Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser
18. hull på Hills er plassert inne i et nedlagt naturlig grustak.

12.01 Golfreiser:
Catalunya - herlig golf! 
Golfsiden har skrevet om Spania og golf flere ganger. Dette har vært et meget populært reisemål for norske golfspillere i rundt 50 år. Det er vel verdt en rundtur.

Catalunya
Av: Gunnar Skrautvol
Golfsiden har vært på en liten rundtur i Catalunya. Dette er den spanske regionen som i tillegg til å være nærmeste omland til Barcelona også er den økonomisk sterkeste del av Spania – og som er blitt kjent langt utover Spanias grenser som regionen som sterkere enn til og med Baskerland i nord ønsker løsrivelse fra Spania og selvstendighet. Her har de sitt eget språk – catalansk – eget «kjøkken» med tydelig særpreg og eget flagg. Det du ser overalt hvor FC Barcelona spiller kamp, og du ser det hengende ut fra nærmest annethvert vindu i hele regionen. De som bor her kaller stolt Catalunya et land – ikke en region. I høst gikk faktisk et flertall i folkeavstemning inn for løsrivelse fra Spania – men dette blir det nok på grunn av spansk føderal lov ikke noe av, i hvert fall ikke på mange, mange år.

Bortsett fra en av nordmenns favorittbyer, Barcelona med katedraler og Gaudi, FC Barcelona med Messi og Neymar og alt som ellers trekker der, alle de pittoreske småbyene og milelange badestrender – har også Catalunya golfbaner for enhver smak, deriblant noen av de flotteste golfanleggene i Europa. Golfsiden tar mer enn gjerne leserne med på en liten tur rundt på de aller beste av disse, alle vel verdt en egen tur for å oppleves.

El Prat
Å oppleve hvilken som helst pro-turnering på høyt nivå på nært hold, enten det er på Europa Touren eller PGA Touren, er en opplevelse alle golfspillere burde unne seg minst en gang i livet! Å være tilstede på Europa Tour-turnering i Spania med Miguel Ángel Jiménez på plass er underholdning av første klasse!

Spanske Åpne
Golfsiden var tilstede på den fabelaktige banen til Real Club de Golf El Prat på forsommeren – på finaledagen – da Spanish Open ble spilt der. De fleste har kanskje sett Jiménez «klovne» med ulike oppvarmingsøvelser på Youtube. Det som vises der er bare peanuts i forhold til det repertoaret av bøy-og-tøy-akrobatikk og showmanship denne utrolige spilleren oppviser live på touren. Med og uten sigar – men alltid med gliset på plass. Og så kan man lures til å tro at mannen bare er en stor gjøgler … Helt feil!!

Denne storsjarmøren og gentleman'en er en av de mest seriøse og dedikerte spillerne av alle. Han er allerede 51 år, og trenger kanskje også derfor å være ekstra skjerpet for å holde følge med alle de unge, fremadstormende atletene han konkurrerer med.

Golfsiden fulgte med Jiménez fra han ankom til oppvarming på rangen der han utførte oppvarmingsøvelsene sine til stor jubel og applaus. Har du ikke sett dem før, så titt her: Jimenez varmer opp  Så fulgte 30-40 minutter med slagtrening. Superfokusert slo han seg gjennom køllene med coach og caddie til hjelp for å finsjekke alle detaljer.

Mannen har et slagrepertoar og tilslag som kan gjøre hvemsomhelst misunnelig – og han er altså nesten dobbelt så gammel som resten av spillerne på Touren. Han hadde vunnet Spanish Open på PGA Catalunya i 2014, og var selvsagt innstilt på å forsvare tittelen i 2015. Til det hadde han blitt liggende for langt bak engelskmennene James Morrison og David Howell som delte ledelsen før sisterunden med 7 under par. Jiménez lå på 10. plass - 6 slag bak.

Da de beste spillerne skulle ut på sine siste 18 hull var det en ganske stor crowd tilstede i området rundt første tee, kanskje 3000 i alt. Da gruppen til Jimenez ble ropt frem til start og presentert, ble spanjolen mottatt som om han hadde vunnet hele turneringen med jubel og klappsalver. Så kom det en magisk reaksjon fra Jiménez … han fisket opp mobilen fra lommen sin, satte i gang kameraet og sto der og filmet hele tilskuerskaren fra høyre mot venstre! Og fikk selvfølgelig alle tilstedeværende til å brøle av latter mens caps’er svevet over forsamlingen. Da Jiménez hadde sendt driven sin av gårde, satte han i gang med sin egen «Ángel’s Army» som var minst 2/3 av alle som ville følge spillet rundt banen.

Og underholdning ble det – men nå ble det stort sett underholdning i form av glitrende spill. Han slo til med en 67-runde med konsentrasjonen på topp fra første drive til siste putt – og endte opp på en delt 2. plass. Denne mannen er en publikumsmagnet av de helt sjeldne og gull verd for Europa Touren så lenge han holder det gående der. Skulle det by seg en anledning for deg som leser dette til også å følge Miguel Ángel Jiménez live på touren, så anbefaler Golfsiden på det sterkeste at du gjør det.

(Artikkelen fortsetter under bildene)Femstjernershotellet DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Center La Mola ligger midt inne i golfanlegget – omgitt av 45 hullKlubbhuset på Barcelonas eldste golfklubb med aner 100 år tilbake, vitner om en klubb som er fremtidsorientert. Rent og lekkert i linjene, superfunksjonelt – og nydelig, nennsomt lagt inn i landskapet.


Det ser kanskje snilt ut, men dette er antagelig El Prats vanskeligste hull – nummer 8 på OPEN-banen. Trær på begge sider, smalere enn bildet kan gi inntrykk av og med 373 m fra gul tee kreves el langt og presist utslag for å gjøre innspillet mot en godt bevoktet liten green med lite plass å stoppe på.

Hull 12 er favoritthullet til Greg Norman. Oppoverbakke med en dogleg til venstre. Fairwayen heller ganske mye til venstre, så her kreves presisjon og tungen rett i munnen for å bli liggende med et godt leie for å angripe greenen som ikke mindre enn 8 bunkere bare venter på den som ikke har full kontroll over både linje og lengde. Og treffer du ikke greenen, så er dette et hull det er fort gjort å legge igjen både ett og to ekstra slag på. Et flott hull er det!

El Prat er en av Spanias beste baner – designet av ingen ringere enn Greg Norman – og er et anlegg på til sammen 45 hull, som utgjør fem nihulls sløyfer som i ulike kombinasjoner settes sammen til i alt 9 forskjellige baner – hvorav 2 mesterskapsbaner – hhv OPEN (hvor de store turneringene som Spanish Open går) og BLUE som er litt snillere. Hele anlegget er utrolig velfrisert, og lett å gå (selv om den OPEN-banen som møter Europa Touren måler ubeskjedne 6672m).

«Vanlige» folk har lengder på 6055 (gul) og 5109m (rød) å kose seg med. BLUE er litt kortere – spiller 5898m fra gul og 5057m fra rød tee. Vi anbefaler et dypdykk på banens hjemmesider for å se nærmere på dette fantastisk flotte anlegget – og å legge turen innom til denne Barcelonas eldste golfklubb med et av de nyeste, og mest velstelte «banekomplekset» når du befinner deg i Barcelonaområdet. Ja, det er strengt tatt verdt turen nedover bare for å oppleve El Prat.
Hjemmesiden til Real Club de Golf El Prat finner du her: http://www.realclubdegolfelprat.com

Lumine Golf & Beach Club
Alle som har vært på en Troon Resort og opplevd «The Troon ExpeRyder Cup-favorittenrience» vet hva som venter når du kommer dit. «Rød løper på første klasse …» er ingen dårlig beskrivelse.

Lumine Golf & Beach Club, 10 minutter fra stranden i fiskelandsbyen Cambrils og like ved den historiske byen Tarragona på Costa Dourada, tre kvarters kjøring sørover fra Barcelona, er en Troon Resort – av aller beste merke. De omtaler seg selv som et «Sports Complex», et tegn på at de ønsker å tilfredsstille kravene til også de mest kresne toppspillerne. Derfor er det ikke overraskende at Europatourens Qualifying Schools Second Stage nå årlig legges hit. Også Nordea Tour har lagt sin vinterserie her. Her er det ikke mindre enn 1700 dekar med 45 av de nyeste golfhullene i Spania, fordelt på 3 baner.

Greg Norman – den legendariske «Great White Shark» – har her sluppet til med sin kreativitet og lange erfaring fra PGA-touren i et variert terreng bare noen driver unna Middelhavet. To supre baner har det blitt fra hans hånd – mesterskapsbanen og resortens hovedattraksjon The Lakes fra 2008, og 9-hulls banen The Ruins. The Lakes er som navnet forsiktig antyder prege av vann, mye og ofte vann … – der den ligger midt i et av Catalunyas våtmarksområder.

På The Lakes er det bare tre hull – 1, 10 og 17 – som ikke har vannet i spill …

The Lakes har par 71, og måler 6317 m fra hvit tee, 5934 fra gul og 4988 m fra rød tee. Greenene utgjør et samlet areal på 13805 m2 – eller gjennomsnittlig 767 m2 per green.
Når man ser utover banen, skjønner man valget av navn: The Lakes. Bygget for å virke som en linksbane gir den hvert år store utfordringer for de som forsøker å kvalifisere seg for Europatouren gjennom European Tour Qualifying School hver høst.

Og så har vi det Golfsiden opplever som en perle av en bane – også en fullverdig mesterskapsbane – The Hills (bilde på toppen av siden). 18 fabelaktige hull i litt (som navnet sier) bakkete terreng som i tillegg til å være en sann nytelse som golfhull også byr på en spektakulær utsikt fra hele banen utover Middelhavet, til strender og landsbyer med fiskebåthavner, en enorm fornøyelsespark ved Port Aventura og videre inn mot fjellmassivene i Pyreneene i det fjerne.

The Hills er designet av den spanske banearkitekten Alfonso Vidaor/Green Project, som har boltret seg i «ondulert» terreng hvor olivenlunder, furuskog, dramatiske bergformasjoner og «velplassert» vann. Her får du bruk for alle typer slag du har «i bag’en» for å score. En fryd for både øyet og et bankende golfhjerte!

På The Hills er par 72, og banen måler 6378 m fra hvit, 5982 fra gul og 4931 m fra rød tee. Greenene dekker et areal på 13760 m2 – eller 764 m2.

Nihullsbanen The Ruins ligger mellom The Lakes og The Hills, tydelig preget av 2200 år gamle romerske ruiner som den snor seg vakkert og velplassert gjennom. En av de flotteste nihulls baner i Europa er den blitt kalt, og Golfsiden er ikke uenig …

Banen har på 34 og er 2609 m fra hvit, 2416 m fra gul og 2015 m fra rød tee – og greenene er 643 m2 i snitt.

Som de selv beskriver: “Lakes is a challenge, Ruins is fun and Hills is sensations...”

Legger vi til at anlegget har to klubbhus med alle fasiliteter, og treningsområder som har fått mange proer, landslag og klubblag til å legge treningsleirene sine hit – høst, vinter og vår – så har vi vel dekket det meste.

Er du i Barcelonaområdet, eller tenker du på en tur der du kan kombinere kvalitetstrening i et utrolig proft og samtidig vennlig miljø, med spill på noen krembaner, så skal du vurdere å legge turen innom Lumine – for mange en hittil uoppdaget perle blant Spanias mange flotte golfdestinasjoner. En times tid fra Barcelonas El Prat og en drøy time i vakkert landskap fra PGA Catalunya gjør at det er lett å rekke over alle på en drøy lang-weekend …

Hjemmesiden til dette flotte anlegget er: http://www.lumine.com/ 

PGA Catalunya
Denne banen ligger under en time fra Barcelona, 10 minutter fra idylliske Girona og 20 minutter fra badestrendene på Costa Brava; PGA Catalunya. Og for et sted det er …

Banen har fått mange utmerkelser i det siste.

Her finner vi en glimrende og en rett og slett fantastisk bane - henholdsvis Tour Course og Stadium Course, begge senest aktuelle som arenaene Final Stage for Europatourens Qualifying School. Her har for øvrig Final Stage vært arrangert siden 2008. Mer om banene nedenfor.

Klubbhuset er det første som møter deg etter ankomst på parkeringsplassen og det gir tydelig uttrykk for at du nå er kommet til et anlegg bygget i det 21. århundre, hvor man ikke har spart på noe. Enkle linjer og dempet, superb eleganse er det første inntrykket, og så går du inn og opplever klubbhusfunksjonalitet på sitt aller beste uansett hva du er ute etter – pro shop, garderobe og toaletter, bar, salonger, terrasseservering eller bistrorestaurant. Pro shopen ligger som hjertet i klubbhuset – all trafikk kanaliseres her.


Informasjonen som møter deg ved første tee er eksemplarisk

Anlegget har et av de flotteste treningsområdene i Europa – med en driving range hvor du kan slå fra gress sammen med inntil 130 andre. Her er også en putting-/chippinggreen på 2000 kvm hvor du kan putte på fire ulike gresstyper (Bermuda, Bent, Paspalum and Poa)(!)

Treningsbunkrene gir deg mulighet for å trene på å komme deg ut fra fem ulike sandtyper (Augusta National, St Andrews links, Hawaii volcanic, Pebble Beach og PGA Catalunya Stadium Course sand)(!!)

Det er ikke uten grunn at dette er et anlegg som oppsøkes av landslag, elitespillere og pro’er når det skal finpusses. Og det fine er at uansett nivå og hcp blir man ønsket ordentlig velkommen her – av alle fra pro shop, caddiemaster og course marshall til greenkeepere, bar- og restaurantstab og management. PGA Catalunya er for øvrig med i det eksklusive selskapet European Tour Destinations.

The Tour Course er en flott opplevelse der den snor seg mellom vannspeil, velplasserte bunkere og vakre furutrær. Med brede fairwayer og lengder på hullene som er overkommelige, gir den utfordringer og golfopplevelser langt utover det normale for alle – fra lavhandicap’eren til den mer uerfarne. Den risikovillige spilleren kan oppleve velfortjent belønning ved å angripe banen – spesielt på de 3 par 5-hullene, 5, 10 og 18.

Uansett nivå får gjestene her nyte en vakker og utrolig velstelt bane – som holder et nivå som har gjort at den er valgt som arena for European Tour Qualifying School Final Stage siden 2008. Banen er ganske ny, åpnet i 2005 og er designet av Àngel Gallardo og Neil Coles, to giganter i europeisk golf – og altså strålende banedesignere. Gallardo var (som de fleste) litt i skyggen av Seve Ballesteros i sin tid, men har vært en av Spanias store internasjonale stjerner som spilte på Europatouren fra starten i 1972 til han la opp i 1982. Neil Coles er ved siden av Sam Snead den eneste som har vunnet profesjonelle turneringer i seks påfølgende ti-år, og ble innvotert i World Golf Hall of Fame i 2000. De har for øvrig helt inntil nylig vært hhv visepresident og president i PGA European Tour, så det er ingen overraskelse at resultatet har blitt som det er.

Banen har 6 teesteder, fra 6000m (sort) til 4681m (rød). Gul tee, mest aktuell for herrer måler 5478m.

Stadium Course er en spektakulær opplevelse å spille. Ikke rart den har fått utallige utmerkelser, den er ranket som nr 1 i Spania (foran f.eks Valderrama og El Prat), nr 5 i Europa – og er på en fortjent plass på World’s Top 100, bare for å nevne noe.

Den har vært vertskap for Spanish Open tre ganger – foreløpig, det blir garantert flere. Og den åpnet først i 1999.

Som Tour Course, er også Stadium Course designet av Àngel Gallardo og Neil Coles. Hadde Michelin-guiden hatt golfbaner på menyen, hadde den uten tvil fortjent sine 3 stjerner. Den er med andre ord verd et eget besøk bare for å oppleves. Visuelt er den en fryd for øyet – hele veien rundt. Men la deg ikke lure, dette er en bane hvor utfordringene på veien mot en god score står i kø.

Det er trær overalt, noe du fort nok merker – spesielt hvis du forsøker på snarveier eller legger deg noe annet sted enn midt i fairway. Og skulle ikke trær komme i veien, så er det bunkre strategisk plassert for å fange opp grådige eller upresise slag, for ikke å glemme et av varemerkene på Stadium Course – vannet som er i spill på syv av de vanskeligste hullene nemlig hull 1, 3, 4, 6, 11, 12 og 13.

Utsikten fra tee’en på 11 og 13 er verdt en bitteliten pause – fairwayer, vann og rause, men krevende greener i forgrunnen og mektige Pyreneene med Montseny-massivet i horisonten. Overalt er vannet en fryd for øyet – men samtidig en skikkelig trussel for scorekortet. Golfsidens tips: Vær veldig nøye – og realistisk med køllevalget.Fra hull 11 på PGA Catalunya Stadium CourseHer er utsikten fra teestedet på signaturhullet, hull 13. Øyet blir nesten like stort og vått som vannspeilene i bakgrunnen

Stadium Course har også 6 teesteder, fra 6888m (sort) til 5089m (rød). Gul tee, mest aktuell for herrer måler 6104m.

PGA Catalunya har noen førsteklasses hjemmesider www.pgacatalunya.com  hvor du kan «oppleve banene og de tilliggende herligheter med «Fly through»-video med banestrategiråd for alle hull. Så hvis du vil, kan du «prøvespille» banene og legge opp din egen angrepsplan før du reiser hjemmefra.

Roma fikk Ryde Cup i 2022. PGA Catalunya var en sterk kandidat. Skulle du være interessert i å se bak kulissene om hva som legges bak en søknad om å få avholde et gigantarrangement som Ryder Cup, kan du se en oversiktlig presentasjon av søknaden og prosessen her: http://www.costabravabarcelona2022.com/#4

En lang rekke landslag og ledende klubber i Europa har de senere årene lagt sine «Spring Training Camps» til PGA Catalunya, og kommer stadig tilbake. Ikke så rart, for bedre spille- og treningsfasiliteter skal det letes lenge etter. Vi er da heller ikke overrasket over at det var hit Oslo Golfklubb valgte å invitere sine sponsorer på vårtur i år. Etter en rekke år til smått eksklusive Royal Mougins i Provence rett nord for Cannes før dette er dette ikke akkurat en dårlig vant gruppe.

Begge banene på PGA Catalunya er omgitt av noen lekre «residences» - stilige leiligheter, rekkehus og villaer som kan ta pusten fra noen og enhver. Blir fristelsen stor kan mange av disse eiendommene leies for kortere eller lengre tid – eller kjøpes.

Se www.pgacatalunya.com.

Ikke bli overrasket om en av dine naboer er fast på førstelaget til FC Barcelona.

Hotellet på anlegget – Melia Golf Vichy Catalan Hotell – er under ombygging og oppgradering frem til juni 2016, men det er mange andre overnattingsmuligheter i nærheten.

Golfsiden bodde aldeles utmerket på Gran Ultonia Hotel**** midt i den utrolig idylliske byen Girona, en by du bør sette av tid til å utforske når de først er i området.

Hjemmeside: http://en.hotelsultoniagirona.com/


Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon