Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Frode - 08. jan 2011 kl. 08:09 *  IP
Køllekapping

Når det gjelder driver, så kan den ikke kuttes noe særlig da det går utover flexen i skaftet.Kutter man en driver for mye så vil den gå kortere, men man kan kjøpe den kortere i fra fabrikken. Man burde ikke selv kappe dem til.
 radar (08. jan 2011 10:46) *  IP
Driverskaft kan fint kappes. Drivern min har skaft på 43 og litt til. At flexen endres må det taes høyde for.

Gjort av køllemaker, men Enig i at man ikke bør gjøre det selv ;o)



 Christian Furu (08. jan 2011 12:13) *  IP
Dessverre tull Frode.

Å trimme tuppen av skaftet påvirker flex. I noen skaft påvirker det mye, i andre lite. Sjekk med produsenten.

Å kutte enden av skaftet påvirker flexen i svært liten grad. Jeg har lest om dette mange steder på internett og mange har faktisk testet før og etter kutting av enden og funnet ut at flexen er den samme. Noen har hatt minimal endring.

Det er også en teori at kutting av tuppen gjør skaftet stivere siden man kutter den svakere/tynnere delen av skaftet. Å kutte enden som er sterkere/tykkere kan faktisk gjøre noen skaft mykere.

Det viktigste som endrer seg når man kutter enden av skaftet er svingvekten. Dette kan kompenseres ved å bruke et lettere grep, altså ikke noe stort problem.

Så til alle dere der ute - det er sikkert og selvsagt det beste å bestille et nytt skaft men det er absolutt i orden å kutte et par cm eller tre selv.



 jonag (08. jan 2011 13:25) *  IP
Det er ikke helt riktig Furu.
Kapping i grependen påvirker omtrent halvparten så mye som kapping i tip.

Tar du av en tomme i grependen vil man begynne å kjenne forandring. Kapper man en tomme i tip bil man fort ha ødelagt driveren.

1 tomme forkorting i grependen er ca et 0.5-1 flex
1 tomme forkorting i tip er ca 1-1.5 flex
Husk at vi snakker forkorting og ikke trimming. Forkorting i tip gir dobbel effekt, både et kortere skaft og mindre fleksibel del. Forkorting i grependen gjør bare noe med lengden av skaftet. Et kortere skaft vil pr def ha en høyere frekvens.


Skal man ha en veldig kort driver må man vurdere å ta et nytt skaft i et mykere flex og trimme i begge ender og måle.



 digger (08. jan 2011 13:33) *  IP
Slike diskusjoner synes jeg er veldig interessante! Dessverre kan jeg forløping for lite om dette, men her er læreviljen stor :-)

Spm: vil ikke kickpunktet til skaftet også være med å avgjøre hvor mye effekt kapping av tuppen utgjør?
Ser for meg at effekten bli mindre jo høyere opp kickpunktet ligger?



 Stian (08. jan 2011 14:01) *  IP
Foruten flex vil vel også swingweight kunne endres, som kan ha uheldige innvirkninger ?

Jeg hadde en R7 460 som tok kvelden, og har i etterkant testet andre TM drivere som har mindre vekt, men føles MYE tyngre enn R7`n.

Følelsen av korrekt weighting er alfa-omega har iallefall jeg erfart.



 jonag (08. jan 2011 14:12) *  IP
Jepp stian, jeg er enig. Jeg mener at det er 2 meget viktige parametre og det er treghetsmoment og balanse. Dette har folk snakket om lenge, indirekte, men svingvekt klarer ikke å matche dette godt nok og man snakker heller om at man må ha lette eller tunge skaft, lette eller tunge hoder, mer eller mindre svinvekt, etc.

Balanse er den vektfordelingen man kjenner i kølla i svingen, dvs om man synes hodet er lett eller tungt, etc, og treghetsmoment er den motstanden man kjenner fra kølla i releasen, dvs kølla løper fra en eller lager for lenge bak.

Digger: kickpunkt er muligens ikke noe punkt egentlig, men heller et mål på hvor myk tip er ift den øvre del av skaftet. Et lavt kickpkt betyr at tip er ganske myk, og da har du nok rett der. Jo mykere tip man tar bort jo mer har tiptrimming å si for frekvensendringen.



 Christian Furu (08. jan 2011 15:27) *  IP
@ jonag - Hva med teorien om at dyrere skaft "tåler" mer kapping? At de beholder flexegenskapene selv om man kapper 1 tomme av enden? Regelen din om endring i flex i forhold til 1 tomme forkortet er vel kanskje ikke absolutt?

Å kutte tip av skaftet gjør man bare hvis man har full peiling, men dette vil nok ikke være en problemstilling for hobbygolfere. Alle klarer å skifte et grep men å ta av og montere hodet på nytt er litt mer vrient. Kickpunkt og trimming syns jeg er vanskelig. De store produsentene (Aldila, Fujikura, UST osv) har info på nettsiden sin om anbefalt trimming av tip.

Ved endringer i svingvekt er det kun snakk om svært få gram. Hva syns dere om å bare skifte grep, slik som mange anbefaler? Det vil jo hjelpe til med å gjenopprette balansen?



 jonag (08. jan 2011 19:54) *  IP
regelen er sånn ca og alle skaft må man jo måle, det hele har med flexprofilen å gjøre. kapper du en myk tip endres flex mer og kapper du en stiv grepende endres flex mye mindre.

At dyrere skaft tåler mer kapping er nytt for meg. Tar du en billig eller dyr fiskestang og kapper i grependen vil de endres uansett pris.

Det er nok heller flexprofilen som sier noe om hva du kan leke med.

Det er like lett å ødelegge dyre som billige skaft så her må man ta seg i akt.

Formelen min har jeg prøvd flere ganger og selv målt i stivhetsmåler. Brukte den også på min egen driver, et Matrix Xcon skaft. Det ble riktig flex.
Jeg har gitt råd til folk som ville kutte driver om at de måtte ta litt av gangen og starte i grependen, men noen fulgte ikke rådet og kappet en halv tomme i tip med en gang og vips var det en stiv stokk.



 stolt losbymedlem (08. jan 2011 20:59) *  IP
Leste en gang en bok av Tom Wishon om "12 myter som ødelegger golfsvingen din". Et av kapitlene handlet om at de aller fleste har for lange skaft på driveren. Han beviste det ved å teste ut forskjellige lengder på drivere for spillere på forskjellige nivåer og det viste seg at de fleste slo like langt eller lenger med kortere skaft enn "normskaft" og adskillig mer presist.
Prøvde det selv i fjor, ved å gripe ned på skaftet og jeg slo faktisk en god del lenger og rettere.



 AR (08. jan 2011 22:38) *  IP
Lengde på skaft har en optimalverdi. Har du en kølle på 60 tommer slår du mye kortere. Har d en kølle med 30 tommer, slår du mye kortere. Et sted mellom er optimal køllelengde. Som sikkert vil variere noe fra spiller til spiller. Men trolig ikke mye, siden produsentene lager omtrent like lange køller til alle. Pluss/minus en tomme spille rikke all verden rolle. Større forskjeller derimot.


 Green (08. jan 2011 22:44) *  IP
For meg virker en del av dere som konspirasjonsteoretikere.

Dersom de fleste slår like langt, og langt mer stabilt, med kortere skaft, hvorfor i alle dager lager ikke produsentene køller med kortere skaft?



 jonag (08. jan 2011 22:53) *  IP
En golfsving er absolutt ikke bare en sirkel. køllehodet sitter i enden av et skaft som henger i hendene som er et ledd som sitter på armene som henger på et ledd i skuldrene. Dette blir en lealaus dobbelpendel. I tillegg har man sideveis rotasjon.

Høy køllehastighet er mest avhengig av timing og timing avhenger faktisk ikke av køllelengde, men av andre ting som vekt, balanse, flex, MOI.

Køllelengde er bare en parameter som kommer til betydning helt i sluttfasen når kølla releaser.

Et godt plan er avhengig av at alle parametre er rett for spilleren.

Kutter man bare skaftet kan flex, vektfordeling, treghet forandres så mye at man ikke treffer ballen lenger godt nok, eller at timingen ødelegges.

har man peil går det fint å lage en kort driver som opprettholder de andre parametrene, men da er det best med nytt skaft.

det eneste alternativet jeg kan gi er å kutte i grependen og å legge vekt på hodet for å opprettholde svingvekt og å myke flexen litt tilbake. Da kan man endre en halv tomme iallefall.



 Christian Furu (08. jan 2011 23:01) *  IP
@ Green - Når folk prøver en kølle i butikk eller på range kan jeg love deg at 4 av 5 velger driver etter den ene superdriven av 30 forsøk.


 Green (08. jan 2011 23:47) *  IP
@CF: Men dersom man slår like langt, og langt mye oftere, med kort skaft, faller det argumentet bort? Dersom man da prøver to drivere- én med kort og en med langt skaft - og treffer dårlig 29/30 ganger med langt skaft, og treffer langt oftere (og slår like langt, i alle fall ca.) med kort skaft, er virkelig 4 av 5 så dumme at de kjøper den "dårligste" kølla?

Det må jo også være en smal sak for de som evt. selgere køllene å peke på at kunden treffer dobbelt så ofte med kort skaft f.eks., og et fint salsgspoeng i markedsføringen av køllene, at man slår like langt, og langt mye oftere, med de "fantastiske nye 2011-kortskaftkøllene fra Nike/TM" e.l.?

Jeg vet "folk flest" ikke er så voldsomt smarte alltid, men dersom det er så enkelt som mange skal ha det til - at man treffer mye oftere, og ikke taper lengde - trenger man ikke være lur for å forstå at det er en bra ting?



 veggiss (09. jan 2011 00:07) *  IP
det sier seg jo selv at det er lettere å treffe sweetspot med en kortere kølle.

er jo samme grunnen til at folk kjøper nye jern og tror de nye jerna går en kølle lengre enn de gamle, mens realiteten er at det nye 7-jernet egentlig er et 6-jern.

Furu: det er ingen sammenheng mellom pris på skaft og hvor mye du kan trimme de.



 AR (09. jan 2011 00:51) *  IP
En faglig god artikkel kan du lese her. Kanskje den gir deg en aha-opplevelse og en løsning på noen av de spørsmålene som blir stilt her: http://www.golfsiden.com/matzdriverlengde0205.html


 supply (10. jan 2011 21:57) *  IP
Jeg kappet driveren 1 tomme. slo like langt som før jeg kappet den å mye rettere.


 tilskuer (10. jan 2011 23:29) *  IP
Alle synes å være enige om at det er veldig viktig å ha riktig lengde på jernkøllene og tilpasser ned til +/- en kvart tomme. Når det gjelder driveren skal imidlertid plutselig en skaftlengde passe for alle. Hvor sannsynlig er det at samme skaftlengde passer for alle når en ser hvor forskjellig vi er bygd. Teoretisk vil et lengre skaft gi større køllehastighet i treffpunktet enn et kort hvis en holder svinghastighet og release lik. I praksis vil vel et lengre skaft gjøre det vanskeligere å oppnå samme svinghastighet og release på grunn av økt treghetsmoment.
Lavere svingvekt brukes vel også som "hjelpemiddel" for økt svinghastighet på andre køller. Så noe av køllehastigheten du teoretisk mister med kortere skaft kan du vel få igjen på andre områder, ikke minst effekten av en bedre oppstilling og bedre kontroll på køllehodet. Så det er klart at driverens egenskaper endres hvis du kutter skaftet, men det er jo ikke gitt at de nye egenskapene passer deg dårligere enn de opprinnelige, såfremt ikke driveren var tilpasset i utgangspunktet.



 stig (18. okt 2013 02:11) *  IP
Fant denne tråden da jeg søkte etter tips for å unngå slice med driveren. Føler at skaftet på driveren er litt langt. Får ikke godfølelsen i oppstilling. Er det noen nye innspill på kapping av skaft? Har en Callaway Razr Fit 9,5. Står på Callaway sine sider at skaftet er 45,5 langt,så da er mitt sannsynligvis det også. Er det en god ide og kappe det til 45 kanskje? Eller mer?


 Tor-Arne (18. okt 2013 08:19) *  IP
Har ikke spesielt god greie på alle konsekvenser med lengre/kortere skaft, men hva med å forsøke noen slag hvor du holder litt lengre ned på skaftet for å se om dette utgjør noen forskjell? Det er jo heller ikke nødvendigvis lengden på skaftet som er den utløsende faktoren for din slice.


 Undrende (18. okt 2013 10:52) *  IP
At produsentene lager drivere med lange/lengre skaft kan vel ha å gjøre med at de kan skryte av at de går lengre (når man setter de i en robot med perfekt sving).

Jeg kuttet driveren min ganske mye (2-2,5 tomme)ned til 43/43,5. Leste meg på forhånd opp på teori rundt svingvekt og sørget for å kompensere endringen med å fylle vatt i driverhodet slik at svingvekten ble den samme som i jernsettet mitt. (Med en digital kjøkkenvekt kan man enkelt lage et verktøy for måling av svingvekt hjemme)

For meg føltes en kortere driver mye bedre. Det at den er kort tror jeg kan gi mange en bedre følelse som igjen påvirker svingen positivt. Det at den er kortere gjør den selvsagt også enklere å slå med og gir flere baller i fairway.



 Kjell249 (18. okt 2013 12:47) *  IP
Ble litt nyskjerrig på hvordan du måler svingvekten. Er du keen på en kort forklaring:)?


 Undrende (18. okt 2013 13:08) *  IP
Kort fortalt, du trenger følgende data for køllen:

Køllens totale vekt
Avstand fra køllens balansepunkt til enden av grepet

Med disse to parameterne kan svingvekten beregnes. Man kan gjøre beregningen selv i et excel-ark eller man kan bruke en kalkulator man finner på nett, f.eks denne:http://www.leaderboard.com/SWINGWT.HTM

For å finne vekt og lengde fra balansepunkt til enden av grepet brukte jeg en kjøkkenvekt, en juicekartong og en cd. Klipp ut 1/4 av CD'en og stikk denne ned i et vertikalt hakk man skjærer i kartongen når den ligger. Plasser dette på vekten og du har et verktøy som kan brukes både til å veie køllen og til å finne balansepunktet. (se her: http://www.logitekinfo.com/id/golfinfo/)



 stig (18. okt 2013 18:46) *  IP
Var på rangen i dag. Testet ut noen ting i svingen. Konsentrerte meg veldig på å holde høyre albue ned og inn mot magen. Da kom det noen flotte rette driver gitt. Må prøve dette over tid. Testet og det med å gripe ned på skaftet. Det funket og bra.


 Bjørn E (18. okt 2013 19:03) *  IP
Fagfolk er nå fagfolk sa mannen etter ha vært på bordell i Paris. :)

Var oppe og skiftet grep på køllene hos Tom Horley på Losby, kanskje den mest annerkjente og dyktigste køllemakern i Norge.

Fin fyr - både meget dyktig og en kar som alltid synes å gjøre sitt ytterste.

Fikk nemlig kuttet av litt vel mye av drivern min for et par år siden av en noe mer amatørmessig køllemaker. Etter det mistet jeg lengde og slår ikke lenger med driver enn med 3 spoon. Spurte Tom om dette , han målte at så mye som var kuttet, måtte man fylle driverhodet med ca 18 gram hotmelt for å få tilbake svingvekten slik den burde være. Han fortalte at han hadde en spesialmaskin for dette (som kostet 10 000 kr) og at han tok 250 for jobben. Han sa også mange hadde gjort som meg, og kuttet skaftet alt for mye uten å endre vekten og på den måten ødelagt drivern...



 trond (18. okt 2013 20:34) *  IP
Endelig en god tråd. Jonag; kan du hjelpe meg med noen synspunkter på å ha ekstra vekt på køllehodene.
Aner ikke hvorfor, men det har fungert veldig godt for meg lenge før en del køller kom med dette som standard.
Jeg er antagelig mere enn vanlig fysisk sterk. Kan det bety noe ?
Med ekstra vekt får jeg en roligere sving; ihvertfall i begynnelsen av svingen, med driveren går det både lenger og rettere enn uten ekstra vekt.Føler også at jeg har bedre følelse med hodet på kølla.
Muligens noe psykisk inne i bildet, men har noen ganger mistet ekstra vekter undervegs uten å merke det.Slår da betydelig dårligere.Forskjellen er markant.



 Undrende (18. okt 2013 22:38) *  IP
Det kan godt hende jeg har hatt flaks med min køllemodifikasjon. Før jeg fant tipset om å fylle hodet med vatt vurderte jeg blytape, men mengdene som måtte til gjorde det uaktuelt. Hotmelt (smeltelim) var en annen mulighet, men da er det risk for at det løsner eller at det blir skjev vekt i hodet.

På nett kan man finne mye info, og mye en køllemaker gjør kan man fikse selv. Morro er det også. Min nye kunnskap om svingvekt brukte jeg til å balansere resten av køllene mine - noen av køllene hadde stort avvik. En annen ring jeg lærte var at det er stor forskjell mht hvor mye grep veier og at det kan påvirke svingvekten ganske mye



 Kjell249 (19. okt 2013 09:58) *  IP
Takk undrende!

Et spørsmål: På siden www.logitekinfo.com/id/golfinfo, så viser han et eksempel. I utregningen av lengden fra cd til enden på skaftet, så trekker han fra 14 tommer, skjønner ikke hvorfor men det er ikke så farlig. Det jeg lurer på er han får et svar på 13,5, men bruker bare tallet 13 videre i utregningen. Dette mens han har to desimaler med på vekt av køllen. Vet du hvorfor?

Når det gjelder noen drivere og wooder, så har de mulighet for å åpne hode og da er det veldig bra å bruke bamsefyll for å få riktig svingvekt. Jeg har gjort det med min driver som er kuttet 1,5". Har RBZ.



 Kjell249 (19. okt 2013 10:00) *  IP
Ser nå at undrende også nevner vatt. Enkelt å bruke, og lett å justere begge veier. Mer og mindre vekt.


 Undrende (19. okt 2013 10:18) *  IP
Jeg finner ikke igjen regnearket jeg brukte, men jeg fant formlene for beregning av svingvekt et sted på nettet. Der fant jeg også synspunkter/tabeller for svingvekt. Noen foretrekker samme svingvekt på alle køller i settet mens noen foretrekker tyngre wedger og lettere woods enn jernene. De fleste foretrekker en mye høyere svingvekt på putteren. Min putter var alt for lett - så lett at det ikke var mulig å justere med blytape. Løsningen ble relativt tunge vekter som ble limt i hulrommene på putterhodet (Two-ball). Årsaken til feil svingvekt på min putter var at jeg fikk skaftet kuttet og i tillegg byttet til et tyngre grep. En køllemaker gjorde dette og klistret på noen cm blytape for å kompensere (han måtte brukt enorme mengder blytape for å få svingvekten tilbake til den originale)

Om jeg finner igjen regnearket mitt kan jeg poste formlene, men tipper du finner de ved å lete litt på nett. Søk på swing weight golf o.l

Jeg husker jeg kjøpte tilpassede jern en gang og var til stede da køllemakeren gikk over køllene for å sjekke svingvekten. Skal ikke uttale meg skråsikkert, men basert på tiden han brukte på dette tipper jeg det var endel variasjon i settet. Når man gjør det selv kan man kose seg med å være perfeksjonist.



 Undrende (19. okt 2013 10:43) *  IP
Fant denne som jeg tror er korrekt

SW = (Total weight X (Balance Point - 14))
=(373 X (29.75 - 14))
=373 X 15.75
=5874.75 gram/inches

Then:
SW = (gram/inches X .03528 - 143.5) / 1.75
=(5874.75 x .03528 - 143.5) / 1.75
=(207.26 - 143.5) / 1.75
=63.76 / 1.75
=36.4

The "3" of the 36.4 means C on the SW scale and the 6.4 is the numeric part so the swingweight of this club is C6 and a bit.

What you are looking for is an answer of 42, because the "4" of the 42 means D. A "5" means E and a "2" means B.


Mange kølleprodusenter spesifiserer svingvekten på køllene sine - sjekk ut hjemmesidene deres for å få en ide om hvor svingvekten mormalt ligger.





Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72