Leserbrev Golfbutikken Golfreiser Golfutstyr Smånotiser Ukens turneringer Lær om golf
Meny
Norske/svenske baner
Innendørsgolf
Golf på Internet

Vitser

Profesjonell golf
Ukens golftips
Golf på TV
ARKIVET
Golfaksjebørsen
Tilbake til første side
 
Sitatet

It's just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.

Muhammad Ali

Tilbake til første side
 
Innlegg


Tilbake til innleggsoversikten   Tilbake til første side   Søk på GOLFSIDEN Les mer  

Her kan du legge inn:
nytt innlegg
 Freud - 26. aug 2012 kl. 13:44 *  IP
Ryggvondt

Tre av våre beste spillere har vondt i ryggen. Bertheussen, Kofstad og Kristiansen. Kanskje flere også? Det er helt usannsynlig at dette er en tilfeldighet i et så lite og tett miljø. Altså må det være en fellesnevner her. Gal trening? Trener de med vekter og strekk/bøy/tøy-øvelser innendørs? Gal sving, for dem? Lurer D W-C i bakgrunnen?

Dette er meget alvorlig for norsk golf. Rart at ingen har forsøkt å finne årsaken her. For en fellesnevner må det være.
 Golfer (26. aug 2012 15:28) *  IP
Jeg tror fellesnevneren er at våre spillere har trent utallige timer på plastikkmatter gjennom oppveksten. De som har vært best er også da de som har trent mest. Dette slites på kroppen etter mange timer med de vibrasjonene matter gir på køllen i balltreffet. Dette sliter da ned håndledd, albuer, skuldre, rygg osv. Tror spillerne oppsøker DWC for å forbedre sin teknikk for fremtiden så skadene skal elimineres.

Innendørstrening er bare noe unge norske golfspillere må leve med, med unntak av de som har treningen virkelig lagt tilrette før eventuelt college og proff spill. Men disse finnes det ikke mange av i landet.



 007 (26. aug 2012 16:03) *  IP
Freud følger dårlig med.

80% på ET får jevnlig behandling ifbm. ryggvondt.

Intet norsk fenomen!



 Freud (27. aug 2012 17:38) *  IP
Unnskyld at jeg løfter frem denne tråden, men jeg er overrasket over manglende reaksjon. Tre av våre toppspillere har ryggvondt, og ingen har noen forklaring!

Hva mener f.eks. du, AR? Hva er fellesnevneren her? Gal trening, eller er det slik at vond rygg nærmest automatisk følger med det å spille golf på toppnivå? Og må det da være slik?

Alle der andre har vel en forklaring. Har dere hatt ryggvondt selv i løpet av karrieren, og kanskje funnet en forklaring.



 Jack Nickløs (27. aug 2012 18:36) *  IP
Tror det er gal trening fra tidlig av.
Darren tror jeg de oppsøker for å få en ordning på en sving som er mindre belastet på ryggen.



 Gunnar Bull (27. aug 2012 19:14) *  IP
Har du noen kilder på den 80%-påstanden din, 007?


 007 (27. aug 2012 20:07) *  IP
GB: Jan-Are Larsen.


 Nicolai (27. aug 2012 20:28) *  IP
I følge en studie nevnt på LET sine sider (http://www.ladieseuropeantour.com/health_n_fitness_article.php?id=18792&pid=1010) har 55% av profesjonelle golfere "experienced low back pain that was significant enough for them to miss at least one tour event or to play at an unsatisfactory level."


 AR (27. aug 2012 22:36) *  IP
Selv har jeg slitt med ryggproblemer gjennom flere tiår, så jeg vet hva det er. For ca. 5 år siden startet jeg med Pilates. Det tok tre-fire uker - vips, så var rygplagene borte. Nå har jeg minimale ryggproblemer selv om jeg spiller mye golf, men trener mindre enn før.

Golf er en belastning på ryggen. God grunntrening og ikke minst opptrening av de små musklene er etter min erfaring helt avgjørende for å stå bedre rustet til å ta i mot all treningen som skal til for å være en god golfspiller.

Mange golfspillere har vondt i ryggen. Slik er det bare. Men det kan gjøres noe med det.

Se for øvrig denne artikkelen fra 2008: http://www.golfsiden.com/Golftips/golftip1408.html



 Testogolfer (27. aug 2012 23:17) *  IP
Hovedproblemet er vel at man trener seg skeiv, i og med at man svinger kun en vei. Forestill deg ryggen som armene dine. Om du hadde trent bicepscurl hver eneste dag med høyre arm, mens venstre aldri ble trent, ville det blitt forskjeller der og. Litt satt på spissen selvfølgelig


 Oggi (27. aug 2012 23:49) *  IP
Det finnes en rekke norske og utenlandske artikler om dette.
Ett norsk eksempel:
http://seek4fitness.net/no/Artikler/View/Kom-i-golf-form.html
- Men utgangspunktet for denne tråden var ikke at det finnes ryggproblemer - det har trådstarter forlengst slått fast. Men hvorfor oppstår de, selv her i verdens rikeste land, i 2012? Det er et betimelig spørsmål. I artikkelen (linken ovenfor) står blant annet;

"Golfslag er karakterisert av ensidige bevegelser. Og ettersom golfslag alltid utføres til samme side, kan dette føre til en ubalanse i kroppen både i forhold til styrke og fleksibilitet. Over lengre tid kan dette føre til unødvendige smerter og sykefravær på jobben.

Dessverre prioriterer mange golfspillere kun trening på banen, og glemmer basisøvelsene som gjør kroppen i stand til å takle belastningen golfslaget faktisk utsetter kroppen for. De glemmer øvelsene som gir styrke, balanse og smidighet osv."

La meg utfordre; ligger skylden ensidig på spilleren eller har kanskje golftreneren og klubbledelsen sin andel av skyld?
Er dette kanskje resultatet av at vi har hatt en prostruktur/trenerregime i norske klubber der den tradisjonelle Pro er selvstendig næringsdrivende og må tjene sin lønn på salg av protimer på rangen? Har norske spillere derfor vokst opp med 95% trenerfokus på den tekniske svingen? Det er først etter at en har slått tusenvis av bøtter på rangen, kjent på små og store plager i håndledd og skuldre som et resultat av plastmattenes ubarmhjertige og negative effekt - at en vender seg mot den fysisk trening. For det er gjerne slik - det er først etter at en allerede har bevist at en har blitt flink at de kvalitativ gode trenerrådene og -hjelpen kommer.
Jeg skal ikke svartmale. Vi opplever helt klart en endring i proenes fokus på kompleksiteten i trenerrollen og noen av dem er også svært dyktige. (Dennis den Rover er et godt eksempel.)
Solid grunntrening av støttemuskulatur, bevegelighet, balanse og generell styrke, sammen med behovet for gode oppvarmings- og uttøyingsrutiner - bør få et helt annet fokus langt ned i juniorklassene. Da reduseres forhåpentligvis ryggplagene i fremtiden.



 Pølse med brød (28. aug 2012 08:49) *  IP
Personlig tror jeg svaret er et litt annet. Spillerne det er snakk om her er unge atletisk godt trente menn og jeg kjøper ikke årsakforholdet med manglende core muskulatur.

Jeg tror det i Norge blant de beste unge har vært et overdrevet fokus på ekstreme utslag, altså voldsomt stor skulderrotasjon og ikke minst voldsomt stor ryggrotasjon igjennom langt forbi targetlinjen med en ekstrem "stylish" supersmidig avsluttning. For det første er dette unødvendig for å slå ballen rett, korte kompakte svinger er trolig mer repeterbare. For det andre er denne måten å svinge på mer skadeforfulgt enn korte. For det tredje gjør det kalde norske klimaet at mange ikke er tilstrekkelig varme når de skal gjøre et slikt maksutslag fra tee. For det fjerde er det en kultur i norge for å prøve å slå lengst mulig, altså dra på med alle mulige fysiske triks for å slå ballen langt. Dette setter spor og er en mer plausibel forklaring enn det som kommer over etter min mening.

Det å prøve å svinge som Tiger når han var 20 år og i 40 varmegrader, når du er mindre smidig og svinger i 10 varemgrader må gå galt det.




 Oggi (28. aug 2012 10:25) *  IP
PMB: Når det gjelder de tre som er nevnt med navn, så har du høyst sannsynlig et godt og langt bedre poeng enn jeg har.
Mine betraktninger var av generell, golfkulturell art.
Jeg er overbevist om at vi mangler/har manglet - treningskultur/-forståelse i norsk golf.
De tre atletiske mennene vi snakker om her, har også vært spede unge spirer en gang. På hvilket stadie i sin golfutvikling ble de introdusert for kvalitativ god fysisk trening? Hadde skaden da allerede skjedd?

La meg få stille to åpne spørsmål:
1) På hvilket alderstrinn starter den fysiske treningen i din klubb. (her synes jeg at minstekravet er ukentlig fysisk trening gjennom vinteren)

2) Hvor seriøst tas oppvarming/tøyning på juniortreninger og blant klubbens medlemmer generelt. (det tar gjerne 20 minutter å varme opp de mest sentrale muskelgruppene) Angi på en skala fra 1 - 10



 Ludde (28. aug 2012 10:48) *  IP
Har samme erfaring som AR. Slet med nedre del rygg. Trente "core" og svømming, ingen endring. Begynte så med treningsformer som har fokus på tøyning, yoga og varianter av dette fordi jeg var stiv i musklene fra korsrygg og ned, spesielt hofter og bakside lår. Har ikke hatt plager etter at jeg startet denne type trening.


 Wilson (28. aug 2012 11:15) *  IP
Ludde.

Samme erfaring som deg.



 Wilson (28. aug 2012 11:16) *  IP
Men, det skader ikke å trene core i tillegg.
Da får man bedre stabilitet og mer lengde.



 Pølse med brød (28. aug 2012 11:54) *  IP
Trene fysisk er bra uansett det er vi enige om. Selv om noen av oss mener langrenn er bortkastet tid i forhold til golf.. pilates, annen smidighetstrening, styrketrening osv kan virke gjort riktig.

Jonny Miller, trolig en av verden beste og mest stabile svinger gjennom tidene (traff flagget 7 eller 8 ganger på innspill i en turnering i tillegg til å sette to innspill), sier "hvis med en lang, vid, stylish sving som imponerer tilksuerne, så skal jeg vise deg en som brekker under press". Desverre kunne han ikke putte...



 AR (28. aug 2012 15:22) *  IP
En artikkel om hvordan man unngår skader i golf:

http://www.golf.se/Spela/Nyheter/Golfens-vanligaste-skador---sa-undviker-du-dem/



 HeSk (30. aug 2012 07:48) *  IP
Har lenge trodd at oljeservicebransjen hadde verdensrekord i antall teoretiker, men det var feil.
Golfen troner alene på verdenstoppen?
Bare se på Tigers "nye" sving. Strake veien til rullestolen? Stakkars mann.
Men det er vel en menneskerett å ødelegge skrotten sin??
Personlig har jeg ikke hatt ryggvondt et eneste sekund.
Det kan da vel ikke være så vanskelig å begripe hvorfor utallige "moderne" golfsvinger ødelegger ryggen?



 Pølse med brød (02. sep 2012 09:17) *  IP
Poenget er vel at det ikke er moderne lengre å søke så ekstreme utslag som Tiger gjorde. Nye spillere som feks Keegan Bradley og Webb Simpson presser ikke de fysiske grensene sine så langt, men slår alikevel rett og langt nok og knuser alle på green.

Tiger er et vanvittig fysisk talent som ikke egner seg som forbilde for mange unge gutter uten denne medfødte fysikken.



 par (02. sep 2012 10:15) *  IP
Mye svada her. Kroppen vår er først og fremst tilpasset ulike og varierte fysiske utfordringer. Alt som kun belaster på en bestemt måte er ikke normalt, og får selvsagt sine utslag om man ikke ruster seg mot det. Det ene er at hele kroppen (ryggen) må holdes i naturlig fysisk hevd og så må man i tillegg forberede den på ensidige bevegelser som den utsettes for ved f.eks golfslag.. Har golfspillere gjort sin hjemmelekse? Veldig viktig å ivareta den grunnleggende fysikken så kroppen kan absorbere "unormal" belastning i tillegg til pilates etc..


 Pølse med brød (03. sep 2012 09:50) *  IP
Morsomt, Par kaller andres meninger og fakta svada og leverer selv et innlegg blott for poenger eller fakta.




Svar:
(Felter merket med * må fylles ut.)
Navn *
E-post
Innlegg *
(Useriøse, krenkende eller støtende innlegg, kan bli fjernet.)
 Tilbake til innleggsoversikten      (Her bruker du kun ett nick!)

 
 
Annonser








ANNONSÉR på Golfsiden - mer for pengene!
Interessert? Kontakt:
ar@golfsiden.com
Tlf: 900 900 72