Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side    Søk på GOLFSIDEN Les mer        Her er DEBATTSIDEN

Oversiktsbilde av flere av hullene på Praia D'El Rey

20.11 Portugal:
OESTE REGIONEN – PORTUGALS ”NYE” GOLFDESTINASJON
Av: Louis Røren

Oeste regionen er området som begynner like nord for Lisboa og hvor kyststripen kalles sølvkysten/Costa da Prata. I Oeste regionen ligger også vinområdet Estramadura hvor man lenge har produsert utmerkete viner.

Regionen har vært relativt ”beskyttet” for masseturisme i mange år grunnet et noe utdatert veisystem. Motorveien A8 som åpnet for et par år siden (og er tilknyttet motorvei systemet fra Algarve i syd til Porto i nord) har ført til at området nå har skutt fart i industri- og eiendomsutvikling, ikke minst utvikles det nye turistområder og fasiliteter i stor stil. Så dersom man ønsker å spille golf på flotte (til dels strålende) golfbaner i landlige omgivelser i Portugal, er dette området å dra til.

Ingenting negativt sagt om Algarve og Lisboa-/Cascais-områdene, men de kan neppe sies å være spesielt landlige.

Oeste regionen fikk sin første golfbane på 1960 tallet med åpningen av en 9 hulls bane signert den kjente Frank Pennick. Banen heter Vimeiro og ligger helt ute ved kysten ved byen av samme navn.
Ute ved kysten finnes også en annen 9 hulls bane ved navn Botado (åpnet 1996) beliggende noe lengre nord, nær byen Peniche.

Begge banene er holdt i rimelig god hevd, men holder ikke en standard som gjør de egnet som egne reisemål. Begge banene har imidlertid tilliggende hoteller av brukbar standard (3*), og kan brukes for et kombinert badeliv og spill også på banene beskrevet nedenfor.
www.atlanticogolfehotel.com
www.golfvimeiro.com

Topp standard holder imidlertid noen av de andre golfbanene i området.

Hull 14 på Praya del Rey
Ikke minst golfbanen Praia del Rey som ligger helt ute ved havet rundt 8 mil/1 times kjøretur fra Lisboa flyplass. Banen åpnet i år 1996 og er signert av en av denne skribents favoritt-designere, amerikaneren Cabell Robinson (se egen artikkel).
 
I 1996 var området nærmest ubebygd og banen må ha fremstått som en formidabel golfopplevelse. Banen er fortsatt meget bra, spesielt de fire hullene som går i sanddynene langs havet. Men helhetsinntrykket er nok noe endret grunnet den relativt omfattende bebyggelsen som omgir baneområdet, selv om bebyggelsen er attraktiv og nesten aldri sjenerende nærliggende.

Opp gjennom årene har banen høstet en mengde lovord fra alle som har meninger og antatt greie på slikt. Så sent som i 2005 ble den kåret blant Kontinental-Europas 100 beste baner. Både i 2006 og i 2007 ble Praia del Rey kåret til Europas beste golfdestinasjon, votert inn av verdens golftur operatører. Jeg har forståelse for valget.

Foruten golfbanen, finnes på anlegget et flott 5* Marriot hotell beliggende inntil banen og i strandkanten. Rundt på området ellers finnes villaer og leiligheter hvorav en stor del er til leie i større deler av året. Et utmerket bo/spille alternativ som også gir muligheter til å få spille noen av de andre banene i området.
www.praia-del-rey.com

17. utslaget på Bom Sucesso

Bom Sucesso
Kun 10 minutters kjøring fra Praia del Rey ligger et helt nytt utbyggingsområde ved navn Bom Sucesso. (Bom betyr god/bra på portugisisk). Stedet åpnet sin 18 hulls bane i oktober i år og når jeg spilte den tidlig november var den i tilnærmet prefekt stand, dette til tross for at siste fairwayer/greener ble sådd så sent som i juli i år!

De første 9 hullene går i et relativt flatt lende, mens de siste 9 er vesentlig mer kuperte. Banen snor seg rundt på området blant leilighetsrekker som alle har et meget moderne uttrykk, og man skulle tro at dette ville skjemme spilleopplevelsen. Langt i fra. Banen som er signert den kjente banearkitekten Donald Steel ble et meget trivelig bekjentskap, og dit vil jeg gjerne tilbake.
www.bomsucesso.net

Fra 14. hullet på Golden Eagle

Golden Eagle
Det samme kan sies om en bane med en noe broget fortid. Banen ble opprinnelig kalt Golden Eagle, så Quita do Brincal, før den nå igjen heter Golden Eagle. Banen åpnet allerede i 1994, signert den kjente Rocky Roquemore (også signert Quinta da Ria/Cima på Algarvekysten eksempelvis).
 
Layoutmessig er den etter min mening et prakteksemplar, og ble da også i 1996 utnevnt til den beste nye banen i Portugal. Tilstandsmessig er den for tiden ikke helt der den har ambisjoner om å være. Men dagens eiere er i avslutningsfasen av et større oppgraderingsarbeide, samtidig som de utvikler området rundt til en omfattende og eksklusiv golfresort. Masterplanen forteller om totalt 4 golfbaner, hvorav bane 2 skal åpne allerede i 2010.
 
Golden Eagles bestående bane er allerede tildelt turneringen Portugal Open i 2010. Denne turneringen er den mest prestisjefylte i Portugal og sier sitt om banens kvaliteter. Golden Eagle ligger rundt 30/35 minutters kjøring fra Praia del Rey, innover i landet, nær byen Rio Maior, og rundt 1 time fra Lisboa enten man kjører A8 eller A1 nordover.
Banen er mer enn verd kjøreturen. www.goldeneagle-golfresort.com

Campo Real (bildet)
Den fjerde 18 hulls banen i Oeste regionen er Campo Real som ligger midtveis mellom de ovennevnte banene og Lisboa (rundt 4 mil på A8). Banen er til dels meget kupert og trang og er ikke av samme klasse som de forannevnte. Det beste med anlegget er det smakfulle 5* Westin hotellet som nylig åpnet og som ligger midt i baneområdet. Her finnes for øvrig også en god del moderne rekkehus som kan leies. Stedet synes å allerede være spesielt populært hos svenskene da stedets pro og de fleste spillerne observert under mitt opphold var svensker. www.camporeal.pt

Generelt
Jeg nevnte innledningsvis vinområdet Estramadura. Området har sin egen vinrute som vil gjøre et vingårdsbesøk/smaking til en hyggelig utfart (kanskje med unntak for sjåføren).
Nevnes må også middelalderbyen Öbidos som ligger kun15 minutter fra Praia del Rey/Bom Sucesso, tilsvarende også den tidligere fiskerlandsbyen Peniche som nå mer er blitt en populær ferieby.

Min erfaring fra dette området gav absolutt mersmak og anbefales herved som et likeverdig (og noe mer variert/annerledes) tilbud til de øvrige golf destinasjonene i Portugal

Reisen
Å fly til Lisboa fra Oslo gjør man helst med TAP Portugal som har flere non stop avganger i uken. Hos TAP slipper man å betale for golfbaggen samt for varm mat og drikke (inklusive alkoholholdige). Det er ikke ofte nå til dags at man kan nyte god gammeldags service på flyturen.
SAS har også flere nonstop avganger i uken Oslo/Lisboa.

Greenfee på ovennevnte 18 hullsbaner varier fra €50/€90 avhengig av sesong, bestillingsmåte og bosted. Ved litt nettsøk er det ikke vanskelig å få kjøpt greenfeebilletter for rundt €50 i store deler av året. Prøv eksempelvis www.teetimesanywhere.com.

Likeledes fant jeg et ekstremt rimelig bilutleie alternativ med nettadresse www.economycarrentals.com. Og bemerk at deres pris inkluderer full forsikringsdekning.Lykke til med søkene og God tur
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser


Kjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com