Golfsiden.com - Norges store uavhengige Nettsted for golf - Hele Norges golfportal Les mer

 Annonsere aksjer?
 
Norske-svenske baner
 
Ukens golftips
 
Innendørsgolf
 
Golf på Internett
 Vitser
 
Golf på TV
 
Arkivet
 Kontakt
 Golfbox
 Rankinglister


 LOGIN TIL GOLFBOX


Gamle leserbrev

GOLFSIDEN som din startside? Klikk her

Legg golfsiden.com til dine favoritter: Klikk her 

Til alle nye seere/lesere:
VELKOMMEN 

Annonsér på Golfsiden - ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72
Tilbake til første side    Debattsiden    Golfreiser
Golf i Catalonia - omfattende artikkel om golf og vin i området

19.04 Catalonia - Barcelona:
BARCELONA ER MYE MER - GOLF I CATALONIA
Barcelona som reisemål betyr for de fleste storbyferie, men regionen har mye mer å by på enn La Sagrada Familia, Las Ramblas, badestrender, uteliv og shopping. Det prøver turistorganisasjonene i området å gjøre noe med, og er i gang med kampanjen «Barcelona er mye mer». Sammen med svenske kolleger fikk vi anledning til å prøve ut området som en ny og spennende golfdestinasjon. I tillegg besøkte vi tre vingårder med sans for lokale tradisjoner.
 
Spill som medlem for én dag
Inntil for omkring 10 år siden var banene omkring Barcelona bare for medlemmer, det vil stort sett si folk bosatt i Barcelona-området. I et samarbeid mellom klubbene og turistorganisasjonene, er det nå åpnet for gjestespillere.

Fortsatt er det medlemmene som utgjør den desidert største gruppen spillere. Slik vil det også være når banene ligger i nærheten av en storby som Barcelona. Opplevelsen av golfklubbene og spillet på banene blir derfor en annen enn på baner andre steder i Spania, der det er overveiende tilreisende spillere. Det blir mer som å komme og spille som medlem på en lokal golfklubb, som ikke bare er golf, men et møtested med mange sosiale aktiviteter.

En stor forskjell fra de fleste norske baner er restaurantene, som serverer lunsj og middag i spansk stil, og har det meste å tilby av mat og drikke. Virksomheten med gjestespillere er fortsatt ganske ny, og noen av klubbene har en vei å gå når det gjelder baneinformasjon, men det får man ta som en del av opplevelsen.

Det er ikke noe sentralt bookingsystem. Noen av klubbene har avtaler med golfagenter, men det greieste er gå til klubbenes hjemmesider og ta direkte kontakt.

Det er fullt mulig å finne et sted der man ønsker å bo som base og reise til de forskjellige klubbene derfra. Flere har samarbeid med hoteller like ved banen og tilbyr pakker med hotell og golf.

Det mest slående var de varierte naturopplevelsene turen bød på. Ingen av banene vi besøkte ligger langt unna storbyen Barcelona, men omgivelsene var langt fra preget av det. De fleste banene ligger i områder som har en form for vern og var derfor ikke påvirket av støy fra veier eller andre forstyrrelser.

Temperaturen i midten av april er veldig bra for golf. Det kan spilles hele året, men de beste periodene er mars til juni og september til november. Sommeren blir ofte for varm.

Vi var på 7 baner og spilte 5 av dem. De er spredd fra Costa Daurada (Gullkysten) i sør til Meresme nord for Barcelona. Banene ligger både ved kysten og inne i landet. Avstanden fra Barcelona sentrum er fra omkring 30 minutter opp mot 1 time, selvsagt avhengig av trafikken. Spillet var raskt på alle banene; ingen venting med relativt få og erfarne spillere ute.

Banene og vingårdene
Vi startet sør for Barcelona på Costa Daurada. Det er kysten sørvest for storbyen, kjent for sine gyldne strender og krystallklare vann. Det er mange overnattingsmuligheter i de mindre byene langs kysten.Golf Costa Daurada

Golf Costa Daurada er en sportsklubb med baner for padeltennis og tennis, treningssenter med stort utendørs svømmebasseng, sykkelutleie for terrengsykling og en 18-hulls golfbane. Anlegget ligger litt øst for Tarragona og omkring 45 minutter med bil fra Barcelona.

Det er ikke en rendyrket golfklubb, men mer som en lokal sportsklubb med 18 hulls golfbane i landlige omgivelser. Banen ligger fint i det kuperte terrenget med oliventrær og pinjer omkring fairwayer og greener. Fra deler av banen er det utsikt til havet. Vi spilte den ikke, men omvisningen vi fikk ga et positivt inntrykk, selv med en noe rufsete tilstand på grunn av mangel på vann.Vann er et tema for flere baner. Noen har gått over til Bermudagress, som krever mindre vann. Andre har etablert systemer som bruker renset avløpsvann fra boliger, industri mv til vanning. Gjennomgående var tilstanden på banene god med grønne fairwayer og greener, særlig etter at det det hadde kommet brukbart med regn i påsken.

Greenfee er fra 52 - 70 euro og booking kan gjøres på klubbens hjemmeside

Infinitum Golf Resort er et stort golfanlegg med tre golfbaner; Lakes (18 hull), Hills (18 hull) og Ruins (9 hull). Det ligger litt vest for Tarragona, ikke langt unna byen Salou, ca 1 times biltur fra Barcelona.
Infinitum disponerer et område på hele 3500 dekar. Eieren (et investeringsfond eid av en stor katalansk bank) er i ferd med å utvikle eiendommen videre med bygging av et 5-stjernes hotell og et stort antall leiligheter og villaer. Det er også flere hoteller nær banen i byen Salou og i Cabrils, som ligger litt lenger sør.

Vi spilte 18 hull på Lakes, en links type bane, designet av Greg Norman (par 71, 6317 m) . Den ligger inntil et vernet område, med mange vann og mye våtmark, slik navnet tilsier . Det er derfor heller ingen bebyggelse inntil banen.Terrenget er ganske flatt og åpent, men det er anlagt overraskende varierte hull med mange utfordringer. Lakes er en moderne bane, med store, ondulerte greener. De var usedvanlig raske, i alle fall da vi spilte den.Anlegget har to klubbhus, ett ved Lakes og ett ved Hills. Begge er moderne bygninger, som gir et mer enn solid inntrykk av at det står en ressurssterk eier bak. I det hele tatt har anlegget et eksklusivt preg, men det bør ikke skremme noen fra å spille banene.


Hills ligger som navnet viser oppe i åsen (par 72, 6378 m). Banen går gjennom furuskog i et annet og mer variert terreng enn Lakes. Også her er det en del vannhindre, i tillegg til strategisk plasserte trær og greener som skaper gode utfordringer for spillere.

Både fra banen og det imponerende klubbhuset er det utsikt til havet i øst og fjellområdet Muntanyes de Prades i vest.

Ruins, en 9 hulls bane, har fått sitt navn fra ruiner fra romertiden i området der banen ligger, og er ellers omgitt av fine store trær. Banen er designet av Greg Norman.

Startider kan bestilles gjennom hjemmesiden til Infinitum

Prisnivået ligger i skiktet 100 - 150 euro for 18-hullsbanene.

Bodegas Sumarroca
Ettermiddagen første dag gikk med til besøk på vingården Bodegas Sumarrocca - www.sumarrocca.er/en. Den hører til vinregionen Penedes, som ligger mellom Barcelona og Tarragona, fra kysten og innover i landet.

Sumarrocca er en relativt stor produsent med ca 400 hektar vinmarker, som er særlig kjent for cava. En av dem er å finne på Vinmonopolet. Som de andre vingårdene vi besøkte, har eierfamilien drevet med vinproduksjon i generasjoner og er med god grunn stolte av sine tradisjoner og satsingen på nyskaping med blant annet organisk produksjon.

Club de Golf Barcelona
Club de Golf Barcelona var første post på programmet neste dag. Vi spilte de første 9 på Masia Bach, en 18- hulls bane designet av Jose Mª Olazábal (par 72, 6,271 m.) Klubben har i tillegg 9-hulls banen Sant Esteve og flere padeltennisbaner.

Golfanlegget ligger i direkte sammenheng med Hotel Barcelona Golf Resort, med utendørs svømmebasseng. Det er bare omkring 30 minutter med bil til Barcelona sentrum.

Kontrasten til Infinitum kunne neppe vært større. Noen vil kanskje si på godt og vondt. Barcelona golf klubb bærer preg av å være en medlemsklubb, med ikke altfor stor vekt på fine fasiliteter i form av proshop, klubbhus mm. Men den kan skryte av flott utsikt til det imponerende fjellmassivet Monserrat, som man ser i bakgrunnen.Også denne banen ligger i vakre, rolige omgivelser, uten bebyggelse inntil banen. Terrenget er svært kupert, med raviner og krevende opp- og nedstigninger. Helt fra første utslag til avslutningen støter man på vanskelige og morsomme hull, mange av dem blinde.At banen er vanskelig og tidkrevende, skjønner man allerede på første tee.

Greenene er relativt små, og det var en fordel at de var myke da vi spilte. Hvis man velger å spille denne banen, er det et godt poeng å spille to runder for å takle de mange morsomme utfordringene den byr på.

Real Club de Golf El Prat
Real Club de Golf El Prat var igjen noe helt annet enn forrige bane. Vi snakker om en kongelig («Real») golfklubb, flaggskipet blant golfanleggene i denne delen av Catalonia. Det er en internasjonal mesterskapsbane, som blant annet har arrangert Open de Espana 10 ganger, og de siste 2 årene PGA Open de Barcelona. Flere storheter i spansk golf har hatt klubben som hjemmebane, i dag Pablo Larazzabal.
 
Klubben ble etablert i 1912 i et område som nå er det fineste boligstrøket i Barcelona. På grunn av utviklingen av byen, måtte klubben flytte for ca 20 år siden, til et område som er en stor grønn lunge med fjellet La Mola i bakgrunnen.Til sammen er arealet klubben disponerer 2600 dekar. Anlegget består av to 18-hulls baner pluss en sløyfe på 9 hull, som henger sammen med den ene 18- hulls banen.

Anlegget er designet av Greg Norman. Det betyr ifølge vår guide og medspiller Marcello Della Vecchia (salgs- og markedsdirektør og god golfspiller) mange bunkere. Vi spilte de første 9 hullene på rosa sløyfe sammen med ham og opplevde en bane i utmerket stand på alle plan. Den ligger i et vakkert naturområde, uten noen form for bebyggelse i nærheten. Vi kunne spille helt uforstyrret; bare fuglesang og ikke en gang en lyd i form av «fore». Mye av banen ligger i åpent, oversiktlig terreng med noen store trær, i andre deler er det mere skog på siden av fairwayene.Banen har et moderne design med store og lett ondulerte greener, som var i perfekt stand. Som mesterskapsbane gir den likevel nok av utfordringer for spillere i alle kategorier.Real Club de Golf El Prat oser historie og tradisjon, selv om det er et topp moderne anlegg. Klubbhuset er imponerende og stort, med en utmerket restaurant. I tillegg omfatter anlegget en rekke treningsfasiliteter og et stort utendørs svømmebasseng. Det legges stor vekt på det sosiale aspektet ved klubben. Blant annet er det en «dagklubb» for medlemmenes barn i helgene.

Foreldre kan med andre ord spille en golfrunde uten altfor dårlig samvittighet.

For å booke en runde kreves det HCP 36. Greenfee varierer mellom 130-170 euro avhengig av sesong og ukedag/helg. Booking kan gjøres via nettside eller ved direkte kontakt https://www.realclubdegolfelprat.com/en.

Klubben samarbeider med hotell La Mola, som ligger like ved, som tilbyr pakker med opphold og golf.

Bodegues Abadal var neste destinasjon; en nydelig vingård med eldgamle tradisjoner i vindistriktet Bages, 1 times biltur nordover fra Barcelona sentrum.Vi fikk en omvisning i de eldste kjellerne fra 1100-tallet, med flere hundre år gamle vinfat i kastanje, fortsatt fulle av spesiell vin.

Gården er ikke så stor (60 hektar), og har arbeidet lenge for å få frem de spesielle kvalitetene som førte til at vingården ble plassert her for så mange hundre år siden, og for å bringe tilbake lokale druesorter som man trodde var borte. Også denne produsenten er representert på Vinmonopolet.

Montanya Golf Club ligger innenfor Montseny naturpark, utpekt som biosfærereservat av UNESCO.

Området er mer enn 300 000 dekar og byr på flotte naturopplevelser og muligheter for fjellturer og terrengsykling. Likevel er avstanden fra Barcelona ikke mer enn ca 40 minutter. Banen ble åpnet i 1989 (par 72, 5730 meter).Montanya ligger vakkert til, uten noen form for forstyrrende elementer som veier o.l. Fra deler av banen er det utsikt til Pyreneene, med snø på toppene i april.

Klubbhuset er et flott tradisjonelt katalansk steinhus, her sett fra fairwayen på hull 18.Banen er svært variert, noen deler parkpreget og andre med skog omkring fairwayene. Den er ganske kupert med mange utfordrende hull, blant annet en god del blinde utslag og doglegs. Greenene er gjennomgående store, ondulerte og krevende. De var i utmerket stand, og temmelig raske da vi spilte der. Det totale inntrykk av Montanya var et flott golfanlegg med mange kvaliteter.

Også denne banen har hatt storheter som medlemmer, men så vidt vi vet ikke profesjonelle golfere. Både Pep Guardiola og Johan Cruyff er blant dem, og det er selvsagt det flotte hull 14 som er tilegnet den nederlandske fotballegenden.

Greenfee er 76 (online), 90 ukedager 120 euro i helgen.

Alta Alella er en familiedrevet vingård i det lille distriktet Maresme, som er kystområdet nordvest for Barcelona. Her fikk vi enda en interessant omvisning fra en entusiastisk og kyndig medarbeider, både på produksjonsanlegget og kjellerne der vinen lagres og modnes. Alta Alella satser også på lokale druesorter og en produksjonsform som tar sikte på å holde på kvalitetene som jordsmonn og klima gir, i størst mulig grad. Her produseres det naturvin, cava som kan lagres i mange år og svært mange ulike hvite og røde viner, tatt i betraktning at vingården ikke er særlig stor (70 hektar). Vi fikk smakt på noen virkelig gode viner, som det også er mulig å få tak i på Vinmonopolet.

Club de Golf Llavaneras fikk vi bare anledning til å se på en guidet tur gjennom anlegget. Det er den 4. eldste golfklubben i Catalonia, åpnet i 1945.

Banen ligger inne i tettbebyggelsen litt utenfor byen Mataró i Maresme, nordvest for Barcelona. Banen består av en eldre del med 9 hull og en utvidelse til 18 (par 70, 4787 meter gul tee).

Særlig den eldste delen var interessant å se som en bane fra tiden den ble bygd. I tillegg ligger den i skrånende terreng mot Middelhavet og er derfor delvis terrassert. Banen er flott parkmessig opparbeidet, med smale fairwayer, små greener og rikelig med bunkere. Skal man lykkes her, kreves godt taktisk spill med riktig køllevalg. Fra klubbhuset og banen er det fantastisk utsikt ut over Middelhavet, spesielt fra signaturhull 14 og hull 17.

Det er kort vei til Barcelona, og banen ligger på «riktig side» med tanke på flyplassen. Både selve banen og klubbhuset, blant annet med den opprinnelige baren fra 1945, gir en atmosfære av en gammel etablert golfklubb med mange sosiale aktiviteter utenom golfen. Den er vel verd et besøk.

Greenfee ligger i området 80-120 euro, avhengig av sesong og rabatter. Handicap krav for damer er 36 og for herrer 28.

Club de Golfe Vallromanes var den siste banen på turen. Den ligger nordvest for Barcelona, ca 30 minutter med bil, i et naturområde med skogkledde åser. Banen ble åpnet i 1972 (par 72, 5857 meter). Vi spilte bare de 9 første hullene.

Vallromanes kan karakteriseres som en tradisjonell parkbane med store pinje- og eiketrær omkring fairwayene, som ofte kan komme i spill. Terrenget er lett kupert. En del av hullene er blinde. Banen har et godt design (F.W. Hawtree) med varierte hull.

Da vi spilte den, var ikke fairwayene helt på topp, men det har sikkert sammenheng med langvarig tørkeperioder og tiden på året. Greenene var mellomstore med noe ondulering og i god tilstand. De fleste var omgitt av bunkere, og det var også en del fairwaybunkere.Klubbhuset er en severdighet i seg selv. Det ligger i Torre Taberna, en imponerende bygning fra 1718.Vi ble tatt meget godt i mot, til tross for at Vallromanes er preget av å være en medlemsklubb. Det ga oss for så vidt noen ekstra utfordringer, siden baneinformasjonen kunne ha vært bedre. Inntrykket av banen og hele golfanlegget var likevel svært positivt.

Greenfee ser for tiden ut til å ligge på 87 euro i uken og 100 euro i helgen.

******
Catalan Tourist Board - Nordic ved Roger Parals, som arrangerte og gjennomførte turen, har absolutt sine ord i behold når de sier at Barcelona er mye mer. Tar du som golfspiller først turen til Barcelona, kan litt planlegging eller kontakt med en reisearrangør gi utrolig fine og overraskende golf- og naturopplevelser i god kombinasjon.


 


Debattsiden
Søk på GOLFSIDEN
Spør Matz Modéer
Her svarer Matz Modéer

Golfreiser:
Egen seksjon