Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     

Norske baner

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 

Norske baner

Tilbake til første side

Se også oversikten over alle norske baner NORSKE BANER
En del svenske baner


Beskrivelse av en rekke etablerte 18-hullsbaner i Norge - og litt til. Klikk på de ulike banene under:
Arendal og O. GK
Asker GK
Borre GK, Borre

Bærum GK
Drøbak GK

Elverum GK
Grenland GK
Hauger GK
Kjekstad

Kongsberg GK

Kragerø  Les mer
Kvitfjell Les mer
Larvik GK

 

LOSBY GK
MELAND GK
MIKLAGARD
Nes GK, Vormsund
Onsøy GK
Oppegaard GK
Oslo Golfklubb
 

Skjeberg GK
Sorknes GK, Rena
Stavanger GK
Tyrifjord GK

Vestfold GK
Østmarka GK
Flere gode baner å velge mellom
Av: Asbjørn Ramnefjell
Interessen for golf i Norge bare fortsetter å øke. Nye baner åpnes fortløpende. Her kan du få et lite innblikk av de fleste 18-hullsbanene i landet ved å klikke på banene over. Noen  9 hulls baner er beskrevet under disse linjer. Gi meg gjerne tilbakemelding på banebeskrivelser. Skriv til : ar@golfsiden.com

Mye av grunnlaget for vurderingene er basert på banenes kvalitet, design og arkitektur. Det er i det lange løp er layout og design på de enkelte hullene samt sammensetningen av disse som teller mest. Vedlikehold, klipping av fairways og greener m.m. er også viktig. Det er lettere å få orden på kosmetikken enn å flytte på enorme jordmasser for å få den ønskede design. Når det gjelder design av golfbaner, har jeg gjennomført en del oppdrag i Norge i kraft av min lange erfaring innen golf siden 1963.


De fleste av de nye baneprosjektene bærer preg av ivrige medlemmer med dugnadsånd og en nesten uhemmet spillelyst. Det siste er ikke rart etter som medlemmene ofte har måttet vente i årevis for å slippe til på sin etterlengtede bane. God banedesign er mangelvare og underprioritert i Norge, dessverre. Med Miklagard Golfbane ser nå dette litt annerledes ut. Her har Robert Trent Jones jr. bidratt med design av ypperste merke. Han sier at d
et koster like mye å flytte jordmassene riktig første gangen som å gjøre feil. Det siste er imidlertid dobbelt så dyrt. Jeg har møtt argumentet: Vi har god hjelp av greenkeeper i utbyggingsarbeidet. En greenkeeper er som regel dyktig til å stelle banen, men han er ingen banearkitekt. Han kan hjelpe til med praktiske ting som drenering og utforming av tee-steder og greener slik at vedlikeholdet blir enkelt. 

Ville du slippe til en vaktmester til å tegne et nytt hus. Eller ville du la en som kjører preppemaskinen i et alpinanlegg konstruere en ny utfortrasé?

Gamle nihullsbaner
Rundt om i landet finnes det en rekke nihulls baner. Noen av dem er gamle. Disse bærer sterkt preg av at man ikke fikk tilgang til egnede områder før i tiden. Banene er blitt deretter.
 
Sjarmerende Bergen
Bergen GK
i Åsane utenfor Bergen har en nihullsbane som er lagt innimellom knauser og bratte skråninger. Bortsett fra et par av par 3 hullene er ikke hullene av spillemessig god design. Likevel må det kunne sies at banen er verdt et besøk pga sitt særpreg. Utrolig nok ha man fått frem mange gode golfspillere i klubben gjennom årene.

På Sommersetra ligger Trondheim GKs bane. Her er det et par bra hull, men også denne banen lider under dårlig design. Vi får håpe at de nye prosjektene i området gjør at trønderne får bedre spilletilbud.


Kristiansand
har kanskje den banen i Norge hvor utgangspunktet var dårligst. Resultatet er blitt deretter. Greenene er imidlertid i forbausende god stand - når de blir klippet ordentlig. Miljøet er fint i klubben. Flere gode spillere har utrolig nok blitt fostret fra denne banen. Det henger sammen med dyktig trenertilgang og et fint ungdomsmiljø. Et fint alternativ når man er på ferie på Sørlandet om sommeren.

Borregaard GK har gjennom Sarpsborgs store arbeidsgiver Borregaard (Orkla) hatt egen bane siden 1927. To av våre beste profesjonelle spillere Per Haugsrud og Øyvind Rojahn trådte sine barnesko her. Mangelen på snobberi er påtagelig - heldigvis. Her nyter hockey og golf samme respekt. Et fint miljø er blitt enda bedre med det flotte klubbhuset. Banen har virkelig svingt seg opp de siste årene gjennom fine utbedringer. Etter det siste årets forbedringer seiler Borregaard opp som den beste banen av de etablerte nihullsbanene i Norge. Gresstee'er, forbedriger av flere greener samt godt stell har hevet nivået på denne banen på en imponerende måte. Banen er tricky og ganske vanskelig å score på. Her kreves ballkontroll og presisjon. Kanskje det er derfor banen har fostret så mange gode spillere?

Etablerte korthullsbaner finner vi på Ballerud i Bærum og i Groruddalen i Oslo Øst. En minigolfrunde på disse banene er ikke noe dårlig alternativ til "ordentlig" golf - og så sparer man mye tid på de korte rundene.

I Lofoten finner du en morsom 9 hulls bane. Dette er den eneste banen i verden hvor du kan se solen 24 timer i døgnet om sommeren i følge Frode Hov.  www.lofoten-golf.no er adressen. Banen er en skikkelig links bane - fortsatt i følge Frode Hov.

Tilbake til første side
 
 
Annonser
ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf