Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
     

Leserbrev
Til til første side

Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Amatørgolf
Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
 
Sitatet

- Min beste bane?
- Den neste jeg lager.
Robert Trent Jones jr.

 
 
Leserbrev

tilbake til første side

tilbake til Leserbrev



19.07
Å lykkes som norsk golfspiller er veldig vanskelig Av: Jeppe B. Nielsen

Dette er ingen oppskrift på hvordan man skal lykkes i golf, men det kanskje en ide for nordmenn som ønsker å satse på golf?

Se utover de norske landegrensene noen ganger! I Norge er forholdene ofte så annerledes enn de er i utlandet at det blir dårlig treningskvalitet og store forskjeller når man spiller på gode baner.

Jeg spilte college golf i 5 år i San Diego. En av turneringene jeg spilte var hos Stanford University. Kevin Stadler, sønnen til Craig Stadler, spilte også samme turnering. Av mine daværende lagkamerater fra USD er det nå to som prøver seg som profesjonelle i USA. De trener hele året, har en jobb ca. 9 måneder i året, og spiller fulltid proffgolf 3 måneder i året (juni, juli og august). Turneringene de har spilt har vært på The Tightlies Tour, The Gateway Tour, The Maverick Tour og The Golden Bear Tour. Tour'ene spilles i Arizona og Florida, hvor det er varmt om sommeren, noe som gjør at Tour'ene får lettere tilgang på baner. Turneringene har ofte ca. 190 startende spillere, de første rundene spilles på to forskjellige baner, ca. 70 klarer cut'en og startkontingenten er som regel på $1.000. Dette høres kanskje litt dyrt ut for noen, men inntektene er desto høyere når man spiller bra! En god ordning på disse Tour'ene er at alle turneringene spilles innen en kjøreavstand på maks. 2 timer, noe som gjør at det er enkelt å bo i en leilighet under hele Tour sesongen. Nylig hadde min ene kamerat en god plassering og kunne innkassere mer enn $12.000, noe som er nok til å dekke startkontingentene ut turneringssesongen på en slik Tour. Men den totale gevinsten blir fort liten hvis man ikke klarer nok cut'er...

For ett og to år siden la jeg merke til en del navn på disse Tour'ene, ettersom jeg hadde to venner som spilte turneringer. Kevin Stadler var blant disse navnene. Grunnen til at jeg la merke til han, var først og fremst fordi faren hans er en kjent golfspiller, men også fordi jeg visste at jeg hadde spilt et par turneringer der han hadde deltatt i college golf.

Kevin hadde en del gode plasseringer på en del av disse "Mini-Tour" turneringene og dannet seg et godt grunnlag for å kunne satse seriøst. Hvis man klarer å tjene penger på en slik Mini-Tour, har man antageligvis en grei mulighet til å lykkes videre.

Hvordan skal man kunne vite om man kan leve av golf dersom man ikke spiller store nok turneringer og ikke får trent på gode forhold hele året?

De beste spillerne i verden har de forutsetningene som skal til for å kunne fortsette å være gode. De har talent, de bruker gode trenere, og de trener på gode forhold. Mini-Tour spillere i USA har tilgang til gode treningsforhold, spiller turneringer der man kan tjene godt når man spiller bra, og har en større konkurranse å bryne seg på.

I Norge har vi relativt dårlige treningsforhold, lave startkontingenter, lave premier, og liten internasjonal konkurranse. Vi blir vår egen gjeng med "bønder" i Norge.

Da jeg var på mitt beste i college golf, sesongen 2000/2001, var jeg rangert som ca. 950 blant college golfspillere i USA. Hvis jeg anslår at det finnes omtrent like mange profesjonelle i USA som ikke spiller på PGA Tour eller Nationwide Tour, og som likevel var bedre enn meg på det tidspunktet, ville det være omtrent 2.000 spillere i USA som var bedre enn meg, og som ikke var på de beste Tour'ene. Hvordan skulle jeg da vurdere mine sjanser som profesjonell golfspiller?

Jeg prøvde meg sommeren 2000, da jeg trente hele sommeren, og syntes at jeg spilte mange gode turneringer. Jeg fikk 2. plass i Rommen Open (tapte play-off), jeg vant Vestfold Open, fikk 6. plass i Arendal Open, ble beste norske amatør på Challenge Tour turneringen på Losby (men klarte ikke cut'en), og kom på 5. plass i Norges Cup. Mange ville si at dette var veldig bra, men personlig var jeg ikke fornøyd nok med mine resultater. Skulle jeg vurdere en profesjonell karriere måtte jeg være bedre enn dette i en alder av 25 år.

Mine lagkamerater i San Diego var et par år yngre enn meg, var bedre enn meg og hadde flere runder under par og bedre gjennomsnitt score enn jeg noen gang klarte å få til. Likevel var jeg skeptisk til deres fremtid som proffe. Nå prøver de seg, de får målt seg mot reell konkurranse, og de får oppleve hvor dyrt det kan være å spille turneringer uten å tjene nok penger i løpet av 3-5 måneder i året.

Av de to tror jeg kun én kommer til å fortsette til neste år. De har ikke klart å oppnå nok i løpet av 4 år som proffe, de tjener ikke godt nok, og fremgangen har ikke vært god nok og/eller rask nok.

Kevin Stadler spilte bedre enn mine kamerater, og fikk bedre utvikling på et tidligere tidspunkt, noe som gjorde at han har fått spille noen PGA Tour turneringer og noen Nationwide Tour turneringer. Nylig vant han på Nationwide Tour. Han har antageligvis et talent som han vil kunne leve av (og en far som sikkert sponser han en del :)

Skal man være realistisk og få et svar på om man er god nok eller ikke, så holder det rett og slett ikke å være blant de beste i Norge, for det er antagelig 3 ganger så mange svensker som er bedre enn deg, 300 amerikanere som er bedre, og kanskje 1.000 proffer som er bedre enn deg rundt i verden.

Personlig har jeg tro på Eirik Tage Johansen og Henrik Bjørnstad, selv om Henrik sliter med motivasjonen om dagen. Men å beholde motivasjonen som nordmann er en stor utfordring, for det ligger ikke i blodet å trene like mye hele året, ettersom vi har en lang og kald vinter.

Lykke til, dere som prøver å leve av golf! Dere har en mulighet, men husk at det vil være veldig vanskelig å lykkes hvis man bor og spiller i Norge! Reiser dere til USA og får trent nok (og riktig), vil dere få en bedre følelse med deres reelle sjanser, og dere vil få et svar på om dere er motivert nok eller ikke. Livet som profesjonell er ikke en dans på roser, med mindre man klarer å leve komfortabelt av det!

Jeppe B. Nielsen

Nå kan du søke på GOLFSIDEN etter ord, navn, uttrykk som du leter etter. Les mer


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her kan du skrive ditt leserbrev til Golfsiden
Skriv inn ditt innlegg i feltet under. Innlegget kan godt være med kallenavn, men som i andre seriøse fora ønsker redaksjonen å vite hvem innsenderen er. 

Leserbrev
:
 

Navn: E-post

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ditt innlegg

Tips en bekjent om golfsiden.com!
Mottakers epost Navn
Din epost Navn


tilbake til Leserbrev
 
 
Annonser