Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser

Irland på sitt beste

28.05 Golfreiser:
IRLAND - EN GOLFSPILLERS DRØM

Tekst Louis Røren mai 2017. Bilder: Lough Erne Resort og Slieve Russell Hotel

Irland er en golfspillers drøm. Her fins det plenty med spille- og botilbud i alle kategorier, fra det mest poshe til det helt enkle. Her fins noen av verdens beste og mest utfordrende linksbaner, supre parkbaner, samt utallige perler av 9-hulls baner som du kan spille for godt under en norsk hundrelapp. Verdens hyggeligste vertskap er en bonus.

For enkelhets skyld omtaler jeg Irland som en destinasjon selv om øya består av to stater; Republikken Irland samt Nord Irland. Irlendere begge steder liker å omtale seg som nettopp irlendere, uten å skjele nordover eller sørover. Hva golf angår er det irske golfforbundet verdens eldste sådanne, etablert lenge før dannelsen (i 1948) av to uavhengige stater. Forbundet (Golfing Union of Ireland) representerer den dag i dag begge statene.

Med en totalbefolkning på rundt 6,3 millioner (4,6 i republikken og 1,7 i nord), et areal rundt 1/5 del av Norges, og rundt 400 golfbaner, er det så man knapt rekker å skifte gir fra man forlater den ene banen til ankomst neste. Innen tre timers kjøring fra den ene kysten til den neste dekker du det meste av geografien. Det skal også legges til at veisystemet på øya er førsteklasses (takket være EU), og veimerkingen er blitt betydelig bedre enn den var bare noen år tilbake. Men venstreside kjøring holder de på.

Hva med været, spør du? Jo da, Irland har mye vær. Hyppig skiftende, uberegnelig, godt, vått, tidvis vindfylt, med videre. Men min erfaring er at det er vesentlig bedre enn sitt rykte. Jeg har besøkt øya årlig de senere år, som regel i april og/eller oktober. Hver gang har jeg kommet hjem solbrun og tørr - og med stjerner i øya. I april i år var det relativt kjølig (dog ikke som i Norge på samme tid), og jeg opplevde totalt kun rundt 6 minutter, gjentar minutter, med regn i tre omganger i løpet av den uken jeg var der. Dagen før jeg skriver dette møtte jeg en norsk golfspiller som sammen med sin fru i fjor hadde besøkt den nordligste delen av republikken på min anbefaling. Han var helt klar på at denne turen er den beste og flotteste de har vært på de siste 20 årene! La derfor ikke vær bli en (dårlig) unnskyldning for ikke å besøke denne fantastiske øya, hvor menneskene utviser en positivitet og gjestfrihet du ikke vil oppleve så mange andre steder. Hva konsekvensene blir vedrørende nasjonsgrensene mellom republikken og Nord-Irland når Brexit blir gjennomført er det ingen som vet i skrivende stund, men nord-irene selv var/er imot utmeldelse fra EU.Irland har mye bra å by på. Bildet er fra Trump Doonbeg

På denne min siste reise spilte jeg fem runder golf. En runde på den eneste 5* golfresorten og den beste parkbanen i Nord-Irland, som ellers er mest kjent for sine praktfulle linksbaner. Deretter en runde på en av de beste resortene/parkbanene i republikken samt to runder på noen perler av 9-hulls baner og avslutning på en av de beste linksbanene som fins på de Britiske øyer; Trump Doonbeg på Irlands vestkyst. Denne omtalen vil kun omhandle de to førstnevnte.


LOUGH ERNE RESORTOversiktsbilde

I det vestligste området av Nord-Irland ligger resorten Lough Erne, tilliggende den store innsjøen ved samme navn. Her ble det tidlig på 2000-tallet anlagt en de-luxe resort inkludert en super golfbane signert Sir Nick Faldo som åpnet i 2007 til mye fanfare. Det lå allerede en 18 hulls golfbane i området. Denne er senere blitt en integrert del av resorten slik at der nå fins to x 18 hulls baner av forskjellig karakter og prisklasse. Den eldste (fra 1992), Castle Hume, banen er en flat, lett å gå, men absolutt fullverdig parkbane i beste tradisjon. Den har da også vært åsted for mange større turneringer. Faldo-banen er en krysning av park-, lake- og skogsbane med et visst linkspreg og ligger i et relativt kupert terreng. Hele 11 av banens 18 hull har vann i spill. Banen er helt klart anlagt med større turneringer for øye. Banen er absolutt gåbar, men grunnet geografien og relativt lange avstander mellom noen av hullene er det nok tilrådelig med buggy for de fleste. Begge banene er som regel åpne og spillbare hele åretSignaturhullet nr 10

Lough Erne Resort ligger rundt 2 timers kjøring i nordvestlig retning fra Dublin flyplass. Området er kjent som Enniskillen, vakkert og historisk interessant, kanskje spesielt om du er opptatt av vikingtiden. Som så mange andre resorter/baner på øya ble også Lough Erne rammet av de økonomisk tøffe tidene etter 2007/8 og ble overtatt fra daværende eiere i 2013 av et fond spesielt opprettet for den generelle situasjonen i Irland på denne tiden. Nye (amerikanske) eiere er nå kommet til og en ny giv er innført. Det merkes på et utsøkt servicenivå og super vedlikeholdsstandard på golfbanene.

Fasilitetene for øvrig har hele tiden vært av det ypperste slaget, inklusive bostedene, det være seg hotellet eller de frittliggende bungalowene/leilighetene i karakteristisk design. Det burde rekke å si at G7 toppmøtet i 2013 ble avholdt her.

En anekdote fra dette møtet er at Putin ikke ønsket å bade i samme basseng som Obama, og i stedet svømte en tur alene i innsjøen som både var kald og lang.

Lough betyr for øvrig Lake eller innsjø. Her kan du bo og/eller spille golf med flere alternativer til en forbausende rimelig kostnad ved kjøp av diverse pakker. Et herlig spa med thai terapeuter er selvsagt også en del av opplevelsen. Et par kilometer unna ligger den historiske byen Enniskillen med en gammel borg fra det 1500 århundre og mye mer. For øvrig kan det leies båt på stedet, både med og uten styrmann for kortere eller lengre turen på innsjøen, og du kan eksempelvis selv ta båt inn til byen. Per landevei ligger den kun noen få kilometer unna.Det 16. hullet

Nettsteder:
www.lougherneresort.com 

www.enniskillen.comSLIEVE RUSSELL HOTEL - GOLF & COUNTRY CLUBEn fantastisk resort

En liten times kjøretur sørover fra Lough Erne Resort ankommer jeg mitt neste stoppested; Slieve Russell Hotel som ligger i Cavan kommune, nær byen Ballyconnell. Resorten ble anlagt på 1990-tallet av den gang Irlands rikeste mann. Det er han ikke lenger, og eier da heller ikke dette stedet. Som for ovenfor omtalte Lough Erne Resort, ble også Slieve Russell Hotel offer for de økonomisk trange tidene etter 2008. Stedet ble overtatt av samme fondet, som så fant nye eiere til resorten i 2015. Stedet er nå tilbakeført til fordums storhet, og storhet det er. Der fins flere flotte steder, slott, herregårder, luksushoteller og resorter i Irland, og dette hotellet hører til blant dem. Ikke bare er hotellet enormt og luksuriøst, men den tilhørende golfbanen matcher hotellet aldeles utmerket. Sjelden har jeg opplevd større og mer omfattende blomsterprakt på en golfbane. Det er som å oppholde seg i en Edens hage. Banen er en utpreget åpen parkbane beliggende i et svakt bølgende terreng som gjør den enkel å gå, om ikke nødvendigvis å spille. Her er eksempelvis masse vann i spill, og skjønnhetsinntrykkene kaller på kamera og måpende beundring. Banen har siden åpning avholdt flere større PGA turneringer som sier litt om banens kvaliteter. I tillegg til den flotte 18 hullsbanen har stedet også en flott 9 hulls par3 bane samt en minigolfbane. I stil med de opprinnelige ambisjonene tilbyr også stedet andre aktiviteter som sykling, lærdueskyting, riding, fiske med videre. Et aldeles utmerket sted for alle i familien. Det skulle være unødvendig å nevne at hotellet også har flere typer restauranter og barer samt et omfattende Spa og Wellness senter.Velstelt og innbydende

Også Slieve Russell hotell ligger rundt 2 timers kjøring fra Dublin flyplass sånn omtrent midt inne i Republikken. Jeg kan trygt anbefale et besøk hit både for å bo og spille golf. Og er du ikke blitt mett på golf, eller skjeler litt til reisebudsjettet kan det anbefales å vurdere spill på de utallige 9 hulls banene som finnes på de fleste mindre stedene/byene med en irsk respekt for seg selv. Ofte er de ubemannete på ukedagene og koster lite, de fleste €10 for 9 hull/€15 for 18), men er velstelte og vel verdt kostnadene.
Jeg vil også gjerne slå et slag for den utmerkete tjenesten som tilbys av selskapet Clubs to Hire som leier ut køllesett for €35 til €60 for en uke. Køllesettene fornyes hvert år og er av prestisjemerkene TaylorMade, Callaway, Wilson med videre. Selskapet har eget lokale i avgangshallen på Dublin flyplass der køllene hentes ved ankomst og tilbakeleveres ved avgang. Mer behagelig enn det blir ikke en golfreise, og du er alltid sikret at du har køller å spille med ved ankomst.

God reise!

Nettsteder:

www.slieverussell.ie

www.golfersguide.ie

www.clubstohire.comFra putting greenen

Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon