Golfsiden.com - Norges store uavhengige nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer
 

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser
 Så lekkert er på på Forsbacka GK i Åmål

06.02 Forsbacka Golfklubb, Åmål:
Fra jernverk til golfbane - 1686-2012
Golf er mer enn slag, utstyr, banedesign unnskyldninger for svake slag, teknikk og trening. Mange synes historien bak en golfbane også er av interesse. Her er en slik historie.
 
Forsbacka golfbane ble åpnet på begynnelsen av 1970-tallet. Men historien strekker seg helt tilbake til 1686.

Jernverket
Den gang var det rådmannen Ulrich von Brehmen som søkte om å få bygge en «stångjärnshammare». Stedet var der hvor golfbanen ligger i dag.

Forsbacka ble en stor arbeidplass. På jernverket og i smien arbeidet det rundt 100 på det meste. Etter hvert ble det et lite samfunn med både skole og egen kro - blant annet.

Det gikk opp og ned med jernverket, men storhetstiden var på begynnelsen av 1800-tallet. I arkivene kan man lese at det vinteren i 1816, for snart 200 år siden, var 47 hester, 2 okser, 170 kuer, 56 ungdyr og 331 sauer "på stallen".

Det har vært mange ulike eiere som har drevet jernverket. Mange av navnene finner vi i dag igjen på de enkelte hullene på golfbanen.

Har du interesse for det, er det mye fin historien på Forsbackas hjemmeside under beskrivelsen av hullene. Det kan du lese om her: KLIKK HER

Klubbhuset og restauranten

Hotellet er fra 1747

Den fine atmosfæren på Forsbacka GK bærer preg av at flere av bygningene fra storhetstiden fortsatt er i drift. Hotellet på klubben ble bygd i 1747. Dette var i begynnelsen jernverkets hovedbygning. Først i 1818 ble den erstattet av den bygningen som i dag er klubbhuset og restauranten. Til og med de fløyene/sidebygningene fra 1788 og 1791 er bevarte.
Det er masse historie å studere hvis man ikke er "bare" interessert i golf.

Tornerosesøvnen
Etter 1870 gikk Forsbacka inn i en Tornerosesøvn som varte 100 år. Jernverket var nedlagt. Folk utvandret til Amerika. En av slektene som utvandret fra Forsbacka het Aldrin og var forfedrene til den første mannen på månen.

I 1925 kjøpte Åmål kommune grunnen, og i 1969 overtok Forsbacka Golfklubb og bygde en golfbane med hjelp av arkitekt Nils Sköld.

Hotell Jägmästarflygeln var i 1948 i så dårlig forfatning at det ble foreslått å brenne det eller flytte det til Åmål for å bli et sentrum for ungdom.

Slik gikk det ikke. Da golfklubben i 1969 vekket gården opp av Tornerosesøvnen, ble det på nytt liv i de gamle bygningene fra jernverkets tid. I 1976 ble hele anlegget et kulturminnesmerke.

I 1988 ble hotelldelen av Jägmästarflygeln ferdig takket være omfattende innsats fra Åmåls kommune og golfklubben ikke minst finansielt. Man lyktes med å bevare det gamle og unike miljøet. 13 rom med moderne standard sto klare.

I hotellet er det bare bevart to kakkelovner fra 1700-tallet. Den andre "sporene" fra tiden som er gått, kommer hovedsakelig fra perioden 1818-1870. Det lille blå rommet i første etasje (nr 10) har blitt gjenskapt fra 1853. Også den såkalte Riddersalen i første etasje har malte tapeter og farger fra denne epoken. Du er midt på en golfbane i dette miljøet som ligger i et vakkert og rolig område med en fin sjø i nærheten som du allerede får nærkontakt med på det første hullet.

Forsbacka er mer enn en fin golfopplevelse!

I dag er hotellet nyrenovert både utvendig og innvendig.

Forsbackas hjemmeside


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Her finner du DEBATTSIDEN Her diskuterer du golf
Si din mening!!


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon