Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 007 - 29. mar 2013 kl. 06:15 *  IP
Teori om YIPS

YIPS oppstår ofte i golf fordi vi lar høyrehånden bli for dominerende under slaget.

Mulig det!
 barce (29. mar 2013 08:40) *  IP
Trodde yips var mentalt? Leste et sted at de med yips ikke husker putten de akkurat slo, altså nesten blackout..

Har vel ikke noe med teknikk å gjøre?



 007 (29. mar 2013 09:41) *  IP
Barce; alle alpinistene prøver å unngå komme på innerskien.
Når de havner på innerskien og kjører ut av løypa, er det mentalt?

Denne infoen i trådstarten kan bidra til å endre et tankesett - kanskje til noe bedre resultat.



 BrianY (30. mar 2013 15:38) *  IP
Når det geometriske sikte ikke er korrekt, dvs øynene ikke rett over ballen og ikke på planet med ballsenter og siktelinjen en ønsker ballen skal starte og rulle på (target line), så vil vil synsdelen av hjernen sanse et sikte til høyre for koppen (om man står for langt fra ballen - øyne inside- høyrespillende), mens man bevisst tror man sikter korrekt,- og denne ubalansen i de sensoriske systemene er årsak til YIPS.

Sagt på en annen måte. Om en FAKTISK sikter et annet sted enn man tror, så skapes det en "forvirring" i det motoriske system forårsaket av den styrende enhet, slik at korreksjoner ufrivillig skjer, og for enkelte tilfeldig og ukontrollert, hvilket er det noen kaller YIPS.

Sikte her gjelder ikke bare hvor slagflaten peker, men hvor spillerens øyne er posisjonert i forhold til ball og target line. alignment som det snakkes mye om, ser kun ut til å ha fokus på hvor slagflaten peker, og glemmer hvor viktig øynenes posisjon i forhold til køllehodet, ball og target line.

Dette kan ikke sammenlignes med geværsikte, for peker geværet i riktig retning, så er det det viktigste, or den eneste bevegelse kropp skal gjøre, er fingeren på avtrekkeren.
I motsetning skal en golfspiller gjøre en pendelbevegelse basert på posisjon til kropp og øyne, og vil utføre en stor bevegelse der sensorisk informasjon hovedsakelig fra synet, vil avgjøre hvorledes det motoriske system utfører bevegelsen.

Dersom en synsmessig/geometrisk/faktisk sikter et annet sted enn en antar, vil det bli en ubalanse som lager problem for gjennomførelsen av slaget, og ofte resultere i ufrivillige bevegelser, som ofte kalles YIPS.

Dette er det siste forskning viser.
Tdilgiere snakker man om dette som en mental greie, men det viser seg at spesielt innen golf har det synsmessige vært forholdsmessig lite fokusert på. Et eksempel på dette er hvor ofte man ser spillere stå bakoverlent, lener seg vekk fra target, hvorpå øyne ikke lenger er parallel med target line. Dette gjelder også vanlig sving.

Golf har hengt etter når det gjelder syn og sikte, og hvilken påvirkning dette har på den motoriske gjennomføringen av et golfslag.
Det begynner nå å komme flere og flere spesialister innen coaching og utvikling som har synsfaglig bakgrun



 Majorfan (30. mar 2013 20:34) *  IP
BrianY, hvorfor er yips da tradisjonelt noe som kommer litt uti karrieren for mange gode golfere som ikke har vært kjent for dårlig putting tidligere? Er det noe som tyder på at de stiller seg opp mer feil enn tidligere i karrieren? Eller er det jeg gjengir bare en myte? I så fall er den ganske standhaftig, og objektive data som motsier den ville vært morsomt å se. Kanskje noe for Mythbusters!


 Rotten (30. mar 2013 20:52) *  IP
Er jo en teori du kommer med Brian Y. Å fremsette dette som en sannhet og at alle er enige, blir ikke riktig. Yips, som også forbindes med fokal dystoni, er det flere teorier om. Aldersforandringer i hjernen er også en teori...


 Green (30. mar 2013 21:52) *  IP
Yips er vel nærmest per definisjon noe vi ikke kan forklare? 007's "forklaring" er vel ment spøkefullt?


 BrianY (30. mar 2013 22:48) *  IP
Mfan.

Det sensoriske system blir mer sårbart ettersom alder øker, fordi syn, motorikk og balanse generelt blir redusert med alder. Når det ligger en latent ubalanse pga feilsikte, som tidligere spilleren mer repetetivt klarte å kompensere for, blir nå mer ustabilt og mindre repeterbart, og dette påvirker spilleren mentalt (!)fordi spilleren ufrivillig gjør disse varierte bevegelsene, der de tidligere kompensatoriske bevegelser var mer forutsigbare for spilleren, og påvirket tidligere ikke spillet mentalt.

Men når ting varierer, mister man selvtillit og troen på sitt stroke, og VIPS....kaller man det YIPS.
Men det er ikke det mentale som forårsaker YIPS, det er en sensorisk ubalanse som ligger til grunn, og oftest feilsikte, altså en siktefeil og oppstillingsfeil.








 Bjørn E (30. mar 2013 23:14) *  IP
er ikke 100% overbevist over at Brians teori holder helt vann, for mange som har yips, har prøvd det meste inkludert det å ha ballen rett under øynene.
Selv har jeg hatt en teori om at årsaken til Yips ligger i at et dominerende øye forårsaker at siktet blir feil (slik som Brian sier) og det da skjer en mental konflikt mellom synet og de motoriske bevegelser man utfører eller forsøker å utføre. Derfor skjer det spastiske og ukontollerte bevegelse i hender /håndledd / arm slik at man bommer på hullet.

Denne teorien forsterkes i og for seg av av at mange putter bra som barn, men blir dårligere og dårligere etter hvert - og at det dominerende øyet samtidig blir mer dominerende med alderen..

Etter å ha gjort en del eksperimenter, blant annet å justere siktet slik at det var i samsvar med og tilpasset min virkelighetsoppfatning, er jeg ikke helt overbevist om denne teorien lenger - selv om det nok kan ha en viss sammenheng og bakenforliggende årsak.

Ut fra de eksperimenter jeg har gjort i vinter, tyder ting på at problemet med siktet og med yips dog kan løses. Mange som har hatt yips, har gått over til langputter, men man blir ikke nødvendigvis særlig god til å putte med langputter, selv om det tar bort noe av de spastiske bevegelse i hendene /håndleddene/ armene.

Jeg har eksperimentert hvordan et sikte på en putter faktisk bør være, og med hva som skal til for å eliminere de uønskede og ukontollerte bevegelsene som forårsaker yips. Ut fra foreløpige eksperimenter, må jeg si at jeg er veldig optimistisk over å ha funnet løsninger som kan forhåpentligvis hjelpe mange golfere... Gleder med til å finne ut i konkurranser om metode og utstyr jeg har utviklet, faktisk hjelper så mye som det kan tyde på...



 Majorfan (30. mar 2013 23:43) *  IP
BrianY: Takk for svar. Teorien høres plausibel ut, men objektive data? Studier (som er helt uavhengige av kølleprodusenter)?

Hvis dette hadde vært så enkelt så ville jeg tro at putterprodusenter som baserte seg på disse prinsippene ville ha dominert markedet. Særlig når det er så mange millioner dollar på spill på toppnivå.



 Bjørn E (30. mar 2013 23:56) *  IP
@majorfan
det er vel utviklet 2 norske produkter av Stallander - det ene går ut på at øyet kommer over siktet, det andre går ut på å ha veldig tjukt puttergrep (her finnes flere avarter) - og det har sikkert hjulpet noen, men det er ingen garanti for å treffe hullet - for å si det sånn...



 digger (31. mar 2013 01:45) *  IP
Våger å påstå at feil oppstilling/sikte i hvertfall ikke alltid er årsaken. Slet en periode selv og begynte å lukke øynene i det jeg startet baksvingen. Ingen rykkning og treffprosenten gikk opp. Da kan jo ikke oppstillingen og sikte i utgangspunktet ha vært feil.



 Wilson (31. mar 2013 08:22) *  IP
Jeg er ganske sikker på at dette er en mental greie.
Spillere med yips klare perfekte prøvesvinger, men når ballen er der så svikter det.

Eneste utstyret som hjelper er langputter.



 BrianY (31. mar 2013 10:41) *  IP
Mfan.
for at de store produsentene skal ta tak i problematikken må de begynne lage #D siktesystemer, og det ønsker de helst ikke, for da kommer custom fitting inn i bildet, og de demper mulighet for å kjøpe direkte over nettet.
PING Craz-D, Wilson Vizor og YES hadde en tid tilbake et 3D system som ble trukket tilbake pga konflikt med en patenthaver. Christina Kim spilte med den YES-putteren blant annet, og designet på den skal jeg ikke kommentere, man kan google og se selv.

BjørnE.
Du har et poeng ang. dominante øyet. Men har du et system som justerer øynene også parallelt i forhold til siktelinjen, reduseres potensial for den ubalansen du nevner.

Slik jeg forstår den produsenten du viser til, så er det viktigst å få visuell feedback slik at man kommer mer likt hver gang, enn om øynene er korrekt over ballen. Dette er vanskelig å få til uten custom fitting uansett.
Klarer man å redusere variasjon fra gang til gang, vil det sensoriske system lettere sanse og oppfatte hva som skjer. Uten visuell feedback, blir det flere variabler, som igjen varierer mer. Det virker som de store produsentene har oversett det faktum at noe visuell feedback (3D) er bedre enn intet visuell feedback (3D). De prøver alt mulig i 2D, f.eks. DART og liknende....hva er det neste liksom....
synsfaglig kalles mye av det kreative en finner idag, og som ikke er parallelle system, for visuell støy. Dvs at sidesynet oppfatter og man får mental fokus på det som skjer på selve køllehodet, og følger bevegelsen til køllehodet i back stroke.

Eller som Tiger så fint sa det:
“Visual technology is the difference…instant feedback...
visual feedback is elevating the game”.








 BrianY (31. mar 2013 10:56) *  IP
Bjørn.
Tror jeg har vært litt upresis:

1) Den bakenforliggende årsak for hvorfor problemet oppsto er ofte feil posisjonering av øynene.

2) Når dette problem oppstår, så blir det en mental greie, fordi man blir bevisst problemet og det ødelegger selvtillitt, samt at det skapes en underbevisst forventning til disse bevegelsen, som igjen forsterker sjansen for at de dukker opp jevnleg, og for noen hele tiden. En mikrobevegelse som motorisk repeterer seg ufrivillig.

3) Man løser ikke YIPS ved å plutselig sikte korrekt, eller stille seg opp med øyne korrekt!!!
Har man føst fått det, så setter det ser, som vist i punktet over.

Det er den siste teorien som hersker, nettopp fordi i golf har man hengt langt etter når det gjelder syn og sikte. Det kan blant annet vises ved at puttertrenere ikke har vært opptatt av om øynene er parallelle i forhold til siktelinjen, hvilket igjen forsterker problem ved det dominante øyet, som du nevner.


Har man YIPS har man et problem som ikke enkelt lar seg løse, selv ikke ved å korrigere det som i utgangspunktet var årsaken til at man fikk det.

Det var litt klarere :)

Glad Påsk



 Bjørn E (31. mar 2013 11:27) *  IP
@brianY
enig i mye av det du sier, men yips handler ikke bare om sikte og retninsfølelse, men i stor grad av lengdekontroll. En annen sak er at lengdekontroll og sikte henger sammen.

Spiller av og til å norsk senior tour, og har vel vært en av de dårligste putterne der, - veldig sjelden under 40 putts på en runde, at det ofte ble over 50 putter på en runde, sier litt om at man er sterkt angrepet av yips.

Driver som sagt med produktutvikling og slikt og har som sagt eksperimentert noe med løsninger som virker særdeles lovende. Pleier av og til å ha puttekonkurranse med en kompis, som regel har jeg tapt 10- 1 eller 10- 2. Var på Fornebu for litt siden, prøvde nye systemer - og for første gang ever noensinne slo jeg kameraten min som forøvrig har trent putting mye i vinter. Dog må jeg prøve på gress før jeg er bombesikker - for et element som også får betydning for god putting er rull- dvs hvor fort ballen begynner å rulle. Her har det jo også være en nordmann ved navn Klyve med en løsning på et produkt, dessuten har vel også Yes puttere vært inne på riller på putterhodet som skal gjøre at ballen begynner å rulle raskere.

Ping har jo også utviklet sitt nye putterprodukt, med tanke på at det ikke skal være så farlig om man treffer ballen i sweet spot eller ikke. Hvor bra produktet er, vet jeg ikke, men Yips problemer må nok løses på andre måter.



 BrianY (01. apr 2013 02:46) *  IP
Klyve hadde bare null grader loft og glatt flate, ikke noe nytt, men problematisk på lange putter....skidden blir veldig lang, og dermed foroverrull veldig sent i ballbanen.

Jeg sier ikke at YIPS har noe med syn og gjøre, jeg sier den bakenforliggende årsak som gjør at YIPS melder seg, ofte kan være et feilsikte og eller ikke parallelle øyne til target line.

YIPS er definitivt en mental greie som er vanskelig å bli kvitt, men det er ikke det mentale som utløser YIPS.

Problem med YES rillene, er at ved treff utenfor senter, så er ikke lenger tangenten horisontal, med det resultat at om en ikke har helt berfekt angrepsvinkel, så kan man sette igang sideskru på ballen pga friksjon i lengderetningen og ikke i retning topp mot butt på slagflaten.

Proffer sier at det funker elendig om man ikke treffer ballen midt på slagflaten. Så for amatører har ikke dette system noe for seg, tvert imot...(om det overhodet er noe forskjell fra horisontale riller.....)!
Etter min mening og erfaring, en gimmick.

Det du sier om Ping virker litt meningsløst, for alle moderne puttere med høy perimetervekting (høy MOI), er ikke så sårbare ved treff utenfor senter av slagflaten (i tå-hæl-retning).




 BrianY (01. apr 2013 02:48) *  IP
butt=bunn/såle :)


 Bjørn E (01. apr 2013 11:35) *  IP
Klyves putter fikk meget god omtale av AR, Han lagde en modell som skulle forhindre skids. http://www.golfsiden.com/Klyveputter160903.html, mens Stellander ikke ble behanslet fullt så positivt, noe som skapte rabalder. Jeg har aldri prøvd Klyves putter, men spilte med en som sa han hadde hatt den.

Problemet med putter produsenter , er liksom en distributør jeg snakket med en gang på en PGA messesa, da jeg kommenterte at det fantes veldig mange puttermerker. Han sa noe slikt som ordrett; "det er 3 - 4 puttermerker som har 90 % av markedet, og så er det 1000 merker som sloss om resten." Så det er ikke lett å lykkes - noe Stellander må ha opplevd.

Min oppfatning er at Yips kan ha mange bakenforiggende årsaker, det kan være at det starter med at siktet er feil, noe som er et beviselig er hos de aller fleste, Men det kan også være at det oppstår en enorm mental usikkerhet, når man opplever at ballen ikke går dit den skulle.. :)

Jeg har aldri vært god til å putter, men opplevde at et år trente jeg veldig mye putting på teppet hjemme i stua om vinteren. Ble veldig flink på teppet, men da jeg kom på en golfbane, opplevde jeg Yips. Jeg tror det hadde med at jeg hadde innarbeidet en teknikk med skids, dvs at ballen skled mye lenger enn den skulle før den begynte å rulle. Men man kan ha teorier om så mye - uten at det nødvendigvis løser noen problemer. :)

En av årsakene til at jeg ikke tror på teorien om at 3 D sikte skulle være løsningen, er at det dominante øyet kan forårsake at når man ser ned på en rett linje - (eller vinkelrett på en putterflate) så påvirker det dominante øyet synet til å tro at siktepunkt er enten til høyre eller til venstre for hullet. Hvis det er tilfellet - og det er påfallende mange som faktisk putter skjevt, så vil ikke et 3D sikte hjelpe. IMO. Husker jeg var på et putterkurs, der hver deltakerne skulle sikte mot hullet, og en person skulle stå rett bak han som siktet og sjekke om siktet faktisk var mot hullet, Resultetet viste seg at nesten ingen hadde innstillt et sikte som gikk rett mot hullet.
Peltz konstruerte jo sin 3 ball putter, som senere ble modifisert til å bli en 2ball putteren fra Oddysey - den hjelp mange til å få mer korrekt sikte. Peltz gikk til optikere og vitenskapsmenn med den oppgaven å finne ut hva som var det beste siktemetode for en putter, og de kom opp med at et sikte som hadde en rund form var best. Det resulterte som sagt i 3ball putteren som opprinnelig var 3 golfballer satt på linje.
Ut fra mine eksperimenter, er det mye som tyder på at noe ved problemet er det motsatte av hva man skulle tro..

En annen ting er at også plasseringen v skaftet på putterhodet og utformingen av selve putterhodet, hvor mange linjer siktet har osv, også påvirker synet til å sikte skjevt - jfr putterkonstruktør David Edel...

Jeg nevnte dette med Ping putter fordi den nye teknologien de forsøker å markedsføre en putter der rillene er dypest i mdten og reduseres gradvis utover, fra sweet spot. http://www.ping.com/clubs/puttersdetail.aspx?id=15200 Dette er gjort, slik jeg ser det, for å få bort evt yips - for hvem vet, det kan også være at yips har sammehneng med at man bommer på sweet spot.

Totalt sett Yips er enn så videre et mysterium, som jeg ikke unner noen å oppleve. I fjor var jeg i Usa, prøvde en methode lang putter i butikken, fra 5 meter gikk alle ballene i hullet. Så jeg måtte bare kjøpe den. Men opplevde igjen at da jeg kom på banen, gikk ikke ballen dit den skulle



 Wilson (01. apr 2013 12:19) *  IP
En kollega av meg har yips.
Både på putting og chipping.

Han beskriver det som det å lukke en dør med feil på hengslene.
Baksvingen går greitt, halve fremsvingen går greitt, inntil han er halvveis. Da stopper svingen og han må tvinge gjennom, med følge av at alt løsner og han sender da ballen 5-10 m for langt.

Tror ikke siktemidler på putterhodet vil hjelpe han.



 AR (01. apr 2013 12:37) *  IP
Et bra tips om hvordan blit kvitt YIPS i putting:

http://www.youtube.com/watch?v=5OAEENgCwmo



 AR (01. apr 2013 12:38) *  IP
Dette skriver About.com om YIPS:

Definition: "Yips" is a term applied to a putting problem that afflicts some golfers. The term describes a nervous affliction in which the golfer putting cannot make short putts due to the inability to create a smooth putting stroke.
Usually, "the yips" take the form of jerking the putt to one side or pushing the putt to the other. It's usually felt by the golfer as a nerve-tingling experience in which he or she feels unable to be steady over the ball, particularly in his or her hands or wrists.

The term "yips" is believed to have been coined by Tommy Armour, who said of them, "Once you've had 'em, you've got 'em."



 AR (01. apr 2013 12:39) *  IP
Blir kvitt driver YIPS:

http://www.golfmedic.net/archive/driver-yips/



 AR (01. apr 2013 12:45) *  IP
Interessant artikkel om YIPS. Den forteller at både Tom Watson, Tiger Woods og Marc Calcavecchia har slitt med problemet.

http://www.nytimes.com/2011/06/12/sports/golf/the-yips-bane-of-golfers-may-be-muscular.html?pagewanted=all&_r=0



Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72