Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Tor-Arne - 24. jan 2014 kl. 18:10 *  IP
Protimer på godt eller vondt?

I den perioden jeg har fulgt med på forumet har jeg ikke sett noen tråd på bruk av pro. AR har en ubetinget tro og antakeligvis med rette, at en eller helst flere protimer vil gjøre deg til en bedre golfer. Kunne derfor tenke meg å høre om det er noen her som kan dele sine erfaringer med bruk av PRO. AR har jo allerede meddelt at han har blitt en bedre golfspiller. Jeg har ikke mye erfaring med protimer, men tenker med gru på en ivrig pro som i mine yngre dager (før fylte 60) skulle gi meg en perfekt sving. Det ble med den timen, da å lære meg en perfekt sving var 40 år forsent. Dette ga ikke særlig mersmak, så siden det har jeg forholdt meg til det jeg kunne plukke opp via instruksjon på nettet,tips fra golfvenner med rimelig lavt hcp og egentrening for å forbedre sving osv. Min vei fra 36 til 10 i hcp ville nok kanskje ha tatt mindre tid med flere protimer, men det er jo helt avhengig av hvilke tilnærming den enkelte pro har. Skal de legge om alt eller kan de gjøre noen få forandringer for å forbedre det som er mulig. I håp om det siste tok jeg en protime denne uken. Var veldig spent på hva denne proen kunne tilføre og ble jo en smule overrasket da denne timen i hovedsak var mer knyttet til det psykiske enn min sving, oppstilling, grep osv osv. Hovedfokus for god sving og balltreff var avhengig av å fokusere på MÅLET. Alt annet var egentlig forstyrrende faktorer. Å slå baller mot et mål både tenkt og visuelt UTEN å se på ballen, var rimelig frusterende. Noen poenger var det nok, men dette ble mer frusterasjon enn noe annet. Allikevel blir det en time nr to, vel så mye for å se hva neste time vil bringe med et håp om at noe teknisk må det vel være å forbedre.
Fortsettelse følger forhåpentligvis.

 AR (24. jan 2014 18:20) *  IP
Det er stor forsjell på å reparere en bil og å reparere en golfsving.

Man kan bytte en skjerm eller skifte tennplugger. Så er bilen like bra.

Golfsvingen og andre deler av spillet er snakk om kunnskaper og ferdigheter. Dette læres ikke på en time eller to. På samme måte som når man skal lære seg matematikk eller et språk.

Her må hjemmeleksene gjøres. Svært ofte, som regel, får man ikke til det proen forteller i løpet av kort tid. Det trengs øvelse og mange repetisjoner over tid i golf for å få framgang av varig art. Vedlikehold er også viktig når man først har fått til det man prøver på. Ellers ramler man tilbake til gamle synder.

Det er en grunn til at de beste bruker trener.

Ikke kom drassende med Bubba Watson. At han ikke har fått noen form for instruksjon tror jeg ingen verdens ting på.



 Tor-Arne (24. jan 2014 19:02) *  IP
Det var jo tidlig i diskusjonen, hvis den kommer, å avfeie eventuelle meninger om selvlært kontra protimer i det uendelige. Bubba Watsons selvlærte sving og kapasitet er få forundt, men den funker jo. MEN det er vel ikke veien å gå for 99,99 5 av de som ønsker å lære å spille golf. Din tilnærming oser av "besserwisser"-holdning og andre meninger enn dine, synes å være tull og tøys. Hvis det ikke kom tydelig nok frem, så var det proers tilnærming til sine elever uavhengig av nivå.


 Zolidum (25. jan 2014 13:38) *  IP
Jeg har tatt noen protimer i løpet av de 6 årene jeg har spilt golf. Jeg synes det er viktig at kjemien stemmer mellom golfspilleren og proen. Jeg prøvde noen få forskjellige før jeg fant en jeg ble veldig fornøyd med.

Jeg tok ingen protimer før jeg hadde spilt golf i halvannet år og det er noe jeg gjerne skulle gjort annerledes. Da hadde grunnlaget i golfsvingen blitt bedre. Tok et grønt kort kurs i løpet av en helg og der var det dårlig med tid til instruksjon. Jeg mener jeg ville sluppet en del grunnleggende feil hvis jeg hadde tatt protimer med en gang. Mine første protimer gjorde at det virkelig løsnet for meg.

Jeg har også opplevd at protimer har ødelagt golfspillet mitt. Alt har rett og slett gått rett vest, men jeg tror dette er ganske normalt. Endring tar tid. Ingen tvil om at protimer har hjulpet meg videre i spillet.

Jeg er også av den oppfatningen at man ikke bør ha protimer for å bli bedre. Da hjelper det selvfølgelig å ha en god spilleforståelse av sitt eget spill og sving. Vi er forskjellige med ulike ambisjoner og mål. Jeg fikk det mye bedre på golfbanen når jeg trappet ned med protimene og ikke stresset med å få til en nedskrivning etter hver eneste runde.



 gjesp (25. jan 2014 13:45) *  IP
Er ganske sikker på at veldig mange golfere aldri har tatt en protime. Kan være mange grunner til det, men frykten for å måtte endre mye på sin hjemmelagede sving kan være en. En annen kan være pris. Eller at man ikke vet hva en protime egentlig er.

Derfor kunne f.eks PGA Norway arrangert 1 eller 2 dager i året med gratis protime/instruksjon.
Dette gjør PGA Sverige hvert år og er en fin mulighet for golfere til å bli litt bedre kjent med protimer og sin lokale pro.



 PCS (25. jan 2014 17:57) *  IP

Er du 60 år og dertil trassig & sta, er en protime sikkert bortkastet. På lik linje som en time med kjørelærer, politiskrådgiver eller samlivsterapaut :-)




 Gunnar Bull (25. jan 2014 18:09) *  IP
En protime gjør ingen sommer :-)

Før man tar (en) protime bør man definere hvorfor. Både til seg selv og til proen.

Vil man kun jobbe med et konkret problem, eller vil man sette igang en prosess?

Hvis du bare vil reparere en shank, kan ofte en time være mer enn nok. Men hvis du vil jobbe inn en konsistent og effektiv sving, vil du kanskje aldri bli ferdig med å ta protimer.

Klart - hvis du har spilt i tre-fire år uten å ha tatt en eneste protime, så er det nok temmelig mange detaljer som må endres og øves inn for å oppnå videre progresjon.



 Rotten (25. jan 2014 18:31) *  IP
Tipper den største feilen/misforståelsen blant mange er at man tror 1-2 protimer skal revelusjonere alt og deretter spille mye bedre. Dette må i så fall være unikt i idrettssammenheng. Protimer er oftest starten på en prosess, dersom man virkelig vil bli bedre og endre på ting, krever det mye egentrening i tillegg til flere protimer og mye tid. Ting må "avlæres" og nye ting må automatiseres.
Det som er helt sikkert, er at dersom man er litt tålmodig, så er det utrolig gøy når resultatene kommer. Og som sikkert flete kan bekrefte her, kan perioden i tåkeland være kortere eller lenger før det plutselig fungerer...merkelig sport golf..



 Tor-Arne (25. jan 2014 19:08) *  IP
Innledningen til timen var nettopp å klargjøre et par tre ting som jeg antok burde/kunne rettes på/forbedres.Sammen med hva jeg IKKE forventet å kunne få til, var dette info som proen fikk. Har ikke og vil vel aldri ha troen på at en pro kan lage gråstein til gull. Men slik det ofte fremstilles og til den pris de tar, må man kunne forvente litt valuta for pengene.DEt gis nok ingen garantier, selv om de i mange reklamefilmer, annonser osv, garanteres at antall slag vil bli redusert kraftig. Har riktignok ikke sett noe av dette her hjemme på berget, men kanskje man skulle kreve garantier (lol). At endringer krever både tid, svette og tårer og masse egentrening har jeg ikke noe i mot, men jeg antar at det siste en pro får rettet på, er det som er på innsiden av hodet.Da hadde jeg vel også søkt til en annen profesjon og til en enda høyere timepris.
Men i sluttenden har du ingen andre å skylde på enn deg selv, hvis ikke Pro timen(e) gir resultater.



 Rudolf fra Revetal (25. jan 2014 20:06) *  IP
Jeg har hatt stor glede av korte golf-videoer med dyktige amerikanske proer, som det ligger mye av på youtube. Golfinstruksjon er ikke noe stort abrakadabra, men dreier hele tiden omkring noen fundamentals, uansett hvilken pro man velger. Har man en realtivt sund sving, kan man plukke av seg mange småfeil ved slike tips. Se for eksempel http://golf.about.com/od/golftips/tp/golf-instruction-video.htm


 Amatour (25. jan 2014 20:25) *  IP
Her i Norge tar jeg en 2-3 protimer i året for å verifisere at svingen er ok; derimot pleide jeg tidligere å delta på weekend golf skoler i USA; f.eks Florida og Scottsdale. Det har jeg svært god erfaring med. Man går over alle aspekter (driver, woods, jern, chipping, pitching, putting, wedger,..) i time bolker gjennom en full dag. Proen er tilgjengelig hele tiden. Dette er gunstig siden man ofte har øvd på noe dagen før og så neste dag kan det være noe som ikke stemmer lenger..da er proen der og kan ta en kjapp titt. Med 8 timer golf trening, start kl 09-17 hver dag i 3-5 dager (jeg tok et par ukes skoler også) med kanskje 18 hull runde på ettermiddag/tidlig kveld, så blir man bedre.


 Laser (26. jan 2014 10:11) *  IP
Amatour jeg synes dette virker spennende og har lyst til å høre mer om hvordan dette funker


 Amatour (26. jan 2014 11:42) *  IP
Laser:
Jeg vil trekke frem to golf skoler som jeg var veldig fornøyd med:

Ben Sutton, rett sør for Tampa, FL (http://www.golfschool.com/golf-school-packages)

Det jeg likte spesielt her var at det var bygget opp veldig reelle trenings situasjoner (ikke bare driving range mål); f.eks pitching til greener med flagg over vann hindre til 50-125 yards osv.

I Arizona likte jeg John Jacob's golf skoler. F.eks (http://www.jacobsgolf.com/sites/courses/layout9.asp?id=1179&page=83476)

John Jacob's har en veldig tydelig swing filosofi som man går gjennom først teoretisk, så ut i det praktiske på range området. Hillcrest var en kjekk bane å spille på kveldstid.

Jeg ønsket alltid å ta en Golf Digest golfskole, men følte de var litt pris ugunstig. De prisene de oppgir på linkene ovenfor kan virke litt i høye (jeg betalte under halvparten for 5-10 år siden), så er man villig til å ta skolene om sommeren når det er litt i overkant varmt der borte, så får du en god deal.



 Birdie (27. jan 2014 09:08) *  IP
Alt for mange tar en pro time eller to, går så ut på banen og prøver på de endringen i svingen de har lært, gir opp dette på hull 4 og er tilbake til gammel sving.
Bortkastet!
Skal du ta en protime så må du trene på det du har lært, forsøke automatisere det uten å måtte tenke på det for mye når du kommer ut på banen.
I dag på rangen står maaaaange spillere og automatiserer feilene sine...



 barce (27. jan 2014 10:25) *  IP
Furyk har vel trent inn mange feil?

Tror mengdetrening hjelper uansett protimer eller ei.. Progresjonen vil nok gå raskere med pro..



 Birdie (27. jan 2014 10:32) *  IP
Smart diskutere unntakene..selv om jeg tror også Furyk har fått oppgaver fra pro han skal trene på


 gjesp (27. jan 2014 11:04) *  IP
Smart å si at 1-2 protimer er bortkastet.

Det er selvsagt individuelt, men på generelt grunnlag kan man vel si at det lønner seg med et litt mer langvarig opplegg for å få fremgang.

Har sett folk ta 1-2 protimer som har hatt fantastisk framgang. Svinganalyse med video kan gjøre golfere mye mer bevisst på sin sving. Og hva de bør jobbe med.



 Birdie (27. jan 2014 11:06) *  IP
Poenget mitt gjesp er at de trener på det de har lært ikke går ut og spiller med en gang, da har man lett for å tenke score ikke teknikk


 Kølle Nils (27. jan 2014 11:07) *  IP
Meget interessant her: http://theantipro.com
med linken: http://mcgolf.com

Det er lett å avfeie det Jim McLellan sier, men det er ikke så lurt - slik jeg ser det. Mange tankevekkende artikler!



 AR (27. jan 2014 12:06) *  IP
Jeg har gjort meg opp noen tanker rundt dette med å ta få eller mange protimer.

Se ukens tips:

Protimer - få eller mange?

http://www.golfsiden.no/Golftips/golftips.html



 Tor-Arne (27. jan 2014 14:09) *  IP
Kølle Nils:
Svært fornøyelige artikler på lenken til "theantipro" og selvfølgelig lenke til "betalingstjenestene" på hans hjemmeside. Alle vil jo selge sitt produkt, men han også føyer seg jo inn i rekken av tilbydere på dette området. Har ikke sett noen av hans videoer (DVD), men hans filosofi om å ikke gjøre ting vanskeligere enn det de er (hvis det er mulig AR?) tiltaler meg. Etter å ha sett, lest og fått opplyst hva som skal til for å få til en god golfsving er det nok av tanker i hodet på en gang. Og de tankene er jo der FØR du starter svingen. Så min første protime var kanskje ikke så gal allikvel, hvor hovedsaken var å ha fokus på målet. Det må nok allikevel være noen fundamentale egenskaper hos den enkelte, før dette gir effekter. Det er jo en fordel å treffe ballen også, selv om du vet hvor målet er.
Artikkelen "Michael Jordan and your shorts" anbefales.



 Kølle Nils (27. jan 2014 16:07) *  IP
Tor-Arne:
Ja, ”selvsagt” vil McLellan ha betalt (what do you want for nothing?).
Men hans video er meget bra, og koster ikke mer enn én vanlig protime.

Jeg har videon´en han selger, og liker meget godt den teknikk han presenterer (på en både pedagogisk bra og hyggelig måte). Det er Sam Snead som er hans førebilde.

Enda bedre liker jeg dog det du ser her:
http://www.youtube.com/watch?v=RhoD8Xh3VaQ
Denne svingen føles bare helt naturlig for meg, og gir meg en svært god presisjon. Hvis du vil, gir jeg gjerne flere linker.



 Tor-Arne (27. jan 2014 17:31) *  IP
Ingen ting er gratis her i livet, så alle gode råd må det betales for. Det er bare det å finne de beste rådene for meg.
Svingen ser jo "enkel" og smidig ut. Minner meg egentlig om Moe Normans sving. Tar gjerne mot flere lenker.



 Kølle Nils (27. jan 2014 21:45) *  IP
Tor-Arne:
Ja, der er trekk av Norman´s sving, og enda mye mer i svingen til Lee Trevino. Se på videoer med Trevino, så får du et meget godt bilde av hvordan svingen er.

”Oppfinneren” er Mindy Blake, en svært interessant person! Han publiserte to bøker om sin metode, først ”The Golf Swing of the Future” og siden ”Golf – The Technique Barrier”. Spesielt den siste er en perle! Du kan google alt dette .. selvsagt.



 digger (27. jan 2014 23:26) *  IP
Hvorfor spør en pro alltid som det første om hva du har i hcp? Hvorfor er det relevant?


 AR (27. jan 2014 23:55) *  IP
Fordi din handcap gir en viss indikasjon på din spillestyrke. Oppfølgingsspørsmål kan eksempelvis være:

- Hva vil du med din golf?
- Hva er dine sterke og svake sider?
- Ønsker du en kortsiktig quick fix eller ønsker du en grundigere gjennomgang?
- Hvor lenge har du spilt?
- Har du bestemte mål?
- Hva venter du deg av min instruksjon?



 Laser (28. jan 2014 06:59) *  IP
Amatour - takk for innspill. Det gir oss som vil utvikle oss videre alternativer til tradisjonell Pro time løsning. Golf med tett program hver dag høres spennende ut


 Bjørn E (28. jan 2014 12:03) *  IP
Er ikke det individuellt hva man ønsker å gjøre med den idretten man bedriver. At det ikke finnes noen fasit aktig kannestøp man må tilpasse seg
Det virker som noen mener at man MÅ ha en pro. Jeg er uenig. Har man glede av å gå på ski, gjør de fleste det ved å trene på egen hånd. Å lære seg teknikk, kan man stort sett gjøre ved å lese boker/ se på nett.
Jeg har hatt 3 protimer (inkl. grønt kort) i min 15 år lange golfkarriere + at jeg har deltatt på en håndfull gruppetreninger. Har hc på 10,3 og er nå på vei ned, synes det er helt ok i en alder av 66, - har til og med vært best i en turnering på Senior Touren. Da slo jeg bl. a. AR. For min del er noe av det spennende med golf å utforske det som skal til for å beherske sporten og øve på de bevegelsene som skal til. For meg er det nettopp dette som er det spennende ved golf.
En kamerat av meg, hadde i fjor og forfjor mange protimer - uten at det hjalp. I fjor hadde han 67 runder på rad med oppskriving.



 Tor-Arne (28. jan 2014 13:02) *  IP
Du har helt rett Bjørn E at man ikke MÅ ha protimer.Ingen må jo det, men et avgjørende spørsmål er hva vil du med golfen din og hvilke forutsetninger har man for å bli en "god" golfspiller (her er det mat for deg Ove). Jo tidligere man begynner med golf jo bedre. Golf er jo en svært fysisk sport og krever normalt en smidig kropp. For oss som har begynt sent med golf og er i 60-årene, ligger det uomtvistelig en begrensning i hva kroppen faktisk kan få til i forhold til svingen, hastighet osv osv. Min beskjedne erfaring med protimer (den siste holdt utenfor) har vist at proene ikke er flinke nok til å se de fysiske begrensningene (i hvertfall hos meg)og øser på med endringer for å få til en "perfekt" sving. Min "perfekte" sving skal være et resultatet av min maksimale fysiske forutsetning og ikke en sving som kun en seigmann i 40 gr varme kan greie. Jeg har til nå stort sett greid meg godt med det jeg har klart å tilegne meg selv og ikke minst svært treningsivrig, men jeg stanger nå hode litt i veggen og tror at jeg fortsatt kan forbedre meg. DA kan det være nyttig med en/flere protimer.


 Gunnar Bull (28. jan 2014 13:04) *  IP
Helt enig i det, Bjørn. Man kan helt klart komme rimelig langt uten å ta masse protimer. Forresten - jeg er imponert over spillet ditt med tanke på at du har kun hatt 3 protimer og er 66 år.

Selv har jeg nok hatt nærmere 50 protimer, men jeg har ikke evnen til å lære fra video eller bøker. Prøvde det en gang, og "lærte" meg en sving som alle lo av :-)



 Øyvind Reinertsen (28. jan 2014 14:30) *  IP
Jeg startet med golf som 27 åring, var "selvlært" med en sving ikke en gang en mor kunne elske, men kom meg ned til 4 i hcp. 18 år uten pro, angrer som en hund!

Så startet jeg for 4 vintre siden med fast pro på FIGC og har sakte men sikkert bygget om svingen. Mitt mål var å få en sving jeg kunne bli gammel med, samt kanskje noen meter lengre driver.

Etter 4 vintre begynner den nye svingen å sitte og resultatene begynner å komme. Totalt har det vel tatt ca. 50 timer å komme dit jeg er i dag (omtrent der jeg startet mht hcp), men potensialet er større enn før.

I tillegg til sving, lærer du taktikk, hvordan man bør tenke ++ av din faste pro (om kjemien stemmer). Byttet pro i vinter (fordi min gamle sluttet) og fortsetter med mye av det samme.

Anbefaler pro til deg som er tålmodig og er villig til å endre deg, er du utålmodig og lite endringsvillig, kjøp en ny driver...




 AR (28. jan 2014 15:03) *  IP
Flott innlegg ØR!

Det er klart at man kan klare seg uten instruksjon. Men mitt poeng har alltid vært at god veiledning fra starten av er meget viktig for å få mest ut av sitt større eller mindre talent for spillet. På sikt blir man en bedre spiller og stagnerer ikke på et tidlig staium; det være seg 24, 15, 10, eller 5 i handicap - litt avhengig av innsatsen.



 barce (28. jan 2014 18:15) *  IP
.. og talent..

Man stagnerer faktisk også med pro.. Uansett innsats og antall timer!



 Tor-Arne (28. jan 2014 18:26) *  IP
Da er det viktig å vite når man har nådd toppen og utforbakken har begynt. Da brukes pengene på golf istedenfor på proene.


 digger (28. jan 2014 23:42) *  IP
Vel AR, mulig du har rett at det har noe for seg. Men, de fleste bestiller vel en pro og forteller at de har et problem. Jeg slicer, hooker, slår for høyt, treffer ikke med driveren osv. En slice kommer av akkurat det samme uansett om du har høyt eller lavt hcp.

Jeg er grunnleggende skeptisk til de fleste proer. Det er vel en grunn til at de selv ikke nådde lenger med sin egen golf tenker jeg. Dessuten, når jeg ser deres egen sving er det ofte langt unna måten jeg selv ønsker å svinge på.

Skal ikke henge ut noen, men ta denne Mitch Spear... (Et eller annet) på golfkanalen. Skulle han lært meg å svinge hadde jeg tatt beina fatt og løpt det jeg var kar for.



 AR (28. jan 2014 23:48) *  IP
"Jeg er grunnleggende skeptisk til de fleste proer."

Vel, vel, digger.

Hvorfor tror du at alle de beste har trenerne i nærheten meget ofte - akkurat som i andre idretter, digger?

De aller fleste trenere i alle idretter har ikke vært på verdenstoppen i de idrettene de instruerer.

Jeg blir nesten litt skremt av det du sier. Er det slik med de fleste her i landet, har vi et langt stykke å gå her i landet - for langt til noen sinne å bli en golfnasjon hvor de fleste spiller OK golf.

Heldigvis er mentaliteten og innstillingen en helt annen enn det digger røper her.

Heldigvis.



 Tor-Arne (05. feb 2014 18:24) *  IP
Min andre protime er gjennomført idag. Mye tankegods i dag også, men nå satt inn i en mer teknisk sammenheng. Han har ikke kommentert svingen enda(kanskje det ikke er håp uansett), men vi jobbet med hva skjer/tenker du under svingen og hvor er køllas laveste punkt i svingen for å oppnå maks kompresjon. Også i forhold til nærspillet var det interessent å ha tankene fokusert mot et treffpunkt som IKKE var ballen.Det er nok mye gammelt tankegods som nå skal bearbeides og konfronteres/erstattes med ny "lærdom".Veien fremover blir nok både lang og ruglete før man finner "fairwayen".Uansett var dette både utfordrende og kjempegøy eller blir dette feil formulering Ove?

Dette ble sikkert ikke riktig formulert teknisk, men da for dere teknikere se igjennom fingrene med det.



 Kølle Nils (05. feb 2014 20:12) *  IP
Tor-Arne, ikke tenker du vel så mye I LØPET AV svingen?
En normal sving tar litt mer enn 1 sekund, og av denne tiden
er ca 1/3 for nedsvingen.



 Tor-Arne (05. feb 2014 20:53) *  IP
Har vel egentlig tenkt på for mye, selv om ikke alle tankene får plass i selve svingen. Proens poeng var å få meg til kun å tenke på et par ting som var viktig for at jeg skulle slå et bra slag. Målet var selvfølgelig ett men jeg har ikke helt funnet ut hvilke det andre skal være. Kan jo hende at jeg trenger noen fler, men jeg tror nok at de fleste tankene forsvinner når det går litt mer automatisk eller skal vi kalle det en tankeløs sving. Jeg har til nå hatt behov for å ha noen knagger å henge svingen på, men jeg har nok hatt alt for stor fokus på det.


 Kølle Nils (05. feb 2014 21:24) *  IP
Tor-Arne, bare det å gå rett frem er en kompleks bevegelse – som vi ikke tenker på mens vi utfører den. Enda ”verre” er bevegelsen ved det å springe, og fortsatt tenker vi ikke på selve bevegelsen mens vi springer.
Jeg tror det må være slik med en GOD sving også, null tanker i løpet av selve utførelsen. Tenk før og etter, ja, men ikke i løpet av.



 Tor-Arne (05. feb 2014 22:12) *  IP
"Eia var vi der"! Kjenner jo igjen beskrivelsen din fra din amerikanske "coach"!Jo enklere jo bedre.


 Kølle Nils (06. feb 2014 12:51) *  IP
Tor-Arne, du kan jo se McLellan svinge i videon under.
Svært bra, syns jeg da:

http://www.youtube.com/watch?v=AR9pnjJlvzc

I linken under diskuterer McLellan litt mer detaljer:

http://purelag.blogspot.no/2011/01/jim-mclellen-anti-pro-swing-thoughts.html

Han røper der også sin ”hemmelighet”:

"There are Only 3 Key Factors in a Great Golf Swing.

1) Full-High Back Swing,
2) Still Head,
3) Full-High Finish.

Everything else will follow naturally and automatically, contrary to what you are hearing from the Golf Industry Circus."



 Simen Myhre (06. feb 2014 16:12) *  IP
Jeg innser at det er med golfproer som det er med folk i de fleste andre profesjoner: De som har utdannet seg innenfor en retning kan som regel mer om dette enn hva jeg selv kan. Hvis jeg ønsker å lære noe nytt så er det smart å lytte til de som kan mer enn meg selv.

Jeg anbefaler å finne en pro som du har god kjemi med, og som ønsker at DU skal bli bedre i golf. Det er noen proer som er mer interessert i å vise hvor fin sving de selv har heller enn å lære deg å svinge bedre. Så må du kjenne etter hvor du har dine begrensninger, og hvilke råd du har tillit til at du kan få nytte av. En god pro kan du diskutere med og bli enig med hvordan du kan svinge og hva som er realistisk å oppnå. Personlig synes jeg også det er meget nyttig å lære mer om min egen golfsving for å utvide repertoaret og kunnskapen for å drive selvdiagnostikk av egen sving, både hva jeg gjør bra når det funker og hva jeg gjør galt når det går åt skogen. Jevnlige sjekker for overkompensasjon eller tilbakefall er også nyttig. Det er ofte at endringen som føltes så uvant ikke føles uvant lenger fordi man har falt tilbake til gamle synder.

Jevnlig oppfølging anbefales, og er et must for de aller fleste som ønsker å bli markant bedre.



 Tor-Arne (06. feb 2014 21:23) *  IP
Er enig i at det er viktig at kjemien stemmer. De to timene jeg har hatt til nå har hatt mye tankefokus, men nå satt inn i en mer teknisk sammenheng. Som nevnt har vi ikke vært inne på svingen enda annet enn å "sving som du pleier". Har kun hatt fokus på mål og balltreff med wedgeer og et 8-jern. Trente i dag med fokus på dette og prøvde det ut med lange jern og wooder og det funker der også. Bedre og langt mer stabile balltreff.Etter dagens trening kjennes det på kroppen, men det tror jeg kommer av litt ekstra konsentrasjon og spenning i kroppen. Men dette funker og så er det bare å ta med seg dette ut på banen når den tid kommer. Det vil helt sikkert kreve mye terping, men dette sporer uansett til flere protimer og mer kvalitetstrening.


 humm (14. feb 2014 13:23) *  IP
Personlig så har jeg blanda følelser til disse proene.

Er man en voksen kar som svinger som Matt Kuchar og proen vil ha deg til å svinge posisjon for posisjon som Adams Scott kan det skurre, uavhengig om det er berettighet eller ei.
Bil analogien til AR, som forøvrig DWC også er glad i, er grei nok, men man kan spørre seg om den er relavant for 50år gamle karer som spiller 20runder i året, eller om den er relavant i det hele tatt?

Hvis Tiger bruker 1år, ref AR om svingendringer (brukt litt mer synes jeg da), hvor mange år bruker da 50åringen?

Jeg har tatt protimer med flere proer og har lært noe av alle, selv om det ikke er ting jeg har tatt i bruk. Den eneste gangen jeg vurderte å gå midt i timen var da proen snakket ballflight lovene midt i mot. Det ble pinlig.

Mye kan uansett løses ved kommunikasjon og med spørmålene til AR 27jan rundt midnatt, men man må være ærlig.

Ref den her:

www.golfwrx.com/182967/lee-westwood-instructor-sean-foley-part-ways/

Min pro-referanse heller mer mot John Jacobs filosofi enn Foleys og DWCs.

JJ:
"THE GOLF SWING has only one purpose: to deliver the head of the club to the ball correctly, and to achieve such impact repeatedly. Many unorthodox players achieve correct impact -- so long as it's repeatable, it's OK. If golf were about getting into correct positions throughout the swing, then the greatest players in the world have had it wrong. The only position that matters is the club's at impact, which is determined by the clubface alignment (the most important factor), the path of the swing, the angle of attack and the speed of the clubhead. The biggest step in becoming a good player is understanding how the flight of the ball teaches the correct geometry of impact."



 Amatour (14. feb 2014 16:08) *  IP
Akkurat! Som jeg skrev ang. golf skolene ovenfor, John Jacob's 'face, path, angle' filosofi er det jeg har hatt mest utbytte av i den praktiske golf svingen.


 Tor-Arne (25. feb 2014 17:33) *  IP
Ny protime i dag etter en del trening og fokusering på mindre og mindre tankegods. Fortsatt ikke noe retting av svingen osv som sådan, men et nytt element ble tillagt idag. Hvordan "føle" klubbhodets vinkel mot ballen."The ball don't lie" er jo en sannhet. Ballen går jo dit du slår den og det å kunne kontrollere balltreffet og slå mot målet er jo hele løsningen. Enkelt ikke sant! For min del har disse tre timene medført en helt ny måte å tenke golf på. Unngå å tenke på den rent tekniske delen, hvor flere og flere tanker påvirker svingen og resultatet i negativ retning og heller ha fokus på målet. Tankekombinasjonen målet og et bevisst balltreff er jo to tanker, men for meg sammenfaller disse til en "tanke" etter litt prøving og feiling.Stikkordet er tydeligvis Instinctive golf. Det er helt sikkert mange veier som fører til Rom, men denne veien synes så langt å føre meg i rett retning. Blir nok et par protimer til før sesongåpning i Spania 1.april og det skal bli spennende å prøve ut dette "in the real world". Uansett må jeg for min del si at protimer er positivt og når kjemien mellom pro og elev funker er det dette bare gøy (så langt).


 t (25. feb 2014 20:17) *  IP
Hvem går du hos?


 Tor-Arne (26. feb 2014 07:23) *  IP
Synes ikke det er riktig å oppgi dette her med tanke på reklame etc, men kontakt AR (ok AR?)så kan han videreformidle mailadressen min.


 barce (26. feb 2014 07:41) *  IP
Dette er et sykt forum hvis det ikke tillates å oppgi navn på en pro man er fornøyd med!


 AR (26. feb 2014 08:27) *  IP
Selvsagt kan du oppgi hvilken pro du går hos!


 Tor-Arne (26. feb 2014 10:19) *  IP
Eivind Jordell, Fornebu inndoor golf center/Ballerud GK.



 Tor-Arne (26. feb 2014 10:24) *  IP
Var kanskje mer forsiktig enn det jeg trengte, men husker at jeg i en annen tråd ba om anbefaling på konkret pro fra deg AR, men da fant du det ikke riktig å opplyse om dette her på forumet. Men tidene foandrer seg.....


 AR (26. feb 2014 10:54) *  IP
Da misforsto du. Jeg kan ikke her gå ut og anbefale noen proer fremfor andre. Det har jeg ikke godt nok grunnlag for å ha noen mening om. Det er dessuten en umulig oppgave å rangere proene etter ferdigheter på en god, real og ordentlig måte.


 Tor-Arne (26. feb 2014 11:57) *  IP
Da er det avklart. Det var heller ikke min intensjon, men et forsøk på med utgangspunkt i for/imot protimer å formidle hva jeg opplever og ikke en vurdering av hans ferdigheter generelt. Min oppfatning kan jo aldri bli noe annet enn subjektiv, men hans tilnærmingsmåte er såpass spennende at kanskje noen andre kunne ha interesse av å prøve dette. Derfor unnlot innledningsvis å si noe om hvilke pro jeg gikk hos.


 AR (26. feb 2014 12:39) *  IP
Flott! Du og andre kan gjerne dele erfaringer ved bruk av trener.

Selv har jeg brukt trenere i alle år med til dels gode resultater, og mye bedre enn om jeg ikke hadde brukt trener.



 Skogen (26. feb 2014 18:45) *  IP
Jeg har tatt protimer hos en fantastisk pro som har gjort at jeg gikk fra hdc 9 til hdc 4 på to år. Det som alle må forstå er at protimer alene ikke virker. Man må kombinere protimer med mye egen trening. Personlig har jeg litt tungt for det, slik at jeg må ha ca 1000 repetisjoner før hodet mitt tror jeg kan det. Så finn dere en pro dere tror på og som dere har en god kjemi med, ta en time, gå så ut å tren på det dere har lært ved å slå ca 1000 baller før dere tar neste protime. Jeg slår ca 180 -220 baller per gang jeg er på rangen, inne eller ute!


 Tor-Arne (06. mar 2014 20:49) *  IP
4. protime i dag og nye utfordringer. Trente mye etter forrige protime med vekt på de korte slagene. Fokus på å la kølla gjøre jobben og "føle" klubbhodets vinkel mot ballen. Dette skulle utføres uten å presse frem fart og lengde med muskler. 60 gr gikk plutselig mye lengre og med langt bedre balltreff og retning enn tidligere.

Lengden i seg selv skulle ikke være målet, men med en avslappet sving ble det forbedringer gjennom hele registeret av køller fra 60 gr til og med 5'er jernet. Litt vanskelig å se eventuelle økte lengder med de litt lengre jernene, men følelsen av gode balltreff skulle tilsi økt lengde. Å få kontroll på nye lengder skal bli spennende når jeg kommer ut på gresset om tre uker.

Så til dagens time hvor jeg skulle overføre dette til woodene og driver. Dette er køller som jeg i mitt hode skal slå LANGT med (etter min standard). Dette synes å være vanskeligere å overføre, enn det var med jernene. Selv om svingen fungerer ok, var det å skape mer fart ved å være avslappet i motsetning til tidligere da jeg brukte mer kraft, ble en utfordring. Tror nok at jeg kommer til å bruke mer tid på denne tilpassingen enn med jernene, så her trengs det nok MYE trening.

Selv om sesongen nærmer seg, må jeg nok legge ekstra bånd på meg for å ikke ta i som fa... når jeg og kameratene får gress under føttene. Men kanskje det går vel så bra hvis jeg greier å ta med meg filosofien ut på banen, slik at målet står i fokus og ikke lengden på slagene får overtaket.

Fortsatt like morro med protimer og jeg kan nok ikke stoppe nå!



 Ann-Karin Abrahamsen (21. feb 2019 14:28) *  IP
Spiller mye golf og har hatt protimermed mange forskjellige, det blir bedre rett etter timene, men så er jeg tilbake til gamle synder. Ser ikke ut som det er mulig å bli noe særlig bedre! Etter 10 år er hcp fortsatt 28!!! Føles som bortkastede penger å bruke pro. Skal jeg gi opp jakten på et lavere hcp?


 Dilter (21. feb 2019 14:58) *  IP
Alle faller tilbake på gamle synder, og derfor er det viktig å ta protimer jevnlig. Det er i hvert fall min erfaring.

Mange klubber (kanskje de fleste) har treninger med pro som du kan melde deg på, ofte gruppert etter ferdighetsnivå.

Det er mindre stressende når man er fler, mer sosialt og mye rimeligere.

Gi for all del ikke opp (vi har ingen golfere å miste) - en dag løsner det.



 Sake (21. feb 2019 17:08) *  IP
Til digger!
Ikke tro at du er alene om skepsis til proer.
Problemet med pro-svingundervisning er jo at de endrer på noe i svingen din.
Alle vi som er selvlærte har jo vår naturlige sving som fungerer bra og er stabil. De fleste svingene er jo ikke perfekte, men fordi det er en naturlig sving gir den også mye glede.
Og ettersom man blir litt og litt bedre får man bedre innsikt i sin egen sving og kan gjøre små justeringer. Alle justeringer man gjør selv er jo også naturlige og enkle å opprettholde.
En pro kan ikke kjenne hva som er naturlig for deg og kan komme med tekniske endringer som blir helt unaturlige og veldig vanskelige å utføre. Så det med å ta imot råd fra andre ukjente kan føre til at man tenker at dette var ikke noe for meg.



 Tolle (21. feb 2019 21:57) *  IP
Etterhvert som alderen begynner å gi begrensinger på lengden, tok jeg valget om å kjøre på med 10 protimer. Meget dyktig pro, og jeg var på rangen hver dag i 4 måneder, i tillegg til noe fysisk trening. Handicapet gikk fra 1,3 til 3,1 på kort tid... Og det siste året har jeg fortvilt prøvd å finne tilbake til den gamle svingen. Tror det er bedre å heller droppe backtee og heller gå fra «gammelmannstee»..


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72