Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side Søk på GOLFSIDEN Les mer Her er DEBATTSIDEN Annonsering golfaksjer

08.05 Golf i Thailand:
Ny bane åpnet
Av: Steinar Bjerke
Det skjer mye på golffronten i Hua Hin for tiden!

Greenen på det 18. hullet sett fra klubbhuset

Black Mountain Golf Club

Jeg har fulgt byggingen av Black Mountain Golf Club de siste månedene. Anleggsarbeidet startet i februar 2006 og en byggetid på 14 måneder er jo ganske utrolig. Stor var derfor skuffelsen da jeg oppdaget at foreløpig åpning ville finne sted 20. april, det vil si etter at jeg hadde reist hjem. Etter noen e-poster via deres hjemmeside fikk jeg kontakt med Director of Golf, Kenny Walker, og ble invitert til å prøvespille den 14. april, sammen med min lokale kontakt Raymond Kite.

Denne banen er en sann juvel, og totalt ulik de andre banene i området. Den ligger i en senkning, men fjell på tre kanter, og er atskillig mer kupert enn vanlig er i denne delen av Thailand. Avstanden fra Hua Hin er kun 10 km, men veistandarden later ganske mye tilbake å ønske, for dette er foreløpig et ubebygd område, når vi ser bort fra golfbanen.

3. hullet på banen

Selv om jeg ikke er noen ekspert på golfbanedesign, skjønte jeg raskt at her er det noen som har ”fintenkt” for å skape utfordringer utover det vanlige. Doglegs, vannhindre, bunkere, og klipping av rough og fairwayer er arrangert slik at det belønner den dyktige i rikt monn. Den dumdristige, derimot, kommer til å angre sine veivalg, og legger muligens opp på stedet!

Det er fem utslagssteder, og fra backtee er banen solide 6400 meter, fra dametee vel 5000 meter, eller omtrent som Drøbak fra herretee….. Vanlig herretee er 5400 meter, og jeg kan love at det er mer enn nok for de fleste ”Middelhavsfarere!” Banen er ikke slopet, men ifølge Kenny, var det planer om å få dette på plass i løpet av sommeren. Men de hadde planer om å sette hcp-krav for utslag fra de ulike tee-stedene.

Jeg nevnte rough’en. Den kommer du ikke til å glemme så fort, hvis du prøver deg. Gresstypen heter Seashore Paspalum, og er irrende grønn og innbydende. Men la deg ikke lure, for selv om gresset er tett, og ballen ligger høyt, er det som å slå fra en blanding av stålull og piggtråd, hvis du ikke treffer med millimeterpresisjon. En pro, som spilte foran oss (kom inn på +6 fra backtee) hevdet at stort sett alle mistet minst 50 meter lengde fra dette underlaget, og mange kommer ikke ut i det hele tatt, så nå er du advart!

Det er en fantastisk følelse å spille på en helt jomfruelig bane, som knapt noen har slått et slag på. Perfekt gress på tee-stedene, greener uten en eneste flekk og fairwayer som engelske slottsplener. Og det er neppe grunn til å tro at det ikke vil vedvare, for maskinparken var intet mindre enn imponerende, og vann er sikret gjennom to egne reservoarer på størrelse med fotballbaner, og ca 30 m dype. Massen fra utgravingene er brukt til å bygge banen. Det datastyrte vanningsanlegget er selvsagt det beste som kan kjøpes for penger, og jevnlige jordanalyser sendes hver måned til Australia, og skal sørge for korrekt tilførsel av næringsemner for gresset.

Men det er jo mer som hører til en golfbane. Klubbhuset for eksempel. Thailenderne er ikke kjent for beskjedenhet i denne sammenhengen, men klubbhuset her overgår det meste jeg har sett. All parkering er under tak, og bygget inn i terrenget, for eieren synes ikke biler gjør seg på en golfbane. Fasilitetene ellers er noe av det lekreste jeg har sett, og rykter vil ha det til at klubbhuset alene har kostet 30 millioner norske kroner. Når man tar med i betraktning at byggekostnadene er ca 25 % av hva de er her hjemme, så gir vel dette et visst perspektiv på dimensjoner og standard.

Det foreligger planer om utvidelse til 36 hull, men dette er foreløpig lagt på is til man vinner erfaring med vedlikehold og besøksfrekvens. Et hotell ligger også på tegnebrettet, og området rundt skal i første omgang bebygges med 100 leiligheter (condominiums) og 40 eneboliger med priser fra 3 til 8 millioner kroner. Men da følger golfmedlemskap med på kjøpet. Og det er den eneste muligheten til å bli medlem på denne banen, ellers er det greenfee som gjelder. Og med den skisserte utbyggingen vil det bli ca 300 medlemmer, så noe problem med starttider bør det ikke bli!

Greenfee
Skal du nedover før 1. november i år kan du spille banen for 2250 Baht (vel 400 kroner) inkl. caddie. Golfbil, som selvfølgelig er splitter ny, koster ca kr 150, men de tillater kun en spiller pr bil, og caddien kjører. Men totalt er jo dette en høyst akseptabel pris. Fra 1. november øker greenfee til 4000 Baht, (kr 800) og kommer neppe noen gang ned igjen. Dette gjør banen til den klart dyreste i Hua Hin, men etter min mening forsvarer kvaliteten denne prisen, selv om en tusenlapp totalt med caddie og bil er mer enn det dobbelte av de fleste andre banene i området. Og jeg kommer neppe til å spille den hver gang jeg er der.

...og utbyggeren er?
Faktisk er det en svenske som står for denne gigantinvesteringen. Banen er designet av Phil Ryan i det australske selskapet Pacific Coast Design Company, Melbourne. Ansvarlig for byggingen har vært Gavan Wilson, som har 17 års erfaring med banebygging i Thailand. Og han har satt sin tydelige signatur på mange av de mest kjente banene i dette landet.

Enda en ny bane
er Banyan Golf Club, ca 20 minutter syd for byen. Grovplaneringen er ferdig, og prosjektet med tilliggende tomter og leiligheter er for lengst på markedet. Og flere baner betyr mer konkurranse, og det passer jo godt for oss som må kjøpe våre greenfees på det åpne marked.

Imperial Lakewiew
åpnet sine siste 9 hull i desember, og har nå to fullverdige 18-hulls baner. De siste 9 hullene spilles normalt sammen med de 9 som kalles Desert Course, og til sammen er dette en sløyfe som vil sette de fleste på en solid golfprøve.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HERTilbake til første side

 

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com