Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
   

Leserbrev
Til til første side

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 
Leserbrev
tilbake til første side

Tilbake til Golftips


Ukens tips uke 4 - 2002

Den nye golfsvingen - med David Leadbetter
Denne artikkelen som ble skrevet 15.01.02 er tatt med i samlingen over Ukens tips. Noen har sett artikkelen før, men den kan gjerne gjentas:

Fremtidens sving?
Av. Asbjørn Ramnefjell
David Leadbetter er kanskje verns beste trener. Han har fått frem mange gode spillere og bygd opp en formidabel organisasjon innen golfinstruksjon. Han har de siste årene være guruen millioner lytter til.

I januarnummeret av Golf Digest har han en interessant artikkel om ”Swing of the Future”. Denne skribent har alltid vært opptatt av å forsøke alternative metoder når svingen ikke fungerer som ønsket. Derfor var det spesielt interessant å lese David Leadbetters betraktninger rundt denne kontroversielle måten å svinge på - den første fornuftige forenkling av den kompliserte golfsvingen denne skribent noen gang har sett og oppdaget.

Han griper fatt i to ting innledningsvis. Det ene er at når man starter fra en statisk posisjon,  blir det mye spenning i adresseringen og for mange tanker i hodet. For det andre skal svært mye synkroniseres for at resultatet skal bli bra; hender, armer, skuldre og hofter. Dette er som alle vet meget komplisert.

David Leadbetter tenkte da at han ville forsøke å eliminere alle feilene i starten av baksvingen. Hvis spilleren kunne skaffe seg en god posisjon å slå fra halvveis i baksvingen, ville golfspillere kunne slå mer konsistent, rettere og med større kraft. Hva mer kan vi be om?

Dette passer fint sammen med denne skribents eksperimenter med å finne en god og kontrollert posisjon å slå fra på toppen av svingen. For mange år siden hadde jeg vanskeligheter med å få kølla i riktig posisjon på toppen av svingen. Derfor eksperimenterte jeg med å ta en full baksving og stå stille og få treneren til å kontrollere at kølla lå riktig. Deretter slå jeg fra den stillestående posisjonen. Det var på trening. Det fungerte bra. Slagene ble meget bra. Etter mange år tok jeg dette med ut på banen når svingen ikke fungerte. Resultatet var såpass bra at metoden nå er permanent – i hvert fall inntil videre.

David Leadbetter bruker denne teknikken på flere av sine elever. En av dem er den uhyre lovende Charles Howell III. Han har den beste ball striking stain på PGA Tour’en. Han spilte inn 1,5 millioner dollar i fjor.

Hemmeligheten går ut på å svinge halvveis tilbake i baksvingen. Da ligger venstre hånd vannrett, og det er 90 grader i håndleddet. Kølla peker med andre ord rett opp sett forfra. Bakfra ligger den i sving planet; den heller litt mot venstre i samme vinkel som svingplanet Nå står du klar akkurat som en baseballspiller som skal til å slå. Fra denne stillestående posisjonen kan du nå fullføre baksvingen og slå ditt ”normale” slag. Hvis du prøver dette på driving rangen, vil det neppe ta mange slagene før du treffer ballen bra. Kanskje så bra at du blir fristet til å ta denne metoden med deg ut på banen. Her er det en psykologisk sperre; ”hva sier de andre?” Det skal du være sterk nok til å gi blaffen i. La dem i stedet for å bedømme svingen din, bedømme resultatet!

Med denne metoden kan du bli kvitt:
* For tidlig vridning av kroppen
* Golfspillerens fiende nr. 1 ”Reverse pivot”
* Et strakt venstrebein i baksvingen
* Manglende bøy i håndledd (Noe for Vibeke Stensrud?)

Du oppnår:
* Riktig posisjon for kølla i baksvingen
* Bra skulder-turn
* God vidde i svingen som er avgjørende for kraftige slag
* Knærne har omtrent samme posisjon som ved normal adressering

Fra den stillestående posisjonen halvveis i en ellers normal baksving er det bare å fullføre baksvingen og ”kline” til. Men husk å fullføre baksvingen skikkelig for å få et godt resultat. Ikke ”rush”! Take your time, og begynn nedsvingen med underkroppen. Da får du fin rytme.

David Leadbetter nevner også i sin artikkel i Golf Digest at det går an å bruke metoden på chipping også. Da starter du slaget ved å plassere kølla så langt bak ballen som en normal baksving ville vært med det slaget du ønsker å slå.

Det er bare å gå ut å trene på dette. Gjerne innendørs. Da ser du nemlig ikke hvor dårlige de første forsøkene blir, MEN du ser dessverre ikke hvor bra det går etter at du behersker dette - til fullkommenhet!? - når du har slått 10-15 baller!

Lykke til!

 

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn



tilbake til Leserbrev

 
 
Annonser