Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Simen Myhre - 25. aug 2014 kl. 19:41 *  IP
Holtsmark - banen å spille!

Jeg har tidligere sammenlignet Holtsmark med å kjøre en Ferrari med kjerrehjul, fordi det flotte designet har blitt beskjemmet av for dårlig spilleflate. Nå er det med glede å rapportere at Ferrarien i Sylling har blitt skodd med ordentlige dekk.

Jeg hadde gleden av å spille Holtsmark på lørdag (etter klubbmesterskapet). Jeg ble møtt av en serviceinnstilt og golfkyndig kar i proshoppen som advarte meg mot at det nok kunne bli venting grunnet KM. Noe jeg hadde tatt med i beregningen i det jeg booket, men alltid bra å bli advart på forhånd. Servicen har fått et kraftig løft på Holtsmark, jeg håper at de som jobber i proshopper rundt omkring er klar over hvor mye deres oppførsel har å si for opplevelsen av anlegget. Her har Holtsmark-opplevelsen fått et kraftig løft!

På rangen var det en velfrisert gresstee med gode baller som ga en god oppvarming før jeg gikk ut alene på hull 1 (starttid 1 time etter siste KM-ball). Fairway var overraskende tørr og klippehøyden ikke så gal. Første green var grei, men også den dårligste, resten av greenene var noe helt annet enn hva jeg tidligere har puttet på på Holtsmark. Det var ordentlig greengress, de var jevne og rettferdige, myke og mottakelige. De var ikke superraske men på ingen måte trege heller. Greenområder, røff og bunkere var i upåklagelig forfatning og endelig kom designet til sin rett. Holtsmark er en fryd å spille når den nå fremstår med en spilleflate som den fortjener og som den har nå.

Det skal også sies at de første par sesongene så kunne runder på Holtsmark være preget av at de også slapp ut folk uten særlig opplæring i effektive rutiner og golfetikette. 6 timers runder og mye rart var ikke uvanlig. Nå ble jeg møtt av utelukkende vennlige spillere. Som alenespiller har jeg ingen forventning om å bli sluppet gjennom, og jeg ville heller ikke risikere å forstyrre KMen så jeg stresset ikke. Likevel ble jeg smidig og vennlig sluppet gjennom av fire grupper (ingen av dem med i KM) og jeg kom rundt på 3 timer og litt og la bagen i bilen med et umiddelbart ønske om å spille banen igjen.

Holtsmark er virkelig den banen på Østlandet man bør besøke nå, gitt at de fortsetter med vedlikehold på dette nivået. For meg har banen kanskje den beste samling av par 3 hull jeg har spilt i Norge. og bortsett fra hull 13 og 14 er det ikke mye som trekker ned her.

Jeg håper så inderlig at det er dette som er den nye Holtsmark-standarden. Da kommer jeg garantert til å spille flere runder der til neste år.

Gratulerer med å ha gjort mye riktig!

(Ønsket mitt for neste år er at Atlungstad får samme greenkvalitet, da har vi en topp 3 i Norge vi kan være stolte av).

Takk for runden!

Miklagardmedlem
 golffreak (25. aug 2014 21:47) *  IP
Gresset har definitivt satt seg på Holtsmark, det er faktisk en fryd å skue roughen fra den nye terrassen. Det er ikke et eneste kløver eller ugress, og tydelig at de har peiling på å få gresset til å gro der. Spilte KM i helgen, og på tross av mye regn i uken var den heller ikke spesielt bløt. Greenene har tett og fint gress, og jeg tenkte ikke over noen skader på green 1 men mulig du fant noe jeg ikke så. Klubbhuset har blitt fantastisk, og det er nå til og med garderobe med dusj.

Det som derimot kan nevnes er at greenene har vært altfor trege iår, de var klippet litt lavere i KM men visstnok er det "noen" som ønsker det sånn på HM! Jeg som også er medlem har IKKE blitt spurt om jeg vil ha det tregt, middels eller så raskt som mulig... Er det noen medlemmer som har mer bestemmelsesrett enn andre? Var flere som nevnte denne frustrasjonen mot klubben, og jeg mener at de nå har ferrarien og gode dekk men slurerkjører den i 1.gir.. Man trenger ikke å lage parkettgulv, men det har irritert meg på tidligere runder iår.

Det er også litt for lite sand i en del bunkere nå. De ser bra ut, men når man går oppi der og slår så er det mange steder det nesten ikke er sand under overflaten. De har nok ikke byttet sand eller gjort noe større vedlikehold av bunkerne siden banen åpnet tror jeg.

De skal ha ros for å endelig bruke gressutslag på rangen og ha kjøpt bra rangeballer. De har jo en av de beste range-områdene, og anlegget er knallbra med korthullsbanen som nybegynnere kan starte å spille golf på. Det er ikke Donald Duck kvalitet, men skikkelige greener hvor golf blir gøy med en gang!

Designet er rått, anbefaler de som tør å spille banen fra 63 en gang også;-). Hull 3 og 5 blir vesentlig tøffere, og mange hull blir naturligvis tøffere. Likevel så er flere utslag litt bedre fra 63, f.eks. hull 12 og 15.

Digger Miklagard også:-).



 barce (25. aug 2014 22:04) *  IP
Spilte der på torsdag, syns greenene var vel trege.. Tror de må ha klippet de kraftig ned hvis du var fornøyd, Simen.. Tviler dog på at du opplevde standard green speed for å si det sånn..


 Sven Tumba (27. aug 2014 08:07) *  IP
Enig med Golffreak. Men svaret ligger nok mot at denne hastigheten er den som flest antal golfere som spiller Holtsmark liker og behersker......
Fair enough...... Våre green områder er uansett i særklasse så man har nok å rive i om man misser på feil side vedr chipping..... Med mye snabbere greener så kan det fort bli meget vanskelig for majoriteten. Så mulig green hastigheten sier noe om nivået på golf norge.....
Men noen må alltid ha noe å klage på uansett, så vill du ha snabbe greener så reiser du ikke til Holtsmark. Jeg har over 100 runder der nå og elsker hver krok av den banen....... Så hyggelig omtale fra Simen M



 Skogen (27. aug 2014 10:05) *  IP
Holtsmark er en fantastisk golfbane som fortjener raske, gjevne greener hvor ballen ruller helt ut. Det holder ikke bare å justere klippehøyden ned, men her må det "siderollers" til.Alle baner med raske greener har disse valsene som gjør at greenene blir gjevne og raske. Holtsmark eller Skaret har ikke eller bruker ikke slike "siderollers". Jeg tror banen hadde tiltrukket seg mange flere spillere hvis greenene var raske. Kvalitet selger!! Gode golfere snakker alltid om hvor fantastisk det er å spille på baner med raske greener.


 AR (27. aug 2014 12:08) *  IP
Dessverre er det ikke så mange gode golfspillere i Norge. Det er ikke om å gjøre å ha raskest mulige greener. De bør være optimale. Det optimale er forskjellig fra profesjonelle på touren til amatører. Alt for raske greener er ikke gøy for den vanlige golfspilleren. Opp mot 10 på stimpmeteret er max av hva det bør være på norske greener til vanlig - normalt.

For vanlig spill er 7-9 trolig et område de fleste er happy med.

Raskere enn 10 på stimpen gjør det "umulig" å spille for den vanlige, norske golfspilleren, spesielt på ondulerte greener som det finnes mange av i Norge.

Men det bør ikke bli for tregt heller. I Norge er det vanlig med rundt 6 på stimpen på mange baner. Det er nok i tregeste laget.

Oh Holtsmark er meget god for tiden.



 Agn (27. aug 2014 12:25) *  IP
Spot on AR!

"raske greener" hysteriet har jeg aldri forstått - som du sier, fint få i Norge som vil ha glede av lynraske greener



 Simen Myhre (27. aug 2014 14:02) *  IP
Jeg vet ikke hvordan hastigheten på greenene er til hverdags, jeg spilte KM-dagen og tipper at det rullet på rundt 8,5-9. Selv foretrekker jeg 10,5-11 på f.eks Miklagard, men de ondulerte greenene på Holtsmark trenger ikke like stor hastighet. Poenget var uansett at tidligere år jeg har spilt så har hastigheten vært 5 eller 6 og da "sluttet" golfen når man kom på eller rundt greenen. Nå hadde de en hastighet som gjorde at det føltes som golf helt til ballen var i hullet, og det er første gang jeg har hatt gleden av å oppleve helt-til-ballen-var-i-hullet-golf på Holtsmark.


 Gunnar Bull (27. aug 2014 20:51) *  IP
Enig med AR i at hastigheten bør være optimal, men ikke helt enig i hva som er optimalt.

For å si det slik: Det er en fantastisk opplevelse å spille på raske greener (gjerne over 10 på stimpen), under forutsetning av at greenoverflaten er jevn nok og at onduleringene ikke er for store.

Å spille på raske greener UTEN disse forutsetningene er ikke moro.

Min erfaring er at de fleste - også høyhandikappere - setter pris på å spille på raske greener så lenge ballen går dit man slår den.



 AR (27. aug 2014 22:57) *  IP
Klart at greenene må være jevne når de er raske. Slik som på eksempelvis Miklagard.


 golffreak (27. aug 2014 23:30) *  IP
Raske greener som ikke er jevne er som regel uttørkede og ødelagte greener hvor ballen bare ruller på tørr jord/sand. Veldig sjelden raske greener med tett gress ikke er jevne, som regel heller de som har lengre gress som ikke er jevne... Greenene på HM "breaker" ikke slik man forventer, og gressretningen påvirker mer enn hvis de hadde vært klippet ned mer. Tør påstå at det i mange tilfeller koster flere slag å ha det sånn, enn å klippe dem ned som de burde.

10,5 og over kan koste den gjennomsnittlige spilleren noen slag sikkert, men det er jo heller ikke verre enn at man må tilpasse seg greenene? Naturligvis litt vanskeligere å kjøre en Ferrari enn Golf 1,6 også, men uten tvil morsommere.. Hvis poenget er at noen føler de får mer poeng med trege greener, så bør de heller trene mer på skikkelige greener og ikke minst sette av 10min på puttinggreenen før runden...

Jeg tror HM mister gjester når de ikke klipper skikkelig, jeg er medlem men synes det er morsommere å spille på greenene på Mikla. Elsker dog designet (og omgivelsene) på HM.

Jeg vil tro alle ønsker kvalitet, og 5 eller 6 på stimpen kan neppe kalles kvalitet dessverre.



 Agn (28. aug 2014 12:26) *  IP
Tydelig at jeg også må ta med meg stimpmeter i bagen. Over 10 - herlige greener, under 10 - katastrofegreener.....

mine påstander for en god opplevelse på green:
1. sørg for at puttinggreenen gjenspeiler greenene på banen.
2. sørg for at greenene er jevne
3. sørg for at hullplassering muliggjør "fornuftig" putting



 Frank (28. aug 2014 16:39) *  IP
Interessant om hastighet.

http://golf.about.com/od/golfcourses/a/how-much-have-green-speeds-increased.htm



 Dilter (28. aug 2014 20:52) *  IP
@Frank: indeed!

the speeds of greens at some of the top U.S. courses in that 1978 survey:
Harbour Town, 5-1 (5 feet, 1 inch)
Congressional, 6-4
Merion, 6-4
Pinehurst No. 2, 6-10
Pebble Beach, 7-2
Shinnecock Hills, 7-2
Pine Valley, 7-4
Winged Foot, 7-5
Cypress Point, 7-8
Medinah, 7-8
Augusta National, 7-11
Oakland Hills, 8-5
Oakmont, 9-8

Synd artikkelen ikke sa noe om hva hastigheten er nå.



 Wilson (28. aug 2014 22:32) *  IP
Agn

Veldig enig der.
Jeg har flere ganger opplevd å komme til baner med superraske treningsgreener mens greenene på banen er trege. Da er det utrolig kjedelig å ha stått 40 min og trent på hastighet før man går ut.

Bogstad er et skoleeksempel på perfekt oppsett med akkurat samme hastighet på treningsgreenene som på banen.



 golffreak (28. aug 2014 23:41) *  IP
Alt var bedre i gamle dager...;-). Var vel bedre med de gamle grusveiene fremfor dagens motorveier også. Ikke minst var det bedre å gå på ski hvor noen i beste fall hadde gått opp et spor bare, og skulle ønske at alle fotballbanene var som de potetåkerene jeg spilte på da jeg var miniputt. Times are changing som en viss artist sang...:-).

Nei Agn, under 10 er slett ikke katastrofegreener. Kan være gode grunner til at f.eks. greenene ikke tåler å klippes ned mer, som regel da tidligere i sesongen. På baner utsatt for vind og/eller med store onduleringer så kan de ikke ha altfor raske greener. Med den gresskvaliteten de nå har på HM, og den sommeren som har vært, så burde det være enkelt å klippe ned og få raskere greener. Du kan gjerne mene at 5 på stimpen er fint for deg, men jeg tror mange synes det er morsommere med raskere greener. Det er i juli og august de kan ha de raskeste greenene.

NB! Artikkelen som det er linket til nevner at greenene idag har mer "true roll", og det er neppe noe som er mer frustrerende på golfbanen enn å slå en god putt men så skjærer den ut av linja. Raske kvalitetsgreener er som regel også veldig jevne, og hvor ballen "breaker" som forventet.




 Agn (29. aug 2014 08:27) *  IP
golffreak,

satte det litt på spissen - poenget mitt er at det virker som endel er veldig opptatt av "stimpen". Punktene mine over er vesentlige for at JEG skal få en hyggelig puttingerfaring.

Det virker som om suksesskriteriet for en god green er at den er rask - jeg er ikke enig. Dermed IKKE sagt at alt for trege greener er noe bedre.

Drammen er et eksempel som popper opp i mitt hode som en golfbane med relativt trege greener, der det allikevel går overraskende greit å ha en god puttingopplevelse (uten at jeg har vært der i år....)



 Per Ottar Skaaret (29. aug 2014 15:19) *  IP
Takk for ros og ris :-)
Jeg er den som sammen med vår greenkeeper(Stål Bø)tar avgjørelser vedr. vedlikehold på Holtsmark golf.
Vi har begge lang erfaring, og ønsker altid best mulig kvalitet på banen!

Klippehøyden på green(og fairway) er et kompromiss mellom ønsket om å "stresse" gresset minst mulig
på den ene siden og ønsket om raske greener på den andre siden!
Vi har alt nødvendig utstyr og vi bruker det, inkludert greenruller!
Men når vi er redd for å få skade på greengresset velger vi ofte å slippe opp klippehøyden og godtar da lavere "stimp".

Holtsmark ligger i en "vanskelig" klimasone
Vi har mye varme og uttørking på sommeren, og vi har mye mer vinter en hva som f.eks er tilfelle bare litt lenger syd i Lierdalen.
greengresset (kryphvein) bør også ideelt sett ha en "hvilepause" på sommeren for å ikke bli utkonkurert av uønsket gress (tunrapp). Dette gjennomfører vi normalt i juli og får da litt tregere greener.

Men vi forsøker alltid og gjøre green så rettferdig som mulig.

Når det gjelder fairway er den forbedrede kvaliteten vi nå begynner å se, et resultat av systematisk toppdressig med sand gjennom mange år.
FW kvaliteten vil fortsette å bli bedre og vi skal snart kunne klippe den litt lavere også... men igjen er vi redd for vinterskader og uttørking.

Bunkere er midt i en rehabliteringsfase, og vi har byttet sand i ca 30 % av de.
Dette programmet vil også fortsette!
Husk at Holtsmark har ca 15.000 m2 med bunkere ! noe som jeg tror er helt i "Norgestoppen"


Per O Skaaret hpc 18



 Amatour (29. aug 2014 17:56) *  IP
Holtsmark var i super stand idag! Tipper greenene var rundt 9 og er ihvertfall i samme klasse som Haga har vært i hele år (dog mye bedre fairways enn Haga).

Folkens, vi har 5 uker (kanskje 6) igjen av sesongen her på Østlandet så nå må det spilles hver helg fremover!



 veggiss (29. aug 2014 19:57) *  IP
Flott tilsvar fra Per Skaaret her, som gir svar på en del spørsmål jeg også har hatt. Det er hvert fall helt tydelig at jobben med fairwayene begynner å gi gode resultater, for de har aldri vært bedre enn de er nå, bra jobbet! Banen virker å drenere bedre enn tidligere også.

Skal ha meg et par runder til på Holtsmark i år hvert fall, så håper jeg får nyte godt av bittelitt raskere greener enn vi fikk i juli. Selve speeden er i og for seg ikke noe problem, men når gresset blir såpass høyt så blir det fort mye fotavtrykk og spikemarks rundt hullene.



 golffreak (30. aug 2014 18:59) *  IP
Veldig bra tilbakemelding Per Ottar Skaaret, takk for at du tok deg tid til det! Kunne jeg vært "storforlangende" å forslå at slik informasjon legges ut på websiden, gjerne med ukens status og kommende arbeider?. Under "banestatus" nå står det bare "18 hullsbanen og 9 hullsbanen er åpne med flotte forhold", noe det sikkert har gjort siden April og er lite informativt. Miklagard, Losby, Haga m.fl. er veldig flinke til å informere og forklare om forholdene på websidene. Folk (kunder) er opptatt av sånt som du sikkert skjønner av innleggene:-). Er ikke så glad i at klubber henviser til e-mail nyhetsbrev eller facebook, hvis de synes det er for "vanskelig" å oppdatere weben, men er bedre enn ingenting det også.

Jeg betviler slett ikke deres kompetanse og det er dere som er fagfolkene her. Likevel er det ikke vanskelig å konstatere at greenene både brekker mer "riktig" og er raskere på en rekke andre baner på østlandet (Miklagard, Hauger, Bogstad for å nevne noen). Jeg vet naturligvis for lite om hva som gjøres på de ulike banene og om de lokale forholdene, men synes det er litt rart hvis Holtsmark skulle ha spesielle forhold som tilsier tregere greener. Dette gjelder ikke bare i juli, det er bare å ta seg en tur andre steder å sammenligne hvis man vil. Greenkeepers anbefaling må uansett gå foran hva medlemmene ønsker seg, men det er ikke bra når det ryktes at "noen vil ha det slik"..

Det er gjort en fantastisk jobb de siste årene og skal iallefall ikke klage på tynt med gress som for en del år siden!:-). Støtter veggiss sitt innlegg også, på klubbmesterskapet hadde jeg relativt nye sko/spikes og hadde nesten dårlig samvittighet for avtrykkene/spikemarks jeg satte på greenene..

Keep up the good work, og informer gjerne bedre!:-)



 Per Ottar Skaaret (31. aug 2014 07:37) *  IP
Takk, vi skal prøve å forbedre oss,(men sakte).
Først og fremst har vi et ønske om sundt greengress !
Vi har opplevd tidligere noen "krise" år med omfattende vinterskader, noe som setter hele gleden, og økonominen ved å drive en golfbane i fare !
(Ja det er mer gled enn økonomi dette dreier seg om.)
I mellomtiden håper jeg dere løfter beina og reparerer nedslag når dere er på green .... da er det ingen grunn til å få dårlig samvittighet :-)




Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72