Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser



Golf er gøy, men vanskelig å leve av. Illustrasjonfoto fra OGKs 15. hull

25.11 Det store frafallet:
Naturlig at ungdom slutter med toppidrett - de beste stikker av med alt for mye penger
Idretten er bygd opp slik at toppene er stjernene og stikker av med mesteparten av pengene. Da blir det ikke noe igjen til mange av de unge, ubemidlede og fremadstormende.

Vi blir stadig minnet om at de fleste av våre såkalte verdensmestere for juniorer har sluttet med golf. Dette er helt naturlig. Såkalte "verdensmestere" fordi dette er TOYOTA Junior Golf World Cup hvor det bare var noen lag med og langt fra verdens beste juniorer. Men i Norge ble dette hausset kraftig opp. Her skulle vi tapetsere alle verdens golf-paller!

Bare Tutta har klart det helt og fullt
Vi har en rekke proffer både mannlige og kvinnelige som har måttet finne seg andre yrker fordi de ikke klarte å brødfø seg som golfspillere.

Suzann Pettersen er den enste norske spilleren som har klart å skaffe seg et levebrød av å spille golf. Imponerende. Hun er blitt rik på sin golf som den eneste i Norge av golfspillere.

Henrik Bjørnstad er den største vi har hatt på proffsiden i Norge. Han klarte å komme seg inn på PGA Touren og spilte en del på nivået under. Han spilte inn 901.696 Euro på sine tre store sesonger på Europa Touren. I USA på web.com touren spilte han inn 408.381 dollar på 73 turneringer med en 2. plass, en 3. plass og 10 topp 10-plasseringer med 40 cuts made. På selve PGA Touren spilte han inn 706.965 dollar på 58 turneringer med 26 cuts made og en topp 10 plassering. Nå jobber han i NGF.

En som nesten klarte å skaffe seg et livslang levebrød av sin golfspilling i Europa, var Per Haugsrud som spilte inn 415.456 Euro i perioden 1988 til 2001. (3,2 millioner kroner på 13 år). Han var en stund pro på Kragerø GK og kommenterer nå golf på TV.

Øyvind Rojahn var med en stund med på Europa Touren. Han spilte inn 116.665 Euro. Nå arbeider han i NGF

Jan-Are Larsen har spilt inn 301.697 på Europa Touren og et par hundre tusen Euro på Challenge Touren. Nå arbeider han med import av Acushnet (Titleist/FootJoy).

Thomas Nielsen vant på Challenge Touren i Tyrkia, men karrieren tok brått slutt av familiære årsaker da han kanskje var i sin beste form.

Det er også en del andre som har forsøkt seg uten å ta det helt store steget til å kunne gjøre golfspilling til et levebrød.

Vi har hatt lovende spillere som Anders Kristiansen, Marius Thorp, Fredrik Kollevold, Are Friestad, Lars Brovold med mange flere. Disse har ikke fått oppfylt drømmen om å kunne leve av sitt golfspill. Kunne selvsagt tatt med Oslos/Miklagards Knut Ekjord og Vestfolds Morten Hagen som begge var meget dyktige spillere, men de nådde ikke helt opp. I dag har de sivile jobber og koser seg med golf.

På kvinnesiden har vi hatt proffer som blant andre Vibeke Stensrud, Elisabeth Vinter, Cathrine Schrøder, Line Berg, Monica Gundersrud, Lill Kristin Sæther og Cecilie Lundgreen (fortsatt aktiv, men tjener ikke nok som spiller - likevel bruker hun golf til andre måter å tjene penger på som eksempelvis sponsorarbeid). 

Ingen i dag
Ingen av de aktive proffene våre, bortsett fra Tutta, klarer i dag å leve av sin golf, men er avhengig av å få høyere ranking, få være med i større turneringer i høyere ligaer og tjene mer penger. rett og slett. Ellers er det kroken på døra. Det er flere som forsøker seg, men det er et stykke fram. Neste år har vi ingen på Europa Touren.

Mange mener at de som satser ikke får nok støtte. Selvsagt skulle alle ønske at alle fikk (nok) støtte. Så mye penger er det dessverre ikke å ta av. Våre beste spillere får god støtte av forbundet og aktører som foreningen ToppGolf, golfklubber, sponsorer og andre private initiativ. Når det butter i mot er det mange som mener at forbund, sponsorer og andre ikke bidrar nok til å holde liv i drømmen om å bli en toppspiller.

Fingeren i jorda
Her må vi stikke fingeren i jorda og tenke litt.

Når en spiller har trent i mange år, fått støtte fra foreldre, familie, snille onkler og tanter, klubb, forbund, college, sponsorer, ToppGolf...., og ikke klarer å spille godt nok, må varsellampene lyse!

Skal vi slenge mer penger på bålet?

Golfsiden mener at vi har et viktig ansvar overfor utøverne. Når de år etter år viser at de ikke er gode nok, er det ikke alltid riktig å dytte dem videre.

Det kan være meget klokt at disse heller gjør noe annet fornuftig med livet sitt enn å slå etter en ball som ikke vil i hullet på så få slag som ønskelig.
 
Det er trist å måtte slutte med golf for en som virkelig har lagt inn mye tid, talent og krefter på å hevde seg. Men slik er livet. Man må tjene penger for å leve.

Ikke plass til alle
Vi har, som nevnt over, hatt mange lovende spillere som har lagt opp de siste årene. Slik må det nødvendigvis bli fordi det ikke er plass til alle de lovende juniorene i verden blant de 2-300 som tjener penger på golf i verden. De fleste må gi seg lenge før de kommer til de øverste divisjonene som PGA Touren og Europa Touren.

Det er tusenvis som prøver hvert år. Bare et lite fåtall lykkes.

De beste tjener for mye
Et stort problem er at alt for få tjener alt for mye. Det gjør at mange må gi opp på grunn av pengemangel. De har ikke råd til å ta den lange veien det er for å spille seg opp gjennom rankingsystemene.

I golf er det et par hundre mann som tjener nok til å holde seg i live og legge seg opp litt penger som skal vare noen år etter en kort golfkarriere. I Europa er det kanskje 100. Vi skal huske på at en del spillere står oppført på begge lister og således regnes to ganger.

Med rundt 300 golfspillere, kanskje 400, som kan sies å kunne leve godt av sitt golfspill på verdensbasis, sier det seg selv at de mange tusen andre som prøver seg ikke er i nærheten av å kunne livnære seg av det.

Menneskeskjebner/livskvalitet
De som sier at våre talenter ikke blir tatt godt nok vare på i overgangen fra junior til senior og til proffenes verden, har kanskje ikke tenkt på at det er menneskeskjebner vi snakker om. Å sy puter under armene på dem som har forsøkt seg i mange år uten å ha lykkes, er det samme som å gi dem falske forhåpninger - og trolig dårligere livskvalitet på lang sikt.

Man må akseptere at ikke alle kan vinne. Ikke alle kan bli verden beste. Der er bare plass til en! Noen av de andre kan leve av golf, men de fleste kan det ikke.

Uten at vi snakker om en ekstremt talentfull (talentfull i vid betydning av ordet), er det beste rådet sannsynligvis:

Slutt med golf!!  

"Get a life!" er et velkjent uttrykk. Ikke lur ungdommen til å tro på noe som de ikke er i nærheten av å oppnå.

College-golf er utmerket. Der får de lære annet i livet som kan gi de unge et godt liv i det sivile, eller militæret for den saks skyld, og langt bedre enn det en sulten golfspiller langt nede på resultatlistene kan drømme om. Det vil si drømme kan de, men det er lettere å vinne i Lotto enn å få drømmene til å gå i oppfyllelse.

Enda verre i tennis 
I tennis er det like ille, om ikke verre. Her blir det høyere og høyere premier til de aller beste. Sponsingen er stort sett donasjoner.

120 herrer i tennis og 90 damer kan leve av tennisen sin. Det vil si at det er disse som tjener mer enn de bruker - normalt.

I golf tjente 85 kvinner over 100.000 dollar på LPGA Touren i 2013. Det var 82 herrer som tjente over en million dollar i 2013 på PGA Touren.
 
I 1968 ble tennis en åpen sport. Christian Ruud er nå nr 380 på listen over dem som har tjent mest gjennom tidene. Han tjente 1,4 millioner dollar på 10-11 år. Pluss sponsorpenger. Han var nr 39 på det beste oppe blant topp 100 i 10 år.

Det er 30 tennisspillere som tjener mer enn 1 million dollar på et år. Nr 100 tjener 363.000 dollar.

I tennis tjener de aller beste massevis av penger - som i golf. Men det er ikke mye penger til dem som ikke er blant de hundre beste i verden.

Når systemet er slik at mesteparten av potten går til de beste spillerne, blir det for lite igjen til at vi skal få den konkurransen vi ellers kunne fått.

Nåløyet er for lite

Det er helt naturlig at de fleste aktive utøvere slutter med golf og andre idretter før de når til topps. Konkurransen er så hard i dag at det ikke nytter å drive med noe annet ved siden av hvis du skal være i verdenstoppen i noen som helst.

Det var i gamle dager det!

Slutt i tide!

Det er ingen skam å snu om og få et bedre liv enn et liv som består av å irritere seg over at ballen ikke går i hullet på et ønsket antall slag slik at bankkontoen kontinuerlig hyler etter penger.

Knut Børsheim
På sosiale medier legger noen skylden på støtteapparatet for at Knut Børsheim gir seg som toppspiller. Det var en vanskelig og tung beslutning.

Til Norsk Golf sier han selv: "- Det handler ikke om at jeg ikke føler at jeg er god nok. Jeg innser at ting går opp og ned. Men jeg har tenkt på dette lenge, og det kommer til et punkt der jeg bare måtte være ærlig med meg selv. Jeg føler ikke lenger at jeg klarer å legge inn det lille ekstra som kreves for å hevde seg på øverste nivå."

Han sier i samme slengen at han har fått utmerket støtte av NGF.

Det er klart at vi må inspirere ungdommen til å bli best mulig, men det er ingen skam å snu i tide!

Get a life!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon