Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Svein Harald - 25. okt 2016 kl. 19:24 *  IP
Når er provisional ball i spill.

Jeg spiller en ball fra tee, som muligens er mistet. Spiller en provisional ball. Når vi går ned fairway i nærheten av hvor første ball mluligens er mistet ser jeg et krater med mye busker og kratt (ikke rødt) hvor min første ball muligens er. Jeg ønsker ikke å lete ettter ballen, men det ønsker de øvrige i flighten . Min provisionale ball er litt lengre enn dette stedet hvor første ball er "mistet". Jeg spiller provisional ball mot green og sier at de øvrige ikke behover å lete fordi provisional ball er satt i spill. Riktig eller hva er galt her?
 Laser (25. okt 2016 19:49) *  IP
Viss din første ball blir funnet innenfor 5 min. så er den ballen som er i spill uavhengig av hva som er caset med prov. ball.

Du kan melde din første ball uspillbar og fortsette å spille på prov. ball. Du slår innspill til green med 4. slag

Begge baller er i spill inntil ballen er i hullet.

Jeg mener dette er kort beskrevet det som er caset.




 Lost ball (25. okt 2016 21:06) *  IP
Nei...

Dersom en spiller slår et slag på prov. ball fra et punkt lenger framme enn der spilleren _tror_ at hans første ball ligger, så er første ball ute av spill uansett om (og når) den senere finnes eller ikke. Unntak er om ballen skulle være hullet ut, som trolig ikke er aktuelt i dette tilfellet...

Men hvis første ball finnes før spilleren har slått videre på prov., og innen 5 min., så er det første ball som er i spill uansett. Da er den provisoriske ute av spill. Valgmulighetene på første ball er:
1) spill den som den ligger
eller hvis uspillbar:
2) dropp innenfor 2 køllelengder
3) dropp så langt bakover som påkrevd i den forlengede flagglinjen
4) gå tilbake hvorfra forrige slag ble slått og droppe der.
Alle de tre siste alternativene medfører ett straffeslag.

Å ha to baller i spill er bare tillatt dersom man er usikker på om det er et regelbrudd på en ball, og vil sjekke regler/med dommer etter ferdigspilt runde.




 tilskuer (26. okt 2016 09:50) *  IP
Din framgangsmåte var riktig som Lost ball prøver å si :)

Din provisoriske ball blir ikke din ball i spill hvis du erklærer den opprinnelige som uspillbar. Din provisoriske ball blir din ball i spill hvis den opprinnelige ballen er OB, mistet, - eller du slår et slag på den provisoriske ballen fra et sted som er nærmere hullet enn den opprinnelige ballen antas å være. Hvis du erklærer din første ball som uspillbar uten å vite nøyaktig hvor den er har du bare ett alternativ for fritak - gå tilbake og spill en ny ball fra der du slo sist.
For øvrig fastslår decision 28/2 at hvis du har spilt en provisorisk ball må du finne den opprinnelige ballen for å erklære den for uspillbar.
Så den framgangsmåten som Laser foreslår er nok ikke riktig i henhold til golfreglene.



 digger (26. okt 2016 16:44) *  IP
"Hvis du erklærer din første ball som uspillbar uten å vite nøyaktig hvor den er..." - det har du ikke anledning til. Vet du ikke hvor den er, er den lost.
Er den derimot med sikkerhet f.eks. Under en bygning el. lignende får du fritak (såsant ikke denne er def som del av banen.



 Frank (26. okt 2016 17:53) *  IP
Kan medspillerne kreve at man leter etter en ball i et kratt?


 svein Harald (26. okt 2016 19:54) *  IP
Enig med Lost ball og tilskuer, men min markør er ikke enig. Sitat:"så lenge markør leter innenfor 5 minutter får jeg straffeslag ved å spille provisorisk ball". Er det slik å forstå at 5 minutter er en "fredet sone" og at muligens 3 spillere står og ser på at kun en spiller leter etter den første ballen? Hvis ingen ønsker å lete, eller ikke gidder, så er det da, og da alene, fritt frem for provisorisk ball. Spørsmål: Kan jeg redusere de 5 minuttene ved å spille provisorisk ball?
Svein Harald



 Lost ball (26. okt 2016 19:55) *  IP
@frank
Nei, det kan de ikke. Men (jeg tror) de kan lete for deg selv om du ikke vil at de skal gjøre det.



 Lost ball (26. okt 2016 20:02) *  IP
@Svein Harald
Det korte svaret: ja.



 Svein Harald (26. okt 2016 20:18) *  IP
Vi nærmer oss, men det som nå synes viktig er:
Er 5 minutter leting "et must hvis en eller flere vil lete"?
Det synes ganske klart at hvis ingen ball finnes innen 5 minutter, så er provisorisk ball i spill, men det var liksom ikke poenget.
Kan de 5 minuttene kortes ned ved å spille provisorisk ball etter regel 27.2b

"itat fra PDF reglene
27.2b. Når provisorisk ball blir ballen i spill.

Spilleren kan spille på en provisorisk ball inntil han når stedet hvor den opprinnelige
ballen sannsynligvis er. Hvis han slår et slag på den provisoriske ballen
fra stedet hvor den opprinnelige ballen sannsynligvis er eller fra et punkt
nærmere hullet enn dette stedet, er den opprinnelige ballen mistet og den
provisoriske ballen blir ballen i spill med straff for slag og distanse (regel 27-1)"



 Aften (26. okt 2016 21:52) *  IP
Golfregler.com (som er lagt ned) hadde et eksempel på spørsmålet, fra Losby og hull 2.

1. ball slått langt over green, provisorisk lander for en tap-in.

Ingen kan nekte deg å sette putten uten å lete først.

(Er vel greit at i en selskapsrunde IKKE måtte leite 5 min på hver jæ**a ball som ligger utenfor syn.)


OBS! I slag eller match spill er det egne regler ang straff eller omslag for spill utenfor spillerekkefølge...



 tilskuer (27. okt 2016 00:16) *  IP
@digger
Decision 28/1 er uenig med deg. Det er ikke nødvendig å finne ballen for å erklære den uspillbar, men når du ikke har referansepunkt for fritak innen to køllelengder eller i flagglinjen har du bare ett alternativ for fritak, nytt slag fra der du slo sist og ett straffeslag. I praksis det samme som for mistet ball. Men det gir heller ingen mening i å erklære en ball for mistet uten å lete etter den. Den får status som mistet under gitte forutsetninger. En av dem er at du setter en ny ball i spill, enten ved å spille ny ball fra tee, eller ved å spille den provisoriske ballen fra ett sted nærmere hullet enn den opprinnelige ballen er antatt å være. Poenget var uansett at du ikke kan erklære ballen for uspillbar og så fortsette på den provisoriske.

@Svein Harald
Det er ikke et krav at medspillere skal ha rett til 5 minutters leting etter din ball. Markøren din var rett og slett helt på jordet her, både i forhold til reglene og i forhold til normal folkeskikk. Spill den provisoriske og gå videre. Det er i denne situasjonen ingen straff for å spille utenfor rekkefølge i slagspill, såfremt det ikke er avtalt for å gi en av spillerne en fordel (i forhold til resten av spillefeltet). Det var jo i hvert fall ikke tilfelle her.

NB!
Slår du første ball ut i skogen og provisorisk ball OB, ut i et vannhinder eller ut i andre problemer, vil det lønne seg å finne den originale (første) ballen. Ligger den dårlig til(men ikke OB eller i et hinder) kan du da erklære den uspillbar og gå tilbake til tee og slå et nytt slag nummer tre. Provisorisk ball er da ute av spill siden du fant din originale ball i spill.



 Sossiss (28. okt 2016 22:54) *  IP
Altså kan folk slutte å bruke "Erklære ballen uspillbar"? Ballen kan regnes uspillbar så mye vi bare vil, men er den funnet innen 5 minutter enten du vil eller ikke er ballen i spill såfremt du ikke har slått den provisoriske videre og valgt å slå på den når den ligger forbi førsteballen. Det du ALLTID kan gjøre er at dersom du ikke ønsker å finne ballen kan du ERKLÆRE BALLEN BORTE/LOST". Det må du si til dine medspillere. Da først er den ute av spill. Den må erklæres lost før den er funnet. Finner du den i etterkant er den ikke i spill.




 digger (29. okt 2016 07:25) *  IP
@tilskuer, vi er enige!

Måtte inn å lese decision 28/2. Her gjør vel R&A det unødvendig kronglete for seg selv. Hvis du ikke annonserer "provisorisk ball" så har du satt en ny ball i spill. Det har spilleren neppe gjort (altså sagt provisorisk) da det opplagt ville vært meningsløst å også snakke om uspillbar.



 Regelrytter (29. okt 2016 11:03) *  IP
Sossiss: Fint du kan referere til regel eller decision som forklarer at man kan erklære en ball for "lost" når man ikke kan finne ballen. Jeg har ennå ikke sett dette noe sted i reglene, og har vel mest tro på at det du kommer er er renspikka VÅS.


 tilskuer (01. nov 2016 10:07) *  IP
Decision 28/1 må leses med regel 27-1a i bakhodet. Regel 27-1a slår fast at en spiller alltid kan slå et nytt slag fra der han slo sist, med tillegg av et straffeslag. Dette følger egentlig av reglene for fritak for uspillbar ball, ball i vannhinder, mistet ball og ball out of bounds. I alle disse tilfellene kan eller må du spille en ny ball fra der du spilte sist. Spilleren står selv fritt til å erklære sin ball uspillbar overalt på banen, unntatt når den er i et vannhinder. Av den grunn åpner reglene for at du kan erklære ballen din uspillbar selv uten å finne den. Men du mister muligheten for fritak ved å droppe innenfor to køllelengder, eller i flagglinjen, siden du ikke har noe referansepunkt for fritaket. Dermed må du slå ny ball fra der du slo sist med tillegg av et straffeslag. Dette betyr også at du ved å erklære ballen uspillbar ikke kan fortsette på en eventuelt provisorisk ball, slik Laser foreslo. Har du imidlertid slått en provisorisk ball slår decision 28/2 fast at du må finne den originale ballen før du kan erklære den for uspillbar. Dette er jo selvsagt for å hindre at du kan nulle ut effekten av en dårlig provisorisk ball ved å erklære den første for uspillbar og så slå et nytt slag.
Sossiss bør lese definisjonen av "mistet ball". Det er ingenting i golfreglene som tilsier at en ball kan erklæres for mistet, og at den dermed er ute av spill. Ballen
regnes som mistet hvis du ikke finner den innen fem minutters letetid, du har satt en ny ball i spill, eller du har slått et slag på en provisorisk ball nærmere hullet enn den originale antas å være.
Så det eneste Svein Harald trenger å gjøre er å slå den provisoriske ballen og gå videre. Så kan de andre lete etter ballen hans så mye de vil, den er mistet og dermed ute av spill.



 Janik (01. nov 2016 11:56) *  IP
Tilskuer oppsummerer dette veldig greit. Det er altså ikke mulig å erklære sin ball for mistet. Det står i decision 27/16: A player cannot render a ball lost by a declaration...
Spiller behøver ikke lete etter sin originale ball, men kan spille den provisoriske - decision 27-2b/1.
Spiller må spille videre med den originale ballen hvis den finnes før han får slått på den provisoriske (nærmere hullet) - decision 27-2c/2.
Spiller kan ikke nekte å identifisere en ball - decision 27/13.



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72