Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 jack nickløs - 21. mar 2013 kl. 12:25 *  IP
AR og kølletilpassing...

''Kunnskapene om golfutstyr er på et generelt lavt nivå i Norge blant golfspillere og ledere. Golfsiden har forsøkt gjennom flere år å bidra til å rette på dette. Interessen har vært forbausende liten. Kanskje det er et litt for vanskelig fagområde, eller kanskje det ikke er så lett så se/merke forskjeller på godt og dårlig utstyr.''

Eller kanskje AR lever 10 år tilbake i tid? På hvilke grunnlag snakker du nå? Har du egentlig noe internasjonal fakta på dette? Anbefaler deg sterkt å gjøre en bedre research om dette emnet her i Norge før du uttaler deg mer.
 AR (21. mar 2013 13:11) *  IP
Researchen er allerede gjennomført. Derfor skrev jeg det jeg skrev. Interessen for å ha godt tilpasset golfutstyr er en skrikende mangelvare her i Norge.

Heldigvis er det noen unntak. Vi har også fått noen ganske få som etter hvert har tilegnet seg en del kunnskaper på området.

Eksempel: Når man på youtube skryter av å skifte grep på en golfkølle på under ett minutt, sier det temmelig mye om manglende kunnskaper om viktigheten av å gjøre dette på en ordentlig måte.

Selv kan jeg eksempelvis smøre ski på ett minutt.

Men det blir ikke bra før jeg gjør det nøye og bruker mye mer tid. Eller helst setter bort arbeidet til en som er bedre enn meg på dette området.

Men ett minutts skismøring holder for den som skal spassere en tur på snøen.

Men det holder ikke for en som skal leve av enten skigåing eller, som i vårt tilfelle - golf.

Hvis jeg hadde visst hvor viktig dette var da jeg spilte aktivt, hadde jeg gjort mye mer med det og sannsynligvis oppnådd bedre resultater og hatt enda mer glede av min golf.

Jeg står for det sitatet som "jack nickløs" har anført. Og jeg baserer det på de kunnskaper jeg har skaffet meg om hvor lite jeg kan om dette, men jeg vet at ekspertene er meget dyktige.

Jo mer jeg lærer om dette, jo mer forstår jeg hvor lite jeg kan.

Men slik er det vel på alle fagområder.

Jeg anbefaler igjen artikkelsamlingen her på Golfsiden for dem som er interessert i å sette seg inn i deler av problematikken. Her er 22 artikler, vær så god:

http://www.golfsiden.no/Matzartikkelsamling300800.html

En oppdatert versjon av artiklene finner du her:

http://www.4mostgolf.com/Produkter-artikler/Produkter-artikler.htm



 jack nickløs (21. mar 2013 18:14) *  IP
Vel... Hvorfor trengs det profesjonell kølletilpassing når det kun er 3-4 nordmenn som er på et ok profisjonelt nivå i Norge? Tenker da på Tage, Kofstad, Børsheim og Mikkelsen. Ingen normale proshoper rundt om i verden-eller Europa har kølletilpassing som spillere på Europatouren har heller. For de spiller ikke engang på samme køller som selges i butikken, selvom det er likt merke/utseende. Uten at jeg har så mye erfaring med det. Men forstår ikke hvorfor en normal hacker på en vanrlig golfklubb i Norge skal ha mer/bedre kølletilpassing enn hva som finnes? Det er vel mer enn nok med det som finnes.

At du kan smøre skiene dine holder vel mer enn nok så lenge du ikke skal mer enn å gå på tur rundt Haga golfklubb med de.
At du bruker en norsk ''skrytevideo'' som et argument for at det er dårlig kølletilpassing i Norge sier vel litt om dine kilder aka research.

Konklusjon: 99% av golfere i Norge har nok med en normal kølletilpassing som alle golfklubber har. Og den kølletilpassingen er verken mer eller mindre av hva annet man finner i Europa (med mindre du er en av de resterende 1% som kan spille golf og har bedre tilbud av kølletilpassing som f.eks Engell som var i London på kølletilpassing med Taylormade)



 Frank (21. mar 2013 18:44) *  IP
Så når du kjøper langrennsski tar du bare et vilkårlig par i din lengde?


 vel (21. mar 2013 18:54) *  IP
Hjelp til å finne riktige ski får du i hvertfall gratis.


 AR (21. mar 2013 18:59) *  IP
Overfor slik argumentasjon blir jeg målløs, "jack nickløs". Men hvis ditt syn på saken er representativt for norske golfspillere, bekrefter vel bare det jeg har påstått.

Du nevner 4 mann. Tenk om våre lovende juniorer hadde hatt bedre køller. Da tror jeg de ville blitt bedre - fortere.

Jeg har full forståelse for at mange har andre meninger enn jeg på dette området. Slik jeg ser det er dette en viktig årsak til at vi ikke er bedre enn vi er på elitenivå.

Men for en hacker uten ambisjoner om å få bedre resultater, spiller kølletilpasning ingen rolle. Hackers kan spille med hva som helst. Om resultatet blir 95 eller 100 slag spiller ingen rolle hvis man ikke har andre ambisjoner enn å hacke.

Turen rundt en naturskjønn golfbane er like fin uavhengig om man går på 95 eller 100 slag.

Ølen etterpå smaker like godt.

Hvis man da ikke bryr seg om resultatet.

Det er det imidlertid fortsatt en del som gjør. Da er riktig utstyr en meget lettvint måte å komme opp på et bedre nivå.



 Wilson (21. mar 2013 19:48) *  IP
Riktig utstyr er viktig.
Men nøyaktighetsnivået strides de lærde om.

For meg er skaft (flexpunkt,vekt, lengde), lie, grepstykkelse og et køllehode med passe bra egenskaper til mitt nivå viktig.

Usikker på dette om med spining er så viktig med dagens metoder for å lage skaft.
Men de punkt jeg nevner får jeg uten tillegg fra hvilken som helst lev, så det er en selvfølge at jeg tar det med.

Men jeg vet selv hvilke mål på utstyr jeg skal ha. Har opplevd demodager med totalt tullete innspill fra køllepushere.

Det rare er at en kamerat som er 190 cm og spilte med forlengede skaft ved en tilfeldighet måtte spille en runde på et std leiesett på en reise i USA.

Han endte opp med å kjøpe tilsvarende sett og har siden spilt på det . Hcp rundt 4.
Troen betyr mye.



 Green (21. mar 2013 19:55) *  IP
Riktig utstyr er viktig, alle skjønner det.

Som Wilson sier er det når vi kommer til nøyaktighetsnivået at AR blir rimelig sær.

For å fortsette langrennsanalogien ovenfor:
Alle skjønner at man velger riktig lengde på skiene.
Alle skjønner at man velger riktig spenn.
Alle skjønner at ma helt markerer smøresoner.

Det alle ikke skjønner, er at de skiene med riktig lengde, spenn osv. osv. som finnes i butikken ikke er bra nok for AR. Han trenger noen som er bedre, for masseprodusert utstyr er bare søppel.

Så riktig lengde, hånd, flex osv. er ikke noe for AR - for det Titleist og andre selger i butikken er altfor dårlig. Der mister han meg fullstendig - jeg er rett og slett ikke enig (i at det er nødvendig for folk flest).



 AR (21. mar 2013 20:09) *  IP
Spørsmål til "jack nickløs":

Har du noen gang spilt med et køllesett som er synkronisert?



 Kølle Nils (21. mar 2013 20:13) *  IP
Green, hva har du for flex i dine køller?


 AR (21. mar 2013 20:16) *  IP
Hvis golfspillere fulgte omtrent det som Green skisserer for skiløpere også når de velger utstyr, hadde problemet vært mye mindre.

Hvor langt man skal gå, er opp til hver enkelt. Det som er et stort problem er at vi ikke har så mange som kan hjelpe oss til de riktige valgene. Sportsforretningene, spesialbutikkene er flinkere på valg av ski, naturlig nok i Norge.

Selv er jeg blitt anbefalt både to tommer lengre køller og 4 grader upright og både presumptivt normale stivheter i skaftene til veldig stive skaft - anbefalinger fra ulike "eksperter". I dag spiller jeg med temmelig "normale" køller.

Dette er ikke lett.

Nøyaktighetsnivået får hver enkelt vurdere.

Men det blir ikke lett når selv de som kaller seg eksperter på kølletilpasning har svært ulike meninger for en og smme spiller.



 Kølle Nils (21. mar 2013 20:27) *  IP
AR, hvis du spør en ekspert om råd, og får et svar, må du bli litt som de hyggelige trollene i Ronja Røverdatter og spørre ”Hvorfor det da?” Da kan du vurdere om det er en ”ekspert” eller en ekspert du snakker med ..


 vel (21. mar 2013 20:49) *  IP
Og i tilegg har man kanskje en sving som stadig endres, i
hvertfall for de med tosifferet hcp.



 barce (21. mar 2013 20:53) *  IP
AR, de som bør gå i seg selv er de som selger køller. De fleste gidder ikke å tilpasse køllene til kjøperen. Jeg er sikker på at man i en hvilken som helst sportsbutikk vil få veiledning til å få langrennski som er tilpasset bruk og person. Men tar du en driver og går til kassen for å betale, så er det ingen som begynner å utfordre deg på om du har valgt riktig kølle. Det blir derfor feil å skyte på konsumentene, når hele "industrien" (i hvertfall i norge) gir faen..


 Rotten (21. mar 2013 20:54) *  IP
Jeg tør våge meg på følgende påstand: Før du har etablert ett solid, repetativt balltreff er det ingen mening å tenke på kølletilpasning. Ett unntak er kanskje hvis du er ekstrem lang og trenger litt lengre køller.

Når du først har etablert ett godt balltreff = spiller en del, har dette nok en del å si.
Som alle vet, ski er ikke ski, og toppløpere har egne folk som drer til fabrikkene og plukker ut de beste sålene/skiene FØR de når butikken. Er faktisk en grunn til det.
Men som AR korrekt påpeker; hvem skal man gå til for å få "perfekte" køller i Norge? Ikke lett.
Min følelse, etter å ha sjekket litt, er at det er mange som kaller seg køllemakere/eksperter uten å være spesielt flinke. Custom fit? Tja..



 Green (21. mar 2013 21:12) *  IP
AR: Jeg er enig i at man ofte ikke får like god hjelp i "grovtilpassing" av køller som man får ved kjøp av ski. Det er et problem! (Jeg kjøpte en gang et nytt jernsett, proen/selger så på litt og mente at jeg burde har et standardsett, men uten high launch-skaft...). Det føltes naturlig nok svært lite presist. :p

Etterhvert har jeg jo fått en viss anelse om hva jeg selv liker, men kunne gjerne fått sjekket litt nøyere en gang etterhvert.

Kølle Nils: Har hatt regular på jern og stiff på hybrid/woods, men har nå gått over til stiff på alt, da jeg føler at det blir mye mer stabilt. Vitenskapelig fremgangsmåte? Nei, dessverre.

Så jeg er enig i at man ofte kunne gått lenger enn mange gjør, men jeg tror ikke man må gå så langt som å si at tilpassede masseproduserte køller er ubrukelige.



 Fant (21. mar 2013 21:14) *  IP
Utstyrshysteri ala det Ramnefjell presenterer en grunn til at golfsporten regnes som snobbete og dyr.



 Rotten (21. mar 2013 21:23) *  IP
Fant, her kan jeg ikke være enig. Korrekt tilpasset utstyr behøver ikke å koste mer. Det handler bare om at man får noe som passer bedre.
Og at golf er så dyrt? Tja, du kan jo sammenligne med f. eks. sykkel, ski, alpint osv. Utstyrshysteri? Tja, sammenlign med de samme idrettene...



 Kølle Nils (21. mar 2013 21:25) *  IP
Ok, Green. Men hvis du sjekker http://www.golfwrx.com/6419/tom-wishon-talking-to-wrx-readers-10-myths-about-shafts-factual-info-about-shafts-to-help-you-all/ finner du (og jeg går ut fra at Wishon vet hva han snakker om):

“Myth: The letter flex code on the shaft tells me how stiff the shaft is ..

No it doesn’t because there are absolutely no standards in the golf industry for how stiff any of the shaft flex codes are. Every golf company and shaft company is free to determine how stiff their various shaft flex letter codes are to be. As a result it is very common for the R Flex from one company to be similar in stiffness to the S Flex from another company or the A Flex from a third company. Not only that, but it is very common for a flex in one model of shaft to be stiffer or more flexible than the same letter flex in a different shaft model from the same company!”



 Bjørn (21. mar 2013 21:28) *  IP
AR. Om du har fått køllene dine tilpasset av en køllemaker som Matz?
Fikk du køllene bygd fra scratch eller fikk du et "standard" sett tilpasset?



 barce (21. mar 2013 21:29) *  IP
Kan jeg for øvrig få virus på pc'en av å trykke på den nye reklamelinken helt nederst under kommentarene? Ser sannelig sånn ut.. Får vente med å ta den sjansen inntil nakne damer, potenspiller eller penisforlengere dukker opp.


 Green (21. mar 2013 21:29) *  IP
Kølle: Ja, regnet med at det var noe slikt du var ute etter, og ser selvsagt den.

For min del er problemet noe mindre, da jeg bare bruker Nike-utstyr, og TT stålskaftene er jo i alle fall relativt standard, vil jeg tro? Men stiff på jern og stiff på lang woods kan nok fort være vanskelig ganske variabelt, ja.

For min del har jeg da byttet innen samme merke, og kjenner at det er stivere, og passer meg bedre. Om det tilsvarer X, Y eller Z i andre merker er da ikke så vesentlig for meg akkurat nå i alle fall.



 Wilson (21. mar 2013 21:37) *  IP
Kølle Nils

Men når jeg har testet og bruker R i Nippon i alle jern så bør vel settet være bygget opp korrekt nok?

MM prater om kølleflex istedet for skaftflex, men er det ikke slik at kølleprod har ulik vekt på ulike hoder for å kompensere for lengde på skaft




 AR (21. mar 2013 21:38) *  IP
Artikkel på Golfsiden:

Lars Krossen - ingen kom i begravelsen

http://www.golfsiden.com/Larskrossen190608.html

Lars = Ladies, Amateur, Regular, Stiff. Krossen er et kryss eller X for Xtra stiff



 AR (21. mar 2013 21:39) *  IP
Bjørn, jeg ønsker ikke å gå inn på mitt eget, private utstyr offentlig.


 Kølle Nils (21. mar 2013 21:58) *  IP
Wilson, jeg anbefaler at du spør MM direkte (om kølleflex og skaftflex), gjennom spørrespalten her på Golfsiden :-)


 Kølle Nils (21. mar 2013 22:07) *  IP
Wilson, etter at jeg skrev forrige innlegg fant jeg linken http://www.golfsiden.com/Golftips/golftip2408.html
Der er kanskje svaret på det du spør etter?



 Fant (21. mar 2013 22:12) *  IP
Vi må gjøre golf mer tilgjengelig med billigere og enklere utstyr.
Jeg kunne tenkt å vite om det er noen tourspillere som har vært hos Matz eller tilsvarende køllemaker og fått utstyr.



 Wilson (21. mar 2013 22:16) *  IP
Kølle Nils

Takker, men jeg har lest den.
Nå har jeg hatt 2 sett som har vært tilpasset fra produsent.

Fikk målt de av køllemaker i ettertid og alle var bra mht frekvens iflg han.

MM har helt klart stor kompetanse, men jeg tror ikke jeg blir bedre med et sett fra han.

Jeg vil uansett være største variabel. :-)




 Jack nickløs (22. mar 2013 00:03) *  IP
Det jeg vil fram til med innledningen sv tråden er at du (AR) må jekke ned den hetsingen din av kølletilpassing. De aller fleste, 99% av golfere i Norge som ikke kan spille golf trenger ikke mer enn HVA SOM ALLEREDE FINNES i landet. Derfor er jeg meget undrende til hva du klager sånn etter. De få elite spillerene (gode juniorer som du nevner) kan jo besøke tom på losby. Det er vel mer enn profesjonelt nok vel? Der finnes vel alt fra forskjellige skaft til trackman, om jeg ikke er helt på jorde ang det med trackman.

Tror helt ærlig jeg snakker med litt mer kunnskap og erfaring enn deg på dette området..
Håper forresten du ikke spiller med fire grader upright og to grader forlenget køller, men heller lo godt av den personen som anbefalte deg det.



 AR (22. mar 2013 00:22) *  IP
Jeg mener at de aller fleste spiller bedre med gode køller enn dårlige køller.

Ja, Tom på Losby er bra. Det jeg sier at det er få i Norge som er gode.

Jeg håper at ikke alle i Norge er av din oppfatning. Da kommer vi ingen vei på utstyrsfronten.

Da blir vi som en skinasjon som ikke satser på utstyr og skal konkurrere mot Norge i langrenn med det solide utstyrs- og smøreteamet Norge har.

Rått parti.

Jeg ser at du "jack nickløs" og jeg har ulikt syn på betydningen av godt utstyr for de bedre spillerne. Det har jeg ingen problemer med.



 Jack nickløs (22. mar 2013 08:25) *  IP
Men hvorfor klager du gang på gang på utstyrsfronten i Norge, når jeg vet og kan bekrefte at det er like bra som alle andre land i Europa? Kan du fortelle meg hva som er så mye bedre utenlands?

Det jeg har et problem med, er at du som seriøs journalist må slutte å basere alle dine påstander på golfsiden med egne meninger. Enhver seriøs journalist som deg, bør ha sine kilder å sitere, det mangler du.



 Petter H. (22. mar 2013 08:58) *  IP
--- Å nei - ikke du igjen!!! Vær snill å holde deg unna her!

AR -------



 Green (22. mar 2013 09:01) *  IP
AR: "Jeg ser at du "jack nickløs" og jeg har ulikt syn på betydningen av godt utstyr for de bedre spillerne. Det har jeg ingen problemer med."
Jeg tror dere er enige når det gjelder de absolutt beste, men du mener kanskje flere enn bare de aller beste burde benytte seg av dette.



 AR (22. mar 2013 09:44) *  IP
JN: Jeg har mine kilder og gjort mine undersøkelser og har således et godt grunnlag for å uttale meg om saken.

Jeg er imponert over dine kunnskaper over forholdene i alle andre land i Europa.



 Green (22. mar 2013 09:47) *  IP
--- Den setningen du skrev var saken uvedkommende. Derfor tok jeg det bort.

AR ---



 jack nickløs (22. mar 2013 11:00) *  IP
AR... Da spør jeg deg; hva er så mye bedre i utlandet? I og med at du nevner Norge henger så langt etter.

Den lille prosenten som kan spille golf her i landet har vel mer enn nok med Tom på Losby sitt tilbud vel? Hva mer trengs? Han er tross alt ET clubfitter, og jobbet tidligere med det i en eller annen ET buss med utstyr om jeg ikke tar feil. Mener du at hver eneste golfklubb i landet skal ha et studio som han har? Det er ikke mange golfklubber som har rundt om i verden heller. Den gjenomsnittlige golfer har ikke bruk for mer spesialtilpassing enn proshoppene tilbyr.




 AR (22. mar 2013 11:20) *  IP
Tom på Losby er meget bra, men han kan ikke dekke hele landet. Det finnes også noen få andre som har greie på dette, men de har dessverre alt for lite å gjøre - akkurat som våre golfinstruktører som genrelt har for lite å gjøre fordi de fleste er meget fornøyde med sin sving som den er. Jeg er uenig med deg når det gjelder andelen som har bruk for bra golfutstyr. Men det gjør ingen ting.

Jeg gjentar mitt spørsmål:

Har du noen gang spilt med et køllesett som er synkronisert?

Vet du hva et synkronisert køllesett er?



 Wilson (22. mar 2013 12:01) *  IP
Jeg spiller med en usynkronisert sving føler jeg. :-)

Har hatt et synkronisert sett fra Titleist.

Jeg spiller bedre med dagens customsett som ikke er synkronisert.



 jack nickløs (22. mar 2013 12:16) *  IP
Tom kan fint dekke hele landet. Jeg vet om elitespillere som har besøkt han fra andre landsdeler enn Oslo. Det er et fåtall av slike elitespillere i landet, derfor er det ikke nødvendig med flere slike studioer.

Du sier de andre få som har peiling på dette i landet har for lite å gjøre. Hvorfor i huleste kan ikke da Tom dekke hele landet, når du selv sier etterspørselen fra kunder på et slik spesial studio er liten?
Vist etterspørsel på et slikt spesial studio blant den ''average hacker'' her liten, må vel det bety at proshopper kan tilby en clubfitting som er god nok for dem vel?


Nei AR, jeg spiller ikke med et synkronisert golfsett, men et golfsett som er godt nok tilpasset til meg og selvom kunne jeg slått deg med ditt synkroniserte golfsett selvom du fikk spille fra rød tee. Nå har jeg svart på ditt og nå må du svare på mitt (som jeg også må gjenta); hva er så mye bedre i utlandet? I og med at du nevner Norge henger så langt etter.
Og... Hvilke kilder henviser du til? Har du noe grunnlag for å uttale deg såpass sterkt om dette?



 AR (22. mar 2013 12:27) *  IP
Da så.

Du som er så god i golf spiller sikkert fra de bakerste tee-stedene. Jeg tar likevel utfordringen hvor jeg spiller fra rød tee og setter opp 100 kroner. 18 hull slagkonkurranse. Tør du i ta veddemålet?



 barce (22. mar 2013 12:38) *  IP
Hvis jeg ikke tar helt feil, så ligger du nok dårlig ann AR..


 Fant (22. mar 2013 12:40) *  IP
Jeg setter også 100 kroner på Jack Nickløs. :-)


 Rotten (22. mar 2013 12:48) *  IP
Kan AR snart svare på spørsmålet til Jack N.? Synes dette begynner å bli pinlig!


 12345 (22. mar 2013 12:52) *  IP
AR skriver: "Du nevner 4 mann. Tenk om våre lovende juniorer hadde hatt bedre køller. Da tror jeg de ville blitt bedre - fortere."

De hadde vel ikke nødvendigvis blitt bedre fortere, men (muligens) fått bedre resultater/score fortere. Det er vel en forskjell? Er vel ikke nødvendig å betale dyrt for den siste biten med presisjon før en har kommet på ett nivå der disse marginene begynner å bety noe?



 jack nickløs (22. mar 2013 12:53) *  IP
Jeg tar betten lett. Men du må svare på spørsmålet mitt først, så er du kvalifisert for matchen.

Men jeg vil helst spille med maske, tildekkede klær og noen andre enn mine golfkøller (de kan være synkronisert eller usynkronisert, du kan velge) siden jeg er anonym på dette debattforumet.



 AR (22. mar 2013 13:03) *  IP
Jeg har snakket med mange rundt om i Europa om dette med kølletilpasning og her i Norge i forbund og i klubber. Det er det jeg bygger min tro på at vi ligger et godt stykke bak andre land.

Jeg tar til etterretning at det er jeg som blir hoggestabbe her og at dette med å spille med gode køller ikke spiller så stor rolle for svært mange.

Det er dette som jeg mener er en viktig årsak til at vi har vanskeligheter med å hevde oss internasjonalt. Mange av våre talenter har stoppet opp fordi de ikke har hatt godt nok utstyr.

Dette kan selvsagt være feil, men det er min mening.

Hvis jeg fikk vite at det gikk fortere med skarpe skøyter på skøytebanen, ville jeg i hvert fall forsøkt å slipe mine sløve skøyter for å se om det hjalp.

Man skal selvsagt ikke tro at man er noe. Det er jo så bra det vi har.

Det er klart at godt utstyr koster. slik er det i alle idretter og andre aktiviteter. Bare se på turlangrenn hvor man smører skiene for over tusenlappen for å gå et renn med de riktige glide produktene under skiene.

Til jack nickløs;
Jeg tror ikke du tør å ta veddemålet. Det masketullet ditt må du legge til side. Slår du meg når jeg spiller fra rød tee og du bakerst, betaler jeg med glede 100 kroner.

Men som sagt; jeg tror ikke du tør å ta veddemålet.



 Fant (22. mar 2013 13:04) *  IP
Siden ingen kjenner igjen svingen din?
Det ville vært enda morsommmere om AR hadde spilt med maske og sjekket om noen hadde kjent igjen svingen hans :-)



 Jack nickløs (22. mar 2013 13:47) *  IP
Helt latterlig at du påstår at talenter har stoppet opp pga dårlig utstyr. Helt alvorlig? Den orker jeg ikke å diskutere videre på.

Men; hvilke eksempler kan du gi på hvorfor Norge henger så langt bak? Er det fordi alle som kjøper utstyr i utlandet får tilpasset utstyr eller hva mener du? Den kølletilpassingen som fins i Norge er akkuratt den samme som fins i Europa.

Og hva har egentlig et forbund med utstyr/clubfitting å gjøre? Nada.

Den betten tørr jeg med glede, men vi legger den til side for jeg vil helst være anonym:)



 AR (22. mar 2013 13:54) *  IP
Men schwær i kjeften er du i tillegg til å være feig. Det må da være den letteste saken i din verden å slå meg når du spiller fra back-tee og jeg fra rød tee! (Kilde jack nickløs). Men du tør altså ikke. Greit for meg.
Da legger vi ballen død!



 Youjizz (22. mar 2013 13:58) *  IP
Hvorfor det a Jack? Du som nevnte et bet her? Stå for det!!


 Green (22. mar 2013 14:01) *  IP
haha Ja, kom igjen! Jeg vil gjerne se det maskerte fantomet fra back tee spille mot Hr. redaktør fra rød! Passer det skal jeg jammen fotografere kampen også. :D


 Jack nickløs (22. mar 2013 14:05) *  IP
Det var bare for min egen humor. Vil ikke avsløre min identitet. Men hadde ikke hatt noe problem med den utfordringen, men skal tenke på det. Så la oss legge den bagatellen død enn så lenge. Vil heller at du svarer på det andre jeg skrev, så kan vi komme tilbake til vår interne match senere:)


 Pro V1 (22. mar 2013 14:21) *  IP
Jack N. jeg blir litt lettere sjokkert over dine hentydninger. Innen alle individuelle idretter så er tilpassning av utstyret er ekstrem viktig faktor. AR peker litt på skiidretten. Her gjelder tilpassning faktisk alle kundegrupper, fra mosjonisten til den ivrige 12 åringen og landslagsløpere, for ikke å snakke om Birkebeinere og turrennsløpere generellt.

Utstyrtilpasning er viktigere enn noen gang, også innen golfen. Når man skal coache dagens unge utøvere, sammen med trenere idag, er det ofte fem ting som er viktig:

Arv/miljø (gener)
Treningsvilje
Fysiske faktorer
Tekniske faktorer (herunder også utstyr)
Mentale faktorer

Hackkere eller andre som du nevner i 99 prosenten, har faktisk veldig godt av å få tilpasset sitt utstyr til en viss grad. Man gir ikke x-stiff skaft til en nybegynner, evt. 13 graders 3 wood og blade jern. Samtidig er det viktig at man faktisk har kølller som gjenspeiler det nivået den eneklte tilhører. Et lite besøk på en demodag så får man køller som er rimellig oppdatert for den enkelte. Dette er også tilpassning, men i en mindre skala.

I Norge har vi vel mellom 500-1000 golfere som har hcp 5 og under. Mange av disse trener rimelig bra og mange av disse er fremtidens juniorer. Disse må også få en tidlig kunnskap til køllenes egenskaper. Det er en jungel der ute. Ikke sikkert den nye Cobraen driveren til Ricky Fowler passer deg, selv om reklamen ser bra ut. Men med riktig skaft, tilpasset din svinghastighet og riktig loft tilpasset din ballbane, så kan det være at driveren passer som hånd i hanske.

Så har du de i andre enden av skalalen. De voksne med 30 i hcp. med alt siste nytt i bagen og selvfølgelig den siste bagen også..De har det samme som gutta på touren har, enten det er den nye Nike, Taylor Made, Mizuno osv osv. Kjøpte alt i USA på en forretningreise, uten å teste noe. Men det var 5000 billigere enn hjemme. Går man sammen med endel av disse ser man også ofte hvordan slagene havner i hytt og gevær. Men kult er det nok ovenfor arbeidskolleger og andre.

Vi har så vidt startet med tilpasning i Norge. Dette er et veldig viktig punkt som hører direkte inn som et naturlig moment i opplæring og treningsfilosofi.

Heldigvis trenger ikke tilpasning koste allverdens innen golf kontra andre idretter, der både trikoter testes i vindtunneller, en skipark bestående av det meste for de fleste forhold. Men når verktøyet ditt består av 14 ulike køller som til enhver tid skal gjøre helt ulike oppgaver, sier det seg selv at dette må tilpasses den enkelte.

Mens andre særforbund har en rekke prosjekter sammen med Olympiatoppen på alt innen utstyrssiden, så håper jeg også NGF setter dette mye tydligere på dagsorden. Nå som golf er en OL idrett, får de også en helt annen avtale med OLT og bruken av deres kompetanse, samt muligheter for prosjekter som KAN gi resultater i Rio2016.



 Kølle Nils (22. mar 2013 14:21) *  IP
Mye om tilpasning her i tråden, og der er helt sikkert mye å si om tilpassede golfkøller. En av de aller beste innen faget, mener jeg og mange med meg, er Tom Wishon. Han har skrevet et lite hefte ”12 Myths That Could Wreck Your Golf Game” som tar for seg litt av temaet".

Spesielt i "vår" tråd kanskje ”Myth 11: I was “custom fitted” at the driving range (or retail store or pro shop)” og “Myth 12: Custom fit golf clubs are only for really good golfers”.

Du finner hele heftet her:
www.alanscustomclubs.com/_pdfs/12mythsBook.pdf

Meget interessant er også videoen “The Facts of Life About the Golf Equipment Industry” på linken www.youtube.com/watch?v=seZJUO4ZQ_s



 Pølse med brød (22. mar 2013 14:35) *  IP
For unge spillere uten ferdig kropp og teknikk kan det være argumenter for å spille med et mer standard sett,sef. tilpasset lengde, grep.

Skreddersyr du et sett til en ukoordinert 12 åring som vokser mye og der teknikken varierer fra uke til uke kan fort tilpassing skjule svakheter i sivngen, i tillegg kan settet være udatert etter 2 måneder.

Vokser du opp på blades blir du tvunget til å treffe ballen i spotten, vokser du opp på ekstreme forgiving venner du deg til en sløvere sving som varierer noe mer fordi tolleransen er større.



 Pro V1 (22. mar 2013 15:07) *  IP
Helt enig PMB. Som i flere tråder tidligere her på golfsiden kan man ofte sammenligne golf og tennis - med tanke på sweatspot. Noen sverger fortsatt til å lære ungdommen å slå med minst mulig hode (tennis) og blades (golf) for å venne seg til et perfekt baltreff fra tidlig alder. Gjelder kanskje mest de som satser innen idretten fra ung alder - som også er viktig hvis vi skal følge med andre individuelle idretter og skape gode spillere i ung alder.

Men tilgivende køller og racketer har nok kommet for bli. Men ingenting er som gjentatte slag i sweatspot både på tennisbanen og på golfbanen, ihvertfall for oss som bedriver begge sporter. Bjørn Borg hadde i sin tid 8% sweatspot i sin Donnay racket. Dagens racketer ligger mellom 12-14%. Prince sine racketer kom i sin tid med en sweatspot på 40%. Da sier det seg selv at man mister mye av ballkontrollen, men man treffer ihvertfall racketen det meste av tiden. Men oså i tennis er det spesialtilpsning fra en tidlig fase. Dette være seg grepstykkelse, vekt på racket, materiale i racketen og det viktigste antall pund som racketen er stenget på samt type strenger.

Har selv prøvd større køllehoder en periode (tilgivende cavity back), men det ble som å spille med en stor Prince racket i tennis, du mistet liksom følelsen av selve slaget og ikke minst den ekstreme godfølelsen. Lærer man fra tidlig alder å slå mest mulig (samme i golf) stå på rangen å slå baller etter baller samt å leke seg mest mulig, så får man også innøvd ballltreffet og opplever en mestring man tar med seg hver dag.

Men til alle nybegynnere i alle aldre så anbefaler jeg størst mulig køllehoder. Spesielt fotballspillere som er på kick off på golfbanen og som svinger kroppen like mye som kølla og ofte i en hastighet som får de fleste skuelystne til å himle med øyene, og samtidig gir en stor latter da de sjeldent treffer ballen. Jo mer flate å treffe på - jo bedre. Etterhvert som man da skjønner golfspillets faser, tekniske krav, og de ulike køllers betydning fra hvor du til enhver tid ligger i baneområdet, så vil også en evt. tilpasning få større effekt.



 Green (22. mar 2013 15:11) *  IP
Jeg hater slag i sweatspots! Som f.eks. når noen slår meg under armen når jeg har slike skjorter som viser svette.

Sweetspot, derimot, er fantastisk! :D



 Kølle Nils (22. mar 2013 15:20) *  IP
Pro V1: En liten risiko med store køllehoder, er at de ofte har tilsvarende høyt tyngdepunkt. Og da er det ikke så lett for en nybegynner å få opp ballen i luften. Til nybegynnere kan det kanskje være lurt med lavt tyngdepunkt (ned mot 15 mm) og bred såle (som ikke graver!). Eller .. ?


 AR (22. mar 2013 15:21) *  IP
Kloke ord Pro V1.

Et par artikler om kølletilpasning her på Golfsiden:

http://www.golfsiden.com/kolletilpasning110407.html

http://www.golfsiden.com/kolletilpasning2080507.html

Anbefaler spesielt "jack nickløs" å lese disse (en gang til?)



 Frank (22. mar 2013 15:33) *  IP
At forbundet ikke skal ha noe med utstyr å gjøre er jo helt på bærtur. Skulle likt å se reaksjonen om skiforbundet sa at utøverne får fikse den gliden sin selv.


 Pro V1 (22. mar 2013 16:11) *  IP
Selvfølgelig skal forbundet ha stort fokus på temaet. Når man da har NGF samlinger på junior og senior nivå så vil jeg tro at temaet er akkurat like viktig som å kartlegge alle de andre aspekter ved en utøver. Dette inngår jo også i arbeidskravsanalysene av utøverne og kapasitetsanalysene sett opp mot kravene. Men jeg mistenker desverre at forbundet ikke har vært profesjonelle nok, hverken på dette temaet eller endel andre ting. Her skal forbundet stille med den beste ekspertisen, samme som de stiller med de beste på putting, fysisk, mentalt, kosthold, treningsplanlegging osv osv. Har ikke forbundet den kompetansen, så må de skaffe tilveie dette. Det daglige skjer i klubb/region - forbundsamlinger skal være et vannvittig løft og gi utøverne en aha opplevelse og ta med seg hjem en ekstremt opplevelse. Ikke bare ha en fin ukes tur til utlandet.


 Jack nickløs (22. mar 2013 16:37) *  IP
Man kan ikke sammenligne golf og ski forbundet, det blir feil.

Jeg mener at folk skal ha tilpasset køller. Men den tilpasningen finnes. AR mener Norge ligger langt bak andre land, men det er helt feil. Den normale hacker bør ha tilpasset lengde om man er veldig høy, grep og enkle småting. Og den tilpassingeb finnes i pro shopper men allikevel skal AR ause på med sine meninger om hvor dårlig Norge er til dette, noe som er helt feil.




 AR (22. mar 2013 17:51) *  IP
Jeg mener sammenligningen med skiforbundet er god.

Jeg mener at folk i Norge generelt legger for liten vekt på riktig utstyr. I første rekke basert på manglende kunnskaper.

Vi er klart uenige her. Det jøkke no for meg.

Jeg støtter Pro V1s gode innlegg. Han har forstått dette. Han har også tidligere vist at han kan mye om golf.



 Frank (22. mar 2013 18:16) *  IP
Hvorfor kan det ikke sammenlignes Jack?


 Jack nickløs (22. mar 2013 18:22) *  IP
Enig i at kølletilpassing er bra. Men ikke enig at Norge ligger langt etter, og du har enda ikke forklart meg hvordan. Hvilke kunnskaper mangler i forhold til resten av Europa/verden eller what ever du sammenligner Norge med.
------------------------------

Svar: Se svar over.
AR
------------------------------







 Drømmegolf (22. mar 2013 18:27) *  IP
Sommeren 2012 spillte jeg en runde på min hjemmebane med mine gamle Slazenger Johnny Miller fra 1974..Noen dager etterpå samme runde med nye Titlist AP2 (tilpasset og brukt i en sesong av meg), ett slag bedre.Tilfeldig, ja kanskje, men få unga til å trene mer og riktig isteden for alt dette utstyrshysteriet inntil de har blitt virkelig gode. Skal de ut å tjene penger på idretten sin, ja da må virkelig de små detaljene på plass.Inntil man kommer så langt er det mer enn god nok kunnskap her til lands vedr. å få tak på riktig utstyr.At våre juniorer presterer dårlig utenlands pga feil utstyr,er bare svada.


 Wilson (22. mar 2013 19:40) *  IP
Drømmegolf summerer bra opp.

AR er for opptatt av å få rett til å klare å være balansert



 Rotten (22. mar 2013 19:55) *  IP
AR ønsker ikke å diskutere stt private utstyr (?), men har tidligere publisert en rel. inngående rapport skrevet av M. Modeer. Ser at spalten mangler årstall, kan vel være fordi den er rimelig gammel.

Til de som har kikket i rapporten til AR, som ligger her på Golfsiden, kan en ikke unngå å legge merke til tidenes beste oppsummering:
"Det målte settet er ikke et godt sett med golfkøller. At Ramnefjell til tross for dette hevder seg blant de beste her i Norge, med disse køllene, sier mye om hans talent."

Man kunne jo håpe at dette var skrevet og ble mottatt som litt humor....dessverre tviler jeg sterkt på det...



 Frank (22. mar 2013 20:26) *  IP
Er litt lei av at AR blir fokus hele tiden. Dette er i mine øyne en tråd om viktighet av utstyr, men noen fokuserer om AR har ditt eller AR har datt.


 Wilson (22. mar 2013 20:29) *  IP
Padraig Harrington og hans bror delte på et helsett (halvsett hver) av billig merke inntil det året han kom på landslaget.
Da var han 15 år og hadde vel +hcp.




 jack nickløs (23. mar 2013 01:57) *  IP
Men AR... Alle kunnskaper vi har i Norge er vel de samme, selvom noen kanskje velger å droppe clubfitting før de kjøper utstyr?-Altså, som oftest nybegynner som det stort sett ikke har noe betydning for, uansett hvilke utstyr de har, bare lengden på køllen stemmer sånn ca.

Haha, legendarisk Rotten!

Men ok, kan virke litt som personangrep denne tråden her. Men AR er vel kanskje ikke så mye bedre selv. Jeg vil bare ha en avklaring på hva AR bruker som grunnlag, og hva som er så ille med kølletilpassingen her i landet.



 jack nickløs (23. mar 2013 01:58) *  IP
Noe sier meg at AR prøver å selge folk til Matz Modeer.


 Gjest (24. mar 2013 12:23) *  IP
Kommentar: Jeg har gått gjennom linkene der Tom Wishon uttaler seg, og for meg synes det opplagt at det faller litt på sin egen urimelighet hvis noen her på forumet skulle påta seg å hevde at Wishon tar feil. Og for kort å summere opp hovedpoengene hans:

1) Det er lite nytt som nå kan introduseres på utstyrsfronten, av teknisk karakter, som vil være banebrytende. Potensialet er tatt ut.

2) Området det er noe signifikant å hente for golfere i dag, er innenfor custom fitting, NÅR det er det du får.

3) Også helt vanlige hverdagsgolfere har MYE å hente på å få riktig tilpassede løller. Når det er sagt, synes jeg det er på sin plass å legge til:
1) Du kan få tilpasning som hjelper, uten at den nødvendigvis er den optimale. Amatørgolfere må vurdere om de er villige til å putte de nødvendige pengene i potten for å få best mulig køllehoder/skaft. Det er snakk om et ikke ubetydelig engangsbeløp (men målt opp mot stadige nykjøp av køller/skaft man 'plutselig' får tro på, samt frustrasjonen over ikke å få ønsket framgang i spillet, er kanskje ikke utgiften så stor allikevel).
2) Vanlige golfere vil selvfølgelig komme til å slå en mengde 'dritslag' også etter at customfit køller er i bagen. Å gå 9 eller 18 hull, ha hundrevis av forskjellige 'lies and stands', spille i regn eller sol, på 'gode baner/dårlige baner', ha 'dagen' eller ikke, er noe helt annet enn å slå repetive slag på matte med samme kølle. Du må selvfølgelig TRENE en hel masse i tillegg, hvis du ønsker virkelig framgang (f.eks. gå fra å være en 12hc-er til en 6-hc-er).
3) Matz M snakker mye om det tekniske, f.eks. egenfrekvens i skaft/kølle når du svinger ned. Han vet hva han snakker om, fordi han han snakker om det samme som Tom Wishon snakker om. Det meste i dette spillet handler om å klare å komme ned med køllehodet 'square'. Jo riktigere køllene da er tilpasset svingen din; hvordan du svinger fort eller sakte, er derfor selvfølgelig temmelig viktig. Ignorer du disse tingene, vil du hele tiden forsøke å kompensere under svingen, f.eks. for en fade/slice/hook/draw eller hva det måtte være. Dette gjør man som golfspiller uansett; det er en del av spillet ditt, hele tiden, du søker 'følelsen', forsøker å finne den riktige standsen, det riktige grepet der du står i oppoverbakke/nedoverbakke/sidehelling osv. osv., men med riktige køller/skaft,vil du slippe å måtte kompensere like mye underveis i runden, som med feil køller/skaft. Når det også er sagt, står vi igjen med det opplagte: INGEN golfer klarer, under utøvelsen av et hvert slag, å svinge køllene på en sånn måte at køllehodet alltid kommer ned square (ja, det er ikke en gang alltid ønskelig, selvfølgelig). I blant har du større fart, i blant saktere + alt dette andre allerede nevnt som spiller inn. Og da er det selvfølgelig på sin plass å gjenta for seg selv de bevingede ord (før man løper og kjøper et nytt køllesett, en ny driver): 'Shit happens and it happens pretty often' med de fleste av oss. Når du har erkjent dette på et dypere nivå (haha), kan du slenge på setningen som alle voksne fikk høre minst tusen ganger da de var små: 'Øving gjør mester'. Altså - TREN MER!

Hvis ikke noe av det ovenfornevnte skulle hjelpe, og du vil bruke ALL tiden din til å løpe etter jentene, er det alltids noen på FINN som vil være villige til å bla opp noen lapper for køllene dine ... Ha en strålende søndag, alle sammen. De sier det går mot vår :-)



 Frank (24. mar 2013 16:19) *  IP
Avsnitt er noe dritt.


 Dilter (24. mar 2013 16:24) *  IP
@Frank: Ikke sant!


 Gjest (24. mar 2013 21:05) *  IP
Enig


 Frank (24. mar 2013 21:19) *  IP
Adam Smith vært på tur?



 Zigurd (25. mar 2013 10:48) *  IP
Gjest: "1) Det er lite nytt som nå kan introduseres på utstyrsfronten, av teknisk karakter, som vil være banebrytende. Potensialet er tatt ut."


Det var vel rundt 1840 at en ansatt i US Patent office skrev i en rapport det som (noe omformulert) er blitt kjent som "Everything that can be invented, has been invented."



 Kølle Nils (25. mar 2013 13:57) *  IP
Zigurd, med ”banebrytende” tror jeg at Wishon mener revolusjonerende (som f.eks. stålskaftet, grafittskaftet, og titanium i køllehoder). Ellers har vi jo og vil ha, en evolusjon innen golfutstyr, en sakte utvikling som Wishon selv i mye har bidratt til.

På sin egen webside www.wishongolf.com skriver han:

“Tom Wishon Golf Technology is very proud of its clubhead design knowledge and experience. Because Wishon Golf has never been a heavily marketed brand, few people in the game are aware of the number of clubhead design technology firsts that Tom Wishon has created in his three decades of clubhead design experience. Because of this lack of marketing on behalf of the companies for which Wishon has designed clubhead models, many of Wishon’s design firsts are thought to have been conceived and created by various major golf companies.

This section of wishongolf.com is devoted to chronicling more than 50 different and more significant clubhead design technology firsts that Tom Wishon has created in his three decades of clubhead design experience as a means to prove to golfers and to custom clubmakers that the innovation and quality of a Tom Wishon original clubhead design represents the very best in clubhead innovation and design.

Wishon’s more significant design firsts are listed in www.wishongolf.com/technology/design-firsts by each area of club and clubhead design (Full Set, Driver, Fairway Wood. Hybrid, Iron, Wedge and Putter) in chronological order from oldest to most recent.”




 Wilson (25. mar 2013 14:27) *  IP
Så det skjer en sakte utvikling.

Og jeg kjøper nytt utstyr hvert år siden siste lanserte modell er så utrolig mye bedre enn fjorårets.

Da har jeg vel blitt lurt.



 Zigurd (25. mar 2013 14:35) *  IP
Går vi tilbake noen år og legger sammen alle de ekstra yards vi har blitt lovet at årets nye køller skal gi, så bør vi vel slå en 4-500 meter alle mann etterhvert.

At det aldri mer skal dukke opp en virkelig revolusjonerende/banebrytende teknologisk utvikling av golfutstyr har jeg forøvrig liten tro på - det er vel mer at det er begrenset hva R&A vil tillate av sånt når det dukker opp.



 Kølle Nils (25. mar 2013 14:50) *  IP
Ja, Zigurd, det tror jeg du har rett i.

Og det er nok der Wishons utsagn kommer inn, om at ”custom fitting” er et banebrytende trinn vi kan nyttiggjøre oss av allerede i dag (og som ikke er strid med synspunktene hos R&A).



 Gjest (25. mar 2013 15:54) *  IP
Zigurd: Ja, 'banebrytende' var stikkordet her. Og det er selvfølgelig da sett i relasjon til dagens reglement. Når golfballene kommer med innebygget styrbar missilteknologi i miniformat, må nok også reglene forandres :)


 Bjørn (26. mar 2013 07:31) *  IP
Om 4Most Golf (Matz Moder) fortsatt eksisterer? Fikk beskjed i 2012 når jeg forsøkte å få ei erstatningskølle for ei jeg hadde mistet, at Matz hadde tatt seg ei foreløpig pause.
Noen som vet om han har startet opp igjen?

Ser at hjemmesiden sist er oppdatert i 2006 og at svarene her på Golfsiden tidvis er av gammel dato ( ikke alltid lett å tidlfeste artiklene bestandig siden AR kun oppgir dag og måned når artikkelen er publisert!!!!).



 Franz (26. mar 2013 12:12) *  IP
Denne diskusjonen er egentlig spennende, men AR trekker den som vanlig ned på skolegård-nivå. JN har legitime poenger;

HVA skiller oss fra andre land?
Er det bedre å få anbefalt "reg-flex" og en halvtomme lang i utlandet?

Tom på Losby har fått real strykkarakter av en av Europas beste køllemakere - allikevel er han referansen i enhver diskusjon om golfkøller i Norge.

Skisammenlikningen halter litt - de aller fleste får hjelp til å plukke et ca riktig par ski. Det er det man får hjelp til i pro shop'en også. De færreste får grundig hjelp med ski, selv på Bull, Sportslageret eller Milsluker'n. KANSKJE de plukker fra to forskjellige par, for å få bedre matchede ski, men dette hører til sjeldenhetene. Snakker vi køllemakeri - sann custom fit - må man virkelig høyt opp i gradene i langrennsverdenen for å finne noe lignende.

Send juniorene til Danmark eller England på treningsleir, og bygg køller med det samme. Jeg og en haug andre kan hjelpe norske hackere med å kappe en halvtomme eller sette i en halvtommes plugg eller legge på litt bly eller skifte grep eller tape litt ekstra under nederste hånd etc etc.



 Rotten (26. mar 2013 15:00) *  IP
Bra innlegg med mange gode og fornuftige innspill, Franz. Er ikke helt enig i alt, men ser poenget ditt.


 Gjest (26. mar 2013 17:43) *  IP
Franz: Hvilken kjent køllemaker i Europa gir Tom på Losby strykkarakter? Hvor kan denne kritikken leses (link)? Evt: Hva kritiserer han? Finnes det noen mulighet for å finne ut om kritikken er legitim? Jeg savner også innlegg fra spillere som har gått den grundige veien med kølletilpasning (jamfør Tom Wishon sine uttalelser). Hva fikk de ut av det? Jeg ser at det over har kommet enkelte kommentarer som går på at kølletilpasning har blitt gjort, men jeg savner mer informasjon om hva man har ftt ut av tilpasningen.


 Geir Lunde (28. mar 2013 13:34) *  IP
Jeg fikk tilpassede køller fra Matz Moder høsten 2008. Er meget fornøyd med dem, og under tilpassingen kjenner en virkelig hvor stor forskjell det er på køller som passer og ikke passer.
Ja, de kostet mye mer enn vanlige køller, men i motsetning til tidligere, hvor jeg gjerne prøvde ut/kjøpte nye wedger, woods og driver hvert år, så har jeg ikke kjøpt en ny kølle siden jeg fikk settet fra Matz. Således tror jeg faktisk at jeg har spart penger med å kjøpe dette tilpassede settet.
Spiller jeg bedre med tilpassede køller? Tja, hcp er ihvertfall senket selv om jeg spiller mye mindre enn tidligere pga opphold i utlandet.
Jeg har snart i 40 år drevet med skyting på høyt nivå, også en presisjonsidrett som golf, og må bare riste på hodet av dem som ikke skjønner at spesialtilpasset materiell i de fleste tilfeller vil gi et bedre resultat både i skyting og i golf.
AR du har forstått dette !



 JJ (28. mar 2013 14:34) *  IP
De fleste amatører vil på sikt ha bedre resultater ved å tilpasse svingen etter standard utstyr enn å tilpasse utsyret etter en dårlig sving.


 Gjest (28. mar 2013 19:52) *  IP
JJ: Hva med å både tilpasse utstyret og forbedre svingen?


 Green (28. mar 2013 20:07) *  IP
Her tenker jeg som JJ.

Resultater NÅ er mindre interessant for meg enn å få jobbet inn en sving som er god. Om jeg da får tilpasset utstyr som gjør at jeg slår litt bedre med de feilene jeg i dag gjør har jeg jo ingen insentiver til å fobedre svingen. Det blir heller motsatt - om jeg endrer svingen, og tilpasningen er gjort slik at køllene funker med mine feil, vil jo utstyret bli dårligere med en bedre sving?

Derfor vil jeg gjerne har rett lengde og skaft, men vil ikke endre så veldig mye annet før jeg føler jeg har en langt bedre og mer stabil sving.



 Kølle Nils (28. mar 2013 20:14) *  IP
Green, hvis du har rett lengde og skaft – så er du jo nesten i mål, så langt jeg kan skjønne det. Hva mer skal på plass i dine køller, når svingen har blitt langt bedre og mer stabil?


 Green (28. mar 2013 20:38) *  IP
Det er jo også her jeg ikke lenger følger AR, for han mener at det ikke er nok - man må ha et synkronisert sett osv. (og muligens pirke litt på hodevinkel, såle osv. osv.?).


 Kølle Nils (28. mar 2013 20:46) *  IP
Green, har du rett lengde og skaft, så er jo dine køller synkronisert - igjen, så langt jeg kan skjønne det. Kanskje AR kan utvikle sine tanker?


 Wilson (28. mar 2013 22:43) *  IP
Kølle Nils

Er usikker på hva du mener.

Jeg har køller bygget med lengde som er valgt i samråd med pro, med lette reg-skaft fra én produsent.


Er det stor sannsynlighet for at skaftene er ulike?



 Kølle Nils (29. mar 2013 01:34) *  IP
Wilson, Green angir RETT lengde og skaft.

Rett lengde er et stramt utsagn, og betyr for meg ikke et geometrisk mål men en lengde som gir for Green korrekte treghetsmoment i køllene.

Rett skaft er også et stramt utsagn, og betyr for meg ikke R-flex eller tilsvarende men skaft med for Green korrekt frekvensnivå.

Nå er jeg er ikke sikker på at det er slik det er ment, men det er slik jeg forstår ordet rett (og jeg er helt sikkert litt vanskelig ...).

Og Wilson, både dine og Greens køller kan godt ha en kontinuerlig variasjon av egenskaper – og derfor være harmoniske. Hvis det er tilfelle, mener jeg at de er velegnede verktøy for å utvikle svingen. Skal køllene i tillegg være scoringsverktøy, bør de ha (rette) egenskaper som passer til den utviklede svingen.

Der hvor det ofte ”skjærer seg” med køller som du beskriver, Wilson, er at jern og wood´er ikke passer sammen. Spesielt driveren er ofte helt ute av synk med resten av køllene. Og jeg syns at dét er lite heldig ved utvikling av en sving. Du kan jo prøve å grippe ned litt når du slår med driveren, du merker fort om den da føles mer på linje med resten av køllene!

Når det kommer til stykker, flisespikkeri lagt til side, tror jeg at vi er nokså enige alle tre :-D



 Wilson (29. mar 2013 07:50) *  IP
Takker for svar.

Driveren er med langt skaft, men jeg merker ikke at den er noe problem.

Jeg er opptatt av å velge lettvekts-skaft i alle køller og merker ikke noe spesielt med noen køller egentlig.





 Green (29. mar 2013 11:07) *  IP
Kølle Nils: Jeg regnet etterhert med at det var slik du tenkte, ja. ;) Jeg tenker litt mer omtrentelig, og har derfor ingen garanti for at settet mitt er synkronisert.

Det merket jeg godt i fjor, f.eks., der jern fungerer ganske bra, en wood helt fantastisk og driveren og en av hybridene helt på tur. Greit at alle føles som wood'en gjorde? Opplagt! I år har jeg byttet ut jernene (og stiffness) på jern (alt annet enn jern var allerede stiff (ja, produsentens utsagn, ikke et objektivt fakta)), og problemhybriden. Nå er det langt bedre, men opplagt fremdeles ganske omtrentelig. ;)



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72