Leserbrev Golfbutikk/-aksjer Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
 
Sitatet


"The more I practice, the luckier I get"

BEN HOGAN

 
 
Nyheter

Tilbake til første side Søk på GOLFSIDEN Les mer Her er DEBATTSIDEN Annonsering golfaksjer
Tilbake til Irland

Mange flotte linksbaner i Irland
Foto: Asbjørn Ramnefjell

04.01 Irland:
Links golf - en annerledes opplevelse
Av: Louis Røren
Å spille golf på en naturlig linksbane er en ganske så forskjellig opplevelse fra den vanlige golfrunden.
Presisering av benevnelsen ”naturlig links” synes nødvendig da det eksisterer en god del baner som hevdes å være linksbaner. Mange av disse er links av karakter og som sådan til dels kan forsvare beskrivelsen, men langt fra alle kan benevnes naturlige linksbaner.

Det kan kun de baner hvor naturen og vær elementene har spilt og spiller en overordnet rolle i utforming og opplevelse.

Linksbaner oppstod ofte som et resultat av sterke ønsker, men dårlig råd. Og de fleste av de eldste (og fremdeles i dag blant de beste) linksbaner kostet det minimalt å anlegge. Derfor ligger da også mange naturlige linksbaner i områder som ikke kunne brukes til annet, områdene mellom havet og der hvor marken var dyrkbar. Altså forbindelsen mellom havet og dyrkbar mark, herav benevnelsen links.

Å spille en naturlig links bane er ingen ”spasertur i parken” – snarere en (ofte) hutrig og vindfull ekskursjon langs havet – en macho sak, spør du meg, eller golf på steroider, som en irsk kollega har kalt det. Her finnes ingen manikyr eller pedikyr av verken baner eller spillere. Hestemøkk, kuruker eller gressende sauer er mer nærliggende, selv om de sjelden er synlige annet enn i omgivelsene.

Naturlige links baner er ofte lagt så langt ute på steder at havet nærmest skyller rundt greenkantene og er så til de grader ukonvensjonelt konstruert (mye fra naturens side) at alle etablerte forestillinger og lærdom om hva som utgjør en god golfbane bare må forkastes. Her dominerer blinde utslag, blinde innspill, ukonvensjonelle og dype bunkere og andre hindre som man ofte ikke ser før man omtrent snubler i dem. Rough, semirough og fairways går omtrent i ett – til man ender opp i den reelle roughen, og den er av siv og gresstuster som nesten alltid vinner slaget om hvem sin ball det er – det er bare å si ”goodbye ball”.
Fairwayene er som regel harde med lite løftende gress, ondulerte alle veier så det holder, pluss litt, greenene ofte likeså, men ærlige og gode uten nødvendigvis å være ubehagelig raske.

For mange, spesielt gode og erfarne spillere, er det å spille på en naturlig linksbane den ultimate golf opplevelsen, og en tidligere skeptiker som meg er ikke det lenger.

Det underlige er at selv de dagene hvor værelementene består av sterk vind, tåke og litt regn blir opplevelsen storartet – som om det er slik golfspillet er ment å være! Det er så man reelt lengter etter et neste besøk, og det sier det meste.

Ovenstående refleksjoner kommer etter et besøk sent i høst til nordvest kysten av Irland, et av verdens mest vær utsatte kystområder i Europa. Her ligger noen av verdens røffeste og tøffeste linksbaner på steder man ”ikkje skulle tru at nokon kunne bu”. Det gjør det da heller ikke.

Men golfbaner har de lagt der.

Forberedelsene
Opplevelsen av annerledeshet begynner i god tid før selve reisen. Faktisk allerede under forberedelsene fremstår forskjellene. En urolig, noe skeptisk forventning bygger seg opp.
Blir været bra? Tenk om det regner og blåser hatter og høy? Tykk tåke?
Shortsen og badebuksene forkastes. Ut av poser og skuffer hentes ull lua, superundertøyet og allværshanskene. Golfskoene med beste vanngarantien pusses og pakkes. Fra skapet tas regntøyet, regntrekket og regnhatten. Omtrent som man ville pakke for en tur til fjells.
Noen ganger får man imidlertid ikke bruk for mye av dette, hvilket jeg opplevde på min reise, men det sier alt om hvilke forestillinger og forventninger de fleste har.

Faktaboks
SAS flyr nonstop til Dublin fra Oslo hver dag ex lørdag.
Fra rundt kr 1000 tur/retur. Golfbag koster i tillegg.
Flytid litt over 2 timer.
www.sas.no

Ryanair flyr også nå fra Torp til Dublin flere ganger i uken.
Høyst varierende kostnad, men vær obs på ekstrakostnadene
for golfbag og øvrig bagasje.
www.ryanair.com

Fra Dublin kan man kjøre til vestkysten på rundt 3 timer
på stort sett gode veier. Lokalt er ofte veiene kronglete og dårlig merket.
OBS: Venstrekjøring!
Man kan også fly fra Dublin til Cork, Sligo, Donegal, Galway og/eller Shannon
relativt rimelig, men alle steder koster golfbagen ekstra.
www.aerarann.com

For golfbaner/områder, sjekk ut;
www.visit.irland.com
www.northandwestcoastlinks.com
www.irelandwest.ie
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN
Si din mening!!


Leter du etter noe? Søk på GOLFSIDEN etter noe du lurer på. Kanskje du finner det du søker på tusenvis av Golfsiden-sider som ligger ute på nettet. Les mer

Skal du annonsere kjøp eller salg av aksjer/spilleretter eller brukt utstyr?
Skal du annonsere selv? KLIKK HER

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


Tilbake til første side

 

 
 
Annonser

 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ar@golfsiden.com 


Henvendelser annonser:
Asbjørn Ramnefjell
TLF: 67 14 10 90
Mob: 900 900 72
ar@golfsiden.com