegn på at han vil ha bedre progresjon andre steder enn på college! Altså hadde Peter Kostis på en måte rett i sine antakelser i artikkelen. Nå er han kanskje et unntak da han alltid har vært ekstremt god.



 stig (02. des 2013 23:53) *  IP
LPB

Henrik la opp to ganger,J A Larsen la opp,Thorp la opp,Børsheim nå nylig og du. Dette er vel de som er blitt nevnt som de som skulle ta Norge frem i golftoppen? Hvorfor ender det sånn for alle dere? Sverige får fram noen hele tiden. Samme med Danmark. Ilonen i Finlad. Og nå er det vel en fra Island og?

Sikkert folk fra disse landene som også legger opp,men de får fram toppspillere uansett.

Bjørnstad har en rolle i golfmiljøet. Håper det kan hjelpe på sikt. Men for dere andre også,som har prøvd den Norske veien til toppen,uten å klare det, er det mulig for dere å hjelpe til for nye golftalenter. Jeg mener,dere må vel ha klare meninger på hva som er galt?

Selv er jeg en amatør med 12 i hcp. Startet med golf når jeg var 30. Hadde jeg startet i 8 års alderen med et visst talent,så skulle det mye til for at jeg hadde gitt opp,for å si det sånn. Nå ønsker jeg at jeg kan få oppleve en gang i framtiden ett norsk flagg på førsteplass,sånn som jeg fikk oppleve med Bjørnstad på PGA. Han vant ikke,men bare det å se han på toppen var stort.






 Ove (03. des 2013 00:19) *  IP
Unnskyld at jeg var litt treg i oppfattelsen. Uten å bli beskyldt for å "oute" noen, så har vel alle unntatt meg skjønt at LPB er Lars Petter Brovold, vår meget gode golfspiller i en lang periode, som la opp for et par år siden.
Han har naturligvis lang erfaring og kan uttale seg med sikkerhet om golfspill på høyt nivå. Også om hvorfor det ikke gikk i lengden.
Beklager at jeg ikke forsto at du har førstehånds kunnskaper. Jeg synes dog - i likhet med de andre ovenfor - at du godt kunne bruke dine erfaringer til glede for norsk golf i dag. Hva gikk galt og hvorfor, og hva kan andre lovende golfspillere lære av det du opplevde?



 Trond Kracht (03. des 2013 07:43) *  IP
Hei Ove ! Virkelig bra innlegg. Vi mener faktisk det samme vedr LPB. Bruk kunnskapen positivt for å fremme norsk golf.
Tenk om fler hadde gjort dette ! Bare tenk noe så enkelt som et eller flere møter med alle de som har gitt seg i NGF regi.
Stillt de enkle spørsmålene og ikke gitt seg før man hadde fått svar. Dette er jo også nesten gratis !



 Fooore (03. des 2013 08:11) *  IP
Nå er vel LPB rimelig synlig innafor golf i dag også, og sikkert pådriver ift juniorsatsing og tilrettelegging lokalt&regionalt. Men det er nå så.

1.Hva kan golf-Norge - altså ikke bare NGF - gjøre for å løfte talentene til å satse når passerer 20?

2.Sannsynligvis krever dette ressurser, hvor skal man hente det? Klubber og medlemmer tenker mest på seg selv. Så da blir det en sponsor utenfra, eller midler fra idretts-Norge.

Generelt er det bare å pøse på med ideer, og plutselig er det en som fanges opp!

Tilrettelegging i sydligere strøk? Supert! Hvem-hva-hvor!(er det slutt på de bøkene nå?)
Annet? Supert!



 Enur (03. des 2013 10:13) *  IP
Vel, man kan jo lure litt på om det er noen vits i "å pøse på med ideer", når vi har sånne som LPB (og hans like?) som møter det meste med en kald skulder fordi vi ikke har vært i hans posisjon, og derfor ikke har greie på noe som helst. Og når også AR, og sikkert mange sentrale innen NGF, har den defensive holdningen de har til den smule nytenkning som foreslås, da er det ikke rart om mange ikke gidder mer, og at norsk toppgolf forblir på det nivået den er. Når man alltid vet best selv, så blir det gjerne slik.

Da er det faktisk mer givende å gi støtte direkte til de få spillerne som viser at de ikke gir opp så lett, eller som ellers gir uttrykk for holdninger man lettere kan identifisere seg med.



 Tor-Arne (03. des 2013 10:32) *  IP
At "vi" skulle greie å oppfostre mange toppgolfere i et land som Norge er vel en utopi! MEN, hvis det kunne etableres et opplegg på lik linje med Norges prestigeidretter (les ski) er man kanskje på rett vei. Den unge rekrutteringen skjer jo i alle idretter fra grunnplanet/klubbnivå, men overgangen til voksenidretten blir jo lagt under en nasjonal paraply. Hvis vi ser på langrenn og hopp er jo alle de beste profesjonelle, men har allikevel et stort profesjonelt hjelpeapparat til å støtte seg gjennom hele året dekket av skiforbundet/staten. Jeg kjenner ikke til hva NGF bruker av ressurser mot våre profesjonelle spillere, men det kan synes som om at når de først blir profesjonelle skal de i stor grad greie seg på egen hånd. Golfen i seg selv har jo ikke og kommer neppe til å få en slik posisjon på lik linje med våre prestigegrener, men noe går det vel an å lære av hvordan man støtter/følger opp toppidrettutøverne innen f eks ski. Jeg har tidligere skrevet at penger er en av de mest avgjørende faktorer for suksess og uten midler tror jeg det er en umulig oppgave for de få profesjonelle golferne vi har til å nå toppen i internasjonal golf. Da må vi ta til takke med de få unikum som dukker opp fra tid til annen som f eks Tutta og uten sammenligning forøvrig "Kalsen" i sjakk.


 Bjørn E (03. des 2013 10:52) *  IP
Etter min mening er det vanskelig å fokusere på 2 hovedområder og lykkes. Golfforbundet har etter min mening ikke lykkes særlig godt verken med å skape enere innen golf, eller å øke antall golfspillere.

I ski har man Norges skiforbund som er en organisasjon for ski. Det skal representere klubbene og formålet er vel å få frem toppidrettsutøvere.

Men man har også Skiforeningen til skidirettens fremme. Deres oppgave så vidt jeg forstår er å få fremmet bredden i skiidretten. De driver for eksempel 13 skiserveringsteder i Oslo marka og sørger for å legge forholdene til rette for skiløpere med prepping av løyper osv.. Medlemskapet er frivillig og de har ca 65 000 medlemmer. De arrangerer f. eks. barnas skidager osv.

I Norge har man stort sett bare AS klubber som driver anlegg. I USA har de såklate public courses hvor det ikke er så dyrt å spille og hvor du ikke trenger medlemskap. Realiteten er at stadig flere klubber vil konke og spillere taper aksjeinnskudd fordi det går nedover med golfidretten. Dette fremmer ikke akkurat interessen for golf.
Hvis det fantes en golfforening, med formål til golfidrettens fremme - som kanskje med hjelp av kommunen kunne overta konkursanlegg og legge forholdene til rette for å spille rimelig golf uten aksjeinnskudd og hvor det for eksempel var rabatter å hente på å spille på forskjellige baner, tror jeg faktisk at jeg ville meldt meg inn.



 gjesp (03. des 2013 11:16) *  IP
Nå finnes det ganske bra muligheter til å spille turneringer i varme strøk gjennom vinteren. Gecko tour er nevnt, i tillegg skal både Nordea og Ecco tour ha sine turneringer i februar og mars.

Nå mangler bare de norske spillerne og pengene til å finansiere deltagelsen deres.



 Fooore (03. des 2013 11:53) *  IP
De som gir opp med å komme med ideer fordi enkeltpersoner tilsynelatende oppfattes lunkne, har sjelden mye å komme med.

Jeg tror ikke det er mange slike folk her inne, og ihvertfall ikke du Enur.

Pøs på!



 Pølse med brød (04. des 2013 13:34) *  IP
For meg er det ikke noe som helst automatikk i at man har mye kompetanse om toppgolf fordi man selv har spilt på et hyggelig høyt nivå. De LPB holdningene har jeg sett i 15 år her inne og de er symptomet på alt som er galt i Norsk golf. De som blir rimelig gode tror de er mye bedre enn de i virkeligheten er og møter veggen så jævlig når de får proffgolfens krav mitt i trynet.

Eneste skikelig ydmyke karen jeg har sett er HB, ikke overaskende er han den som har fått det best til, (---siste ledd tatt bort: krenkende! AR ---)

Hadde det vært bedre kompetanse rundt LPB når han utviklet seg kunne han levd av sporten, talentet var der. Desverre hadde han en sirkussving som aldri hadde mulighet til å tjene penger.



 Gjest (06. des 2013 14:38) *  IP
HVA DANMARK GJØR ANNERLEDES

Herrelandslaget til Danmark

•Mads Søgaard
•Nicolai Kristensen
•Thomas Sørensen

Niklas Nørgaard Møller
Peter Launer Bæk
Emil Søgaard
Jeppe Kristian Andersen
Nicolai Tinning
Victor Fasmer Henum

Verdt å merke seg at kun tre av disse (de tre øverste) hadde blitt medtatt på det Norske herrelandslaget. Hva gjør Danmark annerledes. Helt åpnebart satser de bredere på flere og bygger lag (inkluderende stil). Norge derimot er lynkjappe med å avskrive talenter ved første anledning. Hvor er eksenmpelvis finalistene i French, Marøy og Mikalsen i dag. Ute i kulden. Tror nok Danmark hadde tatt mye bedre vare på slike talenter. Og så lurer vi på hvorfor vi ikke får frem en Olesen i Norge. Landslagene til Norge er flaue, To herrer og to damer. På juniorsiden: 1 jente og 3 gutter. Flere er utelatt som hadde gått rett inn på det respektive landslag i Danmark.
Det ser nesten ut til at Norge er i ferd med å nedlegge den sportslige satsingen. Heldigvis har generalsekretæren flagget at man skal evaluere satsingen. På høy tid.



 Wilson (07. des 2013 09:09) *  IP
Svenskene hadde 8 som startet i Hong Kong

3 klarte cutten

Gjest har et bra poeng i sitt innlegg



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72