Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Boogeyman - 20. mai 2016 kl. 15:10 *  IP
Golfsvingen

En golfsving - målt fra da køllen forlater bakken til den treffer ballen - varer ca. 1 sekund. Tar vi med "ettersvingen" er varigheten 2 sekunder, og knapt nok det. I løpet av denne ekstremt korte tiden er både føtter, knær, hofte, overkropp, hode, og armer i aksjon, i forskjellige faser av svingen og i ulike posisjoner. På video kan man studere svingen sin i slow-motion, for så eventuelt å endre det som (eventuelt) er feil.

Hvordan er det mulig å korrigere/endre disse elementene i svingen i detaljer, når det hele er over på ett sekund? Eller er det en illusjon at man kan det? Og er det mulig i det hele tatt å oppdage hva som er "galt" med detaljene i svingen, i løpet av så kort tid?

Jeg spør som en novise på dette området, og håper noen har et fornuftig svar, basert på empiri.
 jopp (20. mai 2016 15:47) *  IP
Oppstilling, baksving og starten av nedsvingen kan forandres.
Etter at nedsvingen har startet hjernen for treg til å forandre noe som helst.



 PCS (20. mai 2016 15:54) *  IP

Så på DWC trente JAL, hvor DWC da halvveis i nedsvingen til JAL fortalte han ballbanen. (Høy, lav med eller uten høyre eller venstreskru)

Ikke svar på ditt spørsmål selvfølgelig, men imponerende hva de kan få til på en brøkdel av et sekund...




 Tor-Arne (20. mai 2016 16:02) *  IP
Å gi seg ut i dette minefeltet og antakeligvis en senere diskusjon om dette tema er vel nesten selvmord, men jeg prøver nå allikevel. Etter avsluttet sesong i fjor tok jeg kontakt med min pro igjen da jeg hadde noen spørsmål om min sving. Ønsket om bedre ballkontakt, mer stabilt spill osv er jo alltid en drøm. Jeg synes at min sving var relativt "bra". men kunne den forbedres? Og i så fall hva og hvordan kunne jeg forbedre den? Ved bruk av elektronisk hjelpemiddel ble mitt svingspor direkte visualisert. Det jeg trodde var en rimelig bra sving viste seg å være mer komplisert enn nødvendig. Pga en takeaway som relativt rask brøt svingsporet medførte at jeg kompenserte på toppen for å komme ned på svingsporet før og i impactøyeblikket. Når dette ble visualisert var det langt lettere å endre svingen enn om det kun var muntlig fremstilt. Kan vel sies at jeg ikke bestandig stoler på de som bare ser og mener noe om svingen, men men...Etter mye trening er svingsporet nå langt oftere i plan og dertil bedre og rettere slag. Denne endringen var jo av de litt "større" og allikevel enklere å forholde seg til enn om man skulle endre de små detaljene som vi hører de proffe jobber med. Mitt inntrykk er at det er det beste golferne som har forutsetninger for å korrigere de minste detaljene, mens for oss middelhavsfarere får holde oss til de litt større sakene. Vi har jo sett eksempler på at selv de beste som forsøker å optimalisere sin sving ved å korrigere de små detaljene mislykkes og blir "dårligere" etter justeringen, f eks M Kaymer. Selv om svingens varighet er svært kort vil det alltid være rom for forbedringer. Det viser jo alle nybegynnere når de blir bedre etterhvert som svingen forbedres. Da er det "de store" endringene som gir resultater. Men når det gjelder de beste er det kanskje vel så avgjørende at de små endringene er mer psykologisk avgjørende enn selve teknikkendringen. Og forøvrig har jeg ikke oppfattet deg som en novise når jeg ser dine innlegg. Men spørsmålet vil jo kunne gi gode diskusjoner allikevel.


 Boogeyman (20. mai 2016 20:43) *  IP
Takk til Tor-Arne.
Å korrigere svingplanet er noe man kan klare, nesten alene.
Jeg forsøker stadig vekk, og lykkes iblant.

Men jeg tenker mer på detaljerte og nesten-umulige korrigeringer som vinkelen på hver av armene, hoftens vridning, knærnes stilling, og høyre fots 90 graders vridning i sluttsvingen. Er det virkelig mulig å korrigere slike detaljer i svingen, som altså foregår i brøkdelen av et sekund? Betyr det noe i det hele tatt for ballens flukt og lengde, eller er det bare noe treneren finner på for å bevise sin eksistens? Og - dersom virkelig spilleren klarer å korrigere slike detaljer - kan han repetere dem hver gang han slår på ballen på banen, eller faller han tilbake til det som er mer naturlig for ham (og altså "galt", iflg. treneren).

Siste spørsmål: har en ny trener eller apparat noensinne sagt til sin elev at "det er ikke noe jeg kan korrigere i svingen din; den er perfekt for deg". Ingen trener med selvrespekt sier da noe sånt!



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72