Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Relativt nybegynner - 21. okt 2016 kl. 00:15 *  IP
En god forklaring på de forskjellige køllebenevnelser

Lurer litt på de forskjellige benevnelser for wood, hva er en 3er wood, har vi en wood og en 2er wood? hva er i såfall forskjellen? Er rescue køller også woodér? hvilke wooder er dette? har hørt nevnt forskjellige ting, derfor blir det uklart. også disse wedgene, noen køller står det en A på? noen en P, men hvilke grader er dette i så fall? og en Sand Wedge? hvor mange grader har denne? Dette er jo greit å vite, men spør jeg folk som er relativt gode, så greier de ikke å forklare det de heller.??
 AR (21. okt 2016 11:10) *  IP
Dette med bruk terminologi i golf er et vanskelig og omstridt tema.

For mange år siden hadde vi driver, brassie, 3'er spoon og 4'er spoon. I Stavanger kalte de spoon for wood. Brassie finnes knapt lenger 2'er spoon/wood. Woods på engelsk kalles trekøller på norsk. Nå lages de imidlertid ikke av tre lenger.

Det er færre og færre som har spoon i bagene sine nå for tiden. De nye køllene som som for 10-15 år siden, om jeg ikke husker feil, har fått ulike navn. På engelsk brukes hybrid clubs, utility clubs og rescue clubs om hverandre. Dette er en kølle som er en mellomting mellom et langt jern og en spoon.

Personlig synes jeg at det bør kalles en hybrid. Jeg mener å huske at det var TaylorMade som ledet an med denne nye type køller i sin tid. De kalte den for Rescue. Hybrid er etter min mening et mer nøytralt ord og derfor å foretrekke på norsk.

Når det gjelder wedger, er det mange typer av disse. P er pitching wedge (ikke pitch for det er selve slaget og ikke betegnelsen på kølla som mange tror). A står for aproach wedge. Gapet mellom en pitching wedge i antall grader ble etter hvert stort da kølleprodusentene deloftet en vanlig pitching wegde med et par grader. Da ble gapet mellom pitching wedge og sand wedge alt for stort. Dermed oppsto gap wedgen eller approach wedgen, som jeg opplever som samme kølle.

Når det gjelder antall grader på wedgene, bør sammensetning av wedger være jevnt stigende i din bag. Hvis wedgen har 46 graders loft, bør den neste ha 50 grader og den neste ha 54 grader og den siste 58 grader. Her er det individuelle preferanser. Sand wedge er en kølle med en loft på ca. 54 til 60 grader.

Min erfaring: Jeg hadde et alt for stor gap mellom wedge (110 meter) og 52 graderen (snaut 90 meter). Jeg skiftet selv fra 52, 56 og 60 (sistnevnte klarte jeg ikke å bruke på en fornuftig måte og la den i kjelleren) til 50, 54 og 58 grader. I løpet av en drøy måned gikk jeg ned fra 3,1 til 1,6 i handicap. Stort sett takket være bedre sammensetning av wedger. Men bedre riller enn de gamle utslitte hjalp også mye. I tillegg er 58 graderen en fenomenal kølle i bunker og på 70-80 meter samt på vanskelige pitcher som krever høyde.

Du kan lese mer om wedger eksempelvis her:

http://blog.3balls.com/degrees-golf-wedges/

Håper dette ga deg litt hjelp.



 Relativt Nybegynner (21. okt 2016 12:06) *  IP
Supert, takk for fornuftig svar. Da er det bare en ting jeg lurer på. Jeg har en driver og et 5 jern. Litt for stor avstand mellom disse. Hvilken hybrid(jeg kaller det hybrid, da jeg ikke vet bedre) Gir en "relativt" nybegynner på 18 i hdc best dekning her?


 AR (21. okt 2016 15:57) *  IP
Jeg vil anbefale en 3'er spoon (ca. 15 grader). Den kan brukes som driver når driveren ikke fungerer samtidig som den han brukes til lange transportslag på fairway. Kanskje 4'er spoon et par-tre grader mer enn 3'er spoonen.

Så ville jeg satt inn en hybrid på ca 21 grader. Denne går omtrent som et 4'er- eller 3'er jern.

Hvis du absolutt bare skal ha én kølle mellom driver og 5'er jern, ville jeg tatt en 19 grader hybrid.



 Frank (22. okt 2016 21:52) *  IP
Har gjort det samme som deg på wedgene AR. Syns det fungerer mye bedre. 58 kan jeg slå fulle slag med, 60 var altfor varierende i lengde.


 AR (22. okt 2016 22:59) *  IP
Interessant! Jeg følte at jeg nesten fikk ballen i haka med 60-graderen


 Wilson (23. okt 2016 02:59) *  IP
60 graderen er for meg uunnværlig.
Har trent mye med den.
Kan være derfor jeg liker den så godt.



 Laser (24. okt 2016 18:07) *  IP
AR kan du komplettere innlegget ditt med hvilken bounce du bør velge å ha på wedgene. Det er betydningsfullt spesielt på dårlig underlag


 AR (24. okt 2016 20:15) *  IP
Laser, det skulle jeg gjerne gjort, men det er ikke så lett. Her kommer individuelle preferanser inn i bildet. Smak og behag. Og litt måten du angriper ballen på.

Jeg spilte med en tysker i lag EM senior i høst. Han hadde akkurat de samme wedgene som jeg har skaffet meg i år. Det er helt standard køller. på bladet står det antall drager og under stpr det SS. Bak står det PING Glide og der hvor køllehodet er festet til skaftet står det GORGE ved siden av nummeret på køllen.

Ren generelt vil jeg si at jeg alltid har spilt med temmelig standard køller. Jeg tror jeg er temmelig gjennomsnittlig hva høyde, vekt og kraft angår.



 Wilson (24. okt 2016 21:27) *  IP
Hvor mye får du betalt for å reklamere for de køllene AR? ;-)

Laser.

Jeg tror du bør teste litt.
Jeg spiller med Bounce 8 på mine Vokey SM6. Om man spiller på veldig myke underlag kan man kanskje ha 12 i bounce.
Går an å ha 2 av SW og LW med ulik bounce og bytte etter grunnforhold.

Jeg ditchet de som AR skryter av da jeg ikke likte dem.
Men smaken er som baken.



 AR (24. okt 2016 21:47) *  IP
Ingen ting, Wilson. Flere kølleprodusenter har annonsert her og kommer til å annonsere igjen.

Jeg har spilt med Ping-køller i mange år for mange år siden. De er meget gode. De siste 10-15 årene har jeg spilt med Titleist, også wedgene som jeg har byttet ut med jevne mellomrom. Jeg har 15-20 Titleist wedger stående som er slitt ut - mer eller mindre.

Nå spiller jeg altså med Titleist køller og Ping wedger. Min lange Ping-putter har fulgt meg i ca. 20 år. Nå prøver jeg en "Matt Kuchar"-putteren fra Odessy - foreløpig med bra resultater.

Jeg håper selvsagt at flere produsenter skal annonsere på Golfsiden slik at jeg kan fortsette å skrive Golfsiden som jeg har gjort i over 17 år nå.



 Laser (25. okt 2016 08:09) *  IP
Takk for tilbakemeldingen. Bounce og valg av bounce på 50 grader er et område jeg synes er vanskelig. Man kan ha 6.8,10.12, 14 grader osv. Sandwedge har vært mye 12 grader.

Hardt underlag krever mindre bounce. Mens man på fine fairways med mye grass og mykt underlag er noe helt annet

Man ønsker ikke å gjøre pitching vanskeligere.



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72