Tilbake til innleggsoversikten Tilbake
til første side Søk på GOLFSIDEN
Les mer
Her kan du legge inn: nytt innlegg
Boogeyman - 05. mai 2016 kl. 18:16 * IP
Greenfees
For oss som liker å spille på andre baner enn hjemmebanen hele sesongen, er det trist å registrere de stadig økende greenfees på en del kjente og gode baner. Heldigvis finnes det fortsatt mange baner med greenfee under kr. 500.
Her er de dyreste på Østlandet i år (tall for h.h.vis hverdag og helg):
Bogstad 950
Borre 600/800
Haga 600/700
Losby 600/800
Hauger 550/750
Tyrifjord 550/650
Miklagard 500-950, ikke gjestespill før kl. 15 i weekend
Bærum 550
Noen baner har reduserte priser dersom man spiller sammen med et medlem.
Er disse prisene verdt besøket? Hvordan er banene priset i forhold til hverandre?
|
mr.fox (05. mai 2016 19:50) * IP
Om prisene er riktig satt skal jeg ikke uttale meg om, men her i huset er vi 2 stykker som spiller og vi betaler ikke 1500,- + for noen timer golf en helg. Det er rett og slett ikke verdt det. Men det er nå oss.
Wilson (05. mai 2016 20:53) * IP
Samme her mr fox
Det blir uaktuelt å spenne så mange kr på treningsrunder.
Men jeg er heldig og spiller NSG på flere baner til noe lavere pris.
Dilter (05. mai 2016 21:00) * IP
Ville nok vegre meg å spille noen av disse til full pris med mindre det var en spesiell anledning.
Sjekket Golfbox og de åpne banene (Borre, Losby, Hauger, Tyrifjord og Miklagard) så ut til å ha godt belegg med medlemmer i dag i hvert fall.
Og banene er jo først og fremst for medlemmene.
Frank (05. mai 2016 21:06) * IP
6-700 kroner for en dag man får gjøre det morsomste man vet; verdt hver krone.
AR (05. mai 2016 23:36) * IP
Det koster å produsere en golfrunde. Hvorfor skal ikke-medlemmer slippe unna med lavere pris enn medlemmene per runde?
Boogeyman (06. mai 2016 00:28) * IP
Og hva er "medlemsprisen" pr. runde?
Årskontingent dividert på antall runder?
En vanlig kontingent er vel ca. 8 000, og antall runder i snitt pr. medlem er kanskje 30. Det blir en medlemspris på kr. 267 pr. runde.
Hvor mye er da rimelig greenfee på samme banen? Uansett er den langt høyere.
Jeg ser bort fra at årskontingenten på OGK og et par andre baner muligens er over kr. 10 000.
digger (06. mai 2016 01:35) * IP
"Det koster å produsere en golfrunde" er et helt meningsløst utsagn og i alle betydninger helt feil!
Stopp gjestespilling davel, og du har spart deg alle kostnadene forbundet med å produsere disse golfrundene.
Klubben har utgifter og noe ønsker man å dekke via inntekter fra gjester! Så gjelder det kanskje å finne den smarteste måten for å maksimere dette bidraget uten at det går ut over tilgjengelighet for medlemmene.
Resten har vel Boogeyman forklart bra nok med tanke på å slippe billigere unna som gjestespiller.
gjesp (06. mai 2016 07:43) * IP
Greenfeespill stopper seg vel selv om greenfee blir 10% av årskontigenten, Noen i bransjen mener at det skal ligge så høyt.
Golfer (06. mai 2016 07:52) * IP
Boogeyman,
Antall runder i snitt pr. medlem i golf Norge ER 11 og ikke 'kanskje 30'!
Tolle (06. mai 2016 08:53) * IP
Det har alltid vært en merkelig holdning blant norske golfere med hensyn til greenfee. Norge er et av verdens dyreste land når det gjelder arbeidskraft og varer, Spania er derimot et av Europas billigste.
I Spania forventer vi billig mat og drikke, men betaler uten å mukke over 100€ i greenfee på baner uten spesielt høy standard. Mens i Norge så hagler kritikken når greenfee koster mer enn 60-70€...
Kanskje greit om flere golfere etterhvert aksepterer at de bor i et land med høyt kostnadsnivå, og at golf ikke er gratis noe sted.
AR (06. mai 2016 09:36) * IP
B-man; hvis ditt tall på 30 spilte runder i gjennomsnitt per medlem, ville det ikke blitt plass til en eneste greenfeespiller i sesongen.
Ditt regnestykke faller dermed fullstendig sammen. En pris på 10% av årsavgiften er det mange som anser som en rimelig og fair greenfee.
gjesp (06. mai 2016 09:59) * IP
Da må klubber som budsjetterer med 1mill+ i greenfeeinntekter forberede seg på at de inntektene nærmest forsvinner.
Bra en liten stund for medlemmene, helt til årsavgiften må opp mye for å dekke inn tapet.
AR (06. mai 2016 10:26) * IP
En klubb som et år selger 3.000 greenfees til 300 kroner, får inn 900.000 kroner.
Hvis prisen er 500 kroner, og det da bare selges 2.000 greenfees, får klubben inn en million kroner.
Så vil sikkert noen si at disse tallene er feil. Ja det er temmelig sikkert, men det kan bli færre eller flere enn de 2.000 som er satt opp som et eksempel.
Fra artikkelen her på Golfsiden fra midten av april sakser jeg ( http://golfsiden.no/FNGSeminar310316.html ) :
Greenfee
Fjernmedlemskap gir greenfee-økning er det mange som hevder. Slik er det ikke/neppe.
Årsavgiften i klubbene ligger i området 5.000 – 12.000 kroner i året.
Medlemskapet er 80-95% av økonomien i klubbene. Dermed blir greenfee-inntektene bare 5-15%. Av dette igjen er 50-80% gjeste-greenfee hvor et medlem tar med seg en gjest på banen.
Det spilles 12-32.000 runder per år på banene i følge en statistikk som er gjennomført nylig. Kostnad per golfrunde ligger på 500-1000 kroner.
Greenfee i Norge ligger på 250-950 kroner.
Det er et paradoks at hvis man øker årsavgiften med 10 %, slipper man å ha greenfee for økonomiens skyld.
På seminaret ble det påpekt at organiserte rabattordninger var en uting for klubbene. Viasat Golf, Golfheftet, NSG, Groupon, Biblioteket og A-kortet (Aftenposten) ble nevnt som eksempler. Mange klubber avviser disse tilbudene. Med god grunn.
Ser man på kostnadene ved å produsere golfrunder (driftskostnaden delt på antall runder), mener mange at greenfee bør være rundt 10% av årsavgiften.
barce (06. mai 2016 10:36) * IP
det blir for enkelt å si at du "produserer" golfrunder, AR! greenfee burde følge de samme prismekanismene som flyselskapene bruker! ingen fly letter uten at man har prøvd å fylle alle setene, nesten uansett pris! da varierer prisene løpende etter etterspørsel, tidspunkt i uka etc.. til og med været burde være en faktor ved utregning av pris..
barce (06. mai 2016 10:43) * IP
det jeg ikke skjønner er hvorfor ikke golfbox er hundre ganger mer funksjonell på prissetting av greenfee! de burde ta en titt på GolfNow, og se hvordan det foregår i usa! der er det tilbud på runder hele tiden, og de tikker inn noen timer før.. da gjerne med halv pris etc.. men der er de vant til å operere i et konkurransesamfunn - det er åpenbart ikke vi. med følge at klubber går konk, fordi medlemmene for all del ikke skal betale mer per runde enn gjestene..
AR (06. mai 2016 10:54) * IP
Jeg ser klare forskjeller på et fly og en golfbane.
Enig i at prisingen av greenfee kan være fleksibel. Man må også ta hensyn til i hvilken grad den enkelte bane ØNSKER greenfee-spillere. Banen er først og fremst for medlemmene som betaler nesten hel gildet.
Merk også at en meget stor del av greenfee er gjestespill hvor medlemmer tar med seg en gjest.
Det er stor forskjell på private baner, public courses og turistbaner. Ulike typer baner har ulike behov for greenfee-spill. Dette er en svært sammensatt materie. Eksempelvis er kvalitet på banen er for mange en viktig faktor.
Dilter (06. mai 2016 11:32) * IP
En del klubber i Norge benytter en Golfbox-funksjon som gjør at man kan tilby differensierte priser. Har selv ikke benyttet meg av dette til å bestille starttid, men det står at det kan gis tilbud om andre priser hvis man trykker på tidspunktet. Jeg har prøvd dette et par ganger, men det kom aldri opp noe bedre tilbud enn det som allerede sto der. Det kan være at systemet er for tungvint til å få til "flybillett"-prising som angitt ovenfor.
Hadde vært interessant om noen fra klubbene som har iverksatt dette systemet kunne fortelle om det virker etter hensikten (som jeg går ut fra er å optimisere greenfreeinntektene).
Wilson (06. mai 2016 11:54) * IP
AR
Hva mener du med dette?
"Greenfee
Fjernmedlemskap gir greenfee-økning er det mange som hevder. Slik er det ikke/neppe."
Mener du at antall runder ikke øker, eller mener du at prisen på greenfee ikke øker?
--------------------------------------------------
Svar kl 12.17: Slik jeg forsto det på det nevnte seminaret, ga postkassemedlemskap ingen økning i antall spilte greenfee-runder.
Tror jeg.
AR
--------------------------------------------------
barce (06. mai 2016 12:01) * IP
Jo, men AR - poenget er at hvis klubben er i stand til å optimalisere inntektene ift behovene til medlemmene, så kan det bidra til at medlemsavgiften blir betydelig redusert.
Hvis Grønmo som et eksempel noen timer før utslag legger ut X antall beleilige greenfees til halv pris (type twilight/early bird - kanskje synkende pris etter hvert som tiden går), og de klarer å selge ut noen av dem - så vil det potensielt bety en reduksjon av medlemsavgiften med mange hundre kroner. Dette gir dem også en god mulighet til å selge fler medlemskap, billigere og flere å selge til!
Jeg er sikker på at hvis jeg går innom pro-shoppen på kvelden (og banen er tom), og spør om jeg kan gå ut til redusert pris - så sier de nei blankt. Her mangler det fullstendig mangel på økonomisk styring!
AR (06. mai 2016 12:28) * IP
Det er ikke om å gjøre å få flest mulig ut på banen. Banen trenger å hvile slik at den ikke slites for mye.
Jeg tror ikke at medlemmene for enhver pris skal ha lavest mulig årsavgift. Årsavgiften skal i utgangspunktet dekke driftskostnadene til en effektiv og optimal drift basert på de kvalitetsnormer som klubbens medlemmer, styre og administrasjon bestemmer.
Eksempelvis vil et frislipp av greenfee-spillere på sene sommerkvelder til en latterlig lav greenfee frata muligheter for spillere som ønsker seg en rolig runde i solnedgangen/skumringen alene i fred og ro. For mange medlemmer er dette gull verdt.
Svært mange klubber i Norge har ikke en målsetting om å pøse på med greenfee-spillere for å - for enhver pris - få lavest mulig årsavgift.
For de aller fleste tror jeg at det betyr svært lite om de betaler 7.000 eller 8.000 kroner i året i årsavgift. Mange vil også betale mer for å få bedre tilgang på sin egen hjemmebane i stedet for å bli skjøvet vekk av greenfeespillere på populære dager.
På baner som lever av greenfee er dine forslag meget gode, men det passer som nevnt ikke over alt. Spesielt ikke i Norge. På turistbaner i syden er det helt annerledes. Der er det greenfeeinntektene som er banenes hovedinntekter.
gjesp (06. mai 2016 12:37) * IP
Om hvile for banen er viktig, burde vel klubbene ikke tilby egne juli-priser når flere av medlemmene ikke spiller og banen har bedre kapasitet for greenfeespillere?
barce (06. mai 2016 12:42) * IP
Bogstad er i en særstilling, og der kjenner jeg igjen mange av argumentene dine, AR. Og kanskje vi kan ta med noen baner til. Men for de fleste banene i Norge, så er ikke overbelastning av spilleflatene et problem! Heller tvert om!
Gå inn på golfbox og se hvordan det ser ut en vanlig hverdag rundt omkring. Elverum, Kongsberg - ja - til og med Mikla. Her er det masse ledig tid! På dagtid, og til og med prime time!
Jeg opplever at virkeligheten handler om å få banen til å gå med sorte tall, å få nok medlemmer, å få et miljø rundt klubben. Jeg tror, og det tror de fleste klubbene i USA, at en aggressiv og markedsorientert greenfee-modell kan være en god start!
barce (06. mai 2016 12:44) * IP
På en av de kommunale banene jeg bodde ved, ikke langt fra San Fransisco, så hadde de greenfee på tilbud til $1,50. Ja, du leste riktig. 13 kroner for en runde golf!
digger (06. mai 2016 12:54) * IP
@AR, hvorfor spør du da om hvorfor ikke-medlemmer skal slippe unna med lavere pris per runde enn medlemmer?
Svaret er jo da at ikke-medlemmee ikke betaler for en runde i solnedgang alene i fred og ro (som i følge deg er gull verdt for mange medlemmer)
AR (06. mai 2016 13:04) * IP
Ja, barce: Kommunal bane i San Francisco.
Selv om du setter greenfee til en krone fredag kveld på eksempelvis Kongsvingers golfbane, tro jeg det ikke kommer en eneste ekstra greenfee-spiller. Det er rett og slett for stort kapasitet på norske baner, spesielt i usentrale strøk.
Man kan jo tenke seg at hvis man senker greenfee-prisen betydelig, vil det kunne føre til at flere medlemmer velger å spille på greenfee de få gangene de spiller golf i løpet av et år.
Det er det samme som å sage av den grenen man sitter på for gilfklubbene.
barce (06. mai 2016 13:19) * IP
på en semi-privat bane like ved, så hadde de halv pris som dukket opp kort tid før utslag, gjerne midt på dagen. 45 dollar isteden for 90.. og i dette området fins det knapt turister! alle banene kjørte slike prisstrukturer. tilsvarende ser du overalt ellers i verden. med unntak av i norge hvor helt statiske modeller benyttes..
som du skriver, så kan ikke dette være et alternativ til medlemskap. men det er fullt mulig å utvikle dette til et optimalisert substitutt..
AR (06. mai 2016 13:59) * IP
Helt enig med deg, barce. Her må hver enkelt klubb finne ut hva som er best for klubben.
Wilson (07. mai 2016 09:54) * IP
AR
Jeg har 4 venner som spilte mye golf før og som driver aktiv idrett i andre grener nå. Løping, ski og sykkel. De spiller i snitt 6 runder pr år i Norge/Sverige.
For dem er det uaktuelt med medlemsskap i nærmeste klubb siden de medlemsskap som tilbys lokalt blir for dyre.
Derfor er de postkassemedlemmer.
At noen på et ting for NGF kan hevde at det ikke blir flere GF runder av Postkassemedlemmer sier litt om kompetansen på mennesker i golfstyrer her i landet (det er vel stort sett styremedlemmer som er på tinget)
Jeg klare å telle ca 24-26 runder fra disse jeg kjenner.
Hvor mange andre kjenner noen i samme situasjon?
Tvang er aldri bra. Om noen tror at de kan tvinge noen til et medlemsskap så kan de ta seg en bolle.
Jeg ønsker alle velkommen til å spille på min klubb.
Det er plass til meg uansett, og klubben går så det suser mht økonomi.
Frank (07. mai 2016 11:42) * IP
At man må være medlem i en golfklubb for å spille greenfee er helt meningsløst. Et hcp register til en hundrings eller to burde holdt i massevis.
Dilter (08. mai 2016 00:00) * IP
Kan til en viss grad være enig i at det ikke burde være nødvendig å være medlem av en klubb for å kunne spille golf.
MEN
Så vidt meg bekjent (korriger meg gjerne) er det systemet vi har i Norge et resultat av en "avtale" gjennom golfforbundet mellom klubbene å la de andres medlemmer spille på sine baner. Her kan det ligge avtalemessige begrensninger på hva klubbene faktisk har lov til å gjøre i så henseende.
Så vidt jeg vet er alle golfklubber i Norge (unntatt én) tilsluttet NGF, og derfor bundet av denne "avtalen". Hvis flere golfklubber hadde stått utenfor, hadde det kanskje kommet en annen løsning.
Skulle gjerne visst mer om dette. Kanskje AR kan skrive en artikkel.
Wilson (08. mai 2016 00:30) * IP
Dilter
Greenfeeavtalen gir en mulighet for å spille på hverandres baner.
Om man skulle nekte alle de som ikke er medlem i en klubb med bane så ville jo også utlendinger på besøk kunne nektes.
Synes det blir søkt å prøve å finne regler for å nekte noen spill på baner.
Golfen trenger sårt alle de som ønsker å spille.
Pro V1 (09. mai 2016 13:23) * IP
I dagens marked så handler det å få inn noen kroner til klubbens magre kasse. Greenfee er ikke dyr i Norge. Dra nedover på solkysten en tur og ta en euro kurs på nærmere 9,50 så ser dere fort at en runde mellom 500-750 ikke er veldig unormalt. Ja jeg er klar over twillight ordning, før kl. 1000 osv osv.
Jeg kjøper heller ikke wilson påstanden med personer som driver med sykling og ski på fritiden nå, fremfor golf.
Syklene betaler de gladelig 60 000+++ for og 6-8 par ski med ulik feste (les, Zero, skøyting klassisk.
En liten sykkeltur/samling med gutta til Gran Canaria i påsken fremfor golfreise blir det også tid til...
Hver sin smak, men ingen skal vel tro at det løper en haug med frivillige på dagtid rundt og vedlikeholder enorme områder med fw og greens for at postkassemedlemmer og andre som ikke bidrar i HELE fellesskapet skal ha det greit og i tillegg synes at ting er fort dyrt??
Høna eller egget. Betaler mine to klubbmedlemskap med stor glede og er glad for en flott vår som gir knallforhold for vi som setter pris på golfens gleder.
Livet er fort kort for å løpe rundt å sutre og være misfornøyd.
DA (09. mai 2016 16:24) * IP
Enig med Prov V1.
Wilson (09. mai 2016 17:59) * IP
Pro v1
Du motsier jo deg selv. For mye backspin? Prøv Pro V1x
Pro V1 (17. mai 2016 08:14) * IP
Problemet er at antall golfrunder i Norge har stagnert voldsomt siden toppåret 2000. Klubbenes greenfee inntekter har stupt. Mange spillere benytter seg mer av sine hjemmebaner fremfor å reise rundt, den såkalte tidsklemma har blitt mer fremtredende.
Skal man da senke greenfee for at flere skal komme å spille? Mulig, men de fleste tror ikke det er løsningen, siden antallet spillere ikke er stort nok i forhold til antall baner. De såkalte sommerbanene sør for Oslo som tidligere var gjenstand for stor trafikk om sommeren, har også fått sterk konkurranse pga. nye baner. Senker man prisen er jeg redd for at omsetningen også minker og da er man like langt.
Hovedpoenget er at man må få inn penger for å overleve, lønn, arbeidsgiveravgift, pensjon, feriepenger, drift, leie, maskinpark - alt skal betales.
Hovedinntekten er å blir medlemskontingenten, jo flere jo bedre. Det er vi som holder golfnorge i gang, og så kan postkassmedlemmer og andre som sutrer til enhver tid velge hvor de vil spille. Klubbene registrerer hva som evt. blir kommentert, men når man kommer til styrerommet, tror jeg nok det er helt andre ting som står på toppen av agendaen enn om greenfee skal senkes fra 550,- til 450,- osv.
Lykke til, med eller uten Zero ski, canondale sykkel eller golfkøller.
Wilson (17. mai 2016 16:34) * IP
Pro V1
Pewnger er penger.
Uansett hvor de kommer fra.
Synes ikke man må være så striks at man ikke skal få spille golf om man ikke er medlem av en klubb.
|
Tilbake til innleggsoversikten (Her bruker du kun ett nick!)
|