Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
    

Nyheter

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
 
Sitatet

"The more I practice, the luckier I get"


BEN HOGAN
 
 

Nyheter

Tilbake til første side


Riktig kosthold - viktig
Det er viktig med riktig kosthold. Dette er noe av det som Olympiatoppen er opptatt av. Golfspillere er alt for slappe på dette området. På en runde bør en spiller ha med seg nok drikke - gjerne vann, en matpakke med et par brødskiver med godt, norsk pålegg. Mot slutten av runden anbefaler Golfsiden gjerne noe sukkerholdet hvis utøveren føler for det (brus, sjokolade eller lignende), men ikke for tidlig fordi sukkeret gir rask energi. Som regel holder det med vann og et par brødskiver på en runde. Og drikk før du blir alvorlig tørst.

Her er hva Olympiatoppen anbefaler sine utøvere generelt:

RETNINGSLINJER FOR HOTELLMENY 
SERVERT TIL NORSKE TOPPIDRETTSUTØVERE
 

Olympiatoppen 2002

Kostholdet har stor betydning for prestasjonen til toppidrettsutøvere. Behovet for et ernæringsmessig gunstig kosthold er spesielt stort før og under konkurranser og mesterskap. Det er derfor viktig at toppidrettsutøvere får servert måltider som tilfredsstiller både deres ernæringsmessige behov og smakspreferanser, og som dermed gir grunnlag for gode idrettsprestasjoner.

Det følgende er retningslinjer for de menyene vi ønsker skal serveres til våre utøvere under hotelloppholdet. Retningslinjene inkluderer forslag til måltidsfrekvens og lister over et utvalg matvarer som ønskes servert til de ulike måltidene.

MÅLTIDER
Toppidrettsutøvere må ha et regelmessig måltidsmønster med mange måltider i løpet av dagen. Noen utøvere må spise ofte og mye mat til hvert måltid for å få dekket sitt kaloribehov i perioder med stor treningsbelastning.

Måltidsfrekvens
Utøverne må serveres tre hovedmåltider i løpet av dagen; frokost, lunsj og middag. Hvis middagsmåltidet serveres på ettermiddagen, må utøverne ha et fjerde måltid om kvelden.

Noen utøvere må spise fem-seks ganger i løpet av dagen for å få dekket sitt kaloribehov. Utøverne bør derfor ha anledning til å spise noe mellom hovedmåltidene. Denne maten kan enten serveres som mellommåltider eller som “matpakker”. 

MATVARER
Toppidrettsutøvere må ha et kosthold med mye karbohydrat, moderat med protein og et lavt fettinnhold for å dekke sine næringsstoffbehov. For å få et tilstrekkelig karbohydratinntak må de spise mye brød, kornvarer, pasta, ris, poteter, grønnsaker og frukt.

Bruk av magre proteinkilder som kylling, kalkun, fisk og skalldyr, vil gi et gunstig inntak av både protein og fett. Matvarer med et naturlig høyt fettinnhold, som meieriprodukter, bør være tilgjengelig i både vanlige og fettreduserte varianter for at alle utøvere skal ha mulighet til å velge et kosthold med lavt fettinnhold.

Toppidrettsutøvere må ha en stor variasjon i kosten, for å få dekket sitt behov for vitaminer og mineraler. Bruk av mye frukt og grønnsaker hver dag vil gi et høyt inntak av vitaminer og mineraler i tillegg til mye karbohydrat.

Utvalg til frokost og aftensmåltid

·        Bakervarer:  grovt brød, loff, grove og fine rundstykker, knekkebrød

·        Frokostblandinger:  typer med lavt fett- og sukkerinnhold (ubehandlet korn tilsatt tørket frukt og evt. nøtter)

·        Havregrøt

·        Melk:  lettmelk, skummet melk

·        Yoghurt:  fruktyoghurt (lett og vanlig)

·        Margarin, smør:  lett og vanlig

·        Pålegg:  syltetøy, honning, hvitost (lett og vanlig), brunost, prim, skinke, leverpostei, makrell i tomat, sild, egg, grønnsaker i skiver (tomat, agurk, paprika)

·        Frukt:  frisk og tørket frukt

·        Drikke:  vann, fruktjuice, te, kaffe
Utvalg til lunsj

·        Bakervarer:  grovt brød, loff, grove og fine rundstykker, knekkebrød

·        Margarin, smør:  lett og vanlig

·        Pålegg:  hvitost (lett og vanlig), brunost, skinke, leverpostei, makrell i tomat, sild, egg

·        Salatbar:  salat, assorterte grønnsaker, dressinger (lett og vanlig)

·        Frisk frukt

·        Drikke:  vann, mineralvann, fruktjuice, saft, melk, te, kaffe

 Evt. varmretter

·        Poteter, ris, pasta

·        Kjøtt, fjærfe, fisk, skalldyr:  fortrinnsvis magre kjøttvarer

·        Grønnsaker

·        Saus:  varianter med lavt fettinnhold

 For at varme lunsjretter skal ha en ernæringsmessig riktig sammensetning, må måltidet inneholde mye poteter, ris eller pasta; noe magert kjøtt, fjærfe, fisk eller skalldyr; et utvalg av salat eller grønnsaker; og brødvarer som tilbehør.

 Utvalg til middag

·        Bakervarer:  grovt brød, loff, grove og fine rundstykker, knekkebrød

·        Margarin, smør:  lett og vanlig

·        Salatbar:  salat, assorterte grønnsaker, dressinger (lett og vanlig)

·        Suppe

·        Poteter, ris, pasta

·        Kjøtt, fjærfe, fisk, skalldyr:  fortrinnsvis magre kjøttvarer

·        Grønnsaker

·        Saus:  varianter med lavt fettinnhold

·        Dessert:  frisk og hermetisk frukt, iskrem, puddinger, kaker

·        Drikke:  vann, mineralvann, fruktjuice, saft, melk, te, kaffe

Middagsmåltidet må inneholde gode proteinkilder som kylling, kalkun, magert storfekjøtt, svinekjøtt, kalvekjøtt, fisk eller skalldyr for at utøverne skal få dekket sitt proteinbehov.

Maten bør fortrinnsvis tilberedes med lite fett (koking, ovnsbaking, grilling etc), for at alle utøvere skal ha muligheten til å velge mat med lavt fettinnhold.

For at middagsmåltidet skal ha et tilstrekkelig karbohydratinnhold, bør brødvarer alltid serveres til varmretter. Et godt eksempel for å sikre et høyt karbohydratinnhold i varmretter, er å bruke følgende “tallerkenmodell” som viser mengde for de tre ingrediensene i måltidet:

·        50% poteter, ris eller pasta

·        25% kjøtt, fjærfe, fisk eller skalldyr

·        25% salat eller grønnsaker

En ønsket ukesmeny vil være:

·        2-3 ganger fisk eller skalldyr

·        2-3 ganger kylling eller kalkun

·        2-3 ganger storfe, svin, kalv eller lam

 Utvalg til mellommåltider og “matpakker”

·        Sandwicher:  brødskiver og rundstykker med assortert pålegg

·        Bakervarer:  hveteboller, muffins, kjeks

·        Yoghurt

·        Frisk frukt

·        Drikke:  fruktjuice, mineralvann

 Vann

Toppidrettsutøvere har et stort væskebehov og trenger mye vann. Vann bør være tilgjengelig i alle varianter for å tilfredsstille behovet til alle utøvere: vann fra kran, mineralvann med og uten kullsyre, mineralvann med og uten smakstilsetning. Det er viktig å unngå enhver form for bakterieeksponering, og vann fra flaske bør derfor serveres hvis vannkvaliteten er dårlig.  

HYGIENE

For at toppidrettsutøvere skal prestere optimalt på trening og konkurranse må de unngå enhver form for magetarm-problemer. All mat som serveres til utøvere, skal derfor tilberedes ifølge vanlige retningslinjer for god matvarehygiene

Tilbake til første side
Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn

 
 
Annonser

Golfnyheter på mail? Send inn din mail adresse til: ramn@online.no 


Henvendelser annonser:
ramn@online.no