Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Golfutstyr
Tilbake til første side

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 

 

 
Golfutstyr
Tilbake til første side
Tilbake til utstyrssiden

GODE OG DÅRLIGE GOLFBALLER 

Av: Matz Modéer 05.05.00

 Det er enkelt å gradere golfballer som Gode, Gode Nok eller Dårlige – og det kan være stor forskjell å spille med en God ball kontra en Dårlig.  Når du kjøper golfballer, er de ikke gradert (alle fremstår som Gode!).  Nedenfor blir beskrevet hvordan du selv kan gradere dine golfballer.  

En golfball er en meget komplisert struktur.  I det minste består den av et skall rundt en kjerne (som i sin tur kan bestå av flere lag).  I dette ligger flere fordeler og en lite omtalt mulig feilkilde. (Noen range-baller er homogene, men de er da heller ikke golfballer.)

Feilkilden

Selv om en golfball er perfekt rund, noe man lett kan kontrollere (mange Pro-shopper selger et hendig og rimelig verktøy for det formålet), kan den være i ubalanse.  Én grunn for ubalanse kan være små tykkelsesvariasjoner hos det ytre skallet.

Uansett grunn, en ball i ubalanse vil ikke rulle på samme måte som en ball i balanse.  Hvis ubalansen er stor nok, kan den fort gi flere ekstra pøtter i løpet av en runde.  Tenk etter: Har du noen gang slått en pøtt som "uforklarlig" forlot sin linje?

Graderingen

En måte å gradere golfballer er:

1.      Gode.

2.      Gode Nok.

3.      Dårlige.

For å gjøre en slik gradering trenger du:

·        En skål.

·        Lunket vann.

·        Vanlig koksalt.

·        Litt oppvaskmiddel.

·        En tusjpenn med vannfast tusj.

Fyll skålen med lunkent vann.  Hell i noen skjeer koksalt i vannet, og rør om inntil saltet er løst opp.  Hvis en golfball nå flyter i vannet, slik at noen millimeter stikker opp av vannet, trenger du ikke å blande i mer salt.  Hvis ballen fortsatt ikke flyter som angitt, må du bruke mer koksalt.  Når du har funnet rett mengde koksalt, avslutter du med å slå i noen dråper oppvaskmiddel i vannet.

Nå griper du én flytende golfball (test bare én ad gangen) mellom tommel og pekefinger, mens den er i vannet, og gir den et roterende spinn.  Ballen vil nå rotere rundt i vannet.  Når den til slutt stopper, merker du toppen av balldelen som stikker opp av vannet med tusjpennen.  Merk kun med én enkelt prikk.

Gjenta nå det roterende spinnet.  Hvis ballen nå stopper med prikken på topp, merker du med én prikk til ved siden av den første.  Denne ballen har én lett side og én tung side (den lette siden er naturligvis den med to prikker).

De fleste baller du tester vil få to prikker, og kan bli betegnet som "Gode Nok".  Noen få vil ikke stoppe likedant begge gangene, da de ikke har noen tung/lett side.  Disse ballene lar du beholde én prikk, og betegner dem som "Gode".

Noen få boller vil rotere svært uregelmessig og nærmest hoppe rundt i vannet (du ser hva jeg mener når du finner en slik ball).  Disse ballene merker du ikke i det hele tatt og betegner dem som "Dårlige".

Hvordan å bruke ballene

Benytt nå din rett å ta opp ballen på green.  Når du så plasserer ballen tilbake, legger du den slik at prikken(e) kommer rett opp.  Dette vil bevirke en rettere rull langs din valgte linje.

 En ball med kun én prikk, en "God" ball, bør du spare til de avgjørende hullene i en runde.  Baller uten prikker, de "Dårlige", kan du selvfølgelig bruke – men regn med uregelmessig rull på green.  

En tilsvarende effekt

 Hvis greenen er våt, kan du vinne litt presisjon gjennom alltid å tørke ballen nøye umiddelbart før du pøtter.  Ballen vil da nærmest få en ring av vann langs den delen som berører greenen, og den lokale vektøkningen vil bevirke rull rett frem (den holder en rett linje bedre, og faller litt annerledes enn ellers)!

Sammendrag

De fleste golfballer er ikke perfekt balanserte.  Jo større grad av ubalanse, jo dårligere vil ballen holde linjen ved en pøtt.  I artikkelen er det anvist en enkel måte å teste golfballer for eventuell ubalanse.  Det er også anvist hvordan du bør plassere baller som er testet.

Et annet poeng som blir berørt, er at du alltid bør pøtte på en helt tørr ball.

Tørre baller, som er bevisst plassert med tanke på eventuell ubalanse, vil kunne gi deg lavere score på grunn av rettere rull og/eller bedre selvtillit (du vet at du har lagt forholdene til rette!).

Anbefal denne artikkelen til en venn via MAIL

Tilbake til første side

 
 
Annonser