Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side    Søk på GOLFSIDEN Les mer        Her er DEBATTSIDEN

16.10 Matz Modéer:
Ikke køllemaker, men golf club designer
På et seminar på Innesvingen forklarte Matz Modéer hvordan en golf club designer arbeider for en invitert gruppe tilhørere deriblant sisteårsstuderende på PGAs utdanning. Han gjorde foredraget meget interessant ved at han brukte en case hvor han hadde bygd et golfsett til en tidligere norsk og skandinavisk mester.

Seminaret kom i stand i forbindelse med at to ganger norgesmester og skandinavisk mester Per Heidenreich skulle få sine køller fra Matz Modéer. Per Heidenreich besøkte Matz Modéer på hans fitting centre på Huglo, like ved Stord. Slett ikke så usentralt som mange kanskje skulle tro.

Testingen av eksisterende køller
Det tok en dags testing for å finne frem til hva som kunne passe best for Per Heidenreich. En viss kommunikasjon mellom de to ble gjennomført før selve køllebyggingen ble gjennomført.

Først fikk Per Heidenreich en gjennomgang av sine ganske nye køller av et meget anerkjent merke. Denne gjennomgangen avslørte, som er vanlig for de fleste, gode fabrikksammensatte merker, store mangler i form av at køllene ”ikke var i slekt med hverandre”. Det vil si at det blant annet var store forskjeller i frekvensnivåer mellom køllene. Matz Modéer forklarte også hvorfor svingvekt er et tall eller en betegnelse som nærmest er verdiløs.

Per Heidenreich fortalte Matz at han likte driveren ganske godt, men hadde litt problemer med de andre køllene i sitt eksisterende sett. Det var ikke så rart fordi det var den eneste køllen som passet inn i hans måte å svinge på. De andre køllene viste svært store ulikheter i egenskapene, og de var ikke harmoniserte i det hele tatt. Det gjorde selvsagt jobben for Matz Modéer enklere. Det vil si: hadde køllene vært i harmoni med hverandre, hadde han kanskje bare foretatt små justeringer. Nå var det ingen vei utenom å bygge et helt nytt sett.

Performance fitting
Matz Modéer bygde nye køller til Per Heidenreich fra grunnen av. Gjennom performance fitting, hvilket innebærer at spilleren gjennomgår en omfattende testing med nøye utvalgte testkøller som Matz Modéer møysommelig har bygd opp for å isolere enkeltegenskaper i køllene, fant Modéer ut hva som var best for Per Heidenreich og hans måte å slå til ballen på.

Han bygde dem slik at både frekvensnivåene og MOI i køllene harmoniserte med hverandre. De fikk skikkelig monterte grep hvor de nederst ikke var tynne slik at du får et annet grep når du gripper ned på køllen. Skaftene ble stålskaft True Temper Dynamic Gold med sensicore innlegg som tar bort uønskede vibrasjoner.

Presentasjonen
Presentasjonen av køllene for en lydhør forsamling tok bortimot to timer. Tiden gikk fort fordi her var det enormt mye å lære for noen og enhver. Per Heidenreich fikk så se resultatet og var begeistret over hva han fikk se. Delikate køller. Wedgene var hoder lagd av den berømte club head designer Tom Wishon. Han har også ansvaret for driveren og spoonen (16,5 grader) som ble valgt. Club head designer Ralph Maltbys hoder ble valgt i jernkøllene og i hybridkøllen.

Golfsiden har i utgangspunktet vært litt skeptisk til andre køller enn de mest kjente merkene når det gjelder utseende. Derfor var det en behagelig overraskelse å se køllene som var meget delikate, innbydende og flotte å se på. Utseendet har alltid mye å si. En spiller som ikke liker utseendet på sine køller bør som regel skifte til noe annet.

Per Heidenreich ble meget begeistret over utseendet. Han kunne nesten ikke vente med å få prøve køllene.

Fornøyd?

Ble han også fornøyd etter spill med dem? Matz Modéer advarte mot at Per måtte venne seg til jernkøllene fordi de var såpass annerledes enn de han har vært vant til å spille med.

Per Heidenreich sto på 1. tee ca. 15 minutter etter at han hadde overtatt køllene. Han gikk rett på banen. Etter 9 hull var det en meget tilfreds Per Heidenreich som møtte Matz Modéer som hadde tatt seg en promenade etter forelesningen. Per Heidenreich var meget entusiastisk. De nye wedgene var meget gode å spille med. Alle de fire wedgene føltes helt like å slå med. Dermed ble det mye lettere. Det var bare å velge den køllen som skulle frakte ballen inn på greenen og slå på samme måte med alle wedgeene. Golfsiden snakket med Per Heidenreich etter runden. Han ga uttrykk for at driveren, spoonen og hybriden (21grader) var svært gode å slå med og løste de oppgavene som de skulle med hensyn til den måten Per Heidenreich svinger på. Han hadde noen slag med de lange jernene som han ikke likte. Det var i tråd med Matz’s spådommer. De er så forskjellige fra de han var vant til at det vil ta litt mer enn en runde å venne seg til. Hans gamle køller hadde nemlig grafittskaft som veier halvparten av hans nye stålskaft.

- Jeg er meget fornøyd og mener bestemt at dette er noe våre beste spillere må undersøke nærmere, sier Per Heidenreich i en kommentar til Golfsiden. – Jeg håper at noen av våre beste spillere nå tar en gjennomgang av sitt utstyr. De har ingen ting å tape. Matz Modéer kan gjøre utstyret deres bedre. Hvis ikke det er tilfellet, kan de jo bare bruke sitt nåværende utstyr.

Prisen
Hva koster det så å få bygd køller som passer til den svingen man har slik Matz Modéer gjør det? For å forstå svaret bør man se på hva man får.

Først må det til en grundig testing. Performance fitting er en metode som ikke er brukt så mye i Norge og derfor er temmelig ukjent. Det tar en hel dag å utføre denne testingen. Så tar det en uke å bygge køllene. Det tar altså en ekspert med inngående kunnskaper i det han holder på med rundt 50 timer å bygge et sett av beste kvalitet. I en slik setting er ikke dette dyrt. Det er omtrent prisen for et golfsett fra de anerkjente merkene i pro shop. Skal man ha fabrikksammensatte køller, koster altså disse omtrent det samme. Men da har man ingen garanti for at køllene ”er i slekt med hverandre”.

Fornøyde tilhørere
Det var en fornøyd gjeng vi traff etter seminaret. Noen ville dra til Huglo for å se nærmere på dette. Mange fikk høre ting de aldri hadde visst om golfutstyr tidligere.

Paul Nilbrink var en av dem. Han kom rett fra sin seier i Polen og var til stede på seminaret. Han var meget fornøyd: - Dette er midt i blinken. Det er mye man kan forbedre med utstyret. Å få sjekket at køllene er riktig lagd og er tilpasset spilleren er uhyre viktig. Dette var meget lærerikt, fortalte han til Golfsiden etter seminaret.PS: Per Heidenreich er styreformann i foreningen ToppGolf som har samlet inn adskillige millioner kroner til våre toppspillere de siste årene slik at de skal få muligheter til å realisere sine drømmer. Han var landets beste spiller i sin tid og har en viss greie på golf. Denne redaktør er daglig leder i ToppGolf og svært opptatt av kvalitet i alle deler av trening og utstyr. Derfor er kontakten med Matz Modéer opprettet. Matz Modéer er etter Golfsidens oppfatning en ener på området golf club design. Se www.4mostgolf.com og gjør deg opp din egen mening.
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
AnnonserKjøpe selge golfaksjer/-andeler?
Annonsering golfaksjer

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 

Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com