Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Rico - 15. sep 2012 kl. 16:31 *  IP
Golfbane design

Hei er det noen av dere dyktige brukere av denne siden som kan hjelpe meg å finne et program for å designe golfbaner?
 oj oj oj (15. sep 2012 18:56) *  IP
kan anbefale sid maiers simgolf. det er fantastisk.


 Frank (16. sep 2012 04:01) *  IP
Les og se alt om van hagge. Soleklart verdens beste designer.



 ggi (16. sep 2012 21:20) *  IP
http://www.vonhagge.com/index.asp
Banene gjennkjennes ofte på det store antallet bunkere. Men, lekkert er det.



 Svein D. Olsnes (26. sep 2012 18:08) *  IP
Gode golfbaner blir designet av golfbanearkitekter som alle har diverse CAD-program for dette, vanligvis basert på Autocad eller Archicad. For å designe en golfbane, kreves utdannelse, kunnskap og erfaring, på samme måte som alle andre akademiske yrker. Et CAD-program er bare en avansert erstatning for tusjpennen og blyanten og gir ingen kunnskap om golfbanearkitektur.
Se gjerne www.eigca.org om hva som kreves for å bli opptatt som medlem i European Institute of Golf Course Architects.



 Indigo (26. sep 2012 22:19) *  IP
Ingen arkitekt har ennå skjønt at hovedutfordringen for å lage en bane som gjør det mulig å spille på maks 3 timer. Med par 70 og flere par 4 hull på 250-300 m som har artige og utfordrende green områder er det mulig og i mine øyne nøkkelen om man ikke skal gå ned på antall hull.


 tilskuer (26. sep 2012 23:48) *  IP
Svært mange baner i Norge har dette designet - hvis du spiller fra rødt utslag.


 Trippelbogey (27. sep 2012 08:28) *  IP
Alle golfbaner jeg har spilt på her i Norge går det fint an å spille på 3 timer, det er den store delen av norske spillere som er noen sosekopper uten gode rutiner i spillet sitt som gjør at det tar mye tid, og følgelig sprer dette seg bakover på banen slik at det tar lang tid for alle.

Har heller ikke den erfaringen at det er så mye å hente på korte par 4, det ender ofte med at det er en goas eller to i hver flight, med altfor stor tro på egne ferdigheter, som mener de skal klare å drive disse korte par 4 hullene, slik at vi må vente helt til flighten foran er av greenen. Så viser det seg som oftest at de likevel ikke er i nærheten av dette, og at man dermed har ventet 10 min. unødvendig. Alle som engang har vært heldig og fått en drive som målte 250 meter i medvind, knallhard fairway, gjerne litt nedoverbakke, og gjerne i Syden mener derfor selvsagt at de slår 250 meter hver gang de spiller og følgelig må vente til de foran er minst 300 meter vekke.

Og da har jeg ikke engang nevnt de som markerer ballen sin på greenen mindre enn 50 cm fra hullet (gi nå mannen putten, eller dytt den i hullet med en gang), og de som sikter fra alle mulige vinkler (har sett på TV at man gjør slik) osv. osv.



 digger (27. sep 2012 17:29) *  IP
Trippel: Kan jo ikke avfeie det du sier som vås fordi jeg ikke vet hvilke baner du har spilt i Norge, men mange kan det jo ikke være. Kanskje bare Ballerud?



 Trippelbogey (27. sep 2012 19:32) *  IP
Har aldri spilt Ballerud, vet ikke hvor det er engang.


 barce (27. sep 2012 22:19) *  IP
Trippelbogey:

4 spillere som bruker i snitt 90 slag med 30 sekunder på hvert slag må faktisk fysisk gå runden på 0 minutter. Det vil si at man tilsammen bruker 3 timer bare på slagene!

30 sekunder er hentet fra en guide for effektivt spill!

Går man resten av runder i samme tempo som forsvaret setter på tremils-merket, så blir totaltiden 4 og en halv time..

Skal runden spilles på 3 timer må man bruke 15 sekunder på hvert slag (inklusive leting etter baller og dødtid mellom putter på green etc)..

Min påstand er at 4 timer på en runde med høyhandicappere er utopi!



 Trippelbogey (27. sep 2012 23:03) *  IP
Vet ikke hvor du setter grensen for høyhandicappere, men jeg spilte en runde i en 4-ball tidligere denne uka på en fullverdig 18-hulls bane (lengde fra gul på litt under 5900 m). Vi var spillere som hadde 80, 89, 96 og 96 slag. Alle putter innenfor en halvmeter ble selvfølgelig gitt, bruker ikke tid på slikt i selskapsrunder. Litt venting på de foran i begynnelsen, men de slapp oss forbi. Moderat gangtempo. Runden tok fra første utslag til siste putt på hull 18, 3 timer 45 min.

I en 2-ball uten somlekopper foran spiller vi lett denne på under 3 timer, og denne er den lengste av banene jeg spiller jevnlig. En annen fullverdig 18-hulls bane i nabolaget går vi lett på 2:40.



 barce (27. sep 2012 23:08) *  IP
Vel, men det går en grense for når man går fra å spille golf til å hakke ballen fremover uten å egentlig å ha noe som helst mål om å spille bra.

Gamlinger spiller ofte fort fordi de ikke bryr seg om scoren, slår rett hele tiden og bruker knapt ett sekund på å slå ballen.



 Trippelbogey (28. sep 2012 00:09) *  IP
Merkelig debatteknikk... Når jeg hevder at 4 spillere med snitt på ca 90 (slag, ikke år) greit går rundt en relativt lang (og kupert, kan jeg legge til) bane på under 4 timer uten noe stress, begynner du å fable om hakking og gamlinger.

Men det er klart, vi lever nok i totalt ulike verdener. Hadde mine medspillere brukt 30 sek på hvert eneste slag regnet fra forrige mann hadde slått sitt, hadde jeg nok kjapt utelukket de fra hvem jeg gadd å spille med. Det handler først og fremst om effektivitet og planlegging av slag mens man går og mens man venter på at de andre skal slå. Noe ganske mange burde være mye mer opptatt av.



 Frank (28. sep 2012 00:28) *  IP
2 minutter på å slå ut fra tee, og 4 minutter på green? Grøss og gru.



 barce (28. sep 2012 00:43) *  IP
Poenget mitt er at man har satt 4 timer som grense for hva som er akseptabelt for en golfrunde.

Allikevel opplever vi at en runde ofte tar 4,5t eller lenger tid. Det er ved enkel beregning lett å se at dette ikke er så rart. For å rekke å gå en runde under 4 timer må man enten gå veldig fort (nesten jobbetempo), eller bruke langt mindre tid på hvert salg enn hva som er anbefalt for effektivt spill.

Ta tiden på deg selv og simuler hvor lang tid det tar fra en slår ballen på tee, til du selv slår ballen din. Det er garantert lenger enn 30 sekunder. Tilsvarende for en putt..



 Jørn (28. sep 2012 01:00) *  IP
Trippelbogey, jegvil påstå at Svein D. Olsnes, som såvidt jeg vet har peiling på hva han snakker om, i form av at han vel har designet Haugaland Golfbane, Sveio. Fantastisk bane jeg har spilt på 3 timer. Var helt alene banen, men alikevel.

Tror nok de fleste banene er mulig å spille på 3 timer for oss som er litt effektive, men av egen erfaring er det alltid noen sosinger som klarer å bruke 5 timer på en runde og samtidig ikke skjønner at man må slippe gjennom de som kommer bak. Tror nok vi fort kan ende opp med nok en diskusjon om sakte spill....



 Trippelbogey (28. sep 2012 01:33) *  IP
Jørn, har jeg protestert mot noe av det SDO skrev? Siden du ordlegger deg på den måten i innledningen... (Er forøvrig enig i alt du skriver, inkludert det om Sveio-banen - som jeg har hatt gleden av å spille 4 ganger i år - men jeg sliter med å få taket på hull 4....)

Forøvrig har jeg ved et tilfelle spilt en runde sammen med SDO, på en annen av hans designede baner, Sola GK. Såvidt jeg husker var han både rask og effektiv som spiller. Og virket oppriktig interessert i mine meninger om banen.


barce, Nei, det er det garantert ikke! (Lenger enn 30 sek.)



 barce (28. sep 2012 01:43) *  IP
Dette vil jeg si er en normal drive mht til tidsbruk.

http://www.youtube.com/watch?v=mHDWOURYoao&feature=relmfu

Altså rett i underkant av 30 sekunder. Det du også må ta med er tiden fra han som slår før deg bruker på å se etter ballen og komme seg av teestedet før du får pegget opp..



 Jørn (28. sep 2012 01:46) *  IP
Beklager Trippel! Gikk litt fort i svingene der etter en lang dag på jobb! Vi er 100% enig :P

Skal heller innrømme at jeg tok feil, men det er siste gang. Skal ta meg litt bedre tid neste gang :)



 digger (28. sep 2012 03:24) *  IP
Du spiller en 18-hulls på 2:40. Er det noen som har tid til halvmetersputter er det jo nettopp deg! Hva er det for noe tullball dere driver med da? Går alt ut på å bli fortest mulig ferdig?



 Snedd (28. sep 2012 07:10) *  IP
Jeg spiller lett 18 hull på 20 minutter. No stress!


 Trippelbogey (28. sep 2012 10:28) *  IP
Det er tydeligvis et ømt punkt for mange dette med spilletempo. Noen og enhver som bør kanskje se seg i speilet... Det er også et av golfens største problemer i forhold til rekruttering og beholde medlemmene over tid, det flittigste argumentet blant de jeg kjenner som har sluttet med golf er at det tar for lang tid.

digger, Du må lese hve jeg skriver, det hjelper ofte. Jeg sier at det er fullt mulig å spille 18 hull på de tidene jeg nevner uten noe stress, men det er selvsagt ikke alltid det er praktisk mulig, bl.a. pga full bane og da kommer man jo ikke fortere fram enn de de foran spiller. Da må man jo bare spille i det tempoet som er på banen den dagen. En annen ting er at skal man rekke 18 hull etter jobb nå på denne årstida er det f.eks. helt nødvendig å ha et bra tempo ellers blir det mørkt før man er ferdig.



 digger (28. sep 2012 15:09) *  IP
Trippelbogey:
Det er en fordel om du selv også leser det du skriver. Da blir det lettere å debattere. Sitatene under er fra deg.
Hvis du ikke tror meg, kan du scrolle lenger opp på siden og finne igjen ditt eget innlegg.

"Alle putter innenfor en halvmeter ble selvfølgelig gitt, bruker ikke tid på slikt i selskapsrunder."

"En annen fullverdig 18-hulls bane i nabolaget går vi lett på 2:40."

Regner med at 2:40 ikke er i konkurranse.
Da spør jeg meg hvorfor dere ikke setter halvmetersputtene når dere åpenbart har tid til dette. Du sier jo selv at slikt selvfølgelig blir gitt i en selskapsrunde.

Eller er det eneste viktige å sette ny banerekord tidsmessig?

At dette er et kjempeproblem for rekrutteringen er jo bare svada. Det er jo de nyrekrutterte som naturligvis trenger litt tid i starten. Det de ikke trenger er noen tullinger som kommer halsende på to hjul i svingen bak for å rekke runden på under tre timer.

Kødannelse er mer komplekst enn du prøver å fremlegge det her. Det gjelder ikke bare på banen, men mange andre steder også. F.eks. i trafikken.



 Trippelbogey (28. sep 2012 16:28) *  IP
digger, Jeg skjønner ikke hvor det er du vil hen med dine kommentarer? Det er da helt tydelig at det er forskjell på folk. Noen vil være kjappe og spille raskt både fordi det er det som passer dem best, andre har all tid i verden og tar ikke fem øre for å ta 4 prøvesvinger før hvert slag, måle med laser på hvert slag, lese putter fra 4 ulike vinkler på hver green. Problemet er at de sistnevnte skaper sakte spill og det går ut over alle bakenfor, uansett om de vil spille raskt eller ikke.

Hvorfor bruke tid på halvmetersputter?. Hvis man er interessert i slikt kan man stille seg på puttegreenen og holde på. Hvis det er i turnering der det kreves at man huller ut gjør vi selvsagt det. Eller at vi likevel går i kø og ikke kommer videre og likevel må vente på neste tee. Mitt hovedpoeng var likevel å ta til motmæle mot de som hevder at det er fysisk umulig (utopi) å spille en 4-ball på under 4 timer. Det hadde vi sannsynligvis klart selv om vi satte de givne puttene, det tar ikke så mange sekundene å dytte nedi.

Å gå på 2:40 er da ikke noen big deal, det er flere jeg vet om som gjør det i en 2-ball. I turnering er opplegget ofte at man går i kø så da er slikt ikke mulig.

Rekruttering og folk som slutter med golf, da tenker jeg på det jeg har hørt fra kollegaer og andre som har sluttet (eller ikke vil begynne pga de hører golf tar så lang tid). At du mener dette er svada får være så.



 simen fulland (28. sep 2012 17:02) *  IP
Dersom spilletempo skal økes på norske baner må roughen klippes slik at man kan finne ballen når man bommer på fairway.

Da blir det ikke leting og rundene går myyyyyyye fortere.

Det å gi putter hører uansett kun hjemme i matchplay.
Er putten så nære at du ikke trenger å konsentrere deg å bruke tid på sikting, sparer du fint lite tid ved å "få" den.

Er den så langt unna at du må konsenterere deg for å sette den, vel da skulle du ikke fått den uansett.

Du kan heller ikke ha hcp tellende runder om du har mottatt en putt eller 10....




 Revisor'n (28. sep 2012 17:09) *  IP
Det bør ikke være noe problem å gå på fire timer selv for spillere med høyt hcp, og det faktisk uten å stresse det minste. Medspillerne, hcp 15-25, bruker ikke mer enn fire timer på kjente baner når en slipper kø. Da er vi også såpass ustabile på green at putten må være innenfor 20-30 cm for å gis bort.

Poenget er selvsagt at det ikke på død og liv må hulles ut på hvert eneste hull. Er du fortsatt i skogen etter 7 slag plukker en opp og fortsetter på greenen som flaggbærer. Husk også at det er faktisk lov å putte ferdig, selv om en annen ligger to cm lenger fra hullet.

Det er heller ikke noen som helst grunn til at hvert slag skal ta 30 sekund. 5 sekund spart pr slag utgjør 30 min. for en firerball som slår 90 slag hver.

Hele poenget for å spare tid på slagene er å være forberedt når det er din tur til å slå som nr. 2, 3 eller 4. Siktemål på utslag kan tas mens de andre slår ut. Puttelinjen er også selvsagt ferdig lest når det er din tur som tredjemann. Og ikke minst er det mye tid å spare ute på fairway, hvor bl.a. spillere med et umettelig behov for prøvesvinger kan prøve så mye de vil mens de venter på at han som ligger 5 m bak helt på andre siden av fairwayen skal slå.

Alt for ofte ser det ut som folk virrer rundt uten mål og mening, og ser ut til å bli like overrasket hver gang det er deres tur til å slå. Ja til effektivt spill, men uten stress.



 Zigurd (02. okt 2012 17:06) *  IP
Fra min egen tid som nybegynner og det jeg nå hører fra nye spillere jeg snakker med, så virker det som et minst like stort problem at mange føler seg stresset fordi de føler seg presset til å gå fort rundt banen.

Man leser tips på nettet og tar timer med proen, som stort sett alltid vektlegger en god preshot-rutine og at man skal føle seg trygg på et slag før man slår, men så snart man er ute på banen så er man altså en ufattelig treiging og en del av "golfens største problem" dersom man bruker mer enn 15 sek. pr. slag...

Og dette med at man skal bruke tiden mens man venter på at andre i ballen slår høres veldig greit ut i teorien, men i praksis så er det bakerste mann som står og skal slå, og da er man som regel et godt stykke unna sin egen ball (som ligger lenger fremme, med mindre man skal valse i vei foran de som slår, noe som ikke akkurat er med på å gjøre mange spillere tryggere når de skal slå.)

Når det gjelder å gi halvmetersputter så blir det feil at det skal være et slags krav i hastighetens hellige navn. Mange av oss justerer hcp etter hver runde vi spiller sammen med andre og da kan man naturligvis ikke bare ta en halvmetersputt. Det har da vært kritikk nok på disse sidene mot de som ikke justerer sitt hcp etter (gode) runder de spiller, og da er det noe vanskelig å vite om man skal gå for å bli skjelt ut for sakte spill fordi man ikke vil gi/ta putter, eller bli skjelt ut for å være en sandbagger fordi man ikke kan skrive seg ned etter rundene man spiller.





 barce (02. okt 2012 19:54) *  IP
Mange gode poenger der Zigurd. Et annet er at man som greenfee spiller må få anledning til å kose seg på banen. Kanskje man har betalt 500 kroner, og da er det jo litt rart om man skal løpe rundt uten å få litt valuta for pengene. Herunder lese putter, senke putter, nyte design, diskutere strategi, bla bla bla. Gikk forresten 9 hull i går på 1 time sammen med en annen kar. Det var mer enn rask tur enn en golfrunde..


 Xo (02. okt 2012 20:33) *  IP
De fleste baner i Norge har en ideal tid for en 4 ball på ca. 4,5 timer. Det blir ganske drøyt hvis spillere som Trippel skal forlange å få stresse forbi spillere foran fordi er på joggetur på golfbanen. Argumentet med å gi putter er jo helt på trynet. Golf er et ballspill som dreier seg om å få en liten ball i et litt større hull på færest mulig slag. Ikke å klare å spille en 18 runde på den eller den tia. I sommer gikk jeg ut kl. 08:30 på Larvik alene å brukte 2:23 minutter, men fy f..... Så kjedelig. Golf er for de fleste rekreasjon, komme bort fra hverdagens kjas å mas. Så til de som har så jævlig dårlig tid stå opp tidlig på morgenen, å vær ferdig med runden til vi som ønsker å kose oss på golfbanen kommer. Jeg er ikke tilhenger av tregt spill, men mener at vi må leve med at en 18 hulls runde tar +/- 4,5 timer i kjernetiden. Men vi trenger ikke pre rutiner som Keagen Bradley og Furyk.


 barce (02. okt 2012 20:55) *  IP
Det beste med å spille i behagelig tempo, er at man ikke trenger å gå å irritere seg over de foran som er så himla treige :)


 stig (03. okt 2012 14:29) *  IP
Veldig enig med de 4 siste innlegg! For min egen del syns jeg det er greit at medspillere bruker "noe" tid når det er tid for en spiller å slå. Tror det er mye mere tid å spare på å forflytte seg selv fra A til B. Mange som bare går å "loffer" avgårde på fairway.


Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72