Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
  

Golfutstyr
tilbake til første side

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 

 

 
Golfutstyr
Tilbake til første side
Tilbake til utstyrssiden

RIKTIGE LIE-VINKLER GIR BEDRE PRESISJON

 Av: Matz Modéer

Mange golfspillere sprer sine jernslag over store deler av fairway - og vel så det. For noen gjelder dette hele tiden. For andre er det slik at noen runder stemmer mye, andre ganger har de mest lyst å glemme "det her umulige spillet". Kjenner du deg igjen? Hvis du gjør det, kan du ha glede av denne artikkelen.

Når ballen konsekvent lander til siden for målet for én eller flere køller i bagen, kan dette gi ulike reaksjoner. Noen benytter ikke de "umulige" køllene, andre kjøper nye – og nye – og nye... Det kan være kostbare løsninger på et problem som kan ha en enkel løsning.

Det er sjeldent å finne individuelt korrekte lie-vinkler på industrikøller. Jeg har sett ubekreftede tall som sier at det er kun 1% sannsynlighet at lie-vinklene i et sett er slik de bør være. Det kan så være om det er 1%, 5% eller sågar 10% - det er uansett svært høye tall!

Definisjon av lie-vinkel

Per definisjon er lie-vinkelen vinkelen mellom skaft og bakke, hvis køllen er grunnet som den skal (da rillene i trefflaten er parallelle med bakken):

 
 

 

Spesifiserte lie-vinkler
Det er ikke standardisert hvordan lie-vinklene i et sett skal variere. Både variasjonene fra kølle til kølle og den totale variasjonen skiller seg derfor vesentlig fra leverandør til leverandør.
Uansett hvilken variasjon en leverandør benytter seg av, vil det som er riktig lie-vinkel for én spiller kunne skille seg svært mye fra det som er riktig for en annen spiller!

Hvordan presisjonen blir påvirket
Hvis lie-vinkelen er for stor, vil et rett slag gi en pull til venstre for målet – og øke muligheten for en hook. Hvis lie-vinkelen er for liten, vil et rett slag gi en push til høyre for målet – og øke muligheten for en slice.

 
 

 
Jeg benytter gjerne en enkel demonstrasjon når jeg skal vise en spiller hvorfor feil lie-vinkel gir nedslag til siden for målet. Du kan gjøre den selv: Hvis Du legger ned en kølle, la oss si et 9'er-jern, slik at skaftet hviler mot gulvet og rillene i slagflaten peker rett opp, da vil lie-vinkelen være maksimalt feil. Selv om rillene er vinkelrett mot slagretningen, vil feilen være lik køllens loft. Hvis du nå sakte reiser køllen, hele tiden med rillene vinkelrett mot slagretningen og køllehelen mot gulvet, vil feilen minke i forhold til hvor mye du har løftet køllen. Først når køllen er grunnet korrekt, som i mellombildet i figuren ovenfor, vil feilen være null.
Fra dette resonnement fremgår at feil lie-vinkel gir større utslag for køller med stort loft, det vil si de korte jernene. Samtidig gir de forskjellige køllene ulik slaglengde. Antall meter til siden for målet som følge av den samme feilaktige lie-vinkel er derfor omtrent de samme for de fleste køllene:

 

Konsekvensene blir selvfølgelig størst for de korte jernene. 3° feil lie-vinkel, langt i fra en uvanlig feil, gir nedslag nesten 4 meter til siden for målet. Det er mye hvis det kun er 60-70 meter til målet!

Korreksjon av lie-vinkel
Ofte hører jeg uttrykk som "du skal ha 2° upright", "du skal ha 3° flat" eller "du skal ha standard lie". Man refererer da i regel til en test av 5'er jernet. Etter en slik test blir alle jernkøllene i settet bøyet i henhold til denne testen.
Denne fremgangsmåte blir i nesten alle tilfeller feil!
Hver
kølle må bli testet for å kunne legge fast rett lie-vinkel for akkurat den køllen og den aktuelle spilleren. Hvis kun noen køller i et sett skal testes, er det mye mer hensiktsmessig å teste de korte jernene enn de mellomlange/lange.

Hvordan det kan være å spille med feil kontra rett lie-vinkel

Feil lie-vinkel kan gjøre at en spiller ubevisst eller bevisst korrigerer for dette med sin swing. Hvis feilen ikke er like stor for alle køllene, noe som er svært sannsynlig, vil det å spille golf bli meget vanskelig.
En meget anerkjent amerikansk køllemaker, Tom Cook, slår fast: «The lie angle is the most important part of the iron. Setting the lie correctly is like sighting in a rifle. It must be correct for the shot to be accurate.»  

Tilbake til første side

 
 
Annonser
 

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no