Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Rbz - 18. sep 2013 kl. 11:06 *  IP
Tutta vs Bjørgen - Kjør debatt

Kjenner jeg bli rimelig provosert etter å ha lest dette fjaset fra Esten O. Sæther: http://www.dagbladet.no/2013/09/18/sport/golf/suzann_pettersen/29322287/

Hva mener dere?


 Lasse (18. sep 2013 11:43) *  IP
Jeg kjenner han rimelig godt, og det er vel ingen hemmeligehet at fotball og ski er det som ligger hans hjerte nærmest. Han tar selvsagt feil, men for han er det rett.


 AR (18. sep 2013 12:45) *  IP
Hadde han hatt litt peiling på golf, hadde han ordlagt seg helt annerledes. Med slike sportsjournalister er det meget vanskelig for golf å få en real behandling i pressen.


 Wilson (18. sep 2013 13:02) *  IP
Enig AR
Han oser fordommer mot golf så det holder.

Utrolig lite oppdatert journalist



 Petter (18. sep 2013 13:42) *  IP
Her viser EOS at han dessverre både mangler kunnskap og er fordomsfull i forhold til golf! Tror det vil være en stor fordel både for lesere og DB at man benytter skribenter som kan noe om det de beskriver.

I tillegg kjører DB en aktiv sensurlinje hvor innlegg som er kritiske til artikkelen blir sensurert eller ikke postes.



 tm (18. sep 2013 14:31) *  IP
Selvsagt skal en helst svette, spytt henge utover hele ansikten og ligge dødstrett når en passerer mållinjen da er du idrettsutøver i Norge.Nei golf fortjener også i Norge den status som det har i idrettsverden. Tutta er enorm stor. Våre skihelter har vi, men hvem bryr seg om det ute i verden. At Dagbladet ikke forstår idrett viser mer på hvilket nivå dagbladet er. De skriver stort om våre fotballspillere som sjelden har kvalifisert seg til å spille internasjonalt.


 Fooore (18. sep 2013 14:43) *  IP
Jeg har skumma gjennom artikkelsen nå.
Og jeg syns faktisk han beskriver "den norske holdningen" til golf ganske greit.



 Ove (18. sep 2013 15:03) *  IP
Jeg synes ES gir en riktig situasjonsbeskrivelse. Det er ikke nødvendig å tillegge ham fordommer han ikke har eller gir uttrykk for.
Han beskriver forholdet mellom golf og vinteridretter i Norge (NB!) greit. Samt Tuttas posisjon i Norge og hos det idrettsinteresserte publikum i Norge (NB!).



 007 (18. sep 2013 15:20) *  IP
I Norge(NB!) er bryting stort.
Tutta og Bjørgen er vel samme vektklasse.
Tutta hadde brukt 10sek. med bryting på å legge Bjørgen i bakken, under seg.



 Zigurd (18. sep 2013 15:23) *  IP
EOS sine artikler kan en som regel med fordel la være å lese.

I tillegg til at det virker som om han mer baserer sine "meninger" på hva som måtte være kontroversielt enn hva som gir logisk mening, så er han rett og slett ikke særlig flink til å skrive.

Det hele er som regel lite konsist og fylt av svada og repitisjon av poenger (ofte uten at han tilsynelatende skjønner selv at det er samme poeng han repeterer) og bærer preg av at han er mer opptatt av å få skrevet ned en mening enn å faktisk ha en.

I denne artikkelen roter han rundt og klarer tydeligvis ikke helt å bestemme seg for om han a) skal argumentere for at golf ikke er fysisk krevende nok til at man kan rangere golfspillere over andre idrettsutøvere, b) skal argumentere for at golf ikke er stort nok i Norge til at en golfspiller kan rangeres høyt i Norge eller c) skal argumentere for at andre norske idrettsutøvere er bedre selv om man ser bort fra a) og b).

Man skulle tro resultatet ble en kombinasjon av alle tre, men på et vis klarer han faktisk å unngå det også, så hva han egentlig vil frem til forsvinner i tåkeheimen.

Det er en forvirrende smørje, men det bringer nok mange klikk og sinte kommentarer, med tilhørende reklameinntekter, og da er nok både EOS og Dagbladet godt fornøyde med innsatsen.



 Revisor'n (18. sep 2013 15:31) *  IP
Sportsjournalister skriver vel stort sett om det folk er opptatt av. Nordmenn generelt er særdeles lite opptatt av golf og har heller ikke noe forhold til golf. Da er det noe helt annet med idretter som de fleste er innom i større og mindre grad, f.eks. fotball, ski, sykkel, friidrett.

Skal utbredelse av idretten definere prestasjonen er ikke Marit Bjørgen mye verdt i forhold til Tutta. Da kan vinteridrett stort sett utelukkes, siden det meste av verden mangler noe vesentlig, nemlig snø. For de som leser artikkelen uten golfskylapper ser det ut som den gir en god beskrivelse av virkeligheten i Norge.

At golfnerdene nok en gang går i vranglås er ikke spesielt overraskende.




 Ove (18. sep 2013 15:31) *  IP
Det blir ingen smørje av å bruke tre argumentasjoner. Alle tre er relevante.
Og han behøver ikke som journalist finne svarene selv, det er legitimt å stille spørsmålene og gi noen input til hver av dem.
Så kan jo leseren ved hjelp av EOS finne sitt eget svar.
Verre er det ikke.



 radar (18. sep 2013 17:49) *  IP
Enig med AR og enig med Ove.
Er vanskelig å argumentere for at EOS tar feil i at golf ikke er like fysisk krevende som ski.
Til det finnes det for mange lubne asiater som herjer rundt.

Golf ligger høyt på lista over idretter med antall utdøvere i Norge, så EOS og resten av pressen burde bli flinkere til å skrive noen linjer om Tutta & co.
Jeg synes også presseansvarlig hos NGF har en jobb å gjøre.
Kanskje Tutta burde gjøre som curling gutta og ikle seg noen festlige bukser? det funka jo.



 Pølse med brød (18. sep 2013 19:40) *  IP
Helt enig med EOS, treffer spikeren synes jeg. Bare golfnørder som ikke evner å sette golfen i perspektiv som hisser seg opp over dette.

Hadde en mannlig norsk golfer gjort det Tutta har gjort hadde det vært tidenes norske idrettsprestasjoner. Dessverre er nivået blant damene langt langt under gutta.




 AR (18. sep 2013 20:17) *  IP
Alle vet at herrer presterer bedre enn kvinner i de aller fleste idretter. Det er derfor de er skilt i to kategorier. Det er ikke galt å være best i sin kategori.


 barce (18. sep 2013 20:29) *  IP
Det er helt klart mindre bredde på damesiden i golf.

Men er dette så vanskelig da? I norge er skijentene større profiler og i manges øyne er deres bragder sikkert verdsatt som større idrettsprestasjoner.

Så lenge Tutta tjener 70 ganger mer enn Bjørgen, så sier vel fasiten sitt..

Jeg er sikker på at om vi hadde hatt den nest beste jenta i tennis, så hadde fortsatt Bjørgen vært den største..



 No Name (18. sep 2013 20:36) *  IP
Det finnes neppe mange kvinne idretter i verden hvor det er flere seriøst satsende utøvere enn i golf, de finnes jo i alle verdensdeler og i de fleste land. College satsingen i golf er vel også trolig på topp.


 panser (18. sep 2013 20:38) *  IP
Til innleggene i denne tråden, noen tilnærmet ukvalifiserte refleksjoner:

Størrelsen på golf som idrett, sett opp mot andre idretter, er meget vanskelig å definere. Ikke minst; hva skal til for å bli registrert som aktiv utøver. Skal vi regne inn passive medlemmer? Dette gjelder ikke bare for Norge, men for hele verden.
Statistikken tilsier at det er ca. 56 mill. golfspillere, men det er ikke gitt noen helt klare definisjoner på hva som er definisjonen på en aktiv golfspiller. Hvor mange av disse er pr. definisjon "aktive"?

Med referanse til NIF definisjon er nok ikke antallet i Norge særlig over 20 tusen, perspektiv sett opp mot over 100 tusen medlemskap.

Min venn Tor går 25 renn som skiløper i løpet av en vinter, men spiller ikke en eneste golfturnering (kun et par selskapsrunder i løpet av året). Han figurerer i statistikken som golfspiller, men ikke som skiløper. Han er i NIF statistikken gjennom sin klubb registrert som golfspiller(hcp 32,9) men ikke på noen måte i NSF.

Videre er det å anta at det totalt er ca. 10.000 spillere (alle aldre/begge kjønn) som er å definere som profesjonelle spillere. WR går til nærmere 1600. Dvs. de kan ta i mot inntekter av sin aktivitet. De er spredd over store deler av verden, men ikke særlig i den fattigste.
Så kommer et enda større antall junior amatører som spiller i aldersbestemte klasser, college osv. Kanskje vi kan trekke det så langt som til 100.000?

Og så et stort antall aktive utøvere som deltar i forbundsturneringer (terminlistene) Kanskje til sammen 2 til 3 millioner på verdensbasis? (klubbturneringer ikke medregnet)

Reklameinntekter/premiepenger/lønninger kan være et godt speil på en idretts anseelse og interesse. Der ligger jo golf på topp sammen med de de store amerikanske lagidrettene samt fotball og boksing. Og hva med Kina?

Dessverre er nok Bjørgen eller Northug for tilnærmet 0 å regne i verdenssammenheng (flere parametere) mens Tiger (WR1) er i en egen klasse (på godt og vondt.

På bakgrunn av disse anslagene, hvor stor er da Tutta i det totale bildet?



 barce (18. sep 2013 21:05) *  IP
Du angriper dette fra feil ende, panser!

Hvor mange kvinner mellom 13-20 tror du satser på å bli verdensmester i langrenn?

Hvor mange kvinner mellom 13-20 tror du satser på å bli verdens beste golfspiller?



 panser (18. sep 2013 21:24) *  IP
Spør du om i Norge eller i verden?
Og så verdensmester da gitt?

Vet ikke om din ende er noe mer fornuftig enn min barce, det blir uansett vill tipping.

Det er utvilsomt langt fler jenter i Norge som satser på langrenn enn golf. Forholdene for trening i langrenn og miljøet rundt langrenn er langt større og mer stimulerende enn golfklubbene kan stille opp med.

Men i Sør-Korea er nok statistikken helt motsatt.
Tipset uteblir i tallfestet form denne gang, barce.



 barce (18. sep 2013 21:40) *  IP
I verden selvsagt.. Ingen ser vel på NM i disse idrettene :)

Sør-Korea, Barbados, Kenya, Brasil, Spania, Italia, Frankrike, USA, Mexico.. And the list goes on..

I langrenn tipper jeg det maks er et par hundre jenter..



 Ronni (19. sep 2013 08:55) *  IP
EOS har et poeng.
Tror heller ikke Tutta kommer til å bli større enn Bjørgen her i Norge, selv om det begynner å hjelpe litt nå. Nå vet i alle fall alle(?) hvem Tutta er, med noen majors til og nr 1 i verden så kanskje.
Folk er ikke nøkterne når de vurderer idrettspestasjoner opp mot hverandre. Dette har med tradisjon å gjøre, ski er og blir nasjonalidretten vår, og heltene som kommer derfra får automatisk en høy stjerne, selvsagt høyere enn det er nøkternt grunnlag for.



 No Name (19. sep 2013 09:04) *  IP
Hvis folk flest hadde vært opptatt av bredden og nivået i idrettsgrenen hadde ikke håndballjentene fått mye oppmerksomhet. Folkesjela styrer,


 Pro V1 (19. sep 2013 11:54) *  IP
Sæther setter det litt på spissen og som kritisk sports journalist, med rette.

Man kan være enig eller uenig. Sammenligningen må også ses på det han skriver mellom linjene. Fotball og ski har en enorm rekruttering i landet vårt og ski har i tillegg de store stjernene. Bak dem ligger det hundrevis av seniorer og enda fler juniorer som trener knallhardt og gjordt det i mange år. Den rekrutteringen og mengden har vi desverre ikke i golf, selv om golfforbundet liker å vise til sine medlemskap og at golf er enoormt i Norge.

Jeg personlig synes Tuttas prestasjon/er er utrolige.
Men så lenge ikke golf er synllige her i landet på barne og ungdomstrinnet, så vil vi desverre aldri gi hverken henne eller resten av golfprestasjonene nok oppmerksomhet.

Men at hun er en meget sterk kandidat til Idretts gallaen - ja utvilsomt. Og blandt oss golfspillere, en soleklar vinner.



 radar (19. sep 2013 16:38) *  IP
Panser, jeg mente ikke sette golf opp i mot ski, bare påpekte at golf er ganske populært i Norge. Er klar over at det er flere som har et par ski stående i boden enn en bag med golfkøller ;)

Jeg prøvde (på en dårlig måte) få fram at EOS og media er med på å bestemme hvilke idretter som får en boozt av god dekning.
Sykkelsalget må ha økt etter at Tv2 startet med flotte sendinger fra TdF, og pressedekningen av Cecilia Brækhus har sikkert økt medlemstallene hos boksestudioene.

Sør-Korea har/hadde Se Ri Pak, vi har Tutta. Det kan bli lenge til vi får en ny.





 Ove (19. sep 2013 17:07) *  IP
Se Ri Pak førte til masseinvasjon av meget gode sør-koreanske jenter på LPGA, og nesten total dominans.

Tuttas posisjon førte til.....?



 Sju (19. sep 2013 17:55) *  IP
Jeg leser EOS dithen at resten av verden skal være glad for at vi nordmenn er så opptatt av ski.

Hvis ikke hadde vi dominert golfen fullstendig.




 Ko (19. sep 2013 18:18) *  IP
Nå har det seg sånn at det bor ca 50 millioner innbyggere i sør-Korea og ca 5 i Norge.. Forklarer en del det Ove.....


 Frank (19. sep 2013 19:06) *  IP
Det er ekstremt vanskelig å sammenligne nivået i forskjellige idretter. Jeg tror nivået i damegolf er ganske høyt, men man blir jo ikke akkurat overbevist når en 16 årig amatør er med i kampen om seieren.


 Sju (19. sep 2013 19:17) *  IP
Tom Watson holdt på å vinne British Open rett før han ble 60 her for noen år siden.

14 årig kineser klarte cutten (med straffeslag) i Masters i år.

Ikke helt overbevist over nivået i herregolf heller.



 Ove (19. sep 2013 20:27) *  IP
Tutta er en fantastisk golfspiller, en verdensstjerne og en flott ambassadør for Norge og kvinnegolf. Det har hun vært i ca. 10 år. Seieren i Evian er ikke noe nytt i den sammenheng.
Spørsmålet er hva dette har ført til for norsk kvinnegolf. Har vi fått noen som kan "ta opp arven etter henne", eller følger i hennes fotspor, og som er så gode at LPGA-spill er rimelig å vente? For det er vel LPGA som er målestokken? Har vi hatt flere enn Skarpnord de siste årene i den kategorien? Hun ga jo opp LPGA nesten før hun hadde begynt. Engzelius har kommet i år, takket være en god LPGA-kval-turnering. Kom seg inn på Symetra, og har gitt den opp for i år. Skal hun prøve seg på kvalet igjen i høst?
Martens sliter med å få fast plass på LET, Lundgreen har det, men har alderen imot seg, Grøtvedt sliter vel også. Dafinrud er "lovende" i USA.

M.a.o. har vi ingen som er i nærheten av Tuttas nivå eller som kan tenkes å få plass på LPGA de nærmeste årene. Vi har bare 2 faste på LET, mens svenskene har drøssevis. I kommende LET-turnering stiller Sverige med 15 spillere, og vi med 3. På LET Access hadde Norge 9 og Sverige 32. Jeg nevner Sverige for det er det nærmeste vi kan og bør sammenligne oss med.

Likevel påstår AR at norsk kvinnegolf har gjort enorme (= "kvantesprang") forbedringer de siste årene. Forbedringer og utvikling kan dog bare måles mot oppnådde resultater internasjonalt for de voksne damene, ikke hvem som gjorde det "godt" som tenåring. Vi ser det jo gang på gang at de som var lovende som jenter faller fra når tenårene er passert. Det gjelder også de som gjorde det godt i lag-VM eller -EM. Disse resultatene sier altså ingenting om fremtiden for disse spillerne. En ny Tutta kan godt komme fra et helt annet miljø.

Dette labre nivået er ikke Tuttas skyld. Hun har vel gjort det hun både skal og bør gjøre for å få fart på rekrutteringen.

Kan vi anta at Sørenstams eksempel har inspirert de unge fremadstormende svenske kvinnene som nå spiller på LPGA? Eller er det tilfeldigheter?



 Tove Finne Roed (20. sep 2013 09:28) *  IP
Er ikke dette forholdsvis enkelt,da? Norsk vinteridrett har et enormt apparat tilgjengelig for barn og ungdom som ønsker å satse på en skikarriere. Golf har vel i sammenligning ikke noe særlig å stille opp med? Det er jo noe med årstidene og når ungene (eller foreldrene?) har tid, da. Sommeren er kort, og på vinteren er det vel ikke mange (gratis?) treningtilbud for golfspillende unger? Mens vinteren er LAAANG og stappfull med all verdens naturskapte treningsmuligheter som ikke koster hverken ungene eller foreldrene noe særlig annet enn tid. Ikke særlig tvil om hvorfor vinteridrett slår golf når det gjelder rekruttering.


 Pepper (20. sep 2013 10:14) *  IP
Sikkert et sidespor fra trådstart, men allikevel:

Tutta har vært en fantastisk ambassadør for norsk golf i mange år. Slik jeg ser det er det også mange flere norske jenter på college enn tidligere, noe som er udelt positivt. Jeg er imidlertid skeptisk til i hvilken grad det er en Tutta-effekt blant jentene. Det er for eksempel sørgelig å se hvor få norske damer som stiller til start på Hauger disse dagene.

Når det gjelder de øvrige beste norske har Skarpnord tidvis spilt bra på LET, Martens sliter med en skulder som går ut av ledd og spiller med tapet skulder på Hauger, rent medisinsk burde hun kanskje ikke spilt? Engzelius kom med på LPGA via et lykketreff, og holder et nivå i mine øyne som i beste fall er OK for Symetra tour. Hun slår også for kort til å hevde seg på det nivået. Lundgreen er "over the hill" selv om hun fortsatt tidvis hevder seg.

Den jeg har tro på er Daffinrud, som også i mine øyne har et bedre balltreff enn Marita. Hun har imidlertid slitt med motivasjonen i perioder slik jeg oppfatter det, og håper at den er tilstede i fullt monn fremover.

Veien frem for norsk damegolf er fortsatt lang. Det må arbeides godt i klubbene og på lokalt nivå som en start, og trenersituasjonen må være være god. Jentene selv må ha guts og tæl til det som kreves for å nå opp. Dette tar tid, men eneste vei er sysematisk jobbing over tid, men det må til for å få en større bredde. Så får vi håpe at noen dukker opp med tilstrekkelig talent og vilje til å hevde seg.



 Ove (20. sep 2013 14:17) *  IP
Takk til Pepper for en nøktern og realistisk gjennomgang av norsk kvinnegolf. Stemmer med mitt inntrykk.

Du skriver: "Jeg er imidlertid skeptisk til i hvilken grad det er en Tutta-effekt blant jentene".

Stemmer også med mitt inntrykk. Men AR og andre vil protestere iherdig på dette.



 Frank (20. sep 2013 18:44) *  IP
Tove det er ikke noe særlig lengre vintre enn sommere, men skiløpere kan trene veldig godt på barmark utenom sesong. Det er ikke sånn at ski har et større apparat, de skaper det hver dag. Skiklubbene har et enormt fokus på å legge til rette for de unge, så de kan bli best mulig. Det er minst like dyrt å satse på ski som på golf så økonomi er ikke noe godt svar. Dette handler om kultur, skiklubbene har ambisjoner på vegne av de unge, golfklubber dreier seg mest om å legge til rette for et mosjonstilbud for eldre.


 trond (20. sep 2013 21:59) *  IP
Innlegget til EOS bærer veldig preg av et han rett og slett ikke aner noe om golf.
Kjnner igjen fordommene som var mot alpint.
Ble sett veldig ned på av særlig langrenn som syntes vi var en gjeng dovenpeiser. Antar dette har endret seg mye etter " Mesterenes Møte " hvor alpinistene har gjort reint bord både i Norge og i andre land. Eks Østerrike og Sverige.
Tutta er garantert blant de absolutt beste uansett idrett.



 Frank (21. sep 2013 01:58) *  IP
God i alt= høyt nivå?



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser









ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt: ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72