Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side 


Golf i Florida – utenfor ”allfarvei.”

Av: Steinar Bjerke

De fleste forbinder Florida med sol, sjø og bading, samt romfart og Disney World. Midten av denne flate halvøya, fra Orlando og sørover, er overraskende sparsomt bebygd, og blir som regel passert i god fart på vei fra den ene kysten til den andre, eller på vei fra Orlando til Miami og Key West.

Men vår reise hadde nettopp ”midten” som mål, nærmere bestemt byen Sebring. Hvorfor nettopp Sebring? Som er kjent for hva? Den eneste assosiasjonen man muligens får til dette navnet er billøp, og bilmodellen Chrysler Sebring. Sebring Race Week inntreffer hvert år i mars, og i år gikk avslutningen den helgen vi ankom. Men det eneste vi registrerte av aktivitet var en rekke bannere, mye trafikk samt et evig og fjernt drønn fra blodtrimmede V-åttere med fri eksos på Sebring International Raceway noen kilometer borte. Men hotellene er fulle av 150.000 tilreisende denne uken denne uken, så sjekk datoen for dette evenementet på www.centralfloridasearch.com hvis du planlegger en tur på denne tiden. På dette nettstedet finner du også linker til golfpakker, oversikt over banene i området, og linker til andre nyttige opplysninger.

Det finnes utrolig mange webadresser om golf i Florida, for eksempel www.playfloridagolf.com Felles for mange av dem er at det er hovedsaklig dyre baner som listes opp. På denne siden opereres det med greenfees på mellom  USD 60 og 250 pr runde. Og det skal det mye til at jeg betaler. Derfor er Highlands County et godt og rimelig alternativ. Kjenner du navnet på banen du leter etter, eller skriver inn stedet (byen) du vil spille, er www.golfguideweb.com  en god søkemotor med masse detaljerte opplysninger om baner over hele USA. Prisene er angitt i intervaller med $-tegn. Står det bare ett, er prisen under $50 (350 kroner), og da er man jo ganske trygg…

Grunnen til vårt valg av Sebring var faktisk at noen slektninger for et par år siden fikk nok av iskalde vintre i nordvest-Minnesota, og flyttet sørover til nye jobber i et behagelig klima.

Bildene vi fikk på e-mail viste en stor villa med svømmebasseng og jacuzzi på terrassen, 20 meter fra fairwayen på hull 8 på Golf Hammock GC. Med blancoinvitasjon til å bli så lenge vi ønsket, var det ikke vanskelig å bestemme seg for å ta en testtur. Et kjapt søk på internett avslørte at det i Sebring og omegn befinner seg ytterligere 11 golfbaner, og innenfor en times radius med bil kan man bare glemme å forsøke å telle hvor mange det er. Småbyer som Lake Wales, Avon Park og Lake Placid ligger alle innenfor en halvtimes kjøreavstand langs HWY 27, og de har selvfølgelig flere baner alle sammen.

Vår slektning Gary, som jobber med landbruksspørsmål for University of Florida, mente å ha belegg for at det p.t. er 1200 baner i drift i denne staten, samt ytterligere 800 under planlegging, prosjektering, eller bygging. Så det er litt å velge imellom. Men ikke noe godt sted å reise, hvis du har problemer med å bestemme deg for hvilken du vil spille…..

Flybilletter til Florida er forholdsvis rimelige – fra 4.300.- og oppover t/r. Men du finner fort ut at de billigste forutsetter bytte av flyplass i London, og overnatting både på frem og tilbakereisen. Og det er jo ganske uinteressant. Samt dyrt og tidskrevende! Skjerp dere, BA!  Vi valgte derfor en middels pris med Icelandair, for det er ganske befriende å unngå flybytte i maurtuer som Heathrow, Schiphol eller Frankfurt. I Reykjavik har man følelsen av å være på dagens eneste fly, og en avslappet benstrekk på en drøy time gir bare et velkomment avbrekk før turen går videre non-stop til Orlando. Ruten via Island er også den raskeste.

Vel fremme i Orlando var det bare å kvittere ut leiebilen hos Alamo, og hive seg ut i trafikken. Etter snaue to timer rullet vi opp foran det som skulle være vårt hjem den nærmeste uken. Og vi ble ikke skuffet.

Det sentrale Florida er ikke noe spesielt spennende område, og domineres av citrusplantasjer og kvegfarmer, ispedd et godt tilfang av golfbaner. Og det kan jo aldri bli feil. Fordelen med denne delen av staten er at prisnivået er betydelig lavere enn langs kysten, og det gjelder så vel golf, som overnatting og mat. Og severdighetene i Orlando, Cape Kennedy, badestedene langs både Atlanterhavskysten og på Gulfkysten er aldri lenger unna enn en drøy time med bil. Utflukter til Miami Beach og Key West går greitt på fine veier.

Klimaet i mars er som en norsk høysommer, med varme kvelder. Mange som har besøkt Florida i barnas sommerferie, har friske minner om en uutholdelig hete. Men så er også sommeren lavsesong i det dampende subtropiske klimaet, som på den tiden knapt egner seg for golf, selv med golfbil. Det er rett og slett for varmt å være ute. Men det er billigere å spille, for greenfee reduseres om sommeren på de fleste baner. Og som regel er det da heldagspris med golfbil, så du kan spille til du eventuelt stuper…

Sebring ligger i Highlands County, og navnet er jo ganske pretensiøst, tatt i betraktning at høyden over havet sjelden går over 20-25 meter. Men det er et høydedrag, spekket med nesten 100 større og mindre innsjøer. Vi fant en bane som delvis kunne minne om forholdvis kuperte baner i Midt- og Nordjylland med tildels luftige teesteder og høyt beliggende greener. Den heter Lekarica Golf and Country Inn, og ligger på veien mellom Sebring og Lake Wales. Og den er jo i det minste en hyggelig avveksling i forhold til mange av ”pannekake-banene” som ellers dominerer. For på mange av dem er faktisk greenene det mest kuperte på hele banen.

I Florida ”går” man ikke golf. Golfbiler er inkludert i greenfee på alle baner, og det kreves at du bruker dem. På enkelte baner kan man, hvis man spør pent, få lov å gå på ettermiddagen. Men spør først, eller kommer Marshallen og jager deg inn i en golfbil! Egentlig burde bilene vært forbeholdt mennesker som har vondt for å gå en hel runde, for etter vår erfaring tar det godt over 4 timer på en runde også med bil, når det er fulle flighter.

Som nevnt ligger våre slektningers hus tett ved fairwayen på hull 8, omtrent der hvor en middels drive lander, og avgir sin karakteristiske nedslagslyd. En dag etter runden, som selvfølgelig ble avsluttet med avslapning i jacuzzien og en runde i bassenget før vi la oss på solsengene og startet det viktige arbeidet med å gjenopprette veskebalansen ved inntak av noen lokale, iskalde bryggeri-produkter, kom Gary med følgende kloke ord, mens utslagene spratt forbi bortover fairwayen:

There is nothing like the sound of golfballs hitting the fairway, while, from the kitchen in the background, you can hear the clanking of pots and pans, signalling that dinner is underway. It´s a hard life, but someone has got to live it!

Jeg kunne selvfølgelig ikke annet enn å si meg enig i denne usedvanlig presise beskrivelsen av det harde liv i Florida.……

Under spill i Florida, undres man til tider om det er alligatorer i vannhindrene på banen. Og det er det ofte, selv om du ikke ser dem. I min enfoldighet spurte jeg om det var noen som foret dem, for mat må de jo ha? Gary ga følgende svar:

In Florida we have two types of stray dogs, (løshunder) smart and stupid. The stupid ones are `gator-food.

Derfor må det være god tilgang på dumme hunder for å holde alligator-bestanden med mat. Og det er neppe klokt å rote alt for lenge i, eller ved et vannhinder for å forsøke å finne ballen. Dessuten kan du være trygg på at de hundene du måtte møte garantert er smarte, eller ikke har lenge igjen…..

Mange vil nok være tilbakeholdne med spill i Florida på grunn av rykter om svindyre greenfees på kr 1000 pr runde og oppover. I The Highlands har du ingenting å frykte, for nesten alle baner har greenfee på mellom $ 25 og 40 (kr 180 til 300) inkl. golfbil. (Konkurranse er sunt!) Og det er jo faktisk vesentlig billigere enn de fleste baner her hjemme. Velger du å spille etterkl 11, 12 eller 13, reduseres spilleavgiften på mange baner med ca kr 50 -70, og etter kl 15 er det ofte halv pris. Men da rekker du jo bare fra 9 til 12-13 hull før mørket senker seg, eller vanningsanlegget starter…..

Utbudet av golfpakker er enormt, og uoversiktlig, men på hjemmesiden til Kenilworth Lodge, Sebring
www.kenlodge.com fant vi dette spesialtilbudet, og som pakkepris må det sies å være svært interessant…

Specials for Out of State Golfers

Choose your applicable dates and make your reservations today!
1 Week Golf Package includes
 
  • 7 Nights Lodging in historic main lodge
  • 6 Rounds of Golf, with cart at a choice of 8 championship courses
  • 7 Quick Start Breakfasts
  • Friday Night Hot Dog Roast
  • Enjoy our 80-foot heated pool
  • Enjoy the 4000sq. foot lobby to meet new friends, sit by the fireplace, work a puzzle or watch a sporting event with friends
  • Enjoy morning coffee or a good book in an old fashioned wooden rocker on the front verandah
     

Rate $375.00 plus tax, per person
Applicabledates:

New York Residents March 16 - March 26, 2003 Rate Code G828
Other out of State Golfers March 16 - March 26, 2003 Rate Code 828

Tax utgjør 7%, så en ukes opphold med golf hver dag kommer på ca kr 2.900 pr person.

Reiser du i lavsesong mellom 1. april og 29.desember er prisen på en tilsvarende pakke ca kr 2.500 pr. person, og det er jo ganske befriende å registrere at påsken er lav-sesong, i alle fall når den inntreffer i april!

Og her har du noen av banene rundt Sebring/Avon Park:

 

 

Country Club of Sebring $36 ($30 etter 12:00, $15 etter 15:00
18 hole championship golf course that is a Ron Garl design winding through Highlands Hammock State Park. Course has scenic landscapes with many beautiful homes lining the fairways.
Men`s/Women`s yardage: 5604/4938 Par 71

Pine Crest.jpg

Pine Crest $ 30 ($25 etter 12:00)

 Fairly flat course but also popular. Last four or five holes can be especially difficult if the prevailing wind blowing straight at you. Completely rebuilt greens opened on 11/1/93.
Yardage 6247/5350 Par 72

River Greens.jpg

River Greens $30, (11:00-13:00 $25, etter 13:00 $20)
 
The shortest of the seven courses at yardages of 5739/5016.Wide open fairways with limited trouble areas. Course is usually in great shape and is certainly fun to play. Par 71/73

Golf Hammock.jpg

Golf Hammock $32 ($25 etter 13:00 og $15 etter 15:00)
Another popular course with numerous doglegs and tree lined fairways making it somewhat difficult. Lots of beautiful homes lining the fairways.
Yardage 6017/5352 Par 72

Harder Hall.jpg

Harder Hall $ 32 ($25 fra 07:00 til 08:00 og etter 13:00
A very popular relatively flat course with a few water holes and trees. Oldest course in Highlands County and home of the Ladies Futures Tour and the annual Harder Hall Ladies Invitational.
Yardage 6022/5003 Par 72

Highlands Ridge.jpg

Highlands Ridge South $39 hele dagen
A very popular course in the area. Highlands Ridge South is the first of the Highlands Ridge courses and always kept in the best shape. It is quite challenging with narrow fairways, numerous trees, and ponds and creeks throughout with a lot of shots over water.
Yardage Men's 5775 Ladies 4640 Par 72

Highlands Ridge North $39 hele dagen
The newest course in the area. Highlands Ridge North is pristine and challenging with longer yardages, rolling terrain and doglegs. Opened in November 2002.
Yardage Men's 6200 Ladies 5500 Par 72

Sun n Lake.jpg

Sun 'n Lake - Deer Run $ 40
An excellent 18-hole course designed by Charles Ankrou. Often used for major tournaments. This course was host to the Ladies Futures tournament in 2002. Deer Run is a longer challenging course, with trees and some water and is a popular course in Highlands County
Yardages: Men 6430 Ladies - 5349 Par: Men 72 Ladies Par 73

Sun 'n Lake - Turtle Run $40
Sun N Lake - Turtle Run A slightly shorter course, designed by Don Dyer with undulating fairways and multi tiered greens. Water comes into play on most holes. One of the more challenging holes in the county is Hole # 10, a 428 yard, par 4. Beautiful homes line the fairways.
Yardages: Men's 6096 Ladies 5089 Par: 72

sebring municipal

Sebring Municipal $ 30 ($20 etter 12:00)
A municipal course that is well designed and popular with locals and also with visitors. Similar to Golf Hammock or Harder Hall but not as many trees. Maintained in good condition and fun to play
Yardages: Men's: 6062 Ladies: 5512.
Par 72.I tillegg kommer Spring Lake Golf and Tennis Resort, Sebring, www.springlakegolf.com  som med sine 4 sløyfer a 9 hull må kunne tilfredstille de fleste. Men vi fant at The Panther Trail va noe for ny til å forsvare prisen på grunn av mye utbedringsarbeider som gjorde banen mindre attraktiv. The Cougar Trail var derimot i utmerket stand.

Under vårt besøk var greenfee på disse banene $42 og $32 etter kl 11:00, og i tillegg kunne 2 golfere spille for prisen av 1 (spesialtilbud). Det kan aldri bli feil å spille en god bane for kr 150.- I hvert fall ikke for meg.

Bestilling av starttider.

De fleste baner tillater forhåndsbestilling i god tid i forveien, og det lønner seg å være tidlig ute, spesielt hvis du vil spille tidlig om morgenen. Florida er full av morgenfriske pensjonister som gjerne vil gjøre unna runden før det blir for varmt. Og det kan være arrangementer med shotgunstart som belegger banene i 4-5 timer.

På ettermiddagen tynnes det raskt i rekkene, og da kan man ofte gå rett ut uten forhåndsbestilling. Mange av banene kar rabatter hvis du kjøper for eksempel 10 runder, og det kan det jo være lurt å undersøke hvis du ønsker å holde deg til en bane, eller dere er flere som spiller sammen.

Siden vi bodde på Golf Hammock, ble det naturlig å spille flest runder på denne banen. Hvis du skulle finne veien dit, og etter utslaget på hull 8 befinner deg bak det store furutreet på venstre side av fairwayen som sperrer innspillet til greenen, kan du jo slå av en prat med Gary. For han sitter kanskje på terrassen ti meter fra deg. Eller med hunden Alex, som gjør sitt beste for å jage deg. Hun er liten, inngjerdet, og egentlig snill som et lam, så frykt ikke!

Høres dette fristende ut? Du er i alle fall garantert å slippe neglesprett-runder i mulige snøbyger på halvgrønne baner i Sverige eller Danmark, hvis du er ute etter litt påskegolf. Bare synd at flyselskapene har en tendens til å skru opp prisene på reiser i Påsken. Men den senere tids utvikling i USA og Irak har lagt en kraftig demper på folks reiselyst, så muligheten for virkelig superbillige billetter kan være tilstede. God tur til Florida!

Med golfhilsen
Steinar Bjerke 

Tilbake til første side

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no