Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser




Golf blir mer og mer folkesport

16.12 Golf:
En ekte norsk folkeidrett
Etter hvert er golf en svært utbredt og populær sport i Norge. Det er slik i mange andre land også.

Det har tatt mange år å bygge opp golf i Norge som en folkesport. Men vi trenger rekruttering slik at golfsporten kan fortsette å vokse.

Det har vært en nedgang i antall medlemskap i det siste. Golfsiden er av den oppfatning at dette i en stor skyldes atmnage tusen har redusert antall medlemskap de har i ulike klubber. Fortsatt er det mange multippelmedlemmer. Folk har jo hytter slik at to, minst, medlemskap er ønskelig.

Selvsagt er det fremdeles slik at en del folk anser golf som en sport for de som hører hjemme i høyere samfunnslag. Det heller ikke billig å spille golf, spesielt ikke om man ønsker å anvende det beste utstyret og prøve seg på de mest eksklusive banene.

Men slike holdninger har stadig mindre rot i virkeligheten. Å tro at golfspillere hører til sammen med sossene som liker å kose seg med casino i Monte Carlo er en ordentlig skivebom. Golf i Norge er tilgjengelig for alle, uavhengig av sosial bakgrunn eller inntekt.

Golfsnobberi hører fortiden til
Da golfen kom til Norge, fikk idretten en heller trang start. Den første golfbanen ble anlagt på Bogstad i 1924, Oslo Golfklubb, som for øvrig får nytt klubbhus i 2020. Det førte ikke akkurat til noen eksplosiv vekst. Rundt 1950 var det fremdeles kun 4 golfbaner i Norge. De var forbeholdt et snevrere samfunnslag, og idretten ble ikke ansett som passende for folk flest. Mange så på golf som en utpreget idrett for sossen. Det fikk Golfsidens redaktør tydelig merke i oppstarten av karrieren. Da var det en oppfatning blant noen snobber i Oslo GK ikke ønsket innslag av unge spillere uten den "rette" bakrunnmed pappaer fra shipping, industri eller andre pengesterke næringer.

Golf i Norge ble gradvis mer utbredt gjennom etterkrigstiden, og sporten nøt betydelig vekst i løpet av 80- og 90-tallet. Men det bli ikke skikkelig fart i utviklingen mot folkeidrett før ved årtusenskiftet. Da skulle plutselig "alle" spille golf. Det finnes nå i underkant av 170 golfbaner i Norge. En eksplosiv vekst som har gjort idretten tilgjengelig for alle typer mennesker.

I dag er golf å anse som svært vanlig blant nordmenn flest. Det er vel knapt noen som fremdeles holder fast ved de gamle fordommene om at man må tilhøre et visst samfunnssegment for å høre hjemme på golfbanen. Å spille golf på fritiden er ikke noe mer spesielt enn å stå på ski eller spille squash, hygge seg med fisketur eller lignende. Denne utviklingen kommer aller mest tydelig til syne ved at Norges Golfforbund har knapt 100 000 medlemskap. Vi får ikke opplyst hvor mange individer som er aktive i golf i Norge i dag. Men i antall medlemskap er Norges Golfforbund det fjerde største forbundet i Norges Idrettsforbund. Den slags bredde får man ikke hvis man bare holder døren oppe for deltakere på vestkanten.

Nå kan alle spille golf over hele landet
Mens vi altså kan si at vår første golfbane lå på vestkanten, er idretten nå gjort tilgjengelig stort sett over alt i Norge. Det finnes hullsbaner i Bodø, Karasjok, Grorudalen, Kongsvinger, Namsos, Askim, Stjørdal og drøssevisd av andre steder. Selvsagt finner vi også gode anlegg med praktisk tilgjengelighet i storbyene som Trondheim, Bergen, Tromsø og Kristiansand. Rundt Oslo finnes en lang rekke golfbaner. En over sikt over landets golfbaner finner du her

Poenget er at man hverken trenger stor lommebok, eller bosted på en fasjonabel adresse for å kose seg med golf i Norge nå for tiden. Det er jo i golf som i idretter at man selv kan bestemme hvor mye man bruker på utstyr som måtte passe til det budsjettet man rår over.

Vi trenger rekruttering i golfen, men vi trenger også de eldre som har god tid til å spille golf. Det er god kapsitet på banene.

Nå gjelder det å fylle dem opp med venner og bekjente slik at golf i Norge kan bli enda større og sterkere. Sterkere i den forstand at vi i fremtiden kan hevde oss bedre internasjonalt.

Med tiden blir golf en enda større folkesport enn det det er i dag.

 




Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon