Golfsiden.com - Norges store uavhengige Nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    GolfreiserRyder Cup-banen

20.09 Ryder Cup-banen:
Dette skriver Svein Drange Olsnes om banen
Den er meget spesiell. Etter Giolfsidens mening er også banearkitekt Pete Dye meget spesiell i den forstand at han lager spesielle baner som ikke alle faller i denne redaktørs smak.

Dette skriver Svein DRange Olsnes:
Ryder Cup 2021 (egentlig Ryder Cup 2020, men turneringen ble utsatt), spilles 24.-26. september på Whistling Straits, Haven i Wisconsin. Det er to baner på Whistling Straits, og det er The Straits som benyttes til store turneringer.

Proffene spiller banen 6757m og par er 71.

Vinner av Ryder Cup 2018 som ble spilt på Le Golf National utenfor Paris, var Europa med den overbevisende scoren 17 ½ mot 10 ½. Årets kapteiner Er Steve Stricker og Padraig Harrington.

Ryder Cup er en matchplay-turnering der en vunnet match gir et poeng. Er man likt etter 18 hull, får hvert lag ½ poeng hver. Matchplay er en spilleform hvor en spiller (eller spillere) spiller direkte mot en motspiller (eller spillere) om hvert hull, istedenfor som på en vanlig PGATour-turnering der man teller totalscore. Man vinner et hull ved å komme i hullet på færrest mulig slag og man vinner matchen når man har vunnet flere hull enn der er igjen å spille. Hvis Europa vinner hull 1, er de «1 opp». Hvis USA vinner hull 2, er matchen «All square» osv.

Det er 12 spillere på hvert lag i Ryder Cup. Det blir delt ut totalt 28 poeng, og man trenger 14 ½ for å vinne. Hvis resultatet blir 14-14, blir vinneren det laget som vant forrige turnering.

Formatet:
-Fredag og lørdag formiddag spiller man 4 foursome-matcher, dvs 8 spillere fra hvert lag er i aksjon. I foursome spiller hvert lag på én ball annethvert slag. Man bestemmer på forhånd hvem som skal slå ut på hull 1 og deretter slår man ut på annethvert hull.

-Fredag og lørdag ettermiddag spiller man 4 Fourball/Best ball-matcher, dvs 8 spillere fra hvert lag er i aksjon. I fourball/best ball spiller hvert lags spillere på hver sin ball. Alle slår ut på hvert hull, og beste score av de to på hullet, blir lagets tellende score.

-Søndag spilles der singel-matcher; altså en mot en, der alle 12 spillere må i aksjon.
Kapteinen bestemmer hvem som skal spille Fredag og lørdag, og ofte blir de spillerne som viser god form og godt spill valgt til å spille flere matcher enn andre.

Ryder Cup har navnet sitt etter den engelske forretningsmannen Samuel Ryder (se vedlagt bilde) som donerte det flotte trofeet. Opprinnelig var Ryder Cup mellom USA og Storbritannia, og den første matchen ble spilt i 1927 på Worcester CC i Massachusetts.

Etter 2. verdenskrig ble USA svært dominerende, og fra 1979 ble Fastlands-Europa tatt med på Europas lag. Mange husker hvordan matchene forandret seg etter at Seve Ballesteros med sin vinnervilje kom med på laget.

Whistling Straits var opprinnelig en ide fra forretningsmannen Herbert Kohler jr. fra Wisconsin. Ønsket var å lage en golfbane ved Lake Michigan, en golfbane som i uttrykk og spillestil skulle være lik linksbanene på kysten av Irland. Herbert Kohler jr. er hovedaksjonær for Kohler Co., en familiebedrift fra 1873 som var blitt svært rike på hvitevarer og rør til våtromsindustrien. Kohler jr., som i ung alder begynte med golf, startet tidlig å investere i golfbaner og hoteller. Kohler Destination eier blant annet The Old Course Hotel i St. Andrews som også driver The Dukes Course utenfor byen.

Da Kohler kontaktet golfarkitekten Pete Dye for å lage Whistling Straits, hadde de allerede samarbeidet på flere prosjekter, blant annet Blackwolf Run GC ikke så langt fra området hvor Whistling Straits nå ligger.

Pete Dye har designet over 100 golfbaner. Han døde i 2020, 95 år gammel og var aktiv til han var 90. Han regnes av kolleger som en av de mest innovative golfbanearkitekter i historien og mange av de mest kjente arkitektene i dag har jobbet for han. Noen husker ham sikkert fra beskrivelsene av mange av hans baner som spilles på PGATour hvert år, blant annet TPC Sawgrass (banen med «The Island Green» på Hull 17).

Pete Dye startet planleggingen tidlig på 1990-tallet. Det vi ser i dag, er ikke det opprinnelige landskapet hvor der var en forlatt militær flyplass og meningen var å bygge et atomkraftverk. For å lage sanddyner og linksforhold med sandunderlag, ble det kjørt inn 610.000m3 med sand. Så formet man dette etter kyndig veiledning fra fra arkitekten. Pete Dye laget ikke arbeidstegninger, kun skisser, men han var til stede under det meste av byggetiden. Det tok 4 år å bygge banen og byggekostnadene var 10 millioner dollar.

Banen åpnet i 1998 og har arrangert U.S Women´s Open i 1998 og 2012, U.S Senior Open i 2007 og PGA Championship i 2004, 2010 og 2015.
Pete Dye sa etterpå at å bygge Whistling Straits er et «once in a lifetime project». Vanligvis får man et tett budsjett å forholde seg til, men her fikk han frie tøyler og åpent budsjett til å gjøre hva han ønsket. Og resultatet er blitt svært spektakulært; her må man slå perfekte slag til harde ondulerte fairwayer (vanskelig å forutsi sprett og rull) og innspill over juv til små greener langs bratte skråninger. Og de 1000 bunkrene (visstnok 1012 etter siste opptelling) er alltid i spill. Verd å merke seg er at det er kun greenbunkrene som blir raket, i de andre kan der være fotspor etter tidligere spillere. Vanligvis her kan man grunne køllen uten straffeslag i bunkre hvor der ikke ligger rake.

Det sies at om du ikke får lav score på Whistling Straits, glemmer du aldri opplevelsen av å spille denne «irske» golfbanen langs kysten av Lake Michigan.

For de gressinteresserte:
Fairways: Fescues; en blanding av 3 rødsvingel-sorter.
Rough: Fescues; en blanding av 4 rødsvingel-sorter
Greener: Creeping Bent; Krypvein
Hullene på Whistling Straits har navn: Hull 5: Snake, Hull 17: Pinched Nerve, et fantastisk Par 3-hull og Hull 18 Dyeabolical der innspillet over juvet foran greenen ofte skaper store problemer.

Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon