Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Rotten - 12. des 2012 kl. 08:54 *  IP
Haga golfklubb - hva må gjøres?

Som sikkert de fleste vet har Haga hatt problemer i lengre tid med kvaliteten på banen. En knusende rapport fra Bioforsk der det påpekes grove feil som er gjort under etableringen av banen. Nylig har det vært informasjonsmøte der det bla. har vært vurdert div. tiltak av eksterne aktører. Ser ut til at det eneste som kan få banen i den stand som vi alle ønsker er en større ombygging med de kostnader det innebærer.
Er det liv laga for et så stort prosjekt i disse dager? Aksjeprisene er jo allerede null, så aksjonærene har forhåpentligvis ikke noe å tape...
Jeg håper hvertfall på at de riktige og nødvendige grepene blir tatt!
 Kjell249 (12. des 2012 09:09) *  IP
Aksjonærene har ikke noe å tape??

Hvem tror du skal betale for gildet? Aksjonærene som har en livslang forpliktelse til å betale årsavgift kanskje? Tror du årsavgiften muligens øker?

På Bogstad har vel årsavgiften blitt 3 doblet de siste 10 årene?

Jeg tror ikke noen bank vil være villig til å lånefinansiere dette. Mitt tips er at dette blir stykkevis og delt. Fordelen til Haga er 27 hull, så de ikke må stenge banen over en lang periode som på Bogstad.



 Pølse med brød (12. des 2012 13:44) *  IP
Er dette samme banen som det kostet 250 000 å melde seg inn i? som ble benevnt som "indrefileten er servert"?




 Rotten (12. des 2012 13:47) *  IP
Skal ikke se helt bort fra det, pølse. Viste seg å være mye gammelt, seigt daukjøtt på dyret...


 gjesp (12. des 2012 14:17) *  IP
AR er ganske fraværende i trådene som omhandler Haga...


 Freud (12. des 2012 15:14) *  IP
AR er vel medlem både på Haga og Bogstad. Hva er vitsen? Det koster jo en del.


 Wilson (12. des 2012 19:19) *  IP
Alle velger hvilke tråder de vil delta i, også AR.

Jeg unngår bevisst å diskutere egen hjemmebane om noen kommer med utspill i den ene eller andre retningen.

Man er sjelden helt objektiv, spesielt om det skulle komme litt for negative ytringer.

Bedre å holde kjeft




 Rotten (13. des 2012 07:40) *  IP
Man velger selvfølgelig hvilke tråder man vil delta i, Wilson. Men argumentasjonen din videre forstår jeg ingenting av.
Hvis du ikke som medlem kan diskutere egen klubb, hvem skal da gjøre det? Eller er golfere så narsissistiske at man ikke tåler debatt om "egne" ting? Hvis en er så hårsår bør en snarest ta seg i nakken!
Jeg er selv medlem/aksjeeier på Haga, og har ingen problemer med det. Imidlertid ser jeg med interesse på hva folk mener bør gjøres for å få en bedre klubb...skulle bare mangle...



 007 (13. des 2012 15:00) *  IP
Pølsa; hvorfor legger du til 100 000?
Beliggenheten gjør banen mye til indrefilet.

Godt spørsmål i trådstarten;
Er det liv laga for et så stort prosjekt i disse dager?

Uansett; Lykke til Haga!
Fin plass.

Vi opplever at nye vann er blitt dannet i landskapet.
Været de siste somrene har fremskyndet mye rart.



 Finn Langeland (13. des 2012 16:23) *  IP
Haga vil få en stor fremtid. Til tross for at entreprenøren aldri ble stilt til ansvar for en slett utført jobb. Og til tross for at årene gikk uten at grep er tatt. Med Nordhaug er det 45 hull på Haga, pluss flott range og to klubbhus. Hull for hull er sløyfene på Haga meget gode. Klubben har en fenomenal beliggenhet. Vi får bruke noen kroner på oppgradering og ha tålmodighet nok til at jobben kan gjøres skikkelig. Så blir dette bra, svært bra.


 007 (13. des 2012 22:06) *  IP
Enig med FL, mange spennende hull på Haga. Spesielt de to man kan beskue fra terrassen. Par på de og man er konge!
Rundene på Haga er alltid en hyggelig opplevelse.



 Sokrates (14. des 2012 03:09) *  IP
Ehm, "Haga vil få en stor fremtid", enig, hvis man pløyer hele feltet ned og så begynner på nytt. Beliggenheten er "indrefilet" men, dagens "design" er mildt sagt noe kjedelig. Det er på en måte nokså pinlig å vise besøkende "kanskje den mest påkostede banen i Norge"


 Tolle (14. des 2012 07:32) *  IP
Jeg har aldri likt Haga, hverken når det gjelder design og kvalitet. De gjorde også en stor feil i markedsføringen, hvor det ble sagt at dette er en mesterskapsbane. Men banen er faktisk bra i forhold til at den har en svært sentral beliggenhet og at de har nok hull til å få flest mulig spillere ut på banen i de mest populære starttidene.
Som regel er det slik at spillere med lavt hcp er de som skriker høyest om dårlig kvalitet og design, mens flertallet synes det er helt ok. Tipper at snitthandicappet er nærmere 25 på Haga, og mange eldre medlemmer. På Miklagard er snittet i overkant av hcp 15, og da har medlemsmassen helt andre krav til anlegget.



 Kjell249 (14. des 2012 09:22) *  IP
Er det 45 hull på Haga? Her har jeg leid medlemskap de siste 4 årene og så et det 9 hull jeg ikke har oppdaget:)

Største problemet i bygging av Haga var vel at bøndene fjernet all matjorden og banen ble bygget på leire? Det som er litt ironisk er at greenene ble bygget med for mye sand og drenering.

Klubben virker å være bygget og drevet av personer med ganske stor mangel på kunnskap og erfaring i det å drive en golfbane. Nå er det besluttet at de som leier medlemskap ikke skal få lov til å bruke medlemssløyfen, noe som kommer til å treffe de som ønsker å leie ut aksje ganske hardt. Dette sammen med de forferdelige forholdene banen holdt i år gjør at utleieprisen vil ligge under 3000 kr neste sesong. Hvis de i det hele tatt klarer å få leid ut...



 Frank (14. des 2012 10:02) *  IP
For mange hull skviset inn på leirete jorde. Dårlig kombinasjon for å kunne kalle seg et toppanlegg. Helt ok bane med sentral beliggenhet. Ikke noe mer eller mindre.


 Kjell249 (14. des 2012 10:21) *  IP
At banen er bygget på for lite arealet er jeg helt uenig i. Aldri hatt følelsen av det. Kan du nevne noen konkrete eksempler på hull?

Det er en parkbane og designkvaliteten vil øke når banen får satt seg, vekster får grodd til og bli det naturlige hider de er tiltenkt til.

Beliggenheten og fasilitetene gjør at det er få andre baner i Osloområdet som kan måle seg på potensialet til Haga. Bare så synd at så lite av potensialet forløpig er tatt ut...



 AR (14. des 2012 11:23) *  IP
Eksempel: Hull nr 25.


 Pølse med brød (14. des 2012 12:32) *  IP
Riktig Frank, på Haga er det presset inn 27 hull på et området som passer fantastisk til 18 hull. Resultatet er en knapp, stutt, kjedelig bane der hullene for ofte går opp og ned ved siden av hverandre og med for korte avstander.




 LMH (14. des 2012 15:04) *  IP
Haga's problem utover baneproblemene er en manglende kompetanse på styre/ledelses nivå. Styreleder's forslag om stenging av medlemssløyfe for leietagere er klassisk. Hun hevder dette vil øke prisen på aksjene. Så naiv er det ikke lov å være hvis man skal lede et aksjeselskap som startet med aktiva på over NOK 100 millioner. Nå har aksjen en negativ verdi. Man får desverre som fortjent!


 Kjell249 (14. des 2012 16:12) *  IP
AR: 25 er det rød 7? Designet på hullet i seg selv er veldig bra synes jeg. Men enig i at det blir feil nå du kan slå nedover fairway på rød 2.

PMB: Mener du at banen er kort? Snittlengden er 6229 fra hvit og 5751 fra gul.

Mikla er til sammenligning 6314 og 5915. 1,4% og 2,9% lengre.

Haga har mange utfordringer, og dette er absolutt ikke en av de. Har aldri truffet noen som mener banen er lett.



 Finn Langeland (14. des 2012 16:13) *  IP
Jeg var vel litt kjapp da jeg meldte om 45 hull på Haga. Men det er godt med areal vest for Nordhaug og der kan det fort komme ni hull til. Ser ellers at noen mener det er trangt på Haga. Synes egentlig spillefeltet er helt ok. Derimot er jeg helt enig i at det å stenge medlemssløyfen for leietakere er idioti. Et slikt tiltak betyr at utleieprisen blir enda lavere. Det Haga trenger nå, er å få orden på banen! Det kommer til å koste, men alt har en pris i høykostlandet Norge. Hvor bra må banen bli? Så bra at medlemmene på Bogstad blir ledd av og ikke nikket til når de referer til Haga som "Leirvassbu"!


 Wilson (14. des 2012 17:07) *  IP
Haga er lang nok, og mer enn bra nok layout for den jevne golfer i Norge.

Men det er grunnforholdene som er for dårlige på fairways.

9 hull til er vel ikke akkurat den umiddelbare gode løsningen FL. Da er det vel bedre å stenge 9 av de dere har om gangen og forbedre dem en sløyfe om gangen.
Høres tullete ut med at leietakere ikke skal få bruke medlemssløyfe.

Haga har etter mitt syn kjørt en veldig høy profil.
Skulle ta med en kunde som ønsket å spille der sommeren 2011, men vi fikk ikke booket i golfbox. Så jeg ringte og spurte om det var noe feil, men damen i andre enden svarte at vi måtte ringe.
Det var ikke like frem å booke der, men vi kunne få spille.

Det ble ikke Haga som tjente de pengene, synes det luktet litt gammel vestkant-fjert av hele greia



 Finn Langeland (14. des 2012 17:48) *  IP
Opp igjennom årene har ikke Haga akkurat markert seg som en klubb med sans for greenfee-spillere. Denne arrogansen passer ikke når det er hard kamp om å tiltrekke seg golferne. Personlig trives jeg som aksjonær godt på Haga og på ToppGolf, som er et flott møte- og treningssted om vinteren. Bogstad er også deilig. Flott bane, herlig golf-klassisk stemning. Kan hende best i Norge, etter Meland. Imidlertid er det intet sted i Norden som slår Barseback. Verdensklasse! Og der er det faktisk 45 hull!!!!!


 Frank (14. des 2012 18:01) *  IP
Syns flere av hullene på sletta ligger for tett. Det vil helt klart bli noe bedre når alt får satt seg, men Haga kunne hatt en fantastisk 18 hullls bane pluss en bra nihulls på samme området der man nå har 36 inkludert nordhaug.

Jeg håper de tør ta de grep som må til for at anlegget skal komme på det nivået man snakket om ved ,åpning.



 007 (14. des 2012 18:06) *  IP
Det Wilson skriver her kan virke som en god spiker på hodet, selv om Haga ikke er vestkanten.
Men, østre Bærum.



 Pølse med brød (14. des 2012 18:11) *  IP
ja for stutt både i lengde og bredde. Når alle hull har kunstige dogleggs der man vrir og vrenger på fairway for å skape illusjon av lengde blir det feil. Lenge måles på midt fairway og det er lett å øke banens lengde med fler hundre meter uten at den egentlig blir vanskeligere for gode spillere.

For gode spillere er banen 5800 meter fra hvit i praksis skal jeg tippe uten å ha kontrollmålt (med GPS). Det er fort kort og kjedelig.



 LMH (14. des 2012 18:22) *  IP
Et flertall av medlemmene syntes det var en god idé å kjøpe anlegget for få år tilbake. Mulig de har skiftet mening nå. Imidlertid er problemet hvorledes nødvendige arbeider skal finansieres. Hvem ønsker å gi penger til en ledelse som gjentatte ganger har demonstrert sin manglende kompetanse.
Prioritet én må være å få på plass et styre som kan gjennomføre nødvendige tiltak og som ikke bruker NOK 50 000 på et strategimøte på et hotell i Larvik og samtidig hever fete honorar.Til og med revisor var ute av stand til å redegjøre for fakturering.



 Henrik (14. des 2012 18:52) *  IP


Det spekuleres i 3000,- i utleie pris, det blir mye snylting for oss som leier, AR!



 AR (14. des 2012 20:22) *  IP
Hvis det er prisen, blir det snylting, ja. Spørsmåletr er om det er ølnsketenkning eller realitet.


 Henrik (14. des 2012 20:28) *  IP

Selvfølgelig ønsketenking. Haha, ler av deg, og det snylteargumentet ditt!



 Sokrates (14. des 2012 20:48) *  IP
Finn Langeland.
"Kanskje best i Norge, etter Meland"
Greit nok å være patriot, men man trenger jo ikke å miste dømmekraften fullstendig for det. Hverken Rolex/Peugot eller Top100golfcourses har Haga på sine rankinglister, kan heller ikke huske å ha sett Haga på noen "Nordic" rankinger fra Golf World, Golf Digest, Golf Monthly, er ikke det da litt merkelig?
Haga er ikke en dårlig bane, men heller ikke en bra bane, den går i klassen, ok klubb-bane. Prisen medlemmer har betalt for produktet (og som så viser seg å være dårlig ift grunnarbeid/oppbygging), og som gjester bes om å betale er helt uten sammenheng med kvalitet/opplevelse.

Barsebäck (både Masters og nå også Steel etter de siste års forbedringer) er meget bra og en fabelaktig opplevelse, men Nordens beste? Da bør du spille Stadium, Visby, TC, Norra, Kytäja, Linna, Lübker og Scandinavian før du utaler deg igjen.

Situasjonen Haga befinner seg i er ganske håpløs, det vil koste alt for mye og frese opp fw og greenområder og legge ny capping, og alt for mye å gjøre dette sammen med en ombygging som gjør banen golfmessig interessant, det blir desverre bare å kaste mere penger ut med grisen.



 Henrik (14. des 2012 20:51) *  IP

Sokrates: Han snakker om Bogstad, ikke Haga..



 AR (14. des 2012 21:35) *  IP
Haha, jeg ler tilbake, Henrik!


 Henrik (14. des 2012 21:49) *  IP
Spørsmålet er, hva ler du av?


 AR (14. des 2012 23:36) *  IP
Det samme som du.


 Finn Langeland (15. des 2012 10:04) *  IP
Det var altså Bogstad, ikke Haga, jeg rangerte som Norges kanskje nest beste bane. Etter Meland, selvsagt, som østlendinger flest ikke har spilt. Ellers er Atlungstad, Kongsvinger, Byneset og Stiklestad fantastisk gode baner, sammen med Stavanger, Sveio og Lofoten. Når det gjelder min svenske superbane Barseback, så er det anlegget så vanvittig mye bedre enn alle de andre banene som nevnes i et tidligere innlegg, at det knapt er noe poeng å sammenligne. Jeg spilte Barseback med Lubkers adm. Dir. i fjor. Han sa: dette er uten tvil Nord-Europas beste anlegg. Jeg er helt enig. Derfor er jeg medlem.


 Henrik (15. des 2012 12:04) *  IP
Så bra da AR, at du også kan le av deg selv, og dine latterlige argumenter.




 Pølse med brød (15. des 2012 12:09) *  IP
Støtter Barseback som et kanonanlegg, skal jeg på en svensketur kjører jeg gjerne et par timer ekstra for å ligge på Barseback. Variasjon, kvalitet, kompetanse, beliggenhet, historie osv, listen med argumenter som gjør anlegget bedre enn alle Norske er lang. Legg til grei pris og at de har et ok hotel på banen gjør det hele veldig bra. Til sommerern er det vel vann i svømmebasenget og da er den dukkert med utsikt til Danmark et must...etter runden.

Det er klart er du en typisk Norsk kamikaze spiller som slår høyre venstre høyre og ikke har noe kontroll, blir det en lang tur i den flotte skogen og mye piching ut på fairway. banen er ikke lagd for GK spillere, de er nok bedre tjent med de Norske åpne jordene....



 Sokrates (15. des 2012 16:29) *  IP
Jaja Finn, skjønner den, siden du tydeligvis er medlem på Meland og Barsebäck så er de best.


 Wilson (15. des 2012 16:35) *  IP
At Meland er bedre enn Bogstad eller Miklagard er bare Bergensk sjåvinisme.
Sjekk Bye og Rønning i kveld. De har noen treffende snutter om bergensere og deres utrolige selvgodhet.



 Wilson (15. des 2012 16:46) *  IP
http://www.youtube.com/watch?v=SjYjMwrUtYk


 Finn Langeland (15. des 2012 17:42) *  IP
Meland er vesentlig bedre enn Bogstad. Du trenger ikke være bergenser for å forstå det. Det betyr ikke at Bogstad er dårlig. Det er alltid en glede å spille Oslo GK. Meland har noen hull som er helt rå. Banen står seg mot internasjonale toppbaner. Jeg møtte en irsk storspiller og singlehcp'er på Meland. Han hadde spilt mer enn 500 baner verden over og var helt klar: Meland var topp 5 på hans liste. Hans favorittbane: Cypress Point, som man finner på Monterey Peninsula i California. Favorittlinks: skotske Carnoustie. Morsomt nok hadde han også spilt Oslo, Larvik, Atlungstad og Stiklestad. Av de banene ranket han Stiklestad på topp. Oslo nummer to. Jeg sa at han måtte dra til Sverige og spille Tyløsand, Barseback og Falsterbo. Meldingen jeg fikk etter hans besøk der, var: wonderful courses, Masters at Barseback among The best I have ever played.


 007 (15. des 2012 17:46) *  IP
Jeg råder Haga til å prøve å kopiere Halmstad.
Halmstad - mulig best i Norden.



 Sokrates (16. des 2012 00:16) *  IP
007, jeg er nok ikke helt sikker på hva du mener. At Norra og Södra er en nytelse er jeg udelt enig i, men i de 20 årene vi har spilt Tylösand har jeg ikke notert noen vesentlige endringer på banene (såvidt jeg vet går diskusjonen om 17 og 18 på Norra tilbake til 60 tallet og er fremdeles like uforløst). Hva er det som skal kopieres? Mulig at jeg er noe pessimistisk men klarer ikke helt å se hva Haga skulle kunne bringe til bordet for å kunne kopiere en perle som Halmstad GK?


 Frank (16. des 2012 00:29) *  IP
Storspiller og single hcp. Merkelig kombinasjon :)


 Frank (16. des 2012 00:30) *  IP
Fantastisk råd. Selv vil jeg råde alle golfere å kopiere Rory.


 Gunnar Bull (16. des 2012 00:49) *  IP
Flott historie av Langeland. Selv kjenner jeg også en storspiller og singlehandikapper som syntes Meland var oppskrytt. Men klart - han var ikke irsk da.

Veldig raust av den irske storspilleren å besøke Tyløsand, Barsebäck og Falsterbo bare fordi Langeland sa han måtte gjøre det. Og komme med tilbakemelding etterpå også!

Det ville nok ikke min storspiller og singlehandikapper gjort :-)



 Youjizz (16. des 2012 08:45) *  IP
At Ryder Cup ikke kommer til Meland er et under! Med spektakulere golf-hull som hull 3 tror jeg Tiger hadde satt den på sin topp 5 liste sammen med denne irske stooooorspilleren! Verdensklasse!


 Finn Langeland (16. des 2012 10:02) *  IP
Vedkommende irske golfer var i utgangspunktet rimelig blank på golf i Skandinavia. Men han var på rundreise og klar for å teste baner son lokale spillere anbefalte. Jeg anbefalte de nevnte banene, andre hjalp ham til gode golfopplevelser i Danmark. Folk som har vært scratch er for meg storspillere, selv om de er blitt 60 pluss og følgelig har fått et mer levelig hcp.


 Tolle (16. des 2012 10:05) *  IP
"Storspiller" med 0 hcp.... Ok... Kanskje betegnelsen "god spiller" er bedre?



 panser (16. des 2012 11:11) *  IP
Interessant å følge denne tråden.

Under tittelen "Haga golfklubb - hva må gjøres" er man nå inne på diskusjon om de beste baner i Norden (må jo være gledelig for Haga) og etter hvert definisjon på gode spillere.

Jeg har lenge lurt på hvilken bil det er best å bruke når man skal til og fra en golfbane?



 Wilson (16. des 2012 11:34) *  IP
Det finnes en egen tråd for det panser.
http://golfsiden.no/debatt/thread.asp?id=10824&count=15

I Rogaland er snøscooter på topp akkurat nå.

Hvis du sliter med å finne frem kan du jo kjøpe GPS, men det er kanskje for moderne for deg iflg en annen tråd



 Gunnar Bull (16. des 2012 11:40) *  IP
Alle tråder havner inn på det samme temaet når trollet får regjere.




 Wilson (16. des 2012 11:53) *  IP
Vi lar oss avspore.
Omtrent som en golfrunde. Konsen holder 14-15 hull
Tilsammen

:-)



 007 (16. des 2012 21:56) *  IP
Sokrates; Halmstad er et sted man ikke ønsker å forlate.
Vanskelig å kopiere dette, men ikke umulig.



 Fant (16. des 2012 22:31) *  IP
Meland bedre enn Bogstad, Finn?
Kanskje i 2000 når greenene var gode....



 Gunnar Bull (16. des 2012 23:06) *  IP
Ingen vits i å diskutere dette saklig med Langeland. Meland har opp gjennom årene kun vunnet én kåring i en litt merkelig avis som ble laget i Bergen for noen år siden. Enda merkeligere var det at Borre kom på andreplass.

Forklaringen var imidlertid åpenbar da "testen" ble utført av to personer, den ene (gjett hvem) var Meland-medlem, mens den andre var Borre-medlem.

Stort mer useriøs er det vel ikke mulig å bli.



 gjesp (16. des 2012 23:19) *  IP
ha ha


 Sokrates (16. des 2012 23:43) *  IP
Det var vel også min konklusjon Gunnar Bull. Når jeg nevnte ett knippe Nordiske toppbaner som gode alternativer var responsen "så er (Barsebäck)det anlegget så vanvittig mye bedre enn alle de andre banene som nevnes i et tidligere innlegg, at det knapt er noe poeng å sammenligne"
Da blir enhver diskusjon noe vanskelig, det er bra at man støtter sin klubb og er entusiastisk i forhold til den kvalitet og opplevelse den gir, men, når argumentene er helt ute av proposjon og vel, noe ureflektert er det vanskelig å forholde seg til utsagnene som særlig seriøse. (Jeg må allikevel innrømme at hull 8 og 13 på Meland er blant mine topp par fire og par tre hull i Norge)

007, så enig så enig. Men, klarer ikke helt å se hvordan Haga skulle klare det, selv om man skulle klare å finansiere en kvalitetsheving opp til Miklagard/Bogstad nivå. Haga er grei, men ikke noe stor golfteknisk opplevelse for hverken lav eller høyhandicappere, naturopplevelsen er ganske ordinær uten særlig rom for noe mer. Haga har to potensielle kvaliteter, beliggenhet og areal til en virkelig god 18 hulls bane. Men da snakker vi om å høvle ned alt og så gi oppdraget til ett Phillips, McBroom, Doak, Nicklaus, Hawtree nivå, og da koster det mye penger.



 Rotten (17. des 2012 08:10) *  IP
Sokrates, jeg er ikke enig i konklusjonen din. De fleste er enig i at Haga ikke ligger i ett område med spektakulær natur. Men som (lokal) golfbane synes jeg den er helt utmerket. Nok av utfordringer og lengde. Er selv medlem, men dette er ett forsøk på å være litt objektiv. Har hatt med meg en rekke kamerater som også synes Haga golfbane er ett flott sted å spille når det gjelder "hullene" i seg selv.
Det store problemet, og da mener jeg virkelig stort, er til tider elendig kvalitet på banen. (altså ikke layout etc., selv om det også kan forbedres). Greener som er alt for ujevne og vått, vått, vått. I tillegg alt for dårlig jobb av banemannskapet i områdene rundt greenene/semigreen.



 Sokrates (17. des 2012 16:18) *  IP
Konklusjonen var ment som ett tilsvar i forhold til 007's moment om vakre Tylösand. Er ambisjonsnivået å ha en greit god klubb-bane så blir det selvsagt feil. Men, som nevnt tidligere i tråden, så har andre (og jeg) oppfattet det slik at man ønsket en mesterskapsbane, og da mener jeg ihvertfall jeg at dagens design ikke når opp. Når det så har vist seg at grunnarbeidet har vært for dårlig slik at man må foreta vesentlige investeringer for å bringe banen opp på ett konsistent og høyt kvalitetsnivå, så tror jeg diskusjonen må starte der, er ambisjonsnivået som du skisserer Rotten (og jeg er enig, som lokal golfbane er den utmerket), eller er det en mesterskapsbane, det ene krever fjerning av topplag, ny toppdrenering (kanskje også grunndrenering), ny cap, resåing osv. Det andre krever i tillegg ett vesentlig arbeide på designsiden.


 Finn Langeland (17. des 2012 23:33) *  IP
Bill Clinton ble stormforelsket i Meland, John "Ping" Solheim elsker banen. Jeg kjenner et ganske stort antall utlendinger m solid hcp som er tilbake i Bergen og på Meland hvert år. At det finnes bra baner andre steder i vårt vidstrakte land, er helt klart. Stavanger, Sveio, Borre, Vestfold, Larvik, Atlungstad, Oslo, Moss, Stiklestad, Narvik, Lofoten, Byneset. Noen av flere flotte baner. Enkelte her prøver å gjøre meg til en enøyd Bergenspatriot. Det er feil. Jeg kan ikke hjelpe for at Bergen er Norges eneste by! Og så er det altså slik at svenske Barseback er Nordens beste bane. Derfor er jeg medlem!


 Rotten (18. des 2012 07:44) *  IP
F.Langeland: Jeg har seff spilt Meland, fin bane det. Har også bodd i Bergen noen år, fin by som vaskes hver dag.
Men si meg nå, hva har denne bergenonanien å gjøre i denne tråden om Haga?



 Fant (18. des 2012 10:03) *  IP
At spillere med lavt hcp kommer til Meland gjør den vel ikke bedre?
Hva med alle de som kjører hjem fra Meland med knekt selvtillit og 130 slag på kortet. Mange av de kommer aldri tilbake.
Meland er god, men langt, langt ifra perfekt.

Clinton ble stormforelsket i Lewinsky.....



 Youjizz (18. des 2012 10:50) *  IP
Nå må vi ta det rolig her Langeland! Disse banene du ramser opp sier såpass mye om ditt syn på en bra golf-bane så da kan jeg skjønne at Meland er på listen! Barsebeck er heller ikke Nordens beste bane lenger dessverre, Brohoff er nok noen hakk vassere!


 barce (18. des 2012 11:11) *  IP
Langeland, trodde du syntes Halmstad Norra var en bedre bane enn Barsebäck?


 Finn Langeland (18. des 2012 11:22) *  IP
Norra er nesten på nivå med Masters på Barse, mens Donald Steel er vesentlig bedre enn Sødra på Halmstad. Både Halmstad og Barse er ti på topp i ulike europeiske kåringer. Der er det også plass på listene til baner som Bro Hof, Falsterbo og Ljunghusen.
Når det gjelder Meland, så fastholder jeg at gode golferes vurdering må tillegges vekt. Selv er jeg en helt ordinær golfer, hcp 11,3. Men jeg har spilt tett innpå 300 baner over store deler av verden og har således opparbeidet meg et visst sammenligningsgrunnlag.
Neste sommer har jeg et håp om å få spilt flere av banene på Monterey Peninsula i California; Pebble Beach, Cypress Point, Spanish Bay, for å nevne tre.



 Tolle (18. des 2012 11:23) *  IP
Langeland er jo morsom når han konsekvent unngår Miklagard når han ramser opp Norges beste baner... Miklagard er rangert som Norges beste i alle kåringer. Bortsett fra den rangeringen hvor Langeland var journalist, og da var plutselig Meland på topp... Journalistisk integritet er nok ikke i Langelands hode.
Haga er heller ikke høyt rangert i Norge, men det er IKKE en mesterskapsbane. Det er en svært godt plassert medlemsbane som gir stort sett det medlemmene vil ha. Oustøen har heller aldri blitt rangert høyt, men inngangsbilletten der har vel vært Norges dyreste. Da har det ingenting med design å gjøre, men tilgang, ekslusivitet og fokus på medlemmer er de viktigse årsakene til at disse banene er høyt priset.
Uansett tror jeg Langeland har en mening om golfbaner som ikke deles av veldig mange, men stor i kjeften er han. Bergenser..



 Tolle (18. des 2012 11:28) *  IP
Jeg skal faktisk bli imponert hvis Langeland får spilt Cypress Point.. Har du tilgang der Finn?
Og så lenge du lister opp dine "kvalifikasjoner": Jeg har spilt over 500 baner (selv om det er noen norske baner jeg ikke regner som golfbaner og dermed ikke regnet med..), spilt i 30 år, jobbet i golfbransjen, og hcp på 3-tallet. Men er likevel svært uening med deg på det meste...



 Finn Langeland (18. des 2012 11:59) *  IP
Jeg liker Miklagard! Flott bane, meget hyggelig å besøke. Når det gjelder Cypress, så har jeg en åpning via fetteren til min hustru. Jeg spurte en gang min gode venn og pro Graeme Lennie på Crail hvilken bane han ville ha spilt, dersom han kun fikk spille en eneste en, resten av livet. Svaret kom kontant: Cypress Point.
Når det gjelder såkalte kåringer, så gir jeg ikke mye for noen av dem. Det er øynene som ser, foretrukne hull og hvordan du møtes i klubbhuset. Min liste, publisert i Golfposten for ganske mange år siden, var minst like subjektiv, selvsagt, som de som plasserer Mikla på topp i Norge.
Nærhet teller også. Hvis Meland hadde ligget i Oslo-området, hadde banen vært Norges beste også for østlendinger flest. Sikkert også for Tolle....



 barce (18. des 2012 12:07) *  IP
Så bare at du en gang har skrevet dette:

"Barsebäck er et fantastisk anlegg. To flotte baner – Masters Course og Donald Steel – er en ren glede å spille. Masters-banen er høyst fortjent ranket topp 10 i Europa. Etter min mening er det bare Norra Banan i Halmstad som er (litt) bedre i Sverige."

Men seriøst dere.. Dette er subjektive meninger fra Finn. Hvis hans engasjement for sine kjære medlemsklubber er så sterkt at han mister gangsynet, så skader det ingen. Ingen vits i å kjøre en debatt på dette! Noen like pølse i brød, andre russisk kaviar.. Alle har sine valide argumenter.

PS! Oslo golfklubb er europas beste bane!



 Xo (18. des 2012 12:41) *  IP
Snakker du bandybane Barce?


 Finn Langeland (18. des 2012 13:05) *  IP
En gang i tiden sendte jeg begeistringsbrev til golfvenner i Spania om Bergen Golfklubb. Da var det den eneste banen jeg kjente og hadde spilt. Fortsatt mener jeg forøvrig at Bergen er en herlig bane å spille, akkurat som 9 hulls banen i Trondheim.
Med flere baner "i sekken", modnes oppfatningene. Også om Norra vis a vis Masters. I dag vil jeg mene at Masters er best av de to nordiske superbanene.
Jeg mister ikke gangsynet når det gjelder golf. Jeg bare forbeholder meg retten til å ytre meg. At noen provoseres og andre er enig, er helt som det skal være.



 Tolle (18. des 2012 13:17) *  IP
Om Meland hadde ligget i Oslo området ville den ALDRI kommet høyere på min liste enn om den forblir i Bergen..
Og denne kåringen som du og en til hadde i Golfposten er den mest subjektive kåringen jeg noensinne har sett.
Golferen hadde en kåring hvor vurderingen ble gjort av ca 100 stk proer, golfadministratører, utstyrsleverandører og andre som jobber i bransjen. Her var Miklagard på topp. Det tror jeg faktisk er den beste rangeringen som er gjort i Norge.
For all del, du har retten til å ytre deg. Og alle andre har retten til å vurdere å ta deg seriøst.



 barce (18. des 2012 13:30) *  IP
Hele sulamitten, XO!! Nettet på rangen, det nymalte gjerdet på parkeringsplassen, søndagsbuffeen når Jan Vidar står på kjøkkenet.. Herregud for sted!!


 Finn Langeland (18. des 2012 13:42) *  IP
Jeg skjønte av tidligere innlegg at du har en fastlåst - for ikke å si vranglåst - oppfatning av hvordan verden ser ut, Tolle. Jeg liker som sagt Miklagard. Men den er jo ikke i nærheten av naturopplevelsen/golfåpenbaringen Meland. Med all mulig respekt; baner på et jorde nær en sterkt trafikkert vei og med en kornsilo i horisonten, scorer ikke tungt i den for golfere viktige kategori "naturopplevelse". Men Miklagard er i sum blant Norges 5 beste baner. Hullene er bra, bortsett fra hull 1, som vel er Norges dårligste åpningshull. Det ble på det nærmeste slått fast i en tidligere tråd.


 Pepper (18. des 2012 13:58) *  IP
Interessant å se at en tråd om Haga blir til en tråd om Meland så fort Finn Langeland kommer på banen.

Mye pent kan sies om Meland, også at et par av hullene er vakre, men når baller plugger og forsvinner midt på en søkkvåt fairway er det ikke så moro lenger.

Uttrykket "fastlåst - for ikke å si vranglåst - oppfatning" vil nok mange mene med rette kan sendes rett i retur til avsenderen.




 Tolle (18. des 2012 14:08) *  IP
Vranglåst er nok å ta i litt ekstra.. Men husk at den beste naturopplevelsen bør du se etter på andre steder enn golfbanene. Som for eksempel å gå en tur ut i naturen...
I Girona, Spania, ligger en bane som heter Club de Golf D`Aro. Dette er kanskje den mest fantastiske utsikten jeg har sett fra en golfbane. Banen ligger på toppen av et lite fjell med utsikt utover store deler av Costa Brava kysten. Banen er forøvrig helt på trynet dårlig. Det er altså ikke alltid utsikt og natur kan bøte på en dårlig bane.



 Frank (18. des 2012 14:14) *  IP
Fantastisk utsikt på Monaco Club de Golf også :)



 gjesp (18. des 2012 14:14) *  IP
på samme måte som Miklagard er best i de fleste rankinger, så er Bro Hof best i de fleste rankinger i Sverige.

Altså,Meland og Barsebäck er ikke best i noe land...ikke Haga heller!



 Freud (18. des 2012 14:25) *  IP
Min beundring og misunnelse for Langelands økonomi, mange og lange golfreiser og en meget forståelsesfull arbeidsgiver (og familie?) stiger stadig. Hvordan får du tid til alle disse golfreisene, og har du så god råd at du både reiser, spiller og tilogmed melder deg inn i de klubbene i utlandet du liker? Hvordan går dette ihop med din (fulltids?) jobb som kommunikasjonsdirektør i Norsk Industri?

Golfposten driver du vel på fritiden.

Får du gratis greenfee og gratis medlemskap både her og der på grunn av at du er redaktør for et norsk golfblad?

PS: det må da være uutholdelig for en erke-bergenser å være både bosatt og jobbe i Oslo? Men du har vel tid til å besøke Bergen også, i tillegg til alle dine golfreiser verden rundt.



 Freud (18. des 2012 14:33) *  IP
--- Dette hører ikke med i debatten, Freud! --
AR.



 Sokrates (18. des 2012 14:43) *  IP
Tok sin tid før jeg forsto Langelands taktikk. Det er altså en slags omvendt psyokologi.

Han breker og breker ivei om hvilken perle Meland er, i visshet om at hans sjåvinisme og infame subjektivitet påvirker flere og flere til å tenke "Meland, ja kunne jo tenkt meg å spille den, men er det sånne folk jeg møter der så tror jeg jaggu meg at jeg lar være". Da oppnår han første delmål; at han og andre bergensere får knotle rundt ute på Meland i fred og ro.

Og, siden da ingen østlendinger gidder å ta turen til Bergen, kan de (Bergensere altså) hevde at grunnen til at kun de mener at Meland er Norges beste bane er fordi ingen østlendinger har spillt den og derfor ikke kan vurdere den objektivt opp mot Bogstad, Miklagard eller noen av de andre gode banene. Og da kan Bergenserne gnuffle rundt sammen på Meland i visshet om at kun de og de alene har det eneste rette svaret! Det blir jo en selvoppfyllende profeti. Subtil og ganske slu smarthet, nesten Machiavelli nivå!

Er allikevel noe skuffet at han tar en spesialinvitert politiker sitt noe selvsagte svar som sannhetsvitne. Enhver banedesigner lirer av seg standardfloskler "If there ever was a piece of land God intended for a golfcourse, xxx must be it", og enhver politiker sine "this is a absolute stunning location, one of the prettiest I have ever seen, I tremendously enjoyed my stay here, one of the best golf courses I have ever played". Ikke er jeg politiker ei heller banedesigner, men jeg vet ihvertfall det at når jeg er gjest på en bane og spiller med medlemmer, så forsøker jeg å finne noe positivt å si, selv om et av og til kan være vanskelig, det er jo rett og slett vanlig høflighet, og, så er jeg ganske feig av meg og liker ikke å få bank av ett kobbel medlemmer i harnisk over at noen har dristet seg til å omtale noe på deres elskede perfekte bane i noe annet enn dyp nesegrus beundring.



 Henrik (18. des 2012 15:22) *  IP

Hvordan Mr.Langeland finansierer sine turer, og hvordan han har tid til dette, har vel ikke så mye i denne tråden å gjøre!

Si meg, hvordan finansierer du ditt spill? hvor jobber du? hvor mange turer har du til utlandet i året?



 Enur (18. des 2012 15:27) *  IP
Jeg har som Langeland og Tolle spilt hundrevis av baner i inn- og utland, deriblant selvsagt både Meland og Miklagard, men ingen av de to havner på noen toppliste hos meg.

Meland får pluss for naturopplevelsen og noen fine hull, Miklagard får pluss for kvalitet på greener, fairways og teesteder, når de er i orden vel og merke.
Men begge debattantene er så forelsket i sine egne baner at de har vanskelig for å godta at andre kan ha andre meninger enn dem selv, og sånn sett er denne mangelen på selvinnsikt og ydmykhet overfor andre bare en bjørnetjeneste mot egen klubb.

Når det gjelder Haga som tråden egentlig dreier seg om, tok det en del år før jeg fikk somlet meg til å spille den. Men i løpet av de to siste sesongene har det blitt en del runder der, og jeg synes banen er helt grei. Flott beliggenhet, både i forhold til en stor befolkningsmengde og også rent naturmessig, men synd at forholdene var så til de grader dårlige der i fjor.



 Rotten (18. des 2012 15:55) *  IP
Takker Enur for å ta tak i debatten igjen.
Kjernen i spørsmålet mener jeg er følgende: Bør Haga ta seg råd til en større ombygging med dertil store kostnader? Det som taler for er sentral beliggenhet med potensielt mange spillere innen kort reisevei. Motargumentene tror jeg alle kjenner.
Og hvordan bør dette finansieres? Golf er jo så sunt sies det, kanskje Helsedepartementet og idrettsforbundet kan bidra med noen skarve millioner? Kan godt spørre Støre jeg... :-)



 barce (18. des 2012 16:04) *  IP
Noen millioner? Ut i fra hva OGK måtte ut med, så tipper jeg vel at det totalt vil komme på rundt 100 mill?


 Dilter (18. des 2012 16:10) *  IP
Hvorvidt Haga bør ta seg råd til en ombygging, bør vel medlemmene avgjøre. Det er tross alt en medlemsfokusert bane, som med sin prispolitikk aktivt begrenser antall greenfee-runder. Uansett hvor kort reiseveien er. Selv prisen på "spill med medlem" er ikke egentlig valuta for pengene.

Slik jeg ser det er det største problemet på Haga gressveksten på fairwayer, eller mangel på sådan. Hva som må gjøres for å forbedre forholdene vet jeg ikke, men kanskje det er noe som kan gjøres gradvis (en fairway av gangen)?



 Sokrates (18. des 2012 16:38) *  IP
Beklager, men klarte ikke å la være: Golf Digest Sverige's 2012 ranking kom ut idag:

1. Bro Hof Slott Golf Club, Stadium Course
2. Visby Golfklubb
3. Falsterbo Golfklubb
4. Halmstad Golfklubb
5. Bro Hof Slott Golf Club, Castle Course
6. Sand Golf Club
7. Barsebäck Golf & Country Club, Masters Course
8. Vasatorp Golfklubb, Tournament Course
9. PGA of Sweden National, Lakes Course
10.Elisefarm Golf Club



 Gunnar Bull (18. des 2012 16:52) *  IP
Det vil nok ikke hjelpe, Sokrates, for i følge Trollet er alle rankinger subjektive, og derfor ikke mer verdt enn enhver enkelts mening.

(Som forsåvidt ikke er noen dum tanke, selv om Trollet bruker argumentet for å rettferdiggjøre sin egen "rankingliste" i salige Golfposten).



 007 (18. des 2012 16:52) *  IP
Klapp klapp, for Enur her.


 Resurrected (18. des 2012 17:10) *  IP
Ettersom dette er et forum og subjektive meninger er lov, så skal jeg gi min subjektive mening om hva Haga burde gjøre for å få til det jeg personlig setter mest pris på i golf: en bane jeg har lyst til å spille.

Saken er at jeg har spilt Haga to ganger, og da var forholdene helt ok, til og med ganske bra tror jeg. Hvert eneste år etter den gang har jeg hatt mulighet til å spille Haga gratis (fått gratis greenfee-billetter), men ikke en gang da jeg bodde 5 minutter unna så spilte jeg Haga. Billettene ble liggende ubrukt, og hvis jeg skulle spille en annen bane enn hjemmebanen dro jeg heller til Holtsmark, Nøtterøy, Bogstad eller til og med Tyrifjorden. Årsaken er at jeg ikke opplever Haga som noen golfbane, men som en vilkårlig samling av golfhull klemt sammen på et altfor lite areal. Haga er for meg en golfbanes svar på å lage en formel-1 bane ved å sette opp en haug med kjegler på en asfaltert parkeringsplass.

Så hva Haga burde gjøre, eller skulle ha gjort til å begynne med, er å lage en god 18-hullsbane. Pløy opp hele greia og design på nytt. Med den beliggenheten så burde det selv i dagens golfklima være mulig å lage en bane som mange nok ville betalt en ganske romslig inngangssum for å være medlem av. Bare se hva Bogstad har fått til ved å ha en fantastisk spilleflate på et heller middelmådig design, Haga kunne fått samme spilleflate på et fantastisk design hvis de hadde ønsket. De kunne forsåvidt sikkert ha kopiert Meland hull for hull (ettersom den er så fantastisk) og til og med sluppet bergenserne ;)



 Rotten (18. des 2012 19:03) *  IP
Alle meninger er i hovedsak subjektive. Det er nettopp det som gjør meninger interessante..
Folk som aldri tør å ytre seg, og da kun i generelle vendinger uten noen spesielle meninger, er enten politikere eller totalt uinteressante..
Så, ja, Resurrected...BRA!



 Finn Langeland (18. des 2012 20:37) *  IP
18 hull på Haga er ikke et alternativ. Aksjonærene kjøpte basert på et prospekt om 27 hull. Dette kan ikke og bør ikke endres. Det er ikke antall hull som er problemet, men grunnforhold/leire/grunnvann.
Så leser jeg at noen debattanter er opptatt av min inntekt, min relasjon til arbeidsgiver m.m. For noe ubegripelig tøv folk lirer av seg. Hvor mange fjortiser er inne på denne tråden?



 Finn Langeland (18. des 2012 21:01) *  IP
Jeg stoler på egen vurdering når det gjelder: gode golfbaner, gode biler, god musikk, god vin, hyggelige mennesker, flotte reisemål, vakre kvinner, gode bøker, hyggelig selskap, gode nabolag, gode arbeidsplasser og politikere man bør forholde seg til.
Jeg stoler på ekspertisen når det gjelder: luftfart, medisin, fysikk, kjemi, ingeniørkunst, matematikk, biologi, sjøfart, klima.
Værmelding? Uavgjort mellom Jon Smiths og magefølelsen.
Før 22. Juli hadde jeg også en viss tillit til Politiet.



 Resurrected (18. des 2012 22:52) *  IP
Jeg ser at Langeland forsøker å dreie diskusjonen tilbake å handle om seg selv igjen, og det er ikke for meg så veldig interessant.

Derfor påstår jeg fortsatt at det er liten tvil om at Haga-prosjektet sitt hovedfokus var å lage noe som skulle lokke flest mulig betalingsvillige golfspillere, og det gikk veldig på bekostning av design, og åpenbart også på grunnarbeid. Hvis Haga ruster opp sine hull på nåværende design så vil det vel koste 100 millioner kroner. Da ender de opp med god spilleflate på fullstendig uinteressant design. Men det kan hende at god spilleflate er tilstrekkelig for å drifte en bynær 27-hullsbane. Personlig hadde jeg fortsatt latt greenfee-billettene ligge i skuffen.



 Frank (18. des 2012 23:18) *  IP
Designmessig fremstår anlegget som en passe dårlig public course i USA, spilleflaten holder dugnadsnivå, mens ambisjonsnivået til tider tyder på mesterskapsnivå. Noe må justeres, men spilleflatene må uansett bli mye bedre.


 Jan Erik (19. des 2012 10:27) *  IP
Utrolig mange banearkitekter og tungt golfkyndige mennesker her inne som kan så mye om Haga.
Om dårlig design: Klubben har allerede avholdt Europatour-turnering for kvinner og de var så fornøyde at de ønsket å komme tilbake. Klubben ble også forespeilet Europatour for herrer, men ble frarådet å ta en slik belastning for banen var for fersk.
Om kvalitet: Ja, det ble gjort noen blundere under bygging. Og mye skal rettes på. Det arbeidet er allerede i gang. Nøyaktig hva og hvor mye er ikke avgjort. Men noe "nytt Bogstad" eller "100 millioner" er helt i tåka. Det trengs ikke, og det finnes ikke betalinhsvilje. Men noe ombygging må til. Det er nevnt minst 6 hull.
Om layout: Det er smak og behag. De fleste synes den er variert nok. Og med 18-hulls banen som skifter hver uke, blir de samme hullene spilt mye sjeldnere enn man gjør alle andre steder.
Og til alle som skyter ned Haga sammenlignet med alt mulig annet: Fra hull 1 til 18 er Haga lenger enn alle banene i St Andrews. T.o.m. Castle Course. (Og Crail, Finn, men det vet jo du...)
Uforsvarlig med 27 hull? I St.andrews ligger fairways så tett at du kan lure på hvilken bane du spiller. Og på Murcar, også ranked blant top 100, går et par 3-hull på tvers av en par 4 fairway.
Haga har en fantastisk beliggenhet og er et veldig bra anlegg som kommer til å bli enda bedre. At andre foretrekker andre baner er jo bra. Hvis ikke hadde det blitt så trangt.



 009 (19. des 2012 12:05) *  IP
Param pam pysj! ;)


 Finn Langeland (19. des 2012 12:16) *  IP
Helt enig i alt Jan Erik skriver om Haga! Minner om at jeg i et tidligere innlegg skrev at Haga har alle muligheter til å bli et topp anlegg, etter norske forhold! Hull for hull er det en kjempefin golfbane. Men banens tilstand må altså bli slik at Bogstad-folket vet de tar feil når de referer til Haga som "Leirvassbu".


 Lennart (19. des 2012 12:58) *  IP
Bra innlegg, Jan Erik!
Jeg er medlem og liker banen. Beliggenheten er viktig for meg (5 .min.) Aksjonær/medlemsløyfen er fantastisk, det er alltid ledig:-) Det betyr at jeg ALLTID kan slå ut 5 minutt etter at jeg har bestemt meg for det. Kvaliteten på en del fairwayer og greener er dårlig, men det lever jeg godt med. Det er startet et arbeid for å bedre dette og det er viktig å se at noe gjøres.
Ingen baner er perfekt (heller ikke Bogstad eller Valderama)og jeg er heller ikke ekspert på å spille golf eller planlegge baner, men for meg så er Haga en fin plass å tilbringe noen timer av og til :-)



 Rotten (19. des 2012 14:30) *  IP
Flott innlegg, Jan Erik. Er enig i det meste du skriver, og som nevnt over her, det at det er 27 hull og medlemssløyfe er jo den store rosinen i pølsen. (ev. tusenlappen på sparebøssen for de som skjønner det bedre :-))
Imidlertid er jeg litt mer usikker på om en mindre ombygging er nok..tror dessverre at mer grunnleggende ting må gjøres. Virker jo også som konsulentrapportene antyder det...men de skal vel seff også selge sitt produkt!
Håper hvertall det tas noen grep slik at standarden blir noen knepp bedre.



 Sokrates (19. des 2012 16:39) *  IP
Kungliga Drottningholm åpnet i sommer etter renovering av samtlige fairwayer, ny drenering, og ombygging av samtlige greener/områder. Det kostet 25 mill SEK for 18 hull. http://www.golfcoursearchitecture.net/Article/Grand-reopening-at-Drottningholm/2515/Default.aspx

Jeg vil anta at en oppgradering av Haga med dagens design ikke blir noe billigere. Ønsker man å gjøre dette stykkevis og delt blir det dyrere, og tar lengre tid. Spørsmålet da (som tidligere stillt) Hva er ambisjonsnivået. Dagens design, som jeg synes er greit nok men heller ikke mer, og jeg er på linje med Resurrected, Haga er ikke en bane jeg tenker på når jeg skal en tur bort fra hjemmebanen (og ivhertfall ikke til 900,-) eller noe som er bedre?

Jeg tror golfnorge hadde vært tjent med en ny toppbane, og skal Haga dit må det gjøres grep på designsiden. Er ambisjonsnivået og betalingsviljen til Hagamedlemmene der?

Jeg tror den dårligste løsningen for Haga er å forsøke å fortsette å flikke på billigst mulig måte, ihvertfall hvis jeg har forstått innholdet i rapporten rett etter en gangs kjapp gjennomlesning. Da blir det bare flere misfornøyde medlemmer som vil bort, og enda færre gjester/sponsorer.



 Resurrected (19. des 2012 19:58) *  IP
Jan Erik: Jeg sa ikke at 100 millioner er en realistisk investering å gjøre for Haga. Jeg sier at det er en realistisk prislapp for å få til en god 18-hullsbane som jeg personlig kunne ha lyst til å spille. Bogstad betalte 65 mill for å oppgradere de samme hullgatene, og er stuck med det samme designet mer eller mindre. Haga må re-designe for å bli en god golfbane etter MIN smak. Nå er jeg ikke mer narsisist enn at jeg er fullstendig klar over at det ikke er Haga sitt primære mål å få MEG til å spille banen. Jeg utelukker derfor ikke at det for det jevne Haga-medlemmet er tilstrekkelig med en refurbishing av de gamle hullene. Like fullt lukter det 50 mill + hvis ambisjonen er å få spilleflate på Bogstad-nivå.




 Pølse med brød (20. des 2012 08:29) *  IP
Du kan regne 3 gangern i forhold til svenske priser, med valutaforskjellen så er du ikke langt unna 100 mill.


 Freud (20. des 2012 18:13) *  IP
Hvorfor skal det koste 60 mill. å gjøre den samme jobben som det koster 25 mill. å gjøre i Sverige? Er OGK blitt lurt?


 tilskuer (20. des 2012 18:42) *  IP
75 mill svenske kroner (3x25 mill.) skulle vel bli rundt 64 mill. norske kroner - ikke nærmere 100 mill.


 Skogen (20. des 2012 19:06) *  IP
Freud,jeg tror det er forskjell på Rolls Royce og Skoda? Haga sliter med leirgrunn og det nytter ikke å legge litt "jordbruksdrenering" og håpe at det hjelper. Husk at på Bogstad ble det importert mer en 100.000 tonn sand. Greensanden ble skipet med spesial lekter fra Danmark for å bruke sand med riktig "perculation rate" denne type sand finnes bare i Sverige og Danmark og ikke i Norge. Skal Haga oppnå gode spilleflater MÅ de "sandcappe" alle fairways og semirough, samt å shape alle fairways med tanke på nedbør, deretter legge ned et stort rørsystem fra brønnene rund om på banen. På Bogstad har vi mer en 350 brønner, tror Miklagard har ca 40. Greenene MÅ bygges til PGA standard, dvs. at alle greener MÅ bygges helt om, samt at vanningsanlegget må byttes ut. Det værste Haga kan gjøre er å bruke 25/50 mill. for så å ende opp med et produkt som INGEN er fornøyde med. Etter min mening er det et "all or nothing at all" problem. Det er bedre å leve med det de har idag enn å gå for halv veis løsninger. På Bogstad fikk vi flere forslag fra entreprenører til langt lavere pris, men ingen av disse hadde erfaring i å bygge golfbaner i Skandinavia med de ekstreme nedbørsmengder vi har sett de siste årene. Mitt råd til Haga er: bruk hvilken banearkitekt som helst, men bruk en erfaren banebygger, ref den nye banen i Fredrikstad!! Les mer om dette på dagens utgave av Golferen


 Freud (20. des 2012 20:51) *  IP
Jeg sammenlignet totalrenoveringen av Kungliga Drottningholm med det samme på Bogstad. Er dette Skoda mot Rolls Royce?
25 mill. SEK (= 21 mill. NOK) på Kungliga, mot ca. 60 mill. på Bogstad.
Er det så stor forskejll på arbeidet som ble gjort (kvalitativt og kvantitativt) eller er det norske priser som er hinsides? Eller en kombinasjon.



 Frank (20. des 2012 21:16) *  IP
Å se på et beløp uten å vite alt som er gjort er jo totalt meningsløst.


 Resurrected (20. des 2012 21:40) *  IP
Jeg synes jo forøvrig at Bogstad også gikk for en halvveis-løsning som ikke gjorde større grep designmessig. Det går jo rykter om at det forelå et vesentlig sprekere og mer radikalt utkast som ble forkastet. Hvorvidt dette stemmer vet jeg lite om.


 Entrepenøren (20. des 2012 22:12) *  IP
Det er mange gode poeng i denne debatten. Det er veldig vanskelig å danne seg et bilde av hva som bør gjøres uten å vite hva som faktisk er problemene, hva som har blitt gjort, og hvilke alternativer man har fått presentert til løsning. Det som er helt sikkert er at det er medlemmene på Haga som må bestemme hva de vil gjøre utifra mange forskjellige hensyn, deriblant økonomi.

På generelt grunnlag kan man si at mye kan gjøres på en golfbane ved å legge om vedlikeholdet og bruke noe mer penger på kontinuerlig oppgradering og vedlikehold. Man må ikke bygge om banen. Mange store europeiske baner har oppgradert over 5-10 år og fått et fantastisk produkt. Selvfølgelig vil det koste mer pr år, men man slipper stenging av bane og en stor engangskostnad.

Hvis man velger en ombygging så kan man velge alt fra total ombygging som Bogstad til en mindre ombygging som mange svenske baner har gjort. Alt kommer an på hva man vil betale. Her kan det koste alt fra 20 til 100 mill. Personlig er jeg enig med Skogen og mener at hvis man velger en ombygging bør man gjøre det skikkelig. Jeg tror det vil koste minst like mye som på Bogstad.

Ved en ombygging må også medlemmene tenke på at dette ikke løser alt. Vedlikeholdet blir dyrere, man er ikke sikret mot vinterskader, det endrer ikke alle designproblemer med mer. I tillegg vil ikke en ombygging vare "evig". All sandcapping blir gradvis dårligere og selv Bogstad vil få tilbake dreneringsproblemer og andre utfordringer etter en stund. Det er dessverre det som er naturlig på en golfbane, vedlikehold og oppgraderinger tar aldri slutt. Bare se på både Miklagard og Losby som jeg kjenner godt til. Begge banene er 12-13 år gamle og jobber allerede nå med dreneringsarbeid, oppgradering av bunkere, vanningsanlegg med mer. Skogen nevnte at Miklagard hadde 40 dreneringskummer. Det riktige tallet er 291, og det blir laget 20-30 til i vinter. Det er vanlig oppgradering.

Jeg håper medlemmene på Haga gjør det som er mest riktig for dem. Uansett tror jeg at kvaliteten på banen vil bli vesentlig mye bedre fremover bare ved å gjøre enkle grep. Vil man gjørmen ombygging vil det også bli spennende å se i hvilket omfang man velger. Uansett, det blir spennende å følge med.



 barce (20. des 2012 22:17) *  IP
Forkastet for å styrke positivt utfall i avstemningen om oppgradering så vidt jeg vet. Husk at det var betydelig motstand mot oppgradering i den konservative leiren blant medlemmene.. Med redesign (til samme pris så og si) fryktet man det verste.. Mulig dette ikke stemmer, men så har jeg hørt..


 LMH (21. des 2012 12:06) *  IP
Skogen's innlegg bærer preg av erfaring og klokskap. Man kan håpe at Haga styret lytter til hva Skogen har å si.

Ingen innlegg fokuserer på det største problemet. Finansieringen. Uten midler ingen ombygging.Det er usannsynlig at aksjonærene er villige til å delta. Det betyr at kun lånefinansiering er et alternativ.Men det er i såfall å dytte problemet foran seg. Det er aksjonærene som over tid da skal betjene lånet. Mao en egenkapital finansiering over tid.



 gjesp (21. des 2012 12:24) *  IP
jada,bra innlegg. Bare veldig unøyaktig med fakta ang Mikla


 Golf Dude (21. des 2012 12:34) *  IP
Hva spiller det for rolle hvor mange dreneringskummer det er på Mikla? Bløtt var det der i år uansett, i motsetning til Bogstad som hadde gode forhold hele sesongen.


 Skogen (21. des 2012 12:37) *  IP
Beklager Grov unøyaktighet ang. brønner på Miklagard. En av de store kostnadene vedr. drenering, er konstruksjonen av et fiskebens mønstret rørsystem ut fra hver eneste brønn. Dette er helt nødvendig for å fjerne vannet hurtig ved store nedbørsmengder. Mange km.rør og graving av disse, er dyrt.


 Freud (21. des 2012 14:22) *  IP
Sokrates skrev over:
"Kungliga Drottningholm åpnet i sommer etter renovering av samtlige fairwayer, ny drenering, og ombygging av samtlige greener/områder. Det kostet 25 mill SEK for 18 hull."

Jeg spør igjen, til dem som har greie på det. Er denne renoveringen av banen det samme som ble gjort med Bogstad? Isåfall, hvorfor skal det koste dobbelt så mye i Norge som i Sverige?



 Frank (21. des 2012 15:06) *  IP
Hva koster et hus?


 Espen A. (21. des 2012 19:07) *  IP
De beste kornåkre i Norge befinner seg på leirjord! Glem ikke det. Prinsippet for drenering av leirjord er at en må ha dyp nok drenering og at absolutt alt overskuddsvann må finne vegen langs overflaten og ned i åpne kummer eller vannhindre (event. lage nye vannhindre). Å fylle på masse sand vil hjelpe i noen år inntil en får problemer med tett overflate (thatch). Når det gjelder greenene, er problemet på Haga at en har for porøs sand og for liten evne til å holde vannet tilbake i rotsonen. Her må det blandes inn en mindre mengde finstoff eller humus i greenmaterialet ned til 30cm. Dersom en satser på å beholde dagens design, kan en velge ut et mindre forsøksområde der en foretar de nødvendige tiltak og deretter sjekker om dette virket. Deretter går en løs på de andre problemområdene. Det høres flott ut å få sand fra Sverige og Danmark, men av og til må en heller velge de smarte løsninger. En skal også tenke på CO2-regnskapet...


 Sokrates (21. des 2012 19:08) *  IP
Eksemplet med Drottningholm var ment som en pekepinn i.o.m at det var en nokså lik ombygging som Haga (altså uten re-design av selve banen) og den ferskeste ombyggingen i Skandinavia. Planen var egentlig å bygge om greenene, men etterhvert kom de til at det var hensiktsmessige å også oppgradere bunkere, fw's samtidig. Budsjettmessig koster en ombygging av en green 300-600, og på Drottningholm er det gjort vesentlige arbeider så der ligger nok kost på greenene ca 10 mill, m.a.o 15 mill på resten.

Hvorfor Bogstad kostet mer, ingen oppgraderinger er like, det er rimelig avhengig av grunnforholdene og faktorer som hvor mye arbeid må gjøres med dyp og overflatedrenering, hvor mye cap må legges, hvilke gresstyper, hvem er (koster) arkitekten, hvilke entrepenør osv osv. Såvidt jeg vet så er det ikke subair på Drottningholm, og det lå vel også inne i prisen på Bogstad?



 Svein D. Olsnes (04. jan 2013 15:47) *  IP
Et lite tilsvar til Finn Langelands innlegg 18.desember. Her lager du en personlig liste om på hvilke felt du stoler mest på egen vurdering, og hva du anser som områder for ekspertisen. Hvorfor denne delingen? Finnes der for eksempel ikke eksperter innen vin eller musikk?
Hvor plasserer du arkitektur og golfarkitektur, eller tror du ikke golfarkitektur er et akademisk fag? Hvordan er du blitt ekspert på golfbaner? Hvorfor mener du at du har nok kunnskap til å fortelle andre hva som er en god golfbane?
Det finnes faktisk to spesialister på golfbanearkitektur (les golfbanearkitekter) i Norge som er medlem i EIGCA (hvis du ikke vet hva EIGCA er, kan du Google det).
PS. Du nevnte i et tidligere innlegg banen Cypress Point. Denne banen er, sammen med The Old Course, etter min mening to av golfverdens underverk. Spørsmålet er, Finn Langeland, hvis du spilte Cypress Point, ville du vite hva du skulle se etter?



 Gunnar Bull (04. jan 2013 20:08) *  IP
Å nei...


 007 (04. jan 2013 21:34) *  IP
Jepp, den diskusjonen initierte GB første gang da forumet her var nytt, i 2004.


 Gunnar Bull (04. jan 2013 22:15) *  IP
Fordømrade klisterhjerne :-)


 Sokrates (05. jan 2013 11:49) *  IP
Uten å ha fulgt med nok i Gunnar Bulls nære historie (en link dit kanskje?). Det er vel liten tvil om at golfbanerarkitektur er ett fag som dekker mange elementer som vi vanlige golfere ikke tenker på (eller bryr oss særlig om når vi mener noe om en golfbane) som økonomi i byggeprosjektet, økonomi i drift, miljøhensyn. reguleringsforhold, grunnforhold og dreneringsnivåer, gresskvaliteter, temperatursoner, sol og vindretninger, vedlikeholdsplaner osv osv.

Men, en golfbanarkitekt er jo også en kunstner, som drar på sin erfaring fra andre baner, vurderer terrengets karakter og ser hvert hull i en helhet, og klarer å se og skape mesterstykker som Sveios hull 4 (Takk, Svein).

Jeg er ikke nevneverdig bekymret når noen tar plass og fremhever sin(e) hjemmebane(r), det er vel ganske naturlig og kanskje ikke så overraskende. Det som kanskje er noe overraskende er når en såpass kjent personlighet og merittert journalist som Finn Langeland forfekter ett såvidt bastant subjektivt ståsted. Jeg skal allikevel gi Langeland noe rett, opplevelsen av en golfbane er subjektiv, en god striker vil naturlig nok favorisere en bane som lar han score godt, jeg mener f.eks å ha lest om Nicklaus som "kritiserer" sine tidlige design for å favorisere hans naurlige shot shape, en gjennomsnitt golfer vil kanskje legge mere vekt på trivsel og miljøet rundt og naturopplevelsen.

Jeg hadde en opplevelse på Alwoodley for ett tiår siden eller så hvor jeg spilte med to tyske lavhcp'ere, over litt drikke i baren etter runden kom det frem at de ikke likte banen spesiellt, de klagde litt over at ballen spratt "feil" vei, og de ikke fikk nok igjen for de gode slagene. Jeg satt der og funderte på "a stern but fair test of a golfers ability", kanskje det var det som var det geniale? En klubbsjef på en meget velmeritert svensk bane summerte det "en omtyckt bana er en bana som medelgolfaren drar ihop en bra score, och med ett miljö som ger en bra upplevelse" (mange har vel forsøkt å booke en tilfeldig runde på f.eks Tyrifjord og sett hvor travelt den er, spillemessig kanskje ikke den mest krevende for en lavhcp, men med flotte naturopplevelser og ett veldig godt miljø og management).

Og, kanskje i det ligger utfordringen, en golfbanearkitekt må balansere opplevelsen til en god, halvgod, og ikke så god spiller, og samtidig ha kunnskap om og ta hensyn til en rekke faktorer som vi ikke tenker på. Jeg tror (og håper) allikevel ikke at Langeland eller andre som har spillt mange baner setter spørsmålstegn ved det faglige innholdet i yrket golfbanearkitekt. Så får opplevelsen av resultatet være subjektiv, men, jeg har ihvertfall større tiltro til Golf Digest/Monthly/World, Top100golfcourses og Rolex sine ansattes vurderinger og rankinger enn Langeland sine.



 Finn Langeland (08. jan 2013 10:58) *  IP
Apropos baner man liker og misliker: Legenden Bobby Jones hatet Old Course da han første gang spilte banen. Senere ble han en entusiastisk tilhenger av links golf og sogar æresborger av St. Andrews. Scott Hoch, en relativt kjent profesjonell fra USA, spilte i The Open på St. Andrews i 1995 og sa: I will never come back to a course where good shots turn out bad and bad shots turn out good".
Jeg mener at links golf er golf slik den var ment å være, men finner meg utmerket til rette også på gode park- og skogsbaner. (Meland, Barsebäck, Halmstad).



 Freud (08. jan 2013 14:36) *  IP
Og langrenn slik den var ment å være bør gås slik i dag også. Altså med individuell start, i lange løyper uten runding, med bare ett spor der man roper "løype", og bare i klassisk stil.
Det samme kan sies om skihopp. Den utføres ikke i dag "slik den var ment å være".



 Svein D. Olsnes (08. jan 2013 16:29) *  IP
Golfhistorien har mange flotte sitater, ikke minst fra arkitekten Alister Mackenzie som bl.a designet Cypress Point og Augusta National: "It by no means follows that what appears to be attractive at first sight will be so permanently. A good golf course grows on you like a good painting, good music, or any other artistic creation."
Linksbaner eller ikke, gamle eller nye, det vi alle er ute etter når vi reiser rundt og besøker baner, er GOLFOPPLEVELSER, og det burde egentlig vært et eget diskusjonstema...............
og ellers har jeg aldri oppfattet Scott Hoch som en gentleman, i motsetning til tidenes beste golfer Bobby Jones.



 Dilter (08. jan 2013 16:30) *  IP
Definitivt enig mht langrenn. Når alt er fellesstart blir det rett og slett kjedelig: Alle går i klynge og så vinner Northug spurten.


 Finn Langeland (08. jan 2013 16:41) *  IP
Scott Hoch var aldri spesielt godt likt på turen. Men også han har rett til en oppfatning. Jeg er ikke enig m ham, men med Bobby Jones og alle andre tilhengere av links golf.


 LMH (08. jan 2013 17:06) *  IP
Hva har dette med Haga å gjøre?


 AR (08. jan 2013 17:22) *  IP
Noe i samme duren som det over, men relatert til Haga:

Ved første øyekast syntes jeg Hagas design ikke var dramatisk bra. Etter hvert som jeg har spilt den mange ganger, setter jeg mer og mer pris på banens design. Mange av hullene som jeg ikke likte i begynnelsen, ser jeg nye verdier i i dag. Jfr. Olsnes' Alister Mackenzie-sitat over. Det er ikke uten grunn at banen høstet svært mye ros under Europa Touren for damer for noen år siden. Nå gjelder det å stelle den slik at overflatene, spesielt greeene, blir gode igjen.



 LMH (08. jan 2013 17:39) *  IP
Kloke ord fra AR. Finansene setter en stopper for alt annet enn en begrenset investering basert på "status quo".


 Svein D. Olsnes (08. jan 2013 20:50) *  IP
AR er inne på det som er årsaken til at jeg valgte å delta i denne tråden: Når en bane er ved et veiskille som Haga ser ut til å være, må man forene klubbens interne kunnskap med faglig kunnskap utenfra for å lage en skikkelig analyse om hva som er problemene og hva som må gjøres for å nå de oppsatte mål (les Masterplan). Ofte kan de brukte tekniske løsningene skape problemer for vedlikeholdet. Andre ganger må det ombygginger til. Dette må definitivt gjøres hvis medlemmer og gjestespillere opplever banen som uinspirerende eller lite spillbar, eller hvis det klart går frem at designet ikke har utnyttet områdets potensiale. Et utrent øye ser ikke alltid en banes egentlige spillekvaliteter hvis vedlikeholdet ikke er optimalt. Men vedlikeholdsrutiner kan man gjøre noe med, det er verre når utgangspunktet er dårlig. Hvis man konsentrerer seg om de viktigste tingene først, kan man fort få positive resultater uten at det trenger å koste "skjorta".
Det er for eksempel ikke alltid et vått fairwayområde skyldes dårlig vedlikehold der, ofte ligger problemet der alt vannet fra banen hoper seg opp før det renner videre til kommunale avløpsnettet eller til et vassdrag.



 Birdie (26. mai 2020 22:44) *  IP
Nå har de fleste baner på Østlandet vært åpne lenge, de aller fleste med gode forhold. Allerede tidlig i år så man konturene av hva som ville skje på Haga. Katastrofalt dårlig gressvekst på FW, spesielt mtp våren vi har hatt. Forskjellene er fortsatt nesten komisk tydelige: på parkeringsplasser, i roughen, omkringliggende områder, 9-hulls banen på Nordhaug- alle disse stedene har frodig vekst og har hatt det lenge. FW er preget av tynt, pistrete gress. DL peker på leiregrunn, klimatiske forhold osv. Men hvordan kan de meterne som skal huse golfgress være dårligere enn tilfeldige områder rundt, samt en «pay & play» bane rett ved siden av? Det er jo nesten ikke til å tro, og et mysterium jeg hadde satt pris på om noen kan oppklare! Mest av alt er det trist for oss som er medlemmer...


 seniorgolfer (27. mai 2020 10:45) *  IP
@ Birdie, vet ikke om det er riktig, men det var rykte om at grunneiere ble for grådige og skrapte bort matjord og solgte jorden før banen ble bygget.
Mener å huske at aksjer ble solgt for 170 000 i sin tid, hadde man visst hvor dårlige vekstforhold det var på banen som tidligere var jorbruksareal, hadde nok ingen betalt så mye.



 Birde (02. jun 2020 08:54) *  IP
@seniorgolfer: Ja, har hørt det samme. Har spilt Nordhaug nylig, med nydelig greener. Det er som hovedbanen dessverre ligger i området med desidert dårligst grunnforhold i hele Bærum. Trist!


 Oddbjørg (06. jun 2020 11:11) *  IP
Fairways på Haga virker å ha Bærums dårligste grunnforhold for gressvekst, som dere sier. Grini har gjerne 2-3 uker lenger sesong i hver ende. Problemene til Haga stopper dessverre ikke der. Nå er i tillegg 2 greener stengt. Altså to provisoriske greener i juni...


 FHI (08. jun 2020 11:21) *  IP
Det at banen FORTSATT er langt under pari, er selvfølgelig skuffende.
Men at HagaGolf i disse COVID-19 tider PÅLEGGER aksjonærene til å bruke restauranten, er etter min mening OB.



 RRO (10. jun 2020 22:10) *  IP
Litt om status og hva man tenker på Haga finner dere på https://hagagolf.no/fairways-pa-haga/


 Birdie (24. jul 2020 12:30) *  IP
Hører rykter om at Hagaaksjer nå omsettet for 10-20k. Noen som kan bekrefte dette? Ganske ekstrem forskjell fra bare noen måneder tilbake, når Finn.no var stappfull av aksjonærer som ga bort aksjer inkludert spillerettighet ut året, eller som leide ut til rabatterte priser...


 AR (24. jul 2020 14:05) *  IP
Det stemmer, birdie. Alt utsolgt. Prisen har krøpet oppover på de aksjene som har vært omsatt her på Golfsiden.no.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser









ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt: ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72