Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Monkey - 16. okt 2017 kl. 13:22 *  IP
Hvordan bli god/best i golf?

Anbefalt lesning: intervjuet med alpinisten Henrik Kristoffersen i sporten i Aftenposten i dag (mandag). Kan det han sier om barne-og ungdomsidrett ha relevans for golf? Jeg tror det, men mange er sikkert uenige. Slalåm og golf er to ulike idretter, men visse fellestrekk i rekruttering, konkurranser i tidlig stadium, treningsmengder og oppbacking hjemmefra er det vel?

HK sier: "Du kan ikke bestemme deg for å bli god når du er 16 år. Da er det for sent".
Han sier også noe fornuftig om foreldrenes rolle i oppbygging av podens talent og selvtillit, og det å velge rett. Det han sier om stillesitting og databruk er jo sant.

Interessant diskusjon, uansett. Noen synspunkter? Ikke spesielt det som HK sier om seg selv, men om det kan appliseres på golf for norske ungdommer.
 Golfer (16. okt 2017 14:06) *  IP
Det skjedde en radikal endring på alpinlandslaget på den tiden Aamodt og Kjus kom inn. Før dette var de fleste fornøyd med å komme på landslaget, akkurat som i golf. Det var nøyaktig samme type unnskyldinger som nå brukes i golfen. Man har for få talenter, for mange utlendinger som har mye bedre treningsforhold. Bla, bla, bla.

Det ble etter hvert en voldsom kulturendring hvor unnskyldinger og bortforklaringer ikke lenger ble godtatt. I tillegg trente man knallhardt, og minst like mye eller mer enn konkurrentene. Dette er faktisk oppskriften til suksess i alle idretter.

I norsk golf er man veldig flinke til å unnskylde og bortforklare. Derfor er Norge en dårlig golfnasjon.



 digger (16. okt 2017 18:27) *  IP
Jeg visste ikke at Aamodt og Kjus kusket verden rundt alene uten støtteapparat og at de organiserte flyreiser og overnattinger selv.
Hverken trenere, fysioterapeut, kokker, norsk mat, sjåfører eller smørere.
Ekstremt imponerende å få til alt dette alene og i tillegg prestere i bakken!



 Golfer (16. okt 2017 19:25) *  IP
Det er vel ingen andre enn deg Digger som lager slike røverhistorier. Men unnskyldninger og bortforklaringer er du god på.


 gjesp (16. okt 2017 23:49) *  IP
HK har noen bra poenger, men noen ekspert på dette kan han nok ikke sies å være. Er jo ikke gamle karen selv.

Finnes ingen fasit. Noen toppspillere i golf startet med golf i tenårene, og har klart seg helt greit.



 Retep (17. okt 2017 11:43) *  IP
Nesten hele den vestlige verden bor i land der man kan spille golf året rundt. Vi gjør ikke.
Nesten hele den verden bor i områder der det er evigheter å reise til nærmestr snøsikre sted. Vi er heldige her.
Kanskje dette også forklarer hvorfor Norge er bedre i alpint og langrenn enn i golf?



 digger (17. okt 2017 17:19) *  IP
I følge en artikkel på NRK av Petter Fløttum, publisert 27/2-17 hadde alpinlandslaget et støtteapparat på 28(!!) personer under VM.

Da tipper jeg utøverne kan konsentrere seg om trening og det sportslige.



 Monkey (17. okt 2017 20:48) *  IP
Jeg tror du nok har mistet noe av poenget her, digger. Å være alene og fattig kan kanskje gi ekstra styrke og motivasjon? Sterk gjennom motstand....
Kanskje det er et element av det å bli "late" og bortskjemt for de utøvere som får alt servert?

Mitt hovedpoeng var dog det HK sier om å bestemme seg for å bli best, allerede før man er 16. Det er et element av Tutta og Bjørnstad der.

Tror du våre utøvere på CT hadde gjort det bedre om de hadde hatt et støtteapparat med seg hele tiden? Har de store gutta på ET og PGA hatt det, fra sine nasjonale forbund?



 gjesp (17. okt 2017 21:14) *  IP
Behøver ikke nødvendigvis være fra forbund, men støtteapparat er viktig for mange. Caddie, manager, trener, medspillere/kompiser etc har mange av de.

Annika begynte å satse på golf når hun var 15. Introdusert for golf som 10-åring, og begynte med trener når hun var 14. Hun var god i mange idretter, både tennis og alpint. Og hun var ikke noe stort talent i golf, men hadde stor treningsvilje.



 digger (17. okt 2017 21:49) *  IP
Monkey, Ja, mange på PGA touren er vokst opp med støtteapparat fordi de har spilt college golf. Men, du er jo motstander av det også:-)


 Monkey (18. okt 2017 15:29) *  IP
Du bør ikke skrive noe du ikke vet. Jeg er ikke motstander av college-golf på generell basis. I hvert fall ikke for de som bor i samme land eller stat! Da er det et privilegium.

Men jeg tror at de norske som drar til USA i utgangspunktet ikke er motivert nok til å bli toppspillere når de kommer hjem. De var ikke kjempetalenter da de dro (ellers hadde de satset alt på golfen og droppet college), og de prioriterer utdannelsen fremfor golfen. Det ligger i bakhodet hele tiden at "dersom det går skeis med golfkarrieren, så har jeg jo utdannelsen å falle tilbake på". Greit nok, og sikkert riktig tenkt, men det er ikke med slik tenkning man når toppen i golf.

Hvor mange hundre norske golfspillere har vi hatt på golf-college opp gjennom årene, og hvor mange av dem har gjort suksess på de store internasjonale tourene?



 AR (18. okt 2017 17:04) *  IP
Hvor mange vinner en svær gevinst i Lotto? Sjansen (les: sannsynligheten) er omtrent den samme.


 mr.fox (18. okt 2017 17:29) *  IP
I Lotto har jeg samme muligheter som H. Bjørnstad. Det har jeg ikke på golfbanen der man jo har en egen mulighet til å innvirke på resultatet. Enig i det vel AR...


 Besserwisser (18. okt 2017 18:19) *  IP
Flere veier til Rom, også i golf. Fellesnevner: en enorm (ENORM) indre motivasjon og treningstalent.



 digger (18. okt 2017 19:54) *  IP
Monkey, du formaner at jeg ikke bør skrive ting jeg ikke vet! Du vet da ingen verdens ting om hvorvidt alle som drar over for å gå på college er kjempetalenter eller ei.

Så Jon Rahm og alle andre europeere med college er ikke kjempetalenter?



 lol (18. okt 2017 20:02) *  IP
Arguing on the internet is like competing in the special olympics.. You can win, but you're still a retard


 Fant (18. okt 2017 20:19) *  IP
Evt på norsk: du er fremdeles en taper


 Monkey (18. okt 2017 20:35) *  IP
Jo, i min definisjon av "kjempetalent" drar ikke en sånn golfspiller på college!
Rahm er et unntak, ikke regelen. For hver av hans kaliber finnes det antagelig 100 som ikke slår til.

AR bør unnskylde sin håpløse sammenligning. I Lotto kan ingen deltagere påvirke resultatet (trekningen). I golf kan man det - ved trening, mental styrke og talentutvikling.

Jeg gjentar spørsmålet: hvor mange norske ungdommer har vært på golf-college og hvor mange av disse har spilt på de store internasjonale turneringene med suksess etter hjemkomst? Tallene for det første spørsmålet har antagelig NGF, mens det andre kan skrives med ett siffer.



 gjesp (18. okt 2017 20:41) *  IP
Hvordan måler du suksess da?


 AR (18. okt 2017 21:04) *  IP
Spørsmålet som bør/må stilles er av mer generell karakter; hvor mange av dem som er på golflagene i college blir blant de, la oss si 100, beste i verden?

En som har interesse av det kan jo ta antall skolelag i golf, ta antall spillere på laget og gange dette opp med en 20-årsperiode.

Jeg har ikke sjekket tallene, men la oss si at det er 1000 skolelag i USA. Det er 10 spillere på hvert lag og 20 år:

1000 x 10 x 20 = ca 200.000. Av disse er i dag 100 blant de hundre beste i verden.Det vil si; blant de 100 beste i verden er det en del som ikke har gått på college.

Jeg gjør igjen oppmerksom på at dette bare er grove anslag.

Ingen håpløs sammenligning slik Monkey skriver.



 Monkey (18. okt 2017 23:51) *  IP
"Suksess" definerer jeg i denne saken som fast plass på ET eller PGA (og tilsvarende LET og LPGA for damene). Fast plass på CT holder ikke.
Jeg har ikke nevnt "de 100 beste i verden", det blir for strengt krav.

Jo, AR din sammenligning med Lotto er håpløs.



 digger (19. okt 2017 00:33) *  IP
Monkey, Rahm er ikke unntaket-du er ikke oppdatert.
Hvis noe, så er alle som klarer kortet til PGA touren unntakene blandt alle de tusener golfspillere som satser på en proffkarriere.




 gjesp (19. okt 2017 08:42) *  IP
Da er det veldig lett å liste de som har hatt suksess, det er ikke mange.

Rahm er et produkt av college



 Monkey (19. okt 2017 12:48) *  IP
Det var college + suksess etterpå jeg definerte, med vekt på europeiske og norske spillere. De har ikke den fordelen som amerikanske gutter har, som kan gå på golf-college i eget land - kanskje egen stat.

Våre to største talenter noensinne (på herresiden) er vel Bjørnstad og Thorp. Ingen av dem gikk på college. Av de som har gått på college er våre beste Espen Kofstad, Lars Petter Brovold, Jan Are Larsen, ETJ og Per Haugsrud. To andre middels gode er Joakim Mikkelsen og Knut Børsheim, men de ga seg ganske fort. Andre collegespillere som er aktive nå har ikke vist noe av betydning ennå.



 Monkey (19. okt 2017 14:39) *  IP
Tillat meg en tilføyelse:
NGFs toppidrettssatsing har som mål å få flest mulig norske utøvere på det de selv kaller HØYT INTERNASJONALT NIVÅ. Dette definerer NGF som "de 1000 beste på OWGR".
Unnskyld at jeg ler, men dette blir for dumt.

Norge har p.t. disse fem spillerne innenfor dette kravet:
Arnøy nr. 437
Kofstad nr. 590
Olsen nr. 612
ETJ nr. 895
Bertheussen nr. 963.

Dette er altså spillere på et "høyt internasjonalt nivå"! Da kan jo NGF lene seg tilfredse tilbake i godstolen og si til seg selv at lille Norge har fem spillere på høyt internasjonalt nivå. Fabelaktig!

OWGR har den store feilen at den teller resultater over de siste to år, rullerende. Det betyr at utøvere som ikke har spilt golf det siste året fortsatt er med på rankingen, uten at hverken vi eller spilleren egentlig vet hvordan kvaliteten på spillet er. Det samme gjelder spillere som for ett år siden var meget gode, men som har mistet formen - helt eller delvis. Det er nok av slike spillere.

Min amatørmessige definisjon av "høyt internasjonalt nivå" er at den er mest mulig dagsaktuell, og at den ikke har noe med rankingen å gjøre. Da teller sikker plass på ET og PGA mest, i mine øyne. Det beste ville være å fjerne ordet "høyt" i NGFs definisjon. Men NGF kan jo forsvare at de 1000 beste på OWGR holder "høyt internasjonalt nivå" åkkesom, siden det antagelig finnes 10 ganger så mange med ambisjoner om å komme dit.



 digger (19. okt 2017 17:20) *  IP
Litt fun facts,
Her er eksempler på aktive golfspillere med stor suksess som begynte sent med golf, for ikke å snakke om å bestemme seg for å bli god;

Y.E. Yang (19-år)
Richard S. Johnson (16 år)
K.J. Choi (16 år)
Nicholas Lindheim (16 år) søk etter "golfer breaks through to pga tour after picking up the game late")




 rettikoppen (27. okt 2017 10:25) *  IP
Mange norske golfere velger college både for å få seg en utdannelse men også for å bli bedre i golf. Og det blir mange av de. Det er når de er ferdige på college og NGF skal ta over de enten slutter eller begynner å stagnere. Tror nok mye av svaret på hvorfor det er tynt i toppen ligger hos NGF. Dette resulterer i både manglende motivasjon for å satse videre og manglende resultater for de få som velger å satse. Trenger ikke gå lenger enn til Sverige, Danmark og Finland (spesielt damesiden) for å se at også college spillere kan gjøre det bra som proffer.


 digger (27. okt 2017 17:11) *  IP
@rettikroppen, jeg er enig. Og dessuten, hvis man er et talent, er man jo fortsatt et talent også etter college.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser









ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt: ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72