Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Profesjonell golf
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister

Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side          Debattsiden            Golfreiser

Marita Engzelius i trening i januar 2011 i USA

04.02 Marita Engzelius:
På College i USA - slik er det
Mange, yngre norske golfspillere drømmer om å spille golf på college i USA og samtidig få seg en god utdanning. Det er ikke noe hvilehjem. Der lærer de mye som ikke er så lett tilgjengelig i Norge. Marita Engzelius valgte å satse på college i USA. Hva som skjer videre, vet ingen, men hun gir seg selv et godt grunnlag for resten av sitt liv. Men det kommer ikke gratis!
 
Marita Engzelius vant NM i Trondheim i august i 2010. Hun vant overlegent. Det var bare så vidt hun fortsatte med golf for en del år siden. Hun hadde to timers reisevei til treningene i Asker GK. Hun bodde like i nærheten av Oslo GK. En regelendring i NGF med hensyn til hvilken klubb man kan representere i løpet av året, førte til at hun kunne spille for Oslo GK. Uten endringen ville trolig Marita holdt seg til hestesport som hun til da hadde drevet med.

Den treningsivrige Marita trente omtrent hver eneste dag innendørs gjennom vinteren. Det ga raskt resultater. Det tok ikke lang tid før hun var på representasjonslag.

I 2004 vant Marita Engzelius Suzann Challenge og fikk premien av presidenten i NGF Chrstian Anker-Rasch. Suzann Pettersen til venstre.

De to siste årene har hun studert i USA og har rundt to år igjen før hun er ferdig. Det er ikke noe hvilehjem å følge golf og undervisning på et seriøst studiested i USA. Det går klart fram av hennes svar under.

- Hvordan ser en vanlig hverdag ut for deg?
Marita forklarer i skjemaform:

Mandag/Onsdag/Fredag:
0520 God Morgen
0540-0715 Styrke- og kondisjonstrening
0745-0800 Frokost
0800-1000 Lekser
1000-1200 Skole
1200-1300 Lunsj
13.30 Dra på trening
14.00-18.30 Golf Trening
19.00-20.00 Middag
20.00-22.00 Lekser
22.15 Natta

Tirsdag/Torsdag
07.00-08.00 God morgen og frokost
08.00-11.00 Skole
11.00-12.00 Lekser
12.00-13.00 Lunsj
13.30 Dra på trening
14.00-18.30 Golf trening
19.00-20.00 Middag
20.00-22.00 Lekser
22.15 Natta

- Hvordan liker du deg i college systemet?

Marita: - Jeg liker meg bedre og bedre for hvert år. Det var en del nytt å venne seg til i starten, men når jeg først kom meg inn i systemet, har jeg hatt det utrolig bra! Forholdene ligger til rette for at jeg skal bli så bra som mulig i golf, og mine studier er svært godt tilrettelagt slik at de er mulige å gjennomføre samtidig. Men selv om jeg er fokusert og disiplinert med tiden, skulle jeg absolutt ønske at døgnet hadde flere timer…

- Har du noen gode råd til andre som ønsker å gå på college i USA?

Marita: - Først av alt bør man være tidlig ute med å ta alle testene og passe på at man kommer seg igjennom Clearinghouse (mange coacher er for så vidt også veldig flinke til å hjelpe til, men det hjelper å ha gjort en del selv, for det tar fryktelig lang tid). Når det gjelder å velge skole må alle finne ut selv hva de vil legge fokus på når de drar til USA. For meg var jeg ikke i tvil om at golfen var første prioritet og deretter skolen. Derfor valgte jeg å vektlegge følgende punkter da jeg skulle bestemme meg for hvilken skole jeg ønsket å gå på:

1) Treningsmuligheter/baner: Hvor bra er treningsmulighetene og banene laget får spille på og bruke? Finnes det flere ulike baner så man ikke blir lei av å spille på samme?

2) Coachen: Hvordan er han/hun som person? Kommer jeg til å komme overens med han/henne? Hvor mye kan coachen om golf, kan han/hun lære og hjelpe meg til å bli bedre?

3) Rankingen på laget: Selv ønsket jeg et lag som var ca på mitt nivå, jeg ville spille alle turneringene, men samtidig aldri føle meg trygg på en plass på laget.

4) Fysisk trening: Trener laget fysisk trening? Evt hvor ofte og hvordan ser den treningen ut? Da jeg besøkte skolene, prøvde jeg å få sett på spillerne når de trente slik at jeg kunne vurdere dette selv.

5) Jentene på laget: Hva synes de om golf? Er de ivrige til å trene eller liker de helst å ligge på stranden? For meg var det viktig at de likte å trene for da visste jeg at det var lettere for meg å trene slik at jeg kunne bli så bra som mulig. Er de åpne og positive? Føler du at du lett kunne få god kjemi og tone med dem? Dette er viktig fordi man er sammen med laget nesten hele dagen, og at lagseire er viktigere enn individuelle seire i collegegolfen.

6) Skolen: Hvor stor/liten er skolen og hva vil det bety? Har de studier som er av interesse? Hvordan er muligheten for hjelp hvis man trenger det grunnet mye fravær pga golfen?

7) Klima: Kan golf spilles året rundt? Regner det mye? Hvor varmt er det når det nærmer seg sommer (noen steder kan det bli for varmt for lengre treningsøkter)?

8) Byen: er det mye kø til og fra trening? Kriminalitet?
Jeg opplevde selv at det var veldig lurt å besøke de skolene som var aktuelle, og jeg fikk raskt ett innblikk i hvordan det egentlig var her borte. Når man snakker med coachene, har de alle en tendens til å overdrive og fortelle hvor fantastisk bra det er på hvert sted. Jeg likte å spørre de jentene som gikk på laget om både positive og negative sider med å gå på akkurat den skolen jeg besøkte. Jeg spurte spesielt om hvordan de opplevde coachen (både positivt og negativt), og jeg opplevde at de som regel fortalte meg sannheten. Jeg besøkte fem skoler og ut i fra en totalvurdering fant jeg at University of Tulsa var det beste stedet for meg. Jeg har aldri angret på det valget!

- Hvilke planer har du fremover?

Marita: - Nå blir det selvfølgelig å spille alle collegeturneringene fram mot sommeren og deretter komme meg hjem til Norge og spille turneringer hjemme og i Europa.

- Hva er målene i vår og på litt lengre sikt?

Marita: - Mitt største mål for 2011 ligger faktisk i styrkerommet. For at jeg skal klare å oppnå den svingteknikken jeg ønsker er jeg nødt for å bli sterkere. Ved å bli sterkere har jeg også muligheten til å oppnå en mer stabil sving som vil være viktig for meg framover i min karriere. Mitt hovedmål er å være blant de beste college-spillerene i USA vinteren 2012 og leve av å spille på LPGA touren innen 2017.

- Har du fått mange venner i USA?

Marita: - Ja jeg har fått veldig mange gode venner. University of Tulsa, som jeg går på, er et veldig lite college i amerikansk sammenheng med bare 4100 elever. Det er lett å bli kjent med folk når man ofte møter de samme menneskene i klasserommet eller rundt på skolen. Jeg må jo også si at vi jentene på golflaget er veldig gode venner, og jeg har nok fått mange venner for livet her borte.

- Har du noen tanker rundt fremtidig bosted? USA, Norge eller andre steder?

Marita: - Det er selvfølgelig vanskelig å si noe om det nå, men hvis golfen går dit jeg vil kan det nok hende at jeg blir boende deler av året i f. eks USA. Jeg trives godt her borte, og treningsmulighetene og mulighetene for helårsgolf er viktige for en stadig golfutvikling. Men jeg trives aller best i Norge hvor hele familien min bor, så til syvende og sist flytter jeg nok hjem til Norge.

- Har du flere tanker som du ønsker å ta med?

- Jeg vil oppfordre alle hjemme som går med en drøm om å satse på golf, om å satse på et golfstipend i USA. Det er en fantastisk mulighet, og jeg føler meg privilegert som har fått denne muligheten. Jo flere norske jenter vi blir som satser, jo bedre blir muligheten for at flere av oss lykkes. Jeg tror det ville være positivt for hver enkelt av oss, for golfmiljøet hjemme og for golfens status som sport i Norge.

USA - en god løsning
Golfsiden anbefaler dem som ønsker å satse på golf å søke seg til USA og studier der. De aller færreste klarer å leve av å spille golf. Når man har en utdanning i ryggen, vil utøverne ha en trygghet både under og etter skolegangen.

Vi har hatt en del norske utøvere som har sett meget lovende ut og som har studert i USA. Flere av dem sitter nå i gode jobber etter at de har innsett at de ikke nådde opp i den profesjonelle verdenseliten. Nå har de både gode jobber og glede av golfen sin - kanskje som reamatøriserte spillere med et godt liv.

Det er selvsagt gode muligheter for å klare seg meget godt selv uten utdanning og uten å ha nådd målsettingen om å kunne leve av golfspillet. Utenfor golfmiljøet er det imidlertid vanskeligere å få seg en tilfredsstillende jobb uten fagutdanning.



Tilbake til første side

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon